- A hivatalos árnál jóval többe kerülhetnek az új GeForce-ok
- Megágyazott az egyik exascale rendszerének Németország
- Kvantumpontos OLED óriással bővült az INNOCN gaming kijelzőinek kínálata
- 2 TB-osra hízott a Team Group egyik strapabíró memóriakártyája
- Jóval kevesebbet költ a modern gyáraira idén a Samsung
- eGPU tapasztalatok
- Androidos fejegységek
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 2 TB-osra hízott a Team Group egyik strapabíró memóriakártyája
- Google Chromecast topic
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz atesss #13297 üzenetére
Kernel 3.2 és az alap xorg-ot használod?
Mert ha feljebb frissítéttél kernelt (3.5, 3.8, 3.11) és/vagy xorg-ot, akkor már nem megy a zárt driver, mert a HD4*** szériát már nem támogatja az AMD. Ezt onnan tudom, hogy nekem egy HD3450-esem is van, és ott is ugyanez a helyzet.
Amúgy nyílt driverrel simán megy a kiterjesztett asztal két monitorra, én is azt használom. Az alap kijelző beállítóssal be tudom állítani.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
atesss
addikt
Sajnos úgy tünik...
Az Ati-val eddig én legtöbbször csak problémát hallottam... Annó a kollegának is eltartott egy jó ideig mire beüzemelte megfelelöen.
De neked legyen igazad !A PC szoftverben igazad van, de nem én hagytam el a forrást...
Amúgy nem kell olyan bonyolult dologra gondolni, ha nagyon kellene pár ôra alatt újra tudná irni. Az AVR oldali forrás meg van még szerencsére. -
Úgy sejtem igen a válasz, de azért megkérdem, hogy a Linux-os dmraid vagy mdadm egy AMD chipsetes alaplapban is ugyan úgy összepakol egy Intel chipsetes alaplapban IRST-vel épített (fake-)RAID-5 tömböt?
Az Intel-es alaplapban is magukat a HDD-ket látja a Linux, mivel nincs telepítve az Intel SATA/RAID driver, amin át a Windows már csak a RAID kötetet szokta látni. De nem tudom van-e mégis valami buktató ebben, hogy a szobámban lévő Windows-os gépből kirángassam a zajos winyókat (kicsit öregek már és amúgy passzív vízhűtésű a gép), levigyem a Linux-os géphez, ahol amúgy is nagyobb a zaj, viszont senki nem hallja, aztán gigabites LAN-on át legyen belőle hálózati adattár (itt pedig csak az SSD maradjon).[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
válasz atesss #13294 üzenetére
Sikerült valamicsomagot felupgrade-elni, amit nem kellett volna?
A két monitor kezelés az Ati driverben is olyan nehézségű lehet, mint a Nv-ban.
"Ráadásul a forrás nincsen meg, úgyhogy a CPU gen.-t és a kernelt nem változtathatom meg."
Ez viszont súlyos hiba. Az ilyenből előbb-utóbb bukta lesz. Túl sok ilyet láttam már.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
atesss
addikt
Üdv !
Beírom ide is, hátha akad Mint User itt is (bár részben működhet Ubuntus megoldásokkal is): [link] -
gery2123
őstag
Hali mindenki!
Olyan gondom lenne, hogy Ubuntu 13.10 hiába nyomok a leállításra nem történik semmi.
Mindez azután jött elé, hogy a conky-t letöröltem. Kikapcsológomb megnyomására feljön a válsztópanel, hogy mit akarok csinálni, de jobb felső sarok egérrel való kattintás és semmi. Mi a teendő?-- PSN_ID: GerY2123
-
törölt tag
válasz bandras0226 #13286 üzenetére
Ilyet is le tudsz. Win gombra nyomsz, oda beírod, hogy "Képernyőkép", ott elindítod, és van olyan opció, hogy x másodperc múlva csináljon képet. Ezalatt az idő alatt megcsinálod a kattintgatásokat addig az állapotig, amit le akarsz fotózni.
-
válasz bandras0226 #13286 üzenetére
Csak a 134 megásat nem kéne tudnod mountolni, a 3 terásat igen...
https://www.coreinfinity.tech
-
törölt tag
válasz alfa20 #13280 üzenetére
Hali!
alt+F2
pavucontrol
vagy
alsamixergui
vagy valami hasonló progi (amelyik tetszik, azt rakd fel, a pavucontrol lehet, fent is van), és ott meg tudod nézni, hogy a hdmi kimeneten van-e hangerő. Ehhez még nem kell az nvidia, én alaplapi intellel is hdmi-ztem. (Ja, most látom -- biztos figyeltem --, hogy kép sincs. Akkor X.)
Nem én okoskodtam ki, de nálam a Debianon (ebben van NVidia) ezzel a terminál vagy alt-f2-es paranccsal indul manipulálós módban az nvidia-setting:
optirun nvidia-settings -c :8
Merthogy csinál valami nyolcadik virtuális konzolt, azon fut vagy mittomén. Majd valami okos elmondja. Addig ne csináld! Közel sem volt annyira egyszerű a beizzítás, hogy ez ne került volna legalább 2 órába egy Debianban igencsak járatos embernek. Én neki sem fogtam az első sikertelen kísérletek után majd' két évig.
[ Szerkesztve ]
-
válasz bandras0226 #13288 üzenetére
Ok értem. Kösz a választ.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
bandras0226
aktív tag
válasz stopperos #13287 üzenetére
Azért mert televan és nincs mire lementeni! Végülis csak a hétvégére kellene mert hétfőn már tudok kérni a Microsofttól új kulcsot de addig az asszony meg a gyerekek szívják a véremet mert se játék se film. Na jó fészbúk van úgyhogy legalább az asszony elvan.
Esetleg Linux Mint? Állítólag annál nem kell csinálni semmit, símán megy minden.
"Neked édes fiam, még az akasztófa alatt is Kegyelmes Úr vagyok".
-
válasz bandras0226 #13284 üzenetére
Ez csak egy olyan terület, amit a Windows-ok használnak, hogy boot adatokat tároljanak. Simán lehet törölni. Gparted megteszi neked, meg azzal meg is tudod növelni a partíciót. (Azért vedd figyelembe, hogy csak óvatosan és ésszel, egyszerre csak egy lépést.)
Megj#1: Engem nem zavarna a terület, nem olyan sok.
Megj#2: Miért nem formázod át valami linux közeli fájlrendszerre (ext4, xfs) az egészet?"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
bandras0226
aktív tag
válasz sh4d0w #13285 üzenetére
Csak annyi hogy ha a fenti képen látható meghajtónál a dupla fogaskerékre kattintok akkor a -csatolási beállítások szerkesztése menüpont- nem aktív. Ezt nem tudom lefényképezni, gondolom két aktív ablak nem lehet.
-
-
válasz bandras0226 #13282 üzenetére
Printscreen gomb, utána a Pictures könyvtárban lesz.
-
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Tud valaki segíteni (rendszer: Ubuntu 13.10) HDMI problémám van nem megy át sem a kép sem a hang.
A gép egy ASUS N55SF noti i7 intelHD + GF555M.
sok mindent próbáltam kerestem, de semmi nem használ amit találtam az, hogy kellene lennie 'xorg.conf' fájlnak, de nekem nincs ilyen.Az nvidia X server settings-ben is csak két beállítási lehetőség van:
- application profiles
- nvidia-settings configuration"Az agy olyan, mint az ejtőernyő: csak akkor működik, ha nyitott." (Thomas Dewar)
-
bandras0226
aktív tag
válasz sh4d0w #13278 üzenetére
Kettőböl kettőt sikerült! A maradék kettőre azt írja: Partíciótípus Microsoft fentartott
Ez furcsa mert soha nem volt rajta rendszer, filmeket tartok rajta.
Ezekkel lehet valamit csinálni? Formázni azt nem akarom.
-
-
válasz bandras0226 #13275 üzenetére
Bootold be a Windows-t és állítsd le rendesen (shutdown). Egyébként a hibaüzenetet beírod Google-be és kiköpi a probléma megoldását.
-
bandras0226
aktív tag
Feltettem a gépre az Ubuntu 13.10-et. A telepítés után csatlakoztattam az alaplapra a HDD-ket (mind NTFS)Az lenne a gondom hogy nem tudom öket megnyitni!
Hibaüzenet:
Error mounting /dev/sdb1 at /media/bandras0226/Egyéb: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb1" "/media/bandras0226/Egyéb"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Sajnos ez nekem ,,kínai" .
-
Speeedfire
félisten
Linux mint 16, cinnamon alatt nálam a következő hiba van.
Chromium alatt nem működik a backspace, ha vissza akarok lapozni az előzmények között.
Nincs valakinek ötlete? Nem találok erre beállítást.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
RBJ
addikt
Mai nap elhülyült vagy most vettem észre, hogy a java plug in t tilt egy bizonyos felugró ablakot.
Hol tudom engedélyezni? Hiába kérdez rá az elején, hogy engedem e akkor tiltja.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
válasz #68216320 #13268 üzenetére
sudo apt-get install linux-lowlatency
Ez felteszi a lowlatency kernelt és a header fájlokat, és ha jön ki új akkor frissülni fog. Boot időben a grubban tudod kiválasztani. A régi kernelt is apt-get parancsokkal el tudod távolítani.Megjegyzés: Melyik kernelt használod most? 3.2? 3.5? 3.8? 3.11? Mert ennek függvényében kell a csomagot felrakni.
-
törölt tag
Ubuntu 12.04 x64-et használok minimal-ból telepítve terminal-al. Van OpenBox a rendszeren, de nem indul alapban. Audiophile zenehallgatáshoz javasolták a low latency kernel használatát. Ezt hogyan tudnám feltenni?
-
sanchomuzax
aktív tag
Google Chrome 32 Ubuntu változat 1-2 újdonsággal:
http://technicalworldforyou.blogspot.hu/2014/01/google-chrome-32-released-with.htmlGoogle: Sancho blogja
-
csibor
addikt
Régebben volt a gépemen cpu sebesség kijelző a felső állapotsávban. Tegnap elkezdtem keresgélni, de nem találok. Mi lehet a neve?
-
-
Ablakos
őstag
Nem értem miért lehet némelyik binárist a nevével, némelyiket csak a ./ előtaggal elindítani?
-
-
pc-user
senior tag
Kiwi-Ubuntu 12.04. A felső tálcán lévő parancsikonokat hogyan lehet eltüntetni? Jobb egérre csak ezek a lehetőségek vannak: 1. Indítás, 2. Tulajdonságok.
-
addikt
sziasztok!
megtudná valaki mondani, hogy lehet az ubuntu one music lejátszáskezelőt eltávolitani a hangerőgomb menüjéből?? már az összes music one-os kiegészitőt eltávolitottam a gépről a szoftverközponttal és a synaptickal, de még mindig ott éktelenkedik. ha rákattintok akkor bejön egy bejelentkezőablak az ubuntu one fiokhoz. persze nekem nincs regisztrálva ilyen fiok és nem is szándékozok használni.
a vlc ikonjait szívesebben látnám a hangmenüben. be is kapcsoltam a megfelelő bővitményt ehhez a vlc beállitásai között, de persze az meg nem akar megjelenni a hangmenüben.:)
-
hhheni
tag
sziasztok!
próbáltam rákeresni, de nem jártam sikerrel :-(
van egy 12.04-es lts-em, a rendszer mellé fel van mountolva egy 1 terás másik vinyó. amire rendszeresen mentek-másolok, és törlök is róla
a legutóbbi törlés után azt tapasztalom, hogy
Fájlrendszer 1K-blokk Foglalt Szabad Fo.% Csatl. pont
/dev/sdb1 961432072 804299988 108294084 89% /mnt/filmek
tehát úgy 50 giga eltűnt :-( vissza tudom valahogy hozni? vagy mégsem tűnt el, csak úgy látszik?
köszi a segítséget! -
BigManus
addikt
válasz Shrike7973 #13250 üzenetére
Vedd figyelembe, hogy a kérdéseiből ítélve teljesen kezdő, nem fogja érteni a javaslatod mondandóját...
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest