Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gaben22
őstag
válasz
bambano
üzenetére
25 gigabit (SFP28). Azt írták külföldi fórumon single mode nem sokkal drágább és jövőbiztosabb (ha optika pl. be van "verve" falba, amúgy mindegy), ezért lőttem SM-re, eredetileg MM-ből legóztam össze a cuccokat, bevallom előtte/utána árakat nem néztem meg, de érzésre valóban nem dobta meg nagyon. Majd még jönnek vezetékek, modulok ill. switch-et még nem sikerült választanom, de majd lesz az is, egyelőre most nem sürgős.
-
-
gaben22
őstag
Ha nem haragszotok kis dicsekvés, áttérek belső hálózaton fiberre, csinálok DIY routert + szép lassan áttérek self hostedre, amiben tudok, első fecske már meg is érkezett, most hozta FedEx futár. Intel E810-XXVDA4 + Intel E810 XXVAM2.

-
allein
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Árérzékeny vagyok, nem enterprise megoldást keresek. Új és használt alkatrész is szóba jöhet. Cél 8–10 db 2.5” SATA SSD hosszabb távon. Fontos a halk működés és az alacsony idle fogyasztás. HDD-s megoldás kevésbé érdekel, sőt, kizárt teljesen, inkább SSD-centrikus build. Torrentezés + storage 0–24.
Az a N10 ház egész pöpec, ilyesmi jó is lenne, kell még egy mini itx lap+cpu, ram. Memóriából nem kell sok, szerintem bőven elég 16gb, a mostani ds620 slimben, 4GB ram van. A shipping erre a házra az aliexpress oldalon 22k

Az az Aoostar is ott van a szeren.
-
válasz
allein
üzenetére
Nem írtad, hogy az árak láttán mennyire megy fel a vérnyomásod

Mondjuk aki sata ssd-ben gondolkodik, az ne legyen ideges az árak láttán
Én biztos vennék egy t-s intel procit (pl. ultra 7 265T), valami rendesebb alaplapot, sok ramot.
Háznak vagy a fractal design define 7 xl-t venném, amibe sok diszk fér, igaz, 3.5 collra van optimalizálva. Az a ház bazi nagy, tehát kell hozzá fizikai hely. Viszont minél kisebb házat veszel, annál zajosabb lesz a hűtés.
Van a silverstone-nak is több jó háza, akár a cs381, rm sorozatban is vannak jó házak, meg kell nézni mindet.
Van a Jonsbo N sorozatban eléggé nas-ra tervezett ház, azokat is megnézheted. Pl. a Jonsbo n1 5 darab 3.5 collos diszket kezelhet, ahhoz a hűtése nem jó, de ha egy 3.5 collos diszk helyére bevarrsz két 2.5-ös ssd-t, akkor már lesz hely a szellőzésnek is.Én most cégnek építettem storage céllal gépet (nem magamnak, nem torrentre ), asus w880-as alaplap, 265k, fd define 7 ház. Nekem tetszik ez a ház meg ez az alaplap. A ház ára nem is olyan vészes, de az alaplap árával könyvelőt lehet riogatni, ecc ram árával pláne. Ha most telerakod a 4 dimm slotot 32 gigás ecc rammal, az nagyjából 850k (csak a ram, aranyat és fűszoknyás csajt nem adnak hozzá).
Szerintem torrentre még mindig hdd. Esetleg ssd cache-sel.
Szóval szerintem írd meg, hogy:
- új vagy használt
- mennyire vagy árérzékeny
- mennyi fizikai helyet tudsz neki adni
- esetleg milyen költségkeret felé konvergálsz -
allein
addikt
Sziasztok. Van egy DS620 Slimem 6×1.7 TB enterprise SSD-vel, de kinőttem a kapacitást.
Torrent seed + storage a fő feladat, 0–24-ben, sok torrenttel.Nem akarok többé zárt NAS-t, inkább épített, bővíthető, soklemezes, halk, alacsony fogyasztású megoldást.
Cél: sok fiók, jó ár/TB, normális CPU, nem 10G, nem transzkód fókusz.
Ki mit építene ma erre? Tárolás: 2.5 méretű ssd, 6-10db.
-
vzozo
senior tag
válasz
instantwater
üzenetére
Jah, hogy még 2.5 inches is? Akkor tuti SMR, és attól függetlenül alapból lassabb a 3.5-ösökhöz képest.
-
-
vzozo
senior tag
válasz
instantwater
üzenetére
Ez attól is függ, hogy melyik Barracuda.
Nekem pl. van egy ST10000DM0004, ez tuti nem SMR, és nem is lassú. Az olcsóság meg relatív, nem most vettem, akkoriban gondolom jó deal volt, ha kiadtam rá a pénzt...
47349 óra van eddig benne, torrent nem futott rajta, szóval az a része passz.
-
Sanchez638
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Szerintem érdemes 256/512GB SSD-re töltögetni és onnan tovább helyezni. (qBitorrent pl. jól tudja mozgatni a kötetek között a letöltött tartalmakat). Bár annak a torrent kliensnek nem okozott még gondot a 600-700GB vegyes játék gyűjtemény sem..
-
MasterMark
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Nekem két ST4000VX013 van RAID 0-ban, és működni működik a torrent, de nagyobb torrentnél nagyon durván belassul.
Ha teheted kerüld el az SMR vinyókat, az sehova nem jó igazából.
-
Sketch001
tag
válasz
instantwater
üzenetére
Random írásban gyenge ha egyszerre sokat boritasz rá, és/vagy kifut a cache. Főleg ha sok rajta az adat. Random oovasasban nincs jelentős difi.
Raidbe nem szerencsés tenni, de azon túl tud működni
-
Seagate Barracuda mennyire használható házi méretű torrentre?
Azt olvastam, hogy SMR, és lassú, cserébe olcsó. -
-
Pista0001
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
Ezek elég nagy batárok ahhoz képest, hogy sff vonalról indult a keresés. A T30 es a Precision ugyanaz a váz, ahogy látom, mint amit Optiplex vonalon a 3020-szal bezárólag használtak. A 3040-nel kezdve jóval kisebbek, csak hát nincs benne elég hely. A legoptimálisabbnak neki valóban az Elitedesk G7 sff tűnik. A merevlemezek beépítéséhez se kell esetlegesen drága kiegeszítőket (caddy, beépítőkeret, tápkábel) vennie, és pont ezt tudja, ami neki kell, a lehető legkisebb méretben.
-
5leteseN
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Bár ezt konkrétan nem ismerem, de a XEON E5-26xx v3/v4 generációknál merült fel hasonló problémám:
1; A CPU-nál a magok kikapcsolása(BIOS-ban) felezni/harmadolni fogja az Idle/alpajárati fogyasztást
2; az alaplap szükségtelen szolgáltatásait is ki lehet/kell kapcsolni (szintén a BIOS-ban, második LAN, RAID, egyebek...)
3; ha pedig még ezeket a "megmmaradtakat" is tudod alvó/készenléti állapotba tenni az éppen használt Windows/Linux op-rendszerrel, akkor már meg is közelítetted egy asztali-PC fogyasztását, úgy hogy a sokszoros teljesítmény bevetésének lehetősége megmaradt!

B-Terv: Én AI-HomeLab/Video-vágó/3D-CAD gépe csinálnék belőle(eladni
), az ezekre a felhasználásokra nagyon előnyösen kihasználható több, teljes értékű VGA-aljzatokkal, +a négycsatornás DDR4 RAM-ok sebessége eléri a horror-áras DDR5 értékeket. -
Pista0001
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Lehet. A Lenovo kínálatában se találok olyat, ami tud 3,5-esből 2-t fogadni.
Az MT/tower modelleket nem néztem meg, de 6. gen-től kezdve kisebbek már azok is, űrtartaloman talán némelyik korábbi sff-fel vetekednek. Mondjuk nincs garancia azoknál
sem arra, hogy lehet beléjük 2 db 3,5-es merevlemezt szerelni, de talán érdemes lenne rájuk nézned. Pl a Dell 3080 tower mélységben és magasságban pár mm-rel még kisebb is, mint a HP Elite 800 G7 sff, a szélessége felével több 10 vs 15 centi, ami szerintem nem rossz, főleg úgy, hogy a garázsban tartod a szervered.
Közben elkezdtem utánanézni a 3080-nak, és felmerült egy újabb probléma. Bár van benne hely 2 db 3,5-es merevlemeznek, ezeket egy külön beépítő kerettel kell beszereld. Esélyes, hogy a használt irodai gépben vagy nem lesz egy sem, vagy max 1, ha valaki volt olyan kretén, hogy merevlemezzel rendelte (van egy Lenovo 8. gen. tiny-m, ami gyárilag merevlemezes). Felmerül, hogy a többi gyártó hogy oldotta meg, illetve mennyibe kerülnek a beépítéshez szükséges kiegészítők.A HP nyerőnek tűnik, az sff-be szerintem a képek alapján nem kell keret, a merevlemezbe hengeres fejű, torx kulcsnyílású csaparokat hell hajtani, és ezeket a nútokba illesztve kell a lemezt a helyére csúsztatni. Nagyon jó megoldás, ha utólag kell merevlemezt beszerelni, mert egyrészt a HP adja a géphez, mellesleg nem külön mellékelve, hanem a műanyag előlap alatt, a fém előlapba csavarva vannak. Remélhetőleg még a 10. gennél, és azután is. Másrészt ha mégsincsenek meg a csavarok, akkor is olcsón pótolhatóak. Ezt a megoldást amúgy eredetileg a Compaq használta, szerencsére a felvásárlásuk után megtartotta/átvette a HP. A tápellátásuk viszont nem tudom, hogy van, ha direktben a tápról, akkor biztos megoldott. A Dellnél sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet...
A Dell, amennyire tudom, mindig is (vagy legalábbis jó régóta) caddy-t vagy egyéb segédkeretet használ, és sajnos jellemző rájuk, hogy csak annyi van az adott gépben, amennyit a rendelt kiszerelés megkövetel. Hogy a dobozban mellékelik-e a többit, azt nem tudom, de ahány gép a kezembe került eddig, egyikben se volt. Másrészt adott esetben nem elég a keret, sokszor a háttértárak tápkábele (az alaplapról kapják a tápot, nem direktben a tápról) sincs beszerelve a gépbe, ha a kiszerelés nem követeli meg. Pl a 3040 towerben a slim odd és a 3,5-es hely van a ház felső részében, a 2 db 2,5-es alul, 2 aljzat van az alaplapon, a tápkábeleken 2 sata csati van. Ha 3,5-es hdd-vel rendelték, akkor csak 1 tápkábel lesz benne várhatóan, mert az odd és a merevlemez egy helyen vannak, a másik tápkábel és a 2,5-es lemezekhez a caddy-k nem lesznek benne valószínűleg.
A lényeg, alaposan nézz utána a gépnek vásárlás előtt, hogy az adott típusba hogy kell beszerelni a merevlemezeket, és kérdezz az eladótól, hogy ehhez minden tartozék benne van-e az általa árult gépben. Ja, és ez ne riasszon el a brand gépektől, szerintem alapvetően nagyon jó konstrukciók, és összességében sokkal kisebb gépet lehet kihozni, mint diy komponensekből. Mondjuk ahogy fentebb is írtam, a garázsban talán ez nem annyira szempont.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Ha nem tévedek, talán egyedül az EliteDesk képes 2x 3,5" HDD befogadására (SFF gépek közül)!? Legalább is most ahogy átnzétem őket, sem a ProDesk, sem az Optiplex/Precision, sem az Esprimo nem fogad 2-t. Hát így legalább szűkül a keresési kör. Vagy EliteDesk, vagy marad a jelenlegi házam, és külön CPU+RAM+board fejlesztés.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Hú, a HT-re nem is gondoltam. A legtöbb ilyen workstation, amit talaltam, gen9-es procical van, de az valóban nem tud HT-et. Amik viszont igen, és tetszenek:
Dell Precision 3430, Xeon E-2174G-vel, 85k
Dell Optiplex 3080, i3-10105-el, 90k
HP ProDesk 400 G7, i3-10100-al, 95k
Ezekben van IGP, Quick Sync-kel, ami a transzkidolasert felel. Nem ismerem őszintén szolva a szerver procikat. Jobb a fenti Xeon az i3-aknál? -
Pista0001
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Azt hiszem, szeptemberben vettem 4×16 giga 2666-ost ~20e forintnyi euroért, ahhoz képest most brutálisan drága lett a ddr4 is.
Abban egyetértek, hogy a használt irodai gépek a legjobbak háziszervernek. Ha jól tudom, 10. gen alatt nincs HT, csak i7-ben, illetve ha a gpu alapú transzkódolás kell azt is szem előtt kell tartsd, melyik igp-je tudja. Mondjuk az megdöbbentő, hogy a 9. gen-ek is ennyire drágák még, gondolom, a hivatalos Win 11 támogatás miatt is, nem csak a bennük levő memória miatt.
-
Gabesz87
veterán
válasz
ekkold
üzenetére
Jogos a kérdés mondjuk...
Talán egyszer olvastam olyasmit, hogy ezek a Haswell procik még nem támogatják a HEVC kódolást, vagy csak SW-esen, vagy ilyesmi. Igaz eddig nem néztem meg, hogy házimozin Shielden való lejátszásnál transzkódol-e, vagy mi történtik, de meg fogom. Mindenesetre szeretném ezt elkerülni. Ha meg már SSD-t cserélek, és Proxmox alá költöztetem a jelenleg rendszert (most minden OMV-n fut), akkor gondoltam, megejtem a HW upgrade-et is.#10617 Pista0001:
azért a DDR4 árazását nem mondanám annyira kritikus tényezőnek, mint a DDR5-öt. Jó persze tény, hogy az sem olcsó, de használtan azért a DDR4 RAM-ok még emészthetőek. Úgy láttam, 30e alatt van 2x8GB ára aprón.
A jelenlegi 1150-es alapra már nem költenék, nem fejlesztenék ebben CPU-t. RAM update is fölösleges, a 16GB bőven elég nekem Home Assistant meg Plex szerver célra.
100k alatt amúgy találtam bőven SFF gépeket, Dell Optiplex, HP ProDesk zömében Gen9-es i3/i5 procival, de akad i3-10105 procis Optiplex is, ill. ProDesk 400 G7 i3-10100-al. És ez utóbbiak már 16GB RAM-al. Nagyon hajlok efelé. Mert ha most elkezdenék külön alaplapot, procit, RAM-ot keresgélni, ugyanannyira jönne ki kb. az is, mint egy ilyen komplett SFF gép. -
Pista0001
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Látom, a ddr4 árazása is kritikus tényező, a HP itt ki is esik. Elkezdtem visszafelé menni időben a kínálatukon, de már a G2 is ddr4-es, a G1 az utolsó ddr3-as, de az meg pont az, ami neked is van most.
Dellnél az Optiplex 3040 (6. gen) még ddr3, pontosabban ddr3l, sima ddr3-mal nem megy. Ha a meglevő ramod is ddr3l, akkor azt megtarthatod, ha nem, akkor a ddr4-nél talán jóval olcsóbb. Viszont az előrelépés nem számottevő szerintem.
Ami tud hozni, az a processzor csere. Haswellnél (úgy tudom, ez az utolsó) még a desktop chipset is támogatja a Xeonokat, ha az alaplapod kezeli, akkor egész olcsón csúcs i7 szintű (4C8T) procit tehetsz bele. Nálam egy-egy 1155-ös és 1150-es HP USDT-ben van L-es Xeon , a fentebb/lentebb említett Lenovo SFF-ben is ment csont nélkül, sőt, egy 1156-os DFI-ben (ez volt a flexelés helye
) is L-es Xeont használok.Látom, 4 memóriafoglalatos az alaplapod, szóval a ramot is olcsón tudod fejleszteni. 4×8 giga rammal, 4C8T processzorral még sokáig jó háziszerver lehet az a 4. gen. konfig szerintem.
-
Pista0001
addikt
Hmm. Hát jó.
Mondjuk az nem olyan kicsi, nem? Lenovo 4. gen-em van ilyen kialakítással, nem kicsi jószág (1×5,25, 1×3,5, 1×2,5). HP-nek vannak 2 slotos, kisebb sff-jei ez meg a tiny/usdt között. Dell-nél meg csak az a 2 slotos méret van szerintem, mint sff. Az MT náluk űrtartalomra talán még kisebb is, mint a 4 slotos HP SFF, de 1×laptop odd, 1×3,5, 2×2,5 a tárhely kapacitás. -
Gabesz87
veterán
Felteszem itt is a kérdést, a milyen asztali gépet vegyek topicban már érdeklődtem, de lehet, hogy jobban ide vág:
Az alábbi dilemmával fordulok hozzátok. Kicsit el vagyok bizonytalanodva, pláne miután szembesültem a memória árakkal.
Jelenlegi szervernek használt PC-met szeretném update-elni. A gép egy i5-4570, Asus B85M-E lap, 2x8GB DDR3, 128GB Samsung SATA SSD. OMV fut rajta, az alatt néhány docker konténer, (Plex szerver, qbit, Radarr, Sonarr, Bazarr, Jackett, PiHole), Tailscale, KVM-ben a Home Assistant. Egyrészt az a tervem, hogy Proxmox alá költöztetem a rendszert, külön VM-ben az OMV és a HA. Az SSD is jó régi már, így azt cserélném, azt kb. 2 hónapja meg is vettem, egy 256GB Kingston KC600 SATA. A ház, és táp maradna (Thermaltake Core V21, Kolink Classic Power 80+ 400W).
Új konfig alapjának egy i3-13100-at gondoltam, de elborzadtam látván a RAM-ok árait. Újonnan 45k körül van 2x8GB DDR4
Emellé még alaplap is....hát nem tudom, szeretnék-e ennyit költeni.
A másik lehetőség, amire gondoltam, hogy a jelenlegi konfigot eladom így ahogy van (kivéve a 2db 3,5" WD Red HDD-ket), és egy SFF gépet keresek (pl. Dell OptiPlex / HP EliteDesk, ProDesk / Lenovo ThinkCentre), amibe belemegy a 2 HDD (meg akár az SSD is, bár ha ebben már adott egy M.2 SSD, akkor nincs jelentősége). Szerintem egy Gen9-es i3 is elég lenne, de cáfoljatok meg. A fenti dolgok szerintem nem igazán erőforrásigényesek. Plex szerver megy a gépen, transzkódolás nem sűrűn van, egyszerre 1 stream megy, és előfordulnak 4K-Remux anyagok is. De igazából a jelenlegi i5-4570-el sem tapasztaltam lejátszási gondokat.
Méret, hang nem annyira mérvadó, mivel a szerver gép az alsó szinten, garázsban van. Fogyasztás sem, napelemes túltermelés miatt.
Melyik irányba érdemes mennem? -
ViZion
félisten
nem azt mondtam, h ez az ideális.... ötleteket kért.
Eladásra +1, ha nem tudja kihasználni, akkor azért ebben sok pénz áll.
instantwater: rdp volt, moonlight a terv. Xrdp használja, user friendly remote desktop a neve, egy amcsi srác fejleszti. Gyakorlatilag egy login ablak az egész.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálam van 1-2 olyan munkafolyamat aminél sok órát nyerek (meglehetősen számításigényes, az elfogadható fogyasztású "always on" szerveremen nagon lassú lenne). De ez is csak nagyon közvetetten hoz valamit, mert hobbi projekt (igaz sok ezren használják, de nincs belőle direkt bevételem). Ez önmagában amúgy nem lenne érv, mert a gép árából és fogyasztásból (már amikor be van kapcsolva) bőven kijönne ez a teljesítmény a cloudban vélhetően életem végéig. Viszont nemes egyszerűséggel gamer PC-nek is használom, így ezzel a két indokkal tökéletesen nyugodt vagyok, sőt, már-már költeni akarok rá

-
ViZion: Ha ilyesmit akarnék akkor arra ott lenne az új homelab... Ezért is kezdtem vakarni a fejem.
Chal: Jó a levezetés... Pont ezen mentem végig én is. A spec terület meg olyan, hogy ha játszani akarok valamit arra ott lesz a homelab... Bár kicsit izzadtságszagúan de bele tudnék magyarázni olyan use-case-t ami alapján egy nem folyamatosan üzemelő gépként fel tudnám használni ilyen módon... Ez viszont nagyon gyenge lábakon áll, nem tudom magamnak se megindokolni, max annyival, hogy szép.
AiRLAC: Már megvan AM5 alapon a motyó, csak nem tudom beépíteni, amíg ez feszeng a kuckóban... És kiszerelni akarom, csak előtte még a pontos speci miatt beröffentettem.
De akkor nálad is +1 az eladásra. -
Én eladnám a ramok nélkül és vennék valami 5600G/GE-t vagy hasonlót, alulfeszelni aztán jól van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC! Intel i9-12900KF / RTX 5070 / 32GB DDR4 /1TB Gen4 / B760 /1350w Platinum! BeszámítOK!
- Asztali PC , i5 8600k , 1660 Ti , 16GB 3200MHz , 500GB m.2
- Mac mini M4 PRO Makulátlan állapotban mint az új 2 év garanciával AZONNAL Átvehető Deák Térnél
- GAMER PC! i9-13900 / RTX 4070 Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / B760 / 650w Gold! BeszámítOK
- White GAMER PC! Ryzen 7800X3D / RTX 4080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 Pro Max 128GB 100% (1év Garancia)
- iPad 9 64Gb 100% 14 ciklus! (3 hónap Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mert gondolom nem egy rekesz sör ára a sok cucc.

Amúgy 2 szempont van alapvetően, HEVC encode/decode képes igp, 2×3,5 merevlemezhely, mindez relatív kis méretben, emészthető áron (~100e, vagy alatta), ahogy en ertelmezem az eddigieket.

), az ezekre a felhasználásokra nagyon előnyösen kihasználható több, teljes értékű VGA-aljzatokkal, +a négycsatornás DDR4 RAM-ok sebessége eléri a horror-áras DDR5 értékeket.
) is L-es Xeont használok.
Emellé még alaplap is....hát nem tudom, szeretnék-e ennyit költeni.