- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Raspberry Pi
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- VR topik
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
aktív tag
Az 512GB verzió elhagyásával szerintem az M5 Ultrának tisztítják a terepet, ezen a szinten már nem a ram ára a mérvadó. (512GB szerver ram 15-24ezer dollár.)
Az upgrade drágítással meg csak tartják a szintet a PC piaccal, 128GB ddr5 6400MHz ram kb. 2000 dollár körül megy az amazonon, ahhoz képest 160GB upgrade 2000-ért még olcsónak is mondható. -
-
gliskard
senior tag
"és nincs Windows-hoz kötve sw vagy ideológiai okokból, "
itt jön a MS vendor lock-inje olyan szinten is, hogy a legtöbb user sikítva menekül bármitől, ami nem Windows, ami még akkor is igaz, ha a MS olyan ügyes volt a Win11-el, hogy már arról is kezdenek menekülni

teljesen igaz! Egyébként az Apple is durván építgeti a kerítést és a pórázt mind az ökoszisztémával, mint a szolgáltatásokkal és azon belül a bundle-ökkel. Ezek szintén elég komolyan korlátozzák az ökoszisztéma elhagyását és a platform váltást. Ha úgy nézzük, akkor a NEO is egyfajta "csali'.
-
gliskard
senior tag
Azért az Apple is érzi ennek a hatását, a Mac Studio-ból már "csak" 256Gb-os verzió a rendelhető maximum a korábbi 512 Gb-os helyett, és 96 GB-ról 256 GB-ra való frissítés árát 1,600 dollárról 2,000 dollárra emelte az Apple.
-
ben2
aktív tag
"A valós gondot az ASUS társvezetője szerint a memóriahiány okozza, és ha a cégének a memóriakészletei elfogynak, akkor új komponenseket kell rendelnie, amelyek árát még nehéz meghatározni, tehát könnyen lehet, hogy árkorrekcióra is szükség lehet később. Mondjuk ez a probléma a teljes iparágat érinti, tehát hasonló módon szenved tőle az Apple is."
A memória hiányt a gyártósorok lefoglalása okozza és nem valami természeti katasztrófa vagy nyersanyag hiány. Ergo aki tud versenyképes árat ajánlani a gyártóknak, annak jut memória. Az Apple pedig pont egy ilyen szereplő: az iPhone-ba szánt SoC-okból és memóriából százmilliós nagyságrendben rendel, így volumenben simán tartja a szintet az AI datacenter beruházásokkal. Így viszont nem hinném, hogy az Apple-t ugyanúgy érintené a memóriahiány, mint mondjuk az ASUS-t, ami külső beszállítóktól függ.
-
Ld. még @gliskard kommentjét.
@gliskard : "Ez 100%-ban igaz, csak az a kérdés, hogy ezek 'cseréje' milyen szakértelmet igényel."
A rendszerben, nem a bővíthetőségre gondoltam. Ld. még ARM-os procin is futhat már x86 kód, de ugyanígy perifériabuszok, stb. is igény szerint integrálhatóak gyártók által. -
gliskard
senior tag
Ez elég jó deal! Azt tegyük hozzá, hogy van benne 28% discount, mert az eredeti ára a 940 usd körül volt ami közelebb van a legkisebb Macbook Air-hoz, mint a legnagyobb Neo-hoz.
Ha ez lesz a NEO hatása a notebook piacra (discount), akkor az rövid távon jó lesz a vásárlóknak, de szívás a gyártóknak és a kereskedőknek.
-
mad823
őstag
Tessenek az x86-ra épülő cuccok gyártói versenyezni. Hátha a usereknek is jobb lesz.
-
-
gliskard
senior tag
BTW Windowsra milyen support van egy háziasszonynak?
elérhető közelségben legyen valaki aki megoldja a problémáját. Win/Android/iPhone esetében ez nem feltétlenül a 'gyártói' support-ot jelenti, mert az elterjedtség miatt szinte mindenkinek van a környezetében olyan aki kicsit vagy kicsit jobban ért hozzá.PC esetén amúgy a szabványokra is épül a dolog. Ha van egy szabvány, aminek mindenki hajlandómegfelelni, akkor a rendszer elemei cserélhetőek, az OS, a proci, minden.
Ez 100%-ban igaz, csak az a kérdés, hogy ezek 'cseréje' milyen szakértelmet igényel. -
Ja, még ami eszembe jutott. Egy management megoldáson (SCCM, Intune, akármi) mi az, ami miatt megeszik egy rakás RAM-ot? Mert amúgy fura, hogy ugyanaz az Intune management egy 4GB-os droidos telefont megöl, egy iPhone SE 2022-n meg nem okoz érdemi lassulást... És PC-n sem olyan durva, bár ez policytől is függ. Nem lehet, hogy értelmesebben csinálva az eszközmenedzsmentet, elég az a 8GB RAM?

Ami most megy a céges gépemen (12. gen i5, SCCm managelt, AD-s Winfos, VPN, terminál (sysadmin munkakörhöz), Excel, Teams, Outlook) az egy akármilyen Linuxon 8GB-ban elfutna, főleg ha nem kell az Outlookkal felzabáltatni a RAM-ot, mert mondjuk egy Thunderbird is tud Exchange-el dolgozni.
BTW Windowsra milyen support van egy háziasszonynak?
Após vett dobozos Win10, ha baja volt, ugye félév ingyen support volt hozzé, fel is hívta, remote assistance is volt... csak megoldás nem. Volt valami baja a profiljának, csináltam másik profilt, másoltam a cuccait, és megjavult.PC esetén amúgy a szabványokra is épül a dolog. Ha van egy szabvány, aminek mindenki hajlandómegfelelni, akkor a rendszer elemei cserélhetőek, az OS, a proci, minden.
-
gliskard
senior tag
Az x86-os örökség egy csomó szempontból gátolja már a PC-t, sajnos az ARM-os kínálat meg egyelőre nem elég meggyőző. De szerintem a PC-nek is egy megerősödő ARM platform jelenti a kiutat. Az Intel már csak a probléma része, nem a megoldásé.
Én ezt kicsit másként látom... Az ARM sem jelentene komoly változást, ha a PC-n Windows fog futni. Steam Deck jó példa arra, hogy a jelenlegi Windows verziók (Win 10/Win11) mennyire erőforrás pazarlóak.
Mivel a notebook-desktop PC-s világ nagy része a Windows OS köré épült, ezért ezzel a kötöttséggel együtt kell élni. A consumer piac alsóbb részének talán kisebb a Windows függősége (valószínűleg ezért fog tudni a Macbook Neo is érvényesülni) ezért ott van esélye mind a Chromebook OS-nek mind az Android-nak a macOS mellett.
Linux azért más, mert előbb el kéne érni, hogy egy 45-55 körüli háziasszonynak is out-of-the-box könnyen használható legyen és legyen hozzá support (szintén olyan szintű ami akár egy 45-55 körüli háziasszonynak is megfelel).
A másik dolog a PC iparnak az a része ami nem Apple, alapvetően horizontális vállalatok kooperációjára épül, ennek sok előnye van és persze hátránya is. A szinte végtelen variációs lehetőség miatti rugalmasság hatalmas előny, de sokszor pont ez tűnik a haladás hátráltatójának is. Ebben az x86 'örökség' csak egy részlet és még nem is az aminek a legnagyobb visszatartó ereje lenne...
Apple viszont egy vertikális vállalat hasonlóan az IBM-hez, mind a két cégnél egy kézben van az HW/OS/SW aminek szintén vannak előnyei és de hátrányai is, mint pl., a rugalmasság hiánya. De pont azért mert egy kézben van minden meg tudnak lépni akár radikális strukturális változtatásokat is (pl. Apple esetében a m68k→PPC majd a PPC→x86 és legutoljára a x86→Apple Silicon architektúra váltás).
Ilyen váltás nagyon nehéz kikényszeríteni a hagyományos PC világban, mert ennek egyik legnagyobb gátja az, hogy ez a rendszer horizontális vállalatok kooperációjára épül. Ha a nagy többségnek nem fűződik a változáshoz jól felfogott érdeke, akkor azt nagyon nehéz végig vinni... -
Nem, ez röhögés volt

"és nincs Windows-hoz kötve sw vagy ideológiai okokból, "
itt jön a MS vendor lock-inje olyan szinten is, hogy a legtöbb user sikítva menekül bármitől, ami nem Windows, ami még akkor is igaz, ha a MS olyan ügyes volt a Win11-el, hogy már arról is kezdenek menekülni
"és pont ez az consumer árkategória amiben a többi gyártó viszonylag jól tudott variálni az árakkal és a haszonnal az alacsonyabb minőségű komponensek variálásával."
Ja, árulták a szemetet jó pénzért, és most valaki beleköpött a levesbe? Kit kéne sajnálni? Szerelek elég számítógépet, hát amit komzumer laptop címén műveltek a gyártók, az kb. a 0. Érdekes, ugyanaz a cég üzleti gépet meg tud olyat gyártani, aminek nem szakad szét a háza, meg nem hal meg az alaplap, meg van rajta két USB C, és tölt is róla.Tessenek az x86-ra épülő cuccok gyártói versenyezni. Hátha a usereknek is jobb lesz.
-
gliskard
senior tag
Már hogyne lenne alkalmas, nyilván 16GB-tal jobban eladható lenne, de így is lesznek vállalati felhasználói.
Szerintem céges használatnál a 8Gb az elég nagy limitáció, mert a központi management miatt kell valami sw (pl. kandji) egy beléptető sem árt (pl. duo) illetve nyitva lesz a Teams vagy a Zoom, sok esetben kell a Slack is. Ezek mellett nyitva kéne tartani 15-25 böngésző ablakot, valószínűleg kell egy VPN is... Ehhez már kevés a 8Gb. Nekem egy MBP M3Pro/18GB-os gépem van, és az Activity Monitor-ban látható, hogy a memory pressure szinte mindig sárga, de sok esetben piros.
Ezért nem hinném, hogy komolyabb cégeknél foglalkozni fognak a Neo bevezetésével, persze egy 'sarki KKV' esetében más a helyzet.
-
gliskard
senior tag
Gondolom, ez költői kérdés volt, de ha jobban bele gondolunk, akkor az Apple ledobta a taktikai atomot...
A nyugati piacok nagy részén az Apple eleve dominál az iPhone-nal (Dánia 63.06%, Japán 61.44%, Kanada 59.94%, USA 58.91%, Ausztrália 57.99%, Norvégia 56.43%, Svédország 55.67%, Svájc 52.82%, UK 48.95%) ráadásul ezekben az országoknak a nagy részében az apple részletfizetést is kínál ami által a kisebb keresettel rendelkezők is megtudják venni a termékeit.
Az Apple a Macbook Neo-val valószínűleg most $450-750 a notebook szegmensben és részben a $450-550 tablet szegmensben fog egy egy részt kisajátítani magának (részben az amúgy is csökkenő iPad eladások kárára), és pont ez az consumer árkategória amiben a többi gyártó viszonylag jól tudott variálni az árakkal és a haszonnal az alacsonyabb minőségű komponensek variálásával.
Azoknak a vásárlóknak, akiknek elég egy iPad / Macbook Neo teljesítménye és nincs Windows-hoz kötve sw vagy ideológiai okokból, azoknak mind az Apple brand, mind pedig a Neo kivitele elég vonzó lesz, még akkor is, ha nincs Apple eszközük. Ha meg van, akkor az ökoszisztéma miatt meg még inkább...Ráadásul x86/win és arm/win vonalon ebben a kategóriában nincs érdemi ajánlat a Neo-val szemben. Viszont, ha ebben az árkategóriában a teljesítmény jobban számít, akkor a Neo már nem versenyképes, de ez így is azt fogja jelenteni, hogy kénytelenek lesznek a gyártók igazodni a Neo-hoz azokban az országokban ahol az iPhone jobban teljesít.
Plusz, ahogy azt fent írtam az Apple elég sok országban közvetlenül kínál kamatmentes részletfizetési lehetőséget, ami szintén segíti az eladásokat...
Ezek alapján érthető a 'rémület' még akkor is, ha ez jelenleg nem látszik a részvény árfolyamokon. -
Cassi
őstag
Az ASUS és az Acer könnyen ki tud szorulni a piacról, mert jóval kisebbek a Lenovónál vagy a HP-nél. Az ASUS ugye éppen most lépett ki a mobilpiacról hasonló okokból.
A bevétel szerinti megoszlás az Amazonon februárban (globális notebookeladás):
Ez még a Neo előtti állapot. -
LOL, kiadtakegy Apple-t annyiért, amennyit ér, és mindenki megrémült tőle?
Főleg, hogy mivel Unix alapú az OS, a 8GB RAM sem úgy 8GB RAM, mint Windowson
-
Meg lehet ideologizálni dolgot. DE!
Minél egyszerűbb a rendszer, annál kézenfekvőbb a használata.
Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyon behatároltak a lehetőségek.
Az átlag felhasználó számára ez nem nagy korlátozás.
A ChromeBook előnye is pontosan ugyan ez. Könnyen kezelhető -
Cassi
őstag
"Nem is gondoltam, hogy a Macbook Neo céges használatra"
Már hogyne lenne alkalmas, nyilván 16GB-tal jobban eladható lenne, de így is lesznek vállalati felhasználói. Már régóta látszott, hogy a mobil és a számítógép összeolvadása csak idő kérdése, ez most elkezdődött a gyakorlatban is. A PC-s oldal le van maradva, bár nehéz egyetlen bűnbakot megnevezni érte. Az x86-os örökség egy csomó szempontból gátolja már a PC-t, sajnos az ARM-os kínálat meg egyelőre nem elég meggyőző. De szerintem a PC-nek is egy megerősödő ARM platform jelenti a kiutat. Az Intel már csak a probléma része, nem a megoldásé.
Az én csoportocskámban a Covid alatt vett Zenbookok vannak használatban, én Ryzen 4700U-sat kértem, annak a Geekbenche 1363/4987, a Neo-é meg 3445/8624. Látszik, hogy bőven a mostani gépek fölött van a CPU-teljesítmény. A felhasználók sebességigénye alig változott, miközben a csipek szépen erősödtek.
Az Apple távlatilag megteheti, hogy csak Neo lesz és Pro, az előbbi feljavítva, az utóbbi meg kicsit megvágott speckóval indulva, lejjebbről. -
RexMaximus
senior tag
válasz
Felesbandi
üzenetére
Nem tesznek semmit. Es most nem is tudnak, pont olyan architekturat hasznalnak, amit az AI szerverigenyek miatt felverte az arakat. Innen most nem lehet nagy valtast csinalni. Az Apple-nek ez most lehetoseg - pont a mas architektura miatt kevesbe erintette oket ez.
De igazabol hany eve jelent mar meg az M-es szeria? Erdemben reagaltak ra barmit is pl. mas processzorgyartok? (Eletem legjobb laptopja egy M1 Pro, ami termeloeszkoz is egyben, meg az asztali gepemet is felszamoltam miatta, kivaltotta. Korabban ilyet igy laptop azert nehezen tudott adni.)
De kene a verseny.
Es ez a Win11 valtas kenyszer, bar picit keson, de megis az Apple malmara hajtja ugy tunik a vizet. Ugyis valtani kell - mit vegyek - puff, ott a neo mint alternativa.
Szoval ugy erzem, bar az Apple nem szorult ra, de most mazlijuk van, kihasznaljak az aktualis korulmenyeket.
Remek idozites.
-
gliskard
senior tag
Ahogy már ott lejjebb (#14) is írtam, az apple termékék általánosságban a hétköznapi, nem tech/it beállítottságú felhasználóknak készülnek (LvL 3 alatt) ezért a tanulási görbét, funkcionalitást, működést, stb. is hozzájuk próbálták igazítani.
Te és szinte mindenki itt a PH-n a LvL3-ban van, ezért ebben a témában más a mindset mint az alacsonyabb szinten lévőknek. Ráadásul mint minden másban, itt is működik a false consensus effect ami miatt a LvL3-ból nehéz megítélni, hogy a LvL3 alatti rétegnek milyen motivációi, igényei vannak és mi az ami ebben az aspektusban nekik fontos vagy éppen pont érdektelen...
Nagyon kisarkítva ők az a réteg akik szín alapján választanak notebook-ot (nagyon kisarkítva!).
Ha van időd és kedved, akkor a Windows/Mac használhatóság témáról itt már volt egy hosszabb beszélgetés.
-
gliskard
senior tag
Nem, a Snapdragon nem drágább kategória, vannak 600 dolláros notebookjaik. Ettől még természetesen nem jobb vagy rosszabb, ez csak egy tény.
Jogos, vannak olcsóbb verziók. Bár, a cikk amit linkeltem arról szólt, hogy a $800+ kategóriában teljesít jól a Snapdragon, a $600 környékéről nincs adat, sőt azt is írták, hogy kifizetődött a prémium szegmensre targetálás: "The company’s focus on premium laptops also began to pay off. Devices like the Surface Laptop 7 and ASUS Zenbook A14". Ebben azért az is benne volt, hogy az Qualcomm-nak csak 2025 év elejéig volt exkluzív megállapodása az MS-sel a Windows on ARM platformra vonatkozóan. Ez azt jelentette, hogy 2016-tól kizárólag Qualcomm chipek kerülhettek ARM-alapú Windows notebookokba. Ezért alapvetően magasabb áron értékesítették az SoC-ket, mert csak így térült meg a befektetés (pl. SW oldalon is beszálltak a Windows-ba és ösztönöztek SW cégeket, hogy készítsenek ARM natív verziókat).De arra a feladatra, amire a Neo alkalmas, azért sok alternatíva választható.
Ez is 100%-ban igaz és ezt nem is vitatom. Én korábban arra szerettem volna célozni, hogy ez egy olyan terület ahol nem kell nagy teljesítmény, mert láthatóan az Apple az ipad+magickeybord vásárlásókra szabta a Neo-t.
Szerintem ebben a kategóriában erősen számít az ár (ezért került be az ipad és a Macbook Air közé) és még inkább az ár/érték arány és nem azt látom, hogy ebben nincs sok versenytársa a Neo-nak( de javíts ki ha rosszul látom), pláne a macOS és az Apple ökoszisztéma miatt (főleg azokban az országokban ott ahol eleve iPhone dominancia van).
Illetve pont ezért írtam a jó minőségű házat, mert $599 körüli árkategóriában nem nagyon adnak aluminum házat, inkább csak recsegő-ropogó műanyagot, amiről az ezüst festék 1-2 év után elkezd lekopni. Szintén hasonlóan spórolnak a touchpad-on, az alsóbb árkategóriában.Magánemberként ez rendben van, de egy munkára használt munkaeszköznél 0% súlya van, a legtöbb munkahely nem divatbemutatóként funkcionál.
Nem is gondoltam, hogy a Macbook Neo céges használatra alkalmas lenne és nem is írtam sehol.Egy céges környezetben az ár sem mond semmit.
Valószínűleg a pénzügynek és a beszerzésnek erről más a véleményük, de értem hogy mire gondolsz.Ha valakit át kell ültetni Windows elől egy Mac elé, akkor el kell küldeni egy tanfolyamra, de egy 5 napos minimáltanfolyam többe kerül, mint egy notebook.
Az elmúlt 15-20 évben szinte csak olyan cégeknél dolgoztam ahol macbook-ot adtak a fejlesztőknek, pm-eknek, de sok helyen még a sales és más embereknek is. Jelenlegi cégnél (kb 1500 fő) is mac-eket használ mindenki és nincs process a mac-ek 'megtanulására'. Ettől még lehet, hogy kéne, de pl. itt a BP-i irodában sem volt gond váltani azoknak a dev-eknek vagy pm-eknek akik korábban Win-en dolgoztak. Sőt elég sokan azt mondják, hogy nem szívesen mennének vissza windows-os notebook-ra... -
proci985
MODERÁTOR
win11 tényleg kritikán aluli
konkrétan azt nézem újra kéne húzni a lenovo yogamon, mert az online accountot olyan szinten elszúrták, hogy jelszó nem működik, pin meg net nélkül nem működik. szóval ha éppen meg kéne nyomni valamit, hogy legyen netem (pl hotel) nem tudok bejelentkezni
.meg mellette háromhavonta van olyan szintű katasztrofális hiba, ami Vista64 óta kb ötévente egyszer.
---
btw, ez a gép tablet mércével sem rossz árban, pl egy Samsun Tabhoz (meg mellé egy billhez) képest. csak mondjuk a Samsung Tab desktopként továbbra sem használható a gyári billjével desktopként ha nem csak light szövegszerkeszteni akarsz.
szilard995: lokális AI jól hangzik, de használhatóan az jelenleg workstation / cloud territórium.
meg marketingslop / parasztvakítás.
-
Busterftw
nagyúr
-
Cassi
őstag
Nem, a Snapdragon nem drágább kategória, vannak 600 dolláros notebookjaik. Ettől még természetesen nem jobb vagy rosszabb, ez csak egy tény. De arra a feladatra, amire a Neo alkalmas, azért sok alternatíva választható.
Többször mondtad már, hogy "jó minőségű ház". Magánemberként ez rendben van, de egy munkára használt munkaeszköznél 0% súlya van, a legtöbb munkahely nem divatbemutatóként funkcionál.
Egy céges környezetben az ár sem mond semmit. Ha valakit át kell ültetni Windows elől egy Mac elé, akkor el kell küldeni egy tanfolyamra, de egy 5 napos minimáltanfolyam többe kerül, mint egy notebook. -
Pista0001
addikt
Igen, ezt írtam én is, ezért jó húzás 100-300(-500) dolcsival olcsóbban adni hasonló (tablet hardveres) laptopot. Biztos van olyan is, aki ha van valamire mondjuk 1000 dollárja, akkor annyiért megveszi a legnagyobb teljesítményűt (ha nincs is rá szüksége), de olyan is, aki az igényeinek megfelelő legolcsóbb alternatívát választja, és nem bánja, ha a zsebében marad párszáz dollár.
-
gliskard
senior tag
nézőpont kérdése, te tudsz olyan gépről ami hasonló minőségű (kijelző, touchpad, ház) legalább W11 home-ot adnak hozzá és csak 220.000 forint újonnan?
Egyébként a NEO az USA-ban 49.91 dolláros havi törlesztővel már elhozható, ami nincs 18.000 forint. Szerintem ez még itthon is k.jó ajánlat lenne.
-
gliskard
senior tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Lehet, de inkább csak részlegesen, mert a Snapdragon árazás szempontból magasabb kategóriában próbál érvényesülni. Aki azt meg tudja venni a Snapdragon-os gépeket annak inkább az Air lenne a reális választás árazás szempontjából.
2025 év elején arról írtak, A Snapdragon SoC-vel működő notebook-ok az USA-ban a 800 dollár felett (ott is inkább a prémium szegmens) eladott laptopok 10%-át teszik ki. A fő vonzerő igazából az akkumulátor-élettartam... -
scdlsc
senior tag
Hasonló véleményeket olvasni itt is, mint az iPhone 16e és 17e megjelenésekor. A 16e baromi jól fogyott. Valószínűleg a 17e is jól fog fogyni. Meg ez is. Nem azért, mert hülyék az emberek, hanem mert ez egy jó vétel lesz nekik. És az Apple-nek lesz megint egy rakás elégedett(!) vásárlója.
-
Mustaros
aktív tag
Túl van árazva így is ez a gép.
Reális ára kb 220e lenne.
600 USD ugye 200e Ft.
Ahogy látom már linkelték az M2 Air 16GB-tot mint alternatíva, én is azt venném..
A tesztek alapján minden fapados benne, a tochpad a hangszóró, a Bill stb.. -
Pista0001
addikt
A Snapdragonos Win11 gépek alig kezdtek jönni, és máris alájuk vágott az Apple. Jó húzásnak tűnik belépő szinten (az ő palettájukat tekintve) árulni olyasmit, amit a konkurencia feljebb pozícionál.
-
vadkörte
addikt
Nem kell szó szerint venni.
Általában a techtopikok önjelölt moguljai. Szignifikáns átfedés van a mobilos csoportokkal, ott a 128GB-os verziókat ekézték. (szerintem vagy 70GB üres a telefonomon a 128-bó.
)Jelenlegi árképzésben a legkisebb NEO és a legkisebb AIR között van 500 dollár különbség.
-
gliskard
senior tag
amúgy nem Ti állítjátok szent meggyőződéssel, hogy a 256GB 2026-ban már kb. semmire sem alkalmas?
én? hol állítottam?A linken egy 16/256-os M2 Air van.
igen. De ebben az esetben nem ez a lényeg, hanem az, hogy az Apple hivatalos kínálatában már nem szerepel csak az M5-ös Air. A használt és az új összevetése nem ördögtől való, de itt a kontextus eredetileg az volt, hogy az Apple hova szánja a Neo-t. Jelenlegi árképzésben a legkisebb NEO és a legkisebb AIR között van 500 dollár különbség. -
vadkörte
addikt
A linken egy 16/256-os M2 Air van.
Az előnye a +8GB RAM, a 256-os SSD lassabb mint az elődé - amúgy nem Ti állítjátok szent meggyőződéssel, hogy a 256GB 2026-ban már kb. semmire sem alkalmas? - az M2 SoC teljesítményben elmarad az újoncétól. Ami valódi, hosszútávú alternatíva lehet, az az M4-es Air (16/250), jelenleg 399E#17 szilard995
Ezt mind csupán 100k-val több mint a neo.
Ez az alapmodell árának közel 40%-a... Van akinek ez elég sokat számít.És akkor viszont már kint lesz a Neo A19 pro-val és 12gb-al. Érdemesebb várni 1 évet.
Erre majd térjünk vissza egy év múlva.
Ha mindig csak vársz és vársz, sosem veszel semmit. M2-es MBA-ról biztosan nem váltanék rá. Az MB világába újonan belépőként - vagy ha már van valami rendes desktop gép és nem az MB-kal "dolgozok" viszont erősen elgondolkodnék rajt.
Csupa olyan dologról írsz, ami "szerintem", meg rumors. Nem tűnt még fel, hogy az Apple kb. lesz...ja a rumors-okat?MM-ban volt szerencsém megtapogatni és kicsit nyomkodni a Neo-t, egy M4-es Air-t és kb. ilyen árkategóriájú Win laptopokat. Nos szerény véleményem szerint semmi szégyenkeznivalója sincs a Neo-nak. Érzetre pontosan ugyanaz a MacBook, mint bármelyik Air fajtársa. Gyors, reszponzív, a 13" teljesen vállalható méret, a kijelző színei szépek. A gombok nagyon finoman járnak, a simogatós patkány gyors és pontos volt.
A hasonló árú és méretű Win-es laposokat inkább hagyjuk. Egy MS Surface-t leszámítva hanyagolósok. -
szilard995
csendes újonc
az elkövetkezendő pc-ket úgy kell elképzelni hogy a tradicionális workload-ok melett amikhez eddig hozzászoktunk, a lokális AI-k futtatására is képesek lesznek, ez az új piac amit mindenki meg akar szerezni magának. Ebben nagyon nagy szerepet játszik majd a memória. SK Hynix és Sandisk által feljesztett 1. genes HBF akár 4tb-ig lesz stackelhető és akár 1.8tb/s sebességet biztosít. Az apple-nek biztos meglesz a saját verziója ebből, hasonló számmokal
-
szilard995
csendes újonc
Az M6 lesz szerintem az apple utolsó tradicionális szériája, még lehúzzák a bőrt az emberekről addig, sőt, figyeljétek meg, még 24gb ram re meg is emelik majd az m6 air base-t ahogy elnézem az m5 air árát 24gb rammal
Mindenki majd megveszi hogy mekkora deal azt az M7-et kirakják nevetségesen több memóriával a HBF memória miatt
És akkor megint elindul az évi kis feljesztések körforgása -
szilard995
csendes újonc
válasz
Hieronymus
üzenetére
Kösz a tippet, igen az m4-ben dupla annyi ram van, 2x annyi memória bandwidth, és persze 2x annyi gpu mag. Ezt mind csupán 100k-val több mint a neo. Viszont még mindig csak 256gb-al indul az m4. Szerintem még így se éri meg, jó persze lehet venni külső tárhelyet de milyen már hogy egy 350k es gépbe 256gb van? Nekem szúrja a szemem. Jövöre ugyan ilyen pozicióba lesz az M5 és az mát 512gb-vel indul. És akkor viszont már kint lesz a Neo A19 pro-val és 12gb-al. Érdemesebb várni 1 évet. Nem bízok ebben Neo launch-ban. Az m6 macbook prok most jönnek októberben amik már újabb 2nm-es techónlógián készülnek és az industry nagyon arra megy hogy adoptálják a HBF memóriát, az apple esetében voltak rumourok is "mini-hbf" memóriák fejlesztéséről. Szerintem az elkövetkezendő generációk teljesen felborítják a piacot. Sokkal szélesebb bandwidth memóriák kerülnek majd a gépekbe, sokkal nagyobb totál memória kapacitással, az AI miatt.
-
gliskard
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Itthon is van Macbook Air 349.990-ért ami csak 20.000 több mint a nagyobbik Macbook Neo. Ez viszont nem az apple aktuális kínálata, mert ott csak M5 Air van, amiből a legkisebb 1099 USD/499.990 Ft...
Ez kicsit olyan mint az apple.hu árat hasonlítani a hardverapro szürke importos áraival. -
gliskard
senior tag
Az 'utca embere' számára (lvl 3 alatti rész) a macOS gyorsabban tanulható és könnyebben használható mint a Windows. A két terméket más-más UX szempontok alapján készítették és nagyon más volt az evolúciójuk.
Te, én és akik itt vannak a PH-n azok nem az 'utca embere' kategória ebből a szempontból, az ábrán mi a lvl3-ban vagyunk. -
ralfee106
tag
minden szar
-
ROBOTER
addikt
"Windows 11 ........... és kevésbé jól használható mint a macOS"
Kérdezem MacBook M2 Max felhasználóként, hogy ez mi akar lenni? Mert a win lehet pazarlóbb, de szerintem sokkal következetesebb kezelésű, mint a macOS.
-
GeryFlash
veterán
-
Nem szeretném letörni a lelkesedést, de!
Apple MacBook Air 13", Apple M4 Chip 10‑Core CPU, 8‑Core GPU, 16GB / 256 GB
855 euró a német Amazonon.Apple 13" MacBook Neo 8GB /256 GB - 699 euró, ugyan ott.
Apple 13" MacBook Neo 8GB /512 GB - 799 euró.
Az Air CPU multicore teljesítményben sokkal jobb, a GPU sokkal jobb.
A portok kiépítése teljes. Teljes egészében hozza az Apple színvonalát.Bizonyosan a Neo, a jobb választás?!
-
gliskard
senior tag
Igen, egy iphone/ipad nagyobb kijelzővel... De még inkább egy ipad+magickeyboard helyettesítő amihez ráadásul macOS-t adnak, mert az árazás és a nevezéktan alapján is ez látszik.
– 256Gb-os sima iPad $499
– 256Gb-os MacBook Neo Magic Keyboard $599
– 256Gb-os sima iPad + Magic Keyboard $695
– 512Gb-os MacBook Neo Magic Keyboard with Touch ID $699Nem windows-os, hanem Aluminium OS-es (leánykori nevén Chrome OS) gépekkel kell hasonlítani. Melyeknek a kínálata (itt az arm-os vonalra gondolok) remélhetőleg bővülni fog ezzel.
– technikai érelemben igazad van, viszont a vásárlók szemében (és a nap végén csak ez számít) ez egy kisebb teljesítményű, de teljes értékű notebook, pontosabban Macbook ami együttműködik a többi apple cuccukkal. -
mad823
őstag
Két észrevételem van:
1: Az Apple letolta a nadrágot, mivel tulajdonképpen iPhone-t ad olcsóbban, nagyobb kijelzővel. Nyilván kevesebbet keresnek rajta, de azért van egy kis föle.
2: Nem windows-os, hanem Aluminium OS-es (leánykori nevén Chrome OS) gépekkel kell hasonlítani. Melyeknek a kínálata (itt az arm-os vonalra gondolok) remélhetőleg bővülni fog ezzel. -
gliskard
senior tag
S. Y. Hsu ugyanakkor úgy látja, hogy az Apple olcsó Macbookja korlátozott vonzerővel rendelkezhet, mivel mindössze 8 GB-nyi rendszermemóriát kínál, és ez sem bővíthető a későbbiekben. Emiatt az ASUS társvezetője szerint a Neo jelzésű masina egy tartalomfogyasztásra szánt megoldás, hasonlóan az iPad vonalhoz, vagyis nem ugyanazt a részpiacot célozza, amit a klasszikus, úgynevezett mainstream notebookok, amelyek az erősebb hardverkonfiguráció miatt komolyabb feladatok elvégzésére is alkalmasak lehetnek.
Erőforrás igényes feladatok esetében és az céges/üzleti notik esetében valóban "korlátozott vonzerővel rendelkezik", de otthoni használat esetében, főleg ha nem ez a játék platform, akkor már más a helyzet...
Engem ez kicsit arra emlékeztet, mint amikor Steve Ballmer 2007-ben, az iPhone bejelentése után egy televíziós interjúban meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott az eszközről. A legismertebb kijelentése az volt, hogy hangosan felnevetett, és azt mondta: az iPhone soha nem fog jelentős piaci részesedést szerezni, mivel 500 dolláros árcédulájával túl drága, és nincs rajta fizikai billentyűzet...
-
gliskard
senior tag
válasz
Felesbandi
üzenetére
Ebben a kategóriában, nem nagyon tudnak mit csinálni a verseny társak (konkrétan semmit)...
1. Windows vonalon 599 usd-ért nem igazán tudnak versenyképes ajánlatot mutatni, főleg nem aluminium házzal és minőségi touch pad-dal.
2. Az USA-ban részlet fizetéssel is el lehet hozni a Neo-t, és csak 49.91 havonta, ami nincs 18.000 forint!
3. Windows 11 eleve erőforrás igényesebb és kevésbé jól használható mint a macOS.
4. Apple ökoszisztémához még hasonlót sem tudnak felmutatni, mert a macOS elég jól együttműködik a többi Apple cuccal mint iPhone / iPad / AppleWatch / AirPods / AirTag / stb. Az iPhone esetében működik a hívás, sms/imessage kezelés átadása, stb.
5. Az Apple az USA-ban már eleve egy régi, jól bejáratott és megbízható brand, a mostani apukák/anyukák és fiatal nagyszülők nagyobbik része Apple II gépekkel találkozott az iskolában, ipod-on hallgatott zenét... És csak ezek után jött az iPhone.
Az 'alap' otthoni kategóriában ahol a böngészés, zenehallgatás, chat, email, stb. a főbb felhasználás ott Windows alapon nem nagyon tudnak épkézláb versenytársat hozni.
-
Busterftw
nagyúr
Nem ertem a problemat, ezek a gyartok eddig is kinalnak 300 dollartol 2000 dollarig laptopokat.
Nem az van, hogy eddig 700 dollar es alatt nem letezett laptop, aztan most hirtelen az Apple kijott egy 600 dollarossal. -
hapakj
őstag
Helyes. Amilyen ipari hulladék kopogós műanyag potato hw ventiláttorral laptopokat ad ki az összes többi gyártó 100e+Ft-ért rájuk fér egy kis konkurencia.
-
Ehhez még hozzájön a winDos 11 folyamatos bénázása, a beteg újdonságok és az elkefélt frissítések... Ez pont azoknak jó, akik csak átlag userként használni szeretnék, nem gémerkednek és X évre tervezi a vásárlást.
-
.mf
veterán
"Emiatt az ASUS társvezetője szerint a Neo jelzésű masina egy tartalomfogyasztásra szánt megoldás, hasonlóan az iPad vonalhoz, vagyis nem ugyanazt a részpiacot célozza, amit a klasszikus, úgynevezett mainstream notebookok, amelyek az erősebb hardverkonfiguráció miatt komolyabb feladatok elvégzésére is alkalmasak lehetnek."
Mint például? Hétköznapi casual web/netflix/office usernek kell ennél több?
Szög ez a marginjuk koporsójába, csak még próbálják magyarázni a bizonyítványt. A Neo ellátja azokat a feladatokat, amikre a többség használná, méghozzá olcsón, jó kijelzővel, jobb anyagminőséggel. Mondom ezt, mint nem-almás (és akkor még finoman fogalmaztam). Ideje felébredniük és nem bazári tejfölműanyag vackokkal kiszúrniuk az emberek szemét. Meg a Microfos is összekaphatná magát, ahelyett, hogy a Recall és hasonló húzásokkal haragítaná magára a népet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- MIUI / HyperOS topik
- Futás, futópályák
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad E590 / Intel Core i7 8GEN / 16gb ram / AMD 2gb dedikált / 500gb NvMe / Vil MAGYAR B
- Asus TUF Ryzen 7 6800HS NVIDIA RTX3050Ti 17.3 FHD 144Hz WiFi6 Windows11 gamer laptop
- A+ ASUS ROG STRIX GL702VSK 17.3 FHD IPS 120Hz, GTX1070 8GB, i7-7700HQ, 16 / 256+1TB SZLA +GARANCIA
- Eladó Asus TUF DASH F15 FX516PE FHD IPS i5-11300H RTX 3050Ti magyar vbill
- A++ Lenovo Flex 5 TOUCH 14" érintős IPS, Ryzen 5 7530U, 16 / 512 NVMe, USB-C, WiFi6 SZLA +GARANCIA
- Asus ROG Destrier Ergo gamerszék
- GAMING PC! Intel i5-14600KF / 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 WIFI / 1TB NVMe / 850w! BeszámítOK
- Lenovo T495 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, újszerű állapot, számla, garancia
- ÚJ 20 méteres LED szalag adapterrel és távirányítóval eladó
- Honor X6 /4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez még a Neo előtti állapot.
.
Mindenki majd megveszi hogy mekkora deal azt az M7-et kirakják nevetségesen több memóriával a HBF memória miatt