-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MK VII
veterán
válasz
cinemazealot #22697 üzenetére
Lapi mindenképp megy a levesbe.. 10 éves és már tépem a hajam böngészés közben vagy egy program indításnál, mert olyan lassú.
Valószínűleg az lesz, hogy még emésztem ezt a dolgot és kicsit több kerettel fogok gazdálkodni..
Köszönöm mindenkinek a választ..OFF OFF
-
azbest
félisten
válasz
MK VII #22695 üzenetére
22-50 dolcsi közt androidos s905-ös boxok fordulnak elő, van topicja [link].
Libreelec is megy többségükön.Ha windows-os kellene, akkor kb tablet belsővel rendelkező boxok is léteznek, de azok 80 dolcsi és felfelé.
Viszont 22 euro felett kalkulálj áfával, kezelési díjjal is.
(#22696) aryes
az már elavult, vannak sokkal újabbak, ahogy linkeltem. -
cinemazealot
addikt
válasz
MK VII #22695 üzenetére
A baj az, hogy ha nagyon olcsón szeretnél kijönni a dologból, akkor vagy monitorod nem lesz, vagy géped. Olyan mini PC-szerű masinát, ami relatíve olcsó és nem csak HDMI-n keresztül képes képet kiadni magából (hanem pl. DVI-on vagy D-Sub-on), nem, legfeljebb az olcsóbb netbook-ok között találsz. De akkor az már megint egy laptop lesz, még ha kisebb is és bepaterolhatod a monitor mögé. Ha viszont mégis HDMI kimenetes géped lesz, akkor meg monitorból nem fogsz olyat találni bagóért, aminek van HDMI bemenete.
A laptopot mindenképpen szeretnél likvidálni? Az nem megoldás, ha összecsukva felragasztod egy monitor seggére és úgy rakod fel a kettőt egyszerre a falra? Mert akkor (ha a laptopodon van D-Sub kimenet) egy akármilyen használt analóg bemenetes monitorral is megvagy picivel 10 fölött.
-
MK VII
veterán
válasz
cinemazealot #22694 üzenetére
Monitort is vennem kéne még.. Mindenképp használtan venném azt, hogy gazdaságosabb legyen ez a művelet amit meg akarok csinálni.
Igazad van.. Természetesen nem USB-s monitor kell.. Közben leesett nekem is.
Tablet azért nem opció, mert a 19"-os kijelző méret mindenképp kellene.
Nem tudom ez itt mennyire off téma.
Van esetleg topik arra, hogy kitaláljunk számomra egy jó megoldást? -
cinemazealot
addikt
válasz
MK VII #22693 üzenetére
Szerintem az nem USB-s, hanem HDMI-bemenetes monitor akart lenni, amibe HDMI végű "stick PC-k" dughatóak. Ezek ~30e Ft-tól kezdődnek, ám csak 1-2 GB RAM-mal. Én a 2 GB-ot éppenhogy használhatónak éreztem böngészésre (9 éves Intel CoreDuo 1,6 GHz-es gépen, Ubuntu 14.04-gyel). Lehet, hogy Neked mégis egy nagyobb tablet kellene, annál kisebb helyet kevés gép foglal, és akkor nem is lennél helyhez kötve.
A monitor már megvan, vagy még azt is ki kéne választanod? Mert a HDMI bemenetes monitorok ugyancsak 30e Ft körül kezdődnek és a bemenet nagyban befolyásolja, mit tudsz ráakasztani.
-
MK VII
veterán
Köszönöm..
Igazából a legolcsóbb megoldást kéne megtalálnom az általam felvázolt dologra..
Kevés helyet foglaljon, olcsó legyen és a böngészést, levelezést tudjam róla intézni.
USB-s monitor nem opció, mert az sem olcsó mulatság. Az USB-s sticket is jóval drágább mint egy Pi.
Esetleg van más megoldás? -
válasz
sztanozs #22690 üzenetére
Köszi!
Kellett keresnem egy másik gépet amiben egyszer rá kellett nyomni a biztonságos eltávolításra.
Fene se gondolta volna, sosem használtam. Tudtam hogy ha írok egy külső eszközre adatot akkor azért kell a biztonságos eltávolítás hogy minden írási gyorsítótárat töröljön, ezért nem szoktam kihúzni egyből hanem várok vele fél percet de nem használtam a biztonságos eltávolítást.
Most egyből látszik. Nem örülök hogy ilyen mert oda kell figyelnem majd erre is. -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Transmission alatt van arra lehetősség, hogy helyi hálóból elérve a webUI-t nem kérjen hitelesítést, csak ha távolról nyitom meg? (portforwarding)
Ugye alap, hogy jelszóval kell védeni, de helyi hálón felesleges, meg gondot okoz, hogy a tablet nem tudja elmenteni az adatokat és mindig bekéri. Köszi -
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #22688 üzenetére
Ezt sikerült megtalálnod?
-
consono
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #22688 üzenetére
Az NTFS a baj...
-
raspberrypi zero-ra felraktam az libreeelec féle Kodit.
A probléma az hogy nem látja a külső USB-s meghajtót csak pendrivejaimat. A video Files-nél kellene megjelennie, de csak a pendriveok látszanak.
A külső meghajtót ha lehúzom akkor kiírja hogy Succesfully removed device 750Gb tehát valahogy mégis felismeri de nincs a listában. Sima NTFS ként van formázva, samsung 750-es vincsi.Tápbaja elvileg nem lehet.
A külső eszköz külön meg is van táplálva. Ez egy Chieftek Black Box 2.5" ház és 2.2A-es tápról megy. A pi meg egy asztali gép 5v-os ágáról (fene se tudja talán 20A?). Az a fura ha nincs bekötve a pi microusb tápja akkor is megy a vincsi usb-jén keresztül. Zero4u usb hubot használom, azon is megtáplálható de ugyan úgy nem megy. -
MK VII
veterán
Üdvözletem mindenkinek.
Szeretnék az üzletembe egy kis helyet megtakarítani. Laptopot likvidálnám és egy Pi 3-at tennék a helyére meg egy 19"-os monitort a falra felrakni.
Mennyire életképes ötlet, hogy a napi böngészést emailozást arról intézzem?
Hallottam már erről a kütyüről ,de pontosan nem tudom, hogy mik a lehetőségek vele kapcsolatban.
Esetleg egy olcsóbb NAS szerűség?
Válaszokat előre is köszönöm. -
etrop01
tag
Sziasztok, ezt a log fájlt merre találom vagy hogy tudom megnézni, egy hét után már megint baj van ez így jó bosszantó tényleg mikor lefeküdnék filmezni
-
futizoli
tag
válasz
azbest #22683 üzenetére
Köszi, igen, ez v2.0 verzió.
Ezt látom, nem értek hozzá, nekem nem mond semmit:=3
[ 1629.966383] usb 1-1.4: Product: 802.11n NIC
[ 1629.966393] usb 1-1.4: Manufacturer: Realtek
[ 1629.966403] usb 1-1.4: SerialNumber: 00e04c000001
[ 1642.220420] usb 1-1.4: USB disconnect, device number 5
[ 1645.748778] usb 1-1.4: new high-speed USB device number 6 using dwc_otg
[ 1645.843367] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=2357, idProduct=0109
[ 1645.843400] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber =3
[ 1645.843417] usb 1-1.4: Product: 802.11n NIC
[ 1645.843431] usb 1-1.4: Manufacturer: Realtek
[ 1645.843446] usb 1-1.4: SerialNumber: 00e04c000001
[ 1669.767459] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link down
[ 1784.969601] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x4DE -
azbest
félisten
válasz
futizoli #22682 üzenetére
Ahogy általában a tplink eszközöknél, ugyanezen a néven több féle hardvert is árulnak. Valószínűleg a v1-es változat, ami simán mehetett, ami realtek 8188CU chipsetes, a v2 pedig 8188EU.
Ha már fut, akkor ssh-n (be lehet kapcsolni libreelec szolgáltatásoknál, vagy a varázslóban első indításnál) meg lehet nézni dmesg paranccsal, hogy mit szólt hozzá a rendszer.
Meg lehet próbálni, hogy elindulás után dugod rá, akkor a log végére kerül és könnyebb megtalálni. -
futizoli
tag
Sziasztok!
...egy kis tanács kellene...
Pi zero-hoz vásároltam TP Link TL-WN823N wifi adaptert, sajnos sem openelec, sem libreelec alatt nem működik alapból.
Pi 2-vel is próbáltam, rendes gyári táppal, csak a sticket rádugva..., semmi...
Korábban olvastam más is használja ezt a típust aktív hub nélkül zero-val.
Eredeti "málnás wifi adaptert" mindkét eszköz gond nélkül felismeri.
Mi lehet a megoldás? -
Rimuru
veterán
-
pozsoka
senior tag
Helló,
van rá mód, hogy egy windows portable programot futtassak pi 2 raspbian rendszeren? -
denko
senior tag
sziasztok!
A pi -3-t honnan érdemes rendelni, hol a best buy, illetve Garancia az eu-s vagy Magyar lesz?
-
cabal
tag
Ki merre, mennyiért vásárol pi3-at? Ill. Pi Zero kapható Magyarországon?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22672 üzenetére
Inkább valami szoftver öszeakadás vagy egy háttérben futó feladat annyira leterhelte, hogy a CEC "time out"-ra futott...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Pi1 B verziót használok. Tegnap filmnézés közben egyszer csak kiirta, hogy hdmi cec kapcsolat megszakadt. Nem nyúltunk semmihez és nem is segitett semmi csak a táp ki-be. Ez mitől lehet szerintetek. Libreelecet használok. Más gyanús dolgok is történtek, még OE alatt, lehet hogy kezd meghalni a PI? -
-
artiny
őstag
MCP3002 vagy az MCP3008 rendeljem szerintetek,melyiket ajanlatos inkabb ? (ADC analog - digital converter)
-
BB9360
aktív tag
válasz
golya87 #22663 üzenetére
Mindegy, nem foglalkozom vele, annyira nem érdekel a 3D, csak gondoltam kipróbálom egy normális verzióval. Mert a tv-vel iso-t nem tudok, és a half SBS mkv pedig elég élvezhetetlen...
A hálózat: egy Netgear WNR2000 router jelenti ezt, amihez mind a pc, mind a tv, mint a Pi csatlakozik, de mégsem látják egymást... Illetve ez nem pontos, nem lát a megosztott mappán belül mindent, filmeket pl. alig. Reseteltem is mindent, azaz most nincs megosztva a pc, de pl. a Pi-n bekapcsoltam a megosztást (talán az upnp-nél), így a pv-n a windows media player látott a Pi-hez csatlakoztatott hdd-n lévő fájlokból, de messze nem mindet... Nekem ez agyrém.
Majd valahogy teljesen nulláról kellene elkezdenem, egy igazán aprólékos, lépésről-lépésre leírással. -
sztanozs
veterán
válasz
petya220 #22666 üzenetére
A szivárvány azt jelenti, hogy az adott áramfelvétel mellett már nem tudja a táp biztosítani az 5V feszültséget.
Lehet, hogy nem rosz minőségű a táp, csak nem ekkora áramfelvételre:The rainbow warning means that the 5V line has dropped beneath 4.65V.
Amúgy simán lehet az is, hogy a kábelben az ér nem elég vastag. Nekem is van otthon egy olyan "töltőkábelem", amivel konstans szivárvány van, egy másikkal meg sohasem látni.
-
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22662 üzenetére
LEHETnek vele gondok, de ha nincs nagy peched, akkor stabil verziót fogsz ki. Mindegyiknek van valami nyűgje, ebbe vagy belefutsz, vagy nem.
Ahogy http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=269814, már megeszi a tar fájlt is az updater.Btw mi a gond a hálózatba kötéssel?
Hálókábel/wifi csatlakoztat, IP cím lekérdez és kész. -
BB9360
aktív tag
-
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22653 üzenetére
Biztos, hogy akarsz te egy fejlesztői LibreELEC-et használni, minden nyűgjével együtt?
Egy windows gépen, ami egy hálózatban van a bekapcsolt, működő Pi-vel, hozz be egy intézőt, ott \\RPi.IP.címe, itt lesz sok mappa. Keress Update mappát, ide másold be a Milhouse honlapjáról letöltött tar fájlban lévő target mappa tartalmát (SYSTEM és KERNEL fájlok). Ezután az RPi-t indítsd újra és frissíteni fog magától a Milhouse verzióra.
Az egész processz előtt én csinálnék egy backup-ot az SD kártyáról. -
sztanozs
veterán
válasz
junhum #22657 üzenetére
De működhet fordítva is, csak úgy a telón nem lesz net (hacsak nincs a RPi-n egy mobilnet adapter, vagy nincs LAN-on összekötve egy mobil routerrel.
Esetleg ez is segíthet - persze nem egy yatsee
-
junhum
tag
Sziasztok!
Autóba szeretnék egy Pi3at berakni média lejátszónak.
Mit kell telepíteni hogy a Kodit a telefonos yatsevel tudjam irányítani?
A tartalom sd kártyán lenne, fejtámlában a kijelző és a gyereknek inditanám a mesét. -
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22649 üzenetére
Ha nem vagy benne nagyon járatos, akkor egy mezei LibreELEC-et tegyél fel SD kártyára, indítsd el.
Majd az Update megosztására tedd fel a Milhouse build target mappájában található fájlokat.
Restart és már frissít is Milhouse build-re.Vagy ez jó lehet B verziónak. (Régen volt OpenELEC-hez hivatalos leírás, de már nem találom.)
-
-
-
BB9360
aktív tag
válasz
Celtis #22642 üzenetére
Akkor egyelőre felejtős a 3d?
Nem fogok barkácsolni, szerintem azt meghagyom a hozzáértőbbeknek... :-)
Ha nem kapcsolom ki, akkor picit sötétebb lesz a kijelző, és bármikor arra a bemenetre váltva ébreszthető, ez jó. De akkor a csatlakoztatott hdd is folyamatosan megy, nem igaz? Az viszont nem biztos, hogy a legjobb. Hogy egyébként mennyi az annyi, azt nem tudom, mert talán hdd-vel már 4-5 w/h a fogyasztása, így akár 150 Ft is lehet, de nem ez a fő téma/gond, az igaz.
Köszönöm az eddigi segítséget!
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22641 üzenetére
Az elsőre nem tudom hogyan áll a hivatalos release-ekben a BD3D támogatás. A másodikra sem tudok konkrét megoldást azon kívül, hogy google. Ahogy nézem kicsit barkácsolni kell hozzá.
A harmadikra viszont tudok válaszolni. Egyszerűen ne állítsd le a rendszert, és hagyd bedugva a Pi-t. Kb havi 50 forint áramot fogyaszt.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22640 üzenetére
Na, elvileg fenn van a Libreelec.
Viszont, továbbra sem tudom, hogy hogyan tudnám azt a filmet lejátszani 3d-ben. Mit kell éshol beállítani? Vagy felejtős?A másik, hogy amikor elindítok ez zeneszámot, akkor nem adja ki teljes képernyőre, azaz ha pl. szöveget szeretném nézni, akkor manuálisan kell teljes képernyőre lépni. Ezen lehet vhogy állítani?
Szintén más: ki és hogyan oldotta meg, hogy ne kelljen minden használat után áramtalanítani majd újra áram alá helyezni a Pi-t, hogy használni lehessen? Elég kényelmetlen ki-bedugdosni a konnektorba/ból...
-
lac14548
aktív tag
Pi3 most meg tudom venni 10100,- forintért... Van ennél jobb ajánlat?
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22636 üzenetére
Jaj, azt nem írtam, hogy elvileg wifin látom a Pi-t, csak nem tud csatlakozni. Lan nem játszik egyelőre, mert nincs kábelem... Egy netgear wnr2000 router osztja az elérést.
Amikor régebben valahogy sikerült összehoznom, akkor is csinált érdekeseket. Nem látott minden fájt, mappát. A megosztott mappákon belül, természetesen.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22634 üzenetére
Mert particionálva van, de ennek semmi jelentősége, mert úgyis felülvágod az egészet.
1. Ha le akarod menteni a jelenlegi beállításaidat, akkor indítsd el az Openelecet, Programok/Openelec settings -> backup.
Azt is megteheted, hogy egy hálózati mappába készíted a backup-ot, így a 2. lépés kihagyható.
2. A hálózaton betallózod a "Backup" mappát és a backup fájlt lemented valahova a saját gépedre.3. Letöltöd a Libreelec new install fájlt, kicsomagolod és win32diskimager programmal kiírod az SD kártyára.
Az SD kártya korábbi tartalma ezzel elvész. Ne ijedj meg, ezután más csak 512megásnak fog látszódni a kártya.4. Elindítod és belakod az új rendszert. A korábbi backup fájlt hasonló módon visszaállíthatod, mint ahogy lementetted. Mivel az Openelec régebbi, az inkompatibilis addonok nem lesznek telepítve. Mondjuk jobban jársz, ha inkább mindent újraraksz.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22629 üzenetére
Ha eddig Openelecet használtál, akkor válts Libreelec-re a többire pedig nincs szükség. Mivel ilyen kombinált noobs kártyád van, upgrade helyett csinálj egy friss telepítést.
Az Openelec/Libreelec tud teljes mentést/visszaállítás, Készíts az OE alatt egy backup fájlt, telepítsd egy szűz Libreelec-et és töltsd be a backupot. -
etrop01
tag
Ha egyik pillantról a másikra elmegy a kép majd egy újraindítás után már a hangot se játsza le akkor mi a teendő? Stream-nél is és lemezről lejátszott videónál is ez van.
Ja nem ha vinyóról szeretnék filmet nézni akkor folyamatosan előre teker. Légyszi mondjátok, hogy nem kell újra rakni az egészet. -
azbest
félisten
válasz
BB9360 #22629 üzenetére
Használhatsz másik sd kártyát is, hogy a régi dolgaidat ne rontds el. Ha nincs másik, akkor is lementheted előbb a teljes jelenlegi kártyát, hogy vissza tudd állítani.
A topicban a win32diskimager -re keresve megtalálod, de a hivatalos oldal leírása is segíthet.
(a tar.gz -ben lévő img fájlt kell kiírni)Gondolom most valami noob-os több rendszeres megoldásod van. Olyat nem használok, nekem egy kártyán egy rendszer van. Valószínűleg valahogy libreelec-kel is meg lehet oldani, ha a másik két rendszert is meg akarod tartani.
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #22628 üzenetére
és @Celtis
Köszönöm.
Akkor a rendszerem miatt van a gond, és ez orvosolható, ez jó hír.
A rossz az, hogy sajnos nem igazán tudom, hogy mit is kellene pontosan csinálnom.Jelenleg az eszközön van:
raspbian
osmc
openelecfelejtsem el az openelec-et? ok
az osmc-t is?és tegyem fel a libreelec-et a linkelt helyről a Pi-hez adott sd kártyára és onnan? ezt kellene letöltenem, igaz? New Install and Manual Update for LibreELEC (.img.gz), ezen belül a Pi2 és Pi3-t...
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #22625 üzenetére
Az openelec név tulajdonosa és a fejlesztők közötti konfliktus miatt gyakorlatilag leállt az openelec fejlesztése.
Helyette a közvetlen közösségi folytatás ajánlott a libreelec. Azt folyamatosan fejlesztik tovább onnan, ahol az openelec-et abbahagyták. Elvileg át is frissíthető, de lehet érdemesebb tiszta telepítéssel feltenni.3d támogatás terén úgy emlékszem, hogy az openelec 7 béta (6.95) kezdett valamit, de az utána jövő 7-es libreelecekben lehet már megvan oldva.
7.0.2 legfrisebb stabil [link]
Kísérletező kedvűeknek az oldal alján ott a következő 8-as kísérleti változata (7.9) -
Celtis
veterán
-
etrop01
tag
Aaaa siker, köszönöm a sok segítséget
-
BB9360
aktív tag
Üdv,
Raspberry Pi3-at használok médialejátszónak.
Letöltöttem egy full hd 3d bd25 iso filmet.
Nem tudom lejátszani, csak 2d-ben. Mit kellene a kodiban átállítani?
A kodiban a rendszer beállításoknál a képkimenetnél a stereoscopic 3D mode-ot nem a letiltva, hanem ou vagy sbs, akkor kiírja a tv, hogy 3D jelet észlelt, de az action menu-ben (a tv menuje) ilyenkor nem tudok 3D-t kapcsolni, és magától sem vált 3d-re. Ha letiltva vagy monoscopic/2D, akkor nem írja ki, hogy észlelt 3d-t, de aktív a tv menüjében 3D bekapcsolása. Viszont a tv menüjéből kapcsolva a 3d-t a kép változik (ou vagy sbs, attól függ, hogy melyikre kapcsolok), de a szemüveggel nézve sem lesz 3d. Természetesen első lépés a szemüveg regisztrálása.
Openelec (6.0.3) alatt megy a Kodi (15.2) legalábbis a rendszer infók szerint. Apropó, érdemes frissebb openelecet és/vagy Kodit feltenni? Ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm! -
petya220
senior tag
Üdv
A Pi kibírná, ha pc tápról kapna áramot? :l
5 volt, de 19(?) amper... -
etrop01
tag
Igen a plugin, bár portot nem nyitottam neki már azt is megcsináltam de ha gépről böngészőből csatlakoznék(192.168.1.102:9091) akkor ez fogad:
403: Forbidden
Unauthorized IP Address.
Either disable the IP address whitelist or add your address to it.
If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.
If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.a settings.json-ban pedig ez találtható:
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "etrop",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.1.1",
"rpc-whitelist-enabled": true,Teljesen elvesztem az erdőben
Biztos valami banális hibán csúsztam el. Az lehet probléma, hogy jelenleg még ntfs-ben van a meghajtó amit bűvölök, olvastam h ext4 jobb lenne majd megcsinálom amint lesz helyem de ez okozhat galibát?
-
sunnysys
tag
Úgy érted, Android + ODB? De, valószínűleg egyszerűbb, és lehet, hogy így is lesz majd, csak most még kisérletezgetni (tanulni) szeretnék, ezért gondolkodom első körben RPi-ben. Másrészt van pár ötletem, amihez jól jönne szerintem a RPi, persze, lehet, hogy van rájuk Androidos megoldás is. (első kamera, tolatókamera, OpenCV tárgyfelismerés, stb.)
-
-
sunnysys
tag
válasz
azbest #22611 üzenetére
Köszi!
A boot partíción egyedül a config.txt módosult, de azt én modosítottam, mert ezen az oldalon olvastam, hogy segíthet a bootolás késleltetése: boot_delay=1. Nem segített.
A másik partícióról tudok Windows-on másolatot készíteni? (Csak a boot particiót látom.)Szerk:
Úgy látom, hogy a Win32DiskImager programmal lehet back up-ot készíteni, de sajna az SD olvasóm halott, már a Raspbiant is telefon SD olvasón keresztül telepítettem (gány megoldás, tudom), de a telefonba helyezett SD kártyát a Win32DiskImager nem látja...
-
azbest
félisten
válasz
sunnysys #22610 üzenetére
Első lépésként érdemes a teljes kártyáról egy mentést csinálni, hogy később vissza tudd állítani, ha valami rosszul sül el.
Nézd meg, hogy a boot partición bántott-e valamit. A fájlok módosításának dátuma segíthet ebben. Meg az eredeti raspbian rendszert egy másik kártyára/pendrivere kiírva onnan meg tudod nézni, hogy eredetileg mi volt ott, esetleg átmásolni onnan az eredetit.
-
sunnysys
tag
Sziasztok!
Barátnőm Fiat Stilo autójába szeretnék CarPC-t építeni, eredeti terv szerint RPi alapon. Ez még lehet, hogy változhat (pl. Android tablet), de mivel a megvalósítandó funkciókat alapvetően RPi-vel képzeltem el, így első körben ezen az vonalon gondolkodnék. Adódott azonban most egy kis problémám, amiben kérnék segítséget:
Raspbian Jessie rendszerre telepítettem az amúgy Wheezy-re szánt programot erről az oldalról, és most nem bootol be a Rapsberry, csak egy színes téglalapot látok a kijelzőn. (Azt hiszem, van Jessie-re készült verzió is, csak későn vettem észre.) Van ötletetek, hogy tudnám elindítani a rendszert? Van egy csomó dolog az SD kártyán (programok, képek, videók), ami miatt nem szeretném újra telepíteni az OS-t.Köszi szépen!
-
válasz
etrop01 #22608 üzenetére
Hol mondja ezt? A kodi transmission pluginje?
Az nem egy komplett transmission program, csak egy "felület" ami a (másik)gépen futó transmission daemon-hoz csatlakozik. Mintha WEB-es felületen csatlakoznál rá.Szóval mielött kodi-ból vezérelnéd a transmission-t, elöbb telepíteni kell, és beállítani a transmission daemon-t.
Ha ezen már túl vagy, és pl. a számítógépről eléred, látszólag működik, akkor a kodi transmission plug-jában állítsd be, hogy hova (IP), és hogyan (user/pass) csatlakozzon.
-
etrop01
tag
# Set this to 1 to enable startup
ENABLED=1# The user to run Kodi as
USER=kodi# Adjust niceness of Kodi (decrease for higher priority)
NICE=-5Már megoldódott így az enabled=0 volt köszi,
visszont a transmission akövetkezőt írja ki: 'Transmission Error' Could not connect to Transmission. Open settings dialog?
Erre tudsz valami tanácsot?
-
Flowtation
őstag
Köszi srácok, ezt is megtapasztaltam. Majd holnap ránézek a dugozásra, hátha azt rontottam el, meg mondom az a kábel egyszerűbb is, nagyon könnyen hajlik, alig tudtam sorba rendezni a szineket.
Arra még tudnátok választ adni, hogy soft reset után, miért nem tudok nyelvet választani? Csak az angol van az international menüben.
-
lazac_
tag
válasz
Flowtation #22604 üzenetére
Hi. Olcsó, gyárilag hibásan krimpelt kábellel nekem sem ment a Pi, míg a Dell laptop hibátlanul. Újrakrimpelve a megfelelő vezetéksorrendben javult meg nálam is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22604 üzenetére
Iben, PC-knél simán előfordul, hogy egy darab rossz ér esetén is megy a hálózat tovább. Valószínűleg a Pi ilyen "varázslatra" nem képes.
-
Flowtation
őstag
válasz
azbest #22603 üzenetére
Szia!
Megoldódott, volt itthon 30 m másik kábelem, tömör, azt újradugóztam, az 568A szerint (mert ezzel kötöttem be most egy komplett termet a suliban és jó) (ami most nem ment az B verzió, figyeltem, h úgy kössem be, persze lehet h nem lett jó) és simán megkapta a címet. De azért még nem értem, hogy ha a laptopnak jó akkor a pinek miért nem. Mindegy, majd veszek még dugót aztán méretre igazítom. Egyébként az elvileg rossz kábel valami silány, alig tudtam ledugózni, amit meg megcsináltam az tömör réz, sokkal könnyebb dolgozni vele. Szóval lehet, hogy elkötöttem. Olvastam olyat, hogy ha elmegy egy érpár, még jó lehet, de áthallás, jelkésleltetés, stb léphet fel. Ez igaz? -
azbest
félisten
válasz
Flowtation #22602 üzenetére
Hát. ha a szoftver fut rajta és nem pusztult el, akkor jó hálózati kábellel kell kapnia címet és persze lehet neki a dhcp felől fixet osztani. Egyébként tudtommal a pi ethernetje is tudja az autmatikus egyenes/kereszt kábel kezelést. De csak a szabványos bekötést, nem össze vissza
Ha gyenge minőségű az újra dugózás, az is okozhat bajt. Egyébként olyan, mint egy pécé.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A következő problémába futottam. Áthelyeztem a routert és a modemet a garázsba, mert oda tervezek egy omv-os szervert. Ezzel semmi gond, bekötöttem a kábelt, modemet, routert, úgy ahogy volt, net van is mint látható, erről írok. Le kellett húznom egy kábelt, ami a málnáé volt, de mivel a csati nem fért ki a lyukon, újra kellett dugózni az utpt. Ez is ok, színhelyesen csináltam, abból kiindulva, hogy a laptop simán kap dhcp-n ip cimet. Itt a gond, hogy a málna viszont nem, az istennek se, sőt még mac cim szűréssel beállítva sem!! 3-4 ezerszer már újrainditottam, volt soft reset, azzal csak annyit értem el, hogy nincs magyar nyelv, a többi változatlan. Mi lehet a gond szerintetek? Az tudtommal nem lehet, hogy esetleg egy érpár felcserélődött, mert a laptop megy simán, vagy mégis?
A málnán is kell fix ip, ha a routeren beállítottam a reserved ip-t a mac cimre?
Simán ment minden és ezt meg egyszerűen nem értemMásik kábel próba lesz még most, de nem tudom...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest