Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- SSD kibeszélő
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- Milyen DVD-írót vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
GreasyDollar
üzenetére
"az állam nem tudja finanszírozni a : pl gyógyszereket, közszolgáltatásokat , iskola, óvoda, kórház, úthálózat, stb) Adóbevétel kiesés miatt elmaradnak a közmű fejlesztések, karbantartások."
Ezt észrevettem.
Olyan útjaink vannak felénk, hogy kiesik a futómű.
Csak ebben az évben már 3x!!! volt csőtörés nálunk, naponta 4-8 óra vízkimaradással.
A tavalyi évet nem is számolom.Olvastam valahol fb kommentekben, hogy a nemrég beköltözött német lakó a faluban már másodszor tolta le a traktorjával a havat az utcákban ingyen bérmentve.
Kíváncsi vagyok, mikor jön rá, hogy ebben az országban mindent magadnak kell megoldanod azok helyett, akiknek ez lenne a dolga.
Mert szemben Németországgal, ahol kapsz is és szívesen vagy Freiwillige, itt nem kapsz semmit. Max azt, hogy csinálhattad volna jobban, még akkor is, ha nem a te feladatod.
Bocs. Nagyon elment offba, de ez a tegnapi este 21.30ig lévő vízhiány azért felpaprikázott.. főleg, hogy a harmadik volt ebben az évben. És még mennyi lesz...
Az áramkimaradásokat nem is említem inkább.
Azt sem, hogy hagyták egész hétvégén ráfagyni az útra mindenhol a havat jeget, most meg kapirgálják a friss havat a jég tetején.
Tegnap 200 km autóztam összesen. A 200 km alatt 1 hókotrót láttam. És főútról beszélünk.
Este 19.00 kor még mindig 7 cm magasan állt a 63-ason a hó. -
Garfield85
tag
Romániában élek, itt január 1. től életbe lépett hasonló törvény 150 euró alatti eun kívüli csomagokra. 25 lej, kb 5 euró /csomag.
Viszont azt írták ezt a pénzt vagy a vásárló,de lehet az eladó vállalja magára, vagy beépítik az árakba. A Temun nincs szállítási díj, semmi plusz kiadás, az árak nem hinném,h változtak. A shein oldalról többen írták,h kéri a 25 lejt a fizetésnél pluszba. Ellenőrizni nem tudom,csak a Temun vagyok fent. -
martonx
veterán
válasz
GreasyDollar
üzenetére
És akkor azokról az országokról nem is beszéltünk, akik ne adj isten tudatosan hamis számokat közölnek. Nálunk pl. hosszú évekig megszűnt a szegénység, véletlenül :D de valahogy az oroszok GDP adataiban sem feltétlenül tudok hinni.
-
GreasyDollar
kezdő
Meg kell mézni, hogy az adott ország melyik SNA rendszer alapján számolja a GDP-t. Pl az EU-ban az ESA2010 rendszert kell használni( ez is SNA) de más régiókban ( pl. fejlődő országokban ) még régebbi sztenderdek is életben lehetnek.
Adatminőség:
A fejlett országokban a statisztikai hivatalok pontosabb és részletesebb adatokból dolgoznak, míg a fejlődő országokban a becslések bizonytalanabbak lehetnek.
Létezik nemzetközi összehasonlítás.
Mivel mindenki a saját pénznemeben számol, az összehasonlításhoz két fő módszert használnak:
Piaci árfolyam:
Egyszeruen átszámítják az értéket (általában amerikai dollárra), de ez nem tükrözi a helyi árszínvonalat.Vásárlóerő-paritás (PPP): Figyelembe veszi hogy ugyanazért a pénzért (pl. 1 dollárért) az egyik országban sokkal tobb terméket lehet venni, mint a másikban. Ez reálisabb képet ad az életszínvonalról.
De ehhez nélkülözhetetlen a GDP adat egy adott országtól.
Érteni kell a GDP nyelvén ennyi. -
emelhu
aktív tag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Azért, ha a példa kedvéért fele-harmada áron készül kínában egy gyorsvasút vagy autópálya, akkor a GDP-ben alacsony lesz, de valahogy mégis kétszer-háromszor több gyorsvasútja és autópályája lesz.
Szóval a GDP képes hamis eredményt mutatni, csak nagyon hasonló gazdasági szerkezetű, működésű és adminisztrációjú államok vethetők össze.
A bérek összege mellé meg oda kell tenni a megélhetési költségeket, mert anélkül vicc egy összehasonlítás. -
Evil Merodak
csendes tag
A Temu szemben a hazai alkatrész-kereskedőkkel legalább nem akadékoskodik amikor alkatrészt veszek valamilyen háztartási géphez hogy milyen gyártó melyik típusába kell.
Egyébként pedig mocskos úniós bürokraták! #Orbanwasright
-
ergoGnomik
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Öööööööööööööö........ Amit ezelőtt írtam az nem volt érv?

Vagy mondjam azt, hogy "köszönöm, ez rámutat, hogy az érdemi érvekből kifogytál, jött a lényegtelen részek kritizálása
"? 

-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Érdemes lenne az egész szöveget elolvasni és egyben értelmezni, nem csak az első mondat alapján levonni a következtetéseket

Van egy film, az a címe, hogy A napfény íze. Gondolom, hogy nem nézted meg, mert a cím alapján azt gondoltad, hogy ez a film a főzésről szó

(Arról nem is beszélve, hogy az általad a #109-ben kiemelt mondatban direkten benne volt a támogatás kifejezés
) -
Tasunkó
őstag
Ezekkel az lehet a terv hogy a technológiai színvonalunk ott tart hogy amit Kínából vásárolunk, azt gyártanunk csak szendvicspanel kérdése, azaz 3 hónap, emiatt semmi stratégiai jelentősége nincs. Ezért engedték át Kínának. Vagyis inkább nyugat-európa, mert a keleti blokk az a gyarmati sor miatt folyamatosan erodálja a technológiai tudását, max. addig tart amíg valaki eljut a nyugdíjjig aztán az új mindig 0-ról kezdi. Még nem láttam gyártást aminek fogalma lett volna nálunk a technológiai valutatartalékától, a kultúra sem engedi. Mondjuk emiatt nekünk Kína is a nyugatunk lesz, talán most van az osztozkodás korszaka, amikor nyugat-európa osztozkodik rajtunk Kínával.
-
Cassi
őstag
Maximum szúrópróbaszerűen fognak ellenőrizni, aztán majd bírságolnak, ha sokszor nem stimmel a cetli.
Nem túl kellemes egy manufaktúrában dolgozni, de ez alapoz meg minden mást, ennek köszönheti Kína például a mostani autós offenzívája sikerét. Korábban ugyanezt csinálta Anglia, az USA, Németország, Japán is. Aki elengedi a gyártást kényelemszeretetből, az néhány évvel később bukja az egész iparát.
-
Tasunkó
őstag
Akkor a tételeket ki kell szolgáltatni a kínaiaknak hogy mit vásároltam, és helyben levonni. Ha nem, akkor ki kell bontani a beérkezéskor a milliárd csomagot, és ha nincs kifizetve akkor lesz érdekes a büntetés díjja.
Ha sikerül, akkor ami a Tesco-ba érkezik kínai áru, meg mindenhová, arról nem írnak hogy azok is egyenként kapnak-e 3 aurós vámot, tehát újfent a lakosságra lőnek, nem a kínai árura.
Az is lehet hogy ezt a kínaiak találták ki, mert már előnyösebb lenne ha a filléres vackokat nem rendelnék tőlük, hanem a drágábbakat, amit esetleg 3 euróval olcsóbban is tudnak adni, így az össztermék eladásuk még nagyobb haszonnal realizálódna, ahogy a fagyisok is megkeresik 1 gombócon a régi 3 nyereségét. -
Tasunkó
őstag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Hoppácska. A 3 euró nem árura vonatkozik hanem csomagra. Meg is van a hunyó. Szóval ez a vám nem az árut korlátozza az jöhet be szakajtó nélkül továbbra is. Úgy látszik szegény európai unió megint ártatlanokra lövöldözik, nem a gaz és galád Kína ellen szövi a cselét.
-
GreasyDollar
kezdő
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Akkor nézd meg a 71. Hsz alatti hozzászólásodat , ezzel kezded a mindókádat: “Nem értem, hogy miért kell Európának korlátozni/fékezni/vámolni a kínai áruk behozatalát.”
Ennek mi a köze a támogatáshoz? A támogatás belföldre szól.
A piac letörésére, a saját pozíció erősítésére. -
carl18
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
(Te erre azt írtad, hogy ez helytelen, mert ez öli meg az európai gyártókat.)
Van még europai gyártó?
Mert inkább hívhatnánk úgy is "Europai viszonteladó".
Ha a EU-n belül lévő kereskedő a Made in China dolgokat árulja a saját márka neve alatt miért volna europai? Kína bérgyártásba és készít (OEM gyárak).
Jöjjön már valaki és mutasson egy terméket ami valóban europába készül?
Azt tudom magyarországon van (Szarvasi kávé főző) Tisza-cipő és GT Cipő erről a háromról tudok ami magyar.
-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Én azt írtam, hogy (szerintem) nincs azzal gond, hogy Kína támogatja a helyi gyártók kereskedelmi tevékenységét.
Te erre azt írtad, hogy ez helytelen, mert ez öli meg az európai gyártókat.
Szóval igenis foglalkoztál a támogatások kérdésével...
Ezért írtam azt, hogy az EU is támogat bizonyos gazdasági tevékenységeket, tehát nem lehet Kínát elitélni, hogy ugyanezt teszi

-
GreasyDollar
kezdő
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Egy szót se szóltam a támogatásról, szerintem ezt nem nekem akartad írni.
Ha igen akkor én a vámról magyaráztam és annak hiányából adódó következményekre. -
HantekDSO
aktív tag
Kell a pénz az EU-nak, hogy újabb 100 milliárdokkal támogathassa a pöcszongoristát!!!
-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Az Európai Unió euromilliárdokkal támogatja az európai mezőgazdaságot.
Ha ez szerinted rendben van, akkor nehéz lenne belekötnöd abba, hogy más ország más módon támogatja az ottani gazdaságot
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
És Vietnám, Malajzia. (Bocsi!)
Köszönöm, ez rámutat, hogy az érdemi érvekből kifogytál, jön a helyesírás kritizálása
-
HantekDSO
aktív tag
Anno megszavaztunk mi minden mást is, ami balul sült el!
Amíg a világot pár ember(?) irányítja, addig mindegy, mire és kire szavazunk - ugyanazt az urat szolgáljuk, tudván/tudattalanul...A Föld lakossága eszméletlen mértékben szaporodik - ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknek az újabb n-1 -edik sz@r is eladható, növelve ezáltal a kizsákmányoló réteg extraprofitját! -
laed
aktív tag
Kellett ez nekünk. Amikor az únióba való belépésről volt szó, rohantunk megszavazni....
-
Tasunkó
őstag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
A gyártások akkor mentek ki, amikor még paypal meg ebay nem is létezett. A kínai árut csak konkurens gyártással lehet lenyomni, tehát gyártani jobbat, olcsóbban, és kereskedők kihagyásával, számítógépes kogisztikával, futárcégekkel terjeszteni. Remélhetőleg a kereskedők befizetett adója teljesen eltűnik a kereskedőkkel egyetemben, így az ő hasznuk megmarad a többieknél, ami nem mellékes hogy sokkal több, mint ami adót befizettek. Marx egy zseni volt, a semmiből nem lehet értéket előállítani.
-
GreasyDollar
kezdő
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Dehogy érted, ha értenéd nem írtál volna ekkora zöldségeket pl:
"Szintén szerintem nincs gond azzal, hogy Kína támogatja a kereskedelmet, ezzel nem az európai ipart öli meg "
De pont azt (IS) öli meg, mert azok a gyártások is kimennek amit itthon is lehetne.
De már nem veszi a kutya se, mert a TEMUN , Alin olcsóbb.
Drágábban ? Minden bizonnyal.
Összesítve nem marginális az átlag user vásárlása pl a TEMU-ról.
És nem marginális az az adó kiesés amit ez generál.
Rengeteg áru érkezik be a szürke csatornán a lakossághoz.
Sok kereskedő kihasználja, rengeteg helyen lehet Temus bizgernyákat venni 3X annyiért itthon.
Az erre kivetett (vicc 1200Ft/csomag) adó meg bevétel az államnak, biztos lehetsz benne, hogy emelik majd, mert ez csak a bevezető ár (szoktatjuk a népet, nincs ingyen vacsora) -
ergoGnomik
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan dolgok, amiket Kínában, Koreában, Vietnamban, Malayziában jobb feltélekkel lehet gyártani
Az a baj, hogy innen kifelejtettél egy igen fontos tagmondatot, ami jelentősen árnyalná az általad festett leegyszerűsítő képet. Mégpedig azt, hogy "ha nem számoljuk az ezáltal okozott negatív externáliákat". Amit a fórumtárs részletesebben kifejtett az általad megválaszolt hozzászólásban. Nem rossz dolog a kapitalizmus, csak a helyi értékén kellene kezelni, és beárazni valamint kifizettetni az összes olyan dolgot, amit szemérmesen elhallgatunk vagy ami felett inkább becsukott szemmel átsiklunk.
És Vietnám, Malajzia. (Bocsi!)
-
Tasunkó
őstag
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Ez globális kereskedelem, így a befizetett adók csökkenése mindenkit érint Kínán kívül. Na meg a kínai áruból befizetett adóhoz minek kell kínai áru? Aki a kínai áru eladásából él fegyvert is használhat pénzbeszedésre, vagy bézbózütőt, kokaint csempészhet, érdemes érdeklődni a maffiánál, hogyan lehet előállítás nélkül pénzt keresni.
-
-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Te amúgy érted a következményeit annak amit leírtál?
Hogyne érteném, hiszen én írtam

Vannak a világon axiómák, amit el kell fogadni. Pl. kókuszdiót nem lehet nálunk termelni, hozhat az EU olyan szabályt, hogy minden darab kókusz után 1200 ft vámot kell fizetni, akkor sem lesz kókuszdió termelés Európában

Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan dolgok, amiket Kínában, Koreában, Vietnamban, Malayziában jobb feltélekkel lehet gyártani, mint itthon, más dolgokat meg itt érdemes csinálni.
Egy szóval sem mondtam olyat, "mindent Kínából kell venni", azt mondom, hogy mindenki készítse azt, amihez jól ért, amit hatékonyan lehet ott előállítani, aztán cseréljék ki egymással a termékeket

Az pedig, hogy ki és hol bérgyártat, az erősen vltozik. 50 éve mi mutattuk meg a TV gyártás know-how-ját Dél-Koreának, ma már ők bérgyártatnak TV-t nálunk

-
Cassi
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Épp most fordul át negatívba, de az 1,77-es arány garantálja, hogy a csökkenés erőteljes lesz.
-
GreasyDollar
kezdő
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Te amúgy érted a következményeit annak amit leírtál?
Vegyük, hogy a mostani életszínvonalad 100. ha mindenki Kínából veszi mindent adók és egyebek megfizetése nélkül, akkor a te mostani 100-as életszínvonalad hosszútávon lefog csökkeni jelentősen, mert az állam nem tudja finanszírozni a : pl gyógyszereket, közszolgáltatásokat , iskola, óvoda, kórház, úthálózat, stb) Adóbevétel kiesés miatt elmaradnak a közmű fejlesztések, karbantartások.
Nézd meg az USA-t Trump mindenféle vámokat vetne ki mindenre is mert nincs elég állami bevétele az országnak a kiszervezett gyártások miatt.
Szerinted az EU nem küzd ezzel?
Persze kell olcsón gyártani mert a tőke hasznot akar termelni, és tök jó, hogy fél vagy negyed áron megtudom venni Kínából a cuccot, csak tudni kellene mindenkinek, hogy ez hosszútávon milyen következményekkel jár. És ne akarjon meggyőzni mást, hogy ez milyen fasza dolog.
A minőségi dolgok Kínában sem olcsók, itthon meg pláne nem.
De ha nem fizetsz adót, nem lesz meleg a lakásodban, nem lesz kórház ahova bemenj ha bajod van. Nem lesz rendes úthálózat , ha elakarod vinni a családot az anyósékhoz, stb stb sorolhatnám estig. -
Szerintem meg nő a népesség Észak-Koreában!
Innen van az információ, itt a népességet folyamatosan növekvőnek mutatják, a növekedési ráta egyszer sem volt negatív

Te honnan vettél olyan információt, hogy valamikor is csökkent a népesség?
-
Cassi
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Dehogy nő, 1,77 a fertilitási arány, a nagy Kim fel is szólította népét, hogy szaporodjon jobban.
-
GreasyDollar
kezdő
válasz
Baltazár123
üzenetére
Aki szerint a GDP parasztvakítás az nem ért a gazdasági folyamatok és mutatószámaihoz. Miért írsz olyanról amihez nem értesz? Csak nézzük a GDP>GNI>NNI összefüggéseket és mindjárt nem bullshit a GDP adat.
Ilyen kezdő mondatok után hiteltelen a többi amit leírtál.
Az egy főre eső adat pedig igen is megmutatja, hogy milyen viszonyokra számíthatsz az adott országban. -
Tasunkó
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha nem lenne Észak Korea, kíváncsi lennék mivel ijesztgetnék a parasztot. Lehet az egész egy kapitalista skanzen, amit alájátszottak a KimDzsongunnak hogy legyen mumus. Mondjuk dolgoztam koreaiakkal, engem a déllel is meglehet.
-
-
Tasunkó
őstag
Nem nehéz elhinni. A kemény, megfeszített munka garancia a rengeteg fölösleges hülyeségre. Felemlkedtek de minek, hiszen ha polgárosodni akarnának, picsán lennének gyorsan rúgva, még nálunk is sokkal messzebb állnak tőle, minimum egy világégés után lehet majd újra megvizsgálni mikor lesz esélyük. A gyerekszorzójuk olyan mintha permanens fronton harcolnának, annyival lesznek kevesebben minden nap. És a túlélők fennmaradása magában hordozza a rendszer újraalakulását, egy ilyen szélsőséget képtelenség megváltoztatni.
-
Baltazár123
őstag
mondjuk arra a túlfeszített munka központuságra rámegy a társadalmuk, de tény, hogy a gazdasági eredményeket fel tudnak mutatni, csak milyen áron? az öngyilkosságok száma az egeket veri, a lakosság gyerekvállalási kedve a világon talán a legalacsonyabb és az egyik, ha nem a leggyorsabban csökkenő népességű ország jelenleg
-
Cassi
őstag
Egy feltörekvő országnak mindig keményen kell dolgoznia, ha előrébb akar kerülni. A japánok és a koreaiak is ezt csinálták, nincs ebben semmi különös. Korábban az amerikai álomnak is fontos része volt a "keményen dolgozó kisember", és a németek poroszos munkafegyelme is kellett a német gazdaság felemelkedéséhez.
Már nehéz elhinni, de Dél-Korea csak 1993-ban előzte le a rendszerváltásban fuldokló fos magyar GDP-t. A koreaiak csak magukra támaszkodhattak, de munkabírásban megvoltak a saját hagyományaik, amire tudtak építkezni.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ja, oké, nem vettem észre, hogy te eurót írtál, nem dollárt - az eredmény egyébként úgy is hasonló, bár ott erősebben látszik, hogy az EURHUF milyen "indokolatlanul" magas. (Nyilván van indoka, de önmagában a forint inflációja sokkal magasabb árfolyamot indokolna)
-
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Én ami adatot látok (a Világbank számai, nominálértéken, aktuális dollárban), ott 2024 23k, 2014 meg 14k, ha meg azt inflációval korrigálom, akkor meg már 20k, szóval az egyáltalán nem volt a mai fele.
-
Baltazár123
őstag
GDP/fő? és szerinted annak mi a jelentősége egy olyan országban, ahol ekkora társadalmi különbségek vannak? Eleve a GDP egy parasztvakítás valamennyire.
Még a magyar helyzet is olyan, hogy BP például EU átlag felett van (GDP-ben, de nem áltagbérben) , 4 régió meg ott virít az EU legszegényebb 20 régiója között (valamiért ők így csoportosítanak). Átlagolhatsz, de a valóságtól nagyon messze vagy.A gpt összefoglalja neked a kínai béreket. Igen tudom, nem egészen almát az almához és pl vidéki csórók tényleg gombokért dolgoznak, nincs benne nyugdíj a bruttó bérükben, jellemzően heti 6 napot és többet, mint napi 8 óra dolgoznak ezért.
nekem van pár ismerősöm, akiknek van vagy volt kínai munkatársa és már nagyon régóta mondják, hogy egyáltalán nem rosszak a kínai bérek, a magyarhoz képest. Az adózás Kínában sávos, az ilyen átlagos jövedelmek 10% körüli adót fizetnekEz egy teljesen téves elképzelés, hogy pár rizsszemért dolgozik a kínai.
Bruttó bérekről egy kis kivonatos elemzés
"Röviden: **Kínában az átlagos munkás (teljes munkaidős alkalmazott) fizetése jelenleg kb. annyi, mint évi ~120 000 – 125 000 kínai jüan (CNY), ami havi szinten kb. 10 000 – 10 500 CNY körül van (≈ 1 350 – 1 400 USD / ~570 000 – 600 000 Ft).
Nagyon nagy regionális különbségek vannak: a legfejlettebb városokban (pl. Sanghaj, Peking, Shenzhen) az átlagbér jóval magasabb, kb. 12 000 – 13 500 CNY/hó körül. Wage Centre
A legalacsonyabb fizetések (pl. vidéki és gyári munkák) gyakran sokkal alacsonyabbak ennél; egyes bevételi szintek 3 000 – 6 000 CNY/hó között is előfordulnak kisvárosokban vagy alacsonyabb képzettségű munkáknál. Reddit
A minimum bér Kínában régiónként változik, de tipikusan ~1 700 – 2 740 CNY/hó körül alakul. China Briefing
"
Összefoglaló számok (kb.) Régió / jelleg Bruttó átlag (CNY/hó)Nettó átlag (CNY/hó)
Országos átlag~10 000~8 000–8 200
Tier-1 városok~12 000–13 500~10 000–11 000
Kisváros / vidéki~5 000–8 000~3 500–6 000 -
-
válasz
kbyte1024
üzenetére
most rádobják ez a vámot,oké 3%
Hogy jött ki neked a 3%?Legyen a duplája 6% vagy 10? Mi járunk rosszul és nem lesz számottevően kevesebb a kütyü amit rendelünk. Szerintem

A vámoknak (az összesnek) kifejezetten az a célja, hogy kevesebben legyen az import. Ha nem lesz kellően kisebb, akkor nem elég magas a vám.
-
Tasunkó
őstag
A nyugati termékeket is 6*12-ben gyártják, amelyek a szabad világ és a demokrácia fénylő csillagát viselik a műanyag burkolaton. Sőt ott pont pluszpénz van a gyártás és a szállítás közé ékelve, aminek az érdekében áll fenntartani a 996-et, így ha nem Kínából veszed, méginkább elősegíted 12 órás munkaidő importot.
-
Értem mire írtad. De ha bele megyünk ebbe a nak nem lesz vége
csak egy gondolat.....most rádobják ez a vámot,oké 3%,ha látják hogy nem nagyon érnek el vele semmit mi lesz a vége? Legyen a duplája 6% vagy 10? Mi járunk rosszul és nem lesz számottevően kevesebb a kütyü amit rendelünk. Szerintem 
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
ÁTLAGBAN már nem él rosszul a kínai társadalom
Nagyjából hetente el kell ismételnem, hogy a kínai perfő GDP a magyar érték fele.
Szóval de, az ÁTLAG (hát még a medián!) elég rosszul él. -
Bossp
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Persze de ha el akarják lopni a piacot akkor vagy megsarcolod vagy mi is beállunk 7*12-özni 90k-ért :D
-
8th
addikt
Azaz! Pl. sportfactory. Rendeltem egy cipőt és úgy érkezett meg, hogy le volt rúgva az orra. Elhajtottak azzal, hogy utolsó darabos akciós termékeknél előfordulhat, hogy bolti bemutató darab volt. Az oké de ez konkrétan használt cipő volt. Koszos volt a talpa is tehát utcán viselték. Nyilván leszartam, kimostam és elhordtam itthon nem álltam neki rugózni rajta de azóta feketelistás a webshop nálam. Magyarországi webshop zavaros (elvileg magyar) tulajdonosi körrel.
-
Akkor dolgozz heti 7 napot éhbérért mint egy rabszolga ha semmi bajod vele :D
Erről beszélek
Itt Európában senki sem akar
kutyakabátot varrnia mi szemünkkel lealacsonyító, nem túl jól fizetett munkát végezni, hanem mindenki programozó akar lenni
Kínában belső részein, ahol nincs más munkalehetőség, ott a két választás az, hogy vagy heti 7 napon dolgozik mint a rabszolga, vagy nincs semmi munkája és nem tudja eltartani a családját
ÁTLAGBAN már nem él rosszul a kínai társadalom, de ez nem jelenti azt, hogy egyes részeken nem kell szembenézni megélhetési problémákkal
Akinek megélhetési problémája van, annak pedig a kutyakabát varrás igenis kitörési lehetőség. -
8th
addikt
Az utóbbi időben több filléres vackot vásároltam temuról barkácsoláshoz. Pl.: [link] [link] [link] [link] Pontosak és tökéletesen ellátják a feladatukat. Igaz, megvehettem volna ugyanezeket hazai webshopból neves gyártóktól is nyilván 4-5x ennyiért + a majdani temus vám összegénél egy jóval magasabb szállítási díjért. A helyzet az, hogy temuról nagyon sok cucc még vámmal együtt is fele annyiba kerül majd mint itthon. Szóval miről is beszélünk? Az EU akárhogy kapálózik nem versenyképes ebben (sem).

-
GreasyDollar
kezdő
El ne hidd , hogy majd nem fognak rendelni. A sokéves kereskedelmi tapasztalatom azt súgja , hogy inkább mellé rak még pár bisz-baszt a rendeléshez. Így meg lesz az az érzet, hogy most már megérte a csomag , mert mennyi mindent vettem olcsóbban és csak 1200 Ft plusz. És ez valahol logikus gondolkodás a fogyasztói társadalom fényében.

-
Bossp
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Akkor dolgozz heti 7 napot éhbérért mint egy rabszolga ha semmi bajod vele :D ezzel nehéz versenyezni :) így tönkre vágja a modern nyugati piacot. Nem tudom ezen mit nem lehet érteni :D
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az izzóval ugyanezt csinálták. Vége a 40Ft-os izzónak, vegyél helyette LED-eset sokezerért....
-
Nem értem, hogy miért kell Európának korlátozni/fékezni/vámolni a kínai áruk behozatalát.
Vegyünk egy példát. Legyen ez a példa mondjuk a korábban említett kutyakabát. Induljunk ki abból, hogy az európai fogyasztóknak objektív okokból szükségük van kutyakabátra, tehát a az európai embereket el kell látni megfelelő mennyiségű kutyakabáttal.
Kutyakabátot természetesen lehetne gyártani Európában is, meg lehet Kínában is.
A kutyakabáthoz kell pamut (gyapot), meg elég sok kézi munkaóra. Gyapotot termeszteni nem túl gazdaságos európában, nincs elég meleg hozzá, meg a víz is kevés. A gyapotot tehát Kínában jobb feltételekkel lehet termeszteni (ezt úgy hívják, hogy termelési tényezők jobbak Kínában).
Szintúgy nem állunk túl jól Európában dolgos munkáskezekkel sem, mindenki programozó akar lenni, gyapotot szedni, feldolgozni, kutyakabátot varrni nem akar senki. Tehát Európa jobban jár, ha azt a kevés rendelkezésre álló munkaerőt nagyobb értékű dolgok előállítására fordítja, mert ha egy órai munkával össze lehet rakni egytized autót, akkor érdemesebb azt az egy órát nem kutyakabát varrásra fordítani, hanem autót csinálni (ezt úgy hívják, hogy magasabb hozzáadott értéket állít elő).
Szóval szerintem semmi gond sincs abban, hogy ha valamit máshol kedvezőbb feltételekkel lehet előállítani, akkor azt ott kell csinálni, nem pedig ott, ahol a kedvezőtlenebb feltételek miatt sokkal többe kerül (ezt úgy hívják, hogy munkamegosztás), aztán meg kicserélni az árukat (kereskedelem).
Szintén szerintem nincs gond azzal, hogy Kína támogatja a kereskedelmet, ezzel nem az európai ipart öli meg (látjuk, hogy Európában a pici kutya nem akar kutyakabátot csinálni
), hanem a helyi kutyakabát készítőket támogatja, akiknek sok esetben nem sok más lehetőségük van pénzt keresni.Végül nézzük meg, hogy mi lesz akkor, ha kivetik a vámot, illetéket, ÁFÁ-t, jövedéki adót, termékdíjat, különadót, stb. a kutyakabát behozatalra.
Lesz ettől Európa kutyakabát gyártó nagyhatalom
A nagy lóizét!!! Az európai bundások nagy része kutyakabát nélkül marad, a kisebbik részének a gazdi a gyerek kinőtt kabátjából fog kikanyarítani egy darabot, amiből otthon varr kabátot
Szóval tudomásul kellene venni, hogy az esetek nagy részében nemcsak felesleges korlátozni a kínai áruk behozatalát, hanem kontraproduktív is, azon kívül, hogy felhergelik az embereket, meg beszednek egy (EU mércével mérve) marginális mennyiségű pénzt, nem támogatják az európai ipart
-
Értelek titeket,de most őszintén!!!! Ki nem sz....a le hogy ki kit csinál ki? Nekünk legyen olcsó és kész. Leegyszerűsítve gyártsanak az Eu-ban is olcsó cuccokat és akkor ott vesszük. Persze lehetne ezen hosszan vitatkozni mert érdekes egy téma
-
Tasunkó
őstag
Az állam dehogy jár jobban azzal hogy a minden irányból szedett bevétel helyett, csak egy szelettől szedi be a jattot.
A tőkések lefizetik az államot, mert náluk koncentrálódik a cash, márpedig olyan mértékben hogy abból nemhogy lefizetni az államaparátust, de cakkpakk meg is tudnák venni az államot, csak minek. A politikusok a tőkések láncos kutyái és próbálják eladni magukat népképviselőnek. Akinek sikerül az lesz a kormány. -
Ixion77
addikt
válasz
kbyte1024
üzenetére
Ez mindig így volt, mindig így lesz, mert a játékosoknak ez az érdekük. Röviden szemléltve hogy miért:
Alap tény:
Az állam nem termel semmit, kizárólag az adókból él.Állítás:
Adót leinkább azoktól érdemes szednie, akik dolgoznak és fizetést kapnak érte.Magyarázat:
Szivathatná ugyan a tőkéseket is, de nem éri meg. Miért? Mert azokból kevés van, ezért keveset fogyasztanak. Sokkal jobban jár az állam, ha hagyja inkább a hoteltulajdonost még jobban meggazdagodni, így az építtet még egy hotelt. Ahhoz építőmunkások, bejárónők, recepciósok, stb. kellenek, vendégek jönnek, stb. Rengeteg ember, akik összesen sokat fogyasztanak, és sok adót fizetnek, az egyetlen tőkéssel ellentétben.Ergo az állam mindig a "parasztot" fogja nyúzni, mert ezt érdemes tennie. Az már csak a hab a tortán, hogy az állami vezetők és a tőkések egyazon csoport, mivel a közös érdek egybevonzza őket.
#66 Baltazár123
Kína roppant pénz tartalékokon ül
Kis helyesbítés: nem ül. Valójában egy adóssághegyen ül. A hivatalos államadósság 70% körüli, de becslések szerint a teljes (állami, vállalati, magán) adósság meghaladja a GDP 300%-át. Kína előre menekül padlógázzal. Ha lassulna a kibocsájtása, összeomlana. Ezért dömpingeli az egész világot. -
Baltazár123
őstag
válasz
kbyte1024
üzenetére
Valójában aljasabb terv része, Kína sunyin dotálja az iparát és a cél az ellenfél lassú, de módszeres tönkre tétele. Gondolom te se képzeled azt, hogy a légi szállítás nyereséges lehet, amikor ilyen filléres szutykokat reptetnek a világ másik feléről csak azért, hogy szállítási sebességben is versenyezzenek az EU kereskedelmi cégekkel.
Korábban a fejlődő országoknak nyújtott postai küldeményekkel kapcsolatos kedvezményekkel éltek vissza, de azt a kiskaput lezárta az EU.
Kína roppant pénz tartalékokon ül és a saját szempontjából nézve okosan használja fel és nagyon sunyin is. Lásd még az autóipar, tényleg lassan kicsinálják az EU versenyképességét és majd esetleg ha a te munkahelyed áll földbe, akkor is megértő leszel a kínaikkal? ők csak patrióták, ja, de átláthatatlan módon mégis valahogy megtámogatják a saját iparukat. Utána meg röhögnek a markukba, amikor a konkurrenciát kicsinálták, sőt basszus előrébb járnak a robotizációban, mint sok nyugati ország. Tehát lassan már nem is kínai embert, munkást tartunk el a vásárlásokkal, hanem a tulajt a robotjait, aki meg aztán leadja a jattot a pártvezetésnek, mert muszáj neki, ott súlyos következménye van, ha valaki szembe megy az állammal.
Ettől függetlenül én ezt máshogy szabályoznám, mert az se megoldás, hogy kifizessek 2-3 embernek, cégnek egy kazal pénzt csak azért, hogy idehozzák az árut és eladják nekem, amikor tényleg direktben tudok a gyártótól is rendelni. Engem ez a korai időszakra emlékzetet, vaterán ment nagyot az, hogy meghirdette, te kifizetted az ár + 20%-ot és ő megrendelte a címedre Aliról
hát meg f.szom ezért fizetni, de a kereskedők se csinálnak nagyon mást, bár ha előre megveszi, akkor azért oda már kell kereskedői gondolkodás legalább.Az EU ipara nem is lenne képes egy csomó csetreszt legyártani, mert mind már Kínában készül, akkor meg az egész "harc" ugye arról szól, hogy valójában felesleges x darab közvetítőt is életben tartsanak és az árakat is magasan tartsák emiatt. Ez se helyes irány, de a pontos és jó megoldást nem tudom sajnos.
-
Ahogy jó páran írtatok....húzzunk le még 100 bőrt a parasztról....gusztustalanok.
-
Alaaf Pi
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
nem csak csetgépété, ez a szabályozás a teljes EU-ban. És midnen EU-s szabálynak meg kell felelnie, ami vonatkozik az adott termékre.
-
carl18
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
Igen, én is még olyan dolgot akarok rendelni ami ritka itthon vagy limitált!
BMS Áramkör vagy valami olyan dolog amit alig lehet kapni.
a 3 inch hangszórók se kaphatóak itthon.
Csak érdekes ez a modern világ" Beszélnek arról legyünk zöldek" és termeljünk kevesebb szemetet. Aztán ha én "pótalkatrészt" csak kínából tudok beszerezni (Nincs magyar eladó)
Akkor most mi is a helyes modell? (amazon.de kedves) Add lehetőség a tönkre ment eszközt "Ingyen vissza adhatom" De jól járok akkor.
#55KRi2
IGen ahogy írod, sokszor amazonon se különb a minőség.
mert Amazonon a kész termékek is ugyan azokat a alkatrészeket tartalmazák mint amit aliexpressen megtalálsz (Erre remek példa a Soundcore Motion Boom). -
Mekiúr
tag
-
Kaiku
senior tag
Örüljön a sok tetű, hogy ismét sracolhatja a bérből és fizetésből élőket!
-
Bossp
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Mert az csak ehylijel EU-s raktár de még vámhatár kívüli
Onnan még pereg rá a vám. Aztán majd kiderül hogy ezek után lesz e normális eu-s raktár. -
Bossp
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Elégf ha van egy cetli egy qr-kóddal
és ott elég ha van angol leírás. -
Ezt az 1200 ft/csomag dézsmát akkor is ki kell fizetni, ha nem Kínából, hanem EU-n belüli raktárból jön a megrendelt termék

-
janeszgol
félisten
válasz
Baltazár123
üzenetére
Még mindig divat ez az üzleti modell. Talán annyi különbséggel, hogy valamennyi terméket előre berendelnek a gyorsabb postázás miatt.
-
Lacika112
aktív tag
Mint írtam is PÉLDA! volt.
Mondok neked akkor konkrétumot, van egy francia bulldogunk, nos azt tudni kell róluk annyi szőr van rajtuk mint egy ovis gyereken, télen befagy a faruk. Itthon 8-12000 forint egy jó táli kabát, Alin teljesen ugyan az a méret, anyag, minta, minőség 2000/darab. Egy tél alatt 2-3 darabot rottyra vág mikor túrázunk az erdőkbe.
Nagyon kerekítve akkor itthon évi 24-36 ezer, vagy lerendelem chinából és ezzel a vámmal is max 10k.
(hdmi kábelt azért mondtam mert pont az volt előttem az asztalon...meg nem gondoltam a lényeg helyett a terméken megy majd a szőrözés) -
KRi2
aktív tag
Na akkor jöhetnek a Lengyel, Bolgár, Albán stb lerakatok, kína raktárak. EU-n belül nincsvám. Innentől a Belgrádi gyorsvasút is értelmet nyer hogy kinek lett véve, mi fog jönni rajta.
Illetve várom az eBay-re, Amazon-ra is a hasonló vámokat, merthát verseny, meg demokrácia, ésatöbbi... -
Baltazár123
őstag
ilyen példát végtelen sokat lehetne mondani. Egy időben az volt a divat vaterán, hogy meghirdette a cuccot, te elutaltad a lóvét és ő meg megrendelte a te szállítási címedre Alin
Még sok kis bolt úgy hirdetett, hogy sok nap szállítási idő. Azaz amíg beér Kínából a cucc
nyilván hamar vége lett az üzleti modellnek, amikor az emberek nagy tömegben rájöttek, hogy nem rakéta tudomány aliról rendelni.Szomorú világ jön, kis értékű termékeket valóban nem éri majd meg onnan berendelni. Ha kell egy kábel, azt már necces lesz temuról rendelni. kb 10 EURós cuccoktól felfele viszont továbbra is megéri.
Át kell gondolnom, hogy milyen csetresz kell még az életben és berendelem még utoljára. Kábelem annyi van, hogy szerintem 2 élet alatt se kopna el mind.
-
Meridian
senior tag
És ez még nem minden.. amikro hibás termékek kapsz az is példaértékű hoygan milyen jól és gyorsan kezelik a reklamációt, és a visszatérítést!!! Baszsus, az összes mocsok hazai és Eu-s webshop tanulhatna belőle!!! Nem pedig 15-30 napig ülni a pénzen. Ugye...
-
Tasunkó
őstag
Nem azért mintha ez bármit is számítana, de tele van az aliexpress ukrán vásárlók véleményeivel. Éppúgy megszokott náluk a kínai rendelés mint az oroszoknál, akik kb. mindent is ott szereznek be.
Az eu-nak is jó gyarmat vagyunk, az áruházláncok nagyrészt kínai áruval kereskednek, így nem csak a kiskereskedők nyomulhatnak, meg a kiskereskedőknek idővel mindenképp végük, akkor is ha Kína átadná a terjesztést az EU-nak. Abból kiindulva hogy tőlünk keletebbre csak kínai áru létezik, valószínű hogy nem tudják majd kizárni a kínaiakat a buliból, így jó eu szokás szerint amennyit bírnak szipolyozni kelet-európából, annyit fognak igyekezni.
Ja, és még olyan is lehet hogy Kína az Eu-ba bejövő összes árut felemeli 3 euróval így az alternatív nyugati beszerzés és a kínai rendelés között nem változik az árkülönbség, bár ezt csak most találtam ki , szóval lehet hogy közgazdász szempontból ez nem megalapozott. -
carl18
addikt
válasz
antikomcsi
üzenetére
Azért nézzük meg hogy "Ami kínából fillérs magyarba nem feltétlen olcsó"
Kicsit keresgéltem hogy ugyan az a Hőmerő amit a Kandallóra vásároltam itthon mennyi lenne? Ugyan az a Design. Nyilván van ettől olcsobb de én ugyan azt a terméket kerestem és találtam is. 7X árkülönbség, ez számomra nem elhanyagolható.
+ Erre még a magyar rendelés esetén rá is jön egy szállítási díj. Szóval 9000 forint alatt nem kapom meg.
Persze érthető Logikus hogy a magyar és europai viszonteladó is meg akar élni valamiből.
De morálisan mennyi is jó hogy a filléres kínai kacatokat adják el neked viszont 5-7X áron.
Mert itt ez darab ár a 1050 forint, ha most én ebből rendelnék a kínai kereskedőtől 1000 darabot lehet csak 500 forint volna darabja.
-
carl18
addikt
Nekem a Dockin D Fine mellé kellet 2 darab 2,5 Inch hangszóró. Ez a méret és szabvály csak aliexpressen érthető el. 5000 forintból megusztam, és a aliexpress már így is fizeti a áfát a kormány felé.
Itt a kész termék kiprobálva és beforrasztva.
Csak engem részbe az is zavar ha ezt árulnak magyarba alkatrészként itthon ez lenne 10.000 forint vagy még több is.
A Kandallóra vettem egy Kazán hőmérőt, ami aliexpressen volt 1060 forint magyar viszont eladó boltok 7-12E forint között árulták plusz szállítás.
Persze értem én az EU azt akarja ne vedd meg a kínai gyártótól, fizesd meg még 3 ember megélhetőségét. De akkor én azt mondtam "gyártsanak újra europába".
megveszem a terméket ha magyar vagy europai ember állítsa elő.
#49mcwolf79
Nem mondtam hogy "Kívételsen a háború a oka" De a EU-nak se gond feltétlen ha egy extra pénz jön be a költségvetésbe. Mert azért ha a amazon.de árulja ugyan azt a terméket 2-3X áron az után több a áfa is.
Nem kéne személyeskedni hogy "Gond van más fejébe"
Független vagyok. -
csizo13
tag
Temu a legjobb dolog.
Ford Kugába CarPlay 5000 Ft-ért, (mini) még helyet is alig foglal, hogy csak egyet mondjak az eddigi több százezres rendeléseimből. Szuperjó külső akksik, tárolók, stb. -
Érdekes, jópár korrupt eu-s vezető politikust nem csuktak le, vajon miért?

Mert - Magyarországgal ellentétben - nem működik a komplett politikai vezetés maffiaként és így a rendőrség teheti a dolgát?
Egyébként érdekes, hogy az orosz invázióval kapcsolatban valahogy pont Putyinnal nincs problémád
-
szkaroly
senior tag
Kár ebbe a politikát bevinni, nem erről van szó. Az Eu-s kiskereskedők lobbija miatt van és ez jóval erősebb mint az állampolgárok saját nyavalyái. Évek óta érlelődött ez.
#40csibe1:
hagyjuk már az ukránokat légyszi, van elég gondjuk elég, arra úgyse megy semmilyen cucc Kínából. Ha meg korrupt politikusokat akarsz szidni, van itthon elég. -
Baltazár123
őstag
Amúgy nem kicsit bicskanyitogató ez a stílus, hogy a temus és egyéb kínai rendeléseket úgy állítják be, hogy az eszetlen öregasszonyok össze-vissza rendelnek szemetet onnan.
hogy van bőr a képén bárkinek ilyet leírni? a szüleim idősek, de anyám nem rendel ész nélkül, hanem olyan dolgokat rendel onnan, amiért fel kéne jönnie pestre vagy sokkal többet kifizetni.
Inkább én azon gondolkodnék el, hogy ha a zöld gondolkodást is belecsempészem, akkor a szállítás ne repülővel történjen. Hajó, esetleg vonat és igen, majd több hetet jön az árú. Mert egyébként a Kínai kormány a roppant tartalékaiból erre (is) fordít nem keveset és valamilyen áttételes módon, de biztosan támogatja azt, hogy repülővel hozhassák a kacatokat.
Régen az Ali is tengeren szállított általában, több hét volt, mire megjött a cucc.
A másik, de abban az ügyben már léptek, hogy Kína visszaélt nagyon durván a nemzetközi posta egyezmennyél. Ami alapján a fejlődő országokból olcsón, szinte ingyen lehetett küldeményeket feladni a fejlett országokba (igen, mi is annak számítunk, bármilyen meglepő
) A magyar postások megszakadtak a végtelen mennyiségű kínai csomag miatt, jó sok el is tűnt, miközben a kínai feladó szinte semmit se fizetett a küldeményért. ezt mondjuk már megoldották, de ugye innen indult az egész üzleti model. -
GreasyDollar
kezdő
1200 Ft ez egy vicc összeg, meg van védve az EU-s kereskedelem ! Gratulálok.
-
antikomcsi
veterán
Mondjuk az, hogy filléres, az csak részben igaz. Csak a gagyi filléres. Ami már egy kicsit is valami minőséget képvisel, annak ugyan úgy megkérik az árát.
Amit rendelek cégként azzal is szo...atnak. Pár tízezer forint értékű küldeményért is, vámáru nyilatkozatot kell tenni. Meg kell fizetni a vámkezelési eljárást, mondjuk a posta nem olyan sokat kér, a vámot, és az áfát. Így pl. egy 500 Forintos termékből lesz a 3000 Forint. Különben nem éri meg. De a magánszemélyeket b@asztatni, mert otthonra rendel töredékáron valami hülyeséget az több, mint gusztustalan.
Amúgy teljesen egyetértek veled.
-
csibe1
addikt
#37 carl18
Ahogy mondod.Miért vegyem meg attól aki a HDMI kábelt 300-ért veszi raklapon, és nekem meg 3000+postáért adja el?
Miért ne rendeljem meg aliexpressről?
Azért, hogy egy itteni nyerészkedőt gazdagítsak akinek valahonnan volt pénze?
Az EU-s idióta banda meg szopjon szöget, aztán ballagjon ki az ukrán front első vonalába, kompletten.
Onnan majd lehet pofázni, nem az üvegpaloták tetejéről.
Érdekes, jópár korrupt eu-s vezető politikust nem csuktak le, vajon miért?

A kisembert cseszegetni bezzeg van idejük...
-
Jinxb1rd
addikt
ez a vámozás ez hogy jön be? Ha megrendelem december 21-én akkor mi van? Fizetnem kell a vámkezelőnek? vagy akkor még rám pont nem vonatkozik ez?
-
carl18
addikt
Én arra vagyok kíváncsi hogy mivel minden "Made in China".... Az miért más mikor egy magyar importőr be hozza a országba még 2 viszont eladón átmegy a termék és itthon a kínai termék 500 helyet 3000 forint?

Mert nálam a Aliexpress azért volt jó mert közvetlen a gyártótól megtudtam venni olyan alkatrészt amit magyarba nehezen kapni vagy alig.
BMS 3S1P Akku pack mellé, esetleg D-Class erősítő.Csak valahogy láttom az "EU Is nagyon megy abba a írányba" hogy egy termék legyen javítható és társai. De a amazon.de azt ajánlotta fel (hogy ingyen vissza adhatom a terméket ha tönkre megy és majd ők újra hasznosítják) De korrekt egy 150 euros bluetooth hangszóró esetén. (E-Szemét) Amihez csak kínából lehet alkatrészt halászni, de így a javítás is jelentősen drágább lehet mert jött a új kínai vám.

Nem elég hogy áfát fizetsz a kínai termék után most már vámot is.Nem akarok a politikába bele menni (De gondolom a EU-nak kell a extra költségvetés) hogy tudja támogatni a háborút. Úgy írom ezt hogy független vagyok, de ha most köztem és egy kínai kereskedő között van egy Deal, vagy valami olyan dolgot akarok venni amit itthon nem vagy nagyon nehezen kapni az miért baj?
Ismerek kereskedőt és ő is szídja a Temut hogy neki alá rak, aztán felsoroltam hogy pár tételt és ő árulja-e (Egyet se tudott mondani)

Mert például a 2,5 Inch Full range hangszórót (65mm) Csak Aliexpressen kapni, ha egy terméket javítani akarok csak kínából kapok hozzá potalkatrészt.
Az volt hibás dőntés hogy ki vitték 25-30 éve oda a gyártást, nem most kell utolag gondolkodni.Akkor esetleg lehet europába gyártani, lehet csinálni.
-
KISDUCK
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Kedves fórumtárs a temu egy kínai piactér, attól hogy van magyar nyelvű felülete és ha valamit egy eu-n kívüli kereskedő pl.: HK watch forgalmaz Kínában és te megrendeled, kifizeted kézhez kapod 2-3 héten belül attól azt még nem itt forgalmazza.
Ha annyira igényled te vagy a kedves ismerősöd a magyar nyelvű leírást és használati útmutatót akkor célszerű hivatalos magyarországi forgalmazótól venned vagy vennie az adott terméket. -
Tasunkó
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Művészet lehet kínai használati utasítással venni. Ez így nem túl életszerű, vagy olyan hiszi el, aki sosem rendelt. Nekem még mindenhez volt angol.
Lassan már az a korosztály kerül nagymama státuszba aki szokott rendelni. A nagymamák változnak a korral, nem vidékiek akik 300 éve változatlanul szekéren közlekednek és népviseletben járnak a földutakon és mindig rossz oldalra szavaznak. -
KISDUCK
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
És honnét jött az az óra, eu-n belülről vagy kívülről? Linket dobnál, meglesném.
-
aprokaroka87
nagyúr
Ez nem választás kérdése, ugyanis ha a chatgpt jól írja akkor az adott országban forgalomba hozott terméknek rendelkezni kell az adott országra vonatkozó nyelvi leírással.
Én pl múltkor rendeltem egy telefont magyar webshopból, benne volt elég sok nyelv a leírások között. -
KISDUCK
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nem értem a hozzászólásodat.
Temuról rendelt elektronikai terméket és csak kínai leírás volt, talán ha igénye van az angolra vagy a magyar leírasra meg esetleg normális garanciara (meg arra hogy ne küldje az adatait kínába) akkor talán célszerű lenne átgondolni hogy mit és honnan rendel.
Egyáltalán fel volt tüntetve hogy adnak hozzá angol vagy akár magyar útmutatót vagy az hogy honnét jött meg egyebek?Nem kell mindenre lecsapni csak mert olcsó. Nyáron vettem bringara gps-t, gondolkodtam kínai, de nevesebb terméken is akár aliról, de a vége a helyi a dechatlonból egy garmin lett...
-
aprokaroka87
nagyúr
Ott hibás a gondolat hogy az EU-ban forgalomba hozott termékeknek kötelező megfelelni bizonyos dolgoknak.
Csak egy egyszerű példa, múltkor egy ismerős rendelt egy " okos " órát temurol, a hozzá adott papír teljesen kínai nyelvű volt, nem volt angol sem, olyan exkluzív dolgokról ne is beszéljünk mint a magyar.
-
laed
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Van ahol ezt sokkal egyszerűbben megoldják: egyszerűen nem fogadják el a reklamációt.
-
KISDUCK
addikt
Én se örülök, mert vannak tök jó és hasznos dolgok pl.: alin amik itthon vagy eu-ban már nem elérhetőek illetve nem kell hozzá "felvenni a providentet".
Bringához sima kulacstartó adapter aluminium volt kb. 1600-2000 HUF, pontosan nem emlékszem. EU-ban meg találtam 4k HUF + szállítással műanyagot, zseniális.
Meg ott vannak az üvegfóliák és telefon tokok értelmes áron akár olyan készülékhez is ami már évek óta nincs forgalomban.
Elhiszem hogy vannak akik minden fost megrendelnek csak mert olcsó oszt szemét lesz belőle, de úgy érzem, hogy csak az a baja az EU-nak illetve a gyártóknak és kereskedőknek, hogy nem az övükét vesszük meg jó sok sáppal.
Idén volt talán, hogy kifakadtak a kínai gyártók akik a nagy eu-s márkák luxus cikkeit gyártották mint pl.: luxus táskás és egyebek, mondták hogy tőlük is meg lehet venni ugyan azt név nélkül csak olcsóbban. Mert ugye vannak ilyen remek törvények/rendeletek, hogy ott készült adott áru ahol az utolsó műveletet végrehajtották pl.: egy cipzár felvarrása és bumm máris olasz termék lett valami papíron. -
Baltazár123
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
már megszünt az a magyar kisker
nade ők rendszeresen eljátszották ezt velem, hogy mások által kibontott és hibás terméket küldtek ki és vihettem vissza a polus centerbe levő üzletükbeakkor nekem olyan érzésem volt, hogy ezekkel a termékekkel addig próbálkoznak, amíg valaki nem tudja vagy akarja visszavinni
apám járt úgy egy hibás cuccal, hogy nem akarták visszavenni és még valami békéltetőhöz is ment vele, az egy másik bolt volt, mondtam neki gyanúsan olcsó, hát ezért, mert megpróbálták rásózni, de nyugdíjas, ráér, addig hajtotta, amíg vissza nem adták neki a pénzt és nem ment könnyen -- az volt ám a trükk, hogy az üzlet mindig azt írta neki, hogy utalnak, de nem utaltak. Így viszont elhajtották a békéltetők, hogy várja meg, amíg az üzlet kimondja, hogy nem utal, nade az üzlet ezt soha nem írta le. Úgyhogy valami debil hosszú várakozási idő után foglalkoztak csak az ügyével, addig minden héten megígérték neki, hogy utalnak és nem utaltak. Tudták jól a processzt a rohadékok
direkt csinálták így, hátha feladja. -
HantekDSO
aktív tag
Nem tudják már a kufárok, hogy még hány és milyen címen húzzanak le a vásárlókról újabb és újabb bőrt!!!

-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Garfield85
üzenetére
Csak ilyenkor az a kérdés hogy a hibás termék vagy termékek, meddig maradnak bent a körforgásban.
-
Cassi
őstag
Az EU sokáig gondolkodhatott, hogyan tudna még jobban ki**szni a lakóival. De most jön az ellencsapás, mi van, ha gyapjúzokniba csomagolja a ravasz kicsi kínai a pamutzoknit?
-
sfefe
addikt
Áru minősége kérdéses mindig onnan persze.... Bár itthon is lehet szart rendelni...
De ez csak arra jó, hogy az eu-s emberke vegye inkább drágán... Mert itt minden is drága mert az EU annyira Elite tököm.... -
Tasunkó
őstag
Az EU harcba indul a Temu árukészletének kizárólagos árusításáért.
-
SityiSXT
őstag
Akkor nyártól 3 euróval drágább lesz a V10-es Lamborghini Aventador motor?
-
Baltazár123
őstag
válasz
ultrasound
üzenetére
Nagyjából erre alapozták a ferihegyi teherszállítás bővítését is és a belgrádi vasút esetében is megfontolás volt a kínai csetreszek EU-ba szállítása. Mondjuk inkább repülővel szoktak jönni, de volt már hajós szállításom is.
én is sok csetreszt rendelek, mindenféle praktikus dolgot, amit eddig azért nem vettem meg, mert annyit nem érnek. Sok a szemét, főleg újabban az sd kártyák döglenek nálam, ezért temuról azt már nem rendelek. Alin volt egy szállító, akitől jó minőséget tudtam venni. Rasp b3+ főleg torrentre használva egy 64gb sd kártya már 7 éve és biztos van rajta már hibás szektor, de filmeknél nem vettem még észre. A temus meg vagy azonnal reccs, vagy rövid használat után.
nyilván magyar kiskern esetében jobb minőségű sd kártyát tudok venni, de mondom 7 éve megy róla a raspy, ennél mi a jobb? és volt kb fele áron
egyébként meg jó ha tudjátok, hogy sok magyar zugbolt ugyanezt csinálja, megrendeli és jókora felárral meg eladja.
kábelek, adapterek, kis cuccok sb, sokszor nem is azért veszem onnan mert olcsó, hanem mert nem találni vagy ott találok pont olyant, mit kell, hatalmas a választék
-
martonx
veterán
Ezért kell ésszel rendelni. Aliról már többször is rendeltem telefontöltő kábeleket, töltőket. Éppen semmi gond nincs velük (leszámítva, hogy a gyerekek bárhol, bármikor le tudják ejteni, meg tudják törni stb...), csak éppen a márkás, drágább vezetékeket, töltőket kell megrendelni.
Nyilván ha valaki hülye, és hisz a csodákban, hogy 400Ft-ért, ingyen házhoz szállítással megkapja ugyanazt a minőséget, mint 3000Ft-ért itthon, akkor az ne csodálkozzon.
Ha meg valaki ésszel rendel, akkor kihozza 1500-ból pont ugyanazt a minőséget, mint itthon 3000-ért.
Másik jó példa a telefon töltő. Senki se gondolhatja komolyan, hogy ami itthon normális webáruházban 30.000 Ft, azt majd 3000-ért jól megrendeli Temuról, és ugyanazt a minőséget fogja kapni. -
Garfield85
tag
A Temun vásárolni kockázatmentes,saját tapasztalat,ha nem vagy megelégedve rögtön visszaadják a pénzt,ha drágább,esetleg kérnek képet, videót mi a probléma. A Temun mint az emagon is számtalan eladó van. Pl az emagon most legutóbb hamis oralb fogkefe fejét kaptam, persze az eredeti árában,igaz nem az emag árulta,hanem üzlet az emagon keresztül. Vagyis helyi üzlettől is meg lehet venni a gagyi minőséget magas áron.
-
kilua
senior tag
Hát akkor az ezer forintos kínai kacat lesz 1200 és nem egy hónap alatt ér ide kínai raktárból hanem egy hét alatt EU raktárból 🤷♂️
-
tlac
nagyúr
a legolcsóbb noname kínai kábeleket pont nem érti megvenni
gondolná az ember, hogy azt biztos nem lehet elrontani, de mégiseddig ilyenekbe futottam bele:
-rossz kiosztással van bekötve
-hiányzik belőle egy szál
-olyan silány minőségű, hogy azonnal kontakthibásszóval azóta inkább veszek itthon olyat, aminek van valami márkája, meg weboldala a termék specifikációjával együtt (persze az is Kínában készült, de legalább van némi minőségbiztosítás mögötte)
-
Z_A_P
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Eleg sok. High speed charger, aztan 8 ora alatt tolti fel a telefont ,stb. Ja, a rajta levo 4 socket-bol 2 mukodik, ilyenek.
-
direwolf
őstag
Welcome aliexpress.eu, welcome temu.eu! stb.
Majd megoldják helyi raktárakkal. -
emelhu
aktív tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
"márkajelzés nélküli"
Csak megint nem biztos hogy jól látjuk.
Mert lehet kínában nagy márka, eladott volumenében duplája bármely általunk ismertnek... márka, csak másik márka
[mellesleg lehet ugyanazt veszed világmárkaként, mert arra cimkézik a kínai terméket]
A lényeg, nem egyszerű ez, nem olyan primitív hogy ha kínai akkor hamisítvány és életveszélyes. -
Ixion77
addikt
válasz
ultrasound
üzenetére
Szerintem ez nem fogja annyira visszacsökkenteni az áruforgalmat mint a szabályzók remélik. Sokkal inkább egy újabb rejtett adóteherként fog megjelenni az európai vásárlók számára.
A saját gyakorlatomból kiindulva két termékcsoportot rendelünk Aliról:
1, Amit én úgy hívok hogy "szirszarok". Olcsó, de praktikus apróságok, amik pár euróért nagyon megérik. Nem nagyon van más hely ahol hozzájuthatnék, mert nincs helyi alternatívájuk. Max. lemondhatok azokról amik nem fontosak.
2, Alkatrészek, pótdarabok, kiegészítők. Ha egyáltalán kapható az EU-ban, akkor is csak teljesen irreális csillagászati árakon. De többnyire nem is kapni, esetleg csak 100 darabos csomagolásban, egyedi rendelésre, extra felárral.A többségüket +3 euróval is kénytelen leszek megvenni.
#6 aprokaroka87
A többség kínai márkajelzésű de ha úgy, vagy még jobban működik mint a márkás változata, a akkor nekem mindegy ki gyártja.
Olyasmit meg nem veszünk ami potenciálisan életveszélyes lehetne. -
aprokaroka87
nagyúr
Arról vannak statisztikai adatok hogy a forgalmazott termékek hány százaléka hamisított, vagy adott esetben még életveszélyes is.
A termékek hány százaléka márkajelzés nélküli? -
ultrasound
tag
Akkor ennyi volt a közvetlen kínai business szép hazánkban!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A nagyi nem sokat Temuzik szerintem. A legtöbb jó eséllyel azt sem tudja, hogy eszik vagy isszák a zinternyetet.

-
Lacika112
aktív tag
Veszek Tamun pl egy hdmi kábelt 1200 forintos vámmal+postaköltség mi történik? Még akkor is fél áron kapom meg mintha bemegyek a boltba ahol "akció" van a hdmi kábelre
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI MPG Sekira 500X
- Dell Latitude 3500, 15,6" FHD, i3-8145U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W11, Számla, 1 év garancia
- Dell Vostro 3581, 15,6" HD, i3-7020U CPU, 8GB DDR4, 240GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvasd
- Lenovo ThinkPad X280, 12,5" FHD IPS Érintőkijelző, , i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 128GB M.2 SSD, W11
- DIY Autodarts 3D nyomtatott automata számláló rendszer PC-vel, monitorral, játékra készen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Használt Samsung C24F390FH ívelt monitor / 12 hónap jótállás
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Olyan útjaink vannak felénk, hogy kiesik a futómű.

Vagy mondjam azt, hogy "köszönöm, ez rámutat, hogy az érdemi érvekből kifogytál, jött a lényegtelen részek kritizálása
"?

)

Amíg a világot pár ember(?) irányítja, addig mindegy, mire és kire szavazunk - ugyanazt az urat szolgáljuk, tudván/tudattalanul...A Föld lakossága eszméletlen mértékben szaporodik - ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknek az újabb n-1 -edik sz@r is eladható, növelve ezáltal a kizsákmányoló réteg extraprofitját!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

+ Erre még a magyar rendelés esetén rá is jön egy szállítási díj. Szóval 9000 forint alatt nem kapom meg.
Itt a kész termék kiprobálva és beforrasztva.