Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz toth_janika #23794 üzenetére
Addonnal
-
veterán
válasz Celtis #23787 üzenetére
Lehet, mivel más TV-vel nem tudtam (még) kipróbálni. Mindegy, ezért nem fogok újat venni.
Monitor és TV egyben.
Nem, sajnos akkor sem működik, csak megjelenik a Kodi képe a TV-n, de távirányítóval nem lehet vezérelni.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
cinemazealot
addikt
válasz toth_janika #23794 üzenetére
Szerintem Kodiból nem fogsz tudni terminál ablakot nyitni, bár ki tudja, annyi billentyű kombinációja van, mint égen a csillag. Viszont szerintem az nem számít, hogy kívülről SSH-zol be az OSMC-re és ott végzel el egy hálózati sebességtesztet vagy magáról a Pi-ről egy már futó alkalmazás felületéről kezdeményezve. Mindkettő a Pi-n fog futni talán pont ugyanazzal a felhasználóval, így ugyanazokkal a jogosultságokkal.
-
toth_janika
őstag
válasz Forest48 #23793 üzenetére
és @cinemazealot
Köszönöm az ötleteket, este meglesem.
Az az igazság, hogy a KODI nekem is új még. Egy mezei "NAS", médiacenter és torrent "szerver" a cél az rPI-vel. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy film lejtászás és torrent/másolgatás nem fog menni, épp ezért nem is egyszerre nézem őket. Mikor megy a torrent, akkor nem megy a lejátszás és fordítva. Ezért nem értem a sebességeket
Szerk.: SSH-n van terminál, de, hogy a KODI-ból simán elérek-e egy terminált azt nem tudom.[ Szerkesztve ]
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Forest48
aktív tag
válasz toth_janika #23791 üzenetére
Ja oké, ez kimaradt, bocsi.
Akkor én a hardvert tesztelném le. Küldj rá hálózaton egy fájlt, aztán kiderül h az mennyi idő alatt csúszik át.
Szerintem ott nem lesz gond. Kodit sajna nem ismerem még. Miket lehet benne csinálni? Terminál vagy ilyesmi van?Szerk.: cinemazealot kolléga válaszából ítélve van terminál
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz toth_janika #23791 üzenetére
SSH-n bejelentkezel és megpróbálhatsz letölteni egy ismert méretű nagy fájlt wget-tel (netről és helyi hálózati gépről egyaránt) és figyeled az ehhez szükséges időt. De talán a wget is elárulja a letöltés statisztikáját.
-
toth_janika
őstag
válasz azbest #23788 üzenetére
Nem. Pi3 model B van nálam.
@Forest48
Mármint a Pi-n speedtest? Mert csak KODI van rajta, azon nem tudom, hogy lehetne... Vagy SSH-n keresztül lehet mérni?
Ha a PC-n mérem WIFI-n a sebességet, akkor 28/10. A Pi kábelen csatlakozik a routerre, ami meg kábelen az optikai modemre[ Szerkesztve ]
-
Forest48
aktív tag
Szia azbest!
Talán még emlékszel a cableworldös udp vevős dologra. A váge az lett, hogy hagytam a vevőt és az UT-100-ban lévőt használom.
Mellesleg érdekes, hogy ha a cableworldös vevőről lejövő udp csomagokat először beküldtem windowsos gépbe, majd onnan módosítás nélkül a raspyra, akkor működött. fene se érti.
Viszont egy másik problémám van, ami remélem, hogy tök egyértelmű, csak én nem jövök rá.
Készítettem kettő pipe-ot, az elsőbe beküldöm a vett streamet (dvb.ts) ezt feldolgozom egy programmal, ami a 0 packeteket kiszedi (enélkül is ugyanaz a hiba) és átirányítom egy másik pipe-ba (dvbsend.ts). A probléma ott kezdődik, hogy amint elindítanám a modulátorral a dvbsend.ts-t, kapásból ledobja a demodulátort, ami ugye a dvb.ts-be ír.
Nem jó az elképzelésem h a beírt biteket egyből kiolvasom a pipe-ból? -
azbest
félisten
válasz toth_janika #23786 üzenetére
Csak, hogy ne legyen félreértés: Neked első generációs pi-d van 2015 elejéből? Mert ha nem pi2 vagy pi3, akkor még akár teljesen reális is lehet, hogy valamivel lassabban megy.
-
dan1
tag
válasz toth_janika #23784 üzenetére
A transmission-t az AppStore ból telepítetted?Nekem azzal szépen tölt.
Valami sebesség korlát nincs-e bekapcsolva? -
toth_janika
őstag
Hello megint!
Az előző kérdésem mellé lenne még egy. Sikerült felhákolnom az OSMC-t és mellé a Transmission daemon-t. A Pi-re van kötve egy USB3.0-ás 2,5-es külső vinyó. A fájlok erre a vinyóra töltődnek le. Azt látom, hogy a Transmission-ben 1,1 megával jönnek a cuccok, holott 3-5 szokott lenni, ha notebookra töltök le... Ez mitől lehet? Mit rontok el a beállításokban? Tudtok segíteni?Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
matyi08
csendes tag
válasz sztanozs #23777 üzenetére
Értem, tehát ezek szerint ez normális. Csak azért tűnt fel, mert úgy vettem észre, hogy miután megy egy ideje mintha belassult volna a net a többi eszközön. Ezért szerettem volna megnézni, hogy mi okozhatja, de lehet, hogy csak a szolgáltató. Megpróbálom a leírtak alapján köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz sztanozs #23775 üzenetére
ilyen magasuló, mélyülő dolgot usb hangkártyával is lehet csinálni A képhez szinkronizálódik a hang, ezért nyújtja a hangot. Amikor kiugrassz a menübe, akkor valsz pár képkocka megakad és lehet ezt másképp kezelik, amikor hdmi-vel megy vagy más hang móddal. Van erre beállítás, de nem sokat piszkáltam.
Állítólag deinterlace és hd hang átalakításakor lehetnek esetleg problémák, mert azokhoz is a gpu segít számolni.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Celtis #23719 üzenetére
Ha ezt kikapcsolom, nem működik továbbra sem a távirányító. Nem találtam még rá megoldást.
A probléma oka valószínűleg az, hogy ha utólag kapcsolom be a TV-t, akkor CEC-en keresztül nem kapcsolódik a TV-hez a Raspberry, anélkül pedig a távirányító sem fog menni.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
sztanozs
veterán
válasz matyi08 #23776 üzenetére
Az UTP csatlakozó LED-jén a fizikai réteg forgalmát látod, amiben benne vannak a router által generált csomagok és a raspberry-n futó szolgáltatásk hálózati forgalma is (dhcp, ntp...)
Amúgy az
iftop
paranccsal meg tudod nézni, hogy melyik nyitott porton mennyi a forgalom, utána pedig:sudo netstat -tup
Ezzel azonosítható a process a port alapján.
Vagy azntop
parancs megadja egyben (de ezt telepíteni kell).JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
matyi08
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen utasítással tudom megnézni / naplózni a jelenlegi hálózati forgalmat, illetve, hogy melyik service generálja? Jelenleg Kodi, samba server, illetve owncloud kliens fut a Pi-n, és van, mikor egyiket sem használom, mégis látni az UTP csatlakozón, hogy forgalmat generál, szeretném kideríteni, hogy mi okozza.
Előre is köszi!
-
sztanozs
veterán
válasz azbest #23769 üzenetére
Köszi!
Kipróbáltam és kicsit felemás az érzésem az új mintavétellel kapcsolatban.
Ha nem nyúlok hozzá, akkor jól megy a dolog film, minimális CPU terheléssel (egyáltalán meg lehet nézni KODI-n a VPU terhelést?), de ha film közben behozom a menüt, akkor valamiért belassul a hang 2-3 másodpercre, azután visszaáll (kb?) megfelelőre. Egy 20 perces sorozatrészt néztem meg, nem tapasztaltam csúszást vagy hangproblémákat. Nem tudtam max hangerőn nyomni, szóval a korábbi torzítást (mély hangokkal) nem tudtam tesztelni.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
válasz vargalex #23771 üzenetére
Na jó, de ha így sincs használva, akkor hova növeljem? Sima raspbian, nincs kodi.
/dev/mmcblk0p2 on / type ext4 (rw,noatime,data=ordered)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=469708k,nr_inodes=117427,mode=755)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,mode=755)
tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (ro,nosuid,nodev,noexec,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=22,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
configfs on /sys/kernel/config type configfs (rw,relatime)
/dev/mmcblk0p1 on /boot type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)
/dev/sda1 on /media/vinyo type ext4 (rw,relatime,data=ordered)I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Mordred
csendes tag
Én vettem ilyet. Ez se sokkal jobb mint az az átlátszós lehet, csak talán eggyel esztétikusabb. Legjobb tudomásom szerint a málnák pontos méretei nyilvános infók, szóval bárki tervezthet, nyomtathat hozzá tökéletesen illeszkedő házat. Ennek ellenére itt nem sikerült... .
Van két kis pöcök ami az USB-k közé nyúlik be. Na az nálam alapértelmezetten beleakadt a portba elég rendesen, össze se lehetett teljesen állítani miatta. Fogóval a pöcköket a tövénél leszedtem, így semmi probléma. Ja meg asszem csak egy darab csavart tudtam beletenni az is csak ferdén kapott bele a helyébe mert a kínai Csang lézeres szemmértéke félrehordott pár millimétert. Apróság... . Ezen kívül teljesen tökéletes a cucc.Úgy voltam vele, hogy ez nálam nem probléma mert úgy se mozgatom, a TV mögött van a cucc, onnan meg még esztétikus is. Ennyi pénzért még sz.r is lehet akár.
-
DeniL
tag
Sziasztok,
nem találkozott mostanság valaki OSMC alatt azzal a jelenséggel, hogy maga a "kodi" folyamata mindig más magot 100%-on járat. Napokban vettem észre, nyugisan filmeznék, majd villog a jobb felső sarokban a kis túlomelegedés jelző ikon (Pi3 ~hűtőbordával 1300 Mhz-en járatva, hónapok óta gondmentesen), majd mikor ránéztem a hőfokra 70-75 fok körül ugrál.
Hiába jelentkeztem rá, látom eszi a kodi folyamat, ha leállítom természetesen kimerevedik a kodi menüje. Restart nem segít, 15-20 perc és abbahagyja, így nyugisan tovább néztem a filmet, ki nem kapcsolt.
Ha újraindítom újra várnom kell 20 percet, mire eljutok használható állapotba melegedés nélkül.
-
vargalex
félisten
A 100 MB swap nem túl sok. Ha Kodi is megy és viszonylag nagy a médiatár, akkor a RAM el tud fogyni. És persze a transmission-nak is kell. Próbáld ki nagyobb swap-al.
Egyébként milyen rendszert használsz? Nem lehet, hogy a /var egyébként is egy RAMDRIVE? Amount
parancs mit ad vissza?[ Szerkesztve ]
Alex
-
-
veterán
válasz schferenc77 #23761 üzenetére
igen, pontosan
-
-
toth_janika
őstag
Köszönöm a választ. Jelentem sikerült felhákolnom egy OSMC-t az rPi-re és CEC-en meg Yaste-vel is tökéletesen működik. Kb mint majom a farkának
Szépen tolja le a HD tartalmakat is WIFI DNLA-val. No már most már csak pár feladatot kellene megoldnom, de nem tudom, hogy fogjak hozzá...
1, Vannak feliratos tartalmak, de nem játsza le a feliratokat... Kiírja, hogy "helyi felirat elérhető", de istennek nem teszi hozzá2, Nem sikerül SSH-n hozzáférnem az rPi-hez, mert access denied... Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a para?
Szerk.: Csillámfaszláma vagyok... Nem pi a felhasználónév, hanem osmc...[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok, a raspy-m időnként leáll, és legutóbb ezzel szórta tele a ker.log-ot: [link]. Lát ebben bárki bármit?
[ Szerkesztve ]
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
veterán
válasz schferenc77 #23746 üzenetére
Annyi a lényeg, hogy 3 vezérlést kell neki adni. Egy 5 voltot állandóan ami az engedélyezést jeleni.
Aztán kell neki egy irány. Ha állandó magas szinten van forog az egyik irányba, ha alacsonyan, akkor az ellenkező irányba.
A motort forgatni pedig a PUL-ra küldött négyszögjelek sorozatával lehet. Minden ráküldött impulzusra lép egyet a motor. Ez pontosan azt tudja mint a pololu, csak masszívabb kivitelben -
dan1
tag
válasz toth_janika #23757 üzenetére
Nálam is hasonló Sony van itthon,cec-en majdnem minden gombot lehet használni.Még a számokkal is lehet betűket írni.(lg-k nálunk ilyet nem tudnak.)
-
toth_janika
őstag
válasz schferenc77 #23756 üzenetére
Bravia Link! Így már megvan!
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!
Nem ígérem, hogy este még nem jövök vissza, mert kínom leszFlickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
schferenc77
aktív tag
válasz toth_janika #23754 üzenetére
Van olyan TV (nekem pl Samsung), ahol engedélyezni kellett a CEC-et (mindegyik gyártónak más az elnevezése erre, Sony-nál Bravia Link azt hiszem). ha ez megvan, akkor az OSMC már gond nélkül csatlakozik rá.
A CED egyébként arra való, hogy a TV távirányítójával tudod az OSMC-t kezelni. Iránygombok, play/stop etc... -
azbest
félisten
válasz sztanozs #23751 üzenetére
Az még február végi verzió, akkortájt kezdték betenni az új hang módot a firmware-be.
Manuálisan tudod frissíteni a firmwaret a kártyán, ha a fixup_x.dat és start_x.elf -ből letöltöd a frisset: [link]
Azért előtte backupold le a kártyát, ha nagyon belaktad már.
[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
válasz schferenc77 #23753 üzenetére
egy Sony 40W705c van otthon, szerintem ez tudja a CEC-et, de még sose próbáltam, és igazság szerint nem is igazán vagyok képben vele, hogy mire is jó ez nekem...
-
schferenc77
aktív tag
válasz toth_janika #23752 üzenetére
Esetleg, ha van egy CEC-képes TV a közelben, akkor azon el lehet végezni az alap beállításokat, és utána már tuti jó a yatse.
Közben azon gondolkozom, hogy mi volt a kezdeti varázslóban, ami kellhet a hálózatos távirányításhoz, de semmi. A hostnevet kitölti alapból (max valami hülyeség lesz), az ország, nyelv és időzóna nem számít, ssh és sambe lehet, de az meg nem kell a yatse-hez.
Szóval 90%-ot adnék neki, hogy megy yatse-ból out-of-the-box -
sztanozs
veterán
Az OpenELEC 6.0.3-nak tudnia kellene a sigma-delta audit samplinget? (audio_pwm_mode=2)
Beállítottam config.txt-ben és borzasztó lett a hang.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Spuri2000
senior tag
válasz schferenc77 #23749 üzenetére
Ha wifi-n csatlakozol akkor szerintem kelleni fog a billentyűzet, bár én cec-en keresztül távirányítóval tökéletesen kezelem.
-
schferenc77
aktív tag
válasz toth_janika #23748 üzenetére
A Yatse távirányító app gond nélkül tudja kezelni az OSMC-t. Arra nem emlékszem, hogy az első kezdeti varázslót is végig tudod-e vinni android-os távval, vagy csak a már beállítottat kezeli gond nélkül. Ha már egyszer be van állítva az alap varázsló, akkor nem kell semmi extra, Yatse megtalálja és kezeli is.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Sikerült szert tennem kölcsönbe egy rPi3 B-re és erre szeretnék KODI-t (OSMC) telepíteni, hogy kipróbáljam. Minden megvan hozzá, kivéve a bill/egér kombót... Enélkül megoldható a telepítés az irányítás? Androidra van KODI távirányító, de nem tudom, hogy az rPi látni fogja-e.Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Még minidig léptető motor téma. Egy ilyen meghajtóval próbáltam egy Epson mátrix nyomtatóból kiszerelt bipoláris léptető motort (sth-39h112) meghajtani. A motor nem ment, csak hörgött/zörgött. Kimértem, úgy néz ki a vezérlő lesz a hibás (kb. 0,4-5V-okat ad a motor felőli oldalon csak). A kérdés: egy ugyanilyen vezérlővel és egy 12V-os táppal meg lehet hajtani egy ilyen Nema17-es motort? Igazából a táppal van a gondom, mert erre 4,2V-ot írnak csak. A vezérlő lejjebb veszi a saját 12V-os tápjáról a motornak adott feszültséget? Vagy ilyen esetben a PI 5V-os tápjáról hajtsam meg a motort?
Más: ez a léptető motor vezérlő hogyan működik? A kimeneti rész tiszta, a betáp is, de itt bemenetként irány és impulzus van megadva, és úgy tűnik, külön jumperekkel lehet a lépéseket állítani (tehát nem a python kódban a GPIO high/low állításokkal). Nekem úgy tűnik, hogy a DIR lábrakra adott jellel meghatározom a forgásirányt, és utána csak adok egy jelet valamelyik PUL lábra, és már forog is az adott irányba. Jól gondolom?
-
vtechun
veterán
Hello!
Libreelecet használok, minden szép és jó, birtokomban került egy olyan film, aminek a nevében benne van az, hogy .AVC. . Ez azt jelenti, hogy vc1-es kódolású a film? Tehát kellene hozzá ez a VC-1-es liszensz kulcs?
Gondolom, ha BD 3D isokat akarok lejátszani, akkor is kellhet ez, nemde?
Ha megvan a kulcs, akkor azt valahova be kell irni? Köszi!
-
azbest
félisten
válasz sontqq #23737 üzenetére
Ha nem ő mutatja, akkor persze hogy nem kell videó dekódolással foglalkoznia.
A p3 képes már közvetlenül usb-ről is bootolni, ami lehet merevlemez is (tápellátásra érdemes figyelni). Viszont alapból nincs aktiválva ez a mód raja, hanem először egy kártyáról aktiválni kell. Utána többé nem lehet kikapcsolni, de persze attól még tud kártyáról is, csak usb-ről is próbálkozik.
A liken van leírás is a merevlemez particionálására, de valószínűleg a rendszer kép hdd-re írása a lényeg, amit egyébként sd kártyára tennénk.
(#23741) Celtis
ő azt írta, hogy pécéről játsza a videót. A pí csak a letöltésihez kell.[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz sontqq #23737 üzenetére
Pedig sokkal jobban jársz, ha a Pi-re bízod a "dekóddolást". A TV eleve nem kezeli direktben a samba megosztást, hanem egy DLNA szerver kell neki, ami eteti. Viszont összehasonlíthatatlanul gazdagabb a felhasználói felület és a támogatott fájlformátum Pi-vel, mint, a legokosabb smart TV. És még az is lehet, hogy a tiéd nem a legsmartabb smart TV.
Amúgy kell az SD.
-
veterán
válasz Celtis #23736 üzenetére
nyilván ironikus kérdés volt.
Nekem van 4 Samsung megmkarim. Egy a linkelt pi-be, nincs vele bajom, egy van egy DSLR gépbe, nincs vele bajom, és egy a GoProba, szintén tökéletesen működik ugyanúgy mint párom telójába, bár ott nincs nagy igénybevétel (A felsorolást a különböző igénybevételek miatt írtam)
Nem tudom, hogy én nekem van mákom, vagy Ti fogtatok ki rossz szériát? Hol veszitek?[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Valaki használ ilyet Pi2-nöz?
Tapasztalat?
A kis átlátszó és összerakós házról rögtön letört 2 fülecske."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
sontqq
csendes tag
válasz azbest #23734 üzenetére
Nem tervezem közvetlenül Pi-ről TV-re kijátszani a filmeket. Jobban szeretem a Samba - > PC -> TV megoldást. Ilyenkor a készüléknek nem kell konkrétan dekódolnia semmit ugye? Mármint ha megnyitom a filmet a samba megosztásból akkor nem számít, hogy milyen kódolást ismer, hiszen raw-ban küldi a fájlt, és a PC számolja a lényegi munkát nem?
Valamint érdeklődnék, hogy az OS-t mindenképpen az SD kártyára kell-e telepíteni, vagy van-e rá mód, hogy HDD-re kerüljön az is.
-
veterán
-
azbest
félisten
válasz sontqq #23732 üzenetére
a h264-es videókkal jól boldogul alapból, ha valamiért mpeg2 vagy vc1-es videód is lenne (némelyik blu-ray film olyan kódolású), akkor kb 1500 forintért lehet a raspberrypi.com-on licenszet venni, amivel aktiválható az adott pi-re az a két codec gyorsítás is. Nem szoktam blu-ray lemezeket nézni vele, de elvileg viszi őket. A hd hand codec-et prociból kell megoldania és ha komoly hangrendszerre akarod passthrough áttanni, akkor is muszáj átkódolnia.
Ha kifejezetten filmezni akarsz, akkor s905/s905x boxok 22-50 dolcsi közt vannak és 4K h265-öt is tudnak és a hd hang passthrough is megy libreelec-kel. Hdmi 2.0 van azokon már. Az s905x vc9 codecet is tud, már egészen vállalható a libreelec is vele, az s905 régebb óta támogatott. Az új alfa libreelec-kel, youtube addonnal kodi 17 alól is megy a 4k youtube, bár vc9-est még lehet nem támogatja, de folyton dolgoznak rajta Androdios youtube app pedig alap hogy akár 4k vp9-et is viszi. Tehát, ha az android vagy a 4k videózás számít, akkor jobban járhatsz vele. Libreelec alatt pedig torrent is belőhető hasonlóan mint a pi-n.
Azért tettem offba a kommentjeim egy részét, mert van külön nem rapberry specifikus, hanem általános boardos topic, ahová az orange pi és odroid jobban illik. És van s905/s905x topic is. Ott lehet több infót találni azokról.
[ Szerkesztve ]
-
havri1
félisten
válasz sontqq #23732 üzenetére
Én pi2-vel nézem a filmeket helyi hálón keresztül, még néha 1-1 bd ISO is becsúszik, lassan de betölti. Ha egyszer elindult, nincs gond, igaz, végig még nem néztem ilyen filmet. Sima mkv alatt meg sima ügy. Pedig ott is vannak néha erős bitrata-s filmek. Ha gondolod, holnap nézek konkrét adatokat is.
[ Szerkesztve ]
havri
-
sontqq
csendes tag
-
azbest
félisten
válasz sontqq #23729 üzenetére
A pi2-től kezdve nem annyira gáz, hogy usb-lan van rajta. A 100Mbites forgalmat ettől még tudja kezelni, mert elég erős a procija már a négy maggal. Persze ettől még nem lehet annyi mindent ráerőltetni, mint egy pécére. Főleg nem egyszerre többféle megterhelő feladatot. Ha úgy állítod be, hogy egyszerre csak 1 dolgot töltsön lefelé és valami kezelhető szálmennyiséggel, akkor elboldogul vele, ha nem akarsz közben még videót is nézni vele.
Az orange pi új változatoknál a szoftveres támogatás elég gyér. Ha nem vele együtt rendelsz tápegységet, hanem valamilyen dc kábelt használsz, akkor nagyon jó minőségűt kell használni, mert mindenféle fura hibát okozhat, ha vacak a dc kábel. Ha csak letöltésre használod, akkor lehet elegendő a hozzá való régi 3.4-es kernel. De az usb kezelés körül előforduhatnak kavarások, vagy utólag kell cserélgetni fájlokat, hogy minden usb működjön. Van rajta realtek hálózati chip, nem usb-s. Viszont a rajta lévő sata nem natív, hanem usb-sata, mintha csak egy usb2-es külső meghajtót használnál. Szóval a gigabites hálózati sebességet nem tudja kiszolgálni a háttértára, ha ez lenne a cél. Viszont, ha egy gigabittel boldoguló nasod van felcsatolva és oda ment, onnan tölt, akkor az usb háttértár nem szűk kreresztmetszet.
A tutoriálok semennyire nem használhatóak. A rámókolt raspbian és a gpio sem teljesen ugyanolyan, mint egy pi-n, mivel nem pi. A bootolás és paraméteretés telesen más. De persze az általános linuxos dolgok mindegyikre igazak.
Orange pi-t közvetlenül a gyártó ali express shopjából érdemes venni. Ha drágább fajta, akkor áfa és vámkezelési költség terhelheti.
Alternatívának az s905-ös boxokat is nézheted, azok is 4 magosak és van olyan, ami 2 GB ramos és gigabit lanos, sata azon sincs natív. Az odroid c2 is arra épül. Ha videólejátszás is cél, akkor ez sokkal jobb az allwinnereknél és van amiben jobb a raspberrynél is.
[ Szerkesztve ]
-
sontqq
csendes tag
Sziasztok. Szeretek kísérletezgetni és úgy gondolom talán hasznát is tudnám venni egy ilyen kütyünek ezért gondoltam beszerzek egyet magamnak karácsonyra. Elolvastam pár cikket, fórumot és két megállapítást tettem. Az első, hogy a Raspberry Pi-nek a legnagyobb a támogatottsága, és, hogy a legtöbbeknek az USB és Ethernet egy buszon lévőségével van problémájuk amiből fakadóan például seedbox-nak nem feltétlen volna alkalmas. Természetesen nem ez volna az elsődleges használati célja, de azért nem szeretném megbánni a vásárlásomat. Kinéztem magamnak egy Orange Pi Plus 2 (2gb ram)-os változatot. Egy kommentben azt írták itt már külön buszon van a két eszköz így nem lesznek IO sebesség gondok.
Valaki ezt meg tudná erősíteni? Valamint érdeklődnék a support felől is. A Raspberry-hez készült ilyen-olyan tutorialok mennyire alkalmazhatóak ehhez az eszközhöz? Vagy ha már sikerült felraknom rá egy Raspbian-t akkor probléma nem lehet? Valamint honnan érné meg beszerezni a készüléket? Ahogy látom kishazánkban drágábban árulják a viszonteladók. Szeretném 20ezer forint alatt a lehető legjobb ár/érték arányú mini számítógépet megvenni.
Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe, előre is köszi a segítséget![ Szerkesztve ]
-
-
azbest
félisten
válasz lazac_ #23726 üzenetére
Egy idpőben nagyon tolta az alapítvány, hogy hazai munkaerővel tolják és hazaviszik a gyártást. Külön kínai piros nyákos verzió is volt, bár lehet ott a ce és fcc plecsnivel próbáltak spórolni. De gyakorlatilag nem tudnak annyit gyártani, mint ahányra igény van. Szóval mindkét nagy disztributor, aki gyártat (farnell és rs) is gyárt kínában, csak elsősorban nem itteni piacra viszik, hanem keletire talán. Az uk gyárból meg uk és usa kap főleg.
Persze lehet van némi mozgás, hogy hazai munkaerőre álljanak, mert hiába az olcsó gyártás, ha saját piacon az ottani melósok pénzéből vásárolnak. Az usa lesz érdekes, mert Trump talán próbálkozik a belső ipar erősítésével.
-
lazac_
tag
válasz azbest #23705 üzenetére
Customer...blabla...partnership...blabla...success...blabla...quality...opportunity...perfection... Ha meglátom, hogy itt a környékünkön egy Prologis parkban 4-5 hét alatt felhúznak egy komplett gyártócsarnokot, meg a creform csöveket, amiből bent épül kb. minden, és 1 hét kipakolni az egészet, ha úgy adódna... kiráz a hideg. Bármi is legyen az ok, azért jó látni, hogy néha Kína->EU (vagy nemsokára UK...) irányban is működik az áttelepítéses dolog.
-
Archttila
veterán
Hat ez nem semmi, kemeny 2 hetig birta a Samsung memoriakartya.
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Keef_Lee
senior tag
-
zodes
aktív tag
válasz Fecogame #23711 üzenetére
Azt hiszem a mi problémánkra rájöttem. Vettem egy minőségi HDMI kábelt és dugdostam az összes HDMI csatlakozóba (4), de mindenütt ugyanaz a jelenség.
Szerintem a samu logikája más, mint a miénk.
Ha nézem a TV-t (antennáról), vagy az IPTV-t (HDMI1-ről), vagy a PC-n írok (HDMI2-ről) a ph fórumba, akkor:
megnyomom a "SOURCE" gombot és nem elnavigálok pl.: a HDMI3-ra ahol a RPI3+Kodim van, hanem megnyomom a LE nyilat itt a "source" menüben és lemegyek a végére
Eszköztípus szerkesztése
Névszerkesztés
Információ
Anynet+ (HDMI-CEC) - ide! Itt kiválasztom a Kodi-t és egyből odaugrik és működik!
Tehát a konkluzió az, hogy más az útvonal, más a logika keleten, mind itt Közép-EurópábanGigabyte GA-B85-HD3 rev.2.0 - i5-4460-16GB DDR3-Samsung SSD 840 EVO 120GB Hackli***MacBook Pro (Retina kijelzős, 13 hüvelykes, 2014 közepe)***
-
havri1
félisten
válasz Fecogame #23711 üzenetére
2 tv-m van. A Samsung 6400 felismeri, hogy támogatott eszköz (menüben írja, nem jut eszembe a neve ennek Samsungnál), kiválasztom a KODI-t, de okézás után semmi nem történik, nem vezérli, vagyis továbbra is a tv aktív. Újra bemegyek a menübe, ismét a tv aktív. Valamiért nem vált át.
Másik tv egy régi LG (42PC56), tökéletesen működik.havri
-
veterán
válasz havri1 #23703 üzenetére
Nálam is folyamatosan megy a PI. Ha újraindítom, bemapcsolja a TV-t ( hdmi-cec ). Ha letiltom, hogy bekapcsolja, akkor a Kodi felülete nem működik a TV távirányítójával.
-
zodes
aktív tag
válasz havri1 #23701 üzenetére
Pedig azzal mennie kéne szerintem. Nekem 6200-as van. Eddig nem nagyon volt időm ezzel foglalkozni behatóbban, de most azzal kezdem, hogy veszek egy másik HDMI kábelt (amúgy is kell). Illetve van egy kínai TV Boxom is és minden lehetséges verziót kipróbálok.
Este referálok sikerült-e valamit eszkábálni.
Lehet felhívom a Samsungot is végső esetben.Egyébként tényleg érdekes, mert van egy Sony TV-m is és ott tökéletes.
Gigabyte GA-B85-HD3 rev.2.0 - i5-4460-16GB DDR3-Samsung SSD 840 EVO 120GB Hackli***MacBook Pro (Retina kijelzős, 13 hüvelykes, 2014 közepe)***
-
veterán
Én azt vettem észre, hogyha a RPi kapcsolja be a TV-t indításkor, akkor működik a távirányító, ha a TV-t utólag kapcsolom be, akkor már nem. Valakinek erre megoldása?
-
havri1
félisten
válasz havri1 #23687 üzenetére
Senki nem ismeri? Az szép
Mi a különbség a Chinese version között? AZ némivel olcsóbb..Raspberry Pi Model 3 B Motherboard - CHINESE VERSION GREEN
(#23691) zodes: Nálam Rpi2 + Samsung 6400 között egyáltalán nem működik a CEC.
[ Szerkesztve ]
havri
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Micro Four Thirds
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Amazon Fire TV stick/box
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MIUI / HyperOS topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AM4 Gamer Build
- Gamer Pc eladó! FULL GARIS!! 32GB RAM/Ryzen 5 5600/ 1TB SSD/ 5700XT/ RGB-s ház
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest