Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- iPad topik
Aktív témák
-
Cseri0058
őstag
sziasztok!
veszek majd egy olyan alaplapot amiben csak sata3-as csatlakozok vannak.
kérdésem az lenne hogy rátudnám e csatlakoztatni egy sata2-es ssd?
mivel a sata3-s ssd nagyon drágák még. -
LZs?!
aktív tag
Sziasztok!
Köszi szépen a válaszokat, megfogadtam őket.

Egy újabb verzió ötlött fel bennem (btw látom, hogy a topik témája is ebbe az irányba kanyorodott és előre elnézést, ha olyat kérdezek ami már elhangzott; lehet, hogy elsiklottam felette):
1. Samsung 470 128 GB (Sata3?) vs Kingston V+100 96GB Sata2
2. Az 1-es pont győztese 4x4 GB RAM-mal megtámogatva (ennyit kezel a MB), plusz egy szemetelésre/tárolásra használt HDD (Win frissítések, letöltések, Ramdisk image-ek, log file-ok, stb.)
Ha jól számoltam, így is bőven az eredetileg tervezett büdzsé keretei között maradok.
A memóriát nagyjából 10+2+4 felállásban osztanám: 4-5GB szabadon maradna a rendszernek, Ramdisk alatt 1-2GB a swap file-nak (biztos-ami-biztos) és egyéb kis mindennapi programoknak (Firfox, levelezés, stb.) és ~10GB "munkaterületként" particionálva.
Ha jól tudom, a Ramdisknek elkülönített terület mountolható a program által készített image file-okból, így változtatható annak az aktuális tartalma. A 10GB-os részt használná az a kevés játék, amivel időnként játszom, illetve elsősorban a munkához kapcsolódó dolgok jönnének ide: több gigás Excel, Access állományok, stb.
Így elméletileg az SSD a kezdeti formázást és a Win7 + egyéb statikus programok (pl. Office) telepítését kivéve intakt maradna a mindennapokban (kivéve frissítések, új programok), viszont rugalmas és gyors alapot szolgáltatna az általános működéshez; a Ramdiskkel pedig szakítana, aminek szakítani kell...minden másra ott a HDD.
Kérdések:
1. Vélemény?
2. Samsung vagy Kingston?
PS: Jelezném, hogy egyéb komponenseket nem szeretnék cserélni (pl. alaplap).
Köszönöm előre is a válaszokat

-
Kroni1
veterán
"a böngésző cache áthelyezés témában a "régi" ajánlás szerintem helytálló most is: menjen ramdisk-re, vagy maradjon SSD-n, de semmiképpen sem HDD-re"
Értem, és ha mondjuk az SSD-n hagyom, vagy átrakom a Ramdiskre akkor milyen értéket érdemes beállítani? Gondolom nem túl nagyot..
-
knbs
senior tag
Valaki mondana meg par programot, amit erdemes a Ramdiskbe bedobni, es nem az SSD-n hagyni. Tegnap megcsinaltam a Firefox lapozofile-t atraktam ramdiskre sokat gyorsult a netezesem tole.
Kivancsi lennek mit erdemes meg feldobni oda? -
Khelben
nagyúr
válasz
Logicman86
üzenetére
Az miért jó, ha a legtöbbet használt és a teljesítményben legtöbbet számító file-t HDD-re teszed? Pont azért vesz az ember SSD-t hogy gyorsabb legyen a gépe...

-
zetecR
addikt
válasz
Kroni1
üzenetére
Van pár program, ami síkit, ha nincs lapozófile, memória mennyiségtől függetlenül.
Játékok közül asszem a Stalker lett felhozva, mint példa, hogy swap nélkül nem megy. Kicsi is elég neki, de kell, hogy legyen.Amúgy meg kikapcsolod; ha valaminek kell, akkor meg bekapcsolod.

-
Cadal
őstag
válasz
Kroni1
üzenetére
Nálam ki van kapcsolva a lapozófájl. Sőt már 4 GB ramnál is ki volt kapcsolva. Bizonyára túl egysíkú a PC használat esetemben, mert még nem találkoztam olyan progival ami sírt volna a hiánya miatt. Így mivel nincs rá szükségem kikapcsolom mindig (telepítés után), ne terhelje a gépben levő meghajtót (legyen akár HDD vagy SSD). (op: Win7 64 bit.) De azért majd várd meg a többiek véleményét is.

-
Kroni1
veterán
Olvasgattam az SSD beüzemelés, stb. írásokat a logouton, meg a neten amiket találtam, de nekem még mindig nem egyértelmű, hogy 4GB rammal vagy felette mit érdemes kezdeni a lapozófájllal. Azoktól kérdezném aki SSD-t használ rendszernek: Kinek hogy van beállítva a pagefile?!
-
xcbiker
addikt
vagy OCZ 2.5" SATA2 40GB - Agility 2
talán a SATA3-asokból? -> OCZ 2.5" SATA3 60GB - Agility 3nem a méret számít nekem, hanem a sebesség. 32gb-os is elvoltam a rendszerrel.
-
xcbiker
addikt
Most cserélném le a Samsung 32gb-os SLC SSD-met.
Melyiket lenne érdemes vennem helyette ami jobb, gyorsabb, stb...?Az intel 320-as sorozatú 40gb-osa jó lehet? Egyéb ötlet?
Esetleg 64gb-os OCZ Vertex2 vagy Kingston V100? -
knbs
senior tag
Hala a harom kommentelo urnak, 1 perc 22 masodpercrol --> 40!!! masodpercre redukalodott a hideg inditasom.
Koszonom: zetecR, soldi3r, Locsi
Az AHCI-t kelett megoldanom soldier fele segitseggel, es vegigzongoraztam a Locsi altal postolt listat es maris begyorsult a dragasag

Sejtettem en hogy valami nincs rendben itt az 1 perc 22 masodperc soknak tunt.Erre a RAMDSIK temara ranezek, van 24 GB ram a gepben, es csak hetvegen dolgozom vele, a het tobbi reszen biztos lehetne valamire hasznalni

-
Hunork
veterán
-
Hunork
veterán
válasz
zetecR
üzenetére
Szia!
A cimborám megcsinálta a Ramdisk telepítést, mindent beállított, ahogy te is mondtad. Azt mondja, valóban gyorsabb lett a böngészés is. Viszont egy baja van neki, hogy a memóriahasználat brutális lett, a szokványos 28-31% helyett 70% és afölött! Ez normális? Játék betöltésnél ez nem fogja le a gépet?
(Bocs, hogy ennyit zaklatlak ezzel, de ahogy elnézem, te nagyon érted ezt a témát.) -
soldi3r
veterán
válasz
Jack@l
üzenetére
egyszer megmértem én is a bootracer-rel
time to logon 15 sec
time to desktop 27-2 sec
dell e6400 + samsung 470(#25069) Scholes9, mert ahci-ban lett telepítve, próbáld így
-
Scholes9
nagyúr
Az mitől van, hogy, ha a biosban AHCI-re állítom a Sata konfigot, akkor a Win betöltése közben állandóan kék halálozik a gép?
-
bundaska
aktív tag
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az alaplapomon ami van SATA vezérlő, honnan tudom, hogy milyen SSD-ket támogat, melyekkel nem akad? Pl. Marvell és a Sandforce nem szeretik egymást...
-
Müszi
senior tag
válasz
zetecR
üzenetére
Valóban nincs rajta sokminden még és ramdisket sem használok. Nincs 1 hónapos a telepítés és be sem laktam még igazán. Mostanában kevés időm van rá. Előtte a HDDs telepítést is csak 3 hétig használtam és egy-két teszten kívül azóta sem, úgyhogy 5-10 másodpercet még biztosan romlanak az időértékeim.
-
zetecR
addikt
-
Müszi
senior tag
Ezt csak két tökugyanolyan telepítésnél és csak a háttértárban különböző konfignál lenne értelme összehasonlítani szerintem. Nálam HDD-ről 48sec, SSD-ről pedig 18sec alatt jut el a teljes használhatóságig/ WD 1Tb caviar blue- ADATA S511 60Gb/. Bár HDDről még ezután is gondolkodóba esik pl. böngésző megnyitásakor, míg SSD-ről szinte egyből ugrik a kezdőlapra. Bocs ezek az idők a bios betöltődésétől értendők. A bios nálam kb 10sec plussz.
-
knbs
senior tag
Nekem a gep Start gomb (hideg inditasrol beszelek, semmi hibernacio vagy alvo allapot stb.) 1 perc 22 masodperc alatt jutok el a desktop-ig hogy dolgozni tudjak.
Mindezt egy 128GB-s Samsung 470-s SSD-vel(Cori I7, X58 konfig). Csak kivancsiagbol kerdezem ez kinel mennyi ido? Megmerne valaki nekem? -
Jack@l
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Végülis darabra stimmel, de azért nem kötném rá...

Jumperre, vagy valami diagnosztikai portra tippelek inkább. (usb-nek külön vezérlő chip kéne) -
Scholes9
nagyúr
Nos megjött a 60 gigás Nova SSD, de néha mintha kicsit lassú lenne, nemtom mi lehet a gond vele
Pl van, h a Winampban is beakad a zene, amikor több weboldal töltődik a Firefoxban
, illetve néha egyes műveletek előtt kicsit "elgondolkodik", tehát nem egyenletes a sebessége, pedig azért érezhetően gyorsabb, mint a régebbi SSD
Nem tudjátok mi lehet a gond vele 
-
FireKeeper
nagyúr
Kingston V100+-nál a sata csatlakozó melletti 4 pin mi akar lenni? USB talán? kingston honlapján nem találtam erre vonatkozó infót.
-
zetecR
addikt
válasz
Hunork
üzenetére
Sok dolog nincs vele, a Settings fül alatt beállítod a méretét, hagyod FAT32-n a partíció típusát, hagyod a Windows Boot Sectort bejelölve; a Load and Save alatt tudod beállítani, hogy mentse-e a tartalmát, ha igen hova, betöltéskor visszatöltse-e és gyakorlatilag ennyi.
Start RAMDisk, asszem kell neki egy reboot, és látszik is, mint meghajtó.Aztán rápakolhatod a böngésző cachet, temp dirt, stb.
-
Hunork
veterán
válasz
zetecR
üzenetére
Üdv!
Olvasgattam a belinkelt Ramdisk progiról. Tudnál esetleg egy linket, ahol magyar nyelven is van részletes leírás a használatával kapcsolatban? Én annyira nem konyítok hozzá, de a barátom ki szeretné próbálni, viszont ősmagyar, alig érti a nem magyar nyelveket...

(én meg lefordíthatom neki a közepes angoltudásommal, de nem szeretnék marhaságot mondani neki, ha valami nem tiszta) Köszönöm a segítséget! -
Jack@l
veterán
OCZ tulajoknak: [link]
-
netseft
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Kérdés, hogy 2375 Ft spórolás megéri-e neked pár nap használatért, ezt mi nem tudjuk eldönteni. Persze ha upgrade kit-es változat, akkor nagyobb az árkülönbség.
-
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
igazából csak magam megnyugtatásából kérdezem: 96GB-os kingston SV+100 pár naposan, papíros 3év garival 28-ért korrekt vétel?
-
RexpecT
addikt
HDD Sentinel mennyire írja ki az élettartamot jól? ~4 hónapos SSD-m már csak 83%-os teljesítményű.
-
zetecR
addikt
-
ruti
Közösségépítő
válasz
fsb1000
üzenetére
"Egyébként korábban ajánlott volt a swapot levenni az SSD-ről, ma már megoszlanak a vélemények..."
javasolt volt még korábban a "középutas" megoldás is, azaz a swap méretét minimalizálva a HDD-re kitenni,
ezután valóban az a variáció jöhet, hogy inkább maradjon SSD-n - de szintén korlátozott méretben, auto mérettel áttenni a HDD-re teljesen értelmetlena böngésző cache áthelyezés témában a "régi" ajánlás szerintem helytálló most is: menjen ramdisk-re, vagy maradjon SSD-n, de semmiképpen sem HDD-re
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Hunork
üzenetére
Valószinüleg csak minimális.
Nálam SSD-n a rendszer és egy másik SSD-n a swap. Mérni nem mértem, de a boot kicsit lomhább lesz ha visszarakom HDD-re. Inkább a bőngészek gyorsulnak, ha azok cache is a #2 SSD-n vanA HDD oprendszer & SSD/swap megoldást kikéne próbáld. De szerintem eleve megfogja a HDD az op.rendszert. Viszont a böngészök biztosan begyorsulnak, mert azok sok kicsi file-t írkálnak. AZt érdemes oda helyezni.
Egyébként korábban ajánlott volt a swapot levenni az SSD-ről, ma már megoszlanak a vélemények... -
Hunork
veterán
Üdv!
Egy apró kérdésem lenne. hamarosan birtokba veszek egy 64GB Kingston SSD-t. A Win majd egyszer rátelepül, most még nagyon jól van.
Addig azonban arra gondoltam, hogy a swap fájlt az SSD-re helyezem. Ez a megoldás hatékonyabbá teszi a rendszert, lesz bárminemű érzékelhető eredmény?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
-
LGLuke
őstag
válasz
Tappancs2001
üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy pl. a Windows 7 telepítője nem enged USB-s eszközre operációs rendszert telepíteni.
-
kerekfej
őstag
válasz
salytmasztor
üzenetére
Csak a V+-ot érdemes venni, azt is csak akkor ha jó árban van.
-
Tappancs2001
senior tag
Szia! Rendszerlemeznek gondoltam, USB 3.0 csatin keresztül csatlakoztatva.
-
netseft
aktív tag
válasz
Tappancs2001
üzenetére
A kérdés, hogy a külső SSD-t mire szeretnéd használni? Nem rendszerlemeznek gondoltad? Tárolásra nem igazán praktikus GB/Ft tekintetében.
-
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! Milyen külső ssd ajánlanátok Win 7 64 bit alá 40000 Ft-os árig, ami megbízható márka? Előre is köszi a válaszokat.
-
Hunork
veterán
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne: az alábbi SSD-ről mi a véleményetek?
Kingston SSDNow S100 SATA 2,5" 16GB SSD Drive
Úgy tervezném, hogy a Win7 ezen lenne, persze a Program Files nélkül. Elég ez az SSD erre, ugye?
(ilyen termékem még sosem volt, de csupa jókat olvastam eddig a technológiáról)
Köszi előre is a válaszokat! -
Kroni1
veterán
válasz
Logicman86
üzenetére
Ezt én is hallottam, lehet h a végén rájövök: egy sata2-es Kingston elég lett volna. De azért vettem ezt igazából mert alig volt drágább, úgyhogy annyira nem érdekes. Előbb utóbb úgyis alaplapot cserélek majd...
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Úgy általában, ha 320-as Intelről van szó. Nem tudom, lehet-e következtetni arra, hogy várható-e egy "8MB-os" összeomlás...
Szoktam menteni a rendszerről a fontos dolgokat, de azért sz@rul esne egy hirtelen recovery...
Ez a 60 amúgy gyorsan összejön az alkalmankénti tuning és Firefox-fagyás, plusz az áramszünetek után.
-
M_o_g_y_i
őstag
Intel 80GB 320 SSD
Jók az értékek?
-
Ren Hoek
veterán
Over provision mi alapján működik? 3 partícióm van, egyik 26 GB /20 GB foglalt és 1 GB max shrinket ír... D csak 16 GB/13 GB és 1.8 GB ... Most hogy is van ez?
-
spiritex
veterán
válasz
netseft
üzenetére
Ez a két sor meg is oldotta a problémámat!
reg.exe add
"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci\Controller0\Channel0" /f /v TreatAsInternalPort /t REG_DWORD /d 0x00000001
reg.exe add
"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci\Controller0\Channel1" /f /v TreatAsInternalPort /t REG_DWORD /d 0x00000001
1000 köszönet!!!
-
gabipaci
őstag
válasz
gabipaci
üzenetére
Vertex 30GB = 051302 = You can flash it to a Turbo
Vertex 60GB = 061302 = You can flash it to a Turbo
Vertex 60GB = 051102 = You can flash it to a Turbo
Vertex 120GB = 081102 = You can flash it to a TurboNekem 60GGB-os van, akkor a második, vagy a harmadik a nekem való? Ezt honnan lehet megtudni?
Az ssd-n nincs rajta egyik szám sem.
-
Migee
tag
Sziasztok.
Kérdezném,hogy simpla SSD esetén milyen drivert érdemes használni?
Kell az IRST driver vagy nem?Intel alaplapom van.
Win7 -
Carasc0
őstag
Elgondolkodtam!
Én lehet hogy veszek egy Samsung 830 Series SSD-t, de továbbra is zavar az alaplapom honlapján található specifikációs listában szereplő kisbetűs, csillaggal megjelölt megjegyzés (ami a Marvell vezérlős SATA3 RAID 0 mode-t illeti):
* SATA3 SSDs are not recommended for use in RAID 0 mode on Marvell SE9128 ports.
Aggódom hogy, lehet ugyan a Samsung SSD vezérlője együtt működik a Marvell vezérlővel, de akkor ez a megjegyzés érvénytelen lenne. A megjegyzés pediglen minden Sata3 SSD-re vonatkozik. Bújom a külföldi fórumokat és bizony nem olvasok sok jót az alaplapom és az SSD kapcsolatáról. Az alaplapom: Gigabyte X58A-UD3R rev 2.0.
Ebbe valaki tudna állást foglalni hogy nyugodtan megvehetem-e az SSD-t?

-
fdisk
őstag
Kinéztem magamnak ezt az ssd.A tesztet is elolvastam róla.Elég meggyőző.Mondjuk én csak os-t teszek rá ill, progikat.
Már csak az a kérdésem,h műxik-e a rendszeremmel ill.alaplapommal ez az ssd? -
atesss
addikt
#24922-re valaki ?

Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Warhammer 40.000
- Milyen házat vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung S27D850T 27 75Hz PLS QHD 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Na holnap megcsinálom, amiket írtál meló után, köszi

, illetve néha egyes műveletek előtt kicsit "elgondolkodik", tehát nem egyenletes a sebessége, pedig azért érezhetően gyorsabb, mint a régebbi SSD

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)