- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Apple MacBook
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
válasz
MasterMark #3699 üzenetére
Ha úgy van kétlépcsős relével oldom meg, az 1. megszakítja a Data kábeleket, pár másodperc múlva meg az áramot veszi le.
Zoooja Csak teljesítményben rosszabb amit linkeltem?
-
Zoja™
őstag
válasz
kmisi99 #3695 üzenetére
Nem, ez Pro mini. Ez kell neked.
-
kmisi99
addikt
válasz
MasterMark #3693 üzenetére
Mindent szeretek fillérekből kihozni, az arduinos 1000ft alattl enne, gondolom 1-2000 ig nem kapni normális dokkolót. Igazából a pontos időzítés se lényeg, ha 2 óra 56 percig megy se baj de ha 3,5 óráig megy az se. Csak legyen valami kis rendszer benne. Meg mivel menne a torrent, gondolom folyamatosan menne pár kb feltöltés így a HDD folyamatosan aktív lenne még egy "okos" dokkolóval is.
Mivel az arduino fogyasztása ahogy láttam kb 0,5-1W körül mozog így nagyon nem is nyom sokat a fogyasztásba, legalábbis kevesebbet eszik mintha mindig menne a HDD. így hirtelen ezt találtam jó megoldásnak.
Ez egy arduino nano lenne? Nem tudtam a leírást pontosan értelmezni. [link]
-
kmisi99
addikt
Sziasztok! Lenne egy problémám amin sokat gondolkodtam, és nem tudom hogyan lehetne krrektül megoldani.
Adott egy androidos TV box, amire rádugtam usb vel egy laptop HDD-t. A TV box torrent kliense erre tölti rá a filmeket sorozatokat, én csak FTP-n rámásolok egy torrent fájlt a TV box pedig már tölti is a HDD re.
Na de a problémám, hogy a TV box az USB portjait folyamatosan áram alatt tartja, és este hangos a HDD, a másik pedig, hogy nem akarom 0-24 ben járatni, mert minek menjen folyton a HDD.Arduino nano ra gondoltam, hogy megvalósítom.
Kettő dolgot szeretnék.Az arduino adjon ki egy 5v os jelet, teszem azt déltől 3 óráig. (egy 5v os kis relére kötném ami ilyenkor átkapcsolna és áram alá helyezné a HDD-t, azaz déltől 3 óráig tudna a torrent kliens seedelni.
A másik pedig, hogy mikor bekapcsolom a TV boxot, olyankor egy kék leddel jelzi ezt, na most azt a ledet leágaztatnám az arduinora, és szintén azt akarom, hogy amint a kék led áramot kap, ezt az arduino észlelje, és ismét adja ki az 5v os jelet, hogy átkapcsoljon a relé, és áram alá kerüljön a HDD, hiszen nyilván azért kapcsolom be, hogy filmet nézzek róla.
Első körben az a kérdésem, hogy ez a két projekt megvalósítható arduino val? Ha kell veszek arduino uno-t, csak gondoltam a nano is elég lehet erre a feladatra.
-
whYz
őstag
Vettem egy 9V 1A adaptert az arduino 101-hoz, de valami nem oke, mert a power led szinte alig vilagit. Uno-val viszont minden problema nelkul megy.
Tul gyengle lenne az 1A a 101-nak?
-
szaszyka
senior tag
válasz
Janos250 #3688 üzenetére
Szia. Okés, akkor majd kihagyom a delay-t, aztán mehet a program körbe-körbe. Igen, pont azvolt az elképzelés, hogy ne járjon feleslegesen, illetve tennékbele egy biztonsági, 20-22 Celsius Fok-os beállítást, hogy ha annyi a hőmérséklet, vagy az alá esik, akkor álljanak le a ventik,és ne áramoljon be több hideg levegő télen a lakásba. Amint megjönnek a hozzávalók neki is állok majd.
-
Janos250
őstag
válasz
szaszyka #3687 üzenetére
Fog ez menni!
Az elképzelés jó, hogy ahhoz a helyiséghez viszonyítva dolgozzon, ahonnan szívja.
Tehát ha az időjárás miatt a hálóban is 80 % , akkor ne erőlködjön a szellőztetéssel, hogy levigye mondjuk 60-ra, mert úgyse fog menni.
2 s-os késleltetést ne tegyél bele, hagyd jobban futni.
Ha nem elég gyors időközönként lép rá újra a loopra, a WDT nyavalyoghat, amit persze ki lehet védeni, de nem érdemes. -
szaszyka
senior tag
válasz
MasterMark #3686 üzenetére
Ez az, hogy én sem értem. Excelben megcsináltam mire gondolok. Ha a képlet megvan, a referencia mértéke, és a konyhai / fürdős érték változhat, ami alapján a képlet automatikusan változtatja a pwm értékeket.
-
szaszyka
senior tag
válasz
FireKeeper #3684 üzenetére
Jól belekeveredtünk
. Minden egyes programújraindulásnál mérjen egy páratartalmat a hálóban, az határozza meg a pwm 30%-os jelét. Ha ez 40% páratartalom, vagy 50, vagy 80, az lényegtelen. Az efölötti "maradék" 100%-ig tartó részt ossze el a pwm-ből megmaradt 70%-nyi résszel, olvassa mérjen egyet a fürdőben, illetve a konyhában lévő szenzorral, és úgy állítsa be a ventit. Kicsit bonyolult az elképzelés, és sajnos nem erősségem nekem sem a magyarázás, de remélem érthető. A lényeg, hogy minden ciklusban mérjen, és a friss mérés alapján határozza meg a pwm értékeket
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
szaszyka #3682 üzenetére
azt hiszem kicsit elbeszélünk egymás mellett. az abszolút vs. relatív hőmérséklet közötti különbséget úgy értem, hogy az abszolútnál az aktuális mért értéket veszed, relatívnál pedig a mért értéket egy korábbihoz viszonyítod, ami szerintem nem feltétlenül logikus, mivel ebben az esetben az alapján történne a szabályzás hogy mikor bekapcsoltad épp, akkor hány fok volt, nem pedig az alapján hogy most épp hány fok van. persze valószínű hogy te sem így gondoltad, viszont nekem az alapján amit írtál, ez jött le.
-
szaszyka
senior tag
válasz
MasterMark #3681 üzenetére
Na ez zsír, ezt nem tudtam, de köszönöm az infót
-
szaszyka
senior tag
válasz
FireKeeper #3680 üzenetére
A referenciaérték azért kell, mert ez egy kislakás szellőzőrendszere lesz, a fürdőszobából, és a konyhából történő elszívással, a friss levegő pedig a hálószobánál lép be a lakásba résszellőzőn át. A fürdőszobai kemény nélküli gázbojler, és a konyhai tevékenység miatt fontos a páramérés a hőméréssel szemben. A 20fok minimum csak télen lényeg, hogy ne hűljön ki a lakás a sok friss levegő miatt. Esős időben magasabb a páratartalom, és fix értékek mellett nem tudna alkalmazkodni a rendszer a kinti levegő páratartalmához.
Igen, ezek PC-s ventik, vagyis a noctua 140mm-es ippc, ip67-es ventik, amik az elszívást végzik majd. Az elhasznált, párás levegő áramoltatása miatt jobb, ha "vízálló" a cucc. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
szaszyka #3679 üzenetére
igen, a címzés a lényeg, lekéred az 1-es szenzor adatait, aztán a 2-esét, 3-asét...
referencia érték? ezek alapján úgy tűnik nekem, arra gondolsz, hogy bekapcsnál mérsz egyet és utána ahhoz viszonyítva relatív értékek alapján lesz majd a szabályzás. nem abszolút hőmérsékletek alapján lenne érdemes?
a PWM azt hiszem folyamatosan tolja a jelet, de ennek utána kell olvasni dokumentációban. illetve azt is meg kell nézni hogy 0 szabályzásnál leáll-e a venti, ezek ha jól látom PWM szabályzású ventik, hasonlóak (vagy pont ugyan olyanok) mint amiket PC hűtésnél használnak, viszont azok ha jól emlékszem 0 vezérlésnél beállnak valami minimum fordulatra, de nem kapcsolnak le.
ha nem akarod hogy ugráljon a fordulat, meg lehet úgy írni a szabályzást, hogy x idő alatt átmenettel álljon át új fordulatra.
-
szaszyka
senior tag
válasz
FireKeeper #3678 üzenetére
Szia. Köszönöm a válaszod. Addig eljutottam a "tanulmányozásban, hogy van a setup, és a loop, illetve hogy egy időben nincs két szál a programban, egymás után adja ki a parancsokat, de olyan példát nem találtam a neten, hogy egyszerre 2-3 ugyanolyan szenzort használjon. De ezek szerint csak Úgy kell cimezni. A program annyi lenne, hogy legyen egy kontroll mérés, ami adja a referenciaértéket, az legyen a ventik számára a fix 20% pwm érték, onnan 100%-ig viszont a hozzátartozó szenzor alapján álljon be, illetve adott hőmérséklet, Pl 20foknál álljon le a venti. Ha a program végére tennék egy 2mp-es delayt, és úgy indul újra, akkor a ventik nem fognak ugrálva forogni? Vagy amíg van delay, ugyanúgy kapják a meghatározott pwm jelet? Nem akarok tömböt, átlagot számítani, semmi bonyolultság, minél egyszerűbben, megbízhatóbban akarom kivitelezni ezt a rendszert.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
szaszyka #3677 üzenetére
természetesen megoldható több szenzor adatainak beolvasása és több ventillátor vezérlése is.
.h könyvtárakat elég az elején egyszer definiálni, aminek a függvényeit (funkcióit) utána a programon belül akárhányszor tudod használni.
szenzorokat úgy nevezed el ahogy akarod, a lényeg, hogy utána azon a néven fogsz tudni hivatkozni rájuk. szóval lehet DHTPIN1,2,3, de akár Jóska, Pista és Csaba is.
itt nem igazán van olyan, hogy két folyamat fusson egymás mellett, a parancsokat a mikrokontroller szekvenciálisan, vagyis egyiket a másik után hajtja végre. nyilván mivel ez kellően gyorsan dolgozik, az ember számára úgy tűnhet, hogy több dolgot csinál egyszerre, de fontos megérteni, hogy valójában ez nem így van. az Arduino IDE a program kódját külön veszi két szegmensre, egy setup és egy look blokkra. a setupban kell megírnod azt a részét a programnak, ami az egyes funkcionális egységek kezdeti beállítását végrehajtja (szenzorok, venti vezérlő jelek beállítása), ez egyszer fog lefutni, mikor bekapcsolod a cuccot. a másik blokk-ba, a loop-ba kerül a programnak az a része, amire azt szeretnéd, hogy folyamatosan fusson, nálad nyilván ez lesz a szenzoradatok megadott időnként történő kiolvasása, és a ventillátor vezérlő jeleinek módosítása.
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Ezt az "automata" szellőztető rendszert szeretném megépíteni, ahol az 1.DHT22 páratartalom alapján "vezérli" az 1.ventit,a 2. DHT22 szintén páratatalom alapján "vezérli" a 2. ventit. A 3. DHT22 amolyan "koontroll" lenne, amihez kellene viszonyulni a másik 2-nek. 2külön, párás helyiséget kellene szellőztetni egy 3., "száraz" helyiség páratartalma alapján. A legfontosabb kérdésem az lenne, hogy az arduino-val megoldható-e egyszerre 3 ugyanolyan szenzo használata, illetve hogyan. Láttam, hogy a DHT.h könyvtárat kell "definiálni", de ezt hányszor? Illetve definiáláskor hogyan lehet elnevezni a szenzorokat? Pl.: DHTPIN1, DHTPIN2, DHTPIN3. Nem hülyülhet meg a rendszer egyszerre ennyi szenzortól, illetve mindegyik szenzorhoz külön-külön kell definiálnim a DHT.h-t? Illetve ami még édekel, hogy hogyan, milyen paranccsal lehetne megoldani,hogy a két folyamat egyszerre fusson egymás mellett? Jól gondolom, hogy arra a missile() való? Ebben szeretnék segítséget kéni, előre is köszönöm -
cyborg X
tag
válasz
Janos250 #3675 üzenetére
Köszönöm a linkeket!
De ezeken is túl vagyok és sajna nem sokat mond.
Be kell látom, hogy ez már túl mély víz nekem! Alapvető programozási és angol tudás nélkül, felejtős a projekt. Gyakorlatilag hozzá sem tudok szagolni. Azon kívűl, hogy inicializák két bemenetetet, amin érzékeli az enkóder elmozdulását, többet nem tudok kihámozni.
Kész programot és szájbarágós magyarázatot meg nem várhatok el senkitől!
ebay-en nézem ilyen encoderes, LCD-és, IR távvezérelhető, csatorna váltós ketyerét pár ezresért. Fölösleges nyűglődnöm a programozással... -
cyborg X
tag
válasz
FireKeeper #3673 üzenetére
Iserem ezeknek a szögjel, inkreentális jeladó, tachograf, tachometer, rotary encoder...stb működését. Néileg értem is a progit, egyfajta léptetős üzemeltetés, mint egy BCD számláló, csak itt nem szám értéket léptet.
A ADC/DAC konvertálást esetleg elvégezhetné aga az arduinó is, netán házon belül (egy panelen), ha nagyon muszály van mega is, ami el udná végezni az ADC/DAC és az enkóder működtetését egy panelen, vagy esetleg mini panel, ha külön eszközt akarok. Vagy analóg jellé viszaalakítást nem tudja elvégezni? Ahhoz ár speciáliabb eszköz kell?Gugliztam én már nem keveset, de ha érteném és nem lenne szükségem segítségre, akkor nem írtam volna.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
cyborg X #3672 üzenetére
gúglizz rá szépen hogy működnek ezek, aztán elő a multimétert, és nézd meg tényleg úgy működnek-e. a beolvasáshoz tudod használni a mikro beépített ADC-jét, csak rá kell huzaloznod, és a hozzá tartozó alap függvényeket (ezek tuti benne vannak alapból az SDK-ban), viszont DAC nincs benne, szóval ha analóg jeleket akarsz kiadni ahhoz kelleni fog valamilyen külső eszköz.
-
cyborg X
tag
Sziasztok!
Nem nagyon vagyok jártas a témában, de nagy az érdeklődésem. Az arduino email lecke sorozaton túl vagyok, az addigi "komolyabb" -komolytalan- programozásom a HELLO WOLRD válfajai, ill. egy távirányító hex kód sorosporton való kiíírása. Némi ledes bohóckodás, és ennyi. Mint ítram, ambícióm viszont túlmutat képességeimen. Ezért is kerültem az alábbi helyzetbe:
Nemrég hozzám jutott egy klasz kis készülék doboz, (valami mini hifi rádiója volt) és az előlap kezelő szervei hiánytalanúl megvannak. Ez listázva a következő, 4, vagy 5 db membránkapcsolós nyomógomb, két rotary encoder, és egy vfd (alfa?)numerikus kijelző. Első körben a rotary encoderre koncentrálódnék!
Találtam egy progit, de ez sorosporton keresztül szabályozza valamilyen digitélis eszköz hangerejét. [link]https://learn.adafruit.com/pro-trinket-rotary-encoder/example-rotary-encoder-volume-control[/link]. Viszont nekem olyan megoodás kellene, ami analóg jelet fogad, dolgoz fel és ad ki.
Gondoltam, hogy ez a program jó kiindulási alap lehetne, de sajna nincs kellő ismeretem, hogyan lehetne átalakítani. Ebben kérném a segítségeteket!
A programot futtató panel, nano. Sajnos alapkönyvtáram sincs, ami kezelné a szögjeladót, ezért a linkelt oldalon lévő programot sem tudtam feltölteni. Így ebben is segítségre szorulok.Előre is köszönök minden szegítséget!
-
Zoja™
őstag
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Tervezek itthonra egy kis zajkeltőt a konyhába, főzés közbeni unaloműző gyanánt.
A hozzávalók nagy része még van itthon, így nem szeretnék kész megoldást vásárolni, mondhatni a fiókból szeretném megoldani.
Szóval a hozzávalók, amik birtokomban vannak:
4.0-ás Blutooth audio receiver
Az elektronika részével nincs is bajom, mert arduino és kijelző nélkül is életre lehetne kelteni, de szeretném, ha a kijelzőn megjelenne egy hangerő sáv és a pontos idő is.
Egy RTC modul már úton van, úgyhogy az a rész ki lesz pipálva, csak le kéne kódolni a dolgot.Valaki tudna segíteni ezügyben?
-
zsolti_20
senior tag
Pontosabban, sikerül már kiírnom LCD-re, de a beírt karakterek után mindig ilyen "szemetelés" történik.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Van egy Nokia5110 LCD-m, plussz egy keypadom arduinohoz, lehetséges olyasmi hogy a keypadon leütött számok megjelenjenek az LCD kijelzőn? Vagy erre inkább használjam a 7 szegmensest?
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3665 üzenetére
Ha már itt tartunk, érdemes belekukkantani a
hardware\arduino\avr könyvtárban a
boards.txt
platform.txt
programmers.txt
fájlokba annak, aki már más rendszert használt, csak az arduino új neki.
Segít a logikájának a megértésében! -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3665 üzenetére
Az analóg lábakat nemigen használom, azt a példaprogramokban kell megnézni.
Talán valami: (nálam)
Arduino\arduino-1.6.10\hardware\arduino\avr\cores\arduino\wiring_analog.c
Ebben a könyvtárban egyébként is érdemes szétnézni.Meg itt is:
Arduino\arduino-1.6.10\hardware\arduino\avr\variants
Pl.:
Arduino\arduino-1.6.10\hardware\arduino\avr\variants\mega\pins_arduino.hPontosan persze én se tudom :-(
Vagy itt:
C:\Arduino\arduino-1.6.10\hardware\arduino\avr\variants\standard\pins_arduino.h#define PIN_A0 (14)
#define PIN_A1 (15)
#define PIN_A2 (16)
#define PIN_A3 (17)
#define PIN_A4 (18)
#define PIN_A5 (19)
#define PIN_A6 (20)
#define PIN_A7 (21)static const uint8_t A0 = PIN_A0;
static const uint8_t A1 = PIN_A1;
static const uint8_t A2 = PIN_A2;
static const uint8_t A3 = PIN_A3;
static const uint8_t A4 = PIN_A4;
static const uint8_t A5 = PIN_A5;
static const uint8_t A6 = PIN_A6;
static const uint8_t A7 = PIN_A7; -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3663 üzenetére
Eredendően számmal, tehát 9.
Az adott panelhoz tartozó fájlok egyikében (fejből nem tudom melyikben) van definiálva konstansként, hogy D9=9.Pl. a D1 panel hoz tartozó fájlt találtam meg hirtelen:
static const uint8_t SDA = 4;
static const uint8_t SCL = 5;static const uint8_t LED_BUILTIN = 2;//new ESP-12E GPIO2
static const uint8_t BUILTIN_LED = 2;//new ESP-12E GPIO2static const uint8_t D0 = 3;
static const uint8_t D1 = 1;
static const uint8_t D2 = 16;
static const uint8_t D3 = 5;
static const uint8_t D4 = 4;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 0;
static const uint8_t D9 = 2;
static const uint8_t D10 = 15;
static const uint8_t D11 = 13;
static const uint8_t D12 = 12;
static const uint8_t D13 = 14;
static const uint8_t D14 = 4;
static const uint8_t D15 = 5;Például innen lehet tudni, hogy a beépített led melyik lábon van.
-
MasterMark
titán
Hogy kell pontosan hívni programon belül a lábakat? Mert csak simán 9-esre is műkodik a led mégha az D9-is, de bemenetnél meg ugye A0. De azt meg nem tudom int-be tenni rendes string meg nincs, char tömbbel meg nem megy.
Szóval akkor ez most hogy van? -
World-Soft
senior tag
Valakinek ardu PWM-el tudott már fordulatot szabályozni olyan kis 5V-os ventin?
Minden leírás amit találtam az rossz. Vagyis nálam nem megy. A szokásos HALL egységes a venti (kefe nélküli) mint minden mostani, de csak két vezetékes, mert ekkorában nem csinálnak.
Minden segítség jó jönne, mert már sok ezer forintot, és marha sok időt töltöttem vele, és semmivel nem vagyok közelebb.
Előre is köszi. -
Janos250
őstag
Tegnap megérkezett a kínai tápegységem.
Rá van írva a gyártási dátum: 2016. 10. hó :-)
Még mondja valaki, hogy nem lehet az időben visszafelé utazni!
Ennyit a kínai precizitásról. -
Gergosz2
veterán
ez jó cucc, ezzel csináltam egy szenzorhálózatot. Piszok olcsó, és jól használható cucc. Mondjuk a 30m azért itt is erősen kérdéses, mert ha van közte pár fal akkor ezzel sem fog menni, hanem a nagyobb antennával ellátott verziójával. Ja és ugye arra sem árt figyelni, hogy ezek 3V3-on mennek.
Alternatívaként még ott vannak a 433 MHz-es adó-vevő párok azzal valszeg nem lesz gond.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Létezik arduinohoz class 1-es bluetooth modul? Kb 30m távról lenne szó. Ehhez keresek olyan bluetooth modult ami tud kb 50m-ert.
A bluetooth modulok pontosan hogyan működnek? Egy adóból és vevőből állnak? Vagy ezek kommunikálni is tudnak egymással oda és vissza? Konkrétan az érdekelne hogy megoldható-e velük olyasmi, hogy (a két oldalt van egy kijelző, pár gombbal és bluetooth modullal ellátva), és a gomb lenyomása után ezt atküldené a másik oldalra, és ugyan ez vissza felé is. Szövegek küldésére lenne használva.
-
World-Soft
senior tag
válasz
FireKeeper #3643 üzenetére
Ja valóban végül is az elve ugyanaz. Csak ott a led adja meghajtást, és talán van eléggé tehetetlen.
A digitális potméter talán olyan, hogy sorba van egy csomó ellenállás, és beküldik digitálisan, hogy melyik pontnál szettnék a csatlakozást, és egy memóriába lelátott egység ott zár össze és jegyzi meg.
Elvileg ebben az esetben nincs PWM, hanem egy digitális kód van.
Így a rendszerből ritmikus ringás teljesen kiesik.
De úgy néztem, hogy kevés áramot tud kezelni, így ezen stabi valamivel valami mást kell vezérelni, hogy a ventit elbírja.gyapo11:
Alul áteresztő szűrőt próbáltam. nagyon csipog, cicereg (a másik meg alig indul be csak a felső tartományban).
Igazából egy scooppal lehetne talán kimérni, hogy mekkora érték lenne a jó, de az nincs. -
Janos250
őstag
válasz
gyenesmartin #3648 üzenetére
Közben kiegészítettem de 2 elég akkor is, ha a táp csatira csatlakoztatod.
-
Janos250
őstag
válasz
gyenesmartin #3639 üzenetére
Ezek 5V-tal mennek. Az alábbi megoldások bármelyike önmagában jó, feldugott tápcsati mellett nem okoz gondot ha mellette az USB is be van dugva.
1.) 5V az USB csatin
2.) Stabilizált 5V az 5V-os csatlakozó helyen
3.) Tápcsatin elvileg max 12 V, de 12V-nál már nagyon melegszik a fesz. stab. IC
Én általában 9V-os táppal használom őket, de így is eléggé melegszik. Sajnos 5V-nál nagyobb táp csak 9V-os kapható normális áron, kisebb (pl 7V) nem.
Ha épp olyan kedvem van, akkor a táp és a tápcsati közé teszek egy DC/DC konvertert, aminek a kimenetét 7V-ra szoktam állítani.
Az már biztosan elég a fesz. stab. IC-nek, és alig melegszik.Lítium cella estén én az alábbit javasolom:
Lítium cella - DC/DC konverter (2-300 Ft) 5 V-ra állítva - 5V-os csati. Ugyanis kár a fesz. stab. IC-n melegítésre pazarolni az akku energiáját, a DC/DC konverterek hatásfoka viszont elég jó. -
gyapo11
őstag
válasz
World-Soft #3640 üzenetére
Nem tudom a digitális poti hogy működik, lehet pwm is meg fet is kellő mértékben kinyitva. Ez utóbbi elég jól közelíti a valódi poti működését, ami ugye egy változtatható értékű ellenállás.
Mi történik, ha a fogyasztót egy ilyennel sorbakötjük? A feszültség egy része a potin lesz, a másik része a fogyasztón, vagyis ez a megoldás is a feszültséget változtatja a fogyasztón.
A következő kérdés, hogy csinálunk analóg változtatható feszültséget pwmmel. R-C vagy L-C szűrővel. Az R-C egy soros ellenállást is jelent, ez nagyobb áramoknál nem szerencsés, jobb az L.
Nyilván nem kell rettentő simának lennie a szűrés utáni feszültségnek, vagyis nem kell túl nagy L vagy C, áramkörszimulátorral a terhelés ismeretében ki lehet kísérletezni. -
quint
aktív tag
válasz
gyenesmartin #3644 üzenetére
3.5 voltnál még az akkuban marad az energia közel 40 százaléka. Bár tény, hogy az élettartamának jót tesz, ha max 4 voltig töltöd, és sosem engeded pl. 3.5 volt alá merülni. A specifikált kapacitást egyébként 2.5 voltig való kisütés mellett adják meg.
A feszkövető vagy az ellenállás szvsz teljesen felesleges, semmi ellen nem véd, új lehetőséget sem ad. Más ügy, ha a teljes akkupakkról egy feszültségosztóval mész az analóg bemenetre. Ez korrektebb megoldás, mert mindkét akku benne lesz az ellenőrzésben, így egy hibát fel lehet ismerni. Még ennél is jobb, ha a fenti mellett a közös pontot is figyeled, mert akkor külön- külön is lesz infód az akkuk állapotáról. Ezen az úton haladva aztán lassan el tudunk jutni a NASA követelményekig
-
gyenesmartin
őstag
válasz
FireKeeper #3642 üzenetére
Ha elég lesz neki 2 cella is, akkor a közös pontot gondolom elég lenne egy sima ellenállással a bemenetre kötni. Feszültségfigyelőt 3.4V-ra gondoltam beállítani, bár lehet inkább 3.5 kéne, mert ez már 0%-ot jelent ennél az akkunál.
Egyébként az arduino bemenete az 0-5V-os? Mennyire ad pontos értéket? -
FireKeeper
nagyúr
válasz
World-Soft #3640 üzenetére
a #3632-es hsz második felében pont ezt mondtam én is, nézd meg az ottani linkeket.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
a DC tápcsati jellemzően egy feszstab bemenetére megy. meg kéne nézni a te verziódon milyen feszstab van, és annak az adatlapjában meg tudod nézni, milyen bemeneti feszültségekkel működik. az akku fesz figyelést meg tudod oldani ahogy a kolléga írta, bár én azért nem kötném rá közvetlen az akkut az arduino bemenetére, ha van rá helyed csinálj egy egyszerű műveleti erősítős feszültségkövetkő kapcsolást, és azon keresztül.
-
quint
aktív tag
válasz
2 cella elég. A cellák közös pontját kösd az egyik analóg bemenetre, azon figyelheted, hogy mikor kell cserélned az akkukat. 3 volt alá ne engedd...
-
World-Soft
senior tag
válasz
Gergosz2 #3638 üzenetére
Igen és is csak a tolerálásra gondoltam.
Most még ez jutott eszembe, de lehet ez nem megy a valóságban:
Olyan nem lehet megoldás, hogy valami digitális potméter?
Ugye azt tudjuk, hogy ha potival szabályozok, akkor teljesen jó.
Gondolom direktben nem menne. Nincs olyan szerencsém.
De ha direktben nem lehet, akkor egy FET lenne ezzel vezérelve.
Tehát az arduino kiküldi mennyi legyen az ellenállás (nem tudom hogy megy ez), ezt beállítja magának, és ráküldve a FET-re a venti kapna egy csökkentet feszt, de azt stabilan, és nem hullámzóan.Aki ért hozzá?
Tudom kicsit kicsavart megoldás, de ez működőképes?
Vagy ezek a porik is PWM-el dolgoznak? -
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Vettem egy ilyet:[link]
Még nem nagyon értek hozzá.
Látom van rajta egy DC csatlakozó. Ez egy lehetőség rajta, hogyha nincs usb-vel összedugva a géppel akkor tudjon magába is menni, vagy mindenképpen kell ott tápot is adni neki?
Ha igen akkor mennyit? Van 3db lithium cellám, ha sorosan kötöm, akkor 12.6V-ot kapna, lemerülten pedig 9-et. Ez jó érték lenne neki? Vagy 2 is elég lenne? -
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3637 üzenetére
úgy tudom a 3 vezetékesek sem PWM jelet fogadnak. A 3 vezetékből kettő a táp+föld, a harmadikat pedig fordulatszám visszacsatolásra használják. De ezek tuti jobban tolerálják a PWM-et.
-
World-Soft
senior tag
Néztem de azoknak neg olyan az akulk és a plusz burkolat is, hogy nem megy bele.
Mi van azokkal a 3 vezetekesekkel amit pcmen lehet ugye szabályozni. Azoknak nem kéne jobban toleralni? Vagy ott ha nem pwm-el oldják meg akkor mivek? Vagy mit illesztenek rá?
Nekem az is jó lenne ha valami digitális ellenállás lenne amit arduiról tudok vezérelni. -
tvamos
nagyúr
válasz
World-Soft #3633 üzenetére
Nezz notebook ventilatort.
-
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3633 üzenetére
A méretek felett elsiklott a tekintetem. Sorry.
-
World-Soft
senior tag
válasz
FireKeeper #3632 üzenetére
Köszi.
FET-ből ezt építettem meg: [http://www.gammon.com.au/motors]
Épp csak jobb mint direktben mondjuk ULN2803-en át.
Az erősebb elindul de rettenetesen ciripel. Tehát szétverné magát.
Sorba kötött ellenállással szépen szabályozható.
A másikhoz nincs most alkatrészem. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Gergosz2 #3631 üzenetére
kérdés hogy olyat talál-e 40x40x10-es vagy hasonló méretbe, elvégre is PC-kbe jellemzően a legkisebb venti is 8 centis (már ha a régebben alaplapon északi hídon található cicergő p*csköszörűket nem számítjuk), ráadásul azok 12 voltról mennek. ezek a ventik amúgy jellemzően 5-7V-os fesznél le is állnak, szóval egy alapból 5V-os ventit nem tudom még hogyan szabályozol le.
én arra tudok esetleg gondolni, hogy ha a feszt nem nagyon tudjuk szabályozni, akkor meg kéne próbálni az árammal, sorba kötni egy ellenállást a ventivel, és annak változtatni az ellenállását. még én se csináltam ilyesmit, google ezt dobta ki [link] -innen nyilván minket csak a fesz vezérelt ellenállás része érdekel.
illetve FET-es megoldást is láttam [link] -
Gergosz2
veterán
válasz
World-Soft #3630 üzenetére
Úgy tudom ezek nem igazán szeretik, ha PWM-zik őket. Pl sok tápba láttam hogy ilyet tettek, de ott fix fordulatszámon pörögtek végig.
Egyszerűbb ha keresel egy olyat, ami 4 pines, ott az egyik direkt a PWM jelet fogadja. Most hirtelen körbenézve pl a CPU hűtőmön ilyen van.
-
World-Soft
senior tag
MB40100V2-000U-A99
Az amit vettem újabban és erősebb, de erősebben cicereg:
KF0410S5-RMind a kettő 2 vezetékes. Mást nem találtam még.
De ha pl. van olyan amit meg is lehet venni és jó, akkor cserélem mind a 3 ventit.A táp 5V-os Powerbank (tehát korlátozottak az erőforrások, mert csere előtt órákig kéne menni mindennek), és egy jelmez fejében lenne, ahol a hely kevés, hűtőborda nem járható, és a maszk alapja hőre képlékennyé is válik. Meg amúgy is vesz vagy 40-50 fok benne.
Azért is a venti.Ha kel más infó szólj.
-
tvamos
nagyúr
válasz
World-Soft #3628 üzenetére
Hany vezetekes?
-
World-Soft
senior tag
Üdv!
Keresek olyant aki segít egy 40x40x10mm-es 5V-os ventilátor illeszteni az arduinohoz hogy legyen állítani a fordulatát.
Van két fajtám, de nem megy, mert ugye ezeket mind elektronika vezérli.
Elektronikai fórumba valahogy nem jutottunk előrébb, de ott leszedték, hogy embert keresek ami nem csak infókat csepegtet, hanem segít megoldani a konkrét problémát.Ha tudsz segíteni írj PM-be és megbeszéljük mit kérsz.
Üdv:
Zoli -
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3626 üzenetére
Nem tudom. Python?
-
gyapo11
őstag
válasz
MasterMark #3623 üzenetére
Azt nem tudom. A megfelelé beállítás az, amikor nem resetel, már nem emlékszem hogy melyiket be meg ki, de könnyen kitalálható pár kattintással meg connecttel.
-
-
gyapo11
őstag
válasz
MasterMark #3621 üzenetére
Resetelődés ellen nem az IDE soros monitorját kell használni, hanem coolterm, mobaxterm, terminal progikat a megfelelő dts cts beállításokkal.
-
MasterMark
titán
Hogy lehet egyszerűen soros porton egy számot küldeni?
CMD-ben meg PowerShell-ben resetelődik ahogy küldeném neki.Viszont az Arduino IDE soros monitorjában nem csinálja ezt.Ja de, ott is reseteli mikor az ablakot megnyitom. Viszont a küldés legalább jól megy. -
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3619 üzenetére
Azt nem tudom. Nekem ez a fake FTDI problema volt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3617 üzenetére
Ezen a kinai usb serial van? Nekem a fake FTDI chipessel volt gondom. (De kicsereltem a panelen az IC-t.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3613 üzenetére
Es ez pontosan melyik arduino?
-
MasterMark
titán
válasz
FireKeeper #3614 üzenetére
Tegnap is próbáltam lehúzni, visszadugni, másik usb-be dugni, stb. De mindig ugyanezt írta. Aztán valahogy jó lett.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
MasterMark #3613 üzenetére
nekem akkor szokott ilyet, hogy nem tölti fel elsőre, ha a soros portot nézegettem monitoron előtte. általában másodjára-harmadjára felmegy, legdurvább esetben le kell húzni és visszadugni.
-
MasterMark
titán
Elég gyakran nem tudom feltölteni a kódot, ennyi hibaüzenettel:
Egy hiba lépett fel a vázlat feltöltése közbenEz mi miatt lehet? Tegnap pár próba után megjavult, de most megint nem megy.
szerk.: Most megint jó.
Dobált valami frissítést, most arra rányomtam, hogy telepítse.
-
DeniL
tag
Sziasztok,
köszönöm a válaszokat, így már lesz hol elindulni. Még az is nehezíti a dolgot, hogy simán használhatnék ESP-01-et, viszont a jelenlegi cégemnél nem tudom megadni neki a wifi certificatet, így vagy várok még egy hónapot mire berendelek kínából egy "lan shieldet" és használok egy arduinot lanra kötve, vagy van kéznél egy raspberry pi 2 is.
Igazából az lenne a lényege, hogy vagyunk 600-an az irodában, de elszórva vannak ajtónyitók az asztalokra felszerelve, nehézkes nyúlni érte és ha már eleve az ember a monitorát lesi IT-s révén egész nap, akkor kényelmesebb lenne onnan megoldani mindezt valahogy.
RFID is jó lenne a gondolatom szerint, de nem minden asztalra akarok olvasókat és tag-eket pakolászni, így csak 1 helyre kell bekötnia relét és mögé az arduino/esp8266/raspberry-t, onnantól bárki eléri weben keresztül, még jobb lenne minderre valami applikáció, a windows tálcán az értesítési területen megülve, ami örökké kapcsolatban áll, nem kell betölteni a weblapot stb.
Nem magunkat akarjuk szabályozni a beléptetéssel, az már eleve adott mindenkinek a kártyájával, hanem a vendék usereket beengedni.
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3608 üzenetére
Na, ez a legnagyobb probléma. A csúcstechnika párszáz Ft-ért beszerezhető, de a doboz....
Én a 700 Ft-os ESP12E-hez 1000 Ft-ért vettem dobozt :-( -
Janos250
őstag
Ezen a panelon van egy 3.3 V-os fesz szab, ezért a csatlakozón 5V-os táp kell neki, és a led nem a fesz szab. után van bekötve.
Az újabb gyártásúra már nem is rakták be a ledet, símán üresen hagyták a helyét. Sokat nem tököltem vele, részleteket nem tudok, mert nem volt még rá időm, félre van téve jelenleg a megcsinálandók közé. -
Zoja™
őstag
Ehhez nem szükséges arduino, vannak már olcsó bluetooth vezérelt relék, amihez jár telefonos applikáció is.
Szerintem teljesen mindegy, ha nem arduino-s megoldás, mert a fizikai kapcsolót az asztalodon így is, úgy is cserélni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest