Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- LG LCD és LED TV-k
- Redmi Pad 2 Pro / Poco Pad M1 - egy teszt, két lélek
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
RandomName
senior tag
Kultúrkörök közötti különbség.
Van ember, aki 40 éve gyártja a "kézműves" lángost annak aki oda betéved, amikor kezdte kb csak annyi kellett, hogy jó legyen a lángos. Odaszoknak az emberek. Neki az lángos.
Most ha nyit egy lángosozó, az elmondja, hogy, ők olyan kenyérmaradékból pimpelik a lángos élesztését, amihez a kovászt a bajos időkben szerzetesek hordták a seggükben még 1490-ben, meg mindenféle lore van mellé, (akár a tulaj volt rossz sorsú örökbefogadott, nagyanyjától van recept, amit senki nem tud, stb) és ŐK kézművesek, pont végigfutják azt a szezont, amiben indulnak, utána meg sok esetben nincs második szezon, mert fullba tolják élőben a mobiljátékokat. Nyiss egy l(imonádézót)ángosozót, sok meló van vele, de lesz pénz. Lett pénz, nyiss dönerest, következő lépcső a brunch, érzed miről beszélek, mint úgynevezett "kézműves"? Gyakorlatban meg olyan szinten egyediek, hogy kb mindenki mindent ugyanonnan vesz, és kb 2 fűszeren múlik minden az egyediségben....
Na mindegy, ezt túltoltam....
-
woodworm
veterán
válasz
RandomName
üzenetére
""Berettyóban a bódé a híres, nem a lángos ára, meg ilyenek. Nem kézműves..."
Ezen leragadtam. Hogyan lehet elkészíteni egy nem kézműves lángost?
Lehet az bármilyen pocsék minőségű, attól bizony az még kézműves lesz. -
-
Alusky
senior tag
válasz
Krugszvele
üzenetére
És akkor Veszprém még átlagos, vannak Svájc szintű helyek is a nyugati részen ahol tényleg a segédmunkás is 500 nettót kap, persze csak 250-re bejelentve, de azért na így se szar.
-
RandomName
senior tag
Engedd el. Debrecenben ott a Sanya lángos, amit pár éve a 10 legjobb magyar lángosozói közé tettek. Ott sincs annyi. Melóslángoról beszélünk, nem hipsterről.... Berettyóban a bódé a híres, nem a lángos ára, meg ilyenek. Nem kézműves, nem divatos, amikor először 1998 körül ettem ott lángost, azt pont olyan volt mint amit a legutóbb ettem ott.
Várjál, elmondom máshogy. Régen tudod hogyan működött a lángosos? Felkelt hajnalban, kinyitott kb fél4-4 körül, és annyi lángosa volt, hogy el tudja adni mire neki is melóba kell mennie....Na most ez a lángosos is kb tartja a tradíciót, de szerintem ő nem megy máshová melózni, neki elég az a valamivel (sokkal) nagyobb napi cucc, és 10-11 körül zár, és a napi 8 órás munkaidő maradékában begyúrja a holnapit.....
Pont vele nem beszéltem, de volt a családban szakács akinek át kellett cégen belül nyergelnie napi X órára lángos árúsításra, és alapanyaggyártásra.

-
válasz
philoxenia
üzenetére
Nekem nem úgy tűnt, mintha domborzati szempontú összevetésről lett volna szó. A Nagyalföld az bizony síkság, ez tény.
-
negro
őstag
Utobbi 5 evben magam sutom a langost ha rakivanok. Hol eltek ti?
De amugy tenyleg... nem vagyok hajlando ~1500-2000ft-tol tobbet fizetni egy sajtos tejfolos fokhagymas langosert , sehol sem. -
RandomName
senior tag
Ott? Max kb. egy +100Ft van rajta, a 2024-es képhez nézve, de hetekig jártam le Debrecenből Mezősasra meló miatt, és reggel mindig akkora sor volt amikor kb 7:50-8:20 között odaértünk, hogy nem akartam szivatni a kollégákat azzal, hogy azt a fél órát be kell hozni melóban miattam....
De amúgy ha 900Ft, és olyan mint amikor utoljára ettem, akkor is megéri a piacos nem átsütött, meg nem tudják hogy kell lángosozók helyett.... -
válasz
RandomName
üzenetére
A lángost csak elrontani lehet, ezért nehezen értem, de kíváncsian várom, hogy mi lehetett a különbség...
-
cami][us
senior tag
válasz
RandomName
üzenetére
Még mindig 600 a sima lángos?
-
RandomName
senior tag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ismerem a települést amúgy, debreceni vagyok, ahol melózom, az dolgozott szellőzéstechnikát valami műanyagüzemnek, csináltunk ott családi ház villanyszerelést, Szász tanyára mi raktunk napelemet partnercéggel (ők a panelek, mi minden ami a tető alatt van), meg random sokmindent.... Ja, meg Berettyóújfalu egyik legnagyobb híressége amúgy ez: [link] Dunántúlon voltam, és 3 random cégnek ez volt a közös pont, hogy itt milyen baszott jó volt a lángos amikor utoljára kóstolták....
-
válasz
RandomName
üzenetére
Nemzetközi hálózat része, igen, még forgalomszámlálót is felszereltek rá Berettyóújfalu és Tépe között mondjuk nem tudom,hogy mennyibe kerülhetett, de viccelődtem is vele, hogy minek? Ha nem tekernek rajta elegen, akkor visszabontják?😁
Amúgy- bár lehet, hogy ez csak az én igényem lenne - kifejezetten csak a kerékpárt mellett végig lehetett volna lámpázni is kb harmadáron meglenne, mint az országúti.
-
cami][us
senior tag
válasz
Krugszvele
üzenetére
Szeged azért jól tartja magát és az 55-ös út sem különösebben lepukkant.
-
RandomName
senior tag
Az a Berettyóújfalu és a Nagyvárad közötti kerékpárút az EuroVelo hálózat része lesz szerintem, mert arra szokott lenni ilyen jellegű támogatás. Ott a telpülések a belső részén saját költségből, vagy jellemzően minimális támogatással kell építeni/üzembentartani, de a települések közötti részre nagyobb mindkettőnek a támogatottsága....
-
válasz
Krugszvele
üzenetére
Hajdúsághoz képest veszprém olyan mintha ausztriába mész ki győrből
Hogy mi? Hajdúságot hasonlítod egy megyeszékhelyhez? Veszprémet Debrecennel kéne összevetni inkább...ja hogy az úgy kicsit más eredményt hozna!
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
philoxenia
üzenetére
This is the dark side...

-
A kilencvenes évek voltak az ipari összeomlás évei.
Az antik szoci időkben a KGST országok egymástól vásárolták a leavult termékeiket. Kiment a divatból, a vegyünk drágán rosszat. Egymás után adták be a kulcsot azok a termelőegységek, amik évtizedekkel elmaradt technológiával és közepes minőségben gyártottak. Drágán.Ha üzemet akarnék lerakni Berettyóújfaluba, akkor nem tenném a településre.
Bizonyosan van 10-20 aktivista, amelyik a börtön kórház mintájára, másnap már agitál nem kell nekünk ez az üzem.
Magasan képzett munkaerőt nem képes biztosítani a település. Az egyetlen előny az autópálya közelsége. Szóval az autópálya mellé építeném az üzemet. A teljesen zöld mezős beruházás kevesebb bosszúságba, energiába és talán kevesebb pénzbe kerülne, mint a település szélén ipari parkban építés. Ha jól látom, ipari park, az amúgy nincs. -
-
Egon
nagyúr
Sok ilyen hely van az országban.
A szocializmusban túlzott iparosítás folyt: piacia alapon versenyképtelen vállalatok tömkelege ontotta a jobb-rosszabb minőségű termékeket.
Vegyük mondjuk Vácot. Kb. 35 ezres kisváros (bár ezzel a mérettel is benn van a 30 legnagyobb magyar településben...). Az alábbi gyárak üzemeltek ott a szocializmus idején:
- Dunai Cement- és Mészművek (DCM: kb. az egyetlen gyár, ami megmaradt)
- Forte,
- Gumigyár,
- Hajógyár,
- Hiradástechnikai anyagok gyára,
- Váci Kötöttárugyár (Senior márkanév),
- Váci Izzó (Tungsram)
- Fonógyár,
- Bélésszövőgyár,
- Öntöde
- stb.Ebből mára szinte semmi nem maradt. A lakosság csökken (a korábbi 36K helyett már csak 33K), közben csak megyei összehasonlításban is olyan jelentéktelen és jellegtelen települések is beelőzték ezt a komoly városközponttal, magyar viszonylatban nagy templommal, ezeréves múlttal stb. rendelkező püspöki várost, mint Dunakeszi vagy Érd; holott korábban (nyilván Bp-et leszámítva) a legjelentősebb város volt ebben a megyében.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Kuruttyó, kuruttyós. Börtönfalva.
-
Berettyóújfalusi ismerősöm pont nincs, környékbeli ismerősöm van, ő úgy hívta a várost, hogy Bruttyó.
Helybeliek is hívják így?
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Értelmezés: még egy
-
A temetői WC-t kivettem belőle, anyukám ugyanis ezt kérte. 😁
-
-
Gerasz
aktív tag
Szomorú látni az elnéptelenedő falvakat (van mondjuk az elnéptelenedésnél rosszabb forgatókönyv is - *moderálva*). Amíg ez teljesen végbe nem megy, addig viszont érdemes a megmaradt lakosokat hergelni a városiak ellen.
Legutóbb őszintén meglepett, hogy egy kormányzati hecclap kommentelői szentül hiszik, hogy Budapestet az ő adójukból tartják fent. Olyan települések lakói gondolják, ahol nemhogy a postahivatalhoz meg az abc-hez kell állami támogatás, de még egy rohadt ATM fenntartására is kötelezni kell a bankokat és kocsmaprogramot kell kiírni. Érted, még a kábítószert is állami dotációval fogyasztja, de ő tartja el a mocskos pestieket és szavazni akar a budapesti főpolgi választáson (komolyan).
-
-
Gerasz
aktív tag
"Berettyóújfalu megyeszékhely volt 1920 előtt"
mármint 1950 előtt (kivéve '40-45)
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
A közbiztonság miatt nem éppen javasolnám nyugdíjasoknak. A temetőben is ellopnak mindent (ez csak egy példa volt a sok közül).
Amúgy igen lenne a válasz az észrevételedre. Nem véletlen a cím. -
-
Berettyóújfaluban a kerékpárutak EU-s pénzből épültek. A Berettyóújfalu és a Nagyvárad közötti részt is abból építették meg, ahogyan a Berettyóújfalu- Derecske közötti szakaszt is.
Érdekesség, hogy az utóbbi szakaszon, közvetlenül a Volán telep mellett nem sokkal később részben fel kellett szedni, a hivatalos kommunikáció miatt, nem megfelelő technológiát használt a kivitelező, és újból le kellett rakni.
Ha bemegyünk Derecskére egyből pofán vág minket a balkáni szellő, mert az ottani kerékpárútszakasz a város teljes hosszában siralmas állapotban van.
Nekem amúgy az "tetszik", hogy állítsuk meg Brüsszelt, de ilyenkor nem kell megállítani, ellenben mennek vigyorogva nemzeti szalaggal, hogy ezt is ők adták át...
Az egész országban autópályák lényegében csak EU-s pénzből épültek. Beszedik az útadót, de nem szolgáltatnak belőle, mert azok az utak, amelyek nem autópályák, el vannak hanyagolva. Például a Hajdúszoboszló - Hajdúszovát közötti szakasz is horror...
-
válasz
Krugszvele
üzenetére
Ezt én is tapasztalom.
Édesanyámék Záhony mellett laknak, mi Szombathelyen. 2 havonta megyünk családlátogatásra. Én mondjuk megszoktam, már nem tűnnek fel a különbségek de legutóbbi látogatás alkalmával meglepődtem, amikor a gyerekek (8 és 5 éves) megkérdezték, hogy "itt miért ilyen furcsák a házak és miért ilyen rosszak az utak". -
válasz
Krugszvele
üzenetére
Amikor pár évvel ezelőtt Pécsre mentem, én is hasonlót tapasztaltam. Egy dunántúlinak keletre látogatnia is sokkoló lehet. Kb a Duna vonala a választó.
-
Krugszvele
senior tag
A keleti országrész úgy haldoklik, ahogy van. Infra sincsen, látnivalók sem, semmi. Kihalt. Nagyon sokáig nem jártam a dunántúlon, idén viszont különösen sokszor és mellbevágó volt az élmény. Hajdúsághoz képest veszprém olyan mintha ausztriába mész ki győrből. Ég és föld.
Új hozzászólás Aktív témák
- Guild Wars 2 (GW2)
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Jövő év elején végre befut a Cairn című hegymászós játék
- Hullanak a fejek az Apple-nél
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor, MS4022
- Apple iPhone 16 - Black - 128GB - Akku: 100% - ÚJ - BONTATLAN - 1 ÉV APPLE JÓTÁLLÁS - FÜGGETLEN
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 15 Pro - Black Titanium - 128GB - Akku: 87% - Megkímélt állapot!
- JBL BoomBox 2
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De amugy tenyleg... nem vagyok hajlando ~1500-2000ft-tol tobbet fizetni egy sajtos tejfolos fokhagymas langosert , sehol sem.

Közel van két termálfürdő is.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)