Hirdetés
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BIOS frissítés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
-
PROHARDVER!
Hamis órák itt nem kívánatosak, semmilyen formában.
Új hozzászólás Aktív témák
-
7s26c
őstag
A mechanikus órák világában is töretlen a fejlődés. Igaz más árkategória mint ami többünknek megengedhető de ott van pl a grafén .
Az én érvem egyszerű a mechanikus mellett. Nagyapám órája fertőzött meg és szeretnék az esetleges unokámra hagyni majd pár darabot én is. Miközben kvarcot viselek pl. kutyázás közben. -
törölt tag
válasz
C0RVUS #174792 üzenetére
Ezt olyan szépen megfogalmaztad, hogy ma reggel ismét elolvastam. Sőt, lehet hogy el is rakom, szíves engedelmeddel, és persze a szerzői jogok maximális tiszteletben tartásával.
Gyönyörű gondolatmenet, köszönöm. Tanítani kellene. Erre vártam egész nap, bár igazából, ezt még akkor nem tudtam.Empsepo
Az csak egy szükséges kiegészítő funkció. Az embernek mindig, és mindenhol szüksége van arra, hogy tudja az időt.
Nem egyforma mértékben, de szüksége van rá. Mondjuk úgy, hogy az ételen, a vízen, és a levegőn túl, ez a negyedik tápláléka.
Én, innen a nappaliból, kb 10 helyről tudnám most leolvasni az időt, és ebből konkrétan csak 3, ami óraként funkcionál.
Voltál úgy, pl munkahelyen, hogy sokáig nem tudtad, mennyi az idő? Vagy bárhol?
Ebbe bele lehet őrülni, főleg, ha az adott folyamat relatíve hosszú. Mondjuk, börtön, vagy fogság. Mikor kis rovátkákkal jelzik a falon, az idő múlását.
Na, a mobilokban, és egyéb nem időmérő eszközökön funkcionáló órák, számomra olyanok, mint a gyorskaja. Azonnali éhségcsillapításra alkalmas, de sosem lakok jól vele. -
alphaville
aktív tag
válasz
Empsepo #174789 üzenetére
Köszönöm! Valóban, nem minden él nélkül fogant a kép.
CORVUS:
Nem ismételném önmagam, de néhány héttel, talán hónappal ezelőtt éppen erről írtam. Meggyőződésem, nincs idő! Legfeljebb időfogalom létezik, amelyet kétféleképpen rendszereztem; objektív és szubjektív időfogalmakra.
Mondom, nem ismételném önmagam, a hozzászólásom visszakereshető. -
Empsepo
senior tag
Meg sosem értettem ezt a " a telefonon van óra " dolgot.
Szerintem sokkal egyszerűbb a karomat magam elé fordítani, mint turkálni a zsebemben a tel után.
Meg sem engedhetném magamnak munka közben pl.Pontatlan a mecha werk?
Akinek számít az az x mp csak sajnálni tudom.Amúgy kellemes ez a téma, elő is jön évente kb.
-
válasz
C0RVUS #174792 üzenetére
Miert is kellett volna meggyozo erveket barkinek hozni. A kvarcokat kedvelo sem tud, az automatakat kedvelo sem tud, nem is lehet. Egyik a fordot kedveli, masik a subarut, harmadik a fiatot.
Az atlagembernek mindket verzio megfelel abbol a szempontbol, hogy az idot mutatja. Innentol fogva a tobbi mar reszletkerdes, amivel van a ki foglalkozik, a masik oldalt pedig egyaltalan nem erdekli.
-
C0RVUS
tag
Érdekes, hogy a mechapártiak mennyire nem tudtak eddig meggyőző érveket hozni a preferenciájukhoz. Szerintem ebből is látszik, hogy egy elég mélyen ülő téma ez, ha úgy tetszik, filozófiai mélységű, és ezért nehéz róla igazán frappánsat mondani. Mindenesetre a puszta funkcionalitáson meg praktikusságon mindenképp túlmutat. De már maga a karórák, illetve bármilyen órák iránti vonzalom is. Meggyőző érvekkel én sem tudok szolgálni, mivel ez egy eléggé zsigeri vonzalom, amihez vagy van valakinek antennája, vagy nincs. Azonban minden ilyen zsigeri dolog mögött lényegi szimbolikus tartalmak állnak, amiket meg lehet próbálni tudatosítani, úgyhogy én most egy kicsit jól rátokzúdítom az ezzel kapcsolatos agymenésemet, és egyáltalán nem ígérhetem, hogy követhető lesz:
Az első órák készülésének idejében vajmi kevés pragmatizmus vezérelhette az ezen agyalókat, hiszen amúgy rendelkezésükre állt a legpontosabb időmérő: az égbolt. (Ha azt vesszük, a mi mai "atomidőnk" ehhez képest merő absztrakció, hiszen az "időt" valójában a kozmosz ciklikus mozgásai mérik ki, az atomóra pedig ugyancsak nem más, mint egy ciklikus mozgást megjelenítő eszköz, ami azonban, ha "túl pontos", vagyis nem igazodik pl. a föld forgásidejének változásaihoz, akkor megette a fene az egészet.) Szóval valami más kellett legyen az alapvető motiváció az óraszerkezetek kitalálásához, mint a "pontosidő" meghatározása, és ez inkább a perpetuum mobile koncepciójával hozható kapcsolatba. Manapság ezzel is inkább csak mint gazdasági tényezővel szokás foglalkozni, mint olyan hipotetikus energiaforrással, amellyel "egycsapásra megoldódnának a gondjaink", ha létezne, pedig ez valójában inkább egy filozófiai ügy. Perpetuum mobile ugyanis létezik - maga a kozmosz az, tehát ezt tekintetbe véve, egy olyan kis kozmosz létrehozására irányul az elgondolás, ami tökéletesen független az őt magában foglaló nagy kozmosztól. Ez nyilvánvalóan paradoxon, és eszkatológiailag nézve voltaképpen nem más, mint a bűnbeesés, illetve inkább az azt előidéző luciferi gőg paradoxonának egyfajta összegzése. Egy óraszerkezet esetében természetesen szó sincs örökmozgóról, azonban lényegesen függetlenebb a környezeti hatásoktól mint mondjuk egy napóra, és tulajdonképpen mondhatjuk, hogy maga méri ki az időt, vagyis mindenképp egy kis kozmosz-modellről beszélhetünk. Ahogy a tradícionális emberkép az embert kis kozmosznak fogja fel, úgy az óra is egyfajta lényszerűséget ölt ezáltal magára. Szerintem egyértelmű, hogy ezt a szimbolikát a mechanikus órákon keresztül lehet leginkább megélni, ahogy a szívdobogásra hajazó ketyegésével kiszabja a maga kis idejét, mint egy kis kvázi-individuum, ám csak akkor van létjogosultsága, ha szinkronban tud lenni a nagy kozmosz idejével - pont, mint az ember. Az automatáknál az ad még ehhez pluszt, hogy szinte testrészedként addig él, amíg veled együtt mozoghat, nélküled halott.Szóval igen, végülis státuszszimbólum. Mégpedig az ontológiai státuszunk szimbóluma.
Elnézést, ha kicsit túltoltam.
-
Aladdin
aktív tag
válasz
pulutodurumo #174788 üzenetére
Egy oroknaptaros, hokompenzalt szerkezetes Longines ennyi penzert szinte ajandek...
-
Empsepo
senior tag
válasz
alphaville #174779 üzenetére
Végre egy őszinte fénykép!
Minden tiszteletem.Kéne egy kvarcóra topik, nem? 8-)
Ja meg tökéletesen reszelgetett körmök.
Haggyámá. -
törölt tag
Tökéletesen összefoglaltad. És a véleményedet is elfogadom ez ügyben. Mindig is elfogadtam, csak nem értettem vele egyet. Ez kissé olyan Sheldonos nálam. Nem a Hari, hanem a Cooper
Logikailag rendben van, de nálatok ez pusztán érzelmi kötődés.
Azzal meg felesleges vitatkozni. -
Mykeee0923
csendes tag
válasz
KelemenUhr #174781 üzenetére
Gratt hozzá, ketyegjen sokáig.. kár, hogy nem engem talált meg vele
-
oba
addikt
válasz
csabulaxi #174771 üzenetére
Értjük petit. Nem érti, hogy miért rakják bele olcsó órákba a mechanikus szerkezetet, amikor a kvarc sokkal modernebb és pontosabb. Amúgy is, csak méreg drága luxus órába való mechanikus werk, amit vitrinben kell tartani és óvni még az oxigéntől is.
Had ne soroljam fel újra, hogy miért nem értek ezzel egyet. Elfogadjuk, hogy ez a véleménye (nem értünk vele egyet... már aki), ő is fogadja el a miénket. Amúgy nem vagyok "mechás", van kvarc órám is a topikóra és egy ajándékba kapott Festina személyében, de jobban kedvelem a mechanikus órákat.
-
-
KelemenUhr
aktív tag
Új szerzemény! Nem igazán szerettem volna mostanában vásárolni, de olyan jó áron kínálta egy idősebb úr a csoportban, hogy nem tudtam kihagyni. Régebben tetszett ez a modell nagyon. Igazából nem volt még Orientem, de nagyon szép kis óra, a képek egyáltalán nem adják vissza.
A számlap nem fekete, hanem szürke, amitől nagyon érdekes, sokféle bőrszíj jól fog rajta mutatni. Tetszik, hogy a márkajelzés sem a megszokott helyen van (sokan nem szeretik ezt az Orient logót, szerintem kimondottan jópofa) és a dátumkijelzés megoldása is szép, illik az összképbe. 100m-ig vízálló, de koronazáras, ami nem jellemző és nem is számítottam rá. Szeretem a 4 óránál lévő koronát, ez is pipa.
A rotor jó hangos (legalábbis az SKX-hez képest) és viselve nagyon érezhető, ahogy húz, ez is kimondottan bejön. Valószínűleg marad egy ideig, nagyon megnyert. Kár, hogy pont nem bőrszíjas időszak van, de legalább most kipróbálok egy ilyen perlon szíjat.
-
fagyalllo
őstag
válasz
alphaville #174779 üzenetére
Eltévesztetted a topikot, ennek az exkluzívban a helye!
Nekton: utána kellene járni a méreteknek, valószínűleg nem stimmel.
-
KelemenUhr
aktív tag
pitepeti71: Én alapvetően értem, hogy mit szeretnél ha megértenénk, és tulajdonképp a saját aspektusodból tökre igazad van. Jó a szituációs játék, az óra a kukában meg az olajsejk már kicsit sok volt, de mindenkinek vannak gyenge pillanatai.
A konklúzió az, hogy a prioritásaidat (pontosság, funkciók stb.) figyelembe véve neked a hightech kvarcok valóak és ez jól is van így.
Ellenben az itt jelen lévőek közül elég sokan más szempontok alapján választunk órát. Azért érezheted úgy, hogy kicsit mindenki mellébeszél, önigazol, mert elég nehéz szavakba önteni, hogy miért szeretjük a mechanikus órákat. Mások fejével nem tudok gondolkodni, de biztosan nem a marketing és a hype az, ami miatt szívesebben hordok automatát, ugyanis már gyermekkoromban is elbűvölt nagyapám automata órája, ahogy az egész tisztán mechanikus, ahogy érzed a mozgó rotort, ahogy gyakorlatilag együtt él veled és ha leteszed, akkor nem jár tovább. Első saját órám kvarc volt, szerettem, de a mechanikus órák világa számomra egy olyan nehezen körülírható örömet okoz, amit a kvarcok nem tudnak. Számomra a mechanikus óra az óra, a kvarc pedig időmérő.
Szerintem nem szükséges meggyőzni, elég (megpróbálni) megérteni egymást, mert ez így már kezd fingfűrészelésbe torkollani.
-
Nekton
aktív tag
Környezettudatosság és karóra?
Ezt a hülyeséget... (Bocs)
Ha ez egyáltalán szóba kerül, akkor nem kéne venni egynél több karórát senkinek. Évi százmilliós tételt tesznek ki csak a feleslegesen megvásárolt és fiókban álló karórák gyártása. Na az mekkora környezeti terhelés..., és erre még csak szükségünk sincs, mint a fűtésre.
Amúgy egy mechanikus óra mivel jelent kisebb környezeti terhelést? Hogy jön ez ide?
Ha csak analógia:
A hagyományos lánggal hevítéses fűtést valamilyen napelemes, napkollektoros, hőszivattyús rendszerrel lenne érdemes összehasonlítani.
Más:
Amúgy tényleg lehet fából is egy fűrésszel és reszelővel mechanikus órát készíteni. Készítettek is ilyet. Ez nem mérnöki tudomány. Nem is mérnökök készítették az ilyen órákat, hanem iparosok, szakmunkások. Egy quartz oszcillátort viszont nem lehet kisipari körülmények között elkészíteni. Ahhoz már tényleg mérnöki tudomány szükséges.
Lelke szerintem csak az ilyen kisipari, kézzel készített szerkezeteknek van, amik még nem is nagy gyárakban készültek és látszik is a kéziszerszám nyoma itt-ott a fogasferekek koszorúján, a számlap vésésén.
-
Nekton
aktív tag
Sziasztok!
Érdekes olvasni, hogy mindenki be szeretné bizonyítani bármelyik technológia elsőbbségét, fontosságát. A karóra mára egy historizáló dolog, másrészt ékszer, ami mutatja az időt addig, amíg nincs pontosabb forrás ennek tisztátására. Ennyi.
Nekem más a megközelítésem:
Ott lárom számomra a probléma forrását, hogy kezdik elárasztani a piacot az automata szerkezetű órák és ezeket magasabb polcra is teszik. Rengetek quartz szerkezetes modellt lehet kapni, de komolyabb órát nagyon keveset készítenek ezen technológiával, vagy ha igen, az túlkomplikált, ezermutatós, túlméretezett valami.
Én nem ragaszkodom a mechanikus szerkezetekhez. Inkább régi zsebórákban és kézihúzós antik órákban látom őket szívesen. Ma sajnos nem is nagyon erőltetik a kézihúzós vonalat, pedig ott legalább tiszta, hogy minden nap felhúzva járni is fog az óra. Egy automata szerkezetnél ezt csak járástartalékmutatóval lehet tisztán látni, de az számomra zsúfolja a számlapot. Nekem az 1-2 napos járástartalék nagyon kevés. Kifejezetten szeretem a quartz modellekben, hogy bármikor felvéve a pontos időt mutatják és erről tudok is, nem úgy, mint a megmozdított és emiatt járó, de nem jó időt mutató automata társai.
De itt jön számomra a probléma: A nekem tetsző darabokat egyszerűen nem is kínálják quartz szerkezettel (pl. SKX009, SARB035). Ami hasonló, az meg mégsem olyan.
Svájci vonalon pedig minden hárommutatós quartzórába hihetetlenül gagyi F06.111 és társait pakolják bele lötyögő,lengedező másodpercmutatókkal. Nincs komoly alternatíva.
Itt, most csak hárommutatós órákkal kapcsolatban nyilatkoztam. A multifunkciós, stopperes, ana-digi, GPS-es, rádiós cuccok sosem érdekeltek.
Ha valaki most Grand Seiko-t ajánlana 9F szerkezettel, van olyanom, de ott is nagyon kis polcról lehet választani.
SKX helyett ott lehetne az SBCM023 egy szuper quartz szerkezettel, 39mm ármérővel. Nem gyártják, miért?
-
csabulaxi
senior tag
válasz
fagyalllo #174765 üzenetére
Pentax az igazi!
gyulagy
cseszhetnéd a környezetvédelmet, ha mindenki elkezdene fával tüzelni 3 év múlva sivatag lenne a az egész Földa napi vitához, valahogy nem akarjátok mechások érteni petit, direkt mellébeszéltek, szerintem
10 év autómata után most kvarcozok, most az a szimpatikusabb -
Nekton
aktív tag
válasz
mr.perfect #174763 üzenetére
Szia!
Beragadt készlet. Legalább tíz éve kifutott modell. Vagy tök száraz belül, vagy be van állva. Nagyszervizzel kell vele kezdeni.
Üdv.
-
-
fagyalllo
őstag
válasz
pulutodurumo #174747 üzenetére
Az órákat értem, de Canon???!!! Úgy tudtam, az gagyi és a Nikon az igazi!
-
ktg3
őstag
válasz
mr.perfect #174763 üzenetére
Nekem kifejezetten tetszik, egész karakteres. Nem is láttam ezt a modellt még korábban. Ha ETA-2836-2 van benne, akkor ennyiért tök jó vételnek tűnik nekem.
mod.: Gondolom azért ilyne olcsó, mert viszonylag kicsi és mint tudjuk ez mostanában nem divatos. Ha nincs vastag csuklód, akkor simán jól mutatna.
-
mr.perfect
tag
Erről mi a véleményetek? Tissot és automata viszont nem túl drága..
-
Veron
addikt
válasz
#48613632 #174755 üzenetére
Mi értelme ezt a fikciót belekeverni?
Van referencia az életünkben, az atomórák. Bárki könnyedén szinkronizálhat velük, akár az automatájat is. Ha neked igényed van ilyen szintű pontosságra, akkor vegyél olyat, ami tudja.
Sokat nem érsz a másodperc szintű pontossággal, ha a randiról a másik fél késik, mert neki nincs atomóraja. Amíg másokhoz kell igazodnod és nem egyetemes az ilyen színű pontosság, addig tökéletesen mindegy, hogy siet-e az órád 20 mp-et.@pulutodurumo: mázli
-
törölt tag
Okés, ebben nem fogunk dűlőre jutni, már látom.
Egyébként nem is volt cél.
SÖ
Ja, hát atomtámadás esetén, mondjuk pont lesz@rom, mennyi az időoba
Ha lenne egy olyan órám, én biztos nem hordanám naponta. És persze, hogy nem dobnám kukába. Az csak egy ultragazdag olajsejk teheti meg, de amekkora marhák, lehet, hogy meg is teszik. -
oba
addikt
válasz
Basszus... te egy karc miatt kukába dobod az órád? Nem semmi
Ismerek nagyon sok olyan embert aki naponta felveszi a Speedmastert vagy akár a Rolexet is. Lesz rajta egy karc? És?
Nekem nincs vitrinem... egy óra tartó dobozom van a por ellen... és azért mert egyszerre csak egy órát tudok felvenni.
-
oba
addikt
válasz
Mi köze a pontos referencia időnek ahhoz, hogy röhejesnek tartod azt, hogy 200 dolláros órákban automata szerkezet van? Még egyszer mondom, jelenleg fél másodperccel lassabb az skxem mint az atomóra. Este elvesz az életemből 10 másodpercet a dolog, hogy megnézzem milyen pozícióban pihentessem éjszakára. Túl liheged ezt a pontosság témát.
-
törölt tag
válasz
Lauda #174752 üzenetére
Na most képzelj el egy Való Világ szerű környezetet, egyfajta szituációs játékként.
Csomó ember be van zárva, megvan mindenük, ami kell, de ugye a külvilággal nincs kapcsolatuk. Tegyük fel, hogy szabad ég alá sem mehetnek, hogy lássák, nappal van e, vagy éjszaka?Mindegyikük kezén van egy relative pontos automata szerkezet, ami a játék kezdetekor, azonos időre van beállítva.
Elkezdődik a játék, mindenki teszi a dolgát. Az órák pedig elkezdenek, egymáshoz képest, egyre pontatlanabbul járni. Először csak másodperceket, később perceket, vagy elég hosszú idő esetén, már órás eltéréseket is fognak mutatni, egymáshoz képest.
Véleményed szerint, ahogy ez a probléma egyre jobban realizálódik, mi lesz az első dolog, amiben megpróbálnak megállapodni?
Válaszolnék is, természetesen a referencia idő. Kinek az óráját vegyék alapul?Kell, hogy az ember életében legyen egy pontos referencia idő, ami nem azt jelenti, hogy egy atompontos órával a kezemen, nem késhetek a randiról, akár fél órát is.
Dehogynem!
De ez a XXI. század, és engem relatíve zavarna, ha hosszú távon olyasmit kellene a kezemen hordanom, ami időmérésre szolgál, és pont ezt a feladatát nem tudja maradéktalanul elvégezni.SÖ
Ismersz olyat, aki napi használatra 5000 dodós órát hord? Mondjuk lehet, de akkor tuti nem kazángépész. Ettől függetlenül, bármi is legyen a dolgom, vagy a munkám, egy ilyen órát nem hordanék napi szinten, esetleg akkor, ha annyi pénzem van, hogy ha megkarcolom, kikukázom, és veszek másikat.
De az meg pazarlás, és a szívem szakadna meg érte. -
-
oba
addikt
válasz
#48613632 #174749 üzenetére
Komolyan gondolom. Napi pár másodperc eltérés nem fáj nekem, főleg ha korrigálni lehet az elhelyezéssel. Nyilván azért raknak 200 dolláros órába mechanikus szerkezetet mert van rá igény. Az, hogy neked nincs rá igényed, nem jelenti azt, hogy másnak nem szabad, hogy ilyen igénye legyen. Én szeretem a 7S26 szerkezetet.
Nem gagyiztam le a kvarcot, nem tudom miről beszélsz. -
válasz
#48613632 #174749 üzenetére
Az én Citizenem is kb 6-800 dodó, ami persze nem egy 24k Omega, de cserébe naponta szinkronizál a Franfurti cézium órával, és amúgy is kb évi 5mp az accuracy-ja.
Es ez szerinted egy hetkoznapi ember szamara nem bullshit? Szuksege nincs ra az biztos. Ha kesik/siet 1-2 percet egy ora akkor mi tortenik? Semmi.
-
SÖ
addikt
válasz
pulutodurumo #174747 üzenetére
Két technológiáról van szó ugyan abban a környezetben. Az egyikben gyerekjáték a megvalósítás a másikban szinte lehetetlen a kihívás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest