Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ifkopityu
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Bluetooth adaptert szeretnék vásárolni, amely általában linux kompatibilis, elsősorban Ubuntu (12.04, vagy újabb) alapú rendszereken használnám az asztali gépemben.
Szeretnék venni egy BT fejhallgatót, amihez használni szeretném, ezen kívül nyilván adatátvitelre is kellene androidos telefonról, esetleg a későbbiekben egyéb BT eszközök, mint egér, billentyűzet.Tudna valaki javasolni valamilyen típust, amelyik bevált és tutira működik?
Esetleg egy oldal, ahol lehet találni típusokat?
Ha valakinek van tippje olcsó BT fejhallgatóra, az is érdekelne .Előre is köszi a segítséget!
Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz! :)
-
nobiand
aktív tag
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy laptop amin win 8.1 van. (Asus laptop, és nem gyárilag volt van rajta a rendszer)
Adott benne 1TB-os winyo, ami ketté van osztva, és a windows mellé szeretnék Elementary os-t telepíteni.
Van egy leírás, ami alapján elindulhatok? Köszönöm -
N0zer0
senior tag
válasz nobiand #17104 üzenetére
Elvileg semmi különleges nem kell, csak telepíted az Elementaryt, a telepítőjében kiválasztod, hogy a Windows mellé települjön fel, vagy ha nincs ilyen opció, akkor a nem wines partíciót adod meg telepítési helynek, a GRUB-nak meg /dev/sda-szerűséget, szám nélkül. Egy helyen lehet szopó, ha UEFI-s géped van, hogy az a secure bootos nyomorékság be van rajta kapcsolva.
-
Benex
senior tag
Sziasztok , az elementary os-t lecseréltem a legújabb Ubuntura.
Ilyen OS választót hogya lehet beállítani vagy ehhez hasonlót?Másik kérdésem, hogy ti melyik dock-ot ajánljátok, ami ugye ilyen osx-re hajaz, most feltettem a docky-t, de pl a chromet valami nagyon nehezebb modszerrel lehet hozzá adni és én azt a böngészőt használom kb csak, szóval értelmesebb lenne ha lent lenne az is a dock-on.
Előre köszönöm a segitségeteket
[ Szerkesztve ]
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
-
Benex
senior tag
válasz lionhearted #17111 üzenetére
Szimplán annyi a problémám, hogy elinditom a chrome-t , és van ott h max mire vagy h tálcára tegye vagy hogy új ablak. Minden mást úgy tettem eddig oda h jobb click és pint to dock, de ennél nincs ilyen opció.
(Majd csinálk prtscrn-t, csak most windowson vagyok )
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
sz.balazs.95
veterán
csak nálam lettek kisebbek most a betűk?
pl. a dátum a jobb felső sarokban.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #17115 üzenetére
Igen.
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Építenék otthonra egy headless szervert, cél operációs rendszer az Ubuntu Server 14.04.1. Na most támadt vele egy olyan problémám, ha nincs rádugva kijelző akkor nem bootol be, sok gondolkodás után oda jutottam, hogy a Grub-nál történhet valami.
Valaki találkozott már hasonló problémával és rá megoldással?
Köszi!
mobal,
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
fecus
őstag
A BIOS-on átjut? Sok BIOS-ban be kell állítani mi legyen bill. meg monitor nélkül.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
-
gyulank
addikt
A Java miért nem működik? A Linux 64-hez annyit ír, hogy tömörítsem ki valahova. Vagy figyelmetlen vagyok. Kitömörítettem az usr/java mappába úgy, hogy még abba van egy mappa ami a tömörített fájl neve. Alapból nem értem, hogy attól, hogy bárhol kicsomagolom, miért működne.
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #17127 üzenetére
Köszönöm! Az elsőre azt írja telepítve van. A 2. az a frissített 67-es? Amúgy lehet nem annak a hiánya a gond, mert aminél az, ott nem igen csinál semmit. Erre nem gondoltam, de jó tudni, hogy kell mert már rég csak kitömörítve volt. A yandex.disk-re akartam feltölteni, aztán ez az elején nagyon megterhelte a processzort 92-100%-ig, illetve windows-on később is leterhelte, Ubuntun, csak az elején szürkült, de nem halad, megszakadnak a feltöltések, megáll a vonal, ideiglenesen lefagy a böngésző. De ezt nem akartam írni, mert Windows alatt is ezt csinálta, IE, és Firefox alatt is.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
N0zer0
senior tag
válasz gyulank #17125 üzenetére
http://www.wikihow.com/Install-Oracle-Java-on-Ubuntu-Linux
Itt le van írva minden, az eredeti Oracle Java telepítése Ubuntu alá, és a böngészők alá is. Bár szerintem kicsit bonyolultan írja, én egyszerűbben oldom meg (és meg is felel így, működik). A lényeg, hogy a megfelelő architektúrájú libnpjp2.so fájlhoz (oda, ahová kitömörítetted az egész cuccost) kell linket csinálni a böngésző plugin könyvtárába.
-
MODERÁTOR
Legacy mód megoldotta a problémát. Most a jelenlegi problémám az, hogy minden egyes indítás után újra el kell indítanom a Transmission-t hogy működjön. (Arra gondolok, hogy miután WiFi adapterről megy a hálózat ez zavarhat be.)
Valahogy lehet késleltetni az indítást?
Tipp?
mobal,
Szerk.: #17129: Pont tegnap futottam bele: [link]
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
kisho
senior tag
Sziasztok! Van valakinek ötlete arra, hogy hogyan tudnám az egérem érzékenységét növelni? A csúszka a rendszerbeállításoknál nem csinál semmit. Az egérgyorsítást meg nem szeretném használni. A neten olvasgatva azt találtam hogy a 'Device Accel Constant Deceleration' értékét kellene csökkentenem, de nem engedi mert az már most is 1.000...
Ezt listázza az xinput:
Device 'Microsoft Microsoft 5-Button Mouse with IntelliEye(TM)':
Device Enabled (142): 1
Coordinate Transformation Matrix (144): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
Device Accel Profile (268): 0
Device Accel Constant Deceleration (269): 1.000000
Device Accel Adaptive Deceleration (270): 1.000000
Device Accel Velocity Scaling (271): 10.000000
Device Product ID (261): 1118, 71
Device Node (262): "/dev/input/event2"
Evdev Axis Inversion (272): 0, 0
Evdev Axes Swap (274): 0
Axis Labels (275): "Rel X" (152), "Rel Y" (153), "Rel Vert Wheel" (267)
Button Labels (276): "Button Left" (145), "Button Middle" (146), "Button Right" (147), "Button Wheel Up" (148), "Button Wheel Down" (149), "Button Horiz Wheel Left" (150), "Button Horiz Wheel Right" (151), "Button Side" (265), "Button Extra" (266), "Button Unknown" (264), "Button Unknown" (264), "Button Unknown" (264), "Button Unknown" (264)
Evdev Middle Button Emulation (277): 0
Evdev Middle Button Timeout (278): 50
Evdev Third Button Emulation (279): 0
Evdev Third Button Emulation Timeout (280): 1000
Evdev Third Button Emulation Button (281): 3
Evdev Third Button Emulation Threshold (282): 20
Evdev Wheel Emulation (283): 0
Evdev Wheel Emulation Axes (284): 0, 0, 4, 5
Evdev Wheel Emulation Inertia (285): 10
Evdev Wheel Emulation Timeout (286): 200
Evdev Wheel Emulation Button (287): 4
Evdev Drag Lock Buttons (288): 0Ubuntu 12.04, MS Intellimouse Explorer 3.0
[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
Sziasztok!
Mi lehet a gond a VirtualBox-ommal? [link]
Semmilyen pendrive-t nem tudok használni... a fő rendszeremmel simán működik a pendrive... telefont se ismeri fel a VirtualBox-ban...
Ezek a kiegészítők vannak felrakva: Extension Pack + Guest Additions. Plusz még a felhasználóm hozzá van adva már a vboxusers-hez és a pendrive hozzá van adva a szűrőhöz a VirtualBox-ban. És semmi.. nem működik.. pls help!! -
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17132 üzenetére
Az oracle extension pack fel van rakva? Anélkül nem fog menni. + a virtuális gép beállításainal nem árt kipipálni az USB 2.0 controllert.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
mAtThEw0319
senior tag
Erre gondoltál ami a hivatalos weboldalon írnak? "VirtualBox 4.3.14 Oracle VM VirtualBox Extension Pack" Erre gondoltam mikor írtam, hogy fent van az Extension Pack.. és a usb 2.0 -nál van pipa.
Plusz nálad a kipipálás az ugyan azt jelenti mint a bepipálást? Szóval legyen ott pipa vagy ne? Én úgy értelmeztem, hogy legyen.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17137 üzenetére
Átnéztem felette. Akkor nem tudom mi lehet, nálam működik de semmi extrát nem csináltam vele.
Kipipálás:, jól értetted, legyen bepipálva.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
mAtThEw0319
senior tag
Már egyszer volt újra rakva az egész VirtualBox... és az se oldotta meg... pedig nagyon fontos lenne nekem, hogy néha tudjak windózt használni... és nekem ez virtualboxból megteszi bőven.. de csak nem akar összejönni a hibátlan működés. Kérem akinek van ötlete, segítsen!!
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17140 üzenetére
Próbáld meg a VMware Playert feltenni, az egy sokkal jobb és stabilabb virtuális gép. Persze nem garantálja, hogy azzal menni fognak az USB-s meghajtók, de egy próbát megér.
-
Dhampir
félisten
Az alábbiakat is érdemes lehet átolvasgatni:
How to change mouse speed/sensitivity?
[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17140 üzenetére
hozzá van adva a usered a vboxusers csoporthoz?
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kisho
senior tag
-
nagyúr
most nyaral!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kisho
senior tag
válasz Dhampir #17146 üzenetére
Az ubuntu oldalán az imént sikerült megtalálnom a megoldást: a dconf-editorral a 'motion-acceleration' és 'motion-threshold' értékeit visszaállítottam alapértelmezettre a 'org.gnome.settings-daemon.peripherals.mouse'-nál és így most egész kezelhető az egerem. Köszönöm neked is a segítséget!
-
legendary
tag
Sziasztok!
Meg tudja nekem valaki mondani hogy Ubuntu 14.04 alatt a GOG.com hol tárolja a játékmentéseket?
A játékok a "/opt/GOG Games" mappában vannak, de én ott nem láttam a játék mentéseket. Előre is köszi, ha valaki tud segíteni.[ Szerkesztve ]
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Xbox Series X|S
- Clicks - Van-e értelme fizikai billentyűzetet rakni egy iPhone-ra?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest