- A hivatalos árnál jóval többe kerülhetnek az új GeForce-ok
- Megágyazott az egyik exascale rendszerének Németország
- Kvantumpontos OLED óriással bővült az INNOCN gaming kijelzőinek kínálata
- 2 TB-osra hízott a Team Group egyik strapabíró memóriakártyája
- Jóval kevesebbet költ a modern gyáraira idén a Samsung
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Gaming notebook topik
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A hivatalos árnál jóval többe kerülhetnek az új GeForce-ok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
válasz Cucuska2 #40885 üzenetére
Nem volt időm kitesztelni, de enterprise lemez révén gondolom megközelítőleg tudhatja.
sonar: itt van egy kalk.
[ Szerkesztve ]
-
-
olivera88
veterán
válasz Cucuska2 #38887 üzenetére
amdgpu-dkms amdgpu amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
lev258 Ezt nem tudtam, mondjuk nem is használok Ubuntut. Játékre kellett ismerősömnek elvileg.
Frawly Az ismerősöm meg pont a gyártó oldalárol töltötte le. És ez Debianra is érvényes h nem kell semmi driver?
[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
veterán
válasz Cucuska2 #38879 üzenetére
Romló szemem miatt, meg talán a megszokás is, de 22" alatt nem tudom élvezni a képet.
Most épp egy 24" LG monitort hurcibálok, minden ráépítve, minden benne van, meg van csinálva vezetéknélküli egér, bill, normális hangja van aránylag, nem cincog csak mint egy laptop stb.
Pont olyan ami nekem maximálisan megfelel.Az egyik régebbi egybegépem egy kijelzőtörött laptop alaplap volt egy 22" monitorra applikálva, teljesen pofásra sikerült de szegényesek voltak a bővítési lehetőségek.
Egy mini pc az teljes értékű, natív sata, egy vagon usb3 port, normális hdmi kimenet, ilyesmi.
Nekem bevált.
Nagy az igaz . De a munkámból kifolyólag mindenhova autóval vagyok kénytelen menni, és egy 2x2 méteres berendezett őrkonténerbe, vagy egy lakókocsiba elfér a cuccosom.Így hogy egy 24" monitor + egy mindennel felszerelt pc együttesen 23-25 watt alatt fogyaszt átlagba, ezt nehéz szerintem alulüberelni.
Éjjel, sötétbe, levett fényerővel képes vagyok 15-17W környékén használni a cuccost. Ehhz kellettek megfelelő szoftverek is, amik nem csak a gammával játszanak amikor a fényerőt szabályzom, hanem frankón a backlight ledek teljesítményét szabályozzák, DDCControl linuxra, és ugyanilyen célszoft Winre.Hülyén hangzik de pl. egy médiaplayer, nálam az SmPlayer teljes optimalizálása FHD vagy hevc filmeknél levitte 70-ről 28-30%-ra a procihasználatot és ez üzemidőbe 30-40 perc pluszba.
Itt minden W számít.[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz Cucuska2 #38865 üzenetére
Csupán annyi hogy elszállt a telepítőben....
A grub kétféle módon akart települni(wtf?),"normál" illetve "efi" módban(az utóbbinál írta ki hogy végzetes hiba történt).
Mikor syslinuxban indult(by unetbootin) akkor nem volt semmi probléma(igaz maradt a normál mód).
Gondoltam a linuxmint-en nem lesz probléma, mert abban van isolinux is.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
GreenGoblin
őstag
válasz Cucuska2 #38851 üzenetére
A hozzászólásodból gondolom az informatikát vágod. Viszont sokan, köztük én is nemigazán. Szóval ne magadból indulj ki. Ami neked egy egyszerű guglizás az másnak nem.
Újratelepítettem nemrég mert még bekapcsolni sem tudtam a gépem. Ha nem tudtam volna live boot-ot szerezni akkor dobhattam volna a kukába a laptopom. Már rajta voltam, hogy rendelek egy Mac-et. Hosszú évek windows-ozása során ilyen ott sosem történt, fele ennyi bajom bem volt, viszont ott más bajok vannak amiket jelenleg nehezebben viselek el mint ezeket itt. Az átláthatóság az igaz, ezzel nem tudok vitába kelni.
Alkalmazásboltra amit írtál az egyedi, hisz azt írtad le hogy te mit csinálsz, csak nem mindenki olyan mint te... ....... .- -- ....... -... .- - -- .- -.
-
veterán
válasz Cucuska2 #38608 üzenetére
Töröltem a cserélhető lemezek közül és betettem fstabba.
Ilyn lett:/dev/disk/by-label/ADAT_1TB /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Nem a /mnt alá hanem ahol eddig is volt, a media/tibi alá csatoltam.
Persze nem én mert én még mindig gugliznék, a gnome-disks volt az ügyes aki beleírta az fstabba.
Tesztelem, azaz használom mint eddig és remélem jó lesz így.
Köszi a segítséget. -
teleahocipöm
senior tag
válasz Cucuska2 #38612 üzenetére
Csak saját projektet tudtam volna betölteni, biztos lehet videofájlt is de nem jöttem rá, mondjuk a fájl behúzást nem próbáltam.
A Pitivit próbáltam, de renderelésre 22 percet írt, ( a mentést valami .xges formátum lett volna) ezért tettem egy próbát ismét az Avidemux-al, ugyan azt a két videót vágtam meg és illesztettem össze, a Pitivi csak nemrég végzett, az Avidemux max 1 perc volt erős túlzással.
A Pitivi is jó lenne, csak borzalmasan lassú a mentése. -
veterán
válasz Cucuska2 #38606 üzenetére
Meg fogom fogadni a tanacsodat, de meg mindig nem ertem hogyan hozhat letre ugyanolyan neven csatolasi pontot.
Es mivel a nev ugyanaz, logikusan hozzabiggyeszti az egyest.
De meg igy se vilagos, oke, legyen ADAT_1TB1.
Viszont ott az eredeti is! Ott az ADAT_1TB csatolas, akkor miert nem azt a nevut hasznalja?
Es ugye cserelheto a lemez, oke, tevedjen. De ezutan akarhanyszor rebootolok, vagy leallok es boot, ugyanez lesz az eredmeny. Koprobaltam mielott toroltem a fantom csatolast, 2x reboot es 2x leallitas-inditas.
Kovetkezetesen ragaszkodott a ket adatparticiohoz, az nem lehet hogy 4x ugyanugy osszekutyuljon cserelheto lemezeket.
Pendrive nem volt bedugva ez 100℅.
Es a masik 5 particiot eddig, kb. 10 honapig sose mountolta.rosszul, ezt meg mar harmadszor.Van a kepemen egy szinten ures Evolve csatolasi pont.
Ez nem kavarhat be? Miert ures, nulla ez?
Ez lehet a Samsung EVO ssd-m. De miert nulla elem?
Ezen a ssd-n van az ominozus ADAT_1TB particio is. Nem lehet hogy ez okoz valamit? Megprobalom torolni, mint az adat1 csatolasi pontot. De ha legyalulom ezzel az egesz 1 teras ssd-t, akkor en falnak megyek! -
veterán
válasz Cucuska2 #38604 üzenetére
Nagyon egyszeruen, csak a / van benne es a swap.
Az osszes tobbi, szam szerint 2 sata lemezrol 6 particio mind cserelheto meghajtokent szerepel, ami kell a hasznalathoz az a 2 particio rendszerinditaskor automount.
Vagyis fstab nem hinnem hogy okozna ezt a duplikalasi anomaliat.Fstabrol holnap este tudok szoveget mutatni, az egyik melohelyi gep produkalta ma del korul egy boot utan az adatparticio anomaliat.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Cucuska2 #38510 üzenetére
Nekem is van, most is megy Xubuntuval, Linuxium volt nálam is a nyerő.... viszont az csak 2GB-os volt, és azt hiszem gyárilag már 64bites UEFI volt rajta, nem 32bites, mint sok máson... így ment rEFInd-del. Meg át kellett mentenem a wifi nvramját winről.
Tegnap még működött...
-
Marcsello31
őstag
válasz Cucuska2 #38136 üzenetére
Szia! Igazad van, nem erőltetem a dolgot. Boxon marad az android, még mindig jobb amivel mostanában vergődtem. Hiányzik az a gyorsítás, ami android alatt megvan, hiába látja jól, a cput,wifit,bluetootht,ramot, ha elindítok egy játékot boxon telepített linux alatt, azonnal szaggat. Azt nem értem, nem idei téma, hogy pl corelelec alatt ezek meg vannak, akkor sima linux alatt miért nem? Videót igértem nemsokára jövök is vele. Amíg nincs meg ez a típusú gyorsítás nincs sok értelme kis programok elfutnak gond nélkül, de amihez gpu is kellene az már nem annyira. mindenesetre így hagyom a pendriveomon, ha valamit találnék ki próbálhatom, de ennyi. Pedig akadás mentesen ment a firefox desktopos böngésző a boxon linux alatt, kis ablakban indítva még a youtube is elment, de nagyban nem, ha meg találnám a hozzávaló vga gpu drivert fasza lenne. De gyorsítás nélkül. csak LOL. de jövök majd egy videóval. Nameg egy erre való kernel sem ártana, ami széntén hiányos. . amúgy még mindig elmenne egy alap ubuntu szevernek, ha nem a desktopot nézzük.
-
veterán
válasz Cucuska2 #38107 üzenetére
Én egy szóval se panaszkodtam most!
Akkor panaszkodtam amikor a pc-m nem volt hajlandó normálisan együttműködni a Linux Mint 3, a Debian 1 és a Manjaro 2 változatával.
Erre ismételheted saját magadat hogy,
olyan vasat kell választani ami Linux kompatibilis.
Nos ez megtörtént de pont fordítva, vagyis a pc-men csődöt mondott 5 Linux, az Ubuntu meg fél éve hiba nélkül megy.
Hálistennek.
Valamint aki esetleg most kap ihletet hogy megízlelgesse a Linuxot, az nem fog alaplapot, videokártyát, szkennert, multifunkcióst és még 10 hardverét lecserélni.
Leírtam hogy én miért nem tudok CSAK Linuxot használni, szeretem, egyre jobban, a KDE után a Win 20 év ugrás vissza a múltba, irgalmatlanul fapados, de mindenképp kell.
Ebben mi a panaszkodás?
A szoftverkínálat viszont a Linux fapadosságát is kimutatja, pl. a Kaffeine TV szoftverem azt tudja amit kell kell de egy SmartDVB fényéveket ver rá kényelmi és vizuális szolgáltatások terén. Free szoftver ez is.
De ez nem is érdekes, 2 év keresgélés után tudok végre tévézni Linux alatt is.
Tényeket vázoltam fel
Erre megint én vagyok a fekete bárány.
Thanks.
Szerintem le kéne zárni, Ubival is, mert megint veszekedés lesz a vége. Amit nem szeretnék. Bár megin (bizonyára) én voltam a hunyó, mindegy miért, de ez lesz a vége.
Ha nem piszkál senki akkor ezt a threadet szerintem zárjuk le mert nem fogjuk úgyse megérteni sose egymást. -
veterán
válasz Cucuska2 #37827 üzenetére
Szoftverkezelőből, a gyáriból telepítettem.
Kihozott 3 darabot, rányomtam az elsőre,
Viber-unofficial.
Van még
viber-mtd és
viber
A leírások ugyanazok, így a legelsőre nyomtam.
Ha jól látom snap.Szerk, van a Szoftvertelepítőbe olyan hogy permissions, itt a home van kipipálva de több lehetőség nincsen.
Vagyis tényleg nem férhet hozzá a többi partícióhoz, semmihez..?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Cucuska2 #37825 üzenetére
Drag&drop, de felnyitottad a szememet..!!
Ha csatolni akarom és tallózok, csak a /home alatt látszik minden, onnan lehet is küldeni drag&droppal is. Csak nekem ott semmi nincs mert dualboot van W10 és egy 1TB háttértárra dolgozik a két OS, letöltések, képek, mentési utak, gyors elérési beállítások stb. ugyanazok, minden közös.A /media alatt semmi nem látszik a Viberbe tallózásnál, oda vannak csatolva a másod ssd meg a háttérpartíciók.
Vagyis nincsen joga onnan olvasni se. Viszont ezt nem tudom hogy lehet orvosolni. -
törölt tag
válasz Cucuska2 #36938 üzenetére
+ (#36939) ubyegon2
A zasszony vette neten.
Mostanra úgy néz ki, túlhaladott. Az fsck.fat órákig ment, eredmény nélkül, így leállítottam. Formáztam FAT32-re, elkezdtem mappánként, de legfeljebb pár száz MB-onként másolni, eddig úgy néz ki, hibátlan.
Fél millát biztos nem adott ki érte, vagy ha igen, akkor az nem a saját pénze volt (de nem is az enyém).[ Szerkesztve ]
-
Teagol
aktív tag
válasz Cucuska2 #36920 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat, majd próbálom intézni, csak állandóan rajtam lóg a gyerek.
Próbáltam a lubuntu 18.04-et is.
Tök mindegy, arra kell, hogy életet leheljek a régi gépbe, mert a 2,8 éves fiam nagyon nézegeti apa laptopját
Ha valamin a youtube/nándimese (játékautók elmegy, már rendben vagyok, frissítés egyelőre nem annyira szempont. -
cigam
titán
válasz Cucuska2 #36679 üzenetére
Itt is hasonló módon. Bejelented, és nem történik semmi egészen addig míg le nem zárják azzal, hogy a bejelentéskor használt verzió támogatása lejárt.
Olyan is létezik, hogy az egyértelmű hibát (a lemezválasztó legördülő menüben nem lehet választani) megmagyarázzák, hogy az úgy jó ahogy van. Bele sem gondolnak mi is az, de ha a Canonical ilyenre csinálta, akkor az helyes megoldás.---
Másik topikban említették hogy "totál másként kell egy ideje az Ubuntu alapúakban is auto csatolást szerkeszteni". Nem fejtette ki bővebben, mondván, hogy ott offtopkik. Viszont érdekelne a dolog. Itt nem az fstab szerkesztése a megoldás?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
I02S3F
addikt
válasz Cucuska2 #36251 üzenetére
Értem! Ezt sajnos nem tudtam róla!
Én ezért nem dobom a Linuxot. Kíváncsi vagyok, hogy ez probléma műszaki-e, vagy emberi, jogi, gazdasági, stb. (Írom ezt a hardver gyorsított videólejátszás hiányosságára)
Bár olvastam róla cikket és a nem megfelelő driver az oka (fejlesztési szempontból).
[ Szerkesztve ]
-
Buncaman
tag
válasz Cucuska2 #36214 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors és összefogott választ!
Libre Office szerintem tökéletes lesz, a böngészős office ez esetben akkor tökéletes lesz iskolai projekthez/munkához.
Jobban preferálom ha csak Linux lesz, de elgondolkodok azért egy dual booton. :/
Bár már nem igazán tolom online játékokkal, ez korábban volt nagy heppem. Lan meg gondolom nem probléma Linuxon.Még egyszer köszönöm!
Elérhetőség az adatlapomon.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest