Hirdetés
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Aktív témák
-
vtechun
veterán
Sziasztok, tegnap rendeltem ezek kozul az 96g verziot.
A masikkal szemben ugye ha jol tudom annyi a kulonbseg, hogy az egyik csak maga a meghajto, masik meg egy kit, mindenfele extraval, ugye? Tehat lenyegeben a meghajto maga ugyanolyan teljesitmenyu, vezerlo, stb minden ugyanaz benne, ugye? Egyebkent tegnap meg kb 2000ft al kevesebb volt, este megrendeltem gyorsan... Lehet ezek is elkezdenek felmenni...
-
-Nekem 3db. Intel X25-M G2-őm van és ez egy valóban jól eltalált széria, alacsony meghibásodási aránnyal.
-Viszont nekem nagyon nem tetszik amit a 320-as szériával műveltek. Ha rákeresel az intel saját fórumaira a 8MB-os bad context hibával kapcsolatban még mindig sok embernek romlik el így a meghajtója, ráadásul akkor is ha telepítették a hiba kijavítására létrehozott firmware frissítést.
-Egy ekkora gyártónak 1-2hónapon belül meg kellene tudnia oldani bármilyen szoftveres hibát a meghajtójával kapcsolatban (sokan pont ezért veszik tőle az SSD-t), amennyiben pedig javíthatatlan hardveres a hiba, akkor hívja vissza és cserélje az összes SSD-t.
-Ehelyett jelenleg simán eladják neked a 320-as sorozatot, és reménykednek, hogy nem romlik el, 100%-os frimware javítás pedig hónapok óta nem elérhető náluk az adott hibára.

-
Balage76
senior tag
válasz
samu74
üzenetére
a cache méretről...
Az SSD működéséhez szükséges egy un. Mapping Table. Ez a HDD-knél használt FAT (File Allocation Table) itteni megfelelője. Gyakorlatilag ebből a táblázatből tudja a kontroller, hogy melyik fájl melyik darabkája melyik cellában található. Namármost, érthető okoból ezt a táblát elég gyakran kell olvasni/frissíteni, konkrétan minden egyes írási, garbage collection, és wear leveling műveletnél, tehát minden egyes alkalommal amikor valamilyen ok miatt akár egyetlen cella adata is változik.
A cache (részben) arra van, hogy ezt a Mapping Table-t tárolja.
Ha ennek a Mapping Table-nek a mérete mondjuk 120MB, a cache pedig 64MB, akkor egyértelműen látszik, hogy teljesen nem fér be a cache-be és ugyanúgy swap-pelni kell mint például a windows virtuális memóriáját.
Összefoglalva tehát: nagyobb cache -> gyorsabb működés + hosszabb élettartam.

-
Balage76
senior tag
válasz
coolpet
üzenetére
A 64GB-os változatok mind lassabbak a nagyobb méretűeknél. Nemcsak a Samsungnál, más gyártónál is ez a helyzet.
Ennek az az indoka, hogy az egyes NAND flash chipek (ezek adják a tárolókapacitást) írási sebessége véges, míg az olvasást jóval nagyobb sebességgel is ki tudják szolgálni. Így lehetséges, hogy az olvasási sebesség kb ugyanannyi mindegyik kapacitásnál, míg az írási sebesség a kapacitással együtt növekszik.
A 830-asban a kontroller max 8 csatornán keresztül írja és olvassa a chipeket. A legnagyobb, 512GB kapacitásnál a 8 csatornán, csatornánként 8 chipet használ (egyenként 8GB/64Gb kapacitásúak a chipek), tehát összesen 64 darabot. Könnyen kiszámolható, hogy a 64GB-os változatnál, mindössze 8 darab chipre van szükség, így a chipek összesített írási sebessége is kevesebb.
Az optimális NAND chip darabszám a 830-as esetében 32 darab körül van, ez abból is látható, hogy hiába van több chip az 512GB-os változatban, a sebessége ugyanannyi mint a 256GB-os változatnak.Trükközni és ezzel írási sebességet növelni, ilyen kis kapacitású SSDnél úgy lehet, hogy nem 8GB hanem csak 4GB kapacitású chipeket használnak, így pont kétszer annyi kell belőlük... ez a chip darabszám amit írtam és a fizikai chip darabszám amit például a 830-as tesztjénél is a képeken láthatsz nem ugyanaz.

Keresek majd valami ábrát, amivel talán jobban érthető a dolog.
-
Danndi
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
az zsír... vannak itt hardveraprón is hírdetők pl. ocz ssd egész emberi áron, csak nemtom milyenek lehetnek... meg mennyire élő a garanciájuk...
-
Danndi
tag
Bocs még naív kérdés, használta mekkora öngyilkosság SSD-t venni?? esetleg kéz alatt nem boltit...
-
-
-
Bodor
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Elég rendesen pörög, bár nem értem miért nagyobbak néhol az én értékeim, pedig neked 1866-os ram-jaid vannak.Talán nem mindegy, hogy 5X4000 MB, vagy 5X 100 MB.
Kíváncsi vagyok mikor jön el az az idő, amikor lehet oprendszert telepíteni ramdiskre...
Kipróbálnám már...
Te mire használsz 18 GB ramdisket? -
Bodor
veterán
-
Scholes9
nagyúr
Az létezhet, h egy program sem méri/mutatja az SSD hőmérsékletét? Vagy ez nem egyedi eset?
Flashcash: köszi az extra gyors választ

-
rvn_10
senior tag
Sziasztok! Tudtok nekem ajánlani egy jó SSd-t 60 gb körül nem akarok túl drágát venni. Elsőre OCZ Agility 3 ragondoltam. Sata 3as kellene, hacsak meg nem tudtok győzni, hogy a Sata-2es elég lesz még
Köszönöm. -
KRi2
aktív tag
Üdv.
Rendszernek való SSD-t hogyan érdemes particionálni, egyáltalán van-e értelme?
Win7x64 (4GB ram) rendszer menne egy 256GB-os (samu) SSD-re. Programokat, és aktuál munkákat, egypár játékot is ráraknék a meghajtóra. Szóval van-e értelme SSD esetén a particionálásnak? (hisz elérési idő, valamint hogy fizikailag hol található az adat az tök mindegy)
Temp, pagefile-nak hasznos-e a külön partició? (ssd-t használnám erre, azért vettem)
Hogyan lenne ildomos egy ilyen rendszert felosztani szerintetek?
Köszi. -
dim dim
tag
Helló!
Gyakran olvasom ssd-k kapcsán különféle felhasználóktól, tesztekben, hogy az ssd X idő alatt X GB adatot mozgatott.
Pl. itt a PH-n is olvasható:
De hogy az elméleti számolgatás helyett életszerű példával szolgáljunk, az általunk használt SSD 3 hónap használat után kb. 1100 GB-nyi írást rögzített,Kérdés lenne: mely program alkalmas arra, hogy az SSD X idő alatt mennyi adatot írt-olvasott?
Köszönöm
-
samu74
addikt
válasz
Danndi
üzenetére
Nagy különbséget nem nagyon tapasztalsz köztük,legalábbis átlagos felhasználás mellett,szerintem.Ahogy írták feljebb, pár tartozék különbség köztük,de mivel egy árban vannak érdemesebb a C jelűt venni,hiszen a beépítő keret meg a Norton ingyér van.

Most nézem ezekben a Samsungokban majd dupla cache memória van mint a Kingstonban.
-
coolpet
senior tag
A samu 830 64GB mos olvasom, hogy :
Max 520 MB/s olvasási sebesség
Max 160 MB/s írási sebesség
Max 75.000 IOPS random olvasás
Max 16.000 IOPS random írásCsak 160MB/sec az iras Sata3 csatolo eseten? A tobbinel ilyen 400-450-ek vannak nem?
Vagy eleg az eszre sem veszem? Filmvagasnal mondjuk jol jonne.
-
lalakov
senior tag
válasz
Danndi
üzenetére
MZ-5PA064/EU
64GB SATA II 2.5” Solid State Drive
(SSD akril dobozban, nagyon baba, mint vmi apple termék)MZ-5PA064B/EU
64GB SATA II 2.5" with Norton Ghost™ 15
(SSD papírdobozban + Symantec Norton Ghost 15.0)MZ-5PA064C/EU
64GB SATA II 2.5" with PC Upgrade Kit
(SSD papírdobozban + 2,5-3,5" beépítőkeret + csavarok + kábelek(sata+sata táp) + Symantec Norton Ghost 15.0) -
Danndi
tag
válasz
samu74
üzenetére
Igen ezt tudom, hogy szabadon kell hagyni helyet, nagyjából utána olvastam hogy működik a dolog, csak azt nem tudom hogy melyik "jobb", amúgy lenne egy kérdés van itt 1, 2 samsung, és csak egy betű a típusszámuk között a különbség, de ötletem nincs mit jelent...
kerekfej ezzel én is tisztába vagyok, még pont időben vettem meg az új gépet, csak akkor nem futotta ssd-re, most meg lenne rá... ha meg arra várok hogy a Forint erősödik... szóval nem hiszek a mesékben...
-
samu74
addikt
válasz
Danndi
üzenetére
De az kisebb,viszont ha elég a mérete, jó választás lehet az is.Ilyet használok én is,voltak aggályaim vele,de végül is kiderült hogy alaptalanul.
Ja,és ha játszol és sok játék van fent egyszerre,azt mindig számold hozzá hogy 20% szabad helyet kellene mindig üresen hagyni.A 96-osra nekem 3-5 de a nagyobbakból is kb 3 felfér,és még marad a trim-nek is elég hely. -
samu74
addikt
válasz
Danndi
üzenetére
Elég jó a Kingston,bár picit jobb a samu a teszt szerint,bár nem mindig,és drágább is picit.
Ha most vennék ssd-t a sorrend a Corsair F120,majd a Samu,és azután a Kingston.Ha az ár/gb arányt nézed,a kinston jobb azért azoknál.Bár ahol néztem a V+ verzió 63000,az már szerintem nem ér annyit. -
Dictator^
veterán
Most van előszőr AHCI módban a gépem,1 SSD és 3 SATA2-es vinyó is be van kötve.
Viszont véletlen eltávolitottam az egyik 2TB-s vinyómat, hogy kapcsolom ki, hogy ne lehessen eltávolítani? -
ata007
tag
Hali!
Corsair F40GB2 lemezzel tolom egy ideje, minden remekül m egy vele, írás kb 250MB/s olvasás olyan 270 MB/s. Nézelődtem a Corsair oldalán hátha találok hozzá valami frissítést, de semmi. Lehetséges, hogy nincs hozzá semmi? Goggle sem dobott ki infókat ezügyben.
Köszönöm válaszokat!
Ata
-
Danndi
tag
Hali! Mi az általános véleményetek erről a Kingston ssd-ről, vadul agyalok a vásárláson, csak nem tudom melyiket vegyem, meg hogy megéri e most venni, esetleg várni kicsit... minimum 128ast akarok..
-
lalakov
senior tag
válasz
deicide
üzenetére
Ha kijön a 870-es, várható, hogy esik kicsit a 470-es ára? Jókat kérdezek, mi?

Ma akartam megrendelni a 470-est, de 1600 Ft-tal lett drágább egy nap alatt a forint miatt. Ha az új modell kijövetelével olcsóbb lesz, akkor érdemes várni pár napot. Ha ez hiú ábránd, akkor meg kell vennem minél gyorsabban, mert csak egyre drágább lesz.
-
válasz
G.I.JOE
üzenetére
Hi!
Én erre nem is gondoltam, h. a sata2-es lapomba sata3-as ssd-t is vehetnék. Hú de jóóóóó.
Eddig úgy volt , h. sata2-es samsung 470-est veszek, de akkor inkább maradok az OCZ-nél és akkor egy Agility3-t, 30eFt körül van.
Mivel a hétvégén sikerült a vertex turbo-mat elrontanom az új firmwareval, még bízok benne , h. majd lesz rá vmi megoldás, na mindegy. -
törölt tag
Az imént lettem figyelmes egy Silicon Power E20 32GB-ra. 12"-os AMD E350/HD6310/4GB notiba főleg Office/Mail/Chat/Net alkalmazásokhoz kéne W7Pro 32-bit alá a gyári WD320-as 5400-es vinyó helyébe. Mi a véleményetek róla? 17 ezer Ft. Megtáltosodna tőle a noti, vagy az E350 miatt ne számítsak semmire?
-
-
G.I.JOE
senior tag
válasz
Sh4d3.tds
üzenetére
Helló!
Szerintem nyugodt szívvel vedd meg a Vertex 3-at, mert, főleg hogy még eddig nem volt ssd-d, biztosan olyat fog mutatni, ami melegséggel önti el a szívedet!

Számok tekintetében természetesen nem fogja azt hozni, amit egy sata3-as lapban bírna, de szerintem így is gyorsabb lesz, mintha egy régebbi vertex 2-t veszel. Amivel mondjuk sebességileg ugyanúgy meg lennél elégedve, ha csak olyat vennél (vertex2), mert gyakorlatban nem vennéd észre a különbséget a kettő között.
Ha vertex 3-at veszel, vedd úgy, hogy a későbbiekben, egy sata3-as lappal, még a gép más része is gyorsulni fog!
Jelenleg én is így használok egy Crucial M4-et, sata 2-vel. A jelige: K**va jó, de lesz ez még jobb is!"
-
ro_bert17
őstag
válasz
Greenbook
üzenetére
Ez a vertex2 egy régebbi típus esetleg? Ha annyira nem, akkor szerintem a vas kevés alatta.
Én nagyon jó áron szereztem ezt a régebbi darabot. Mivel számomra nem hozta azt a földbe döngölős élményt, ezért mértem egyet. A mostani értékekhez képest majdnem hogy pics..füst értékek. A 4k-s értékeket okozzák számomra a nagyobb "fájdalmat". Pedig ez alatt új i5-ös proci van, meg minden. Aztán ma délután kicsit visszaraktam a régi (számomra megfelelő gyorsaságú hdd-t) és ezzel is mértem egyet. Aztán azt vettem észre magamon, hogy nem csak a mért értékek miatt nem szabad a hdd-t az ssd-hez mérni...
Utóbbi természtesen gyorsabb is, viszont nem surrog annyit, tovább megy akksiról, és végre kevesebbet megy a notim ventillátora, de ha megy is, sokkal csendesebb mint eddig volt.
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Nekem olyan kerdesem van hogy milyen ar/ertek aranyu ssd-t ajanlatok, ami sata3, 60Gb, es megbizhato, nincs vele problema(illetve a legkevesebb aranyaiban).
Ocz Agility 3 60GB-ot neztem magamnak, de meg mindig sokallom erte a 25000ft-os vetelarat.
-
Sh4d3.tds
csendes tag
Sziasztok !
Sajnos nagyon új vagyok a témában, mármint olvasgattam sokat, de fizikailag nem volt még szerencsém SSD-vel, a vételét most tervezem.
Kinéztem magamnak egy OCZ VERTEX 3-at, pontosabban őt OCZ SSD 60GB Vertex3 Serie 2,5" VTX3-25SAT3-60G. Nagyon buta kérdést teszek fel nektek, de örülnék ha tudnátok nekem segíteni .
Mint ti tudjátok ez az SSD Sata III, nekem pedig adott egy Asus P7H55-V Alaplapom ami SATA II vezérlővel van felszerelve. A kérdésem a következő lenne, azt ha jól tudom akkor menni fog ez a szilárd meghajtó ezzel az alaplappal is, de észre veszek e vajon sebesség romlást ( a ténylegeshez képest) avagy nem.
Biztos csípőből veritek már adatokat, én csak azért írnám le ha esetleg a sok szám már valakit bekavart volna.Vertex 3 specifikáció :
60GB Max PerformanceMax Read: up to 535MB/s
Max Write: up to 480MB/s
Random Write 4KB: 60,000 IOPS
Maximum 4K Random Write: 80,000 IOPS.
Ha meg sem tudom közelíteni vele az itt leírtakat, akkor melyik az az SSD amelyet az alaplap és rendszerem maximális ki tudna használni. )megmondom az őszintét azért bizakodok én a közeli értékek elérésben hisz ezek seq.értékek)
Felhasználásom tárgya, természetesen win7 és 1 game .Config ami esetleg még kell :
CPU: Core i5-750
GPU: Asus 470GTX
Ram: 4GB Kingstone
HDD: 1TB WDNem mai gyermek már szegényke de szeretném kihozni a maxot belőle. Köszönöm segítségeteket !
-
SVLaller
senior tag
válasz
Dictator^
üzenetére
1x már válaszoltam ugyanerre a kérdésedre, olvass vissza
-
Dictator^
veterán
Melyik programmal írathatom ki a napi írt adatmennyiséget? Ami nem csak úgy mér, hogy program bekapcsolás után? Esetleg , ami win indulás óta mér, ha nincs a progi bekapcsolva, akkor is.
-
-
128bit
tag
Haloka
1 éve halogatom ,de mostár szeretnék egy ssd-t a gépbe
Mondjatok nekem valamit 20-30 ezer körül ami jo rendszernek!
köszönet -
Greenbook
tag
Szívesen fogadok további ötleteket az ssd-vel kapcsolatban.
A support szerint a vas lehet kevés hozzá és azért nem hozza az elvárt értékeket.
Nagy gond nincsen belőle mert így is klasszisokkal jobb mint ami benne volt Hitachi 5400/8...
Annak idején meg legfeljebb tovább költözik az utódjába... -
válasz
radi8tor
üzenetére
Víruskereség megtörtén. Tiszta a rendszer. Több mentesítővel, stb átnéztem és szűt rendszerről beszélünk.
A teszteket futtatom.
Ami érdekes, hogy random fagy ki. Rákattitok pl. az Outlook2010-re és megáll a gép. Megy a homokzó 1-2 percig aztán elindul.
Tegnap egyszer volt BSOD, de alapban ez a jelenség és random, meg random programoknál. Most őpl. több mint 1 órája használom a gépet és eddig semmi. -
-
Müszi
senior tag
válasz
GreenAtis
üzenetére
Mint írtam az MS driverrel és az ÚJABB / tavasz óta megjelent és általában friss lapokhoz használható/ SATA driverrel van az AMD-nél trim. Mellesleg itt a topikban is többször írták, hogy Win7-nél felesleges a SATA drivert frissíteni. Teljesen megfelelő az alapból feltelepített.
-
Sziasztok!
Samsung 470-es 64 gigás ssd-m van.
Fagy a gépem, pedig friss telepítés. 1,5 hónapig semmi baj nem volt. Ki akarom zárni az ssd-t. Mivel tudom ellenőrizni, hogy az ssd rendben van? -
GreenAtis
tag
Amúgy meg pont tegnap előtt csináltam egy gépet, mi bizonyítja hogy nem a múlté ez a probléma annyira, mert ez egy kis mini ITX-es gép volt E350-es AMD-vel, és ennél pl még ha felrakod az AMD driverét akkor a windows parancssoros lekérdezéssel igazolni fogja a TRIM működését, holott az marhára nem megy. Itt pl az a megoldás hogy AMD driver leszed, és microsoftost használ és akkor megy.
-
vtechun
veterán
-
zack
nagyúr
4Gb RAM-nál érdemes használni a RAM disk-et, vagy a 4GB kevés hozzá?

Ha igen, mekkora méretet célszerű lecsípni, és mit érdemes rátenni?
Dataram RAMdisk progit tettem fel, és nem tudom hogy kellene konfigolni hogy jó legyen.
Előre is köszönöm a segítséget. -
válasz
GreenAtis
üzenetére
"...sima 64bites XP..."
Az XP x64 fejlesztése régen leállt, mivel az XP x64 képezte a Server 2003 alapjait. (Az XP 64 Bit Edition nem keverendő az XP x64-el)
Jelenleg semmilyen fejlesztés nincs rá, mivel megszűnt létezni, szóval felejtsd el, ez nem járható út manapság."...hogy XP-n csak intel chipsetes alaplapoknál lehet aktiválnia trim-et. Erre van valami megoldás, vagy tényleg csak intel-es alaplappal meg?"
XP és a Vista sem támogatja a TRIM parancs küldését, függetlenül attól, hogy milyen chipset-es deszka van alatta. Csak W7 alatt támogatott a TRIM. (Meg persze, ha az SSD is támogatja)
Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest