- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- LG LCD és LED TV-k
- Vízpart, vakáció és hardverek
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
truefx
aktív tag
válasz
tupacamaru #22491 üzenetére
Szeizmograf RPI-n: [link]
-
.Farkas.
tag
válasz
Kékkutya #22498 üzenetére
Ezzel probaltuk eloszor csak nalunk a Citrix-ben nem https hanem sima http a link es ahoz at kellett irjuk a ConnectionMode-ot Any-re amit itt vmiert nem tudtunk + allandoan mar amikor elinditottuk a receivert elkezdett b@szakodni, volt hogy 10 ms ig nem tudtunk raklikkelni a Log in gombra
Ezert dontottunk Raspbian mellett ami mar tokeletesen megy csak a "kinezetre" kene gyurni.
Cinnamon-rol mi a velemenyetek? -
Kékkutya
csendes tag
válasz
.Farkas. #22497 üzenetére
Ez nem lehet jó? Testreszabhatod, csak a kliens ikonját kinthagyva a desktopon. El sem tudja rontani.
-
.Farkas.
tag
Jo reggelt Uraim!
Raspbian alatt nem lehet valahogy vmi mas gui-t , ikonokat letrehozni?
Van a cegnel kb 30 gep amin csak Citrix Receiver es AS400 fut. Ezert kitalaltuk, hogy ne kelljen Windows10 licenszet fizetni, hogy RP3-al helyettesitjuk a PC-ket. Citrix es AS400-at mar ra tudtuk mokolni a PI-re csak az a baj, hogy ha oreganyam el akarja inditani akkor Terminal-bol nem nagyon fogja tudni...
-
zenwalk
senior tag
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Van rá valami mód, hogy osmc alatt tudjam használni a telekomos távirányítót, esetleg egy panasonic tv távirányítóját?
Az itthoni sony tv távirányítóját viszi rendesen. -
válasz
tupacamaru #22491 üzenetére
Szerintem egyiket sem nagy was ist das megcsinálni, neten vannak tutorialok.
-
tupacamaru
veterán
Nem találkozott véletlenül valaki olyannal, aki rezgésérzékelére használna Pi-t vagy Arduino-t? Ha lehetséges akkor építeni kellene egy ilyen kütyüt. A ház rezgését szeretném valahogy mérni vagy log-olni, mert néha az én számomra is érezhetően rezeg a padló. (3. emeleti régi polgári lakás, kb. 500 méterre a vasúttól) Csak kíváncsiságból érdekelne.
-
-
válasz
MasterDeeJay #22485 üzenetére
Meglepően jól! A helyi tartalmak, menük sebessége olyan nálam, mint a pi2-n. Az online kiegészítők sebessége viszont kb. a negyede a pi2-höz viszonyítva. Ha ilyenkor türelmes vagy, akkor elégedett leszel.
-
Celtis
veterán
válasz
MasterDeeJay #22485 üzenetére
Lassab, mint a Pi2, de használható. Kb a sima Pi sebességének felel meg.
Segítettem?Egyébként egy jó gyors SD kártya csodákat tesz. Sandisk Extreme (nem pro) bevált.
-
Rpi Zéróval kapcsolatban van-e tapasztalat arról hogy Kodit hogyan viszi. (elsősorban FHD videók de párgigás verziói, nem többtízen gigás blurayekekkel)
Rendeltem egyet (plusz egy zero4u usb hubot) és nem várok csodákat, igazából hobbi szinten reszelgetni kell de ha éppen nincs projekt akkor a TV seggébe lógna egy vincsivel Kodival, android Kore-val vezérelve usb wifivel. Szóval ilyen célra mennyire gyors? -
robohw
aktív tag
-
vizimento
senior tag
Raspberry Pi Model 3 B Expansion Module - Ez "normál" Pi3? Vagy mit takar a nevében az "Expansion Module"?
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Valakinek van otlete, h Raspbian alatt, hogy tudnak belepni domainba?
-
petya220
senior tag
Valaki próbált már android kernelt forgatni raspberry-n? c:
Vagy esetleg valaki tud arm-re való toolchains-t? -
bala6120
senior tag
llctl-t lehet rakni Libreelecre, hogy ki tudjam kapcsolni a LAN csati ledjeit? Ha lehet, akkor hogyan rakjam rá, mert a make parancs nem megy.
Köszönöm.
-
Bélaaaa
őstag
Ismertek valamilyen mp3 lejátszót, ami alapértelmezetten indul (újraindítás után).
A lányomnak keszitenék egy egyszerű zenelejátszót, bedugja a pen driveot, mar megy is a zene 3.5-es jacken. Esetleg kap még valamilyen billentyűzetet, amivel lépkedhet a számok között. -
Celtis
veterán
Én valami ilyesmire lövök, csak modernebb formában.
Ez nagyon profi kivitelezés. -
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #22460 üzenetére
És milyen rádió alkalmazást használsz ehhez?
-
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #22458 üzenetére
Ez a link már jó.
Nekem Kodi-n kell a touch funkció. Azért köszi. -
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
mi a legolcsobb mondja egy DACnak, ami egyszeruen mukodesre keltheto OSMC-vel? hasznalhato minoseggel? (aktiv hangfal megy csak ra).
azert kellene, hogy a spotify connect klienshez ne kelljen bekapcsolnom a TV-t. tehat a hangfal a PI-re legyen kotve, es ne HDMI-n menjen a hang.
az alap 3.5jack nem tunt valami jonak -
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #22455 üzenetére
Köszi, de nem jó a link. A dropboxban nyomd meg a share gombot, ott kapsz megosztható linket.
Egyébként ha ezen a Raspbianon telepítek egy Kodi-t akkor megy a touchscreen azon is?
-
Kicsirics77
veterán
-
azbest
félisten
válasz
doberman #22452 üzenetére
Alapból olyat tud, hogy ha nincs bedugva hdmi, akkor az analóg kimenet marad aktív.
Ha utólag kellene rádugni hdmi-t, akkor azt config.txt-ben megadott paraméterekkel lehet kierőltetni, de szerintem akkor előre meg kell adni a felbontást is.Lehet, hogy konzolos segédprogi van menet közbeni váltáshoz, de nem tudom, hogy erre épülő hotplug-szerű működést adó alkalmazás készült -e hozzá.
Ha csak arról van szó, hogy bekapcsolás előtt összedugod és elindítod, akkor elvileg fel kellene ismerje a megfelelő felbontást. (default érékkel a kodiban talán)
(#22451) Gabis
ezt neked kell eldönteni az igényeid alapján. Attól függ mire használnád, milyen tartalmakat néznél vele.Raspi-re nincs rendes android (talán a 3-ra lesz egyszer, de csak nem hivatalos, korlátozottan használható fajta van). De van hivatalos libreelec támogatás.
Az s905-ös boxra meg nincs hivatalos libreelec, hanem egyedi buildek vannak, előfordulnak problémk, de mivel újabb, vannak codec-ek, amiket lehet jobban kezel. Azokra android is van.
-
doberman
senior tag
szervusztok.
RPi2 -ből faragnék egy olyan "hozom-viszem" Kodi-s szerkentyűt. Eddig semmi gond, csakhogy be lehet-e állítani úgy, hogy hotplug -ként érzékelje, hogy most az hdmi-n vagy rca-n csatlakozik a megjelenítőhöz?
Úgymond valami auto-detect érzékelné és a megfelelő felbontásban a csatlakoztatott projektor vagy tv-re küldené a video jelet? -
Gabis
őstag
Sziasztok!
Melyiket érdemesebb megvenni Pi3 vagy Beelink Mini MX / MiniMXIII ? -
mandleee
tag
Sziasztok!
Valahogy meg lehet oldani, amíg miniDLNA keresztül nézek filmet, addig leállítsa/korlátozza a transmission a töltést? Raspbian Jessie Lite - SSH-n keresztül használva. Köszi a válaszokat!
-
enterember
csendes tag
Sziasztok,
Most vásároltam egy Pi3-at amin OSMC szépen teszi a dolgát. Problémám, hogy bármit teszek a kedvencekbe látszólag bekerül, de amint kilépek a kedvencekből és visszamennék megnézni eltűnik.
Tudjátok a megoldást?
Előre is köszönet minden segítségért!
Üdv.
E. -
cigam
titán
-
V.Stryker
nagyúr
Tudom, hogy láma kérdés, de ha python 3-ban csinálok egy olyan parancssort, hogy fullscreen-ben lássam a kamera képét, akkor ezt a parancsot F5-el indítom. De mivel állítom le? Előbb restartolni kellett, mert sehogy nem jöttem rá, hogy miként állítsam le.
-
cigam
titán
válasz
envagyok #22440 üzenetére
Köszi a tippet, nekem bőven elég amit a beépített tud. Általában SD(DVD) minőségben töltöm rá ami érdekel. Egyrészt nem futja Bluray lemezekre, másrészt HDready TV-re felesleges magasabb felbontás.
Jó persze észrevenni a difi-t, de nem akkora (minőség)ugrás mint amennyivel több helyet foglal, +nekem nem a felbontástól lesz jó egy film. Pont a napokban gondolkodtam el rajt, mikor bekerült a MyPrime kínálatába a Ponyvaregény, hogy több mint 20 éves film. Mikor első alkalommal láttam a moziba, még elképzelhetetlen volt, hogy csak egy gombnyomás a távirányítón, és már játssza is a kedvenc filmem/sorozatsom. -
ger1895
csendes tag
-
cigam
titán
válasz
vizimento #22436 üzenetére
Alkalmas rá, sőt többre is. Olvasd el a cikkemet.
Persze kis kompromisszum készség is kell hozzá. Mivel nem szereti a sok torrentet 10-20 még belefér, de ha az egész internetet akarod vissza osztani, akkor nem a jó választás.
De hogy ne zavarjon be a lejátszásba, amíg videót nézel, addig automatikusan leállítja a torrentezést, majd ha befejezte a lejátszást, máris folytatja.
+ "Csak" 100Mbites a hálózat, tehát 10MByte/s körüli sebességgel éred el a hálózat felül nézve. -
vizimento
senior tag
Hello,
Egy "multifunkciós" készülék beszerzésén gondolkozom. Erre alkalmas lenne a Pi?
A netet a routertől kapná. HDMI-n lenne a TV-re kötve.
1) USB-n rá lenne kötve egy HDD, ezt hálózati háttértárként kezelje, tehát elérjem a routerre csatlakozott számítógépekről.
2) Erre a HDD-re tudjon letölten torrentről, illetve azt visszaseedelni 0/24
3) A HDD-ről max HD minőségű videók lejátszása a TV-n.Eddig nem volt még szerencsém a Pi-hez, mindenhonnan csak hallottam róla. Azok alapján ezekre alkalmasnak kéne lennie, jól sejtem? A három fő használati vonal egyszerre sem akasztaná meg? Milyen rendszerrel kivitelezhető, merre érdemes indulnom/hogy érdemes nekikezdenem? (Alap számitástecnikai tudással, de eddig csak windows vonalon, viszont nem riadok vissza a programsoroktól se, ha kapok segítséget
)
Köszi
-
psg5
veterán
Végülis az megvan közben hogy engedélyeztem meg minden és fut is, de valahogy ki kellene tenni főképernyőre vagy videók mellé vagy valahova ahonnét a gyerekek is egyből el tudják indítani. Bár a videók alatt kiegészítőkben megjelent...ha ettől előrébb nem lehet hozni, így is jó lesz.
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Pi2 vel meg lehet oldani hogy a youtubot hasznaljuk? Most kizárólag kodival hasznaljuk medialejatszasra.
-
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #22424 üzenetére
Most is kb azért jó választás a pi
Elvileg megy a pi3-on is az openelec 6.0.3 is, legfeljebb előfordulhatnak kisebb problémák, nem tudom.
Úgy is fogalmazhatnám, mert a hivatalos build-ben is van rá támogatás.
A Pi-k ott vannak a támogatottak közt, a iMX6-osok is.
Az amlogic-ok részben, sokhoz nem hivatalos build-ben van támogatás, vagy kézzel kell igazítani némelyik fajtánál.
Az allwinnerek, amennyire tudom, továbbra sem ajánlottak multimédiára, mert nincs vagy gyenge az *elec támogatásuk. Esetleg androiddal használhatók. -
sanzi89
addikt
válasz
azbest #22423 üzenetére
Az Openelec-et ismerem, a jelenlegi verzió (6.0.3 talán?) is teljesen hibátlan az RPI2-őn, mindent megcsinál, amit elvárok tőle, így ezért nem keresgélek első körben másik rendszer után. Persze hosszú távon ez változhat, én a jelenlegi helyzetről, elvárásaimról beszéltem.
Amire egyébként ki akarok lyukadni az az, hogy régebben is az RPI2 azért volt jó választás, mert támogatott volt, és nem azért, mert ebbe volt a legerősebb hw. Nem tudom például mi a helyzet most a BananaPI-vel, de ez annó erősebb és olcsóbb volt, mint az RPI2, de mivel nem volt hozzá pl. hardveres videó gyorsítás támogatás, így mégis a "gyengébb" RPI2 volt a jobb választás. Na, egy ilyen szituba nem akarok kerülni az RPi3-mal.
-
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #22422 üzenetére
a next firmware branchben van a fejlesztői változat. Gondolom csak akkor bootol penről, ha az erre felkészített firmware van odamásolva a penre [link]
Az openelec fejlesztése kb megállt, mert a fejlesztők az openelec nevet birtoklóval összetűzésbe kerültek és így született a libreelec, ami az openelec 7 beta és az utána jövő többi fejlesztéseket tartalmazza és rendszeresen frissül.
-
sanzi89
addikt
válasz
Celtis #22419 üzenetére
Kicsit utána olvastam, hát, nem egyértelmű a dolog RPI3 esetében sem. Az, hogy mekkora az microSD kb. lényegtelen, mert úgyis venni kell.
Úgy tűnik, hogy ettől függetlenül RPI3-mat veszek. Működik normálisan az Openelec-cel? Nem kell rajta semmit hegeszteni? Vagyis úgy működik, mint RPI2 esetében, hogy csak feltöltöm a microSD-re, boot, és megy a hardveres gyorsítás?
-
erikke17
őstag
Üdv. Pi1 B+ Openelec 6.0.3 Táp 2A extra áram engedélyezve USB-re.
Lenne egy olyan gondom, hogy random időközönként a rácsatlakoztatott HDD-t eldobja majd vissza csatlakozik egyből. Hallom ahogy kattan a HDD mint mikor kihúzom. Nem tudom miért csinálja már full újratelepítettem egészet. Ezelőtt semmi gondja nem volt olyan 3-4 hónapja csinálja.
Próbáljam downgardelni? 6.0.2-re. Ahogy olvasom ugyan úgy kell mint manuálisan frissíteni.
Ui: PC-n a HDD hiba mentesen funkcionál és HDD sentinel szerint sincs gond.
Előre is köszi.
-
sanzi89
addikt
Megoldható az, hogy az RPI-n használjam az Openelec-et microSD kártya nélkül pendrive-ról? Az ok egyszerű lenne, SD kártyát venni kellene, pendrive meg akad itthon elég, ami felesleges.
-
gozi
tag
válasz
petya220 #22410 üzenetére
Pedig létezik ipari microSD is: http://eu.apacer.com/business/industrial-ssd/flash-card/Industrial%20microSD
-
pozsoka
senior tag
Üdv,
pi 2-vel rendelkezem raspbian rendszerrel, be tudom valahogy állítani, hogy a monitor kikapcsolódjon mondjuk 1 perc tétlenség után? -
OberMotz
aktív tag
Sziasztok, van RPI3-am hivatalos RPI3 táppal plusz egy elméletileg Class10 64GB-os Samsung SD kártyával. A cuccon jelenleg LibreElec 7.0.2 fut, a probléma az hogy nagyon lassű, minden funkció elindulására 10-20 másodperceket kell várni. Kis keresgélés után én az SD kártyára gyanakszom mint a lassúság forrására - van valami javaslatotok hogy milyen egyéb kártyával próbálkozzak, ami elfogadhatü sebességet nyújt?
-
Celtis
veterán
Ez a kezelő felület dolog egyre problémásabbnak tűnik a zene lejátszóhoz.
Van valami bevált app RPi-ra internetes rádiók hallgatásához? Olyan amit egy kicsi touch LCD-n is könnyű kezelni. -
Cool Face
aktív tag
Probáltam már debugolni, de sajnos semmi hasznos infót nem találtam. Amit látok, hogy az Alsa mindig leállítja, de nem is futhat a kettő egyszerre. Csak nem értem miért nem írja felül minden indulásnál az Alsa beállításait. Semmi változás nem volt a rendszerben, bár nem is igazán emlékszem ra, hogy bármikor is jo lett volna.
-
azbest
félisten
válasz
Asztee #22403 üzenetére
Bocs, ezt akartam linkelni:
hdmi_pixel_encoding=0 default (limited for CEA, full for DMT)
hdmi_pixel_encoding=1 RGB limited (16-235)
hdmi_pixel_encoding=2 RGB full ( 0-255)
hdmi_pixel_encoding=3 YCbCr limited (16-235)
hdmi_pixel_encoding=4 YCbCr full ( 0-255)A 0 esetén hdmi jellemzően 16-235, míg dvi csatoló 0-255 módban megy.
A 2 vagy a 4 az, amivel biztosan fekete a fekete.De a megjelenítő oldalon is ennek megfelelően kell beállítani, ha van erre opció a készüléken.
A homályossághoz ennek semmi köze szerintem. Ha az over-/underscan nagyítás és kicsinyítés is állítgatva lett, akkor attól is lehet homályos. Ha nem 1:1 a leképezés, akkor átskáláz.
disable_overscan=1
és persze ha nem jól tölti ki így a képet, akkor a megjelenítőn is azt kell beállítani, hogy ne nagyítson bele.Plusz még a megjelenítő mindenféle képjavítást is használhat a bemenetre. Talán a pécé vagy játék mód az, ami jellemzően letiltja azt, hogy szétcsesszék a képet különböző efektek hozzáadásával.
-
Asztee
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz
Asztee #22401 üzenetére
lehet HDMI_PIXEL_ENCODING beállítás kérdése, de lehet hogy kodiban is van valami hasonló beállítás. Ezeket kellene összhanga hozni.
-
Asztee
aktív tag
Hi mindenki !
Kellene egy kis segítség. Frissitettem a LibreElec-re és gondjaim vannak a színekkel. Film közben a fekete csak szürke,de ha közben kilépek a menübe, akkor átvált valami más módra és addig jók a színek, de a gui színe viszont majdnem fekete ami alapból viszont csak sötét szürke kellene ,hogy legyen. Nem értem mi lehet a baj.
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- iPhone topik
- Milyen videókártyát?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged