- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Dell notebook topic
- OLED TV topic
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- E-book olvasók
- CES 2025: AMD Ryzen AI CPU-n alapuló okosságok a Minisforum fémjelzésével
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG NUC mini PC idei kiadása
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #17688 üzenetére
Ritkán járok erre. [link]
Azt hiszem ezt a szálat kellene követni. De nálam 10 perc alatt nem akart működni, utána nem volt időm vele foglalkozni.
Aztán úgy maradt.
Bár (mint oly sok minden máshoz, ehhez is) úgy érzem hülye vagyok már.
Amióta nem kell piszkálni a rendszert, mert ootb működik sokat felejtettem... -
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #17678 üzenetére
Mintha lenne valami scriptgyűjtemény, de csak korlátozottan működik nem Dell vasakon...
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz mAtThEw0319 #17676 üzenetére
Ez a Samsung netbookomon és a Dell notebookomon BIOS-ban (vagy UEFI vagy mittudomén ) állítható mindenféle szoftveres mókolás nélkül. Ott nézted már?
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
_Dumber_
őstag
válasz mAtThEw0319 #17656 üzenetére
Van
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17561 üzenetére
Pedig a Synaptic oldalán van hivatalos driver Win8.0 és 8.1 alá.
-
félisten
válasz mAtThEw0319 #17548 üzenetére
A swap- ot direkt raktad be sda1- re?
Meg kéne próbálnod swap nélkül vagy a meghajtó legvégére tedd át inkább.swap sorában a Priority -1 se biztos, hogy jót jelent, de ez csak laikus tipp
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17548 üzenetére
UEFI-nél a Safe Boot és Fast Boot opciókat kell kikapcsolni, meg esetleg Legacy-ra tenni, de ezek szerint ezeket végigcsináltad. Úgy sem az UEFI a baj, mert annál vagy sose bootolna, aztán ha átállítottad, akkor mindig probléma nélkül kéne indulnia, de nem így, hogy egyszer lefagy, egyszer nem, a live mód megy, de a rendes telepítés nem.
A bootképernyő nem wtf, ez a normális, pont ezt akartuk, hogy látszódjon és érdemibb infóval szolgáljon. A swap felcsatolásánál akad el, vagy az azutáni pontban (ezt még ki kéne deríteni, hogy melyik következne), bár ez úgy nem mérvadó, hogy néha már a GRUB-nál megfagy. Nincs tényleg több ötletem, talán a SATA vezérlő nem tetszik neki. Én még annyit csinálnék, hogy mikor így megfagy, otthagynám a gépet 10-20 percre, vagy még többre. Hátha továbbmozdul. Nem valószínű, de veszteni való nincsen.
Azért is valószínű, hogy a SATA vezérlő, mert a Live rendszer nem nyúl a vezérlőhöz (csak mikor felismeri), a HDD-hez sem nyúlkál, és pont ezek azok, amiket viszont a telepítő és a feltelepített és bootoló rendszer meg igénybe vesz.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz mAtThEw0319 #17545 üzenetére
Hát ha itt megfagy és nem megy tovább akkor van probléma.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
válasz mAtThEw0319 #17543 üzenetére
nem wtf, ez egy hagyományos boot, ami most nincs rejtve.
moto g72, Ninebot d28e
-
válasz mAtThEw0319 #17541 üzenetére
Ez egy teljesen normális boot képernyő.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17524 üzenetére
Csak a quite splasht. Mást nem kell belőle törölni. Ha még aktuális, mert látom, hogy letörölted az Ubuntut. Egyébként próbaképp mehetne fel valamelyik kisebb disztró, amelyiknek az ablakkezelőjében nincs bekapcsolva a compozit effekt. Nekem most csak a Lubuntu jut eszembe, de lehet van még másik, majd a topikban segítenek a többiek.
Talán úgy nem fagy le, és fel tudod tenni az intel driverét, majd mehet fel egy másik grafikus felület, pl. Unity, ha annyira azt akarod.
-
válasz mAtThEw0319 #17528 üzenetére
Mintha lenne külön telepítője az intelnek: [link] De lehet rosszultudom, ezt az oldalt próbáltad?
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Dhampir
félisten
válasz mAtThEw0319 #17528 üzenetére
Csak amiatt írtam a Fedora topicot, mert a Linpus a Fedorán alapszik, hátha többet tudnak segíteni.
-
Dhampir
félisten
válasz mAtThEw0319 #17526 üzenetére
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17524 üzenetére
Lejárt a szerkesztési időm. Amúgy a gépen gyárilag Linpus Linux volt. De valami nagyon régi lehetett, mert egyáltalán nem hasonlított a hivatalos oldalon lévőhöz. [link]
Letöltöm ezt és megpróbálom ezt felrakni. Nekem már tényleg mindegy, csak linux legyen és azért grafikusan lehessen babrálni, hogy ne nézzen ki annyira fapadosan!
-
válasz mAtThEw0319 #17521 üzenetére
Memtest esetleg? (Lehet már volt, de megpróbálod?)
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17518 üzenetére
Senkinek nincs már ötlete? Olvastam itt [link] a hozzászólásoknál, hogy valaki tett rá ubuntut... de hogy a francba működik neki?
Hogy lehetne megoldani ezt a videókártya problémát? -
Nkboy
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17515 üzenetére
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17511 üzenetére
Mondom, a videokártya drivere nem stimmel. Amikor indul az egész Linux pendrive-ról, (meg amikor a feltelepített változat indulna), akkor mikor rajta vagy a bootmanagerben (GRUB) azon a soron, amivel indulna, ott nem Entert nyomsz, hanem azt hiszem, hogy E-t, vagy hasonlót, amit kiír a képernyő aljára, és ott a szövegdobozban a meglévő paraméterek végére beírod, hogy "nomodeset", persze idézőjelek nélkül, utána lehet Enterezni, és elvileg utána rendesen kéne mennie.
-
joecontra
addikt
válasz mAtThEw0319 #17511 üzenetére
Esetleg nomodeset kapcsoló?
Üdv,
J -
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17504 üzenetére
Manjaro Netbook Edition?
-
Jim-Y
veterán
válasz mAtThEw0319 #17506 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy ha végigmegy, majd újraindítasz, jönnek a pöttyök és befagy, akkor kikapcsolod a gépet, kihúzod a pendrive-ot, és rápróbálsz, hogy hátha felment az, csak valami gebasz volt az újraindításnál?
-
Milyen GPU van benne?
-
N0zer0
senior tag
A tünetek szerint a videokártya drivere a ludas. Ha jól olvastam a gép leírását, Intel-kártya van benne, azzal pedig elvileg nem szoktak drivernyűgök lenni.
-
félisten
válasz mAtThEw0319 #17501 üzenetére
N0zer0 ft hsz- ét annyiban egészíteném ki, hogy én már írtam vele legalább 80 x és mindíg tökéletes volt a megírt disztró. Mindíg fat32- re volt állítva. Nálad nem a penre történő írással van a gond.
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17499 üzenetére
Nem engem kérdeztél, de akkor válaszolok én. Igen, elvileg minden linuxot és egyéb OS-lemezképet pendrive-ra tudsz vele írni. Azért írom, hogy elvileg, mert nem tudom neked garantálni, én még nem használtam pont ezt a programot.
Igen, arra a gépre menjen 64 bites változat, gond nélkül kéne mennie. Az Ubuntu és Xubuntu elé én még erősen ajánlom neked a Kubuntut vagy a Mint 17 KDE-et, vagy a Chakrát.
Az NTFS/FAT32-es kérdésed nem értem. Amikor pendrive-ra írsz egy lemezképet, az magával hozza a lemezkép saját fájlrendszerét, nekem már akkor nem kell fájlrendszert választani, meg feleslegesen külön formázgatni. Ha meg már működik a pendrive és Linuxot használsz/telepítesz róla, akkor meg az Ext4 fájlrendszert ajánlom.
-
félisten
válasz mAtThEw0319 #17497 üzenetére
mintstick Ubuntura
netbook Manjarot nem ismerem, de valószinű, hogy netbookra van optimalizálvamennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz mAtThEw0319 #17472 üzenetére
Manjaronak a netbook változatát próbáltad ki?
Pendrive írására mintstick- et tedd fel, nekem eddig minden iso- t tökéletesen írt ki és nem fél óra alatt, mint a dd. Ráadásul nem gyalul le semmit véletlenül.
A dd a guruk perverziója, ha mezei usert látnak, egyből ajánlják neki!Egyébként lassan itt az idő arra, hogy ne csak sw fronton keresgéljük a hibaforrást, hanem hw szinten is.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17472 üzenetére
- Csatlakoztasd a pendrive -ot. Nem kell formázni, törölni, semmit sem kell vele csinálni
- Nyiss terminált abban a mappában ahol a Manjaro képfájl van.
- lsblk
- keresd meg melyik a pendrive. Csatolási pontból, méretből látszik.
- pendrive umountolás:
umount /pendrive/csatolasi/pont
(a csatolási pontot az lsblk parancs az előbb kiírta. Azt kell ide másolni. Pl.: /run/media/akarki/akarmi)- következő parancs a másolás. sdx helyére a pendrive megy. Itt vigyázz mert ha merevlemezt adsz meg törölted a lemezt. Ellenőrizd le kétszer mielőtt entert nyomsz.
sudo dd if=./manjaro.iso of=/dev/sdx
- Kész
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17469 üzenetére
Akkor dd -vel csináld meg.
-
válasz mAtThEw0319 #17467 üzenetére
Amikor semmi sem megy, akkor jobb, ha az alapokban keressük a hibát, vagy valami sosem támogatott hardver, vagy UEFI gebasz lehet.
Ha a rosszul kiírt pendrive vonal nem jönne be.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17455 üzenetére
Szvsz mehet 64 bites is.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17449 üzenetére
Esetleg próbálj meg egy másik, nem Ubuntu alapú disztrót.
-
válasz mAtThEw0319 #17449 üzenetére
Még megpróbálhatod a 12.10 -es daily live lemezekkel. Tele lesz bugga. Szerintem neked gpu driver problémád lesz, amit új kernellel már lehet megoldottak.
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
válasz mAtThEw0319 #17444 üzenetére
félsz attól a HDD-től, hogy ennyire nem akarod használni?ja így már értem.
persze, úgy is ki lehet deríteni, csak gondoltam hdd-vel egyszerűbb, de ebben az esetben viszont mégsem.[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
válasz mAtThEw0319 #17441 üzenetére
Gondolom 14.04-el próbálod. Nézd meg a 3.2 kernellel a 12.04-et.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz mAtThEw0319 #17441 üzenetére
Szerintem célszerű lenne kipróbálni, hogy ha HDD-re telepíted az Ubuntut, úgy jó-e.
Legalább kizárható lenne az SSD, mint hibaforrás.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz mAtThEw0319 #17439 üzenetére
a noti saját hdd-jével ugyanezt produkálja?
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17438 üzenetére
Sajnos a Lubuntu is kifagy....
Kérlek segítsen valaki! Nem szeretnék Windowst használni!!! -
válasz mAtThEw0319 #17140 üzenetére
hozzá van adva a usered a vboxusers csoporthoz?
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #17140 üzenetére
Próbáld meg a VMware Playert feltenni, az egy sokkal jobb és stabilabb virtuális gép. Persze nem garantálja, hogy azzal menni fognak az USB-s meghajtók, de egy próbát megér.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17137 üzenetére
Átnéztem felette. Akkor nem tudom mi lehet, nálam működik de semmi extrát nem csináltam vele.
Kipipálás:, jól értetted, legyen bepipálva.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17132 üzenetére
Az oracle extension pack fel van rakva? Anélkül nem fog menni. + a virtuális gép beállításainal nem árt kipipálni az USB 2.0 controllert.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #17084 üzenetére
Ha még nem tetted volna:
sudo adduser fnév vboxusersÉrtelemszerűen fnév helyére a felhasználóneved kell.
logout/login kell utánna.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16655 üzenetére
A mentés helyét át tudod állítani.
A többit meglátjuk.(#16653) betyarr
Ubuntu 14.04 to Feature SSD TRIM Support By Default[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16646 üzenetére
Hali! A rögzítés sikerült, de a visszajátszás nem. A rögzítésnél a a record settings fülön az Events to record-ot kell magasra állítani (én egymillióra tettem), alul a Recordables-nél az Events-et kiválasztva jobbra áttenni, amelyiket rögzíteni akarod (én mind áttettem, végül is csak futtában teszt). Egymillió eseményt rögzít.
Usert is váltottam, de azt meg nem mondom, rögzíti-e annak is a tevékenységét, mivel nem sikerült a visszajátszás. Hát egyelőre ennyi. -
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16575 üzenetére
Hali! Láttam ám , csak magam nem használom, majd virtuális gépen kell ránéznem.
Egy hosszabb manuál, addig is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16555 üzenetére
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16549 üzenetére
-
gery2123
őstag
válasz mAtThEw0319 #16448 üzenetére
Szerintem a dock a baj. Nálam a plank csinálta ezt. Először kilep a dockbol majd utána menni fog.
-- PSN_ID: GerY2123
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16445 üzenetére
És ott a panelen minden más gomb meg működik? Cairo Dockot vagy más ilyen ablakkezelős tweaket tettél fel mostanában?
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16432 üzenetére
Hogy érted, hogy nem működik? Eltűntek ezek a gombok, vagy megvannak, de rájuk sem lehet kattintani? Vagy rájuk lehet, de nem csinálnak semmit? Hibaüzenet van?
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16432 üzenetére
Valaki kérem segítsen egy picit.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #16419 üzenetére
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16414 üzenetére
Ha nem akarsz Nautilussal szerencsétlenkedni (nagy rakás hulladék), akkor ajánlani tudom a Double Commandert. A csomagkezelőből is elérhető, de ott csak régebbi verzió van, a legfrissebb, javított változat (0.5.10) ezen a weboldalon van. A portable packagesből érdemes tölteni, úgy emlékszek, hogy az x86_x64-es, gtk2-es csomag kell neked, mert 64 bites Ubuntud van Unityvel. Függősége nincs, szóval nem kell csomagokkal szívni, csak ki kell bontani valahová, és elindítani. Kicsit nehézkes beállítani, de ha megvan, akkor majdnem olyan fasza, mint a Total Commander, szinte mindent tud, amit az (még plugineket is fogad), kivéve az FTP-funkciókat és a fájlnévre kattintásos átnevezést (de ez utóbbira ki lehet tenni ikont az eszköztárra). Az FTP-kezelést meg úgy oldottam meg, hogy feltettem a curlftpfs-t, asztalon lévő ikonnal felcsatolom helyi fájlrendszerbe (/home/felhasználónevem/ftpdir) azt az FTP-t, ami nekem kell (külön ikont csináltam minden FTP-kiszolgálónak), és onnan úgy tudok FTP-zni, akár Double Commanderrel, akár mással, mintha a helyi fájlrendszer része lenne.
Mindenre ezt használom, meg mellette a Midnight Commandert (mc), de azt csak rootos feladatokhoz, terminálozás és konzolozás közben. Fent van még a Krusader is, de csak pótléknak, hátha egyszer valamit csak azzal lehet megoldani, de nem használom. Esetleg a GNOME Commandert megpróbálhatod csomagkezelőből feltenni, bár nekem nem nyerte el a tetszésem, ámbár nem is használhatatlan, a Nautilust az is veri keresztbe-hosszába.
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16412 üzenetére
Szerkesztés -> Beállítások -> Nézet -> Rejtett fájlok és biztonsági másolatok megjelenítése
Innen veszed ki a pipát, majd az ablak bezárása és újbóli megnyitása után már visszaállt a beállítás?
Úgy nézem, hogy csak azután alkalmazza az új beállítást, miután a ~/.config/dconf/user fájlban azt rögzítette. Vagyis ha ez nem sikerül neki (pl. jogosultságprobléma miatt), akkor eleve át sem tudod állítani. Szóval ezt kizárnám.
Esetleg még köze lehet ahhoz, hogy a Nautilust nem zárod be teljesen azzal, hogy a megnyitott ablakát becsukod. De akkor meg másik felhasználónál is ugyanez lenne. -
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16410 üzenetére
Mármint te írtál egy fájlkezelőt magadnak, és nem tudod, hogy miért nem menti el a beállításait? Vagy milyen fájlkezelőről lenne szó?
-
God Vazzeg
veterán
válasz mAtThEw0319 #16405 üzenetére
.config/google-chrome alatt lesz ha jól emlékszem
-
God Vazzeg
veterán
válasz mAtThEw0319 #16402 üzenetére
Úgy, hogy a /home-od alól kitörlöd a beállításait, majd első indításnál bele jelentkezel, úgy is lehúz mindent újra.
-
kispx
addikt
válasz mAtThEw0319 #16392 üzenetére
Nem tudom, mert egyiket sem használom
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #16387 üzenetére
Ez egy GTK téma. Nincs benne külön ikon téma.
-
BoB
veterán
válasz mAtThEw0319 #16383 üzenetére
Szerintem 14.04 alatt is jó.
[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16370 üzenetére
Kérlek segítsetek!
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16366 üzenetére
Ja, valóban. Az, amit én mondok, a Pepper Flash. Majd tesztelem egy kicsit.
-
gabo89
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16356 üzenetére
Lehet a flash verzió miatt. FF-ban 11.x, Chrome-ban 13.x van.
indul a sörös aludni
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16356 üzenetére
Nekem sem megy, FF 31-gyel próbáltam.
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16352 üzenetére
Akkor az tényleg full fagyás, nem tudok mit mondani rá, neked nem fog segíteni ez a kapcsolgatás. Milyen gép ez amúgy? Márka, típus?
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16349 üzenetére
Biztos, hogy az egész rendszer fagy? Mert a touchpad nálam is szórakozik, boot után nem működik sem a touchpad, sem a billentyűzet. De olyankor nyomok neki egy hw-es touchpad ki/be/kikapcsolást (mint már írtam, nálam Fn+F6), és egyből jó minden. Korábban, míg erre a trükkre nem jöttem rá, néha 6-7x is újraindítottam, ki/bekapcsoltam a gépet, mire jó lett.
Bár néha még mindig beszívat, hogy a touchpad ki/be/kikapcsolomon, de erre az első bellentyűnyomás beragad a rendszerben, akkor tényleg újra kell indítanom a gépet, de ez 20 bekapcsolásból egyszer ha van, mondjuk akkor rettenet idegesítő.
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16345 üzenetére
A Chrome jelszavakat úgy érte volna meg átmenteni, hogy a régi Chrome-ban újratelepítés előtt beszinkronizáltad volna a Google-höz, most meg a mostani Chrome-ban onnan szinkronizálnád. Próbáld azért meg, mert a Chrome néha automatán szinkronizál, próbáld meg a Beállításoknál a bejelentkezést, hátha vissza lehet hozni a régi beállításokat (benne a jelszavakat).
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16339 üzenetére
Akkor újratelepítésnél minden megmarad ami a /home könyvtárban található, de természetesen ez alapján nem fognak automatikusan beállítódni a felhasználók. De jó esetben ha ugyanolyan sorrendben újra létrehozod őket, akkor nem lesz velük gond. Rosszabb esetben pedig ott a chown parancs.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16332 üzenetére
Senki?
-
N0zer0
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16295 üzenetére
Ha van legalább 2GB memóriád és egyik eszközöd sem kényes a 64 bites driverekre (nem valószínű), akkor érdemes érdemes mindig a 64 biteset feltenni. Azzal nem kell foglalkozni, hogy AMD van elé írva. Nem véletlen, hogy Intel64-es nincs. 4GB memóriánál meg egyenesen kötelező a 64 bit, bár viszi a 32 bites is PAE-vel.
Igaz a 64 bites disztró azzal is jár, hogy több csomagot tölt le a tárolóból, mert vannak programok, amik csak 32 bitesek, és azoknak a 32 bites csomagok kellenek, nem a 64 bitesek. Ennek eredményeként lesz majd több olyan csomag, aminek az i386-os és amd64-es változata is meglesz a gépen, de nem vészes. Csak meg kell szokni, hogy majd néhány előre fordított progi rinyál (nekem legutóbb az Adobe Reader 9), hogy nincs ilyen meg amolyan csomag fent, aztán fent lesz az, de csak a 64 bites, és külön telepíteni kell a 32-eset. Pikk-pakk hozzá lehet szokni.
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16298 üzenetére
Az AMD-hez van köze, mert ők fejlesztették ki. Az Intel pedig egyszerűen átemelte azt a saját processzoraiba, a háttérben pedig keresztlicenc szerződés áll. Szóval kompatibilis, igen, de erre te is igen hamar rájössz, mikor elindul a telepítő.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz mAtThEw0319 #16298 üzenetére
Igen.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16291 üzenetére
Én ha kicsit kételkedve is de elhiszem neked, hogy újratelepítés után sincs ott, de ennyi információból nem tudom megmondani, hogy miért nincs. Azért, mert ott kellene, hogy legyen. Mivel már az indítóikonja sem jelenik meg, valószínűleg a csomag többi fájlja sincs a telepítési helyén. Ha ez valóban így van, akkor ott elég nagy problémák lehetnek, csoda, hogy egyáltalán működik a rendszered.
A saját könyvtáradban kell elhelyezni a megadott útvonalon a desktop kiterjesztésű szöveges fájlokat a megadott tartalom alapján, értelemszerűen. Ehhez egy szövegszerkesztőre van csak szükséged. De lehet, hogy az is hiába van telepítve, mert nincsenek meg a fájljai. Ha így van, akkor érdemesebb egy teljes rendszer-újratelepítést végezni. Mert akkor ott valami nagyon nem okés.
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16289 üzenetére
Nem tudok rá mit mondani. Nézd meg a saját szemeddel, a gnome-session-bin csomag tartalmazza a szóban forgó fájlt. Ha rendben telepítve van, akkor ott kell lennie neki a /usr/bin könyvtárban. Nekem ott is van.
Az eredeti kérdésre visszatérve, kézzel is létrehozhatod a ~/.config/autostart könyvtáron belül a .desktop fájlokat, amikkel automatikusan indíthatsz programokat.[Desktop Entry]
Name=Név
Type=Application
Exec=program_indítója -
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16285 üzenetére
Nem, nem sudo nautilus-szal kell belépni (mert grafikus alkalmazáshoz nem használunk sudo-t). Leírtam a parancsot amivel ellenőrizni lehet, hogy ott van-e a fájl, illetve, hogy mik a jogosultságai. Azzal, hogy azt mondod, hogy nincs ott mikor elvileg ott kéne lennie, nem tudok mit kezdeni.
Ezzel hasonlítsd össze a te kimenetedet:kendek@Kendek:~$ ls -l /usr/bin/gnome-session-properties
-rwxr-xr-x 1 root root 65512 márc 14 01:50 /usr/bin/gnome-session-properties[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16280 üzenetére
Ne viccelj, a /usr/bin könyvtárban több mint ezer elem van alapból, nálam speciel majd kétezer is. Eleve az apt-get nem működne ha nem lenne ott, de valószínűleg a rendszer sem indulna el.
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16278 üzenetére
Kicsit fura, de próbáld meg újratelepíteni:
sudo apt-get install --reinstall gnome-session-bin
Ez így esetleg akkor fordulhat elő ha törlődött a fájlja, vagy elállítódott a jogosultsága a csomag telepítése után. De ha újratelepíted akkor visszarakja. Mondjuk ha utána sem jó, akkor a jogosultságait érdemes ellenőrizni. A /usr/bin könyvtárban van a helye és
ls -l /usr/bin/gnome-session-properties
a parancs.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16276 üzenetére
Azt nem kell telepíteni, mert nem külön csomag, hanem a nevezettnek a része. Beírod terminálba és jó esetben elindul ha telepítve van.
-
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16273 üzenetére
gnome-session-properties az indítóparancs, és az alaptelepítés része a gnome-session-bin csomag amely tartalmazza.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16272 üzenetére
Lejárt a szerk. időm...
Máshogy nem lehet megtalálni ezt a programot? Igaz, ha így nem találja, akkor máshol se fogom, de mégis. Hol kell ennek a programnak lennie? Külön nem lehet feltelepíteni?
-
kispx
addikt
válasz mAtThEw0319 #16269 üzenetére
Angolul: startup?
Ubuntu Mini.iso-ból lett felrakva? -
MODERÁTOR
válasz mAtThEw0319 #16267 üzenetére
Miért nincsen? Dash -> Indítópult -> Hozzáadás
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16266 üzenetére
Elfelejtettem írni, hogy 14.04 LTS a rendszerem.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16261 üzenetére
Megvan! Újra kellett indítani a gépet és bejelentkezés előtt kellett kiválasztani.
[ Szerkesztve ]
-
válasz mAtThEw0319 #16246 üzenetére
Hát ha eddig nem tudott senki sem segíteni, akkor szerintem nem találkoztunk még ilyen problémával és nem tudunk rá megoldást.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16226 üzenetére
Ebben senki se tud segíteni?
-
footy
addikt
válasz mAtThEw0319 #16237 üzenetére
Elvileg lennie kell a VLC-ben olyan fukcionak , hogy disable screen saver (JhonVV)
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16226 üzenetére
Kérem valaki segítsen egy picit!
-
válasz mAtThEw0319 #16221 üzenetére
alt+pritnscreen az aktív ablakot menti le, shift+printscreen pedig egy kijelölést. Ez utóbbit keresed, szerintem.
Tegnap még működött...
-
kispx
addikt
válasz mAtThEw0319 #16221 üzenetére
fájl -> létrehozás -> képernyőkép -> lefotózandó terület kijelölése
-
kispx
addikt
válasz mAtThEw0319 #16218 üzenetére
Másodikra: a gimpnek van ilyen funkciója.
-
gery2123
őstag
válasz mAtThEw0319 #16213 üzenetére
Hát én segítenék de fogalmam nincs, hogy miért csinálja. Mondjuk én a 14.04 en nem csodálkozom, hogy ilyesmi történik, mert az még nagyon nem az igazi. (az én véleményem, és tapasztalatom sajnos ez) én kiprobalnam a 13.10 live, vagy más distrot live módban és ha ott is előjön akkor bizony hardveres gond lesz.
-- PSN_ID: GerY2123
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz mAtThEw0319 #16206 üzenetére
Senki sem tud segíteni?
-
válasz mAtThEw0319 #16201 üzenetére
A támogatottság csak a trim-hez fontos. Csak telepítsétek fel nyugodtan. Működni fog.
-
válasz mAtThEw0319 #16199 üzenetére
Szia, telepítéskor lehet kézi particionálást kérni a live telepítőben, és akkor te készíted el a home és a rendszernek a helyet.
A 14.04 azért is jó választás, mert működik benne a trim funkció ha támogatott az SSD. Nem kell már nagyon semmire sem figyelni, minden alapból jó szokott lenni, a telepítők fel vannak az ssd-re készítve."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
törölt tag
válasz mAtThEw0319 #16187 üzenetére
Tab amíg színes nem lesz az ok, utána enter.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Horgász topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Hardcore café
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Path of Exile 2
- Fűzzük össze a szavakat :)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!