Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Boldog Új Évet Kívánunk 2026-ra!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Aktív témák
-
Köszönöm a küldeményeket, ennyi elég lesz arra, ami miatt kértem, többet már ne küldjetek.

-
-
Egy kis segítségre lenne szükségem. Aki SATA3-as SSD-t használ SATA2-es porton, az legyen szíves küldeni egy riport-ot. Thx!
-
válasz
Hooper
üzenetére
Bizonyos szempontból nem a legjobb embert kérdezed, mivel én 2. évtizede vagyok a szakmában és nálam nem olyan arányok mutatkoznak az OCZ meghibásodásával kapcsolatban, mint ami fórumokon "felhalmozódik".
Itt pl kiszedték az ajánlásból az Agility 3-t, mert többen jelezték, hogy gondjuk volt vele, de ettől függetlenül én idén is (akárcsak a korábbi évben) biztosan sokat fogok beszerelni.
Agility3/4 és Vertex3/4 is azonnali FW frissítéssel kezdem(mert olyan javítások vannak, amelyek fontosak), ha nem a legfrissebbel szállították volna, természetesen OS telepítés előtt és nem utólag.A régi FW-ekkel voltak gondok, de azok FW hibák voltak, ami nem keverendő a megbízhatósággal.
Ettől függetlenül Bodor cikkében szereplő ajánlásból kell válogatni
(bár én magam eltérek tőle, mert olyan modelleket is beszereltem és be is fogok szerelni, ami ott nem szerepel, de aki először vesz SSD-t, annak érdemes abból a listából választania.)rgeorge
Első kézből tapasztalok ilyen hibákat vagy saját vagy ügyfelek révén, nem olvasgatom különösebben a netet ez ügyben, lévén user error kizárva. Pár hsz-om a W8 topikban:
[link] | [link] | [link] | [link] | [link]
Ha valaki W8-t telepít, az első dolga legyen lefrissíteni a rendszert Windows Update-ről teljesen(több lépcsőben zajlik, azaz első frissítés után ismét kerestetni frissítést és telepíteni egészen addig, amíg nem talál) -
-
válasz
baboss
üzenetére
Rá kellene nézni a partícióra, akár a másik OS alól, annak lemezkezelőjével. Nem lennék meglepve ha RAW lenne. ha véletlenül meg az, akkor ez a W8 bugja, mert nem fér meg a W7-el.
(Ha elindul a W8, akkor azt követően a W7 elkezdi automatikusan hibajavítást futtatni egy vagy több adattárolón...) -
válasz
imotep03
üzenetére
Akkor ne kísérletezgess, hátha tényleg az alaplapodat nem szereti(bár ezt kétlem), inkább másik SSD-ben gondolkozz. (Azt meg csak a boltos tudja, hogy miért nem forgalmazza a Vertex 4-et, amikor egy közkedvelt, nagy mennyiségben forgalmazott és jó meghajtó)
innen válogathatsz.
(Most mondom: Ha megint az lesz a szitu, hogy veszel egy teljesen más SSD-t és azt sem látja az alaplap, akkor inkább add le újrahasznosításra a deszkát, hogy jövőre valami karácsonyfadíszt lehessen belőle gyártani, mert már csak arra jó akkor)
-
válasz
imotep03
üzenetére
1. ha a deszkán a legfrissebb BIOS volt/van, akkor nincs ilyen problémája(1.60 előttivel lehet)
2. mindig asztali gépben próbálj ki dolgokat, ne laposokban
3. a webshopnál meg 2 lehetőség van
a) ritka jó fejek dolgoznak ott, mert inkompatibilitás nem jár cserével, nem kötelességük cserélni sem, nem hogy pénzt visszaadni
b) rizsáztak -
válasz
pifu76
üzenetére
1. a letöltött ZIP-et kitömöríted egy mappába, aho, is megjelenik majd az ISO fájl is
2. egy CD/DVD író progival kiírod az ISO-t, természetesen nem adatlemezként, hanem lemezképként, mert csak akkor lesz boot-os (pl ISOBurner progival)
3. Az így elkészített botos cd/dvd-ről bebootolsz, a további teendők itt: [link]Fontos dolgok! (amiket agyártó ír elő, azt melegen ajánlott betartani ill pár infó, mielőtt nekiugrasz)
# Ez a FW frissítés destruktív, azaz mindent letöröl az SSD-ről
# Nem alkalmazható a frissítés SV100S2/32G vagy SV100S2/256G esetén
# FW frissítés előtt, annak a SATA vezérlőnek az üzemmódját, amelyre az SSD van csatlakoztatva, SATA IDE módra kell átállítani4. Ha a frissítés sikeresen befejeződött, akkor a gépet le kell állítani, nem csak újraindítani
5. bekapcsolás után ismét menj be a BIOS-ba és állítsd vissza a SATA üzemmódot arra, amin a frissítés előtt volt(ha FW frissítés előtt is IDE-n volt, akkor értelemszerűen nem kell, de ha előtte AHCI-n volt, akkor arra is állítsd vissza)Csak saját felelősségre!
davidsz
köszönöm, már meg is jött, mindjárt rá is vetem magam.
-
-
válasz
davidsz
üzenetére
Ha időd engedi, megkérnélek, hogy teszteld a progimat: [link]
Semmilyen kárt nem okoz, max kiírja, hogy nincs kompatibilis meghajtó, vagy rossz infókat fog megjeleníteni, ugyanis RAID-be kötött meghajtókon nem teszteltem.
Ha látszólag minden oké is, akkor is küldj egy riport-ot. Thx!
pifu76
Hát pedig benne van: [link] -
-
válasz
r-chee
üzenetére
Azonnali hatállyal húzd le az SSD-t és ne is kösd rá, ott ugyanis romokban hever az OS. Ezt Hardverhiba, rommá tuningolás avagy épp kártevő hegyek körmérkőzést játszanak a bennmaradásért is okozhatja.
(A szemaforok elemi objektumok(atomi "részecskéknek" is nevezzük programozásban), az erőforrás kezelés/vezérlés/ütemezés alappillérei többek közt.)Az SSD-t másik gépre ne kösd rá, mert ha kártevő áll a háttérben, akkor viszed tovább magaddal a másik gépre. Csak akkor szabad másik gépre kötni, ha azt követően azonnal (pl egy Linux Live CD-ről indítva a gépet) letörölsz minden partíciót az SSD-ről. (Amúgy a problémás gépben megfordult összes írható adattároló-eszközzel így kellene eljárni)
A problémás gépen mindenképp meg lehet/kell próbálni egy tisztességes újratelepítést elkövetni, de csak ha az előző bekezdésben leírt dolog megtörtént. Mert ha valóban kártevő döntötte be így a rendszert, akkor az minden adattárolón fent lesz, ami a problémás gépben megfordult.
Ha hardverhiba áll esetleg a háttérben(pl terminátor üzemmódba állt át a sata vezérlő), akkor valami olyan HDD-vel próbálkozz először, amiért nem kár, nehogy az SSD-t legyilkolja teljesen(ha eddig nem tette meg már)
Hooper
Vertex 4, ami kívánalmaidnak leginkább megfelelne, mivel a Vertex 3 valamelyest lassabb nem vagy nehezen tömöríthető adatokon, a Samsung 840 120G (és nem 128) meg max 130 MB/s-el ír.Mondjuk azért azt leírhatnád, hogy mit értesz rendszeres íráson...
-
válasz
farena
üzenetére
Nem az OS miatt kell megválogatni, hogy milyen SSD-t vegyél, hanem az alaplap, pontosabban a deszkán található SATA vezérlő(k) miatt. A W8 számos olyan fejlesztéssel gazdagodott, melyek direkt az SSD-k még optimálisabb kezelését célozták meg. (üres területet automatikusan karbantartja vagy PCIE-s SSD-knél is kiküldi a TRIM parancsot (hogy csak 2 dolgot említsek), amit W7 nem "tud")
Szóval maga a W8 miatt nem lesz gond a meghajtóval.Zlin50
Előfordul, hogy a W7 bizonyos chipsetek(alaplapok) esetén automatikusan tesz fel drivert, de azok nem támogatják a TRIM-et, vagy támogatják, de valamiért mégsem működik. Másik, hogy sokak első dolga chipset drivert telepíteni mindenestül. Ha egy régebbi chipset drivert telepítesz, az mindenféle szívfájdalom nélkül cseréli le -többek közt- az IDE és/vagy AHCI drivereket is, akár több évvel korábbira, ami nem támogatja biztosan a TRIM továbbítását. Az IRST 11.6 továbbítja a TRIM-et (9.6 a legelső, amit továbbítja)khorvat - "Ez az AMD USB szüröprogram általánosan nem ajánlott, vagy mi miatt nem települjön?"
Ha egy mód van rá nem célszerű feltelepíteni, ugyanis egyes deszkákon "leamortizálja" az USB portokat. Ez úgy szokott megnyilvánulni (régebbi és más gyártók chipset driverinél már ismert módon), hogy amikor először csatlakoztatsz egy pl pendrive-ot, akkor felismeri a rendszer, rendesen működik. 2. vagy többedik alkalommal már azt írja ki az OS, hogy csatlakoztasd a hátsó USB portba, mert ott gyorsabb működésre képes majd idővel meg már fel sem ismeri a pendrive-ot csatlakoztatáskor. Ez addig tart, amig minden USB port -nem szó szerint- megpusztul...
Az általad említett jelenséggel nem volt szerencsém találkozni, de mindenképp megér egy próbát, hogy leszeded azt az USB Filter drivert.
enterlaci - Ez igen szép eredmény, főleg a 4KQD32 Read igen durván magas.

-
-
-
-
-
válasz
@matthew@
üzenetére
Igen azt, csak a telepítéskor az Egyedi telepítést válaszd és csak az AHCI driver előtt legyen pipa.
UI: Mondjuk az érdekelt volna, hogy most milyen driver van fent, mert ahogy leírtad, hogy a W7 pakolt fel AHCI drivert, annak továbbítania kellene a TRIM-et(kivéve, ha a régi AMD driver-t tette fel). Na mindegy.
-
válasz
tomama
üzenetére
Ha pár napig nem jön elő a gond, akkor talán "megúsztad".
@matthew@
4. A Hard Disk Sentinel azt írja ki a vadonatúj SSD-mről, hogy a Kondíció 100%, de a Teljesítmény csak 80%, illetve azt is írja, hogy az "SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív". Miért van ez?-re keress rá. -
válasz
tomama
üzenetére
Az SSD az Intel vezérlőn van a legjobb helyen, FW frissítés szempontjából is. USB-n nem frissítünk FW-t!!! (még ha lenni is olyan progi, ami ezt megengedné)
1. Az Intel vezérlőnek AHCI üzemmódban kell mennie (korábban abban ment nálad, ezért ahhoz sem kell nyúlni).
2. Innen letöltöd a Linux Based Tool-t. Ez egy ZIP, amit kitömöritesz egy mappába és egy ISO-t fogsz kapni (lemezkép). Ebből az ISO-ból készíthetsz bootlemezt(CD vagy DVD) illetve ezen progi segítségével boot pendrive-ot is. (3. pontban linkelt oldalon a pendrive készítés is be van mutatva)
3. Erről a boot lemezről vagy pendrive-ról kell indítani a gépet, a további lépéseket: [link] (A linkben Agility 4 van, de ez nem érdekes, a művelet menete a lényeg)
Fontos, hogy amennyiben a FW hibátlanul frissült, akkor a gépet le kell állítani, nem pedig csak simán újraindítani!
Ha nem vagy benne biztos, hogy ezt ki tudod vitelezni, akkor szólj valakinek, aki már csinált ilyet, mert szerencsétlen esetben egy használhatatlan ipari hulladék lesz az SSD-ből és ez szó szerint értendő!
(pl az esetlegesen felmerülő kérdéseket illik pontosan megérteni és annak megfelelően választ adni a progi számára. Itt nem megengedett, hogy "találomra" válaszolj)[ Módosította: radi8tor ]
-
válasz
tomama
üzenetére
Annyit hdd kérdezzek, hogy ez a jelenség mióta létezik, mikor jelentkezett?
Esetleg alaplapot cseréltél és azóta, vagy most vetted az SSD-t(esetleg kéz alól) stb?Ami FW frissítéssel kapcsolatos kérdés, az meg az, hogy tudsz-e futtatni egy másik OS-t(pl egy másik HDD-ről), vagy csak az SSD-ről tudod indítani a masinát?
(Ha lenne másik OS, akkor lényegesen egyszerűbb lenne a FW frissítés is) -
válasz
OrangeBud
üzenetére
Azon a deszkán nincs AHCI támogatás és csak SATA2-es portok vannak, ergo a korábbi sebességeredmények teljesen elfogadhatóak.
Én IDE driver esetén minden esetben lecserélem az OS IDE driverére, mert lényegesen jobbnak tartom, mint a gyártóké, neked ezt nem feltétlenül kell megtenned, de ha van "kedved", akkor itt le van írva a módja.
5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?-re keress rá. -
válasz
tomama
üzenetére
"ettöl a fagyás is megszünhet?"
Van rá esély, de ettől függetlenül már a 2.15/2.22 firmware-ben is számos, pont ilyen fagyásokat okozó javítás lett eszközölve és a 2.25-ben is vannak egyéb olyan javítások, ami miatt fel kellene varázsolni majd.
(Én személy szerint mindenféle gondolkodás nélkül kapásból teszem fel Agility3 és Vertex 3-ra a legújabb FW-t egyből)Egyelőre ezen most ne meditálj, használd, hátha így is eltűnnek a fagyások, ha meg nem, akkor a FW frissítést meg kell lépni. De annak a módját, menetét csak holnap(vagy valaki más linkeli/leírja/megkeresi a topikban), most már megyek szpáttyolni.

-
válasz
tomama
üzenetére
Kösz.
1. Az Intel SATA3-as vezérlőre kösd át az SSD-t, mert most az ASMedia SATA3-as vezérlőn van. Mivel mind az Intel, mind az ASMedia csati szürke a deszkán, ezért a feliratokat nézd meg. Az Intelesek "fölé" a SATA3_0_1 van írva, oda kösd az SSD-t. (Az ASMedia vezérlők "fölé" SATA3_A0_A1 van írva)
2. az Agility 3 firmware-e régi, a legújabb a 2.25, de egyelőre ne frissítsd!
3. Ha az 1. pont megtörtént, akkor így mérj: [link]
xcds
Látom jól elvagy.
-
válasz
tomama
üzenetére
Ezt futtasd és dobj képet róla, sok kérdést nem kell akkor feltenni és talán okosabbak is leszünk utána.
-
-
-
válasz
Dafi72
üzenetére
2 dologot tehetsz még
1. cseréld le ezt a 11.5-ös IRST drivert a W7 alap AHCI driverére(bejegyzés vége felé megtalálod) vagy a legújabbra iata_enu.exe2. egy másik gépben is kipróbálni
Amúgy ezt úgy vetted vagy egyik napról a másikra 1x csak "ilyen lett"?
-
-
válasz
Dafi72
üzenetére
1. Akkor legyen visszakötve az Inteles SATA3-as portra
2. TRIM nélkül, ha nagyobb írást kap a Samu (ez az összesre igaz), akkor ledegradálódik(XP esetén, ahol még az eltolás sem feltétlen volt rendben, ott még markánsabban, megspékelve esetleg valami ramaty driverrel), és onnan semmi nem fogja visszahozni, csak ha lassú formattal leformázodSzóval adatkábel is kizárva, kösd a megfelelő helyre és lassú formattal zúzd le(W7 alól természetesen), akkor magához tér (remélhetőleg)
-
-
-
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Az enyém nem tesztprogi, nem is sebességmérő, teljesen más célt szolgál. Itt részletesen le van írva, hogy mik azok az infók, amelyek elsődlegesen fontosak [link]
A képed kapcsán amúgy milyen SSD-ről is van szó?
Eltűnt a kép, mire megírtam a hsz-t... -
-
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Ööö, gondolom ez csak költői kérdés volt... (ha mégsem, akkor [link])

-
válasz
bojan01
üzenetére
Akkor sajnos passz, mert minden progi szerint minden teljesen rendben van, amit lehetett, azt megtettük és nem változott semmi... Próbálj meg e neten keresni egy tesztet róla, hogy ott mennyit mértek 4K-ban ezen a PATA SSD-n, hátha ez tényleg csak ennyit tud, más ötletem sajnos nincs.

-
válasz
atesss
üzenetére
"Akkor jól értem hogy ez egy általad készített program ?"
Igen."A használati feltételeiről / licenszről tudsz infóval szolgálni (ahogy már említettem fentebb, egy céges gépen telepíteném, ahol mindennek teljesen jogtisztának kell lennie !) ?"
Teljesen ingyenes ez a változat(otthoni és üzleti közegben is) , de lévén béta, lehetnek benne hibák, csak saját felelősségre használd! (Nem igényel telepítést)A riport is védett formában kerül mentésre és semmilyen személyes adatot nem tartalmaz sem a géppel, sem a felhasználóval kapcsolatban, pl az SSD sorozatszáma sem kerül küldésre stb stb.
-
válasz
Daffni2
üzenetére
Futtasd le és dobj képet, akár privátba is jöhet.
(A "barnák" a képeden, azok dinamikus lemezek, szóval ez még normális) -
válasz
Daffni2
üzenetére
Ilyen akkor sincs normál esetben, mert
1. Ha egy particionálatlan eszközre telepíted a W7-t(márpedig egy valóban új/bontatlan SSD-n nem lehet partíció sem, ergo eltolás sem), akkor az kérdés nélkül létrehozza a 100MiB-os rejtett partíciót és onnantól kezdve az eltolás helyes lesz (1MiB egész pontos)
2. 31K-s eltolást csak az XP eszközöl vagy olyan particionáló progi, ami régi és nincs figyelemmel az SSD-re
3. Mint írtam, a Macrium-ban is lett volna lehetőség korrigálni az eltolást klónozáskor...Nem tudom honnan vetted, de ha kéz alól, (pl sokan árulnak 840-est aprón, mert a W8 miatt vették csak meg), akkor az már nem feltétlenül egy vadiúj/érintetlen 840-es.
Szóval ezen nem érdemes "vitatkoznunk", megoldást javasoltam, mindkét módszer(pontosan betartva) garantáltan megoldja a gondot, bár szerencsésebb lett volna előbb kérdezni, aztán cselekedni, akkor most nem kellene plusz köröket futni.

-
válasz
Daffni2
üzenetére
"Pedig a Win7 lemezkezelőjével végeztem a particionálást.
Meglevő rendszert klónoztam a Macrinium programja segítségével."Lehet, hogy a W7-el, csak nem jól particionáltál(nem lett letörölve az összes partíció, mert a mostani az XP-re jellemző eltolási érték), Macrium-ban is van lehetőség a korrekcióra, csak sajnos azt sem vetted igénybe.
A problémát orvosolni kell, ez nem kérdés, majd eldöntöd, hogy újratelepíted, vagy utólagos partícióeltolás javítást eszközölsz. Bejegyzésemben a tiszta telepítésről esik szó illetve a legvégén, a 6. pontban találod az utólagos eltolás javítását GParted-el. (Video is van hozzá)
-
-
válasz
bojan01
üzenetére
Ja, bocs, szóval a "5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?"-re keress rá...
Ha sikerül a driver csere és utána sincs változás, akkor a HDS legújabb változatával nézz rá, az részletesebb infót fog kiírni róla, lehet, hogy csak egyszerűen véres a torka a meghajtónak. (Az én progim szerint az SSD-nél fontos alapvető dolgok rendben(az SSD-hez mérten), de nem vizsgálja, hogy vannak-e rossz szektorok vagy egyébb hibavizsgálatot nem végez) -
válasz
bojan01
üzenetére
Ha sebességben nem is, de legalább, a korábban "nem telepített" szolgáltatás (meg jó eséllyel más) is most rendben van.
Ebben a bejegyzésben keress rá a "6. SATA IDE módban telepítettem a Windows 7-t, utólag át lehet állítani SATA AHCI módra?" szövegre és ott le van írva a driver csere.
Sok más egyébről is olvashatsz benne, gondolom az XP-s INF drivert sem erőszakoltad fel W7 alá... -
-
Az nagyon jó eredmény, csak nem ismerted a "körülményeket".

bojan01
Azt az IDE driver-t le kellene cserélni a W7 alap driver-ére.
Ami aggasztóbb, az az, hogy ha valóban W7-t használsz, akkor pl miért nincs telepítve a Windows Seach szolgáltatás. Ha nem a progim téved(még nem néztem meg a riportot , amit küldtél(amit köszönök amúgy)), akkor ez nem lehetséges. Ha esetleg moddolt/nem eredeti, urambocsá valami '1CD-re felférő" W7 telepítőt használtál, akkor attól meg kell szabadulni, mert ha tényleg a WS-t is kiherélték belőle, akkor sok mást is... -
bojan01 és pupuka76(ez okán), ha időtök engedi, küldjetek riportot, mert esetetekben van anomália, aminek utána kell néznem és adott esetben javítani a kódban. Thx!
Természetesen bárki más, aki találkozott valamilyen hibajelenséggel a programom kapcsán, szintén küldhet riportot.
-
"Sata 3-as lapon nőnének a 4k eredmények?"
Vélhetően igen(AHCI esetén a 4kQD32 a mérvadó, nem a 4K), a SEQ meg nagyságrendekkelViszont arra kérnélek(és nem csak téged), hogy mindig a legújabb verziót használjátok a progimból
-
-
válasz
Jester01
üzenetére
A Samsung 830 64G-s max 64MB/s-el tudna írni akkor is, ha AHCI porton lenne, mindössze 16K IOPS van megadva... Agility 3 meg 50K IOPS, még szép, hogy IDE módban, átalakítóval is gyorsabban szedi a talpát...
Szerk
Visszakerestem a hsz-od, csak hogy biztos legyek, hogy Agility 3-t használtál az átalakítón, de azt, jól emlékeztem. -
-
-
válasz
kapaca76
üzenetére
Ez jó... Ezer éve nem találkoztam már ezzel az IDE driverrel, aminek az a különlegessége, hogy az általam ismert egyetlen Intel IDE driver, ami tudja továbbítani a TRIM-et.

Ettől függetlenül én mindenképp lecserélném a W7 alap IDE driverére (logout-os telepítési segédletemben le van írva, csak nem tudom, hogy magától tette fel a W7 vagy te varázsoltad fel valami telepítőcsomagból, mert ha utóbbi akkor van rá -igaz kicsi- esély, hogy nem fog összejönni.)
Amúgy minden rendben van, a körülményeket tekintve.
-
válasz
scott_free
üzenetére
Minden a legnagyobb rendben van, már ami az SSD szempontjából alapvető és fontos. Abba meg nem kívánok nyilatkozni, hogy mely szolgáltatásokat tilt le vagy hagy engedélyezve valaki.

Bodor jóvoltából a cikkében is elérhetővé vált a progi leírása, az, hogy mik a fontos infók, honnan lehet letölteni stb.
A cikk alapján már könnyen el tudtok igazodni, hogy rendben van-e minden avagy sem és ha minden rendben, akkor már csak sebességet kell (vagy legalábbis célszerű) mérni a Crystal Disk Mark-al és ilyen módon. -
válasz
scott_free
üzenetére
Légy szíves teszteld ezt a progit: [link] (ez minden lényeges információt egy helyen jelenít meg) Thx!
(az amd_sata AHCI vezérlő, kérdés a verziója és ebből adódóan, hogy továbbítja-e a TRIM parancsot. A linkelt progi ezt is leellenőrzi. Ha a progi mindent rendben talál, akkor a mért sbesség értékeknek is rendben kell lenniük, kivéve, ha valami más egyéb ok áll a háttéreben(esetedben egyébként rendben vannak az eredmények), bár az alacsonyabb olvasási sebesség a 4KQD32 szegmensben, akár (nem biztos) laptopra is utalhat.) -
válasz
Jester01
üzenetére
Köszönöm, hogy ellenőrizted, akkor ez van.

apro
Igen, minden rendben, csak mindig a legújabb verziót használjátok, amely minden esetben itt lesz megtalálható.(Majd megkérem Bodor-t (de lehet, hogy olvassa is itt majd), hogy a cikkét bővítse ki a progi ismertetésével. Ott le lesz írva, hogy mely infók azok, amelyek a legfontosabbak az SSD szempontjából és ha azok rendben vannak, akkor igazából csak sebességet lehet mérni. Ha esetleg nem érne rá Bodor, akkor majd leírom én ott, ahonnan a progit le lehet tölteni. Azért nem különböztettem meg külön a fontos infókat, mert a későbbiekben alapjaiban fog megváltozni a progi megjelenése.)
-
válasz
Valdez
üzenetére
Hmm, ennek a 400 perces enhanced secure erase-nek azért utánanézek, mert az azért nem gyenge

puttonyos
Oké, nincs gond, pusztán azért írtam, mert bizonyos nagy kapacitású HDD-knél a gyártó írja elő, hogy megfelelő külső AHCI drivert kell használni, így értettem az egyéb okot.
-
válasz
Chereiose
üzenetére
Lehet jobb lett volna ha te csinálod.

Régebben a 4KQD32 szegmensben voltak gondjai, ha jól emléxem még 10MB/s-et sem ért el, ami igen durva.
Azóta kijöttek FW-ek hozzá (valószínűleg a tiedén is legújabb van már) ezért lehet változás ezen a fronton, de nem egy sbességbajnok úgy sem. Ettől függetlenül egy OS futtatására teljesen alkalmas, csak mint írtam, vannak jobb SSD-k is a piacon...puttonyos
Alapvetően teljesen. Mérhetsz egy sebességet(nem kötelező), ha esetleg elmaradnak értékek a gyártó által megadottól(nem nagy mértékben), akkor lehetőségként megfelelő külső AHCI driver-t használhatsz. Sebességmérő eredményeiben hozhat változást, de rendszer alatt semmit nem fogsz kiérezni belőle, ezért külső AHCI-t csak akkor telepíts, ha az megfelelő verziójú(továbbítja a TRIM-et) és valami egyéb oka van (pl nagy kapacitású HDD(ke)t is használsz stb. -
válasz
Chereiose
üzenetére
"Hát most időközben sikerült megcsinálni, jól működik"
Hát akkor azért írd már le, hogy milyen "csoda" folytán sikerült életre kelteni, mert az biztos, hogy user error volt, csak kíváncsi vagyok ez melyik fajta.
(Tápkábel nem lett csak rákötve vagy hasonló)
Kingston tudná csak rá a választ, de alapvetően laggolásra hajlamosak voltak, több FW frissítéssel sem sikerült mindent helyrepofozni bennük stb. A lényeg, hogy vannak lényegesen jobb meghajtók a piacon.
-
válasz
Chereiose
üzenetére
Rendben, akkor egyértelmű, hogy nem a BIOS rejti csak el AHCI módban(vannak ilyen deszkák), hanem valóban nincs jelen a meghajtó, ténylegesen nem is látja a BIOS.
Ha egy másik gépben(ami teljesen más alaplapot tartalmaz) sem látszik az SSD (másik adatkábellel is próbálkozzatok), ott sem látja se IDE se AHCI módban a BIOS és sem az OS, akkor az valóban döglött.
Az lenne a jó egyébként, ha nem tudnák kicserélni csak valami másik modellre, amit esetleg te választhatnál, mert sajnos a sima V200-as(SV200) széria, az nem egy sikertörténet (és akkor finoman fogalmaztam) a Kingston-nál. Ha ráfizetéssel is, de egy V+200-al (SVP200) jobban járnál. (V300-ra se hagyd magad rábeszélni) -
válasz
deathtania
üzenetére
Windows 7 kompatibilis módban futtasd a telepítőt, akkor felmegy.
-
válasz
Vismajor01
üzenetére
Ment priv, ott folytassuk.
-
válasz
Vismajor01
üzenetére
"Szóval SATA(ide?) volt, és mivel elsőre már (véletlenül) próbáltam ugorjak a 2. pontra?"
Nem. Akkor simán próbáld AHCI módban telepíteni(nem kell beadagolni az NVidia AHCI-t) -
válasz
Vismajor01
üzenetére
Nincs megkülönböztetett funkcionalitású SATA portja, azaz bármelyik SATA portra kötheted, amelyik nincs útban a VGA-nak.
A chipset miatt kicsit körülményesebb a telepítés, lévén Nvidia chipset-es a deszka. Alapvetően 2 megoldás létezik
1. SATA IDE módban telepíted fel a W7-t és utólag lesz AHCI-re átállítva az üzemmód(ezt csak úgy simán nem lehet, ha idáig eljutsz, akkor azt így lehet kivitelezni: [link])2. AHCI módban telepítesz, de először a deszka honlapjáról letöltöd az Nvida AHCI driver-t, ezt ki kell tömöríteni és felmásolni pl egy pendrive-ra, majd a W7 telepítésekor beadagolni. Nem tudom biztosan, hogy ez az NVidia AHCI driver támogatja-e a TRIM-et, ezért utólag ezt is lehet, hogy le kell majd cserélni
(Ha ez a módszer lesz a járható út, akkor annyit tegyél meg, hogy az előző hsz-ban linkelt progival ránézel és dobsz egy képet róla privátba, még mielőtt lecseréled a W7 AHCI driverre. Kíváncsi vagyok az NVidia driver-re, Thx!)Én azt javaslom, hogy az 1. módszert próbáld elsőre és csak ha úgy sem megy, akkor a 2.-t
-
válasz
kacsaesokos
üzenetére
Semmi gáz, én is jó hülyén fogalmaztam, így visszaolvasva. Szóval nem is tudtad volna Marvell-re kötni, mivel az összes (6db) SATA port Intel-es, a Marvell csak a PATA és eSATA-ért felel...
(Vacsi után a jó meleg szobában ledőltem az ágyra aztán elszundiztam pár órát, még kótyagos vagyok kicsit, iszom egy erős kávét inkább)
Ha van kedved, teszteld ezt a progit: [link]

-
válasz
kacsaesokos
üzenetére
"Bioszt sem kellett frissítenem, szóval sata2-es marvelles alaplappal nem lesz gond a sandforceos ssd-kel. Nyugodtan bele lehet vágni."
Érdekes megállapítás, kár, hogy alapjaiban hibás, tekintve, hogy az Asus P5E deszkán Intel SATA vezérlők is vannak, nem pedig pedig Marvell. Ha megy a TRIM, akkor nagy valószínűséggel nem a Marvell vezérlőre kötötted az SSD-t. -
-
-
válasz
Feri92
üzenetére
1. Az Intel Rapid Storage Technology driver-nek(csak és kizárólag megfelelő verziójú, ami nem feltétlenül a gyártó oldalán van) van köze az SSD-hez, az IMEI driver teljesen más feladatot lát el.
2. Mielőtt letörlitek a W8-t, előtte nézzétek meg a lapos alján lévő matricát. Ha ott OA(OEM Activated) verzió van feltüntetve, akkor az lehet gond, ugyanis az OEM változatok nem szokták elfogadni az OA kulcsot. (OA nem kapható kereskedelmi forgalomban, csak a gyártótól(lapos gyártójától) lehet igényelni)
Ha ez a szitu (és letöröltök minden partíciót a laptopról), akkor azzal bebukhatjátok az eredeti OS-t.A W8 licencelése alaposan megváltozott a korábbi OS-ekhez képest, minden változata OEM licenc alá esik. Ezt figyelembe véve elképzelhető, hogy az előtelepített gépeknél már járható út, hogy kereskedelmi forgalomban lévő változatok is elfogadják a kulcsot, DE a fent leírtakat alaposan mérlegeljétek, hátha mégsem.
(Előtelepített W7-t már sikeresen klónoztam (és más is) SSD-re HDD-ről, igaz, kicsit eltér a menete a megszokottól és van pár extra dolog is, amit meg kell tenni, de nem lehetetlen küldetés)
-
válasz
Gorneck
üzenetére
A szöveges értékelés beszédesebb, azt ellenőrizd minden meghajtón. ha ott mindent rendben talál a HDS, akkor nem feltétlenül az SSD/HDD vonalon kellene keresni a hibát, bár esetleg annyit megtehetsz, hogy csak 1 meghajtó legyen csatlakoztatva(nyilván amiről az OS indul)

-
válasz
dany27
üzenetére
Egyrészt valami ezeréves Intel drivert használhattál, ami nem támogatja a TRIM továbbítását, másrészt(amúgy kösz, hogy tesztelted) a progim azt is írja, hogy a partícióeltolással gond van(Incorrect on some partition). (katt a Details gombon és látni fogod mely partíció(k) érintett(ek))
SSD-nél ez alapvető, hogy helyes legyen. -
válasz
dany27
üzenetére
Teszteld. - pont azért készítettem a progit, hogy ne 2-3 egyéb progi kelljen ahhoz, hogy minden fontos infót meg lehessen tudni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Mivel még béta, ezért lehet benne hiba, de kárt semmilyen formában nem okoz. Ha viszont hibátlanul elindul, akkor sok minden egy képernyőn fog megjelenni, többek közt a TRIM működését is ellenőrzi és ha azt írja, hogy nem megy, akkor 100%, hogy nem megy)
-
válasz
dany27
üzenetére
Úgy lehetséges, hogy ezidáig nem tudtad, hogy az Intel FW utolsó 4 karaktere az, ami mérvadó.
Esetedben a 02M3 (2CV102M3) és ez határozza meg a FW "frissességét".
Ezen új infók birtokában már egyértelmű lesz számodra, hogy miért írja ki, hogy a legfrissebb FW van rajta.
(Az ISO verziója lenne az 1.7, de az sem az, mert 1.93)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
laca.1
üzenetére
Olvasd át és ha lesz még kérdésed, akkor azt is a Milyen SSD-t vegyek? [Mielőtt írsz először olvasd el az 1. hozzászólást!] topikban tedd fel.
Itt azok kérdeznek, akik már megvásárolták az SSD-jüket.
-
válasz
Speed®
üzenetére
W7 telepítőlemezről bootolj be és a parancssoros módszerrel töröld majd particionáld újra és lassú formázást eszközölj. (FORMAT sorából elhagyod a QUICK paramétert)
Itt megtalálod a szükséges módszer leírását.Ezt követően kellene ránézni a HDS-s legújabb változatával.
UI: PQMagic igen felejtős már, mióta a Symantec megvette, azóta nem fejlesztették és ez nem most volt
(Easeus/AOMEI/MiniTools szoftvereket használj) -
-
válasz
Kowi84
üzenetére
Kösd a Lila sata portra az ODD-ot, azok Giga sata-k és azok üzemmódja külön állítható. Gigabyte GA-P35-DS4 (rev. 2.1) deszka beállításai alpján nem okozhat gondot.
Ha ezt elkerülnéd, akkor meg készíts egy telepítő pendrive-ot. -
válasz
bela85
üzenetére
Mivel nincs SSD-d és vásárlász előtt állsz, ezért nem ebben a topikban kellene érdeklődni, hanem ebben, mert az pont azért van.
A linkelt topik 1. hsz-t olvasd el, vannak leírások, ajánlott SSD-kkel.
Ha nem találsz megfelelő választ, akkor ott tedd fel a kérdésed, mert ebben a topikban már azok írnak/kérdeznek, akik megvették az SSD-jüket. Thx! -
válasz
fenergie84
üzenetére
Visszaküldöd, ahonnan vetted, aztán majd az adott üzlet/webshop megoldja.
Ha egyéb okok miatt ez nem lehetséges, akkor Neked kell kiküldeni egy megadott címre az SSD-t. pontosan le van írva a Supportnál, hogy hova kell küldeni, és pontosan mit kell feltüntetni a csomagálás külsején. (Ellenkező esetben bontatlanul visszadobják)
Sajnos ilyen esetben a postaköltség mindenképp Téged terhel, még ha amúgy ki is cseréli az SSD-t a Kingston.UI: valami idegerősítő készítményt szerezz be, mert Nekem már volt szerencsém a Kingston-hoz és -bár nehezen lehet kihozni a sodromból- de nekik sikerült...
(Azóta a Kingston gyártói garit úgy intézem, hogy megy a kályhába az SSD)
-
válasz
ez_meg_emaz
üzenetére
Bocs, csak hirtelen elsőre azt hittem, csak eltévesztetted a topikot.

(Legközelebb ne csak úgy semmibe írjál be egy hsz-t, legalább kapcsolódó hsz-re válaszolva vagy azt linkelve tedd, úgy egyértelműbb a dolog)
Akkor arról van szó, hogy a HDS-nek nem tudod küldeni(pontosabban automatikas küldi) a riportot?
Ha igen, akkor biztosan úgy van beállítva az Outlook-od, hogy kapcsolódás(nethez kapcsolódás) után azonnal küldje/fogadja a leveleket. 2 lehetőséged van1. Kikapcsolod ezt a szolgáltatást az outlookban (fájl menü/beállítások/speciális jobb oldalt a küldés és fogadás csoportban
# kiszeded a pipát a a küldés kapcsolódás után azonnal elől
# ugyanitt katt a küldés/fogadás gombon és kiszeded a pipát az automatikus küldés és fogadás x percenként elől(2 ilyen opció is van)2. letiltod a netet átmenetileg és akkor nem tudja elküldeni azonnal ill az 1. pontban leírtakat sem kötelező meglépni.
-
válasz
gregus021
üzenetére
Húzd újra megfelelően a rendszert az SSD-re, mert ilyen sebességértékek nem lehetnek, ott valami gebasz van.
keke69 #48509
Nem lehet frissíteni OS alól, ha arról megy épp az OS.giorgio #48511
Ismert jelenség, viszont nem a FW-t keresi ott, hanem a Magician frissítését.SSDOK - SSD Informations Tool by FSCD
Ezentúl itt keressétek.
-
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!
És, hogy a Jézuska se jöjjön üres kézzel, útjára indítom a saját fejlesztésű SSD alkalmazásom.

SSDOK v1.3.0 by FSCD (Public Beta).zip
CRC32 : 12D501CE
MD5 : 0d5856df41c46402ccdb1fb9476db13f
SHA1 : b02bf4f9657bbba146f5fd3db4b07d9c3883afaa
Jelszó : ssdokKülön köszönet Bodor és 04ahgy részére, a nem nyilvános tesztben nyújtott segítségért, valamint hdsentinel-nek, a szakmi eszmecserékért!

(Direkt nem adtam meg mail címet, hogy esetleges hibajelentést hova tudnátok küldeni, mert az év végét már nem programozással szeretném eltölteni, azt már csak jövőre.
-
válasz
vadkörte
üzenetére
Azok ISO-k, azaz boot-os CD/DVD vagy pendrive-ról történő frissítést szolgálják.
Számodra egyszerűbb, ha letöltöd a Magician 3.2-t (csak ez kezeli a 840-eseket), ha W8-t használsz, akkor W7 kompatibilis módban telepíted és a Magician-al frissíted. Itt a segítség hozzá: [link] -
-
válasz
Black&White
üzenetére
Nem írtad melyik típusra gondolsz, de végül is lényegtelen, mert eddig egy FW frissítés sem volt destruktív a Samsung-tól.
AtHoS - "Asus P8Z68-V pro alaplap Sata3G_3 (Blue) portjára van kötve az SSD"
Miért oda van kötve, amikor van SATA3-as Intel port is? a SATA6G_1 feliratúra legyen kötve(Szürke). -
válasz
mcsm88
üzenetére
Alapvetően rendben van, de az az AHCI driver a legelső(és ezáltal jó régi), ami támogatta a TRIM-et.
innen töltsd le és telepítsd, az OS-ednek megfelelő AMD Chipset driver-t. Fontos, hogy telepítéskor egyedi telepítést válassz, csak az AHCI driver előtt legyen pipa, semmi más előtt nem! (USB filter driver-t ne telepítsd fel pl)
Sebességmérők eredményében nem feltétlenül lesz változás(de lehet), viszont számos egyéb hibát orvosoltak a legújabb AHCI driverben.
-
-
Itt minden a legnagyobb rendben van. Nem tudom mire érted, hogy "az eredmények khmmm hát szóval izé - kicsit többet vártam"...
Ha a HDD-hez képest nem érzel különbséget, azt nehezen tudom elhinni. Ha meg esetleg a sebességeredményeket találod alacsonynak, az a SATA1 miatt van, ahhoz mérten teljesen rendben vannak az eredmények.
-
-
válasz
browing
üzenetére
"amúgy írtam, hogy totál új, számlával és csomagolással együtt
"
És valóban. Elnézést!Ezt muszáj lesz frissíteni, mert a legújabb 1.5.2-ben chipset-ekkel való kompatibilitást is orvosoltak, jó eséllyel a FW frissítést követően látni fogja a géped.
Fontos!
A frissítést 2 lépcsőben kell végrehajtani, mindkét frissítést követően le kell állítani a gépet(nem csak újraindítani)!
Itt le van írva a menete(mivel nem rendszermeghajtó(nincs rajta még semmi) ezért OS alól is kivitelezhetitek) [link]UI: FW frissítést csak saját felelősségre eszközölj!
(Azon a gépen, amelyiken végzitek a FW frissítést, ne legyen tuning és nehogy valami erős védelmi progi megszakítsa a frissítést!) -
válasz
browing
üzenetére
"amúgy gondolod, hogy egy másik gép felismeri az ssd-t és ott megtudom nézni a crystal disk.kel? és ha ez megvan akkor mit tegyek?"
Mindenképp meg kellene nézni másik gépben(ne lapop legyen, hanem egy normális konfig Intel vagy AMD SATA vezérlővel) és pont azt kell tenni, amit JSaN-nak javasoltam, ebben a 2 hozzászólásomban.
(Crystal Disk Info-val tudod megnézni a FW verzióját)Így egyértelműen kideríthető, hogy az SSD a ludas vagy sem (kérdeztem, hogy új az SSD vagy sem, csak nem válaszoltál rá
) -
válasz
Saphirahick
üzenetére
Igen, azt nem is fogod találni, mert a fogammal néztem, hisz más alaplapod van...
A leírásomban pontosan le van írva, hogy az Intel vagy AMD AHCI driverek biztonsággal telepíthetőek. Linkjét megtalálod a leírásomban szintén, azt tedd fel. Mást nem nagyon lehet tenni. -
válasz
browing
üzenetére
Első körben csak annyit tegyél meg, hogy a HDD helyére kötöd az SSD-t, a HDD legyen kiszedve és egy W7 telepítőlemezről bebootolsz és ellenőrzöd, hogy a telepítő látja-e az SSD-t. (Odáig érj el a telepítőben, amikor ki lehet jelölni, hogy hova települjön, ha látszódik-ha nem, akkor sem kell tovább folytatni a telepítést, csak ezt ellenőrizd)
Az SSD FW verzióját is ki kellene deríteni egy másik gépen, pl a Crystal Disk Info-val(van portable változata is)Az Agility 4 amúgy új vagy csak valaki "hozzád vágta" -mint a jótündéres viccben- "nesze sánta, itt egy púp" alapon?

Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Diablo IV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- PC bontás - Fractal Design ház, CM 750W, WS C422 PRO, Xeon W-2125, 128Gb, 6Tb SSD, 1050Ti
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
- 4x2TB WD RED Nas Merevlemez
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)