Hirdetés
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
Aktív témák
-
porpi007
tag
válasz
SVLaller
üzenetére
Közben a 2-es számú SSD-n sikerült a firmware frissítés és a Win is felment rá szépen. Most ha visszadugom az első SSD-t látszik a Win-ben is, a mappák is látszanak rajta, de olyan mintha nem lennének ott...nem tudom megnyitni őket, nem tudok másolni, írni. És formázni sem tudom, a toolbox pedig nem látja...és ha bent van a gépben akkor egyszerűen nem kapcsol ki, csak tekeri a homokórát a Leállítás felirat előtt (közben elmentem boltba is, de addig sem kapcsolt ki...). Ha a vinyóról, ha a 2-es SSDről bootolok akkor is ez történik. Már minden felállást kipróbáltam, mindent csatlakoztattam már mindenhova, de semmi eredménye.
A secure erase-ra többször is kattintottam, mondjuk feltűnően gyorsan írta ki, hogy completed, de semmi változás nem történt...
Amúgy az előbb ez az SSD is kifagyott, de csak simán újraindult.
Egy másik dolog:
Fire/SOUL/CD írta régebben, hogy fontos a minőségi, nem 200 forintos sata kábel...hol lehet nem 200 forintosat kapni??? -
-
porpi007
tag
válasz
SVLaller
üzenetére
Ismét itt vagyok...Telepítettem a vinyómra egy Win-t, de a bios-on kívül máshol nem látszik az ssd...Van itthon egy másik ugyan ilyen SSD, ami még üres. Ez látszik mindenhol, toolbox-ban is megjelenik. frissítettem rajta fw-t. De ezt a secure erase-t nem értem. lefuttattam, kiírta, hogy completed de semmi sem történt, a rámásolt adatok nem tűntek el...Mire jó ez?
A másik probléma: először erre a 2-es számú SSD-re próbáltam telepíteni a Win-t, de a windows telepítő nem ismerte fel, így nem tudtam rá telepíteni...Ezt lehet valahogy orvosolni?
-
Újra itt. Megvettem haverral együtt az SSD-t, ő már beüzemelte én még nem, mert időm nem volt. Samsung Magician progival végigtolt mindent, áthelyezte a lapozófile-okat a HDD-re, de itt jön a csavar, hogy belassult az SSD. Ahogy visszarakta nomálisan megy minden. Ez csak ennél a 470-esnél van így vagy józan paraszti ésszel gondolkodva mindegyikkel. Most akkor át kell helyezni avagy sem?
-
fagy53
nagyúr
válasz
Winner_hun
üzenetére
A vezérlő lehet a gond, jobban mondva a tömörítési algoritmus. Átvágva érzi magát az ember, mert a gyakorlatban a hibátlanul működő példányok közel sem hozzák az adatlapon szereplő értékeket. Folyton küzdöttek korábban a vezérlés szoftverével a gyártók, láthatóan a SATA3 as típusok biztosabb választásnak tűnnek, de én pl. nem kockáztatnék ezzel a vezérlő típussal, ami remélhetőleg már a kifutó ágban van.
-
törölt tag
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Ha még ennyi sem? 10 év egy SSD élettartalma ha nyúzod rendesen...
-
ro_bert17
őstag
A toolbox még az elején felkerült a gépre/ssd-re. Végig lettek kattintgatva a szerintem szükséges "gombok", aztán még is az előbbi volt az eredmény.
Most viszont kikotortam a notebook szoftverével letöltött intel rapid storage drivert, és be is tallóztam. Ilyen lett: [link]
Azt hiszem sötétebb vagyok az ssd-hez, mint vártam.
Szóval nem igazán értem, mit miért, és miért nem eddig.
Egyébként az ominózus driver:
Revision : 01
--------------------------------------------------------------------------------
Software name Intel Rapid Storage Technology Driver
Support models ThinkPad T410, T410i, T410s, T410si, T420, T420i, T420s,
T420si
ThinkPad T510, T510i, T520, T520i
ThinkPad W510, W520
ThinkPad W701, W701ds
ThinkPad X201, X201i, X201s, X201 Tablet, X220, X220i,
X220 Tablet, X220i Tablet
ThinkPad X1
Operating Systems Microsoft Windows 7 64-bit
Microsoft Windows Vista 64-bit
Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Refer to marketing materials to find out what computer models
support which Operating Systems.
Version 10.6.0.1002
Support devices Intel 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller
Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller -
Zlin50
senior tag
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Meg kell hogy mondjam a notebook változathoz járó adapter kábel jobban érdekel a tepsinél, amire azért sem lenne szükség mert nem "szokványosan" lenne beépítve.
-
kerekfej
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Felejtsd el és vegyél Samsung 470 vagy 830-at!
-
Zlin50
senior tag
Ugye a kettőnek [link] , [link] hasonló csatlakozása van és a notebook változatot is be tudom kötni ugye az asztaliba?
A méretük a gyártói honlap szerint azonos. (Kábeleim azért csak akadnak, a rögzítését meg megoldom. Nem is a szokásos módon akarom, hanem függőlegesen a HDD tartó falon kívül annak oldalára rakott kengyellel, hogy ne HDD-k közé kelljen rontva a hűtést) -
ro_bert17
őstag
Sziasztok!
Ha kicsit lelassul, akár rövidke időszakra is (természetesen az ssd, mert ez az egyetlen új alkatrész a gépben), annak milyen okai lehetnek?
Gondoltam megnézem hd sentinellel, és ezt írja: [link]
Ilyenkor mi van? Honnan szedjek még le drivert? Se W7, se a notebook driver segédje nem talál ilyet. Pontosaban ez utóbbi felkínálja az intel rapid storage ahci drivert, fo W7 64 bithez. Csak nem tudok mit kezdeni vele.
-
samu74
addikt
válasz
DjDanee87
üzenetére
Játszom én is,ssd-n tartom a játékaimat(3-4),de annyira nem ájultam el a tempótól.Mértem a játékok benchmarkjaival és a különbség jelentéktelen.A pályabetöltés ideje sem rövidül igazán...Ha mindenféleképpen ssd-ben gondolkozol,olyat keress aminek a 4k olvasása gyors,az írás másodrendű.
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
salytmasztor
üzenetére
Sry, lejart a szerkesztesi ido.
Csak az ar/teljesitmenyt akartam vastaggal szedni.
-
salytmasztor
aktív tag
Meg egy ajanlast kernek en is a kovetkezo 128Gb-osok kozul:
- Transcend SSD SATA 128GB 36000 Ft
- ADATA SSD SATA 128GB 599 Series 38000 Ft
- KINGSTON SSD SATA3 128GB V200, 7mm + adapter KNG SV200S37A/128G 40500 FtIlletve azt kerdeznem, hogy mostanaban melyik SSD-k talan a legjobbak ar/teljesitmenyben(b).
Ev elejen atolvastam sok tesztet es forumot, ahogy altalaban szoktam vasarlas elott, de most abszolut nincs idom sajnos erre, de valamit rendelnem kell, szoval nagyon megkoszonnem ha tudnatok par tippet adni ez ugyben.
(Regebbi tesztekben altalaban ar/teljesitmenyben Kingstonokat ajanlottak.)Thx.
-
DjDanee87
addikt
Üdv.
Mi a véleményetek erről az SSDről?
Kingston 128Gb Sata3Win7re már van egy kisebb (64es) SSDm, igaz az csak Sata2, szintén Kingston SSDNow. Meg vagyok vele elégedve, és gondolkozom, hogy játékok alá is vennék egyet. Melyiket javasoljátok? Minél nagyobb annál jobb lenne, de ahogy az árakat néztem a 128 Gbos lesz a nyerő nálam. Sata3 szintén jó lenne.
-
vadcoca
tag
válasz
anonym1s
üzenetére
de a win7-et nem lehet klasszikusra atallitani.
Létezik klasszikus nézet, csak külön programként.
-
Winner_hun
félisten
Corsair Force serie 3 - erről vélemény?
-
lethos
tag
Sziasztok.
Van 30-40e egy SSD-re.
Mit ajánlotok? -
oliba
őstag
Linkelek két eredményt. Szerintem ilyen SSD-ről még nem nagyon linkeltek

G.Skill Phoenix PRO 60GB
Teljesen alap beállítás

Az érétket Defaultra vettem

-
válasz
salytmasztor
üzenetére
Nekem Samsung 470-et ajánlották ebben az árkategóriában. Megbízható, és aránylag gyors darabok

-
salytmasztor
aktív tag
Melyiket ajanljatok jobban:
- SSD Transcend 64 GB
- SSD Kingston 64 GB V Series
? -
anonym1s
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ja, igy mar ertem
Viszont en nem szoktam meretes rar-okat tomoritgetni meg egyeb mas gepigenyes dolgokat sem csinalok. Neten es torrenten kivul szinte semmi masra nem hasznalom a gepet, viszont a netradio allandoan megy nalam, es a hangkartyamhoz kiadott win7 driver egy rakas szar, nem tetszik a hangja. Azon kivul nem tetszik a win7 felulete sem. En a klasszikus windows feluletet szeretem, az xp-t is igy hasznalom, de a win7-et nem lehet klasszikusra atallitani.
Corsair force 3 60GB az ssd-m van. Ebben van garbage collection funkcio? Esetleg van valami program amivel lehet ezt ellenorizni? Megnevezned azokat a karbantarto programok amiket emlitesz? -
válasz
anonym1s
üzenetére
Ha az SSD rendelkezik ún. Garbage Collection funkcióval (és manapság ez szinte alap), akkor nyugodtan használhatod XP alatt is, plusz egyes gyártók mellékelnek szoftvert, amivel elvégezhető bizonyos karbantartás.
W7 nem úgy gyorsabb, hogy gyorsabban nyílnak meg az ablakok meg hasonló, hanem úgy, hogy optimálisabban kezeli az erőforrásokat, CPU időt, memóriát stb stb. Szóval ha pl Winrar-al XP és W7 alatt tömörítenél egy méretesebb, nehezen tömöríthető anyagot, akkor a W7-en hamarabb végezne, ha ezt még megfejeljük azzal, hogy x64-es W7 alatt x64-es Winrar, akkor meg igen nagy különbségek mutatkoznának. természetesen ha egyéb okokból van szükséged az XP-re, akkor használd nyugodtan, ezen nem fogunk vitát nyitni...
-
anonym1s
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hali.
Akkor ez azt jelenti nem ajanlott xp-t rakni ssd-re? Azt olvastam, a trim hianya lassitja es roviditi az SSD elettartamat. Mennyivel roviditheti meg az ssd elettartamat a trim hianya?Egyebkent hiaba mondjak sokan hogy a win7 ott van gyorsasagban mint az xp mert az en nem ezt tapasztalom. Az en gepemen szemmel lathatoan gyorsabb az xp mint a win7!
-
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére

Erről jut eszembe, hogy amit még nem értek: Random 4KB, Queue Depth=1-nél miért nem remekelnek a meghajtók...?

-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
"Írásnál ott látszik a kemény 7,3 IOPS"
Viszont 4K olvasásban porig alázza a SATA3-as HDD-ket...
Az valóban tény, hogy az OCZ 2-es szériájában több megdöglött ssd van, mint kellene, de azért a 3-asról ez nem mondható el.

-
Wind-Storm
őstag
A hüjjeségg kedvdéért ráeresztettem a pendrive-omra....

Írásnál ott látszik a kemény 7,3 IOPS

(#26658) Fire/SOUL/CD
„A hírek szerint az OCZ épp ezért egy érdekes dologgal fog próbálkozni, csökkentett élettartamú SSD-ket fog piacra dobni, amik lényegesen olcsóbbak lesznek, mint a mostani társaik."
Na ez érdekes lesz ha még ennyi se lesz az élettartamuk...

Akkor már inkább egyből gyártsunk egyszerhasználatos SSD-ket
-
Én azt szoktam javasolni (és alapvetően e szerint is járok el), hogy ha van az adott gyártónak ilyen jellegű utility-je, akkor célszerű azt használni. Ennek 2 oka is van:
1. A gyártó biztosan tudja, hogy milyen beállítások szükségesek az optimális teljesítményhez/élettartamhoz
2. Sokkal egyszerűbb 1-2 kattintással elintézniHa van egy cikk (ami tegyük fel, hogy nem sületlenségeket tartalmaz, mert sajnos jócskán akad a neten ilyen is), akkor mindig meg kell nézni a dátumot, hogy mégis mikor íródott. Ez azért fontos, mert számtekben 1 év is igen tekintélyes változásokat hozhat, és egy pl 5 éves cikkben leírtak nem feltétlenül igazak (és nem is szoktak azok lenni) napjaink SSD-ire. Az sem mindegy, hogy a cikk milyen mélységben tárgyal egy dolgot, mert lehetnek olyan beállítások is leírva, amiket max expert userek beállítanak maguknak, de igazából egy átlag usernek 1 nap. (arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy elméletben 1-2 hónappal jelentene hosszabb élettartamot)
Az is szempont, hogy mit tiltasz le (még ha gyári utility-vel is teszed), hogy nem-e használsz olyan szoftvert, aminek meg jó ha nincs letiltva xy szolgáltatás. Pl Outlook nem csak hisztizik az Indexelés tiltása ellen, hanem méretes levelezés esetén tetű lassan keres)
Nem tudom olvastad-e a topikban, de volt 2 teszt, amiben addig írták tele egyfolytában az SSD-ket, amíg az első írási hiba meg nem jelent. Ha esetleg nem olvastad, akkor leírom, hogy pl a Samu 470 64G-t 8212-szer írták tele, mielőtt megjelent a hiba, ez gyakorlatban azt jelenti, hogy 22,5 éven keresztül, minden áldott nap 1x teleírnád.
Jelenleg ott tart az SSD technológia, hogy igazából az időzített defrag-ot futtatást kell letiltani és mást semmit, mert még ilyen körülmények közt is igen túl vannak méretezve az ssd-k élettartama. A hírek szerint az OCZ épp ezért egy érdekes dologgal fog próbálkozni, csökkentett élettartamú SSD-ket fog piacra dobni, amik lényegesen olcsóbbak lesznek, mint a mostani társaik.
-
vadcoca
tag
válasz
Wind-Storm
üzenetére
ha nem üríti akkor gyorsabb lesz vagy miért
Igen, gyorsabb lesz. Ha sűrűn írod ugyanazt a területet, akkor ténylegesen csak
egyszer írja ki, a puffer ürítésekor. Az ürítésig minden írás RAM-ban történik.
Ha nincs kipipálva akkor minden egyes írást ténylegesen végrehajt a HDD/SSD. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ja ok, most leesett

-
SVLaller
senior tag
válasz
porpi007
üzenetére
Azt is írja az OCZ oldala, hogy azt a meghajtót amiről bootoltál nem tudja frissíteni, de mintha itt olvastam volna olyat hogy valakinek sikerült. Szóval a legtisztább megoldás lenne ha valami másról bootolnál be, nem az SSD-ről. Ha van a winyón egy Win az lenne a legjobb,én speciel egy linuxos system rescue diskkel csináltam.
-
Jim-Y
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez mind szép és jó, és én speckó köszönöm is az infókat, de nem tudtam ebből leszűrni, hogy a szolgáltatásokat érdemesebb inkább letiltani a samu programjával, vagy inkább a logoutos cikkben írtaknak eleget tenni?! :S
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
"Viszont ha egyszer nincs ütemezve a töredezettség mentesítés (méghozzá nem registryből irkálva) akkor miért írja hogy enabled..?"
Azért (amit most írok le harmadszor)
, mert szolgáltatásokat tilt le a Magician. Amikor Te, kiveszed a pipát az időzített töredezettségmentesítés futtatása elől, akkor nem szolgáltatást tiltasz, csak a töredezettségmentesítő egy opcióját. Windows-ban a szolgáltatások egymásra épülnek, egymástól függenek, oda-vissza használhatják egymást.
Ezért írtam korábban, hogy ha a Magician tiltja le a defrag-ot, akkor a W7 lemezkezelőjében nem kell partíciót zsugorítani például, mert ki fogja írni a lemezkezelő, hogy ez a szolgáltatás tiltott. Ha viszont nem a Samu progijával van tiltva a defrag, hanem úgy, hogy csak az időzített futtatást tiltod le (ahogy írtad/tetted is korábban), akkor a lemezkezelő nem fog visszabrekegni. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ja sry.. ezek után már persze, csekkolásnál már a leokézott dolgokat csekkolja vissza és stimmelnek..
Viszont ha egyszer nincs ütemezve a töredezettség mentesítés (méghozzá nem registryből irkálva) akkor miért írja hogy enabled..? -
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Oksa, viszont a kérdésemre nem válaszoltál...

(Registry turkán, az olyan leírásokban szereplő módszereket értem, amik olyan hasznosak, mint fej-nélküli lovasnak a szájharmonika) -
Wind-Storm
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
„Registry turka" alatt nem tudom pontosan mit értesz.
Az indexelést, előtöltést és a töredezettség mentesítést nem registry átírógátasával kapcsoltam ki, hanem grafikusan, vezérlőpult szolgáltatások ütemezett feladatok vagy hasonló... (nem tanultam még meg a win7 idióta elnevezéseit)
A programot most tettem fel először, tehát most adódott a lehetőség, hogy lássam amiről mutattam képet.
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Most írtam, szolgáltatásokról van szó, nem registry turkáról...
Jelöld ki az összese és Tune gombon katt és akkor le fogja tiltani amit kell.
Vagy ezt már megcsináltad és ezek után jelzi ki, hogy még sincs kikapcsolva? -
Jim-Y
veterán
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Plusz infó, nálam is minden ki van kapcsolva, mégis engem is ugyanez a kép fogadott...
-
libus
őstag
válasz
ittakary
üzenetére
Itt vettem, de én vittem az utolsót, s ezért nem lehet rendelni.

"Fire/SOUL/CD" Köszi a linket!
És igen, 60Gb-ra gondoltam.Köszönöm mindenkinek,akik segítettek a döntésben!

-
Végül is meglehet, de kérdés, hogy miket és hogyan oldottál meg. Arra gondolok, hogy a Samu progija szolgáltatás szinten tilt bizonyos dolgokat pl indexelés/előtöltés/töredezettségmentesítés (ez utóbbinál nem az időzített töredezettségmentesítést állítja be, hanem mint szolgáltatást tiltja le. Ennek van "káros mellékhatás", pl az OS lemezkezelőjében nem lehet partícióműveleteket elvégezni, pl kötet zsugorítás stb)
Azonkívül van ott olyan dolog is, amivel sosem értettem egyet és nem is fogok, pl virtuális memória letiltása. Nem kell azt letiltani, max kihelyezni...
Az Over Provisioning meg utólag is megoldható, mert a Magician adatvesztés nélkül megoldja, hogy lecsíp a partíció végéből.
-
porpi007
tag
Sziasztok!
Van egy hatalmas problémám. Nemrég vettem egy OCZ Agility2 SSD-t (OCZSSD2-2AGTE60G). Pár napja egyszer csak netezés közben újraindult a gép, vagyis csak akart volna, mert az SSD-t nem látta. Átdugtam egy másik kábellel egy másik SATA portba így már működött minden. Egészen a mai napig. Probléma ugyan az, és a megoldás is: lefagy, BIOS-ban nem látszik az SSD, csak a vinyó, átdugom máshová és működik megint. Csak most fél óránként csinálja. A vicc az, hogy már körbeértem a SATA portokon, és ahol 2 órája nem volt jó, most onnan is megy...Remélem tud itt valaki segíteni.
Köszönöm!
-
Jim-Y
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ezeket utólag is meg lehet csinálni?
Én a topic első hsz-e szerint beállítottam mindent, a CD-hez és a programhoz hozzá se nyúltam:/ -
"Azt hiszem olvasgathatom, hogy mit is kell beállítani az SSD-ken, mert ez lesz az első SSD-ém"
Kézzel nem kell állítanod semmit. [link]![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mondjuk azt nem teljesen vágom, hogy milyen Agility 3-asról írtál, mert egyrászt nincs 64G-s, másrészt meg (ha a 60G-re gondoltál) az is 475MB/s-el ír...(Természetesen ez gyári érték, és ATTO-val lehet mérni, de azzal mérhető)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
jookomak
őstag
Pont a legrosszabb példát hoztad az agility 3-mal, ugyanis az sandforce-os, tehát tömöríti az adatokat, nem minden esetben hozza a gyári specifikációban megadott sebességet. Samsung 470 a jó választás, vagy a 830-as, ha számít az olvasás (nem), illetve a 96-os kingston, ha számít a méret (számít). Illetve körbenéznék, van-e előző szériás intel valahol.
-
libus
őstag
Erre a kérdésre valaki?
"Tényleg, Sata III-as SSD-t bele lehet tenni egy Sata II-es Laptopba???
Mert azoknak már jóval gyorsabb az írási sebességük.
Azt tudom, hogy a Sata II csati miatt max. 300Mb/s lenne a vége, de ezt kihasználná olvasásban és írásban egy Sata III-as SSD??? Vagy egy Sata III-as SSD-ét nem lehet beletenni egy Sata II csatis laptopba?? "
Bár a 830-as 64Gb-os Samsung-nak max írása 160Mb/s
-
vadcoca
tag
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Jól gondolom, hogy ezt a bizonyos puffer jelen esetben az SSD-be integrált
256MB-os DDR2-es ramot takarja?Ez a puffer a rendszermemória része. Mielőtt bármit kiírna a háttértárra
(SSD, HDD, akármi) a kiírandó adat ide kerül. Ha az ürítést tiltod az nem
jó
. Mert ekkor az adatok ebben a pufferben várakoznak egy ideig. Ha
közben jön egy áramszünet, akkor az itt levő adatok még nem kerültek a
tárolóra, elvesznek.
Ezért írja, hogy csak akkor pipáld ki ha van szünetmentes.
Ha nincs pipa, akkor "azonnal" elkezdi kiírni a puffert, így csak akkor
van veszteség ha pont az írás közben jön a fátum. -
vadcoca
tag
Köszi a mérést. Szépen hasít.
Igazából a figyelmet akartam felhívni a bootracer-re. Ez legalább nem szintetikus.
Ennek fejében viszont jó nagy a szórás a telepített sw-ek illetve a CPU függvényében.
A kivitelezésbe sem kell belepistulni, nagyjából úgyis mindenki újrarakja
a rendszert SSD beépítéskor. Egy ilyenkor megejtett mérés valamennyire
(a fentieket szem előtt tartva) azért használható egy később idelátogatónak. -
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Kössz

Azért a legutolsó IDE kép... ha egy HDD hozna ilyen eredményeket az is jó volna..

-
Zlin50
senior tag
válasz
anonym1s
üzenetére
Van rá külön cikk. Kell hozzá az iastor és AHCI a BIOS-ban. Az AHCI-hoz meg úgyis kell az iastor szóval csak szimplán AHCI-t beállítani nem elég, de a módja ott van a cikkben, csak most hirtelen nem emlékszem melyik az, de megkeresem. Egyébként iastor telepítés után úrjaindítva beállítható az AHCI és ennyi.
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
IOPS = másodpercenkénti olvasási/írási műveletek száma a random 4KQD32 szegmensben.
Magyarul, egy 80,000 IOPS-os SSD a 4KQD32 szegmenseben 320 MB/s környékén tekerhet, mivel 80,000*4K (4096) az 320MBItt jön képbe az AHCI üzemmód és annak NCQ szolgáltatása, ugyanis az NCQ miatt lehet sorba állítani az SSD irányába érkező kérelmeket 32 darabos listában. A lemez a sorrendet az alapján állítja fel, hogy minél gyorsabb ki tudja szolgálni a kérelmeket és ezt a 32 kérelmet egyszerre hajtja végre. Ezért van az, ha valaki IDE módot használ, akkor a 4K és 4KQD32 eredmények teljesen ugyanazok illetve a 4KQD32 olvasás a béka segge alatt leledzik. pl: Samsung 470 64G AHCI vs. IDE
-
Balage76
senior tag
Bemásolom ide, amit korábban sebesség támákban írtam:
A 64GB-os változatok mind lassabbak a nagyobb méretűeknél. Nemcsak a Samsungnál, más gyártónál is ez a helyzet.
Ennek az az indoka, hogy az egyes NAND flash chipek (ezek adják a tárolókapacitást) írási sebessége véges, míg az olvasást jóval nagyobb sebességgel is ki tudják szolgálni. Így lehetséges, hogy az olvasási sebesség kb ugyanannyi mindegyik kapacitásnál, míg az írási sebesség a kapacitással együtt növekszik.
A 830-asban a kontroller max 8 csatornán keresztül írja és olvassa a chipeket. A legnagyobb, 512GB kapacitásnál a 8 csatornán, csatornánként 8 chipet használ (egyenként 8GB/64Gb kapacitásúak a chipek), tehát összesen 64 darabot. Könnyen kiszámolható, hogy a 64GB-os változatnál, mindössze 8 darab chipre van szükség, így a chipek összesített írási sebessége is kevesebb.
Az optimális NAND chip darabszám a 830-as esetében 32 darab körül van, ez abból is látható, hogy hiába van több chip az 512GB-os változatban, a sebessége ugyanannyi mint a 256GB-os változatnak.
Trükközni és ezzel írási sebességet növelni, ilyen kis kapacitású SSDnél úgy lehet, hogy nem 8GB hanem csak 4GB kapacitású chipeket használnak, így pont kétszer annyi kell belőlük... ez a chip darabszám amit írtam és a fizikai chip darabszám amit például a 830-as tesztjénél is a képeken láthatsz nem ugyanaz.Természetesen működik a 830-as SataII-es vezérlővel is. Az alábbi képen láthatod hogy milyen teljesítményt ad a 830-as. Felül az az értékek, alul pedig hogy ha 100%-nak veszed a 470-es teljesítményét, akkor ehhez képest ugyanazzal a vezérlővel hány százalékkal jobb eredménye van a 830-asnak.
-
libus
őstag
válasz
kerekfej
üzenetére
Azt hiszem lemondok az OCZ Vertex 2 (60Gb)-ról, a Samsung 470-re (64Gb) javára.

Mert tényleg nagyon elmaradnak az OCZ-nél a valós értékek a gyári értékektől.
Csak azt sajnálom a Samsungnál, hogy a 64Gb-os változatnak "csak" 170Mb/s az írási sebessége. Jobb lenne, ha ennek is 220Mb/s lenne, mint a nagy a nagyobb társainak.
De rendszerlemeznek szánom, s annak meg elég 64Gb-t!
Felesleges lenne annak egy 128Gb-os csak azért mert 220Mb/s-al ír. 
Tényleg, Sata III-as SSD-t bele lehet tenni egy Sata II-es Laptopba???
Mert azoknak már jóval gyorsabb az írási sebességük.
Azt tudom, hogy a Sata II csati miatt max. 300Mb/s lenne a vége, de ezt kihasználná olvasásban és írásban egy Sata III-as SSD??? Vagy egy Sata III-as SSD-ét nem lehet beletenni egy Sata II csatis laptopba??
-
Wind-Storm
őstag
válasz
bazsi83vp
üzenetére
Érthető

Viszont valaki ezt meg tudja mondani, hogy pontosan miért jó ha ez le van tiltva?
Gyorsabb lesz, netán az elsőből következtetvén leválaszthatóság szempontjából? persze egy ssd-t amin a rendszer van nem ildomos..
Netán áramszünet esetére kevesebb adat vész el ha mondjuk pl. nem a 256MB-os cache-ben vannak..?
Aktív témák
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme,Seagate,Adata480GB
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- Számlával, Garanciával! Samsung 860 PRO 2.5 256GB
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, mert szolgáltatásokat tilt le a Magician. Amikor Te, kiveszed a pipát az időzített töredezettségmentesítés futtatása elől, akkor nem szolgáltatást tiltasz, csak a töredezettségmentesítő egy opcióját. Windows-ban a szolgáltatások egymásra épülnek, egymástól függenek, oda-vissza használhatják egymást.
Én a topic első hsz-e szerint beállítottam mindent, a CD-hez és a programhoz hozzá se nyúltam:/

. Mert ekkor az adatok ebben a pufferben várakoznak egy ideig. Ha