Hirdetés
- Akár tízszer gyorsabban indíthatja a játékot a Microsoft új szuperfegyvere
- Korszakok keverednek a HYTE legfrissebb, lekerekített külsejű házában
- Egy éven belül háromszor csinálta ki saját CPU-ját a Corsair méregdrága PC-je
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Most állítólag törölték a korábban pletykált GeForce RTX 50 Super sorozatot
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi hangfal építés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Micro Four Thirds
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Korszakok keverednek a HYTE legfrissebb, lekerekített külsejű házában
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz
atesss
üzenetére
Kernel 3.2 és az alap xorg-ot használod?
Mert ha feljebb frissítéttél kernelt (3.5, 3.8, 3.11) és/vagy xorg-ot, akkor már nem megy a zárt driver, mert a HD4*** szériát már nem támogatja az AMD. Ezt onnan tudom, hogy nekem egy HD3450-esem is van, és ott is ugyanez a helyzet.
Amúgy nyílt driverrel simán megy a kiterjesztett asztal két monitorra, én is azt használom. Az alap kijelző beállítóssal be tudom állítani. -
-
atesss
addikt
Sajnos úgy tünik...
Az Ati-val eddig én legtöbbször csak problémát hallottam... Annó a kollegának is eltartott egy jó ideig mire beüzemelte megfelelöen.
De neked legyen igazad !A PC szoftverben igazad van, de nem én hagytam el a forrást...
Amúgy nem kell olyan bonyolult dologra gondolni, ha nagyon kellene pár ôra alatt újra tudná irni. Az AVR oldali forrás meg van még szerencsére. -
janos666
nagyúr
Úgy sejtem igen a válasz, de azért megkérdem, hogy a Linux-os dmraid vagy mdadm egy AMD chipsetes alaplapban is ugyan úgy összepakol egy Intel chipsetes alaplapban IRST-vel épített (fake-)RAID-5 tömböt?
Az Intel-es alaplapban is magukat a HDD-ket látja a Linux, mivel nincs telepítve az Intel SATA/RAID driver, amin át a Windows már csak a RAID kötetet szokta látni. De nem tudom van-e mégis valami buktató ebben, hogy a szobámban lévő Windows-os gépből kirángassam a zajos winyókat (kicsit öregek már és amúgy passzív vízhűtésű a gép), levigyem a Linux-os géphez, ahol amúgy is nagyobb a zaj, viszont senki nem hallja, aztán gigabites LAN-on át legyen belőle hálózati adattár (itt pedig csak az SSD maradjon). -
válasz
atesss
üzenetére
Sikerült valamicsomagot felupgrade-elni, amit nem kellett volna?
A két monitor kezelés az Ati driverben is olyan nehézségű lehet, mint a Nv-ban.
"Ráadásul a forrás nincsen meg, úgyhogy a CPU gen.-t és a kernelt nem változtathatom meg."
Ez viszont súlyos hiba. Az ilyenből előbb-utóbb bukta lesz. Túl sok ilyet láttam már.

-
atesss
addikt
Üdv !
Beírom ide is, hátha akad Mint User itt is (bár részben működhet Ubuntus megoldásokkal is): [link] -
gery2123
őstag
Hali mindenki!
Olyan gondom lenne, hogy Ubuntu 13.10 hiába nyomok a leállításra nem történik semmi.
Mindez azután jött elé, hogy a conky-t letöröltem. Kikapcsológomb megnyomására feljön a válsztópanel, hogy mit akarok csinálni, de jobb felső sarok egérrel való kattintás és semmi. Mi a teendő? -
törölt tag
válasz
bandras0226
üzenetére
Ilyet is le tudsz. Win gombra nyomsz, oda beírod, hogy "Képernyőkép", ott elindítod, és van olyan opció, hogy x másodperc múlva csináljon képet. Ezalatt az idő alatt megcsinálod a kattintgatásokat addig az állapotig, amit le akarsz fotózni.

-
válasz
bandras0226
üzenetére
Csak a 134 megásat nem kéne tudnod mountolni, a 3 terásat igen...
-
törölt tag
válasz
alfa20
üzenetére
Hali!
alt+F2
pavucontrol
vagy
alsamixergui
vagy valami hasonló progi (amelyik tetszik, azt rakd fel, a pavucontrol lehet, fent is van), és ott meg tudod nézni, hogy a hdmi kimeneten van-e hangerő. Ehhez még nem kell az nvidia, én alaplapi intellel is hdmi-ztem. (Ja, most látom -- biztos figyeltem --, hogy kép sincs. Akkor X.)
Nem én okoskodtam ki, de nálam a Debianon (ebben van NVidia) ezzel a terminál vagy alt-f2-es paranccsal indul manipulálós módban az nvidia-setting:
optirun nvidia-settings -c :8
Merthogy csinál valami nyolcadik virtuális konzolt, azon fut vagy mittomén. Majd valami okos elmondja. Addig ne csináld!
Közel sem volt annyira egyszerű a beizzítás, hogy ez ne került volna legalább 2 órába egy Debianban igencsak járatos embernek. Én neki sem fogtam az első sikertelen kísérletek után majd' két évig. -
stopperos
senior tag
válasz
bandras0226
üzenetére
Ok értem. Kösz a választ.
-
válasz
stopperos
üzenetére
Azért mert televan és nincs mire lementeni! Végülis csak a hétvégére kellene mert hétfőn már tudok kérni a Microsofttól új kulcsot de addig az asszony meg a gyerekek szívják a véremet mert se játék se film. Na jó fészbúk van úgyhogy legalább az asszony elvan.
Esetleg Linux Mint? Állítólag annál nem kell csinálni semmit, símán megy minden.
-
stopperos
senior tag
válasz
bandras0226
üzenetére
Ez csak egy olyan terület, amit a Windows-ok használnak, hogy boot adatokat tároljanak. Simán lehet törölni. Gparted megteszi neked, meg azzal meg is tudod növelni a partíciót. (Azért vedd figyelembe, hogy csak óvatosan és ésszel, egyszerre csak egy lépést.)
Megj#1: Engem nem zavarna a terület, nem olyan sok.
Megj#2: Miért nem formázod át valami linux közeli fájlrendszerre (ext4, xfs) az egészet? -
-
válasz
bandras0226
üzenetére
A hibáról, pls.
-
-
válasz
bandras0226
üzenetére
Printscreen gomb, utána a Pictures könyvtárban lesz.
-
-
válasz
bandras0226
üzenetére
Tudnál dobni egy screenshotot?
-
alfa20
senior tag
Sziasztok,
Tud valaki segíteni (rendszer: Ubuntu 13.10) HDMI problémám van nem megy át sem a kép sem a hang.
A gép egy ASUS N55SF noti i7 intelHD + GF555M.
sok mindent próbáltam kerestem, de semmi nem használ amit találtam az, hogy kellene lennie 'xorg.conf' fájlnak, de nekem nincs ilyen.Az nvidia X server settings-ben is csak két beállítási lehetőség van:
- application profiles
- nvidia-settings configuration -
-
válasz
bandras0226
üzenetére
-
-
válasz
bandras0226
üzenetére
Bootold be a Windows-t és állítsd le rendesen (shutdown). Egyébként a hibaüzenetet beírod Google-be és kiköpi a probléma megoldását.
-
Feltettem a gépre az Ubuntu 13.10-et. A telepítés után csatlakoztattam az alaplapra a HDD-ket (mind NTFS)Az lenne a gondom hogy nem tudom öket megnyitni!
Hibaüzenet:
Error mounting /dev/sdb1 at /media/bandras0226/Egyéb: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb1" "/media/bandras0226/Egyéb"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Sajnos ez nekem ,,kínai" .

-
Speeedfire
félisten
Linux mint 16, cinnamon alatt nálam a következő hiba van.
Chromium alatt nem működik a backspace, ha vissza akarok lapozni az előzmények között.
Nincs valakinek ötlete? Nem találok erre beállítást. -
RBJ
addikt
Mai nap elhülyült vagy most vettem észre, hogy a java plug in t tilt egy bizonyos felugró ablakot.
Hol tudom engedélyezni? Hiába kérdez rá az elején, hogy engedem e akkor tiltja. -
stopperos
senior tag
válasz
üzenetére
sudo apt-get install linux-lowlatency
Ez felteszi a lowlatency kernelt és a header fájlokat, és ha jön ki új akkor frissülni fog. Boot időben a grubban tudod kiválasztani. A régi kernelt is apt-get parancsokkal el tudod távolítani.Megjegyzés: Melyik kernelt használod most? 3.2? 3.5? 3.8? 3.11? Mert ennek függvényében kell a csomagot felrakni.
-
törölt tag
Ubuntu 12.04 x64-et használok minimal-ból telepítve terminal-al. Van OpenBox a rendszeren, de nem indul alapban. Audiophile zenehallgatáshoz javasolták a low latency kernel használatát. Ezt hogyan tudnám feltenni?
-
sanchomuzax
aktív tag
Google Chrome 32 Ubuntu változat 1-2 újdonsággal:
http://technicalworldforyou.blogspot.hu/2014/01/google-chrome-32-released-with.html -
-
csibor
addikt
Régebben volt a gépemen cpu sebesség kijelző a felső állapotsávban. Tegnap elkezdtem keresgélni, de nem találok. Mi lehet a neve?
-
-
Ablakos
addikt
Nem értem miért lehet némelyik binárist a nevével, némelyiket csak a ./ előtaggal elindítani?

-
pc-user
senior tag
Kiwi-Ubuntu 12.04. A felső tálcán lévő parancsikonokat hogyan lehet eltüntetni? Jobb egérre csak ezek a lehetőségek vannak: 1. Indítás, 2. Tulajdonságok.
-
sziasztok!
megtudná valaki mondani, hogy lehet az ubuntu one music lejátszáskezelőt eltávolitani a hangerőgomb menüjéből?? már az összes music one-os kiegészitőt eltávolitottam a gépről a szoftverközponttal és a synaptickal, de még mindig ott éktelenkedik. ha rákattintok akkor bejön egy bejelentkezőablak az ubuntu one fiokhoz. persze nekem nincs regisztrálva ilyen fiok és nem is szándékozok használni.
a vlc ikonjait szívesebben látnám a hangmenüben. be is kapcsoltam a megfelelő bővitményt ehhez a vlc beállitásai között, de persze az meg nem akar megjelenni a hangmenüben. -
hhheni
tag
sziasztok!
próbáltam rákeresni, de nem jártam sikerrel :-(
van egy 12.04-es lts-em, a rendszer mellé fel van mountolva egy 1 terás másik vinyó. amire rendszeresen mentek-másolok, és törlök is róla
a legutóbbi törlés után azt tapasztalom, hogy
Fájlrendszer 1K-blokk Foglalt Szabad Fo.% Csatl. pont
/dev/sdb1 961432072 804299988 108294084 89% /mnt/filmek
tehát úgy 50 giga eltűnt :-( vissza tudom valahogy hozni? vagy mégsem tűnt el, csak úgy látszik?
köszi a segítséget! -
BigManus
addikt
válasz
Shrike7973
üzenetére
Vedd figyelembe, hogy a kérdéseiből ítélve teljesen kezdő, nem fogja érteni a javaslatod mondandóját...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3889, 100% Akksi
- Gitárerősítő Boss Katana 50
- Honor 200 256GB,Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- Garmin Vivomove 3S Hybrid okosóra Használt, karcmentes állapotban 3 hónap garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Közel sem volt annyira egyszerű a beizzítás, hogy ez ne került volna legalább 2 órába egy Debianban igencsak járatos embernek. Én neki sem fogtam az első sikertelen kísérletek után majd' két évig.

Ha nagyon megakadok, még jelentkezek