-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ alaplap a gyártói, 5.1V / 2.5A tápegységgel hány darab 2,5 collos, külső házban lévő meghajtót képes ellátni? Van itthon 1 darab 2,5 collos 5400-es hdd, és 1 darab 2,5 collos ssd, amit rátennék. Ha nem bírja, milyen külső, aktív hubot lenne érdemes használni?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48098 üzenetére
-
UberMutant
őstag
válasz
E.Kaufmann #48097 üzenetére
én nem hibáztam
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48096 üzenetére
HA én hibázok én is kapok itt a p*fámra, és el kell ismerni, ha hibáztál, ennyike...
De van aki inkább a maga igazához ragaszkodik, nem a valósághoz... -
UberMutant
őstag
válasz
wassermann #48094 üzenetére
hagyd rá
, hadd örüljön magának
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48094 üzenetére
Nem ez volt a kérdés
mert ezen a gépen windows nincs
De van...
...olyan is, de van... -
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48093 üzenetére
Hát a Windows-ok alapvetően X86-os felépítésű gépekre jók, Pi-re szenvedés!
A nagy hírű Tom's Hardware-en is nekifogtak: "Megpróbáltuk telepíteni a Windows 11-et a Raspberry Pi 5-re – az internetkapcsolat hiánya megakasztott" :-) [link] "A Wi-Fi, az Ethernet, a Bluetooth és az audio nem működött a Windows 11 rendszerrel a Raspberry Pi 5-ön."
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
UberMutant #48092 üzenetére
Nana!
Már 2015-ben volt ilyen, hogy Windows IoT Core, valamint láttam leírást Windows 11-ről is újabb PI-ken.
Amúgy stimt. -
Troy.
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy ezzel a kis eszközzel megtudnám azt csinálni, hogy bizonyos honlapok változásait kövessem (árak monitorozása pl.)?
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48088 üzenetére
Ennek örülök, a minidlna szolgáltatást is átnézheted ilyen szemmel. [link]
-
///Krisz\\\
senior tag
hatalmas köszönet
így végre működik, azt hogy a Transmission a saját felhasználóm alól fusson, én abszolút kihagytam, a chown-nál pedig én azt hittem a leírások alapján, hogy a $USER egy változó és mindig beírtam a helyére a felhasználónevet, de így most tökéletesen megy -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48083 üzenetére
Szerintem nem jók a jogosultságok. Próbáld ki így.
Először állítsd le a transmission szolgáltatást.
sudo systemctl stop transmission-daemon
Utána rakd rendbe a jogosultságokat, a horvathkrisztian felhasználó alól.
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
Ha még nem tetted volna meg, a transmission konfig fájlban add meg a megfelelő könyvtárakat.
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
"incomplete-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban",
"download-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott",
"incomplete-dir-enabled": true,
Be kellene állítani aztán, hogy a transmission szolgáltatás a horvathkrisztian felhasználó alól fusson, ne az alapértelmezett debian-transmission alól
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Ha mindent jól beállítottál, akkor indíthatod a szolgáltatást.
sudo systemctl start transmission-daemon
Itt van hozzá egyébként egy jó leírás. Ha gondom volt a transmissionnel, azt szinte mindig a nem megfelelő jogosultságok miatt volt. [link]
-
Petikeje
tag
válasz
E.Kaufmann #48085 üzenetére
Thx!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Petikeje #48079 üzenetére
A 12Voltos, ami volt itthon 2A dugasztáp, a DC-DC meg ez: XY-3606 / DC-DC step down modul LM2596S-el, USB töltő (HCW-P715) - HESTORE - Elektronikai alkatrész kis- és nagykereskedelemC
-
Aksomatic
senior tag
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
CasaOS elég jól használható grafikus felületű. Amikor rájössz mi hogyan működik benne elég egyszerűvé válik a használata
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48080 üzenetére
Mit mutat az
ls -l
parancs a letöltés mappán? -
///Krisz\\\
senior tag
Igen, ennek már utána olvastam, de sajnos így sem oldódik meg a probléma. A letöltési mappáknak már beállítottam a jogosultságát ezzel a paranccsal: sudo chmod 777 -R illetve hozzáadtam a Transmission-t a users csoporthoz ezzel a paranccsal: sudo adduser debian-transmission users, de ugyanúgy azt írja ki, hogy Permission denied.
-
Petikeje
tag
válasz
E.Kaufmann #48078 üzenetére
Szia, ha jól értem egy tápról hajtod meg a 5V-n a pit és 12V-n a hdd-t? Milyen tápot használsz? Hol vetted?
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
Ez a két alkalmazás szerintem pont kezdőknek való, viszont be kellene állítani a médiát tartalmazó mappák jogosultságait. A
chown
éschmod
parancsoknak olvass utána. -
///Krisz\\\
senior tag
Sziasztok,
Pár napja vásároltam egy Pi 5-öt, torrentezésre és DLNA-ra szeretném használni. Raspberry Pi OS fut rajta. A neten talált leírások (1, 2) alapján telepítettem rá a Transmission-t és a miniDLNA-t, de hiába a részletes leírások, nem sikerül beállítanom egyiket se rendesen, a Transmission állandóan nyavajog, hogy nincs hozzáférése a célmappához, a miniDLNA látszólag működik, mert látják a TV-k, Laptop-ok, de bármit másolok be a hivatkozott mappába, magát a fájlt nem látják.
Igazából az lenne a kérdésem, hogy van ezen alkalmazásoknak olyan alternatívája, ami egyszerűbben beállítható, kezdőknek való? Mondjuk valami grafikus felületet használó, mert ettől a Terminal-ba való irogatástól is kezd kihullani a hajam.
-
Undoroid
őstag
válasz
E.Kaufmann #48067 üzenetére
Szia!
Igen, Én így adok kraftot a RPi3B+ -nak! Eddig nem történt semmi baj! Szintén belső Dc-Dc-tápról használom majd folyamatosan, de még nem programoztam fel magát az OP-rendszert a hálózati tárolós feladatra! Többször be szoktam indítani, hogy ne lustuljanak le a belső 18650-es celláim! Holnap kapom meg a MicroSD kártyámat, amiről ki fog derülni, hogy a RPi le tud-e majd kezelni akkorát?! (128Gb)
-
kutga
félisten
válasz
E.Kaufmann #48067 üzenetére
Itt azt írja lehet, de nem veszélytelen. [link]
Csak kíváncsiságképpen, mi a baj az usb kábellel? Pár ezerért már van official táp. [link]
MOD
ricsip
A helyedben lehet rákötnék a gépre egy kis ssd-t külső házban, és a boot partíció kivételével arra tenném rá az oprendszert, szerintem jobb, mint az sd kártya. [link] -
ricsip
addikt
Adtam neki egy sudo rpi-update -t, az elszütyögött vagy 1 órát (32 gigás régi Kingston SDkártya van benne, szerintem botrányosan szar írási sebességgel, folyamatosan megakad látszólag tétlen állapotban is az egérkurzor).
Aztán mikor kész volt, automatikusan megcsinálta az eeprom update-t is. Adtam neki azonnal reboot-ot, aztán az újraindult rendszerben kiadva a sudo rpi-eeprom-update is már azt mutatta h. latest: 2024 nov 11, meg a current is: 2024 nov 11.
Kicseréltem az sd kártyát az Rpi OS-ről a Libreelec-esre, bebootoltam, és a system info alatt az is Firmware: 2024 nov 11-t ír ki most már.Az h. az apt update, apt upgrade-all és társai milyen más állapotot eredményeztek volna, nem nagyon bírom megérteni. Jó lenne érteni ehhez a rohadt Debian-hoz is, mert a Rpi doksik helyből azt feltételezik, h. a Debian-t kened-vágod, így főleg csak a Rpi speficikus dolgok vannak elmagyarázva, ami az alap Debian miatt működik úgy, ahogy az meg nem nagyon.
Ha Rpi OS alatt futtatott "sudo rpi-config"-ban a config.txt-t megszerkesztve valamit beállítottam, azt belefordítja a bináris eeprom fájlba és úgy tolja bele a flash-be? Azaz ha cserélek sdkártyát, attól még az Rpi OS-ből felkonfigurált viselkedés érvényes lesz egy másik Libreelec-es sdkártyáról bebootolt rendszerben is?
-
E.Kaufmann
veterán
Van aki GPIO tüskén át táplálja meg a Raspberry-jét?
Egy RPi3B-t táplálnék meg így, hogy ne kelljen USB kábellel bajlódni .s azt faragni, olyan DC-DC tápról hajtanám, aminek van csavaros csatlakozója is. -
ricsip
addikt
Kérnék 1 kis segítséget: Pi5 eeprom update.
Totál nem értem, hogyan (nem) működik.
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#raspberry-pi-boot-eeprom
ez alapján úgy fordítottam le, h. Pi5-nél az eeprom update az valami alaplapi flash chip-re kerül, permanensen. Tehát nem az éppen bedugott sdkártya fogja eltárolni. Tehát egyszer megcsinálom egy olyan sdkártyáról, amin fut Pi OS, aztán ha megtörtént, pakolok bele egy másik sdkártyát, amin meg LibreELEC 12.0.1 van, akkor ott is megmarad ez az eeprom update állapot? Vagy LE alól is meg kellene ismételni a folyamatot? Csak mert a LE menüjében firmware update alatt pl. 2024.07.30-as verziót ír.
Viszont az update mikéntje teljesen zavaros továbbra is. Felraktam egy sdkártyára 64bites Pi OS full with software (2024 júliusi változatot https://downloads.raspberrypi.com/raspios_full_arm64/images/raspios_full_arm64-2024-07-04/ ). Futtatom az raspi-config parancsot:
"Use raspi-config to update the bootloader" :
végigmegyek a lépéseken, reboot, és látszólag nem történik semmi, bebootol megint sdkártyáról Pi OS-be.
Ez szintén értelmezhetetlen számomra, mit takar h. default és latest közötti különbség:
The default version of the bootloader represents the latest factory default firmware image. It updates to provide critical bug fixes, hardware support and periodically after features have been tested in the latest release. The latest bootloader updates more often to include the latest fixes and improvements.
Ha meg lefuttatom ezt:
sudo rpi-eeprom-update
Ez azt mondja h. nincs újabb annál, mint ami most rajta van az eszközön (kb. a 2024.07.30-as verzió).
Ehhez képest itt:
https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/blob/master/firmware-2712/release-notes.mdmeg kb 2hetente jött ki újabb release. A latest-hez is, meg a "stable"-höz is.
Most vagy én értem félre, és az rpi-eeprom-update NEM néz ki egyáltalán az internetre? Csak lokálban keresgél a fájlok között h. hátha van újabb annál, mint ami éppen az eszközön fut?
Az "apt update" meg updateli a lokális updatelős csomagot? Így az apt update húzná le az internetről a legutolsó (latest) meg a nemlatest (default?) branch-ot, és utána futtatva helyben a "rpi-eeprom-update -a" már megtalálná az új verziót? Sehol nincs ez leírva érthetően (vagy csak nekem ismeretlen a debian csomagkezelő logikája).
Továbbá:
https://github.com/raspberrypi/firmware --> ami itt van pl. ez:
https://github.com/raspberrypi/firmware/blob/master/boot/bcm2712-rpi-5-b.dtb
ez milyen kapcsolatban van a fentebbi eeprom fájl-al? Vagy teljesen másra való a 2? Ezt is külön updatelnem kellene valami teljesen más processz szerint? Ez is flash-be fog mentődni, vagy sdkártyánként mindig külön el kell végezni?Boccs, valószínűleg teljesen kezdő kérdések lehetnek.
-
ricsip
addikt
válasz
kovbandi82 #48062 üzenetére
Az ssd-ben nincs forgó-mozgó alkatrész, aminek nagyon ártana a non-stop bekapcsolt állapot.
Megjegyzem egy hdd is inkább azt szereti, ha folyamatosan forog az üzemi fordulatszámán. A gyakori kikapcs-bekapcs, felpörgés-leállás ciklusok nyirják ki azokat is inkább, nem pedig az évekig 0-24ben működés. Kivéve a nagyon ócska alja kategóriás hdd-ket, amik kifejezetten nem szeretik a folyamatos üzemet.
-
noorbertt
őstag
válasz
kovbandi82 #48062 üzenetére
SSD-nek semmi baja nem lesz attól h van benne power, sőt én torrentre is használom(tam) az 1tb SSD-t is.
Megkell nézni mennyi a lifetartama és addig bőszen használni, azért vannak -
kovbandi82
őstag
Sziasztok. A következőben kérném a tanácsotokat. Adott egy RPI4 itthoni szervernek. 3 vinyó van rácsatlakoztatva, egyikre letöltök, a másodikra, legyen hdd2 arra mentem el a személyes dolgaimat, tehát ritkán van rajta írás, a harmadikra mentek. A hdd2-n kezd elfogyni a tárhely, van itthon egy 100/98-as SSD. Ha azt rádugnám, mennyire viselné meg az ssd-t a folyamatos tápfeszültség? Mentés van róluk, de nem akarom kinyírni az ssd-t sem, másnem jó lesz hordozható tárhelynek.
-
Janos46
tag
válasz
phrenetiX #48056 üzenetére
Szia.
Tanácsodra elkezdtem az állítgatást és a Beállítások/Speciális beállítások/Hálózati csatoló-t Io-ra és az Alkalmazás által használt IP cím-et pedig az IP címemre állítva elkezdett letölteni, majd sédelni. Legalább is azt az egyet amit kijelöltem, megcsinálta. Neked az IP beállítás mi?
Azt továbbra sem értem, hogy az Rpi alatt hol lehetne kikapcsolnia blokkolót. -
Janos46
tag
Szia.
A qBittorrent-el problémáim voltak, de mostanra remélhetően megoldódtak. Nem akart letölteni. #48056phrenetiX levelét olvasva a Beállítások/Speciális beállítások/Hálózati csatoló-t Io-ra és az Alkalmazás által használt IP cím-et pedig az IP címemre állítva elkezdett letölteni, majd sédelni. Legalább is azt az egyet amit kijelöltem, megcsinálta. Neked ezek a beállítások mik?
A qbittorrent+vuetorrent-et együtt használod? Legalább is így értelmezem. A vuetorrentről nem sok jót olvastam, ezért ki sem próbáltam. -
phrenetiX
tag
válasz
Janos46 #48055 üzenetére
Kirpóbátam Firefoxban, bepirosodott, de miután kikapcsoltam a reklámblokkolót jó lett.
Qbittorrenttel én is szívtam anno, nem akartak elindulni a torrentek, azt hiszem az oldotta meg, hogy a Beálltások, Speciális beállítások, Hálózati csatoló fülnél a Bármely csatolót választottam ki és onnantól elindultak a torrentek.
De javaslom inkább rtorrentet használj parancssorban. Elsőre biztos furcsa lesz, de hamar meg lehet szokni. Én már jobban szeretem, mint bármelyik másik klienst.
-
Janos46
tag
#48054phrenetiX
Sziasztok.
Több sebből vérző problémám is van.
Nem tudom, hogy SPi-nek van-e beépített blokkolója. Van egy Mozimix.com oldal ahonnan regisztráció nélkül lehet filmeket nézni. Eddig nem volt vele semmi bajom, de pár napja ha keresek filmeket egy idő után bepirosodik a felület és azt írja ki: Kérjük, kapcsolja ki a hirdetésblokkolót! Filmnézés közben nincs gond. Megpróbálnátok hogyan megy ez nálatok? Egyébként mindegy hogy Firefox vagy a Google-al indítom.
A másik pedig a torrent. Qbittorrent 4.5.2-t használok és USB pendrive. Ha kijelölöm a letöldendő fájt és a torrent fájlt hozzáadom, akkor nem tölti le, hanem azt irja ki szünetelteti és a kényszerítésre pedig hogy nem működik. -
Janos46
tag
Hali.
Valaki esetleg használ RPi-t torrentezésre?
Köszi a választ. -
E.Kaufmann
veterán
Raspberry Pi 3B-n headless módban miket érdemes beírni a config.txt-be, hogy minimális legyen a fogyasztása úgy, hogy a CPU-t nem fogjuk vissza? GPU nem fontos, hang se, külső GPIO cuccokat se használok. A Wifi és BT már kilőve.
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48049 üzenetére
Köszönöm!
-
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Rpi5 - Raspberry Pi OS with desktop and recommended software.
Nincs hang!
TV HDMI jó.
Hardver változatlan!!! - Libreelec kép és hang működik.
Interneten nem találtam megoldást. Illetve külső hangkártyát ajánlanak.
Megoldás?
(((Mire áltatok át az Rpi helyett?)))
Köszi -
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48041 üzenetére
Köszönöm! (...a config.txt tényleg működött
)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Vigyorka #48040 üzenetére
Régen amikor hagyományos TV-re volt kapcsolva az első Raspberry Pi-m, a túllógást a config.txt-be beírt értékekkel lehetett nagyon szépen visszahúzni. Pepecselős meló volt, mert minden változtatás után újra kellett indítani. De csak egyszer kellett végigcsinálni!
Ha magában Kodit használnál csak ( pl. Libreelec ) ott már egérrel lehet huzigálni a sarkokat, de a Raspberry Pi OS alatt futtatott Kodiban nem tudom, hogy benne van-e ez a lehetőség.
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Vargalexnek köszönhetően betettem a Kodiba az RTLPluszt.
A TV-m (régi Panasonic plazma - szeretem...) 1024x720 pixel felbontást tud.
A képernyőn körbe egy kicsit túllog a kép.
Raspberry Pi OS with desktop and recommended software a rendszer.
Még nem találtam megoldást rá.
Másik kérdés a Kodi első indításnál kiírta, hogy van már újabb verzió - azt hogy tudom feltenni?
Megköszönöm a segítségeteket! -
-
Vasti74
senior tag
válasz
ricsip #48035 üzenetére
Azért az Apple és a Raspberry között ne vonj ilyen téren párhuzamot...
A Raspberry a barkácsolóknak készült (legalábbis az lehet az egyetlen előnye bármi mással szemben) , amihez tényleg az kellene, hogy az utolsó apróságig minden paraméter stb. részletesen le legyen írva "mindenhol, mert különben mi értelme lenne az egésznek?!
Ezzel szemben az Apple azoknak készíti a cuccait, akiket annyi érdekel a dologból, hogy bekapcsolják, és működjön a lehető legegyszerűbben. Na őket tényleg kár lenne akár még annyira is a részletekkel terhelni, hogy milyen fajta SD kártyát olvas a kütyü: a "kornak megfelelő" dolgokat támogassa, és annyi. -
-
ricsip
addikt
válasz
Undoroid #48033 üzenetére
Tényleg semmi konkrétum nincs róla egyik raspberry model-ről sem, hogy konkrétan milyen SDcard host van bennük.
Ez az egyik rejtett gyengesége ennek a cégnek amit a self-promojuk mögött felfedeztem: mint az apple, színes szagos nagyfelbontású képekkel van teleb.szva a datasheet meg a technical sheet pdf. Aztán mikor a műszaki tartalomhoz érsz, egy elnagyolt gagyi felületes primitív táblázatot odalöknek neked, ami nincs annyira részletes mint az ember elvárná. Így nem kap választ azokra a kérdésekre, amik miatt egyáltalán azt a rohadt data sheet-et felkutattad.A legfontosabb kérdés (amire nem tudjuk a választ), hogy az sdhc szabvány mellett (ami 2gb--tól a 32 gigáig bezárólag használatos, fölötte már sdxc technológia van 2tb-ig) az sdxc-t is ismeri-é?
A 2 tb felett már sduc szabvány van, azt nagy eséllyel már nem ismeri egyik Pi sem. Meg azok az sdkártyák igencsak drágák. Valamint 2tb méret felett az MBR korlátai miatt boot problémák lesznek. -
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem, hogy egy Raspberry Pi 3B+ mekkora maximális méretű uSD-kártyát képes kezelni? Kerestem néhány gyári leírást, de nem találtam erről semmit!
-
kutga
félisten
válasz
RaPiDsHaRe #48030 üzenetére
Ezt nézd meg hozzá. [link]
-
válasz
RaPiDsHaRe #48028 üzenetére
Miért nem állítod be te a konfigurációs fájlban?
Amúgy az okosok azt írják, hogy a cat /config/supervisord.log parancs kilistázza a naplót, amiben az ideiglenes jelszó is benne van. De hogy hol ez a config mappa ...? -
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
UberMutant #48029 üzenetére
Esetleg tudsz az újhoz leírást?
-
UberMutant
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #48028 üzenetére
régi a leírás , az 5ös verziótól lecserélték a mechanizmust.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziaszokt!
Telepítem a Qbittorent-nox-ot ubuntu-ra,
ezen leírás szerint https://pimylifeup.com/raspberry-pi-qbittorrent/A felhasználónév és jelszó megadásánál mindig
Invalid Username or Password kapok.Mit rontok el?
-
kutga
félisten
válasz
sad_Vamp #48026 üzenetére
Egyelőre PS4 kontrollert vettem, az tökéletesen működik. Van itthon egy másik, PS3 kontroller is, amit eredetiként vettem, de hamar kiderült, hogy utángyártott, azt még nem sikerült csatolni a géphez, az az érdekes, hogy usb-n keresztül sem működik, pedig így meg is lenne a két kontroller, több egyelőre nem kell.
-
-
-
-
-
-
htom127
aktív tag
Üdv, XBiant (rpi5/4gb) használ valamelyikőtök LG WebOS tv vel? Sajnos a távirányító nem müködik vele, Pi Os en ment egyből,. Próbáltam a cec xml-t átmásolni a peripheral_data majd a keymap mappába is, de nem müködik, tudtok megoldást javasolni?
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Használ itt valaki retropie-t, és ha igen, milyen kontrollerrel? Pi3b+ a vas, nemrég került vissza hoznám, a gyereknek raknék össze valamit.
-
Archttila
veterán
válasz
ricsip #47927 üzenetére
Kozben megneztem Linux alatt iotop-al, es az
ext4lazyinit
(a fajlrendszer inicializalasanak optimalizalasara szolgal) dolgozik a vinyoval ami normalis, es szukseg eseten konnyeden kikapcsolhato, de nem teszem, mivel szamomra csak annyi volt a lenyeg, hogy tudjam a daralas okatmint irtam a 20TB mellett a 2,5" 1TB-s HDD is daral, csak rovidebb ideig es joval halkabban
ami szinten logikus.
Ebbol arra kovetkeztetek, hogy Windows alatt nalad is valami hasonlo zajlik a hatterben...btw, XFS vagy Btrfs fajrendszer eseten nincs ilyen "problema"
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #48004 üzenetére
Hivatalosan:
Ha a táp 25W-os PD-t tudó fajta, akkor összesen 1.6A jön ki a 4 porton.
Ha nem tudja ezt a táp, akkor 600mA.
Legalábbis ezt írja a net :-)
(Én eladnám az 1TB-os vinyót, és vennék egy nagyobbat: lehet, hogy összességében olcsóbban jössz ki, portot, áramot és helyet spórolsz, meg még csendesebb is lesz a cucc ;-) -
válasz
Sweet Lou 6 #48004 üzenetére
Nem neki kell elbírnia, hanem a tápjának.
-
DarkByte
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Streaming vs kábeltévé: feldarabolják a Warner Bros Discoveryt
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sorozatok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- Napelem
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest