- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Androidos tablet topic
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- IFA 2024: Erős, bár drága NAS-ok a Ugreentől
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Balinov
titán
válasz
Pista0001 #9870 üzenetére
Pista0001, dejohogy rakerdeztel, hulye vagyok, veletlen a sodimm 2x8GB kitet rendeltem meg. Halistennek, ugynez ki, még tudtam azt a tetelt torolni a rendelesbol es 1-2GBP-ert dragabban megrendeltem a helyes, DDR3L, 2x8GB kitet
Holnap helyett Szerdara itt van. Majd beszamolok
Monduk akkor se lett volna semmi gond, ha nem tudom torolni a sodimm rendelest, van a csaladban 2 regi, DDR alapu lapos, azokba elment volna 1-1 8GB stick
-
daninet
veterán
válasz
bambano #9866 üzenetére
kolléga kijavít de úgy hivatkozott rá mint a munkahelyére nem mint a saját cégére. Én személy szerint nem vállalnék plusz egy IT állást és utána még a hibás is te legyél ha a DIY cuccnak baja van. Céges környezetbe venni kell valami kész terméket oszt csókolom.
Ha van IT és felelős a hardverért majd ők építenek szervert. -
bambano
titán
válasz
ParadoxH #9864 üzenetére
Hogy mit javasolok meg mit csinálnék én, az most különbözik
Attól is függ, te mit szeretnél:
1. használni és túl lenni rajta
2. szeretsz barkácsolni.1. Szerintem egy normálisan összerakott gép, meg valami gyárilag összerakott nas platformmal, truenas, ilyesmi
2. saját gép, debian, samba vagy nfs.De a gyári nas is jó megoldás, ha az árát hajlandóak kifizetni. A gyári nassal az lehet a gond, hogy attól függően, mennyire koszos környezetben van a gép, meghibásodhat, és a gyári nashoz nem lesz két perc múlva pótalkatrész. Ha egy épített pc tápja elszáll (ami azért ipari környezetben nem valószínűtlen), akkor a sarki bótban van másik. Most, hogy ez így eszembe jutott, lehet, hogy egy kettős konverziós online szünetmentest is vennék
Kérdés még a biztonsági igény, vagyis az, hogyha összeborul ez a gép, mekkora lesz a kár. Ha a kár nagy, akkor nem egy gép, hanem kettő, és realtime replikáció a kettő között. A nasok is tudnak ilyet, a sima linuxok is.
-
daninet
veterán
válasz
ParadoxH #9864 üzenetére
én ilyen környezetbe nem DIY megoldást raknék hanem egy Synology/QNAP NAS-t.
4 lemezes elég lesz, 4x8Tb tárhely szerintem ki fog tartani főleg ha azt vesszük, hogy pár Mb egy gcode és még backup is mehet rá.
Mind a két gyártó esetén teljesen jól kezelhetőek a hozzáférések és a programcsomagjuk része a különféle backup/fájlmegosztás meg mindenféle.Synology körül kicsit áll a bál, lehet érdemes QNAP felé nézni, minőségben és szolgáltatásban elég egyforma a kettő
-
ParadoxH
aktív tag
Sziasztok!
A munkahelyemre egy kkv-hoz szeretnék kialakítani a belső hálózaton egy szervert / nas-t.
Van vagy 4 pc a hálózaton és kb 5-6 cnc gép. Elsősorban lézer és plazmavágók. A cél az lenne, hogy a pc-ken megtervezett cnc programokat mindegyik gépen el tudjuk érni. Elsősorban cad-fájlokat és gcode-okat tárolnánk rajta. Mindegyik gépen ami hozzáférne Windows van. Nem árt ha:
- tudok jogosultságokat állítani a fájlok kezelésében
- legyen lehetőség remote hozzáféréshez
- a non plus ultra az lenne ha egy gépről akár teljes backupot is tudnék csinálni, és azt tárolni tudnám (ez inkább csak kényelmi szempont, nem eslődleges)Mit javasolnátok kiindulásként erre a feladatra? Ti hogyan oldanátok meg? Nagyjából elég ha adtok egy iránymutatást, esetleg pár buktatót, amire figyeljek.
Köszönöm!
-
daninet
veterán
válasz
MrSealRD #9855 üzenetére
Docker és VM más alapelv. VM-nél minden hardver dedikált a virtuális gépnek. Docker esetén pedig közös kernel van és csak a userspace változik izolált konténerekben. Ez azt jelenti, hogy egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező konténer a kernelből pont ugyanazokat a hw adatokat tudja kiolvasni amit a host.
-
ViZion
félisten
válasz
MrSealRD #9855 üzenetére
áh, értem. De a Glances az a PVE-n fut, az átadott HW smart adatokat is látja szerintem, csak a foglaltságot nem, ha jól emléXem.
VM-ben a Home Assistant fut, az csak rögzíti/megjeleníti, amit a PVE host-on a Glances összekapar.
Mintha ez a beszélgetés már lett volna, okkosotthonban, vagy itt?(nem Veled, de volt ilyesmi kérdés asszem)
-
MrSealRD
veterán
Ahhoz képest, hogy nem értetted, jó a válasz... Én abból indultam ki, hogy ESXI alatt amint átadok egy hardvert a VM-nek, hirtelen mintha megszűnne létezni az ESXI számára bizonyos szempontból... de aztán lehet, hogy valaki tudná ezt cáfolni... De ESXI alatt is parancssorból tudok smart-ot lekérdezni... Egy VM-ben futó bármilyen monitorozó eszköz totál nem fér hozzá az ESXI által kezelt hardver elemekhez... Korábban szívtam UPS-el is sokat, aztán elengedtem...
-
daninet
veterán
válasz
TheProb #9849 üzenetére
Glances-t futtatom és home assistantban csináltam pár grafikont. Home Assistant továbbá simán tud SSH-n időzítve parancsokat küldeni aminek a válaszát legyen az szám vagy string szintén be tudja rakni grafikonokba.
Tudom, hogy ezer jobb megoldás van, de mivel ugyis fut HA ezért ez a legegyszerűbb, nem kell még egy dolgot futtatnom csak infókértPl az alábbi pár sor a futó docker konténerek számát adja vissza HA-nak és utána erre van egy automatizmusom, hogy a ledeket a rack-ben pirosra állítsa ha a szükségesnél egyel kevesebb konténer megy
command_line:
- sensor:
name: Running Containers Count
command: 'ssh -i /config/ssh_key -o StrictHostKeyChecking=no root@192.168.1.200 "docker ps -q | wc -l"'
unit_of_measurement: "containers"
value_template: "{{ value | int }}"
scan_interval: 60 -
ViZion
félisten
válasz
MrSealRD #9851 üzenetére
Ezt nem is értem, de válaszolok ...
hw átadás vm-nek a legvégső, ha szükséges.
Monitorozni azért kell, mert pve mutat mindent, de a HA reagálni is tud rá, pl. kiírja, h a swap teli, akkor tudom, h a frigate/python memo leak még ott van. De az új kernellel asszem megszűnt. -
MrSealRD
veterán
Ilyenkor van valami feltétele a monitorozásnak? Gondolok olyanra, hogy van a gépben 2-3 SSD, meg 2-3 HDD...és akkor egyik SSD-n maga a proxmox van, a többit meg VM-ek használják... Ilyenkor át kell adni dedikáltan az eszközt a VM-nek, vagy pont, hogy nem...?! Vagy mi alapján történik a monitorozás?
-
TheProb
veterán
Monitoringra, HW state-re kinek mi vált be? Homarr a dash-t támogatja pl natívan, de az valami iszonyat fapad. Legalábbis a minimal effort-ot beletéve alig mutat valamit.
Illetve amit mindenképp szeretnék integrálni, hogy HDS-el vagy egyéb tool-al monitorozni tudjam a HDD/SSD-k állapotát és szintén egy, közös felületre lehessen ezeket összepakolni.Glances, esetleg cockpit jó lehet pl? Grafana/prometheus irány nem ágyúval galambra lövés egy sima homeserver kapcsán?
-
ekkold
őstag
válasz
Pista0001 #9846 üzenetére
Erre is van "okos megoldás", pl. a GitHub-on, de a második Mikrotikes cikkemben (a vége felé) én is írtam róla pár sort... [link: Mikrotik_1] [link: Mikrotik-2]
-
Balinov
titán
Srácok, használ, használt valaki optiplex 5040 Mt-t homeservernek? Ha igen, 32gb támogatott? Azt tudom hogy a ssf verzio támogatja 32gbt de a micro tower re a dell azt mondja hogy 16gb max, dd3l-bol de Redditen láttam többen 24gbvel használják. 4db ram slot van
Köszi
Bali -
Pista0001
addikt
Sziasztok. Szög egyszerű router os ajánlást szeretnék kérni. Kb annyit kellene tudnia, mint egy egyszerű bármilyen routernek. Osszon ip címet (v4) a gépeknek, amik legyenek elérhetőek egymásnak. Lehetőség szerint cd-ről vagy pendrive-ról bootoljon, ramdrive-ból fusson, x86 kompatibilis legyen, a gép egyetlen ethernetjére kötött switchre kötött gépeknek osszon ip-t beavatkozás nélkül.
Van egy gépem proxmox-szal és 2 vm-mel, azzal szeretnék bíbelődni, de leválasztanám ehhez az itthoni hálózatról, viszont nincs másik routerem kéznél... X86-os gép van dögivel, switch is
-
válasz
Fecogame #8185 üzenetére
Jött megkeresés privátban, hogy írjam meg, hogyan scripteltem le ezt az ellenőrzést.
Itt a kód, persze módosítani kell, mielőtt használod, de a lényeg benne van:
gethdsinfo() { $HDSLOCATION -onlydevs $HDD,$M2SSD | grep -v 'HDD Device\|Temp\|Power on time\|Total written' | tail -n +6; }
[ -f "$HDSLOG" ] && [[ "$(cat $HDSLOG)" != "$(gethdsinfo)" ]] && echo -e "Storage status has been changed based on HDS.\n\nCurrent:\n$(gethdsinfo)\n-----\n\nPrevious:\n$(cat $HDSLOG)\n\n$(lastComment $LINENO)"
gethdsinfo > "$HDSLOG" && chown $SSHUser:$SSHUser "$HDSLOG"
Ezt be kell tenni egy scriptbe, azt pedig crontabbal lehet tetszőlegesen időzíteni.
-
bambano
titán
válasz
Sanchez638 #9831 üzenetére
Szerintem a legolcsóbb, ha kipróbálsz valamit a meglévő vason, és ha nem tetszik, utána veszel mást. Én valószínűleg rpi-t vennék ilyenre, kodival vagy kodira kihegyezett disztróval.
A meglévő vason is kipróbálhatod ezt. -
válasz
Sanchez638 #9831 üzenetére
Erre inkább egy olcsóbb Amlogic alapú lejátszó CoreELEC-el:
Amlogic S905, S912 processzoros készülékek - Fototrend Hozzászólások -
Sanchez638
addikt
Nem tudom itt ide tarzozhat-e.. Vettem egy nagyobbacska monitort és kellene alá valami lejátszó. Érdemes gépet építeni ehhez vagy inkább valami céleszközt nézzek? UHD-HDR-120Hz.
Lenne egy i3 8100-as konfigom pluszba. Ebbe mehet modernebb vga is, ha arról van szó. Egyértelmű, hogy ez lenne az olcsóbb. Főleg az adattárolás miatt. Viszont itt meg a lejásztó programtól és beállításoktól függ minden.
A cél eszköz meg tudjuk mit tud. Viszont drágább. (Kb a épített nas vs kész nas dilemma)
-
daninet
veterán
válasz
MasterMark #9824 üzenetére
én szeretem, használom, de nem gondozás mentes. Főleg úgy, hogy asszony külföldi kertészkedős sorozatokat követ amik csak publikus trackereken vannak, heti szinten előfordul, hogy rosszat vagy semmit nem talál egy-egy epizódhoz. Ez nem sonarr hibája, hanem az inkonzisztens szabályozatlan publikus trackerek baja.
Ha az ember mainstreamben mozog, semmi ritka anime és hasonlók akkor eléggé stabil. -
PistiSan
addikt
Tejesen megértem amit írsz, én nem is használok semmi ilyesmit, vagy dedikált hardverrel, vagy appban tv-n van a kodi, a fájlok meg hálózaton ott vannak egy mappában. Mindig mindent lejátszik, soha nincs vele gond.
-
amargo
addikt
válasz
MasterMark #9824 üzenetére
Felraktam kb 4 éve, létrehoztam benne kb 2-2 profilt és azóta nem is igen nyúltam hozzá, frissül automatikusan, talán 1x volt miatta gond, mert a change log-ot se olvasom hozzá. Erőforrásban szinte semmit nem kér, jellyseerr-el keresem meg a filmeket és intéződik minden automatikusan, de még ezt is lehet automatizálni, akinek igénye van rá.
-
amargo
addikt
válasz
MasterMark #9822 üzenetére
Ez azért nem probléma a legtöbbünknél, mert sonarr mögött van, az emby, jellyfin, plex. A sonarr pedig törölni fog mindent.
-
MasterMark
titán
Mert nem a a lemezre írta. Pl. torrentből ha töröltél egy filmet, akkor ottmaradtak a felirat fájlok. Írtam végül rá egy scritpet, hogy takarítsa ki azokat a mappákat amikben csak felirat fájl maradt, de ez is csak plusz egy dolog hozzá.
Persze ez előny is lehet akár, ha nem csak plexből van nézve a tartalom, akkor más lejátszó is látja mellette, de a takarítást akkor is meg kell oldani.
Bazarrt nagyon régen próbáltam, lehet majd megint ránézek, ha elkezdem megcsinálni a jellyfin-t. Én mindenképp szerver oldalon akarnám megoldani a feliratot, ne a kliensen kelljen szenvedni vele.
-
amargo
addikt
válasz
MasterMark #9820 üzenetére
Az miért jó, hogy csak a belső adatbázisban tárolta?
-
amargo
addikt
válasz
MasterMark #9817 üzenetére
Plex esetén is egy megoldás lehet a bazarr.
-
MasterMark
titán
Plex-hez szerver oldalon megoldani a feliratot a Sub-zero plugin volt a legjobb, csak ugye kinyírták a pluginezést...
-
amargo
addikt
Amúgy a bazarr [link] tud feliratot tölteni, tehát OK plusz egy alkalmazás, viszont eléggé jól beállítható.
-
TheProb
veterán
Még szép, gyakorlatilag ez volt anno a fő indok, amiért elkezdtem használni...
Értem, hogy tailscale, de az már csak nyűg. Meg hát nem is életszerű, ha azt nézem, hogy családtagok/ismerősök is használják/-nák.#9808daninet: Hasonló, amit a VOD szolgáltatól is művelnek. Többnél volt promo, hogy ha a promo időszakban befizetsz, akkor lemondásig egy nyomott áron kapod az előfizut. Aztán a közelmúltban sorra azt csinálják, hogy ezeket a csomagokat visszabutítják és ha újra 4K-t, HDR-t. stb akarsz, akkor mehetsz a drágábbik csomagra. Múltkor a MAX baszott fel, hogy ugyan ezt játszotta el, de semmilyen értesítés nem volt. Bár a másik oldalról meg egy érdekes dolog, hogy nem vettem észre, hogy már nem 4K-ban nézem a cuccokat, hanem csak FHD-ban...
Jellynél is pont belefutottam, hogy on demand sub letöltést nem tud :/#9802amargo: Emby-t még nem próbáltam. De hasonló kaptafa, mint a plex.
-
ekkold
őstag
válasz
Pista0001 #9809 üzenetére
Nekem viszonylag gyenge proci van a NAS-ban, a Plex, Jellyfin, stb.. 100%-ra terheli (terhelte), hiába kapcsoltam ki minden átkódolást amit lehetett (Xpenology - J1900 proci). Ezt megunva készítettem egy saját, kissé fapados (az előbbi profikhoz képest inkább nagyon fapados), de működő megoldást, ami közel nulla prociterheléssel megy... Anno néhányan le is tesztelték itt a fórumban. Azóta kicsit még fejlesztettem is rajta. Külsőre valami ilyesmi:
Persze TV-re nincs kliens, és a tv-m böngészője eléggé katasztrófa - bár nehézkesen működésre bírható. De nekem a TV mellett egy mini PC van beállítva lejátszónak, és azzal teljesen jó, ill. apósoméknál is elérik VPN-en keresztül, de akár publikus IP-n is elérhető.
Az a vicces, hogy a xpenology-n minden adott ehhez, alapból tudná a rendszer, gyakorlatilag csak egy webfelületet kellett hozzá készíteni, hogy használható legyen. -
daninet
veterán
válasz
TheProb #9799 üzenetére
sok éve black friday keretében valami 50 dollár körül volt a lifetime, azóta használom. Előbb utóbb szerintem lesz rug pull és megszűntetik, majd mindenkit átraknak előfizura, de még biztos van pár év.
Sajnos minden szolgáltatással ez történik előbb utóbb mert a befektetőknek profitot kell mutatni.Annó vettem távoli oktatáshoz egy OBS-hez hasonló szoftvert amiben voltak direkt oktatáshoz funkciók pl a streamben kiírta a billentyűket amiket leütök meg hasonlók.
Ott is megvettem lifetime verziót, és úgy oldották meg, hogy az a verzió amikor megvettem megmaradt lifetime és nincs több frissítés. Persze egy windows update után többet nem mentJellyfin egyelőre nincs funkció paritásban plexxel sajnos, de nagyon szurkolok neki. Fut nálam is párhuzamosan, ha valami médiával cseszekedik a plex akkor abban játszom le. De az android tv appja nagyon fapad sajnos. Például ha szar a felirat plex a TV appban is tud opensubtitlesről leszedni másikat, jellyfinnél ilyet nem találtam.
-
Magnat
veterán
válasz
MasterMark #9805 üzenetére
De akkor routolt hálózatból sem működik ha jól értem, ami nyilván nem egy tipikus otthoni dolog, de attól még lehet, h emiatt lesz pampogás.
-
amargo
addikt
válasz
TheProb #9799 üzenetére
Még mindig meg van a lifetime plex pass-om, de továbbra sem használom.. emby nekem tökéletesen bevált. Amúgy, ha nincs miért használod a bővített szolgáltatást, továbbra is jó megoldás maradhat.
Én sehol nem használom ezeket az ugrásokat, egyszerűen nehéz kitalálnia, hol lenne megfelelő, legalábbis itt még az emberi agy is sokszor keresi, hogy mi volt az új cselekmény és mi csak intro.. ha csak nem chapter-ként benne van, azt pontosan lehet tudni.
-
vzozo
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest