- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Boldog Pi napot
-
Boldog Pi napot
-
A napokban lecseréltem a Raspberry Pi 4-esem egy MiniPC-re, és totál megérte. Plusz 10ezer Ft-ért kaptam 6-7x nagyobb teljesítményt, kis mértékű fogyasztásnövekedés mellett, de akár kihozhattam volna plusz pénz fekektetése nélkül is. Úgy olvasom mások is ugyanígy látják a váltást.
Persze nem akarok senkit lebeszélni a málnáról, inkább rávilágítani arra, hogy van alternatíva is
-
RPi5 4GB-os változat elérhető (raktáron) - most jött az email
-
válasz
wassermann #46886 üzenetére
+1. Én se kapcsolom ki soha, és még semmi probléma nem volt belőle. Havi villanyszámlán (lemértem, kiszámoltam) kemény 189 Ft úgy, hogy rá van dugva egy 2,5-ös HDD USB-n.
Illetve a hivatalon fórumon se kapcsolja ki senki. Nincs értelme.
-
válasz
Rabbitf_24 #46813 üzenetére
Azt is nézd meg, hogy PC-re dugva mennyire működik, nem-e hibás.
Múltkor én is vettem egy SSD-t hozzá, 2 óra alatt tönkrement, először persze azt gondoltam a málnával van a baj
-
válasz
PlatiaAmos #46798 üzenetére
Próbáld ki venti nélkül is, mennyire melegszik. Lehet nem is kell az az aktív hűtés
-
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
Nálam ez a három sor van benne:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free
Egyébként simán ment a frissítés, az előbb linkelt leírást kicsit átdolgoztam, és publikáltam ide.
-
válasz
ravensky13 #46737 üzenetére
Plex-el is van összehasonlítási alapod? Én az Emby-t próbáltam (meg persze előtte évekig a Kodi-t), de nálam a Plex lett a nyerő.
-
Nekem ebben a pillanatban 900MB memóriát eszik az alábbi setup:
- 64bites Raspberry Pi OS (GUI nélkül)
- samba fájlmegosztás
- Docker alapon qBittorrent (20 torrent), plex, vpn, watchtower, ddclient,és persze portainer
- plusz jópár shell script, de azok agyon vannak optimalizálvaEzek alapján be tudod lőni. Én azt mondanám, hogy elég lehet. Ha már nálad van a Raspberry, próbáld ki. Aztán ha kevés, még mindig be tudsz kapcsolni SWAP-ot a külső tárolóra (SD kártyára ne, mert kinyírja szépen-lassan).
Ha pedig még vásárlás előtt állsz, én a 2GB-os változatot javasolnám.
-
válasz
UberMutant #46594 üzenetére
+1 a Dockernek. Én még a portainert is feltenném, azzal aztán a commandokat se kell bűvölni, és webes felületen lehet piszkálni a konténereket
Automatikus frissítésre meg ott a watchtower, de az már advanced
-
válasz
Zsombe #46544 üzenetére
Abszolút elvinné őket. Múltkor találtam egy linket, ahol a srác 50+ Docker konténert futtat, szóval nincs lehetetlen. Ha még nem tetted meg, javaslom te is tedd őket konténerbe, sokkal egyszerűbb managelni őket a Portainerből).
Csak néhány grafikon a 3-as és a 4-es verzió közötti sebességkülönbségről:
-
válasz
Aksomatic #46540 üzenetére
Amit javasolni tudok, hogy készítsd magadnak dokumentációt (pl. Google Docs-ba), hogy mit állítottál be, ha újra kell telepíteni, ne kelljen megint feltalálni a spanyolviaszt
Jelentősen fel tudja gyorsítani a dolgokat.
És ha megoldást keresel, akkor Google és angol kulcsszavak. Elég nehéz olyan probélmával szembesülni, amire nincs megoldás.
Ja, és még egy: Docker konténerek használatával nem fogod teleszemetelni a gépet, de ez már advanced level.
-
válasz
Archttila #46495 üzenetére
Nekem is beletelt 20+ órába, hogy kinézzen valahogy, de valahogy mégse voltam vele teljesen megelégedve. Így most keresek valami más megoldást, ami konténereket is tud monitorozni, de nem eszi meg a gépet. Grafana jó lenne, de több erőforrást eszik meg ez a megoldás, mint bármelyik másik service.
-
válasz
thelastoth #46478 üzenetére
Pendrive-ra több szálon írni (legalábbis amiket eddig próbáltam) mindig tökönszúrás, és irreálisan belassul. Ahogy a többiek is említették egy SSD-vel sokkal jobban járnál.
Vigyorka: én ddclient-et használok erre a célra, te nem tudom mit, nem derült ki
-
Váltottam Kodi-ról Plex-re. Rövid összefoglaló:
- Bármelyik eszközön, automatikus feliratozással lehet nézni filmet/feliratot, nem csak lokálisan
- Különválogatja a filmeket és sorozatokat, nem pedig mappákban kell bóklászni
- Több felhasználót hozzá lehet adni, így mindenki tudja, hogy hol tart, nem keverednek össze a dolgok (mindezt bármelyik eszközről lehet folytatni)
- Sokkal kisebb CPU terhelés (Kodi esetén 1 film lejátszása 3-as loadot okozott, míg a Plex-el egyszerre két eszközön lejátszva is csak 1.2 körüli)
- Kodi úgy, hogy csak "standby" üzemmódban van, 0.25-ös loadot csinál, miközben a Plex annyira keveset, hogy nem is látszik a top-ban)
- plex.tv oldalon belépve lejátszható bármi, nem kell DDNS
- A TV-n van Plex alkalmazás, így nem kell fizikailag összekötni a málnávalRövden ennyi az egynapos tapasztalatom vele, nagyon elégedett vagyok (és feleségem is) a váltással.
-
válasz
DasBoot #46258 üzenetére
Miért magázódsz? Az interneten vagy
Attól függ, hogy mit szeretnél rajta tárolni. Statikus fájlokat, vagy torrentezni rá? Én az SD kártyát egyik esetben sem javasolnám, egyébként pedig HA-n lehet kapni fillérekért 1TB-os HDD-t, azt külső házzal rácsatlakoztatva lehet használni tárolásra.
-
Ma van a Pi nap (3.14), kiváncsi vagyok lesz-e valami bejelentés
-
Vannak szituációk, amikor hasznos tud lenni.
Pl. én munkahelyen vagyok, feleségem pedig otthon a gyerekkel, és szeretnének nézni valamit. Ilyenkor távolról hozzáadom, és 5 perc múlva már nézhetik is. Ugyanez a megoldás samba megosztással kombózva még életszerűbb, akár az én részemre is adott esetben. Persze mindenkinek mások az igényeik, nekünk így oldottam meg, bevált
-
Nem para ez, csak jól kell konfigolni:
- egyedi portszám
- egyedi path az eléréshez
- egyedi felhasználónév
- hosszú jelszó
- mindig a legfrissebb verzióNagyjából ennyi bőven elég is, paranoiásabb userek a fail2bant és a Portscan Protectiont is felrakhatják
-
Nálam ez nagyjából évente előforduló probléma, ott az usb-sata átalakító cseréje mindig megoldja a problémát. Ilyent szoktam venni, az itthoni árak mindig elriasztanak (10e körül vannak).
A másik ami még lehet, az a hálózati adapter és/vagy a kábel.
-
válasz
Archttila #45914 üzenetére
apt install msmtp msmtp-mta mailutils -y
nano /etc/msmtprcaccount default
tls on
auth on
host smtp.gmail.com
port 587
user emailcimed@gmail.com
from emailcimed@gmail.com
# https://myaccount.google.com/apppasswords
password stringamitafentioldalkiad
nano /etc/aliasesroot: emailcimed@gmail.com
Fail2ban oldalon semmit se állítottam, így is küldi az email alertet.
-
válasz
SunMount3r #45517 üzenetére
-
Az okozza nagy valószínűséggel, hogy az egyik fájl, amit szerkesztettél, a " jelet kimásoltad, nem pedig begépelted, és az helytelen karakterkódolással van ott. Cseréld le az összese helyen, ahol ilyet beleírtál az összes szerkesztett fájlban (kitörlöd, majd beírod a billentyűzettel). Így a kód látszólag nem változik, de mégis megoldja a problémát.
-
-
válasz
ravensky13 #45279 üzenetére
Próbáld meg így felcsatolni fstabban:
UUID=xxxxxxx /mnt/mappa ext4 defaults,noatime,nofail,data=writeback,commit=120 0 0 -
válasz
crissprivat #45250 üzenetére
Az a képernyőkímélő mód. Bár nem teljes megoldás, de annak kikapcsolása segíthet. [link]
-
válasz
crissprivat #45247 üzenetére
Miért alszik el a Raspberry? És mit értesz ez alatt pontosan?
-
Amióta felraktam az OSMC-t, azt alábbi rtorrent hibán nem tudok túllendülni. Néhány perc/óra futtatás után mindig az alábbi hibával elszáll:
1672526517 C Caught signal: 'Invalid address alignment.'.
---DUMP---
Caught SIGBUS, dumping stack:
/usr/bin/rtorrent(+0x156a2) [0x7256a2]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libc.so.6(+0x2acc0) [0xf76e0cc0]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libtorrent.so.21(+0x951fc) [0xf7a851fc]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libtorrent.so.21(_ZN7torrent9PollEPoll7performEv+0x89) [0xf7a221a6]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libtorrent.so.21(_ZN7torrent9PollEPoll7do_pollExi+0x4f) [0xf7a22288]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libtorrent.so.21(_ZN7torrent11thread_base10event_loopEPS0_+0x11d) [0xf7a4a1ee]
/usr/bin/rtorrent(+0x143b0) [0x7243b0]
/lib/arm-linux-gnueabihf/libc.so.6(__libc_start_main+0x97) [0xf76d0a20]
Error: Success
Signal code '1': Invalid address alignment.
Fault address: 0x1c94f81
The fault address is not part of any chunk.
Fault address mindig más.
HDD-t, RAM-ot leteszteltem, hibátlanok. Hely van bőven.
Ezek vannak felrakva:
libtorrent21/stable,now 0.13.8-2 armhf [installed,automatic]
rtorrent/stable,now 0.9.8-1 armhf [installed]
Bármilyen ötletet szívesen veszek, én már kifutottam belőlük.
-
válasz
wassermann #45160 üzenetére
Köszönöm a tippet neked is, és a többieknek is az OSMC-re, nagyon király! Remekül fut a Kodi, és egy rakás teendőt levett a vállamról a rendszer konfigolása során
Egy kérdésem viszont lenne: Az OSMC felületen (Kodi) hogyan tudok plugint törölni? Felrakni sikerült, viszont törölni sehogy sem.
-
válasz
wassermann #45160 üzenetére
Köszi, megnézem!
-
LibreELEC ugyanúgy használható terminálon keresztül, mint a Raspbian?
Amire eddig használtam az utóbbit:
- Kodi
- rtorrent + rutorrent
- samba fájlmegosztás
- scriptek futtatásaEzeket mind meg lehet oldani (ugyanúgy) LE alatt is? Azért tetszene ez a rendszer, mert a Kodi 19.4 alapból fel van rá telepítve és működik is, nem úgy mint a most frissített bullseye alatt
-
válasz
wassermann #44920 üzenetére
Ha kijönne, egyből lecsapnék rá, mint annó a RPi4-re. Aznap megrendeltem, amikor megjelent
-
válasz
BestofJAVA #44886 üzenetére
Ventoy programmal meg tudod csinálni, de hogy a Raspberry-vel működik-e, abban nem vagyok biztos.
-
válasz
Xenophobermn #44795 üzenetére
Gyári kábelt nem tudom, olyan sose volt (ahogy gyári tápom se).
-
válasz
Xenophobermn #44793 üzenetére
Simán lehet az is, hogy a kábel nem enged át elegendő mennyiségű áramot. Nálam is ez volt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Spórolós topik
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- One mobilszolgáltatások
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- CASIO órák kedvelők topicja!
- E-roller topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged