Hirdetés
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Belefutottam egy olyan problémába, amit korábban minden gond nélkül tudtam alkalmazni.(Igaz akkor 20X4-es LCD-t használtam.) Egy 3.2"-os TFT-vel kísérletezek (UTFT könyvtárak). Konkrétan a funkcióhívásokra dob hibát a fordító.if (x==y) Menu();
void Menu ()
{
}Erre írja ki az if-el kezdődő sorra, hogy 'Menu' was not declared in this scope".
Ez most az 1.6.13-as IDE hibája lehet?
-
gyapo11
őstag
Ha már van hangszóró a projectben, akkor mehet a hanglejátszós szülinapi képeslap elektronika, amire a happy birthday to you-t szokták felvenni, föl lehet venni 10 másodperces giga robbanás hangot, és egy kontaktus zárásával akárhányszor lejátssza. Van neki saját kis hangszórócskája, oda lehet csatlakoztatni vagy a hangszórót, vagy egy erősítő modult.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
quint
aktív tag
Igazából egy jelentősebb kitérése lesz, a többi már csak erősen csillapított lecsengés. A hangszóró típusától függ, hogy mekkora a megengedhető max egyirányú löket. Ha nem ismered, akkor 20 centisnél nem mennék 1 cm löket fölé. De (más meghajtással) már ennyivel is lehet csinálni durrogó, pingpong labdával dekázgató gépezetet
[ Szerkesztve ]
-
quint
aktív tag
Egy picit számoltam:
E = 1/2 * C * U * U miatt 10 ezer mikro Farad és 12 voltos táp mellett is csak 0,8 Ws lesz a tárolt energia. Ez még szabadon álló gumimembránosra (= nincs visszatérítő erő) is ráengedhető, akkor sem szakad le a lengőcséve. Szóval az 5 volt csak egy erősebb bébipuki lesz[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm!
Viszont nem látok árakat. Mennyiért adnak egy darab örök licencet egy gépre magánszemélynek?
Na meg ugye én ezt hobbiból csinálom, szóval ha kijön vmi olyan összeg, ami már közelít egy eredeti Arduino Starter Kit árához, akkor csak mosolyogni fogok rajta.
Meg olyan szoftver kéne, ami nincs szétdarabolva a támogatott hardvereket illetően.
Egy mindenest szeretnék: Atmel AVR, AVR32 és ARM támogatás all-in-one, ami szóba jöhet így nekem a nem túl távoli jövőben.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Látom kreativitásban nem szenved hiányt a társaság, LOOL!!
-
quint
aktív tag
Veszel az ócskásnál néhány száz forintért egy kibontott >20 centis hangszórót (inkább 4 ohmos, esetleg 8 is lehet). Kell még egy 5 voltos morze-érintkezős relé, egy 100-470 ohmos ellenállás (töltőáram korlátozására) és egy 470-2200 mikro közötti elkó. Az érintkező közös pontja megy a kondi + ra, a kondi negatív földre. A nyugalmi állapotban zárt érintkező R-re, R másik fele az arduino +5 V-ra. Az érintkező nyugalmi állapotban nyitott fele a hangszóróra, hangszóró másik fele földre. Arduinoval kapcsolod be a relét (1-2 másodpercre). Az első alkalommal legyen a gyerkőcökön pelcsi
-
nagyúr
válasz gyapo11 #4286 üzenetére
Nem gond kézzel felhúzni, legalább kattan is. Csak olyat nem akartam, ami elfogy, mint pl ha lufit pukkantgatnék.
Az a piezós ötlet jár még a fejemben, amit írtál, de azzal csak vmi éles, magas hangot lehet kiadni, mint a sziréna, nem? Vmi hangos pukkanást kéne még előidézni, de semmi használható ötletem nincs rá. -
gyapo11
őstag
És mi lesz az ismétléssel? Kézzel fölhúzod? Mert ha csak a vaku elektromos, akkor a felhúzás is kézi.
Pedig a vaku nyilván feltöltődik az elvillanás után, tehát ha megtalálnád a kisütési pontot a gépen belül, valószínűleg az exponáláskor záródó mechanikus érintkező lehet, akkor azt az arduinoval zárva (relé, tirisztor, triak) újra és újra elvillanthatnád exponálás nélkül.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
gyapo11
őstag
A vakut is elég könnyű vezérelni. Ha régi vaku, akkor 200-300 V van a gyújtókábelen, ezt tirisztorral lehet rövidrezárni. Egy kondit süt ki, és így a tirisztor is kinyit, jöhet a következő villanás.
Ha újabb vaku, akkor 5-10 V-os a gyújtófeszültsége, ezt egy tranzisztorral vagy fettel is el lehet sütni, pár mA az áram.
Most nézem ez nem önálló vaku, hanem gépbe épített. Erre nem tudok módszert kívülről indítani. Exponálni kell a géppel. Ha van távkioldó menet az exponáló gombon, akkor a távkioldót már lehet működtetni egy kis motorral meg menettel, ha van hely, akkor autóba való ajtózár motorral. Kb. 3-5 N erő kell egy pillanatra. Ha elektronikusan távvezérelhető a gép, akkor még egyszerűbb, az valószínűleg nem több mint 5 V, le kell húzni testre egy kimenetet. Végső esetben a fényképezőgépen is meg lehet nyomni az exponáló gombot, de azt már nehezebb úgy megoldani, hogy a vaku fénye is látsszon, és a befogó szerkezet meg az egyéb kellékek ne takarják el. Esetleg lehet próbálkozni plexirúdból hajlítani fényvezetőt, és akkor be lehet építeni az egészet egy dobozba.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Ja, ennyire kicsi legyen? Akkor piezo hangszóró, amit riasztókban használnak, az egészen kicsi, 2-3 cm átmérőjű. Legutóbb bringára szerelhető verziót láttam. 9 V-os elemmel megy, de elég hangos. Csendes szobai környezetben biztos felriadnak rá.
-
-
nagyúr
válasz gyapo11 #4280 üzenetére
Köszi szépen! De én egy gyerekjátékot tervezek csinálni, amit szobában játszanánk, ahhoz kicsit overkill lenne, úgy is mondhatnám: ágyúval verébre. Valami rugós vagy sűrített levegős dologra gondoltam. Nagyon szeretik a Bumm! című műsort a tv-ben, azt akarom háziasítani, de mondjuk egy led kigyulladása rossz vezeték elvágása esetén nem volna elég hatásos...
-
gyapo11
őstag
Acetilén vagy PB-ágyú. Mezőgazgaságban használják az eső/jégeső befolyásolására, nagy hőlabdákat lövöldöznek vele az ég felé, de szól is akkorát, mint egy valódi ágyú. Csak kell egy palack gáz, meg elektromosan vezérelhető szelep, és persze egy szikra a gyújtáshoz. Fölfelé nyitott edénybe kell ereszteni a levegőnél nehezebb gázt, hogy keveredjen a levegővel, tehát kis átmérőn nagy sebességgel, és adott mennyiség (amit a szelep nyitásának idejével lehet beállítani) után mehet a szikra. Tkp. a házakat is lebontani képes gázrobbanás kicsiben, ha elég kicsi, akkor csak pukkan. Gyújtásra jármű gyújtótrafója tökéletes.
A gáz-levegő arányt nem tudom, benzinnél 1:14 ha jól emlékszem, 1 egységnyi benzinhez 14 egységnyi levegő súlyban mérve, de van egy tartomány, amin belül robbanásképes az elegy, a túl tömény és a túl híg gáz sem tud robbanni.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Teasüti
nagyúr
Pedig határozottan ez a szándékom vele.
Én meg épp azt akartam kérdezni, hogy csak úgy ismerkedés szinten milyen másik fejlesztőkörnyezetet volna célszerű tanulmányozni így az Arudino IDE mellett? Arm procikhoz valót. Előny volna, ha 1:1-ben át lehetne ültetni a forráskódot egyik fordítóból a másikba, akár copy&paste a két ablak között. Ez így lehetséges, vagy elölről kell kezdenem az egész mikrovezérlősdit onnantól, hogy "hello world"?
Na meg nagy kérdés, hogy a különböző keretrendszerekhez eltérő függvénykönyvtárak használatosak, vagy továbbra is használhatom az eddig bevált Arduino közösségből merített könyvtárakat?[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz krisztianAMG #4268 üzenetére
Ezt nevezik úgy, hogy H bridge. A H betű négy sarkára jön a táp, a vízszintes részre a motor. A csúcsok mellett van egy-egy (összesen négy) FET, amit kapcsolgatsz, így a motoron hol erre, hol arra folyik az áram. Négy relével is megoldható ugyanez.
Pl.:
http://www.ebay.com/itm/L9110S-H-bridge-Stepper-Motor-Dual-DC-motor-Driver-Controller-Board-for-Arduino-/262136733719?hash=item3d08912017:g:cAgAAOSwx-9W1Pro
vagy
http://www.ebay.com/itm/Stepper-Motor-Drive-Controller-Board-Module-L298N-Dual-H-Bridge-DC-For-Arduino-/201732551359?hash=item2ef83272bf:g:JKMAAOSwkEVXGHe6Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Ha csak úgy nem.
Offtopik: Valakinek nincs ötlete véletlenül, hogy lehetne vmi ijesztő fény vagy hanghatást eszközölni arduinoval? Olyanra gondoltam, mint pl. egy felfújt lufit egy szervora szerelt gombostűvel kippukkantani, csak itt a játéknak határt szab a rendelkezésre álló véges számú lufi.
Van itthon egy régi vakus fényképezőgép, a vakut lehetne rajta működtetni, de mivel? Relével? -
Janos250
őstag
Nem teljesen jól gondolod.
Eredetileg saját rendszere volt, de mióta az arduinot portolták rá, azóta gyakorlatilag mindenki arduino rendszer alatt programozza. Az eredeti keretrendszer fejlesztésével le is álltak. ARM proci, célszerűen C++ alatt programozod, de részeket rakhatsz bele C-ben, vagy assemblyben is. Pl. kényelmesen előállítható vele hardver szinten az akár 10 Hz-es megszakítás is, amit Teasüti szeretne.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Pubszon
veterán
Motor driver, vagy 2 relé.
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
tvamos
nagyúr
Veszel egy motor drive shield-et. [link]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
krisztianAMG
senior tag
Sima DC motor esetén hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani a polaritás megfordítását? Vásznat akarok velük mozgatni, tehát mindkét irányba kellene forogniuk.
-
gyapo11
őstag
Ha 1 m magasan vízszintesen helyezed el a pir szenzort, akkor már nem fog a macskára reagálni, de emberre igen ha legalább 1 m magas. De persze a magassággal lehet játszani. Másrészt más szenzorokat is bevethetsz, pl. az egérfogós projectemben említett visszaveréses infrakaput, akár többet is, pl. láb és fejmagasságban, és csak akkor kapcsolod a lámpát, ha mindkét helyen érzékel. Csak nincs akkora macskád, ami képes egyszerre 1 m távolságban levő szenzorokat indítani.
Meg van ultrahangos is, azzal még nem játszottam, lehet, hogy nem szereti a macska.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #4255 üzenetére
Már meg is jött az első arm alapú vasam, a Leaflet Mapple Mini amit te linkeltél.
Majd kipróbálom, ha unatkozok. De a meglévő projektet nem fogom átültetni arra.
Ez a Nano éppen elég erre a feladatra (rom 99%, ram 75%, GPIO D2-től D13-ig valamint A0-tól A2-ig foglalt, plusz az I2C és UART portok ).(#4262) fpeter84
Ez az RTC nem tud véletlenül 1 hz-nél gyorsabb megszakítást küldeni, de azért vmi épeszű osztással? Csak egy-két nagyságrenddel kéne gyorsabb frekvencia, amiket eddig láttam azok rendre 1 hz-es vagy 1 khz és a fölötti jelet küldenek csak.
Egy kerek 10 hz-el lennék boldog.[ Szerkesztve ]
-
bardi
senior tag
Ilyen pl jó lenne egy automatizált roló felhúzó eszközre, ami mondjuk hétköznap a szükséges ébredésnél felhúzza a rolót, este meg leengedi? Persze kéne még hozzá valami motor, motorvezérlő, de amikor mikrokontrollert tanultam programozni, akkor ez merült fel bennem, mint értelmes ötlet. A mozgásérzékelős lámpa az előszobába nem lenne jó ötlet a macska miatt
'92 Honda VFR 750
-
fpeter84
senior tag
Azért olyan drága az adafruit, sparkfun, stb, mert egyrészt erőforrásokat fektetnek (nyugati tarifával) a terméktámogatásba, másrészt baromira pénzéhesek
Nyugodtan vedd a töredék árú kínai breakout verziókat, ugyanolyan tökéletes lesz. Nekem most hozott a postás pont párat az emlegetett DS3231 csippesből - igen, ennyi az ára, szállítással együtt, csak elemet kell bele rakni
Ha szoftveres kompatibilitás miatt tényleg a DS1307 kell, akkor olyat is találsz bagóért, csak a DS3231 stabilabb, okosabb és nem csak 5V-ról üzemeltethető...
-
Janos250
őstag
Hú, ezek elég drágák :-(
Én ilyet használtam:
http://www.ebay.com/itm/Arduino-I2C-IIC-RTC-DS1307-AT24C32-Real-Time-Clock-Module-For-SMD-AVR-ARM-UNO-R3-/262136732796?hash=item3d08911c7c:g:3lYAAOSwX~dWps7C
Nem volt vele gond.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
artiny
őstag
Valaki tudna velemenyt mondani, hogy a ket szenzor kozott van e valami fele kulombség ?
1
Adafruit DS1307 Real Time Clock Assembled Breakout Board2
DS1307 Real Time Clock breakout board kitAz egyik osszeszerelt a masik pedig nem? de a kodok es hasonlo ugyan ugy mukodne mindketton
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz Teasüti #4251 üzenetére
"Egyébként ezt a mai világban nevetségesnek tartom, de bakker jól jön másfél KB így a rom végén"
Csak halkan kérdezem:
Nem kellene átállni ehelyett az öreg proci helyett valami korszerűbbre?
Mert ez a proci nem a "mai világ", hanem egy régebbi világ!
Ugyanilyen árért sokkal korszerűbbek is vannak!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #4253 üzenetére
Ennyire nem sablonosak a menüelemek azért. Ez csak két kiragadott példa volt a kb 60 db-ból.
Na meg a példádban a "brightness" szó ugyanúgy kétszer lesz eltárolva a rom-ban.
Szóval nekem ez olybá tűnik semmivel se foglal kevesebb tárhelyet, mint az én verzióm.
(Mondjuk arról nincs infóm az lcd.print() mennyi extra területet emészt fel, ha szavanként hívom meg.)
Én itt most tárhelyre igyekeztem optimalizálni. Legyen az rom vagy ram - ha nem használod az F makrót.MÁS
Pillanatpákához lehet kapni U alakú lapos hegy helyett tűhegyet, ami a forrasztóállomásokon is van? Elutazom egy időre és viszek pár játékot unaloműzőnek, viszont odahaza csak pillanatforrasztó van és azzal elég nehéz felapplikálni egy tüskesort mondjuk egy Nano-ra.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz Teasüti #4251 üzenetére
Egy ilyen verzió?
void valami(String idezet, int B)
{
lcd.print(F(idezet));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(B);
}case 30:
valami("Max brightness:", Bmax);
break ;
case31:
valami("Min brightness:", Bmin);
break ;Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #4249 üzenetére
Kajak elméláztam rajta hogy lehetne megszüntetni a karakterláncok ismétlődését, persze nem úgy, hogy szóismétlés nélkül fogalmazom meg a menüt.
Azért nem bontottam le minden egyes string-et szavakra, de 50-60 db menüelemnél nyertem idáig másfél kilobájtot optimalizációval.
(Egyébként ezt a mai világban nevetségesnek tartom, de bakker jól jön másfél KB így a rom végén. )E helyett:
case 30: //LED max brightness
lcd.print(F("Max brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmax);
break;
case 31: //LED min brightness
lcd.print(F("Min brightness:"));
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmin);
break;Ezzel és hasonlókkal:
void valami()
{
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
}
...
lcd.print(F("Max"));
goto case31;
break;
lcd.print(F("Min"));
case31:
lcd.print(F(" brightness:"));
valami();
if (case == 31) lcd.print(Bmin);
else lcd.print(Bmax);
break;[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Arduino + rossz DVD olvasó:
"How to Make Arduino Based Mini CNC Plotter Using DVD Drive"
http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Arduino-Based-Mini-CNC-Plotter-Using-D/?ALLSTEPSAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
fpeter84
senior tag
válasz Teasüti #4246 üzenetére
ez nekem egy mezei eljárásnak tűnik...
void valami()
{
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
}
...
valami();
lcd.print(Bmax);
break;
valami();
lcd.print(Bmin);
break; -
Teasüti
nagyúr
Szia!
Nincs véletlen arra vmi tipped, vagy vkinek vmi tippe, hogy miként tudnám megspórolni a középső három ismétlődő sort?case 30: //LED max brightness
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmax);
break;
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.write(byte(2));
lcd.setCursor(2, 1);
lcd.print(Bmin);
break;Van vagy 20 db ilyenem. Gondolkodtam goto-n, de azért ki-be ugrálni elég hajmeresztő volna (volt fak. prog. tanárom forogna a sírjában, ha televágnám a programot goto-val ). Más nem jut eszembe hirtelen. Illetve nem ismerem annyira a nyelvet, hogy van-e erre megoldás. Mondjuk egy dinamikus goto? Aminek egy változóban lehetne megadni hova ugorjon? Praktikusan a switch case változó szerint.
Köszi!Szétszedtem két külön switch-re, kettő között meg if-ben vizsgálom, hogy be kell-e szúrni e három sort.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Kérhetek egy kis segítséget C++-hoz?
Statikus változónál jól értem, hogy az adott funkció legelső meghívásakor történik csak deklaráció?
Vagyis az alábbi kód szemantikailag helyes, ha a hys1 és 2 változónak csak deklaráláskor szeretnék feltétel nélkül értéket adni?int temp1, temp2;
temp1 = analogRead(A0);
temp2 = analogRead(A1);
static int hys1 = temp1, hys2 = temp2;
if (temp1 > hys1 + 5 || temp1 < hys1 - 5) hys1 = temp1;
if (temp2 > hys2 + 5 || temp2 < hys2 - 5) hys2 = temp2;(#4243) tvamos
Szép munka![ Szerkesztve ]
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Elkezdtem a saját hobby projektem az Arduinoval.
Vettem egy kínai Arduinot kb 1200Ft-ért. Hozzá shiledet + kijelzőt.
Egy midi jelről vezérelt villogó metronóm a cél, ami el is készült. Extraként a kijelző, ki fogja írni az aktuális sebességet is bpm-ben. (tempo)
Nagyon tetszik a cucc!
Elképzelhető, hogy még egy projekt is készülni fog, ami egy midisített pedál lesz."Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
fpeter84
senior tag
válasz Teasüti #4238 üzenetére
Ezt az I2C vagy RTC problémára érted? I2C-nél próbálkoztam a HardWire-el is, ugyanúgy viselkedett... RTC ügyben nem igazán látom értelmét mást vadászni, mert túl egyértelműen a gyári kvarc a bűnös... Félretettem a leműtött kvarcot és majd próbálgatom még ha lesz rá időm, akár teljesen idegen procira kötve is, illetve van még pár ugyanilyen STM32 mini boardom is, azokat is majd megkínálom hajszárítóval hogy hogyan viselkednek
-
fpeter84
senior tag
2 újabb "érdekesség" STM32 ügyben...
Az STM32F103C és az Arduino IDE kapcsolatáról: nyákegyszerűsítés okán a default PB6-7-en lévő default I2C1 helyett a PB8-9-re kötöttem egy LM75-öst - gondoltam ott az I2C1_REMAP regiszter, majd átbököm inicializálás előtt. Ha megteszem, jéggé fagy a Wire.begin()-nél a proci... Újabb drótgány a nyákon, köthettem keresztbe a funkciókat, még jó hogy nem drágán gyártatott nyák csak itthoni lézernyomtatós-vasalós fajta...
A másik talán még durvább a kínai mini STM32 board kapcsán: feltűnt, hogy fél nap ketyegés után 5 perccel le van maradva az óra. Aztán amikor radiátorra tettem az LM75 tesztelésekor, az RTC alapján másodperces ütemet villogó led periódusa felment vagy 1.5-2mp-re... Nem tudom, hogy csak ez a példány ennyire peches e, vagy az összes ilyen boardra szemét kvarcot (vagy annak látszó izét) tettek e a kínaiak, de ennek brutális a hőfüggősége... Lecseréltem egy fémkapszulás 32.768KHz-es kvarcra, és azóta pontosnak tűnik...
-
Teasüti
nagyúr
Ha fehér színt is szeretnél max fényerőn, akkor 60 mA-el kell számolni ledenként. Feltételezve, hogy 5050-es ledeket használsz. Ez alapján ha van elképzelés mennyit fogsz rendelni, akkor ehhez kell méretezni a tápot.
Én 5 voltost vennék, az a legpraktikusabb digitális szalaghoz (már ha nem direkt 12V-os digitális szalagot veszel, ahol hármas csoportokban vezérelhetők a ledek - szobához még ez is praktikus lehet), na meg a Nano is 5 voltról megy. Bár ahhoz a kollégák úgyis külön tápot fognak javasolni, mondjuk egy fölösleges usb töltőt (én mondjuk leszartam, annyira nem ingadozik a feszültség terhelésre, hogy hibázzon az Arduino a közös tápon).
Teljesítménytől függően ez lehet laptoptöltő formátum, vagy ilyen rack mount amiből itt kapható akár 40 Amperes is 5 Volton. De lehet próbálkozni akár PC táppal is, ha van fölös otthon.[ Szerkesztve ]
-
Zoja™
őstag
válasz Janos250 #4226 üzenetére
Kiindulásnak szerintem ez sem lenne rossz.
Viszont a WS2812B 5V-ról üzemel. -
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Gyors tippet szeretnék kérni így késő este,ha nem gond.
Ma jött meg egy DHT22 szenzorom, és most próbálgattam gyorsan, hogy működik-e egyáltalán. A programot összeollóztam gyorsan, ellenőriztem, minden jó az Arduino IDE szerint, sikeresen fel is töltöttema MEGA-ra. Megy a program,viszont a serial monitoron adatok helyett ezt kapom:
"Humidity: nan %, Temp: nan Celsius
Humidity: nan %, Temp: nan Celsius
"
Én cseszhetettem el valamit, vagy esetleg maga a szenzor nem jó? Ez az első DHT használatom, és nem tudom hirtelenjében, mire véljem ezt a "non"részt. A programban a mért értékeket "float"-ban határoztam meg, mindenhol úgy láttam eddig.
Ha esetleg valakinek van valami tippje, hálás lennék, köszönömLenovo Thinkpad X220 :D
-
Janos250
őstag
Ez a típus az elmúlt 2-3 hónapban itt a fórumon már többször terítékre került.
Van, aki BT-vel vezérli, van aki mobiltelefonról. Én az utóbbi híve vagyokAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Melyik típusú szalagról?
Célszerű elég izmos tápot választani.
Én szinte mindent az ebayről veszek, kivétel a 12V-os táp.
Az a józsefvárosi piac kínaijainál olcsóbban beszerezhető.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Első kérdés:
Milyen RGB leddel akarsz világítani?
a. Amelyik szalagon színenként együtt tudod vezérelni a szalag összes azonos színű ledjét, (a szalag végén 4 kivezetés van)
b. vagy amelyiken ledenként külön-külön állítod a színeket (szalag végén 3 kivezetés, WS2812B)
Kell hozzá táp (12V) valamint a led és a táp közé valamai kapcsoló szerűség, amit az arduino vezérel.
Ha a b. verzió, akkor kell hozzá megfelelő program az arduinoba, és kell valami, amivel megmondod az arduinonak, hogy mit csináljon pl. halványúljon, színt váltson, stb.Az általad linkelt ATmega328 alapú lap előnye, hogy a "klasszikus" arduino, hátránya, hogy egy kissé öregecske.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
robohw
aktív tag
Nem.
A ledjeidet kell majd meghajtani vmivel.
Mert feltételezem nem csak 1-2 db-ot szeretnél használni.De számítógép is kelleni fog. Meg fel kell majd tudni programozni azt a kis kontrollert, amit kiválasztottál.
[ Szerkesztve ]
My own programming language: http://www.robomax.online
-
zlotty
tag
Sziasztok!
RGB led világítást szeretnék a szobámba. Teljesen kezdő vagyok a ledek/arduino világában. Egy ilyen vezérlőt találtam, ezzel szeretném megoldani a led világítását. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire megfeleő és milyen kiegészítők kellenek még hozzá?
-
bardi
senior tag
válasz Pubszon #4218 üzenetére
Nem. A fórumon a második oldalon van egy hozzászólás, CableCat, 2015 szeptember 8, azt követtem.
NicoHood libraryt kell feltelepíteni hozzá. Aztán ha összeáll, be kell állítani a potméterek tartományát kvázi, ez az első oldalon van leírva hogyan működik. Nekem pl nem mozgott eleget, ezért 1-2 és 5-6-ban is 3-4-et kapcsolt.'92 Honda VFR 750
-
bardi
senior tag
Köszi, akkor inkább hagyom így
Pubszon:
Én a hestore-ban vettem egy pro micro klónt, és azzal csináltam meg. Második vagy harmadik oldalon van talán hozzá módosított program. Ha én összeraktam, és működik, akkor bárkinek megy
Ha jól értettem meg azt, a mit közben találtam a neten, olyan board kell hozzá, amin ATMega32u4 processzor van, akkor lehet játékvezérlőként felismertetni a géppel. Szerintem a nano nem jó hozzá. De a pro microt megvéve is olcsóbban kijön az ember, mint egy LeoBodnar kábellel'92 Honda VFR 750
-
bardi
senior tag
Megcsináltam ezt a projektet tegnap. Lehetséges az, hogy a játékvezérlő nevét átírom? Most arduino micro pro-ként jelenik meg, G25 Shifterre váltanám. Nem nagyon találok erre megoldást. Lehet csak rosszul keresem, vagy nem is az arduino kódon belül kéne megcsinálni.
'92 Honda VFR 750
-
tibi-d
tag
Van még egy 4.3'-os TFT kijelzőm (ITDB43). Ezen is elvégzem a kalibrálást, de a "Button" tesztelésnél egyáltalán nem reagál az érintésre. Itt mi lehet a gond?
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Adott két Mega 2560 panel. Rajtauk egy-egy 3.5"-os TFT (ITDB32S) kijelző. Mindkettőnél elvégzem a touch-pad kalibrálását ugyanazzal a progival, átírom az UTouchCD .h-ban lévő értékeket. Az egyik jól érzékeli a tapintást, a másik, úgy veszi, mintha kb a 1/8 lenne a kijelzőméret. (A bal fölső sarokban leképezi a teljes kijelzőfelületet.)
Mit lehet ilyenkor tenni? -
Teasüti
nagyúr
Ez azért van, mert a loop() másodpercenként több ezerszer lefut és amennyiben egy ciklus idejénél tovább tartod nyomva a gombot ( ), úgy ki-bekapcsolgat a led, aztán mikor felengeded akkor teljesen random, hogy épp melyik állapotban lesz.
Ezért szokás egy változóval figyelni a gomb állapotát és minden ciklusban összehasonlítani az előző állapottal, ami ha megegyezik a jelenlegivel, akkor nem futsz fölösleges köröket. Ha nem egyezik meg a jelenlegivel, akkor ez alkalommal lett lenyomva a gomb, mely átállítja a változót is és a következő körben már nem fog beaktiválni.
Én ezt a módszert szoktam alkalmazni gombnyomásra, vagy bármi egyéb digitális jelzésre:
//button press
if (digitalRead(button) == LOW && !pressed) {
buttonOn = !buttonOn;
pressed = true;
Serial.println("Pressed");
}
else if (digitalRead(button) == HIGH) pressed = false;Ezzel a kóddal pontosan úgy fog működni a gomb, ahogy azt az ember várná. Már ha kapcsolóként akarod, nem pedig "nyomvatartósként". Utóbbinál nyilván nem kell akkor szűrni a jelet, elég annyi, hogy a buttonOn változót nem csak átbillented, hanem konkrétan meghatározod milyen értéket vegyen fel lenyomott és felengedett állapotban.
(#4200) Tankblock
Ez nem erre van kitalálva.
A kolléga egy-egy gombnyomásra akarja ki- és bekapcsolni. A késleltetéssel a prell-t szűrőd, viszont a feladatot nem oldja meg, hisz nyomva tartásnál villogtatni fogja a ledet, ha X időközönként újra és újra átbillenti a buttonOn változót, amíg tartod a gombot.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz Tankblock #4200 üzenetére
Prelleg a nyomógomb. Igazából az első érintkezésre indulhat az akció, át kell állítani egy változót, ami nem engedi az állapotváltást x ideig. Ugyanezt meg kell csinálni az elengedésre is. Az első megszakadásnál végre lehet hajtani az elengedéshez tartozó akciót, és x ideig figyelmen kívül hagyni a nyomógomb állapotváltozásait.
-
zka67
őstag
válasz fpeter84 #4197 üzenetére
Régen én is jól elvoltam a soros portos debuggolással, de amikor áttértem az ST-LINK-re, azóta bánom hogy nem tettem meg korábban.
A sleep módot még nem próbáltam, mert én olyan projekteket csinálok, ahol folyamatosan kell a teljesítmény, sőt van olyan is, hogy szénné kell optimalizálnom a kódot, hogy megfelelő sebességet érjek el. Szóval még nem volt rá szükségem, de ha lesz egy kis időm, meg fogom nézni neked.
-
robohw
aktív tag
Nem tudok oroszul, de sztem az felejtős.
Ha boardot nézel, akkor először azt nézd, milyen a programozhatósága, mert hiába 1000 HUF egy db akármi, ha 30 K hozzá a programozó készülék.
Neked cortex magos nem kell, mert nem nagyon tudnád kihasználni. Az STM32-kben van olyan, az F103 pl. ami még mindig jóval erősebb az uno-nál, 10-szer akkora (20K) a memóriája és a programozása is hasonló, ráadásul olyan 1200-1500 körüli áron kínálják, aliexpressről rendelve.
My own programming language: http://www.robomax.online
-
artiny
őstag
Szenzoroknál mi határozza meg hogy milyen "gyorsan" mukodik, milyen gyorsan végzi a mérést - mit kell keresnem a datasheetben, milyen értékkel állitják be? - mindezekért - a gyorsasagert a baud rate felelos ?
pl. gyorsulás meronel,gyroskopnál...stb
konkrétan: mpu 9150 ,bmp180, ds18b20
-
nagyúr
Szerintetek ez megéri? Akarok még egy board-ot, okosabbat, mint az Uno (klón), de a cortexek, amiket ajánlottatok, mind jóval 5000 fölött vannak, illetve más dolgokban alul maradnak az uno-val szemben(pl ami gyárilag nincs összeforrasztva, eleve kiesik, ilyen finom dolgokat nem merek forrasztgatni).
Vmi jobbat szeretnék, 2000ft körül, amit ugyanúgy tudok használni, mint az uno-t, gondolok a nagyon rugalmas táp lehetőségekre, az usb programozásra... Az se lenne baj, ha lenne rajta Bluetooth vagy wifi, persze akkor nem bánom, ha többe kerül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- E-book olvasók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Asszociációs játék. :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest