- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Milyen széket vegyek?
- Egérpad topik
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoja™
őstag
válasz
MasterMark #3799 üzenetére
Például így. Igaz itt RGB-t vezérel, de ez alapján ki lehet venni 2 tranzisztort a kapcsolásból.
-
MasterMark
titán
12 Voltos sima egyszerű egyszínű LED szalagot hogy tudok PWM vezérelni?
Valamit találtam tranzisztorról meg mosfetről, de egyáltalán ezek hogy működnek? -
gyapo11
őstag
válasz
MasterMark #3797 üzenetére
Az is jó, Ω is működik így.
-
szaszyka
senior tag
válasz
zsolti_20 #3795 üzenetére
Azt értem, csak arra gondoltam, hogy telepítesz 1, vagy 2 arduinot fixre mindegyik helyiségben, amolyan routernek, összekötni őket vezetékkel, és ezekre csatlakozni rádióval megint 1-1 arduinoval. Így nyernél 10-20 métert, amit nem kell rádiózni. Az sem járható, hogy raksz egy routert valahová, és az antennákat húzod szét? Vannak 9méteres antennavezetékek, azzal is lehetne spórolni 10-15 métert. Tilos fix eszközt telepíteni, szerelni?
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #3773 üzenetére
Az adott feladatra valóban nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de a fogyasztással kapcsolatban azért túlzásokba ne essünk! Az ESP8266 tipikusan alacsony fogyasztású!
Ez az a rettentően nagy fogyasztás? Lásd link!Igen, van képe transmit közben 170mA-t is felvenni, light sleepben 10 mA-t, deep slepben meg 0.5 uA (0.5 mikro A) !
-
erer1000
őstag
egy léptető motor folyamatosan műkodve, +10 led egyenletes felizzással elhalványulással arduinorol vezérelve kb mennyi idő alatt meríthet le egy 6f22-es 9V elemet
-
zsolti_20
senior tag
Erről mi a véleményetek? EZ gondolom antenával tiszta terepen tud ekkora távot. Antenna nélkül ezek mennyire használhatóak? Esetleg az antenna méretét lecsökkenteni lehetséges?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
FireKeeper #3778 üzenetére
Sajnos nem pesten lakok, meg csak nem is Mo.-n. Lehet rendelek ebayrol ket db-ot es letesztelem oket.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
FireKeeper #3776 üzenetére
Lenne kozte par dolog fembol keszult.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
FireKeeper #3774 üzenetére
Hatotav erdekelne mennyi, illetve az antenna merete. Ha sikerulne athidalni 40 max 50m-ert tokeletes lenne. 433mhz hc12-es modul tunt a legjobb megoldasnak meretben, fogyasztasban es hatotavban is. Kb 100-200mha aksi mukodtettne ami kibirna 8-12 orat egy toltoltessel ha kevesebbet se baj, mert cserelheto lesz az eszkozben.
-
zsolti_20
senior tag
AZ egyik oldalt egy óra méretű kütyü lenne, ide sajnos nemtudok rakni egy arduino pro mininél nagyobb dolgot. A másik oldalra sima arduino megy, keypaddal, kijelzővel(ez egy falra szerelt dolog lenne). Másik oldalt egy óra méretű kütyü lenne a kezemen, arduino pro minivel, pár gombbal, LCD kijelzővel. A kettő közti kommunikációra keresek megoldást. Jo lenne a bluetooth modul is, csak annak kicsi a hatótávja. Így marad a 433mhz, esetleg még valami kis méretű wifi modul szoba jöhet ha az antenna nem nagyobb kb 4 centinél.
Most elkell ugranom dolgozni, jöhet bármi ötlet, megoldás, felvetés.
-
-
zsolti_20
senior tag
A cég területén belül vannak telefonok, amik alapból ugye SIM kártya mentesek, ha valaki véletlenül mégis bevinné a telefont, kifelé menet a biztonsági öröknél felírják a telefon IMEI számát, ha később probléma lenne nem-e lopott. AZ lényegtelen info most. A lényegi része az lenne hogy elég gyakran rohanni kellene, így az írás is alig fér bele a dologba, Előre beprogramozott dolgok lennének az arduioba amit gombnyomásra eltud küldeni, majd a másik oldalt leokézom, esetleg az időt beírom hogy mikor teljesíthető. Távolság max 50m. Erre keresek bluetooth, vagy 433mhz-es adó vevőt. 2,4ghz is szóba jöhet, de azzal az a baj hogy az antennája nagy. AZ egyik része ennek a dolognak nálam lenne karra erősítve, mint egy óra.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Teasüti #3759 üzenetére
Arrol lenne szo konkretan hogy egymasnak tudnank uzenni par meter tavolsagrol. Mind ket oldalt lenne egy-egy kijelzo amin latnank hogy milyen uzenetet hagyott a masik. Pl megkapom azt hogy "xy cikkszamu dolog kell" visszakuldom hogy "rendben 15 perc" A kommunikacio leroviditese lenne a cel.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! 433mhz-es adó-vevőket titkosítani lehet?
Illetve ezek oda-vissza tudnak egymással kommunikálni? Mind két oldalt lehetséges az adatfogadás és adatküldés? HC12-es modulról lenne konkrétan szó.
-
kismokesz
tag
hello érdeklődni szeretnék valaki tudna segiteni hogy arduino-val hogy kell bios chip-et flashelni?
-
válasz
FireKeeper #3750 üzenetére
Nekem is jo az ebay, napi szinten használom
csak kíváncsi voltam itthon hol/mennyiert van hozzá motyo.
-
FireKeeper
nagyúr
én ebay-ről szoktam összemazsolázgatni ami kell. igaz, várni kell rá 2-3 hetet, de az áraikkal egyik hazai üzlet sem versenyezhet, gusztustalan olcsón lehet arduinos cuccokat beszerezni. arra vigyázz azért, hogy olyat nézz, ahol ingyen a posta.
ha mindenképp itthonról akarsz vásárolni, a HEStore-nál találsz egész visszafogott áron, bár az ő üzletük meg kinn van a fenében, még az Örsről kell hévezni pár megállót+séta. bár ha nem pesti vagy, akkor marad a posta, náluk viszont az mindig fizetős
a webshopjukban a "modulvilág" kategóriában találod az arduinos + egyéb hobby elektronika kütyüket.
szerk: yuhé, ezen a hsz-el Nagyúr lettem!
-
Janos250
őstag
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Csatlakozom a próbálkozók táborához
Egy ilyen csomagot vettem 2 hete négyezer pár száz forintért, pont egy hét alatt kaptam meg.
Most kezdem tanulgatni, de nekem is az elektronikai része az ismeretlenebb (mára most untam meg).
Rendeltem még egy nano-t és kiegészítőket, mert az autós rádiómat fogom kicsit felokosítani.
Kondikból mekkorákat szerezzek be ezekhez a motorokhoz? Ki szerettem volna próbálni őket, de nem nagyon akarnak mozogni, csak búgnak.
-
Janos250
őstag
-
-
gyapo11
őstag
válasz
MasterMark #3726 üzenetére
Milyen led, mennyi áramot vesz föl 5 V-ról? Még ha működik is, és nem is megy tönkre semmi, akkor sem szakszerű megoldás.
-
válasz
Janos250 #3740 üzenetére
A tudsz erről vmi szakirodalmat? A weblapos megoldás jól hangzik, magától állítja elő vagy én hozom létre?
Ha tanítod, akkor úgy érzem, lesz pár kérdésem még hozzád a későbbiekben.
Grafikus környezet ügyben tudsz vmit mondani? A scratch4arduino mennyire használható, vagy van-e másik, olyasmit keresek, mint a lego blocks sdk-ja... -
válasz
FireKeeper #3733 üzenetére
Itthon hol erdemes beszerezni hozza jo aru motyokat?
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3734 üzenetére
Na, azt nem tudom, mert én a PWM jelet csak FET vezérlésére használom.
100 ohmos ellenállásból szereztem be 4 darabot, ami majd illesztésre kerül a PT100-as ellenállás hőmérőhöz, de ha látnék nem drágán, még vennék tartaléknak. -
Janos250
őstag
"Ha nem az eredeti AtMega xxx proci van rajta, hogy lehet kompatibilis az UNO-val?"
Én is elcsodálkoztam az árán, és rendeltem is egyből ötöt. Megjöttek. Az előbb, tehát ki még nem próbáltam őket.
A procin ugyanaz a felirat, mint bármely másikon, de ettől még persze lehet, hogy mondjuk fából van a belseje, mint a napokban a nyíregyházi jóembernek a piacon eladott SSD meghajtó. Majd kiderül.
"lehet egyszerre 2-t is rákötni?"
Persze.
"A szervókhoz ugye nem kell meghajtó elektronika, csak táp, és lehet direktbe kötni a pwm kimenetre?"
Szervoja válogatja. Én találkoztam már olyan olcsó szervoval is, hogy a PWM jelnek táp erősségűnek kellett lenni.
"BT vagy wifi"
Ebben itt megoszlanak a vélemények. Én a WiFit pártolom, de mások meg a BT-t.
WiFi megoldásként ma az ESP12E ami leginkább szóba jöhet. Nem a WiFi shield! Pici, gyors, miegymás, de kevés az I/O lába.
Mindenki az ESP32-t várja, ami elvileg szept. 1. óta kapható, de "out of stock" :-(
A paraméterei igen meggyőzőek, tud WiFit és BT-t is, kétmagos, nagy memóriával, stb.
[link]
[link]
[link]
[link] -
válasz
Janos250 #3721 üzenetére
Sziasztok!
Ha nem az eredeti AtMega xxx proci van rajta, hogy lehet kompatibilis az UNO-val?
Mostanában kezdtem keresgélni, de ennyire olcsó lapot nem láttam sehol, erre meg először az ára miatt azt hittem, hogy csak egy hat.A gyerekemnek akarok összerakni vmi robotféleséget, hogy beoltsam egy kis programozással, talán legolcsóbban arduinoval tudnám összehozni. Gondolkodtam még a bbc micro:bit lapon, mert ahhoz van jó kis grafikus programozó felület, kisgyerekeknek való, de talán a scratch4arduino is jó lesz valamire, és mégis nagyobb közösség áll mögötte.
Úgy kb 4 motort szeretnék vele meghajtani, láttam ilyen h-hidakat linkelve pár hsz-el ezelőtt, abból lehet egyszerre 2-t is rákötni? A szervókhoz ugye nem kell meghajtó elektronika, csak táp, és lehet direktbe kötni a pwm kimenetre?
És kellene vmi vezeték nélküli kapcsolat, BT vagy wifi, hogy lehessen távirányítani a cuccot, tudtok ilyesmit ajánlani?
Előre is köszi a segítséget! -
FireKeeper
nagyúr
én anno ilyet vettem, ehhez még táp is van.
én amondó lennék hogy a hozzá való cuccokat érdemes inkább egyesével összevadászni, mert az ilyen összeválogatott csomagokban sokszor vannak felesleges dolgok is, és általában elég drágák. alap elektronikai alkatrészeket (ellenállások, kondik, ledek, tranyók, stb) itthon is lehet kapni, nem túl drágán.
-
Janos250
őstag
Igen, az nem árt, ennyit bőven megér.
Ez sem árt: [link]
Ebből van apa/apa, anya/anya, apa/anya.
előbb-utóbb kevés lesz a föld csatlakozási pontok száma a panelon, valahogy osztani kell.
Ahhoz ez is jól jön:
[link]Közben látom, más is ajánlotta a "solderless boardot". Igen, az a fehér műanyag.
A képen lévő jobb, mint amit én linkelte, mert azon van föld és táp "vonal", így könnyebb az ember élete, áttekinthetőbb a dolog. -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3726 üzenetére
Elvben: igen
Gyakorlatban : nem biztos
A kontrollerek zöménél a kimenet nem ad akkora áramot, hogy tönkretegye a ledet.
Túlterhelni a kontroller kimenetét ugyan nem illik, de a tapasztalat szerint jól bírja, általában nem megy tőle tönkre. Persze lehet fordítva is :-(
Hajdanában PC-s, Microchip PIC-es koromban az akkori ledekre símán ráadtuk az 5 voltot. Világítottak mint a nap, de többnyire nem mentek tönkre.
Múltkor be akartam ugyanezt mutatni mostani leddel és 5 volttal. Pillanat alatt kiégett a led. -
Janos250
őstag
-
gyapo11
őstag
Sok feladatra elég a programozás. Főleg olyanokra, ahol a be és kimenetek szintén 5 V-os digitális rendszerhez kapcsolódnak.
De pl. ha egy ledet rákötsz egy kimenetre ellenállás nélkül, az már nem jó. Ha egy autóakku feszültségét akarod mérni, akkor már megint ellenállások kellenek. Ha valami 40 mA-nél nagyobb áramot igénylő eszközt akarsz működtetni, pl. relé, akkor megint elektronika kell. Szóval a lehetséges felhasználási területek jó nagy része ki fog esni elektronika nélkül.
Nem kell félni az elektronikától sem, főleg nem ilyen szinten, ami ide kell, tanulni kell. -
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3718 üzenetére
Szerintem nem jo a giroszkop, mert van driftje, folyamatosan kuszik el a mutatott ertek, ha statikusan all. A zaja is nagyobb, mint a gyorsulas mero szenzornak.
Ha gyors a folyamat, akkor szerintem erdemes mindkettot hasznalni, ha lassu, akkor a gyorsulas mero eleg.
Legalabbis, ha jol ertelmeztem az eredeti kerdest. -
-
Sziasztok! Olvasgattam a rendszerrol es megtetszett a dolog. Proginf kepzesen vagyok, de az elektronikahoz nem igazan ertek. Igy is bele merjek vagni? Milyen kezdo cuccot es honnan erdemes rendelnem ami megfelel ismerkedes szempontjabol?
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3718 üzenetére
Szerintem igen.
-
kismokesz
tag
ezt néztem én is de kb 1 hónap mire ide ér. aruino meg kéznél lesz nemsokára.
esetleg rajzod vagy kapcsoláod nem lenne hozzá?
vagy valakinek esetleg???
-
kismokesz
tag
ezt a chip-et akarnám ujraflashelni mert rossz cucc került rá.
25q64fw
ebben kellene segitség ha tudnál vagy tudnátok segiteni.
-
kismokesz
tag
hello érdeklődni szeretnék hogy lehet-e vele bios chip-et flashelni?
-
zoli03
őstag
Létezik olyan szenzor, ami dőlést mér? Viszonylag pontos kéne, legalább 0,5° pontosságú és elég ha egy síkban mér.
-
kmisi99
addikt
válasz
gyapo11 #3703 üzenetére
Ez a hőmérsékletes tényező érdekes, és hasznos infó.
Akár arduino pro mini is jó lenne mondjuk?
A merevlemezhez kapcsolódóan én azon az elven indulok ki, hogy mikor lecsatlakoztatunk USB-n számítógépről valamit, olyankor ugye megszakítja szoftveresen az adatkapcsolatot, majd mi fizikailag szüntetjük meg az áram ellátását.
Na most itt annyi lesz, hogy én az adatkapcsolatot is fizikailag fogom megszakítani. Szóval ilyen elven gondolkodva nemhiszem, hogy megviselné. Viszont valóban gondolkodtam a merevlemez eladásán majd 128GB os pendrive vásárlásán, az már 0-24 ben be lehetne dugva, de én két dolgot imádok, takarékoskodni, és "feltalálni" megalkotni valami egyedit.
-
gyapo11
őstag
Próbaképpen írtam egy óraprogramot, ami óránként elfütyülte az időt. A millis függvény adta az időalapot. ez 32 másodpercet késett naponta, amikor a szobában volt. Tettem a programba egy napi 32 másodperces ugrást, és 1-2 másodpercre csökkent a napi eltérés. Ezután kivittem a hidegbe, és sokkal elmászott ez az érték, már nem emlékszem mennyire, de jelentősen.
Vagyis a kvarcból leosztott időalap nem túl pontos, és elég nagy a hőfokfüggése. -
Zoja™
őstag
válasz
gyapo11 #3703 üzenetére
Nézd el nekem, a mikrovezérlőkkel én is még csak most ismerkedem, de az alábbit elmagyaráznád nekem?
Mivel szobában lesz, ahol a hőfok nem változik túl sokat, elég pontosra be lehet lőni a sima millis függvénnyel is az órát, megméred egy nap mennyit tér el, és ennyivel korrigálod naponta az időt. Azt ne feledd, hogy 50 naponta a millis átcsordul.
Mit és milyen mértékben befolyásol ez a jelenség?
-
gyapo11
őstag
válasz
kmisi99 #3692 üzenetére
Erre bőven elég bármelyik arduino. Kell egy órát figyelni, meg egy bejövő pint, és egy kimenő pinnel vezérelni a relét. Mivel szobában lesz, ahol a hőfok nem változik túl sokat, elég pontosra be lehet lőni a sima millis függvénnyel is az órát, megméred egy nap mennyit tér el, és ennyivel korrigálod naponta az időt. Azt ne feledd, hogy 50 naponta a millis átcsordul.
Ha az arduinot független tápról járatod, akkor a ledről jövő feszt is rákötheted, a másik oldalon a relé biztosítja a földfüggetlenséget.
Viszont az valóban kérdés, hogy mit szól a wincsi a tápelvételhez, hogy kezeli le a torrent kliens a wincsi eltűnését és megjelenését. Ezeket tisztázd előtte. -
Zoja™
őstag
Egyébként mit szólnátok hozzá, ha összedobnék egy téma összefoglalót? Referenciaként szolgáljon ez.
Az ,,LG G2 visszahozása a tetszhalálból, azaz amikor nincs semmilyen életjel sem" rész már nem az én művem, azért is üt el az összefoglaló többi részétől.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- GIGABYTE RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB - 20 hónap garancia
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest