- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen videókártyát?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Raspberry Pi
- Házi hangfal építés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
Fecogame #48304 üzenetére
Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban.
De akkor már kérdezek én párat:
1) Pi zero 2 W és WH közötti egyetlen különbség csak a kivezetett GPIO a WH-n? Ha nem használom a GPIO-t, de 2W-t sehol nem kapni, így WH-t veszek, a hivatalos case-be befér a WH is anélkül h. a tüskesor miatt ne tudnám rátenni a case tetejét, mindenféle kivágás meg kivezetés nélkül?
2) A Pi3 alap hardvere kb megegyezik a Zero2-ével. Viszont a Pi3-on van Miért vegyek Zero2-t ugyanolyan áron, ha a Pi3 B+-al több mindent tudnék megvalósítani? -
válasz
Fecogame #47074 üzenetére
Talán mert egy súlyos, ext4 fájlrendszeren adatvesztést okozó hibát találtak a kernelben, és ők is ezt a verziót használták?
-
turho
addikt
válasz
Fecogame #47043 üzenetére
Még tudatlanul kérdezem akkor (mert még nem próbáltam ki semmit a Volumion kívül, viszont sokat olvasok más fórumokon), hogy akkor miért irkálják annyian, hogy az 1080p is bajos
vagy eszerint ez sokkal bonyolultabb, mint egy windows+vlc player tárgyköre? A youtube-on is vannak ideok, ahol mutogatják, hogy mennyi framedrop van egy 1080p mkv-vel, vagy youtube videoval....emiatt nem is estem még neki.
Mi kell akkor,.mit takar ez a "Plex" alatt? -
válasz
Fecogame #47016 üzenetére
Gondolom ezt kéne be űtni akkor
"sudo chmod -R 777 /media"
és akkor az almappákra is érvényesül hát nem történik semmi
bár itt már az owner a root nem a pipi@raspberrypi:/ $ sudo chmod -R 777 /media
pi@raspberrypi:/ $ ls -l /media
total 4
drwxrwxrwx+ 3 root root 4096 Nov 18 14:31 pipi@raspberrypi:/ $ ls -l /media/pi
total 512
drwxr-xr-x 5 pi pi 524288 Nov 18 14:31 RaspShare -
atiska007
senior tag
-
ravensky13
tag
válasz
Fecogame #46738 üzenetére
Nincs összehasonlításom, plexet kb 8 éve használtam utoljára windows alól, de azt tudom hogy a jellyfint felpakoltam és "elfelejted hogy van" csak teszi a dolgát, és azt jól.
Szerk: én 95% szinkronos anyagot nézek, csak a "forced" felirattal találkozom. Nem volt vele gond, trailert nem szoktam rajta nézni. Eddig 2 videóra futottam rá, amit nem tudott lejátszani.
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #46738 üzenetére
A Plex nem fejlodik sehova, nem foglakoznak a felhasznalok visszajelzeseivel (tipikus kereskedelmi szoftverekre jellemzo mentalitas) tetu lassu hála a millio szolgaltatasnak amivel folyamatosan teletomik. Funkcioszegeny, a fizetos szolgaltatasait a Jellyfin pluginbol megoldja, [link] felirat mellett ha audiot transzkodolsz akkor a videot is ujra akarja szamoltatni
rengeteg transkoding finombeallitas... CSS custom [kép]
jol dokumentalt [link] -
draco31
veterán
-
válasz
Fecogame #46600 üzenetére
Mivel már van 12, kíváncsiságból átírtam a bullseye-t woodworm-ra. Aztán update, full-upgrade. Jöttek is a hibaüzenetek csőstül, de úgy tűnik mára sikerült annyira kikalapálni, hogy az upgrade nem panaszkodik hiányzó/elhagyott csomagra. Csak a hielesítő kulcs problémás:
W: http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details. -
válasz
Fecogame #46549 üzenetére
Az hogy elindul, vagy megfelelő sebességgel kiszolgálja, az nem ugyanaz.
Nem tudni mennyi torrentet tart seed-ben, mennyi felhasználó használja az ftp-t, a web szervert egyszerre, stb...
Tehet egy próbát, de egy mini pc (vagy intel CPU-s NAS) a következő lépés.Aksomatic
Sokáig hiánycikk volt, ezért sokan még az új árán hirdetik. (Persze ez nem jelenti azt, hogy el tudják adni, sokan úgy járnak mint a PS5 nepperek ) -
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #46497 üzenetére
Ahh, ez most nalam csak amolyan why not
(rauntam a Diablo 4-re, gyerek nagyszuloknel, desktophoz ritkan kell nyulni...)
viszont temperature kiolvasasra csak azt talaltam amit eddig is tudtam [link] csak ez ugye sudo nelkul nem mukodik.
Na midnegy lehet ezt elengedem bar netes kepek alapjan mukodnie kell valahogy -
-
sztanozs
veterán
válasz
Fecogame #46413 üzenetére
Kivancsisagbol - hogy jobb a load, mint Kodi alatt, bar a Kodibvan van hardveres tamogatas, a Plex alatt meg csak akkor, ha vettel liszenszt... Vagy ez beallitas kerdese inkabb?
En mondjuk nem emiatt kukaztam, hanem mert nem sikerult osszehozni se a tevemmel ("buta" - nem androidos - okosteve), se a PS5-tel: iszonyat mod bufferelt, pedig az RPi kabellel a PS5 meg wifi ax-en csatlakozik. -
winhate
őstag
válasz
Fecogame #46371 üzenetére
khm...
Sebesseg ,kicsit tobbet vartam tole.
Firefox , yuhturo
Ha a rendszer felbontasat kb 720p re allitom akkor talan meg hasznalhato. (fullscreenen)Amugy olyan nyogvenyelosen lassu az egesz rendszer.
Lehet kene rarakni usb3 ra ssd t es arrol bootolni.
A lapon levo microsd slot szerintem iszonyat lassu es az fogja vissza a taltos cpu tAmugy a fogyastasa nagyon korrekt.
Rpi4 / 2gb
-
kinghaxor
aktív tag
-
válasz
Fecogame #46185 üzenetére
A Wifi egyszerűen megszűnik csatlakozni. Semmi nyoma, hogy miért.
Közben egy érdekességbe is belefutottam, már wireshark-kal is néztem, és random lett ilyen: tcp retransmission port numbers reused
Egyelőre feladom a dolgot.@cigam: A táp is jó ötlet. Kipróbáltam nagyban: egy 65W-os USB-C noti-táp átalakítóval. Ha az nem elég, akkor... Sajnos nincs változás.
A router kussol. Meglepő módon egy RPi4-röl elérhető, de ott sem állandóan stabil, a tcpdump alapján gondol egyet, és nem válaszol.Jelenleg egy SD-slot hibás RPi4 kapott egy SATA-átalakítót SSD-vel. Átvette a Pi02W szerepét, azzal pár órája nincs gondom! (kopp-kopp-kopp)
Egyre erősebb a gyanúm, hogy tényleg a WiFi-szennyezés nagy, és a kis 0 nem bír el vele. Majd ha már kevésbé lesz tele a hócipőm vele, akkor megint clean image, aztán körbemegy a lakásban, esetleg összeköltözik a router-rel -
válasz
Fecogame #45980 üzenetére
Jó, értem én hogy fel lehet tupírozni egy szintig, de mi értelme?
Melóhelyen van időd a torrent oldalakat böngészni, és ha nem adod hozzá azonnal összedől a világod?
Elmész nyaralni, és azzal foglalatoskodsz, hogy milyen torrendeket adj hozzá?
Számomra egyik sem életszerű, és inkább a függőséget jelzi. -
wmati
addikt
válasz
Fecogame #45938 üzenetére
Eddig a gyári Pi adaptert használtam de most kipróbáltam Macbook töltővel is.
-
wmati
addikt
válasz
Fecogame #45936 üzenetére
Évente cserélni szoktad ? Az a gond hogy már azt is cseréltem, ilyen volt kéznél.
Azt is cseréltemgyári adapterről sima usb-c töltőre, de a hiba így is megmaradt.
-
válasz
Fecogame #45520 üzenetére
Közben megnéztem a linkelt hozzászólást, 2019 október környéki javítások között így szó szerint nem szerepel hogy sokkal kevésbé melegszik, ezt az egyet találtam ami okozhatta ezt.
2019-09-05 - Git d8189ed4 - (BETA)
Update SDRAM setup to reduce power consumption. -
Sakab
senior tag
válasz
Fecogame #45382 üzenetére
Tényleg ez volt a baj, átírtam a kettős aposztrófot vagy mit és már kérte is a jelszót, és lefutott valami. De így is van valami nyűgje:
volumio@volumio:~$ su volumio -c "mpdlcd –no-syslog &"
Password:
bash: $'\342\200\234mpdcd': command not found
bash: $'\342\200': command not found
[2]+ Stopped su volumio -c “mpdlcd –no-syslog -
wassermann
Topikgazda
válasz
Fecogame #44925 üzenetére
Én a legelső Pi-mre emlékszem legszívesesebben: talán Azbest dobta fel akkoriban, hogy USB-s DVB-T vevővel kiegészítve olcsón lehet belőle TV-okosító cuccot csinálni. Pont jól jött, mert egy régi TV-t nem akartam csak a digitális átállás miatt kidobni. A TV-t több évig használtuk még (Pi-vel, egy DVB-t vevővel és egy külső DVD-meghajtóval kiegészítve) okos-TV-ként. Mindent lejátszott és fogta az adást + netes rádiókat. Az a Pi azóta egy barátom fiánál vezérel egy terráriumot
-
jozdavab
tag
válasz
Fecogame #44844 üzenetére
Üdv!
Köszi, ezt nem tudtam a samba ról.
Átalakítottam NTFS ről EXT4 re a lemezt.
Gyors teszt azt mutatja hogy a CPU load jelentősen csökkent, az írás pedig nőtt átlag 80Mb/s re.
(Még mindig kicsit kevésnek érzem a sebességet, de kapásból duplázódott, szóval hurrá)
Holnap majd kitesztelem normálisan, nagy fájlokkalKözben a házhoz adott venti is elindult >magától<.
A raspberry kikapcsolása (sudo shutdown + fizikai poweroff), majd bekapcsolása után elindult, azóta megy.
Érdekes, mert eddig nem ment egyáltalán, azt hittem hogy gyári hibás.
A hőfok idle-n 40 fokról 30 ra csökkent, de 5V-n süvít mint a szél, ezért valószínűleg átrakom 3ra, vagy kihúzom teljesen, mivel ennyit nem ér meg, pláne hogy nem is melegszik nagyon az eszköz amióta nincs ntfs el dolga.Köszi mindenkinek a tippeket.
-
Xenophobermn
csendes tag
válasz
Fecogame #44794 üzenetére
Melyik kábel? A gyári USB kábel?
Eredetileg egy dual HDD-s axagon dokkoló volt 2db HDD-vel, most külön szedtem, az egyiknek vettem egy másik dokkolót, de így is hol ezt, hol azt eldobálja.
Megjegyzem,az eredeti felállásba csak egyik HDD-ről a másikra való másoláskor dobott el mindent. Csak újraindítás segített rajta. Jelenleg van hogy csak egyiket dobja el,és egy mount -a megoldja, van hogy mindent, az lsblk semmit nem lát csak a memóriakártyát, ilyenkor is teljes újraindítás segít csak. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #44525 üzenetére
Én sem gondolom, de lehet alternatíva, bár 30khufból nem jön ki(inkább a duplája). Viszont mehet nonstop ami seed szempontból nagyon kedvező a torrentoldalaknál.
Hozzá kell tennem azonban hogy a letöltött filmhez ugyan hozzá lehet férni nas megosztással, de ott se várjon senki sebesség csodát.
Tapasztalatből tudom viszont hogy kb 1.5TB anyag seedelésével a "magosba" be lehet jutni a top 3000beUpdate : mindvégig pi4/4GB ről beszéltem..
-
IpiBcsi
tag
válasz
Fecogame #43899 üzenetére
A Lite verziót próbálom beüzemelni ssh-n keresztül, de a belépés megváltozott, már nem lehet a pi:raspberry párossal belépni.
A Release notes-ben ezt írják:
"* Default âpiâ user has been removed; the first-boot wizard enforces the creation of a new user account"
OK, de akkor hogy is lehet most új felhasználót létrehozni? Mert semmilyen jelszót nem fogad el. -
válasz
Fecogame #43833 üzenetére
Nem csak az difi, a bitrate is lecsökken 24Mbps-re. Ugyanakkor tuti él a kapcsolat, hiszen mutatja a a kapcsolat sávszélességét, a wifi hálózat nevét, és a jel minőségét.
Elképzelhető, hogy olyan trükköt használ a router (pl több csatorna összefogása), egyébb spéci beállítás (ofdma,twt, inteligencs csatlakozás,... gyártófüggő elnevezések) amit a Pi még nem. Lehet külső RF zavar vagy éppen a "Power Managment" kapcsolja ki/le a fogyasztás csökkentése érdekében, és nem ébred fel rendesen, vagy a router nézi ezt rossz szemmel.
A router naplóját is át kéne böngészni. Pl. amikor ilyen állapot lép fel, akkor még látható a routeren a kliensek listáján?
Plusz pár hasznos parancs:
ip addr show wlan0
megmutatja az ip címét (feltéve hogy DHCP-t használsz)
ip -s link list wlan0
egy kis statisztika az eszközről(küldött, fogadott byte-ok, hibák)
ip monitor all
kilistázza az eszköz "állapotváltozásait" ip cím, útvonal, kapcsolatEz utóbbi futhat folyamatosan egy konzol ablakban, hátha kiderül mi történik amikor "megszakad" a kapcsolat.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Renault, Dacia topik
- Fűnyíró topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Google Pixel topik
- Milyen videókártyát?
- Synology NAS
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Magyarított Android alkalmazások
- További aktív témák...
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged