- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #2981 üzenetére
Van olyasmim is itthon, (pontosan ezt vettem: NEW STM32 ARM Cortex-M3 Leaflabs Leaf Maple Mini Module for Arduino,) de ezt nem probaltam Arduino frameworkkel....
Valami ilyesmi programozom van itthon: [link]
Meg van ebbol is vagy 2: [link](#2980) fpeter84 válasza Teasüti (#2975) üzenetére
En nem tudom pontosan, mit fordit az Arduino, lehet, hogy mas tudja, megis azt mondanam, hogy valami mas rendszeren ken osszehasonlitani a kodot, ami kozvetlen forditja a c kodot, mint mondjuk az IAR, vagy ilyesmi...(#2997) Teasüti válasza tvamos (#2978) üzenetére
Mit takar az Arduino connectivity pontosan? Mire jó az?
Gozom sincs. Allandoan ez folyik most mindenunnen, hogy connectivity, de, hogy Arduinoek mit ertenek rajta, nem tudom. IOT? -
Teasüti
nagyúr
Mit takar az Arduino connectivity pontosan? Mire jó az?
Épp akartam kérdezni egy breadboard friendly vasat, ez a Teensy jónak tűnik.
Ez mennyire volna ajánlott nekem bevezetőnek? Nulla tapasztalat, nulla tudás mellé.
32 bites vonalon hol van a legnagyobb közösség? Úgy mint az Arduino esetében. -
-
fpeter84
senior tag
válasz
LógaGéza #2989 üzenetére
A két .ino az két külön program. Vagy az egész eljárást/függvényt át kell ollóznod, vagy készíteni kell belőle egy lib-et...
[LibraryTutorial] -
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2988 üzenetére
A PIC családnál elsősorban a mikroe IDE-ket preferálom - van sok egyéb mellett ARM-hoz is - és eszembe jutott hogy ott sokmindenhez van USB HID Bootloader... Konkrétan erre a típusra nem volt a példák között, de lehet sikerült az STM32F107VC -ét hozzáfaragnom! Ebben a csomagban találsz egy készre fordított .hex-et. Ha bátor vagy, ezt süsd bele a soros bootloaderrel
majd állítsd normál boot módba, tegyél a PA9 és táp közé egy ~1K ellenállást, majd csatlakoztasd a géphez és nézd hogy felismer e valami újat a gép... PIC-es tapasztalataim alapján ez a bootloader fajta nem bántja azt, ami őt magát beleírta, hanem azon belülre mászik - ha úgy tetszik, akár egymásba lehet ágyazni több különböző bootloader-t is - soros, usb, can, stb... Ha pár másodpercig nem érzékel csatlakozási kísérletet a PC-s klienstől, akkor továbblép és betölti az ő általa beégetett főprogramot... Mérget persze nem merek rá venni hogy itt is így fog viselkedni, de akkor egy filléres STLink adapter biztosan helyre tudja tenni...
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2985 üzenetére
[link] - nagyon friss a topik, nincsen egy hetes és még semmit nem is publikáltak róla, de van remény... Viszont ahogy nézem, az első nekifutásra nagyon hasonló nyákok között is van többféle:
- ezen csak az 1-2 föld van láthatóan bekötve, még az 5-ös táp sem látszik hogy merre tart
- ennél az 1 föld, 2 semmi, 3 megy valahová, 4,5 semmi nem látszik
- ezen 1-2 föld, 3 semmi, 4 megy valahová, 5 semmi
- amit linkeltél, azon pedig úgy tűnik hogy mind az 5 ér be van kötve az USB alj alatt...
Neked milyen van? Ettől az eladótól vetted akit linkeltél?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2983 üzenetére
Kicsit utánaolvastam/kerestem, és be van az az USB kötve, csak a bootloader buta és csak a soros és STLink feltöltést támogatja, de már vannak rá alternatív próbálkozások hogy kapjon olyan bootloadert amivel az USB-n keresztül is megy... No majd még keresgélek CAN ügyben hogy miket találok rá, hátha...
-
Janos250
őstag
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #2981 üzenetére
Szemezek ezzel az olcsó M3 modullal, mert sokmindenhez elég lehet ennyi is, felesleges a Due sok lába és mégis van CANbus - feltéve hogy találok hozzá számomra is emészthető példákat... Ebben is van alapból bootloader vagy először kell hozzá JTAG programozó hogy éledjen?
-
Janos250
őstag
Csak elméletben, mert nem próbáltam.
Akkor már, ha ekkora ágyúval lövünk, nem érdemesebb ezt kipróbálni? [M7 (!), 9700 Ft]
[link]
Nem próbálta esetleg valaki?Ha meg jó az M3, akkor 870 Ft-ért ez:
[link]
Használom, szerintem jó, és olcsó. Ez is 32 bites ARM Cortex-M3.
Külön boot jumper is van rajta.
Arduino IDE jól kezeli. Legalábbis én eddig nem találtam problémát.
72MHz work frequency. 64K flash memory, 20K SRAM. -
fpeter84
senior tag
válasz
Teasüti #2975 üzenetére
Egyrészt nem csak az alapműveletet végzi a proci hanem a for ciklus és a kiiratás is fut (minél gyorsabban fut le a számolásos rész, annál többet torzít a kiiratás is), másrészt lehet fordítói sajátosság is hogy mit melyik arhitektúrára mennyire hatékonyan sikerül lefordítania - de a lényeget azért nagyságrendileg valószínűleg jól mutatja...
Az 5V-hoz egyébként nem kell olyan nagyon ragaszkodni. Egyrészt a legtöbb 5V-os komponens simán működik 3.3-al is, illetve ha mégsem akkor többnyire 5V tápfesz mellé elég a 3.3-as I/O fesz is, legrosszabb esetben pedig marad a level shifter...
-
LógaGéza
veterán
Nem nyert, ugyanaz a eredmény. Ha megnézed, a LineInput.ino-ban le van írva a lineInput de biztos valamiért átrakta oda...
-
tvamos
nagyúr
A Cortex-M4-es procikban már van beépített lebegőpontos egység is
Szerintem nincs mindenben. Ellenőrizni kell!5V-os 32 bites proci nem létezik
De van. Az NXP/Freescale procik között kell keresni őket: Kinetis E Series. -
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2974 üzenetére
Az igen, mea culpa!
Azért nem volt haszontalan éjszaka.
Uint32_t az nem double (integer)? Vagy 32 bites változó automatikusan float lesz?A táblázat viszont jól mutatja, hogy 32 biten ha van elég ram, akkor "double-t mindenkinek"!
A float szorzásban van vmi furcsaság. Ott lassúbb lenne órajel ciklusonként a Due, mint a Nano?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Teasüti #2972 üzenetére
szép mondhatom, elültetted a bogarat a fülemben és alvás helyett benchmarkolásra adtam a fejem, pedig 2 óra múlva szól az ébresztő
uint32_t pre = 0;
uint32_t now = 0;
uint32_t cnt = 1;
uint32_t cnt2 = 0;
uint32_t a = 0;
uint32_t c = 0;
//float a = 0;
//float c = 0;
void setup() {
Serial.begin(115200);
Serial.println("Hello World!");
}
void loop()
{
a = 1;
for (cnt=0; cnt<10000; cnt++)
for (cnt2=0; cnt2<250; cnt2++)
c = a+cnt2;
now = millis();
Serial.println( 2500000/(now-pre) );
pre = now;
}(a cnt2, a és c változók típusát írtam át uint8..32_t illetve az a és c-t float-ra)
Remélem szarvas hibát nem követtem el a programban... 2.5M-szor kiszámolja ugyanazt a műveletet, majd visszaosztja másodpercre viszonyítva. Azért dupla a ciklus mert ha csak 2 fix értéket adtam össze ennyiszer akkor nagyon úgytűnik hogy arra rájött a fordító és leegyszerűsítette és nem adott különbséget sehol... Az eredményt Kcycle/sec-ben dobja ki vagyis hogy másodpercenként hány ezerszer tudta végrehajtani az adott műveletet. A harmadik oszlop hármas pedig azt mutatja hogy a Due hányszoros értéket tudott a Nano-hoz képest, és így szépen látszik a Due 5.25-szörös órajel előnye, valamint az hogy minél nagyobb számmal dolgozik a 8 bites Nano, annál jobban megküzd vele, a hardveres osztásnak köszönhetően pedig egészen elképesztőre nő a 32 bites Cortex M3 mag előnye - hardveres FPU az M3-ban nincsen, a nagyobbakban is csak opcionális [link]
-
zka67
őstag
válasz
Teasüti #2972 üzenetére
Szia, sebességben ég és föld a 32 és a 8 bites proci. A Cortex-M procik 1 órajel alatt elvégeznek egy 32 bites szorzást, az osztáshoz viszont 2-12 órajel szükséges (ha a bemenő adatok megengedik, akkor előbb megszakítja a végrehajtást, ha az eredmény független a fennmaradó nulla bitektől). A Cortex-M4-es procikban már van beépített lebegőpontos egység is, ami ugyan így 1 órajel alatt elvégez egy szorzást, de az osztáshoz itt is több órajelre van szükség.
5V-os 32 bites proci nem létezik, hiszen minél nagyobb órajelről járnak, annál kisebb feszültségről kénytelenek működni, hogy ne termeljenek sok hőt. Viszont az NXP és az STM procik legtöbb lába 5V toleráns, így nyugodtan használhatod őket level hifter nélkül bármilyen perifériához. Egy 1117/3.3V-os stab ic kell az 5V-ról a 3.3V előállítására.
Én épp most csinálok egy C64 emulátort egy STM32F407VET6 procival, amiről egy rövid videót is megnézhettek.
A prociban van egy nagyon jó DMA, ezzel mint láthatjátok, simán lehet videójelet is csinálni. A proci csinál mindent, és egy PAL encoder IC van még az áramkörben a tápegységen kívül.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv ismét!
Piszkálja a csőröm a 32 bites proci, mint amilyen a Zero is, vagy akár az STM32.
Arra volnék kíváncsi, hogy van vmi előnye a 8 bitessel szemben az aritmetikai műveletekben is (változó típusától függetlenül), vagy mondjuk egy int8_t osztása és szorzása ugyanolyan gyors? Persze órajel ciklusonként értem. Vagy egy int16_t?Mi a helyzet a lebegőpontos számokkal? A 32 bitesek már tudják számolni hardverből, vagy itt is még trükkös és lassú a dolog?
A processzorok lelkivilágához nem értek.Pixel transzformációk kapcsán relatíve sokat használom a szorzást és osztást, főleg integer-rel.
Viszont megfontolnám a lebegőpontos számításokat is, ha már függvényeket használok.
Erre alkalmasabb lenne egy 32 bites proci?
Köszönöm!szerk: jah igen, 32 bitesből nem létezik 5V-os?
-
fmx
aktív tag
válasz
LógaGéza #2970 üzenetére
Hát most ne haragudjatok ha össze vissza beszélek de egy az, hogy Arduino programozáshoz közöm sincs csak nézegetem a topikot mert hamarosan beszállok énis a dologba, a másik meg az, hogy régen volt a C programozás nálam.De ahogy így nézem ezt a kódot úgy tűnik, hogy ez a lineInput egy függvény és azt te meghívod.A helyedben írnék egy ilyet byte lineInput(char *buffer, size_t bufsize) a LEDSign.ino-ba.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Ezt szeretném életre kelteni, ám miután bepakoltam a függőségeket, a fordítás elszáll egy lineInput was not declared in this scope hibával a 195. sorra mutogatva. Programozásban nem vagyok otthon, gondolom köze lehet ahhoz, hogy a lineInput egy másik .ino fájlban van.
Hogyan tudom életre kelteni ezt? -
mArZsi
tag
válasz
seatibiza #2964 üzenetére
Gergosz2 jól írta, fotoellenállás a megoldás. Egyszerű jó kiindulópont.
-
seatibiza
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kerdesem lenne, hogy van aki hasznalt mar fenyerzekelot ? Azt szeretnem, hogy ha besotetedik vagy szurkelet van mar,akkor felkapcsoljon a led szalag -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #2961 üzenetére
Szerintem amúgy is érdemes tovább lépni. Az Arduinoval csak néz az ember, ha valami nem megy. Máshol (IAR, Keil, stb.) van rendes debug, felteteles breakpointok. És akkor még nem is beszélve az STM studioról, ami szenzációs, szerintem az sem megy a frameworkkel.
Összehányni valamit próbapanelon, rátenni egy pwm-met, arra én is az arduinot használom, de ha több kell annál...
De persze tôlem mindenki azt csinál, amit akar. -
Janos250
őstag
Természetesen profik ne akarjanak arduinozni. Ha viszont szempont, hogy mikrokontroller témában kezdők is belevágjanak és gyorsan legyen sikerélményük, akkor - szerintem - jelenleg az Arduino a legjobb. Aztán, ha esetleg ez lesz a szakmája, akkor az Arduino már csak emlék marad.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2956 üzenetére
Ha valamit timer interruptbol csinalsz, ott nagyon kicsi az overhead. Pontos idozitesre az a megoldas.
Jelenleg azzal kísérletezek, hogy setup()-ban lemérem minden függvény idejét és ezekkel korrigálom a delay-t. Így faszán be lehet lőni az fps-t.
Hat... nem ez a jo megoldas akkor sem. Termeszetesen le kell merni, de en azt sem igy csinalom, hanem oscilloscoppal.
Timer interruptbol, mondjuk 10ms-enkent inditom a folyamatot, aminek az elejen 1-be, a vegen 0-ba valtok egy kimenetet. Ezt a kimenetet kotom a scope-ra. (Regebben annyit csinaltam, hogy ezerrel alacsonyabbra vettem az orajelet, mondjuk 8MHz-rol 8kHz-re, akkor eleg volt a hangkartya scope, mert ugye az us-bol ms, az ms-bol meg s, az s-bol meg 16.6 ora lett.) -
Teasüti
nagyúr
Én értem, hogy ovis. De ha csak egyetlen feladat fut a procin...
Timer-nél lesz némi overhead, amivel nehéz számolni.
Nekem legalábbis.
Jelenleg azzal kísérletezek, hogy setup()-ban lemérem minden függvény idejét és ezekkel korrigálom a delay-t. Így faszán be lehet lőni az fps-t.Frame vezérlésű animációt egy ovis is leprogramoz, nekem meg nulla tapasztalatom van, a nyelvvel is csak ismerkedek.
A timer vezérlésű animációt még nem tudom, hogy lehetne összerakni. PC-s 3D grafikából merítettem ihletet, ott a motor teljes kapacitással fut és a megjelenítés van időzítve.
Nálam ez úgy nézne ki, hogy a led library meghívása lenne időzítve a program végén, míg a renderelés lefut minden ciklusban.De nekem ez a megközelítés nem tetszik.
Ha meg a teljes futószalagot időzítem, akkor meg tudni kéne belépés előtt, hogy mennyi idő alatt fog lefutni, mert azzal az értékkel kell korrigálni a timer-t.
De időt mérni csak a végén tudok...
Szóval jelenleg még a tervezőasztalon sem tisztult ki a kép.Vmi olyasmin filózok, hogy az animáció sebességét függetleníteni kéne az fps-től ÉS a megjelenítés frekvenciájától is. Vagyis ha a teljesítmény skálázná a következő képkocka offset-jét. Pl. egy colorwheel esetén a függvény felbontását növelném két képkocka között, ha gyorsul a sebesség. Vagyis ha egy másodperc alatt ki tud tolni magából 60 fps-t a vas, akkor 100% mintavételezés volna, 120 fps-nél 200% mintavételezés a függvényen.
De az egyenletes megjelenítéshez itt is ismernem kéne a futószalag idejét belépés előtt. -
Teasüti
nagyúr
Uhm lehetséges átadni egy függvénynek egy változó azonosítóját, hogy aztán azzal a változóval számoljon?
Vmi ilyesmire gondolok:byte buffer1[] = {};
byte buffer2[] = {};
#DEFINE RED(x,i) x[i]
void fgv(magic) {
RED(magic, i) = akármi;
}
setup() {
fgv(buffer1);
fgv(buffer2);
} -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #2942 üzenetére
Koncepció szintjén szerintem még mindig a két processzoros felállás a legegyszerűbb.
Könnyebb delay-jel beállítani az fps-t az egyiken, míg a másikon mehetnek az alacsony késleltetésű feladatok.
Lehet egy erős proci izomból leviszi a 25 ms-et mondjuk 5 ms-re, de még nem tudom mennyire lenne bonyolult belőni az fps-t delay nélkül.
Az egész "grafikus futószalagot" egy ciklusba kéne rakni, belépési feltételnek meg a timer?
Vagy mennyire bonyolult egyenletes megjelenítési sebességet tartani változó fps-el. Az se zavar, ha 40 helyett 200 fps van, ha nem gyorsul be a grafika (változó offset két képkocka között).
Hmm, ezzel a kísérlettel elleszek egy darabig. -
Janos250
őstag
válasz
kmisi99 #2915 üzenetére
Én is rendszeresen használom a kínai panelokat.
BT ügyet nem ismerem, mert én ESP8266 alapú WiFit használok inkább. Az ESP12-E 680 Ft (!), és a lábak száma kivételével jóval többet tud, és sokkal kisebb. mint pl. az UNO. De szerintem az UNO is jó lesz.
A szervo vezérléshez elképzelhető, hogy szükséged lesz egy bridge-re -
tvamos
nagyúr
Ilyen van mar valakinek? [link] Vagy nem lehet meg kapni?
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #2925 üzenetére
Én az STM32 sorozat valamelyik tagját választanám.
Van belőle többféle, igényeidnek megfelelően választhatsz procit és utána olyan panelt.
Én nagyon jónak tartom őket! A kisebb verziók nagyon olcsók is (akár 1000Ft). Egy clone DUE árán pedig már nagyon jót kapsz. Én a DUE helyett messzemenően ezeket javasolom mindenkinek! -
tvamos
nagyúr
Van nekem ESP8266 modulom. Meg lehet azt hekkelni ugy, hogy tudjam programozni is az Arduinomat (ATmega328 PRO MINI 3.3V) vele? Ugy ertem, hogy bekotni.
-
Janos250
őstag
-
KoAttila
csendes tag
Üdvözlök mindenkit!
Segítségre lenne szükségem, és nem ingyen kérném természetesen.
Vázolnám a problémát: szeretnék készíttetni egy olyan lemezjátszó meghajtást, aminek a fordulatszáma nagyon precízen beállítható, és a "motor" képes akár órákon keresztül 5-10 perces szünetekkel stabilan üzemelni és elég halkan teszi ezt.
Összesen 2 fordulatszámot kellene tudnia stabilan, ezek ugye a 33 1/3 és a 45. Ha tudja a 78as fordulatot akkor az külön jó pont, de nem feltétel.
Aki tudna segíteni ebben, azt nagyon kérem, hogy írjon egy rövid üzenetet a mail-címemre, elérhetőséggel, és én felveszem vele a kapcsolatot, és több részletet is elmondok.
attila.koczo@gmail.com
Nagyon köszönöm hogy végigolvastad, szép napot.
Attila -
-
Ezt nem kimondottan értem, hogy hogyan történhet meg.
Eleve a FET-et telítési tartományban kellene használnod, nem alulfeszeléssel vezérelni. A PWM lényege pont az, hogy rövid időre bekapcsolva használod.
Az a gyanúm, hogy te jelenleg a PWM-et analóg feszültség előállítására használod, annak meg nincs elég kraftja, hogy meghajtsa a FET-et (nem tudom, nem néztem az adatlapot, de ha kell átfutom)
JozsBiker : Gondolom nodemcu
-
skul0
aktív tag
Üdv!
Megépítettem a tőletek kapott tanácsok alapján egy uno-val vezérelt irf540 FET-es 12V-os szivattyú fordulatszám szabályzót, azonban sajnos olyan problémába ütköztem, hogy sejtésem szerint a FET PWM-mel történő nyitása miatt nem tudom elérni a szivattyún a kellően alacsony fordulatszámot. (és feszültséget) Egy feszültségosztóval nyitva a FET-et 4.5V-on is szépen keringet a szivattyú, PWM-mel azonban még 6-7V körül sem képes elindulni.Milyen megoldást tudnátok javasolni? 3 sebességfokozat elég lenne, ezért gondoltam, hogy 3 kimenettel kapcsolok feszültségosztókat, amik nyitnák a FET-et. Ez így működőképes lenne?
-
kmisi99
addikt
Heló! Olyan dolog érdekelne, hogy van a circuit shematic om ami részben az autóm alapját képezi. [link]
Na most ugye alul írja, hogy 6-12V akkut köt a Vin port ra. Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy ez mennyire erőlteti meg az Arduinot? Szóval Nem gond az neki, ha teszem azt az ember átküld rajta 7-10V ot?
Illetve a Vin re rákötött akkuból alakítja át a maga kis 5V os feszültségét?
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy ESP8266 (ESP-07)-es modult szeretnék életre kelteni, de valamiért nem akarja az igazságot. Arduino 1.6.7-es szoftverrel szeretnék rátölteni programot, de mindig az alábbi hibaüzenetet kapom:
Uploading 223632 bytes from to flash at 0x00000000
................................................................................warning: espcomm_send_command: didn't receive command response
warning: espcomm_send_command(FLASH_DOWNLOAD_DATA) failed
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x01 0x03, expected 0x01 0x04
error: espcomm_upload_mem failedElvileg jól van összekötve az FTDI adapterrel is, és a táppal is. A feltöltés látszólag elkezdődik, (villog a kék led is az eszközön) de nem sikerül. Elvileg a példák közül a "hello word" webszervert szerettem volna először rátenni, de az sem ment. Azóta, ha nem flash módban van a soros porton csak mindenféle krixkrax-ot látok, minden sebességen.
Mi lehet a baja?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fpeter84 #2918 üzenetére
Ne is mondd, az időm 95%-a nettó szopórollerezés.
Ha már mikrokontroller...
Ti melyik irányba mennétek, ha a WS2812 többcsatornás vezérlése mellé meg kéne még oldani pár egyéb feladatot is, mint soros kommunikáció, input capture, alap I/O vezérlés?
Legyen két Uno I2C buszon összekötve master/slave módban? Ahol a slave egy amolyan koprocesszor szerepében kizárólag a ledekkel foglalkozik és a master-től kapja az utasításokat, miközben a master ráér foglalkozni minden mással.
Vagy legyen egy bika hardver, mint mondjuk a Due és az majd izomból megold mindent?Jelenleg az Uno a ledek renderelése közben épp elégséges sebességet produkál, a legizzasztóbb művelet (két függvény és a kettő közti átmenet /"képkocka") közben is megvan a 40 fps-em.
Persze ez csak szimuláció, 100 db virtuális leddel, egy csatornán... Azt még nem tudom mi lesz ebből, ha több független csatornát szeretnék renderelni.
Ha e mellé még extra feladatokat is szeretnék, akkor az azt jelenti, hogy 40 fps-nél 25 ms késleltetéssel számolhatok. Ezért filózok azon, hogy legyen koprocesszor. -
kmisi99
addikt
Eléggé zöldfülű kérdésem lesz. A bluetooth autó projektemhez ugye találtam komplett leírást a neten circuit shematic stb. Viszont, ugyan nem vagyok közel se nagy programozó, de zavar ha nem értek valamit. Kiemelek egy pár sort.
//If state is equal with letter 'F', car will go forward!
if (state == 'F') {
analogWrite(motorA1, vSpeed); analogWrite(motorA2, 0);
analogWrite(motorB1, 0); analogWrite(motorB2, 0);Na most ezt az "F" értéket ő honnan veszi? Az androidos program (ami szintén a leírásban van) úgy van programozva, hogy az előre gomb lenyomásával egy F értéke küldjön ki?
-
kmisi99
addikt
válasz
fpeter84 #2918 üzenetére
Köszönöm a választ, akkor jó lesz nekem az olcsó verzió is. Igazából mivel a programozás és én nem vagyunk nagy barátok magát a programot letöltöm, szóval ez némileg limitál, hisz adott eszközre van írva a program. De akkor lehet belevágok, még kicsit méricskélem a dolgokat. De elég jó ábrám is van, szóval így szinte csak összedugni kell. [link]
-
fpeter84
senior tag
válasz
kmisi99 #2915 üzenetére
Nekem tökéletesen beváltak a kínai arduino klónok, csak megvannak a limitációik: a CH340g USB>soros csippes is jól működik, csak pár egzotikus projekttől esel el, ahol az eredeti atmega16U2 segédcsippen is lecserélik a firmware-t és őt is befogják valami célra, pl USB host - de ez tényleg elvont cél, arra inkább akkor egy natív USB-s leonardo-t kell venni. Másik limitációjuk hogy a legtöbbre olyan LDO kerül ami nem tolerálja a 12V feletti betápot, nekem 2 le is égett autóban... De vannak olyan klónok is amelyek tényleg 100%-os másolatok...
Szervó témában keress tutorialokat, hogy kell e még valami plusz kapcsolás vagy direktben ráköthető e a mikrokontroller lábaira...
Semmi lehetetlen nincsen a témában és nem is tűnik bevállalhatatlan mélyvíznek, csak fokozatosan építsd fel a különböző részeit (szervó vezézérlés, kommunikáció, stb) hogy ne legyen az hogy elveszel benne hogy az adott hibajelenséget mi is okozza a programod sok eleme közül...
@ (#2917) Teasüti
Üdv a mikrokontrollerek világában, és még mennyi hasonló lesz amikor elkezdesz picit mélyebbre túrni a vezérlők regiszterei között, hogy a látszólag tökéletes program valahogy mégsem azt csinálja amit vársz tőle, és akkor lehet soronként debugolni, kiiratni mindent hogy hol siklik ki a vonat
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #2914 üzenetére
Oké, user error.
Eleinte rögtön a byte-ként deklarált pufferbe raktam vissza a képlet eredményét, majd debuggoláskor a Serial.print-ben a puffer maradt benne, nem pedig az int temp.
Szóval jól számol a progi, csak a negatív számot mikor visszarakta a pufferbe, ott ment el az egész és én csak a legvégét láttam a monitorban.
A cast is működik, sőt megcsinálja cast nélkül is az int = byte - byte kivonást negatív eredménnyel hibátlanul.Hát ez jó lecke volt.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, kicsit utána olvastam itt a fórumon, de azért még biztos ami biztos megkérdezem. Az ilyen kínai arduino val rendesen működik ahogyan kell? [link]
Ami projektet szeretnék, az egy tárvirányítós autó bluetooth al. Maga az autó egy rossz RC autó lesz, aminek az RC része romlott el. Amit még gondoltam venni egy nagy adag ellenállás [link]
Egy bluetooth vevő, illetve egy ilyen servo a kormányzáshoz, motorvezérlő. [link]Breadboard om meg kábeleim már vannak. Ezekkel az eszközökkel gond nélkül meg tudom majd valósítani a kis projektem? Esetleg valami tipp? Ahogy számolgattam kb 10$ ból ezek kijönnének.
-
fpeter84
senior tag
Language Reference - itt a Data Types listában megtaláljátok hogy melyik változó fajta mit eszik... Én 8 bites procik mellett a 64 bites számok magasságában tapasztaltam eddig csak bugokat, alatta eddig nem - Due-ra azt is jól fordította.
Illetve a fenti változó elnevezéseknél szerintem sokkal követhetőbb, logikusabb:
int8_t, int16_t, int32_t, int64_t
uint8_t, uint16_t, uint32_t, uint64_t -
Teasüti
nagyúr
Byte 0..255 között vehet fel értéket; a light = analogRead(A0)/4.
Úgy érted, hogy nem előjeles, hogy a pl. a +25 értékről "nem tudja a fordító" hogy ez pozitív egész szám, cast ide vagy oda? Nem erre való a cast? Az implicit konverzió nem arról szól, hogy matekos analógiával élve egy értéket áthelyezek egy másik halmazba (pl egész számok halmaza -2^8 és 2^8 között) a számítás erejéig? Értem, hogy a motorháztető alatt konkrétan átkonvertálja a változót, de azt nem tudom pontosan hogy váltja át.Csak byte-ként deklarálhatom a buffer1 és 2 tömböket, mert a LED library csak bájtot fogad el.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2909 üzenetére
Nem tudom, csak tippelek, de lehet, hogy itt a byte alapertelmezesben nem elojeles? (uint8_t)
probald igy: int buffer[...... bla-bla-bla...Megkockáztatom, hogy szar a fordító?
Szerintem ez nem szar benne, de ingyen van, ugyhogy akar szar is lehet, akar...Ezt meg simán visszaadja a helyes egészrésszel cast nélkül...
buffer2(i) = buffer2(i)*light/255
Ahol byte light < 255.(/I)
Lehet, de az is lehet, hogy csak te azt hiszed, hogy jo. a light-nak hogy adsz erteket? -
Teasüti
nagyúr
Vmi gond van a cast-olással.
Tudna vki segíteni?int temp;
byte buffer1[] = {};
byte buffer2[] = {};
temp = (int)buffer2[i]-(int)buffer1[i];Ahol ha 0-ból kivonok mondjuk 25-öt, akkor 236-ot kapok -25 helyett.
Miért?
A cast-ot végigpróbáltam többféle változóval is, mint float, long, stb.
Az eredmény mindig hibás.szerk:
Ezt meg simán visszaadja a helyes egészrésszel cast nélkül...
buffer2[i] = buffer2[i]*light/255
Ahol byte light < 255.Korábban meg egy ugyanilyen képletben hibázott, mikor az osztó és osztandó fel volt cserélve, vagyis 255/int.
Lásd korábban.Megkockáztatom, hogy szar a fordító?
(Amúgy korábban az (int)byte nem működött. (uint16_t)byte már igen. Ez is kérdőjeles számomra...)
Így elég szar programozni, hogy alkotás helyett csak azzal szopok, hogy miért nem tud kiszámolni egy kib@szott képletet...
-
fpeter84
senior tag
Szerintem kompatibilisek, rá lehet dugni, nekem is ilyen ethernet shieldem van...
Viszont akkor érdemes lehet ezeken is elgondolkodnod: Wemos D1, Wemos D1 mini
Dokumentációt itt lehet hozzájuk találni, és lehet őket többek között Arduino IDE és Lua alapon is programozni. A wifi hatótávja a kis nudli onboard antennával is többszáz méter youtube-os videók alapján - én ilyen szempontból nem teszteltem részletesebben, de pár falon keresztül kifogástalanul csatlakozik a routerhez, vagy látszik az AP-je... Ugyan kevesebb lába van mint egy Uno-nak (egyetlen analóg), de I2C-s karakteres LCD-vel és RTC-vel elég lehet ahhoz amit leírtál, csak arra kell figyelni hogy az I2C eszközök ne 5 hanem csak 3.3V-ra húzzák fel a buszt, mert az megölheti a csippet, csak 3.3V-ot tolerál az I/O lábain... Webszerver indítása is gyerekjáték rajta, hatalmas példaprogram gyűjtemény van már hozzá Arduino IDE-hez, relatív sok RAM-ja és flash-e van ami fájlrendszerből írható olvasható, stb... Kifejezetten ilyen IOT projektekhez való!
-
hermit
tag
válasz
fpeter84 #2898 üzenetére
Azert kerdeztem mert ennel a [meganal], ill. ennel az [ethernet modulnal] ugy latom, hogy nem lehet oket egymasra pakolni, mert nem olyan a labkiosztasuk. Vagy ez nem gond, mert ossze is lehet kabelezni oket?
Nem akarok grafikusat, eleg a karakteres lcd. -
fpeter84
senior tag
azthiszem a linken szövegesen leírt első példa a legszemléletesebb, hogy mire jó...
int x;
x = 20/3;
akkor x=6 lesz, mert egyszerűen megvágja...de ha
int x;
x = round( (float)20/3 );
akkor x=7 lesz, mert a kerekítésnél még float-ként kezeli annak ellenére hogy egész számokból indultunk ki, majd mire megvágja az x-be helyezéshez addigra már nem veszik el belőle semmi értékes információ -
hapci59
újonc
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Arduino megaval szeretnék külön külön vezérelni szervókat, nyomógombokkal. Nincs valakinek ilyen programja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest