- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Most nézem, a Lubuntu LTS az nem Ubuntu LTS, azaz desktopra csak 3 év a támogatás, nem 5.
New Features in Lubuntu 14.04
LTS Support (3 years).
-
-
törölt tag
válasz
gtasystem #15493 üzenetére
Control compiz zoom from the command line
Hirtelenjében ezt találtam.
Ha nagyon nem megy, akkor végső soron a recovery-ből is törölheted a saját mappádban a compiz beállításokat, vagy akár úgy is, hogy átmenetileg felraksz egy másik felületet (mondjuk az lxde-t), és mivel azt indítva nem indul a Compiz, így a nagyító sem.
Saját mappádban .compiz (pont van előtte) nevű rejtett mappa, a fájlkeresőben ctrl+h-val teheted ezeket láthatóvá.
(#15496) hcl
Nekem nem sikerült ezzel beállítani. Azaz részben igen, csak amikor kikerült, akkor lefagyott a panel, ha rákattintottam, hogy csatlakozzon.(#15494) montgat
A vezetékest nálam látta, csak a wifi-t nem. Melyikkel próbáltad? -
-
montgat
újonc
Sziasztok! Új vagyok még itt, s új lennék a linux világában is...XP-t cserélném Lubuntura...telepítés előtt még csak ismerkedem vele, de a net csatlakozást nem látja, bármit próbálok is (diginetem van)...a kérdésem tehát az lenne, hogy miként tudnám a kapcsolatot előbányászni...köszönöm
Egyébként szerettem volna ubuntu iso-t lemezre írni, de hiába próbálkozom kiírni bármilyen programmal dvd-re, nem sikerül, rengeteget keresgéltem a neten, több programot is kipróbáltam, s természetesen képfájl-ként írnám ki, de egyszerűen nem megy...ha esetleg ebben is tudna valaki segíteni, azért nagyon hálás lennék...köszönöm -
gtasystem
őstag
itt van ez egy kiba...tt bug..
leírhatná valaki hogy akkor most mit töröljek és hogyan..
-
gtasystem
őstag
válasz
#40553216 #15491 üzenetére
úgy nézem nem csak nekem van ez a probléma..
nem tudom mi az a screen amplifier de lehet hogy ez az, de mi a franc a neve hogy ki lehessen kapcsolni..?
legalább a program nevét lehetne tudni hogy ki lehessen kapcsolni..
-
törölt tag
válasz
gtasystem #15490 üzenetére
Találtam ilyet.
Bár ő éppen használni szeretné. De esetleg erre, azaz a Compiz (config settings manager-ben) keresgélhetsz. -
n00n
őstag
14.04-re megjött a Firefox 29 az új kinézettel. Szerintem zsír lett, bár kicsit Chrome-majmolás.
-
gtasystem
őstag
üdv
frissítettem az új ubuntura és véletlenül bekapcsoltam a nagyítást benne az akadálymentesítésnél, na most azóta használhatatlan lett a jó kis ubuntum mert nem lehet kikapcsolni..
amint a shell részre kattintok bárhova is azonnal lefagy úgyhogy nem tudom kikapcsolni..
van valami trükkös megoldás erre?
kattintással nem tudok elindítani semmit sem, valami billentyűkombináció kellene..
vagy valami csökkentett mód mint a windowsban.. -
assemble
addikt
válasz
Fritz Teufel #15471 üzenetére
Chrome-ban gondolom magatol frissul ugye?
-
MKLS
aktív tag
Vicces, hogy *buntu 14.04 alatt Chromiumban nem működik a hosszú "í" karakter. Mindenhol máshol jó, csak ott nem, Chrome-ban is jó.
-
Foose
addikt
stopperos,sanchomuzax Köszönöm! Marad a 12.04. Pontosan ezt kérdeztem lentebb,hogy más disztrót tegyek-e fel,de hát azok is 512 felett működnek inkább,szóval muszáj vagyok maradni a 12.04-nél. Majd ha lesz lé memóriára...
-
Fritz Teufel
addikt
"Az Adobe szerint a frissített Flash Player a telepítés után megakadályozza a sérülékenység kihasználását az eddig ismert módszerrel, ezért a lejátszó frissítése minden gépen fokozottan ajánlott – a Windows és Mac felhasználók a 13.0.0.206-os, a linuxosok a 11.2.202.356-os verzióval kapják meg a javítást."
Már frissíthető az Uborka...
-
-
stopperos
senior tag
Két gond van.
1) Radeon 9250 - ez csak opengl 1.3 vagy 1.4. Unity-hez pedig opengl 2 kell legalább. Erre az a megoldás, hogy nem Ubuntu-t raksz fel, hanem xubuntu-t vagy lubuntu-t.
2) 512 Ram - szerintem megérné fejleszteni 1.5 gb-ra, mert egy firefox manapság gyorsan megeszi.Amúgy szerintem nem feltétlenül kell frissíteni 12.04-től. Jól van az így még 3 évig. A Celeron D 2.66, 1 GB ram asztali gépeinken mi maradni fogunk még egy jó ideig 12.04-en. A firefox frissül, a biztonsági frissítések jönnek...
-
-
törölt tag
válasz
vicces #15463 üzenetére
Én fentebb írtam, hogy egy Asus Eee PC 900-ra raktam múlt héten 14.04 Lubuntut. Nyilván az ssd miatt is, de fürge, 1GB rammal is. Sajna a böngészőkkel csak reklám, flash és JS blokkolással lehet segíteni, csakhogy utóbbi kettő kényelmetlenebbé teszi a böngészést. Ez van.
-
szerintem szerezz még egy kis ramot bele és ugy mehet a váltás. lubuntu, vagy lxde sem lesz jobb. pl a netböngészők egyenest zabálják a ramot. asszony gépében 1 giga ram van, és az is elég határeset. mondjuk kb elég, netezni. szerencsére nincs lassulás, de aggódtam is ettől mielött felraktam rá az uj ubuntut. eddig még ő sem panaszkodott. 1 giga ram alatt viszont nem erőltetném.
-
Jól elpunnyadnának, ha SSD- n lennének!
Most már értem, miért nem lelek egy- két disztrót, eccerűen lerepültek a Black tányérjáról! A ház oldala meg nincs feltéve.(#15459) Foose
Szerintem a unity nevű valami fárasztja le, jobban járnál az említett változattal! Tudsz más ubi alapúra frissíteni, ha külön /home- od van. Meg szerencséd.
XFCE lenne jó arra a gépre. Manjaroval. -
Foose
addikt
Sziasztok! Ubuntu 14.04 LTS futna a gépemen ha 2,8GHz-es intel P4 procim van,radeon 9250 128MB-os videókarim,és 512MB RAM? Most 12.04 LTS van a gépen.
-
válasz
vicces #15454 üzenetére
Értettem ám!
Annyira sokáig nem tart egy rolling disztrót letölteni, a többit meg nincs értelme, ha olyan sűrűn adnak ki új változatot. Sok esetben meg a frissítés tovább is tart, mint a disztró letöltése!
Persze mindenkinek az adott lehetőségein belül más tűnik ésszerűnek. Jó pár disztó nekem is van, de nem katonai alakzatban. -
válasz
ubyegon2 #15453 üzenetére
én úgy értettem, hogy sorban, mint a katonák - katonasorban - csak nálam nem csökkenő sorrendben, hanem általában ábc sorrendben vannak egy linux images nevű mappában
csupán azért tartom meg őket, mert korábban sokszor előfordult, hogy kellett volna egy-egy disztro valamiért, de épp le volt törölve és emiatt tölthettem le megint. mostanában szántam rá helyet és pár hétig-hónapig nem kerülnek törlésre.
és nincs befejezve a tevékenység, mert mindig találok egy újabb disztribúciót amit ki szeretnék próbálni vagy éppen letörölni. szóval mozgás, változás az van, kb heti szinten -
-
válasz
sanchomuzax #15450 üzenetére
őőőő, minek? én is bele tudok irni az fstab-ba
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vicces #15430 üzenetére
Az NTFS partíció egyszerű mount beállításához használd az ntfs-config felületet. Beleír szépen az fstab-ba.
https://apps.ubuntu.com/cat/applications/saucy/ntfs-config/ -
RBJ
addikt
Semmilyen temp indicatort, vagy hardware indicatort nem tudok felteni xubi alatt bármilyen tárolóból.
Lehet még a tároló nem kompatibilis még a 14.04 el? -
az alsó csuszkát kell használni.
én személy szerint jobban szeretem a yumit, mert nem vacakol, mint például az unetbootin.
gyakorlatilag ne is pöcsöljetek a telepitett rendszer live-ositásával.
csinálni kell egy vadi új pendriveot a nullárol a letöltött iso segitségével és a yumi első fülén szépen bejelölni hogy mennyi legyen a perzisztens tárhely. az a jó a yumiban, hogy később ha van még hely a pendriveon további disztrókat is hozzá lehet adni.
viszont nem mindegyik disztrónál támogatja a perzisztens módot.
szerintem érthető a dolog, nosza rajta! -
válasz
BullZeye #15438 üzenetére
pl yumi-val irattasd ki egy pendrivere az isot, mert van olyan opcioja hogy perzisztens mód ami pont erre való. beállitod,hogy hányszáz megát foglaljon le ebből a célból a pendrivon és amit elmentesz a live rendszer alól az később is ott lesz. például a beállitások is.
-
-
BullZeye
veterán
Hali
Megoldható valahogy, hogy egy LIVE Ubuntu megjegyezzen 3-4 WIFI jelszavat, és automatikusan kapcsolódjon hozzájuk? Ha igen, akkor hogy pontosan?
-
propra
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy a MacBuntu 14.04 Pack működik-e a 14.04-es Xubuntun?
-
sonar
addikt
válasz
FіkuszKukіsz #15434 üzenetére
Lehet, hogy ez lesz a gond. Viszont ha feltenném a restricted extras-t akkor a mint féle flash plugint levenné.
Ezt kicsit még körbe kell járnom, mielőtt igy este nekiesnék. Ha lesz erőm akkor holnap megpróbálom az asszony lubuntuján. -
-
sonar
addikt
válasz
FіkuszKukіsz #15412 üzenetére
Kicsit bővebben ha kérhetném.
A jelentését ismerem, de itt nem tudom, hogy mit keressek/ellenőrizzek -
válasz
FіkuszKukіsz #15427 üzenetére
Az nem feltétlen hiba, ha nincs. Általában hisztiznek érte progik, de általában nem okoz gondolt
Azért jó, ha van egy enter a végén, mert esetleg valami úgy ír oda, hogy az előző sort folytatja -
válasz
FіkuszKukіsz #15425 üzenetére
Lehet rosszul írta be, és valójában nem csatolódik, csak amikor először rákattint, behúzza az automount? :S
-
válasz
FіkuszKukіsz #15423 üzenetére
elvilegegyezik. amikor létrehozom működik is. aztán a legközelebbi inditásnál már nem.. baromi érdekes. a partició is felcsatolódik az inditásnál. viszont legközelebb a link ikonja egy szépbarna ikon helyett csak egy szürke szöveges ikon lesz kicsi lakattal a sarkán és inditásnál feljön egy ablak, hogy akarom-e törölni..
/óóóó, még egy pár év mire megértem ezt a linuxot../ -
-
na ez oké ez meg is van. az fstabot szerkesztettem és fel is csatolja a rendszer a particiot, de a link igy sem működik
eredetileg arra gondoltam, hogy a windowsos asztal mappát csatoltatnám fel és raknám be egy linkkel az ubis asztalra. ez lehetséges? nekem annyi sikerült csak, hogy a windows gyökérkönyvtárát rakta ki az ubi az asztalra.
-
-
skacok egy általános linuxos kérdéssel fordulnék most hozzátok
szóval van egy ntfs particio az egyik gépen. ez egy winxp maradéka. feleségem használja ezt a gépet. tegnap kapott jó kis ubuntut. /MSI u135 és nagyon szmúúúsz
/
viszont:
a régi windowsos asztalán van sok-sok holmi amit használna.
a partició automatikus felcsatolást megcsináltam, viszont nem tudok az ubis asztalára egy olyan parancsikont rakni ami a régi windowsos asztalára mutatna. vagyis amikor csinálok egy linket a régi asztalra és kirakom az új ubis asztalra akkor minden kafa. de újrainditás után "meghal" a link és mikor rákattintok egyből a kukába akarja tenni a fájlkezelő. aztán letrehozok megint egy linket és megint működik egészen a legközelebbi újrainditásig..
szóval mi a megoldás egy olyan ikonra az asztalon amire ha az ember 2x rákattint akkor egy ntfs partició legmélyebb, legsötétebb bugyraiba jut az 1xi ember fiát, mondjuk a nautilussal -
Nem tudom. Ha megvannak a csatornák, akkor nem az lesz a baja, hogy nem jó a progi.
Én VLC-vel néztem (mostanában nem nézem, mert megint van analógom, és mivel nincs a kernelben driver, meguntam mindig fordítgatni) Amúgy sem sokat nézek TV-t, és digitálison is ugyanaz a hülyeség megy benne
-
Ha az bejön, akkor már működik... Ott valami a konfiggal lesz...
Nekem IT9135 alapú izé van, az pl. win alatt vagy konfig file szerkesztéssel, vagy finn csatornakiosztással találta meg az ingyenes adókatLinuxon meg kevesebb macerával, de elég hamar meglettek a csatornák.
-
sonar
addikt
Fél siker.
Egyedül a C8-as info csatorna jön be. A többinél ezt irja ki:
vlc dvb_channels.conf
VLC media player 2.0.8 Twoflower (revision 2.0.8a-0-g68cf50b)
[0x156f108] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
"sni-qt/3409" WARN 17:13:43.849 void StatusNotifierItemFactory::connectToSnw() Invalid interface to SNW_SERVICE
[0x1582928] main playlist: stopping playback
libdvbpsi error (PSI decoder): TS discontinuity (received 6, expected 0) for PID 0
libdvbpsi error (PSI decoder): TS discontinuity (received 1, expected 0) for PID 18
libdvbpsi error (PSI decoder): TS discontinuity (received 8, expected 0) for PID 3000
[0x7fbd6cc16cb8] ts demux error: MPEG-4 descriptor not found -
-
FіkuszKukіsz
őstag
Először is megnézed, hogy felismerte az usb-t.
terminálban: lsusb
ha ok minden ellenőrizöd, hogy a driver be van -e töltve:
dmesg
vagy dmesg | grep dvb
Ha valami nem nem ok akkor irni fogja, hogy kell a fw. Sajnos azt akkor meg kell keresned a neten és a /lib/firmware -be kell másolnod.
Utána feltelepíted a DVB Deamon-t itt találsz hozzá leírást. Az elkészített channels.conf-ot a /home -ba másolod. Majd a terminalban ha beírod vlc channels.conf akkor vlc-n kersztül tudod nézni az adásokat.
-
Ez onnan volt, amit linkeltél; jó esetben le tudod fordítani, de ez 2 éves, azóta már csak csináltak hozzá rendes drivert...
A További illesztőprogramok nem talál hozzá semmit?
Azt kéne kiderítened, hogy ez milyen kernelmodulokat használ, és egy sudo lsmod után kiderül, hogy betöltötte-e -> ha be, akkor megy a tuner, csak program kell hozzá.Na meg ez egy TV tuner
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged