- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali fotós kérdések órája
- Raspberry Pi
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4399 üzenetére
Én valami ilyesmit képzelnék el:
Ez van elöl:
class Akarmi{
private: // vagy protected vagy public
static int hanydarabVanBelole = 0 ;
public Akarmi (uint8_t parameter1) ; //ez a konstruktor
.
.
.
};Akarmi::public Akarmi (uint8_t parameter1) { // klonstruktor részletes leírása
// Itt használod a hanydarabVanBelole static változót, pl növeled eggyel, vagy akármi
} ;
destruktornál fordítva
Aztán a loopban példányosítod:
new-val létrehozod, delete-el megszünteted. (Elméletileg így van, de ezt én nem szoktam használni)
A static változót pl a loopban is tudod használni, ha kell,
így :
Akarmi::hanydarabVanBelole -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4398 üzenetére
Értem.
No de hogy hozom létre az objektumokat program alól? Alapesetben fixen deklarálom a program elején, hogy:Class instance1;
Class instance2;De hogy adok nevet az objektumoknak futás közben?
Ez lehet egy tetszőleges változó is?char className = "instance";
loop() {
Class className;
} -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4397 üzenetére
Ha static van a dklarációban, akkor abból a változóból nem jön létre példányonként egy-egy, hanem az osztályhoz ÖSSZESEN 1, amit bármelyik példányból elérhetsz.
pl.:
http://www.cprogramming.com/tutorial/statickeyword.html -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #4395 üzenetére
Elég ritkán szoktam magyarul keresni.
Köszi!
Szóval ez így működhet?loop() {
if (gombnyomás) Touching_class *touch1 = new Touching_class();
if (lefutott a touch1) {
delete touch1;
touch1 = NULL;
}
}Tudnál írni kicsit arról a static változóról a konstruktorban? Épp azon törtem a fejem hogy fogok én dinamikusan címkézni példányokat, vagyis programból sorszámozni: touch1, touch2, touch n+1?
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4394 üzenetére
Még annyit fűznék hozzá, hogy ha több példányt gyártasz, és szüntetsz meg, akkor ha tudni akarod valami miatt, hogy hány példánynál tartasz, akkor az a static változó, amit a konstruktorban növelsz eggyel, a destruktorban meg csökkentesz. Ez pl. olyankor hasznos, hogy egy adott erőforrást (pl. ugyanazt a timert) ne foglald le egyszerre többször, de lehet, hogy ez most nem fontos.
-
Teasüti
nagyúr
Most ismerkedek az OOP-vel és ebben az egyszerű példában teljesen érthető számomra mi a megoldás lényege.
Viszont hogy tudom felszabadítani az egyik példány erőforrásait, praktikusan kitörölve az adott példányt?Az ötletem az volna, hogy több teljesen azonos eseményt is tudjak kezelni egyszerre, és egy esemény "kioldásakor" (triggering) hoznék létre egy példányt az adott osztályból. Viszont ahogy elvégezte az adott példány a feladatát, úgy szeretném lezárni, törölni és felszabadítani a lefoglalt memóriát.
Ez azért volna fontos, hogy jelenleg OOP nélkül csak egyszer tudok meghívni egy funkciót, aminek van egy lefutási ideje több loop() cikluson keresztül. Viszont menet közben szeretném meghívni többször is ugyanazt a funkciót, de más-más paraméterekkel. OOP nélkül ez nem lehetséges, ha jól látom a helyzetet.Példának legyen az esemény egy paraméteres user input, mondjuk egy érintés egy touch slider-en.
Majd a slider pontjával arányosított led szalag adott hosszán lesz egy 0-255 közti felfutás fényerőben (soft on), ami eltart egy pár másodpercig és egy adott funkció végzi a feladatot, két loop() között változóban tárolva az aktuális helyzetet.
Majd a lényeg, hogy még a funkció lejárta előtt több ponton is indítanék egy-egy eseményt, akár 5-6 különböző ponton is egyszerre ha az ember játékos kedvében van (és van elég ram hozzá). -
Teasüti
nagyúr
Most már két párhuzamos vezetéknél járunk? Amiknek mindkét végén mérjük a feszt?
Le vagyok maradva egy körrel.Én arra próbálok választ kapni, hogy 1 db ellenálláshuzalnál ha kapacitást mérek, akkor úgy kb mennyi idő alatt töltődhet fel és sülhet ki a huzal - vagy bármilyen elektrosztatikusan töltött test -, valamint ha magasabb frekvencián vizsgálom akkor vajon mérhetek-e eltérést, ha különböző pontokon földelem a huzalt.
Hisz mondjuk az 1 MOhm-os ellenállás két oldalán teljesen eltérő értékeket mérek.
Remélhetőleg a Touché majd megválaszolja a gyakorlatban ezt a kérdést. -
gyapo11
őstag
Ellenálláshuzal esetleg? Leszigetelni a sínt, és ráerősíteni egy, vagy egymás mellé több huzalt és azt tapogatni?
Ezzel az a baj, hogy a bőr ellenállása nagyon változó. Ha a két ellenálláshuzal szálat fémmel zárnánk össze, vagy össze tudnánk érinteni őket a teljes hosszukon bárhol, akkor az ellenállás mérésével megadható lenne az érintési pont. De ha ujjal, akkor ott van az ujjunk ellenállása is, ami nem stabil, ezért a kapott adat nem használható távmérésre.
-
Janos250
őstag
Az időt méred, persze, csak "másként".
A kimenő és a visszaverődő modulált ("rezegtetett") jelet egyenlő szintre hozás után analóg áramkörökkel kevered.
Az eredő ( majd szűrt) jel feszültsége függ attól, hogy mekkora a fáziskülönbsége a két jelnek, amit egyszerű ADC-vel mérsz. -
Hozzájutottam egy syma x5c drón kamerához, és kéne kezdeni vele valamit.
Annyit sikerült kideríteni, hogy 3,3V kell neki. 3 vezeték jön ki belőle, Vcc, Gnd és egy vezérlő, amivel egy sd kártyára csinál fényképet és videót. Hogy tudnám kideríteni, milyen jelet vár a cucc, ha csak egy potméterem van otthon? Guglival semmit nem találok róla.
-
Erkezett egy MQ7 szenzorom. Kafan működik is, de ezek kalibralva vannak? Vagy nem azért van a poti a hatulján?
-
És ez ha nem a fény sebességét méri, akkor mit? A tárgyról visszaverődő fény erejét? Hogy lehet azzal távolságot mérni?
Teasüti: mondjuk úgy, mint egy nyelvsíp (oboa, klarinét) ahol a légoszlopot egyik végén megrezegteted, és ahol luk van, ott csomópont képződik, és változik a hangmagasság. Kell egy mikrofon a másik végére, és megmérni a frekvenciát. Szerintem működhet.
-
Teasüti
nagyúr
Akusztikához nem tudok hozzászólni. Nem láttam még ilyen megoldást, azt se tudom mi kell hozzá, és hogy a mikrofon jelét miként kéne feldolgozni, vagy egyáltalán milyen fizikai jelenségen alapul a működési elve. Megváltozik a frekvencia különböző pontokon? Azért ez mégse gitár húr, annak a működését értem. Na meg milyen változók vannak a használatban, pl. számít-e a felületre ható erő nagysága? Mennyire kompakt a rendszer, elrejthető-e?
Ez az ellenálláshuzal - most találkozok először a fogalommal - pont úgy működne, ahogy elképzelem? Minél közelebb érintem meg az ADC-hez, annál erősebb jelet kapok? Már ha így működik a kapacitás mint fizikai jelenség, vagy pedig ugyanazt az értéket fogom kapni bárhol is érintem meg (mint most kicsi méretekben).
Amúgy ez egy jó ötlet, köszönöm! Magam is filóztam rajta alternatívaként, csak sima vezetéket képzeltem el. -
quint
aktív tag
Kérek engedélyt meghunyászkodni
Ámbár amikor:
- először említetted, akkor összesen csak annyit írtál, hogy a Sharp gyárt valami infrás szenzort ( na bummm, ki nem?)...
- szerencsére most belinkelted, de már nem merem megkérdezni, hogy ennek mi köze van az eredeti kérdésben szereplő (közel) 0 - 200 cm-es érzékelési távolsághoz
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #4371 üzenetére
Oké, felejtsük el a lézert! Teláltam egy opciót: Lidar Light, de 150 dollár és 1 méter alatt nem szupi.
Vissza a kapacitív érzékelésre, megépítem a Disney Touché-t, aztán meglátom mire megyek vele. Meg kéne szereznem mintát az alu profilból is, hogy egyáltalán elég érzékeny-e az érintésre, vagy mindegy is.Esetleg még olyanokon filóztam, hogy fel lehetne darabolni a sínt annyi darabra, ahány analóg portom van és így csökkenteni a kapacitást.
Vagy sorba kötni a darabokat egy maréknyi ellenállással és így meg lehetne különböztetni a feszültségszintekből melyik darabot fogtam meg.
Mondjuk ez utóbbi pár centi huzalon remekül működik, de ha mákom van, akkor a két méteres lécen talán ellenállásra se lesz szükség. Arra kíváncsi lennék fizikailag miért nem számít hol fogom meg a huzalt, vagy csak nincs akkora felbontásom, hogy lássam pár centinél. Azt gondolnám vhogy úgy kéne működnie, mint egy poti, hogy erősebb a jel, ha közelebb vagyok a porthoz. Vagy át kellene ismételnem az általános iskolás fizikát.Kicsit olvasgatva a témában azért nem egyszerű megtervezni egy ilyet. Nálam a több méteres vezetékezés és a hatalmas érzékelő felület mind alkalmatlanná teszi kapacitív érzékelésre, nem beszélve a majd fellépő parazita kapacitásról.
Arra számítok, hogy elég magasan lesz az alapvonal a jelszintben.Egy nyomom van még, aminek nem jártam utána: vhol láttam egy apró hozzáfűzést, hogy a 2D-s érintő panelnél lehet olyat, hogy a négy sarkán mérni a feszültségeket és amelyik sarokhoz közelebb van az ujjunk, ott lesz erősebb a jelszint. Viszont nem tudom, hogy kvázi össze vannak-e kötve galvanikusan, vagy itt is van vmi elektromos teres trükközés az egymás mellé helyezett absztrakt alakú felületekkel.
Ezért érdekelne, hogy ha a két méteres léc két végén mérek feszültséget, akkor is azonos értékeket fogok-e látni a bemeneten, vagy nem? -
gyapo11
őstag
Párat megnéztem, 16 ezertől indul az áruk és nem említenek adattovábbítást.
Az lcd-ről meg munkás lenne arduinoval leolvasni.
Infra függönnyel még lehetne próbálkozni, de 2 m hosszon elég sok led meg szenzor kellene, ha 10 cm-enként van egy, akkor is már 20 db. Nem is lenne cm pontos, és ha pont kettő közé nyúl be valaki, lehet, hogy nem is érzékeli. -
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #4376 üzenetére
Köszönöm! A cikkben található hivatkozás hasznosabb, az leírja a módszert is. Azért az látszik, hogy ehhez is cél hw kell...
-
Janos250
őstag
"Lézeres távolságmérés
A sugárzást visszaverő tetszőleges felület távolságát lehet mérni, nincs szükség külön
reflektáló felületre. A lézer-impulzus terjedési idejének meghatározásával működik.
Nagy távolságokat is lehet mérni kedvezőtlen, ipari körülmények között is. A mérési
idő rövid, ez alkalmassá teszi mozgó tárgyakon végzendő mérésekre is.
A módszer lényege, hogy egy fény impulzust, vagy egy szinuszosan modulált fényerejű
nyalábot bocsátunk ki, mely a környezet adott pontjáról visszaverődik és visszajut
az érzékelőbe. A távolsággal arányos mennyiséget az impulzus, vagy a szinuszosan
modulált jel meghatározott állapotának, fázisának terjedési ideje jelenti.
A fázis-modulációs módszer a kibocsátott és visszavert jel fázisának összehasonlításán
alapszik, és nem igényel nagyfelbontású idő mérést."http://nikportal.cickany.hu/mobil/lib/exe/fetch.php?media=ear_tetelek.pdf
-
quint
aktív tag
-
válasz
Teasüti #4365 üzenetére
Szerintem meg lehetne próbálni akusztikusan, ultrahanggal megrezgetni az alumínium rudat, és mikrofonnal lehallgatni, ahol megérinti vki, csomópontot képez az ujjával, mint egy húron. Persze ha ledsor is rá van rögzítve, valószínű nem fog rezgésbe jönni, de kiindulásnak talán jó.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #4364 üzenetére
Csak egy menő ki-/bekapcsolás effektet szeretnék alkotni. Az érintés pontjától söpör végig a led szalag.
Persze lehetne variálni tartással és húzogatással is (mondjuk ezzel a gesztussal lehetne szabályozni a színhőmérsékletet).A fizikai részéről még nem találtam bővebb infót azon kívül, hogy drót az alufóliára és hát ez így működik.
Tömör alu léccel ez miért ne működne? -
fpeter84
senior tag
válasz
Teasüti #4362 üzenetére
Szerintem tömör fémtestnél ezt nem nagyon fogod tudni érzékelni... Viszont ha a touch-os fényerőszabályzás a célod, akkor nézz utána az SGL8022 célcsippnek. Nekem pont a napokban hozott egy marékkal a ződmikulás. Ki még nem próbáltam, de youtubeon lehet találni csomó videót amin látszik a viselkedése a különböző program módjaiban...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4362 üzenetére
Capacitive touch slider érdekelne, de nem találok hozzá tutorialt.
Egyetlen egy releváns videót találtam róla, de ehhez meg nincs leírás.
Nézegettem a Disney féle Touché implementálását is Arduino alá, de az meg nem egészen erre való, illetve overkill, meg tanítani kell.
A fenti videó lenne a legjobb, csak annyi infó kell kimenetnek, hogy a hosszú lécet hol érintik meg a két vége között. -
Teasüti
nagyúr
Üdv urak!
Kapacitív érzékelőben van vkinek tapasztalata? Fizikailag lehetséges megkülönböztetni egy szenzoron, hogy kb hol érintették meg? Pl. ha egy led-hez való alu profilt használnék érzékelőnek, akkor lehetséges azt érzékelni, hogy az érintés hozzávetőlegesen melyik pontján történt a 2 méteres profilnak? -
fpeter84
senior tag
Lévén hogy nem atomreaktor vezérlésről van szó, nem hiszem hogy ez olyan nagy probléma lenne
De mechanikai megvalósíthatóság / tartósság szempontjából nekem a pedál által rugón keresztül taposott load cell tűnik a legjobb megoldásnak. Koszolódás, oxidálódás, kopás nagyjából kizárva, talán egy kis hőfüggősége lehet de gondolom úgyis szobában lesz minimális hőingadozás mellett, a potinál ez is nagyobb gond. A rugó és a load cell méretezésével nyilván kicsit kísérletezni kell, de egy ilyen érzékelő ebay/aliról alig pár $, hozzá egy HX711 ami alapból 80Hz, a datasheet határáig kihajtva úgy 144Hz-et tud az már szintén bőven elég feldolgozási sebességet nyújthat...
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #4347 üzenetére
Nem, ha az ad referenciája megegyezik a potentiometer referenciájával, akkor a mérés teljesen pontos, mindegy, hány púpos kondi van a körben. (Kiesik a feszültség a képletből.) Ha valamilyen belső referencia forrást használsz, akkor mérned kell a potentiometer referencia feszültségét is, azt bem lehet megkerülni.
(#4351) bardi válasza aryes (#4350) üzenetére
Nem jól tudod, lehet abszolut is, nem csak inkrementális. Amire te gondolsz, az az inkrementális. Az persze egy más kérdés, hogy az abszolút verzió piszok drága. [link] -
bardi
senior tag
Nem, a hall szenzor potméter helyettesítésére jó, attól függ a kapott érték, hogy hol áll úgymond. A rotary encoder viszont meg olyan, mintha lenne két gombod, egyik irányba tekerve az egyiket nyomod, a másik irányba meg a másikat. Legalábbis ha egy dologról beszélünk
Szóval az ilyen dolgokra nem jó. Nem láttam még egy pedált se, amiben azt alkalmaznák, csak potmétert, load cellt meg hall szenzort láttam.
-
fpeter84
senior tag
pár kövérebb kondival ez nem hiszem hogy akkora probléma lenne - lévén hogy külső AREF nélkül meg magát az 5V analóg tápfeszt használja egy ilyen AVR referenciapontnak...
(van belső Vref is az említett 32U4-ben, de az meg csak fix 1.1V-ot tud). Mellesleg a műverősítős megoldás is pontosan ugyanolyan tápfesz érzékeny, tehát rendesen ki kell simítani...
a 32U4 a micro-n egyébként "csak" 10 bites ADC-t tud, ezt is bele kell számolni. Alternatíva lehet pl egy Due (csak az méretesebb és drágább) mert ez 12 bites ADC-vel rendelkezik és ezt megfejeli egy programozható gain (PGA-t kell keresni a SAM3X doksiban) amivel 1/2/4-es szorzót lehet a bemenő fesznek adni, ezáltal 3.3V tápfesz mellett 0-1.65 vagy 0-0.825V-ra lehet csökkenteni az értékes tartományát. Másik alternatíva lehet sok más mellett (ami Arduino IDE kompatibilis) az STM32, amiből ugyan a maple clone minimal board nem elég mert azon nincsen AREF+ és a VDDA is fixen a tápra van húzva, de valamelyik "nagyobb" tesó klón boardon biztosan van AREF láb is. Vagy ugyan OFF, de a Microchip PIC családban dolgoztam már több olyan kontrollerrel is amiben van szélesebb skálán programozható belső Vref és/vagy integrált műverősítő funkció. Mikroe IDE-vel pedig az USB HID eszközként élesztés is könnyű pl (csak ezekhez programozó hardver is kell, ami 8$+)
-
-
bardi
senior tag
Ezt használom, nem akartam olyat, amibe belemegy a por, meg ezt viszonylag sokan használják ilyen célokra pozitív visszajelzésekkel.
#4340) szaszyka : Ezzel nagyon nehéz lehet menni
Már egy sima potméteres fékkel se tudnék mit kezdeni szerintem, olyan régóta használok loadcelles féket.
-
tvamos
nagyúr
Azert jo lenne, ha megmondanad, milyen potenciometerrol van szo, mert ha ez egy olcso kinai, akkor annak nem igen jobb a linearitasa, mint 2 fok. 2/270=135, vagyis a 10-bit (1024) sokkal pontosabb, nem ersz el semmi javulast a feszultseges hokuszpokusszal. A fogaskerekes megoldas lehetne jo, de a fogaskerekek jateka miatt az is felesleges. Talan valamilyen timer belt megoldas lehet jo.
(#4337) fpeter84 válasza gyapo11 (#4336) üzenetére
Ha AREF-nek feszultseg referenciat hasznalsz, a potmetert meg rakorod a tapfeszre, akkor beviszed a meresbe tapfesz hibajat. -
bardi
senior tag
Hú, én még ennyire konkrétan nem gondoltam, csak teljesen általánosságban érdeklődök
Valószínű, hogy egy micro pro-val csinálnám ezt, mert az jó játékvezérlőnek és kicsi, de erre még rá kéne kötni egy load cell erősítőt is, hogy a fék működjön.
Jelenleg egy direkt ilyen célra csinált elektronikát használok (Leo Bodnar), de ennél is jó lenne valamit trükközni, ha a gömbcsuklók áthelyezése nem segít. -
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #4336 üzenetére
a műverősítős bűvészkedésnél akkor már jóval egyszerűbb egy mezei feszosztóval belőni az AREF lábat a tápfeszre kötött potiból max állásban kijövő fesz fölé egy hajszállal - illetve az nem derül ki hogy milyen prociról is van szó, van amelyikben van 1/több beépített szoftverből állítható analóg referencia érték is
-
gyapo11
őstag
Megméred mekkora feszültség van a csúszkán max eltekeréskor, ha a potira 5 V-ot kötsz (feltételezve, hogy 0 állásban 0). Ha lineáris a poti, akkor a kívánt feszültség 6*(5/mért érték). Tehát ha pl. 0.7 V-ot mérsz, akkor 6*5/0.7=42 V. A följebb tekeréskori nagyobb feszt meg meg tudod fogni egy ellenállással és egy 5.1 V-os zénerdiódával.
Viszont nem könnyű ekkora feszt előkapni, lehet jobban jársz egy rail-to-rail műveleti erősítővel, amit visszacsatolással beállítasz 5/0.7=7.1-szeres erősítésre, és a 0.7 V-ból csinál 5-öt, ezzel kihasználva a 45 fokos tekerést 0-tól 5 V-ig. -
bardi
senior tag
válasz
szaszyka #4333 üzenetére
Jelenleg a potméterre van kötve egy kar, amit gömbcsuklóval mozgatok. Szimulátorhoz való pedálról van szó. Fogaskerekes megoldás bár jó lenne, de túl sok macera, árban is valószínű több lenne, meg újra kéne terveznem elég sok dolgot. Most majd a gömbcsuklók bekötési pontjával játszok, ha 100° fölé tudnék menni, az teljesen jó lenne már, 12 bit-en az bőven 1000 fölötti felbontás, finomabb mint amit normál ember lába tud tartani.
Toló potméter lenne a legjobb, de abból nem találok olyat, amit fel tudok csavarozni egy acél lapra, és rendesen tudom mozgatni a csúszkát, mindegyiken csak egy amorf pöcök áll ki, amire semmit se tudnék rákötni, pláne nem egy gömbcsuklót. -
fpeter84
senior tag
Igen, vagy a poti tápfeszével tudsz játszani, vagy az AREF bemenetét húzhatod lefelé a mikrokontrollernek, vagy olyan ADC-t hasznáhatsz aminek annyira nagy a felbontása hogy a megmaradó tartományban is jó marad. A mechanikus áttételt sorolnám legutolsó megoldásnak, mert macerás megoldani, holtjátékot növel, stb...
-
-
bardi
senior tag
Felmerült bennem egy ötlet, igazából bármilyen elektronikával kapcsolatban.
Potméterekből csak 270 fokosokat találok, de én legjobb esetben is 170 fokot tudnék kihasználni, de most pl jó ha 45. Ez ugye eléggé lerontja a felbontást úgymond, mert hiába van 1024 érték 10 biten, használok mondjuk 200-at. Mi lenne akkor, ha a potméter bemenetére nem az adott board 5 V-ját raknám, hanem valami külső tápról 10 V-ot? Ha jól sejtem annak kéne történnie, hogy már fél fordulatnál 5 V megy a board felé, ezért 1023-as értéket ad, ezzel úgymond növelve a felbontást. És mivel nagyobb szögtartományba amúgy sem használom soha, attól se kell félni, hogy leég a board tőle.
Jól gondolom, hogy így működne? -
Janos250
őstag
C++ profik!
Régebben alkalmaztam egy módszert, hogy a fordítás során a fordító ne dumáljon a típus különbözőség miatt, hanem végezze amit mondok. Pl. egy pointer értékét simán be lehetett tenni egy egész változóba, stb.
"recompile"-ra emlékszem, de valószínűleg rosszul, mert sehol nem találom. Tudom, meg lehet oldani másként, de bosszant, hogy nem emlékszem rá. Tehát ezt a szót keresem, nem a típus megadásos típuskonverziót. Tudja valaki? -
Pubszon
veterán
válasz
FireKeeper #4328 üzenetére
Bocsi srácok, utólag gondolkoztam hogy tuti félre értitek, de az én hibám.
Olyan modul kellene amivel digitálisan beállíthatom a kimeneti feszültséget. Tudom hogy egy buck konverterrel meg lehet csinálni ha a potit kicserélem digitálisra, de nincs ilyen gyárilag? -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Pubszon #4326 üzenetére
a legtöbb arduino-n van feszstab, aminek a bemenetére köthetsz 6-12V DC-t, illetve az 5V-os bemenetét meghajthatod 5V-os stabiliziált feszültséggel (ilyet most hadd ne linkeljek, ebayen, sarki boltban tömegével taláni 5V-os feszstabokat, akár külön kis panelen). egyszerre a kettőt ne használd persze.
-
Pubszon
veterán
Arduinohoz van valamilyen feszültség szabályzó modul?
6-12V. -
szaszyka
senior tag
válasz
Tankblock #4322 üzenetére
Szia. Az a 3. szenzor "értékei"miatt van. 3szenzor lesz használva, de még csak2 jött meg. Nem láttamértelmét erre a pár napra átírnia programot 2 szenzorosra, ha mindjárt jön a harmadik. Ez a hibaüzenet a 3 szenzor mérési eredményei helyett van. Amit írtál,az jobb páratartalom mérő? A hőmérséklet nekem nem számít, csak a páratartalom, gondoltam a dht22 jó lesz hozzá.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
szaszyka #4317 üzenetére
Hello
Failed to read from DHT #2
Ez honnan jön? Ha igaz akkor a valamelyik szenzortól nem kapsz értéket.
Amúgy nekem volt kínai DHT22 szenzorom, valami oknál fogva egyzser csak 60 fokra melegedett és tönkrement.
Elvileg kalibrálni kellene a szenzort. Különbféle fix páratartalmú helyen kell tartani valamennyi ideig. Ne fúj rá soha ha lehet. Én BMP280 szenzoraimat várom, ezzel szeretbém helyettesíteni.
-
tibi-d
tag
Ahogy írtam tovább a programot, kíváncsiságból aktiváltam a billentyű rajzoló programutasításokat, és láss csodát, hiba nélkül feltöltötte, és működik is. Erre mondják, hogy varjunk rá gombot.
-
adatfalo
senior tag
válasz
szaszyka #4317 üzenetére
Nem tudom, hogy csak az MQ-* gáz szenzoroknál szokás-e ajánlani (én megtettem ezt a DHT-kkal is), hogy az első 24 órát befőttes üvegben, homogén közegben, csak VCC és GND-re kötve hajtottam. De az említett gázszenzoroknál mindenképp szükséges ahhoz, hogy ne dobálja a fals adatokat. Egyébként a DHT22 és DHT11-em között én is véltem felfedezni különbségeket.
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Most tesztelek egyszerre 2db, ránézésre azonos DHT22 szenzort. Létezik, hogy szenzorhiba miatt van a 2 ekkora eltérésa szenzorok közt? Ezt a program nem okozhatja, ugye? A hőmérsékletek nagyjából jók, de a páratartalmak nagyon eltérőek. Lehet az egyik érzékelő alapból rossz?
Humidity 1: 59.10 % Temperature 1: 27.40 *C
Humidity 2: 26.00 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 59.70 % Temperature 1: 27.40 *C
Humidity 2: 26.10 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.10 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 26.90 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.20 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 27.10 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.20 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 27.00 % Temperature 2: 28.00 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.60 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 26.90 % Temperature 2: 28.00 *C
Failed to read from DHT #2 -
fpeter84
senior tag
A jó öreg win-es paint-nél jobbat erre nem tudok a mai napig - ha tényleg pixelről pixelre akar menni az ember, messze ez a legkényelmesebb szerintem. A legjobb a régi XP-s verzió volt, a 7/10 alatti már kicsit túl "modern" de még az is jó...
A gombos problémára: lehet hogy addig nem inicializálja az érintőkijelző könyvtárat, és valójában ez borítja meg a technikát? Milyen hardverekről beszélünk egyáltalán? Lehet hogy a programozó lábait próbálja meg pont használni a lib...
-
gyapo11
őstag
-
tibi-d
tag
Ha nem jutok dűlőre, gondoltam arra is, hogy minden egyes képernyőt megrajzolok BMP-ben, és behívom ha szükséges, a billentyűket meg láthatatlanul definiálom. Sajnos még nem találtam olyan rajzolóprogramot, mellyel egyszerűen lehet rajzolni pixeles nézetben. Bár a korábban vázolt esetnek is valami oka kell, hogy legyen.
-
tibi-d
tag
Az lemaradt, hogy a gombok működnek, (ha az előbbi utasítás nélkül töltöm fel a programot) csak nem láthatóak.
-
tibi-d
tag
Van egy másik probléma, amit nem tudok mire vélni. Egy kódrészletet a fordító hiba nélkül lefordít, de feltöltésnél "Egy hiba lépett fel a vázlat feltöltése közben" üzenetet kapok, amikor a program tartalmazza a "myButtons.drawButtons();" utasítást is. Ilyenkor a panel kommunikációs LED-jei gyors villogás helyett kb. másodpercenként villannak fel, és kb. 1 perc után küldi az üzenetet.
-
gyapo11
őstag
Képeslaphoz, de van sok egyéb modul is.
-
válasz
FireKeeper #4306 üzenetére
Ráadásul az "x << 10" az az x 10 bittel balra tolásának az operátora, vagyis x*1024.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
FireKeeper #4306 üzenetére
Hello FireKeeper,
Szimpla c++ kód:
x >= 0 && x < 10;
vagy a negatív számot még lehet bitmaszkolással is nézni
if (! ((x >>7) & 0x1 == 1 ) || x>10)
{
//kódot ide...
}azaz a szám negatív (8 bites controllert feltételezve) vagy X > 10 ha ezek igazak akkor kívül van, így a negáltja kellhet.
Remélem nem írtam el semmit.
Szerk: dehogyisnem zárójel javítva...
-
adatfalo
senior tag
Hello!
Van ez a LED Mátrix-ot működtető kódom, összefűztem egy DHT11 hőmérséklet kiírással. 7db modult akarok működtetni, ami rendben is van (csak több kakaó kell neki, mert külön 5v-ról megy a 7 modul és külön 5v-ról a Nano, de néha bugozik...
A kérdés, hogy szerintetek, amikor kiírta, hogy "Willkommen!", utána miért áll meg egy fél pillanatra (még a "Temp:" kiírása előtt)? Néztem a delay-eket de nem történt érdemleges változás, mikor állítottam rajtuk.
Ti biztos jobban tudjátok, előre is köszi a segítséget!
Üdv,
Z.
-
fpeter84
senior tag
Én PIC-el építettem annó olyan lejátszót, ami tetszőleges hosszú wav-ot tudott lejátszani valami 30KHz mintavételezési frekvencia @ ~12-13bit mono minőségben SD kártyáról. Nem a csodák csodája, nyilván nem zenehallgatásra való, de az emberi beszéd tökéletesen érthetően "tisztán" szólt rajta. Ha nem is a 328-assal, de valamelyik ARM-al (Due,STM32) simán megoldható lenne. (A 328 órajele, feldolgozási tempója valszeg csak számottevően gyengébb minőségre lenne elegendő, ami már tényleg torznak hangzik)
szerk: nem kell hozzá DAC csipp, csak 2 PWM csatornával és pár passzív alkatrésszel megoldható. Erősítő kellhet mögé, vagy egy aktív PC-s hangszóró...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Autós topik
- Nyaralás topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest