- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Próbáltam keresni, de nem jutottam dűlőre...
Egy RPi4 (a legextrább kivitelben) egy rádugott külső házas, USB3-as 3,5"-os merevlemezzel milyen sebességet tud adni SMB-n, LAN-on? NAS helyettesítő lenne, a mostani routerre dugott USB3-as hdd helyett. Van egyébként javasolt/bevált nas OS RPi4-re?Köszi előre is a válaszokat!
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy RPi 3 Model B, OSMC-vel. Beállítottam nagyinak, hogy egy Youtube live TV-t tudjon nézni, megy is szépen akadás nélkül. Egyedül egy probléma van, amikor elindul a stream, akkor a youtube addon gondolkodik egy 5-8 mp-et. Ez akkor is így lenne, ha RPi 4-et használnék? Máshol nem akad, vezetékes net van az RPi-nek, filmeljátszással és m3u8 stream-mel nincs ilyen gond.
Váltanék Rpi4-re, de csak akkor, ha ez a YT betöltési delay megszűnik... -
schferenc77
aktív tag
válasz
hpeti2 #30418 üzenetére
köszi, ezen már én is gondolkodtam, hogy beszerzek rendes gyári tápot. Most pl usb hdd nélkül (csak hálózatos lejátszással) egy sima 2A-es Samsung fast charger-rel van meghajtva, és folyton előjön a színes kis négyzet. Valahol olvastam, hogy ezek az adaptív, meg okos töltők azt hiszik, valami végtelenül buta eszköz van a végére dugva (ami igaz is ebből a szempontból), és nem adják le a maximális teljesítményt, hanem kevesebbel etetik.
Más: az alapvető célom, egy usb-s hdd-s médialejátszó lenne (nyaraláskor, nagyihoz utazáskor), ehhez egy sima 2,5"-os usb hdd-t ajánlanátok, vagy gondolkodjak egy sata/usb konveretern, mint pl a SupTronics X820 expansion board? Ez utóbbinál a power probléma kiküszöbölve (egy 4A-s táp hajtja meg a boardot és utána az RPi-t), de nem tudom, sebességben és beállításban melyik a jobb. Feltételezem másolási/olvasási sebesség kb ugyanaz, mert mind a kettős az usb-s buszon van, de lehet, hogy rosszul gondolom?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok.
Mobil hddt (2,5") szeretnék RPi3-on hasznalni, lehetoleg ugy, hogy ne kelljen extrabtapot adni neki. Van kulonbseg szerintetek a kozott, hogy egy gyari komplett megoldast dugok ra (pl Seagate Backup Ultra Plus Slim) vagy veszek egy 2,5" kulso házat, es belerakok egy tetszőleges 2,5"os hdd-t? Tudom, hogy 500mA az usb limit RPi, de nem tudom, hogy próban kivul lehet-e tutira menni? Esetleg a legujabb RPi az tobbet tud usb-n? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, van valakinek tapasztalata, tippje, hogy egy Win IoT-re hogyan lehet RDP klienst varázsolni Terminal Serverhez való csatlakozáshoz?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy nas, ami nfs-en keresztül adja ki a mappákat az RPi3-on futó OSMC-nek. A nas-on minden megosztásban van egy @Recycle mappa, ez a hálózati kuka. Hogyan tudom megoldani, hogy ezek a mappák ne látszódjanak OSMC-ből, ha kilistázom őket?
Infó: jelenleg nem media library-ként látom a shareket, hanem sima mappaként, minden megosztás egy menüpont osmc-ben (pl Vígjátékok, Akcó, Kaland stb...). Tehát nem a media scan-ből akarom kivenni ezeket a @recycle mappákat, hanem úgy en-block nem szeretném látni... -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van otthon 2 db redőnyünk (tetőtér, Fakro gyártmány), ami jelenleg a gyári rádiós távirányítóval működik (fel, le, megáll funkciók). Létezik olyan megoldás, amivel megtaníthatom a gyári távok RF jelét a PI-nek, és onnan üzemezve lehetne fel/le engedni a redőnyöket?
-
schferenc77
aktív tag
Lehet, hogy nagy hülyeség, de működhet a következő felállás? Van a földszinten egy RPi, egy TV-re csatlakoztatva. Digi TV jön a kábelen, ez a TV-be van dugva. Megoldható, hogy az emeleti nappaliban is látható legyen (és akár felvehető is) a lenti TV adás? Arra gondoltam, hogy a TV kábelt "elosztani", egyik fele megy a TV-be simán, másik pedig az RPi-be (persze valami adapter kellene gondolom), és a lenti RPi "streameli" a fenti RPi-nek a TV adást. Kérdés, hogy ilyenkor csak azt a csatornát lehet nézni, amit a lenti TV-n kiválasztanak, vagy a lenti RPi-hez csatlakozott tuner megoldja ezt?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
A következőben kellene profi segítség: RPi 7"-os kijelzőre 5 db ikont/gombot kirakni, és két céleszközt ezen keresztül RS232-n keresztül vezérelni.
Bővebben: projektort be és kikapcsolni RS232-n keresztül (2 ikon), illetve egy HDMI átváltót szintén RS232-n keresztül vezérelni (3 ikon a 3 bemenethez).
Céges, számlás megoldás kellene. Van itt valaki erre? -
schferenc77
aktív tag
válasz
vadkörte #24888 üzenetére
MiniPartition tool-lal, és ki is írta, hogy unallocated space a fat32-es partíció után. Az OSMC saját progijával írtam ki, ki is írta, hogy successfull. És az is biztos, hogy az RPi2/RPi3 sort választottam :-)
Maga az a tény, hogy csak a fat32 van rajta azt jelzi, hogy be sem bootolt? ha már a bootban eljut valameddig, akkor már ott kellene lennie az ext4-es partíciónak is?Na mindegy, délután futok még egy kört, esetleg egy másik sd-vel is (bár az sd hibának ellentmond, hogy a fat32 része írható/olvasható.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis nyűböm egy új RPi3-mal:
új 8GB-os Sandisk Class10-es SD kártya. OSMC (legújabb, januári build) ráraktam a Windows-os progival.
TV-re ráköt, piros led ég, a zöld 2x felvillan és csak áll. TV képernyős nagy szivárványszínű négyzet. Táp 2A-es, de cseréltem egy másik 2A-esre, ugyanez. USB-n semmi sincs rádugva. 5 perc után is ugyanez a helyzet. Megnéztem a partíciókat, a 8GB-os kártyán csak a fat32-es 250MB-os partíció van, sehol sincs ext4-es. Nem bootol be rendesen?A fat32-es partíció így néz ki:
Ötlet?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
OSMC, ReFocus skin. Az mitől van, hogy egyes folderekben máshogy néz ki a Lista jellegű megjelenítés?
Pl ez Lista, és mégis kiírja a dátumot és méretet:
Ez is lista, mégis csak a mappa nevét írja ki, mást nem:
Nekem ez a kicsi jobban tetszik, helytakarékosabb, de nem tudom rávenni a Kodi-t hogy minden forrásnál/mappánál ezt használja.
Médiatár funkció nincs bekapcsolva, mivel nem minden filmet talált meg, nem akartam vele szenvedni és csak a File list nézetet használom. -
schferenc77
aktív tag
válasz
MaCS_70 #24813 üzenetére
Na, a hiba az én készülékemben van: csak 2GBos a kartya :-)
Kerdes, mivel lehetne ezt a 2GBos kartyat egy 4GBosra szethuzni, anelkul, hogy ujra kellene konfigolnom mindent.?+1: ha sikerult 4GBos kartyara atvarazsolni, akkor azt mivel tudom lekolozni egy masik kártyára? Van meg egy PI3, es arra is ugyanezt szeretnem az osszes beallitassal egyutt. Mukodik ez a kartya masolos/klonozos dolog?
-
schferenc77
aktív tag
Tegnap este egy sima B-s Pi-ből vettem ki az SD kártyát és a 4GB-os kártyából csak egy 250MB-os rész volt használva, és aktív partíció, a többi üres területként volt a Windows lemezkezelő szerint. Nem lehet, hogy ez a baja, nem is használja a 4GB-ot, csak egy kis szűk partícióba van belekényszerítve? Vagy a többi partíció ott van, csak a winfos nem látja?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Két problémába futottam bele:
- RPi2, friss OSMC install: 7-8GB-os mkv fileban 4-5 percenként zöld kis kockák jelennek meg a képen, bekockásodik. Gyenge lenne a 2-es ezekhez? Hogyan tudom Kodiban azt az információs felületet előhozni lejátszás közben, ami az eldobott képkockákat és a lejátszásról pár technikai infót jelenít meg az éppen játszott film felett?- szintén OSMC, de RPi3-ason, 4 hónapos telepítés. Tegnap feldobta, hogy van frissítés OSMC-hez, de ki kell lépnie Kodiból. Mondtam ok, frissítette is magát. Utána 1-2 órával meg feldbott már Kodiban egy ablakot az OSMC, hogy nincs elég tárhelye, és ezért nem tudja a frissítésekhez a fileokat kicsomagolni (nem emlékszem a pontos szövegre, valami ilyen baja volt). A telepítés egy 4GB-os kártyán van, gondolom elég a hely neki
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Egy RPi 3-on futó OSMC esetében, ha a kártyát kiveszem és 1:1-ben leklónozom, akkor a klónozott kártya egy RPi2-ben ugyanolyan konfiggal fog futni? A vezetékes hálózat (dhcp-s IP-t kap az RPi3 most) nem fog összeakadni (mindkettő ugyanazt az IP-t akarja magának)? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Vinném utazáshoz magammal az otthoni RPi-t, rajta OSMC. A fő cél az apartmanban az RPi-re dugott USB-ről filmet lejátszani. A távirányítóval akadt gondom, otthon egy IR vevő van beépítve hozzá, de azt nem tudom kibontani, így gondoltam marad a mobilról Yatse. Ha hálózatról nem akarok lejátszani semmit, akkor működhet az ugyanarra a wifire csatlakozó RPi és Yatse táv kombó?
Ehhez kapcsolódik: a nem hivatalos USB wifi adapterekkel mi a tapasztalat? Plug and play? Pl Asus USB-N10 vagy Tenda W311MI?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
LógaGéza #24079 üzenetére
Szia!
Ha fontos, hogy egy távirányítóról lehessen vezérelni az összes szobát, akkor multiroom rendszer, ami nekem erre eszembe jutott. RPi-re Hifiberry AMP (ez 2x25W-os erősítő), és OS oldalon pedig Max2Play disztribúció. Ekkor mindegyik Pi egy zóna, és akár külön/külön, akár egyszerre is szólhat a zene mindegyiken. OS oldalon esetleg még Runeaudio is szóba jöhet, az inkább zenére van kitalálva, anyire nem ismerem.
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23950 üzenetére
Mi a különbség a következő hívások között?
xbmc.executescript('special://home/scripts/update.py')
vagySystem.Exec(/home/scripts/update.py)
?Ráadásul az én problémámra (adott gomb lenyomására induljon el egy script a háttérben) úgy tűnik, elég lenne ez is a keymap.xml-be:
<keymap>
<global>
<remote>
<yellow>RunScript('/storage/.config/myscript.py')</yellow>
</remote>
</global>
</keymap>Ráadásul ezt a RunScript-et is láttam már xbmc.runscript-ként is. Nekem a Kodi GUI-ra nem kell semmit kiírni/visszajelezni, csak fusson le a script a háttérben (úgyis észreveszem, ha nem fut le, mert nem jön ki a projektor a szekrényből
)
A keymap.xml fileokből mindegyiket betölti, amelyiket megtalálja a /home/osmc/.kodi/userdata/keymaps mappában? Most nekem ott csak egy gen.xml van, amiben az egy darab spéci gombot programoztam be a keymap editor addonnal. Szerkesszem tovább ezt a gen.xml-t vagy készítsek ugyanebbe a mappába egy mykeymap.xml-t és abba rakjam bele a saját gombjaimat a Runscipt-tel?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #23948 üzenetére
Sikerült végre összehoznom ,most már tudom a fordulatotszámot/sebességet is szabályozni, meg a lépések száma is megvan.
jelenleg ssh-n így indítom a scriptet:
osmc@osmc:~/pi$ sudo python dirstep.py left 4000
Kodiból elvileg így kellene egy gombra rárakni a script futtatását:
<gomb_kodja>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</gomb_kodja>Ezt simán átírhatom akkor így?
<gomb_kodja>System.Exec(/home/pi/script/dirstep.py left 4000)</gomb_kodja>
Vagy kell valami idézőjel, hogy a két paramétert is elfogadja?Összességében nagy kő eset le a szívemről, egy fontos mérföldkövet megléptem a projektor mozgatásban :-)
Most jön a mechanikai rész összekalapálása (az sem lesz egyszerű).
Más: létezik olyan szerelőpanel, amelyre egyszerűen fel lehet a vezérlőt és a raspberry-t fogatni és összedrótozni véglegesre? Valami fix és standard lyukkiosztású lapra gondoltam, amire tetszőleges (persze a rácsozat adta kötöttséggel) fel tudom rakni a cuccokat.
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23947 üzenetére
Na végre!
Megy szépen 3,3V-ról, user error, a föld nem volt bekötve. Most szépen pörög, ereje is van.
A vezérlő most fél mikrolépés beállításban van, egy lépés 1,8 fok, ha fél mikrolépésben van, akkor 400 lépés lenne egy fordulat, jól gondolom?
Teszteltem: teljes lépésben (1/1) 200 lépésre majdnem másfél fordulatot tesz. Ha leveszem fél lépésre, akkor kb 230 lépésből jön össze a teljes fordulat. Nekem a fél lépés jobb lenne (simábban jár a motor), de először az exakt összefüggést szeretném látni :-) -
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #23942 üzenetére
Közben beszéltem az eladóval, és azt mondta, hogy kellene mennie 3,3V-ról is, a fő gond, hogy nem elég a PUL+ és DIR+ ágakat bekötni, kell a visszatérő vezeték is, magyarul a PUL- és DIR- ágakat a RPi földjére kellene kötni (és így lesz készen az áramkör).
Találtam egy ilyen ábrát is, ez ugyan EasyDriver vezérlő, de ugyanígy step/dir-es és itt is közösítve van a Rpi földjével a dir/step láb:
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy DIR/Step vezérlőm (ez a típus). Leírás szerint rákötöttem a DIR+ lábára a GPIO23-at, és a PUL+ lábra a GPIO24-et. Elvileg, ha a GPIO24-et high/low állás között billegtetem, akkor el kellene indulnia a motornak. Ehhez képest a motor búg halkan, de nem mozog. Ez a kód hozzá:import RPi.GPIO as GPIO
import time
# Variables
delay = 0.002
steps = 1000
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setwarnings(False)
GPIO.setup(23, GPIO.OUT)
GPIO.setup(24, GPIO.OUT)
GPIO.output(23, True)
StepCounter = 0
while StepCounter < steps:
#turning the gpio on and off tells the easy driver to take one step
GPIO.output(24, True)
time.sleep(delay)
GPIO.output(24, False)
StepCounter += 1
#Step 7: Clear the GPIOs so that some other program might enjoy them
#------------------------------------------------------------------------
#------------------------------------------------------------------------
#relase the GPIO
GPIO.cleanup()Megint mit rontok el?
Szerk
Valami python szinten nem oké még. ssh-n tudom állítgatni a 23-as, 24-es pineket outba és high/low állásba. Ugyanakkor, ha ezt a scriptet futtatom, akkor hibával elszáll:
import RPi.GPIO as GPIO
import time
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(23, GPIO.OUT)
GPIO.setup(24, GPIO.OUT)
GPIO.output(23, True)hibának ezt adja:
osmc@osmc:~/pi$ sudo python write.py
write.py:6: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.setwarnings(False) to disable warnings.
GPIO.setup(23, GPIO.OUT)
write.py:7: RuntimeWarning: This channel is already in use, continuing anyway. Use GPIO.setwarnings(False) to disable warnings.
GPIO.setup(24, GPIO.OUT)
osmc@osmc:~/pi$ -
schferenc77
aktív tag
Tud valaki működő példát adni RS232-es programozásra? Milyen kiegészítő kártya kell az RPi3-ra hozzá, illetve hogyan kell pl python-ból programozni? Gondolkozom, hogy a projektort az RPi-ből vezérlem (ki/bekapcsolás, némítás), de nem nagyon találtam használható leírást...
Milyen board-ot kell a PI-re rakni, hogy legyen rs232-as csatlakozóm. Itthon lehet ilyet kapni? -
schferenc77
aktív tag
válasz
toth_janika #23754 üzenetére
Van olyan TV (nekem pl Samsung), ahol engedélyezni kellett a CEC-et (mindegyik gyártónak más az elnevezése erre, Sony-nál Bravia Link azt hiszem). ha ez megvan, akkor az OSMC már gond nélkül csatlakozik rá.
A CED egyébként arra való, hogy a TV távirányítójával tudod az OSMC-t kezelni. Iránygombok, play/stop etc... -
schferenc77
aktív tag
válasz
toth_janika #23752 üzenetére
Esetleg, ha van egy CEC-képes TV a közelben, akkor azon el lehet végezni az alap beállításokat, és utána már tuti jó a yatse.
Közben azon gondolkozom, hogy mi volt a kezdeti varázslóban, ami kellhet a hálózatos távirányításhoz, de semmi. A hostnevet kitölti alapból (max valami hülyeség lesz), az ország, nyelv és időzóna nem számít, ssh és sambe lehet, de az meg nem kell a yatse-hez.
Szóval 90%-ot adnék neki, hogy megy yatse-ból out-of-the-box -
schferenc77
aktív tag
válasz
toth_janika #23748 üzenetére
A Yatse távirányító app gond nélkül tudja kezelni az OSMC-t. Arra nem emlékszem, hogy az első kezdeti varázslót is végig tudod-e vinni android-os távval, vagy csak a már beállítottat kezeli gond nélkül. Ha már egyszer be van állítva az alap varázsló, akkor nem kell semmi extra, Yatse megtalálja és kezeli is.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Még minidig léptető motor téma. Egy ilyen meghajtóval próbáltam egy Epson mátrix nyomtatóból kiszerelt bipoláris léptető motort (sth-39h112) meghajtani. A motor nem ment, csak hörgött/zörgött. Kimértem, úgy néz ki a vezérlő lesz a hibás (kb. 0,4-5V-okat ad a motor felőli oldalon csak). A kérdés: egy ugyanilyen vezérlővel és egy 12V-os táppal meg lehet hajtani egy ilyen Nema17-es motort? Igazából a táppal van a gondom, mert erre 4,2V-ot írnak csak. A vezérlő lejjebb veszi a saját 12V-os tápjáról a motornak adott feszültséget? Vagy ilyen esetben a PI 5V-os tápjáról hajtsam meg a motort?
Más: ez a léptető motor vezérlő hogyan működik? A kimeneti rész tiszta, a betáp is, de itt bemenetként irány és impulzus van megadva, és úgy tűnik, külön jumperekkel lehet a lépéseket állítani (tehát nem a python kódban a GPIO high/low állításokkal). Nekem úgy tűnik, hogy a DIR lábrakra adott jellel meghatározom a forgásirányt, és utána csak adok egy jelet valamelyik PUL lábra, és már forog is az adott irányba. Jól gondolom?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #23693 üzenetére
update (magamnak is): az alsa utils kavarhatott be, ami a squeezelite-hoz kellene. Leszedtem ezeket a csomagokat, és most van újra hang.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis gondom az RPi-n futó OSMC-vel. Ma elindítottam volna egy filmlejátszást, és a hang helyett rettenetes recsegés fogadott csak. a GUI hangokat szépen lejátszotta, de bármelyik filmnél csak recsegés. Az erősítő jó (hiszen a gui hangok is jól jönnek ki), az RP-i és a hdmi/optikai audio splittert már újraindítottam. Hangtovábbítás engedélyezve van, hangkimenetként a hdmi van beállítva, és engedélyezve van a DTS, AC3 stb.. hangeszköz a hangtovábbításnál. Az érdekes az, hogy akkor is recseg, ha letiltom a hangtovábbítást, és a projektor saját hangszóróját akarom használni.
Egyedül ami változott az 1 héttel ezelőtti állapothoz, az az, hogy felraktam a squeezelite-ot és az alsa utilst, csak teszt képpen, hogy felmegy-e. Ez kavarhatott be? Hogyan tudom leszedni?
Az aplay-l ezt mondja:osmc@Szoba:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
Subdevices: 7/8
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
Subdevice #4: subdevice #4
Subdevice #5: subdevice #5
Subdevice #6: subdevice #6
Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
Subdevices: 1/1
osmc@Szoba:~$ugyanakkor hiába váltom át a hangkimenetnél hdmi-ről erre az alsa-s bejegyzésre, ugyanez a helyzet. Mi lehet a gondja?
update: sima mp4-es videó hangját simán lejátszotta, de amint valami extrábbat (mkv), azt már nem...
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Nincs valakinek kölcsönbe (vagy eladásra is akár) egy bipoláris motorhoz való vezérlője? Ami nálam van, az szerintem hibás, a motorhoz kapcsolódó lábain csak 0,4-0,7V-ot tudok mérni, és nem megy a motor, csak rángatózik. Budapest, pesti oldal főleg.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre szorulnék bipoláris léptető motor vezérlésben. A vezérlőn L298HN csip van. Motor tekercsei kimérve, a megfelelő kimenetekre rákötve.
Ezt a kódot használom (link), a GPIO kiosztás a következő:
coil_A_1_pin = 23
coil_A_2_pin = 24
coil_B_1_pin = 4
coil_B_2_pin = 17Ezek rendre az IN1,2,3 és IN4-re mennek. 0.0055-ös delay-jel éppen hogy elkezd forogni a tengely. Mit csinálok rosszul?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy RPi3-as. Szeretnék rárakni egy hifiberry DAC+ hangkártyát (jelenleg ez egy B+-os modellen ül). Ugyanakkor szeretném használni más célra is a GPIO tüskéket. Ezt a problémát hogyan lehet áthidalni? A DAC+-on van egy kilyuggatott sor az eredeti GPIO header mellett, ide kellene beleforrasztani egy kétoldalas tüskesort, mint ezen a képen, és akkor hozzáférhetőek a DAC+ által nem használt GPIO tüskék?
forrasztás nélküli verzió van esetleg? Google azt mondja, hogy erre való a PiFace SHIM GPIO duplication board (ez), de azért örülnék, ha megerősítenétek: ezt ráhúzom a PI tüskéire, és erre rakom a DAC+ és végül 90 fokban elfordítva a PiFace tüskéi is rendelkezésre állnak (és forrasztani sem kell)?
Van esély rá, hogy magyar boltban is kapok ilyet? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült egy Nema17-es léptető motort szereznem (sth-39h112, Epson mátrix nyomtatóban volt). Természetesen 4 db szép egyen szürke kábele van. Honnan lehet megállapítani, hogy melyik kábel melyik rajta? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, egy Pi3-asbol kihuzott sd kartya osmc-vel rajta mukodni fog egy Pi2ben?
Osmc ugyanazt a telepito image-et adja, tehat gondolom igen...
Full disk imaget mivel tudok az sd kartyarol kesziteni? Windows alol persze -
schferenc77
aktív tag
Kicsit más téma: ha léptető motort szeretnék meghajtani, akkor a vezérlőnek a 12V-ot bármilyen 12V-os tápegységről meg tudom adni?
Konkrétan ilyen LED-ekhez való tápegységem van: http://s-lightled.hu/MeanWell-12W-APV-12-12-LED-tapegyseg-12VDC -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Próbált már valaki OSMC alatt Squeezelite playert telepíteni és beállítani Hifiberry Digi+ hangkártyával?
Azt látom, hogy van csomag rá (sudo apt-get install squeezelite), de azért érdekelnének tapasztalatok, mielőtt szétbarmolom a szépen beállított OSMC-t. A felállás a következő lenne:
OSMC alap HDMI kimeneten adja a hangot és képet (HDMI passthrough kodiban) a mozizáshoz
Az RPi-re dugott hangkártya ()Hifiberry Digi+) pedig kiementként szolgálna a Squeezelite playernek. (Squeezebox a NAS-on fut dockerben).Ha sikerülne végigvinni, akkor megspórolnék egy db RPi 2-est és azt tudnám kísérletezésre használni :-)
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Pulsar #23539 üzenetére
Köszönöm, így már jobban értem :-)
Ha már LED: egy 9V-os elemról hogyan lehet egy ugyanilyen kétlábú LED-et meghajtani úgy, hogy 1., működjön, 2., minél tovább égjen? Ja, és ideális esetben még egy kapcsolót is bele kellene hergelni, hogy ne folyton le kelljen húzni a 9V-os elemről.
Egy karácsonyi játék betlehemet akarok kivilágítani, nem lesz benne RPi :-)
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23537 üzenetére
Ez a google a barátod videós link nagyon király :-)
Az oké, hogy keresek elektronikai üzletet Budapesten, de mit kell kérni egy ilyen boltban?
"Üdvözletem, egy kétlábú ledet kérnék és egy 330Ohmos ellenállást". És itt feltesznek 1 millió keresztkérdést, amire nem tudok válaszolni, mert én csak annyit tudok, hogy ez volt a leírásban és Raspberry-hez kell (erről lehet, hogy nem is tudnak).
Szóval van-e különbség a kétlábú LED-ek között, és azon kívül, hogy 330 Ohmos ellenállás, kell-e még valamit tudni róla? Btw, miért pont 330Ohmos? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Gyakorlásképpen szeretnék GPIO-n keresztül LED-et villogtatni python kóddal :-) Honnan tudok beszerezni (Bp.-i bolt) kétlábú LED-et és 330Ohmos ellenállást?
Ez alapján a leírás szerint mennék végig.
Rpibolt és malnapc már megvolt. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, libreelec-et hasznalok. Tudtok olyan videot ajanlani, amivel az 5.1-es hangfalakat lehetne tesztelni? Be akarnam allitani az egyes hangfalak jelszintjet, es ehhez jo lenne.
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Pulsar #23339 üzenetére
Alapbol, ga megnyomod a gombot, akkor elindul az also vegallas fele, es ott megall (van a motoron vegallaskapcsolo, amit be kell allitani). Ugyan felfele. Tehat ha le jelet kap lefele megy vegallasig, ha fel jelet, akkor meg felfelé. Ezert gondolom, hogy ket csatorna kell neki a relébol, egyik a lefele iranyra, masik a felfelé iranyra.
-
schferenc77
aktív tag
válasz
sztanozs #23336 üzenetére
Igazából messzebbről indul el a történet: Logitehc Harmony-val lesz vezérelve az RPi-n futó Kodi. A Harmony-ban ún. Activity-ket lehet létrehozni, ami egyfajta sorrend, hogy kapcsolja be az erősítőt, eressze le a vetítővásznat, kapcsolja be a projektort és vezérelje az RPi-n futó Kodi-t (mint Media Center-t). Ezek közé a lépések közé lehet egyedi billentyűzet leütést is programozni a Harmony-ban: pl. küldj a MEdia Centernek egy "W" billentyűleütést. Na, én ezt a billentyű leütést szeretném "elkapni", és egy scriptet lefuttatni (amit Celtis kolléga írt, az már majdnem jó, én egy relét szeretnék ki/bekapcsolni). A relé pedig egy redőnymotort vezérelne, amely a projektort mozgatja a vetítési helyre.
Jelenleg itt tartok:
Keymap editorban tetszőleges gombnak a "számát" el tudom kapni. Pl a Harmony távon a sárga gomb középen a "394567" névre hallgat (legalábbis a keymap editor ezt írja ki, amikor lenyomom egy tetszőleges menüre.
Ezek után a keymap fileban (gondolom a global szekcióban) erre kell rárakni a script futtatását: <394567>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</394567> Jól gondolom?
Végeredményképpen, ha lenyomom a Harmony távon a sárga gombot (amit a Kodi 394567 néven ismer), akkor lefut a valami.py script, ami a gpio-ra kötött relén keresztül ad egy vezérlő jelet a redőnymotornak.Ez a redőnymotor bekötés és relés történet még nem teljesen világos. A redőnymotornak van felé és le kapcsolása, ehhez akkor kétcsatornás relét kellene vennem? Egyik csatorna a le, a másik a fel irány? A redőnymotor kapcsolása ez:
A és B a fel és leirány, D a föld, C a fázis. Itt akkor az A-t kellene a relé egyik csatornájába, a B-t pedig a másikba bekötni? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Va negy Pi3-om, hozzá csatlakoztatva egy USB-s MCE remote vevő és távirányító. Szeretnék a remote-on lenyomott gombokhoz bizonyos GPIO parancsokat rendelni. Amit eddig találtam, az mind GPIO-ra forrasztott IR vevővel működő kód, de nekem USB-s HID eszközként látszik az MCE remote. A kodi-val gyönyörűen működik, küldi be a billentyű lenyomásokat. Kérdés: hogyan tudok az egyes gomb lenyomásokhoz GPIO parancsokat társítani?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Srácok tanulják a Kodi-t, és sokszor sikerül előcsalniuk a lejátszás alatt ezt a "menü"-t, amin van a progress meg play, előre, hátra gombok:Ezt minek hívják, és melyik gombbal lehet elővarázsolni? Gondoltam keymap editorral rárakom valami számomra is megjegyezhető gombra :-)
Más: ha újraindítom a PI-t akkor a rákapcsolt (hdmi) projektort is elindítja (ez főleg akkor zavaró, amikor valaki alszik abban a szobában :-)). Ha jól rémlik ezt lehet valahogy kikapcsolni. Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy hdmi-n keresztül hogyan, milyen paranccsal lehet akkor bekapcsolni a projektort? Gondolom ilyen esetben a hdmi-n ad valami jelet a Pi és a projektor ezt aktív jelnek tekinti és elindul. Na ez a kérdés, hogy mi és hogyan kell kiadni ehhez
-
schferenc77
aktív tag
sziasztok!
Libreelec alatt is szükség van az RPi licence kulcsra az *.iso fileok lejátszására?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy mobilról (Android) az RPi-re (Libreelec) streameljek egy youtube videót? LG TV-re működik (az android-os youtube kliensen látom az LG-TV-t a stream ikonra kattintva), de mit kell beállítani a Libreelec-en, hogy megjelenjen a mobilon, mint streaming cél?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23082 üzenetére
és arra van megoldás, hogy USB-s HID eszköz (konkrétan az MCE-s táv) billentyűzet lenyomásával vezéreljek GPIO-t? Kicsit elbizonytalanodtam, hogy össze tudom-e faragni a GPIO-s IR receviert úgy ahogyan én szeretném
Egyszerűbbnek tűnik, egy MCE-s gyári távot szerezni, és max a Harmony-ból érkező jel alapján írni a GPIO-n keresztül a relé felé -
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23054 üzenetére
Csak még egy kérdés infra vevőhöz: az MCE remote USB-s infra vevővel kvázi plug and play. Ehhez képest a GPIO-s IR vevő és bármilyen (akár Logitech Harmony) IR táv működésre bírásához kell szerkeszteni a lircd.conf filet (ezen leírás alapján)?
Hogyan tudom azt elérni, hogy ha a távon lenyomok egy adott gombot, akkor a Pi egy szintén GPIO-n csücsülő relének adjon ki egy parancsot.
Csak háttérként (ismétlés): adott egy Pi, rajta HDMI-n egy Benq projektor, az egészet egy Harmony-val irányítanám. A projektor tartó motorizált lesz, a terv az, hogy ha a Harmony-val kiadok egy parancsot a Pi-nek (egy adott gombra programozva), akkor a Pi-re kapcsolt relé indítsa el a tartó motorját (sima 230V-ról működő csőmotor fali kapcsolóval). A csőmotor távja RF-es, mielőtt bárki azt javasolná, hogy miért nem a Harmonyval indítom azt is. Ráadásul, mivel a Harmony Activity vezérelt, ezt szép sorban fel is lehet fűzni rá, csak kérdés, RPi oldalon mit kell hozzá faragni:
1, projektor bekapcsolás (ezt a Harmony tudja)
2, vászon leengedés (ezt is tudja a Harmony)
3, PI-nek küldjön egy gomblenyomást (pl. az 1-es gombét, az máshol nincs használva). Ezt a gombnyomást kellene PI-n figyelni és kapcsolni a relét. Ha jól gondolom a fent linkelt leírásból, ezt kellene a GPIO-n figyelni: KEY_KP1 0x08F7. Ha ezt észleli, akkor ki kell adni a "gpio -g write 22 0" parancsot (a relé leírásában ezt mondja bekapcsolásnak. Ekkor a relé behúz, és elindul a projektor tartó motor lefelé.
4, az egész kikapcsolásakor a Pi-nek küld egy másik jelet a Harmony (pl. 2-es gomb), amit ha érzékel a GPIO-n, akkor a relé másik csatornájára ad jelet (ez lenne a felfelé irány).Ez a 3-as 4-es pont nem világos, milyen kódot, hova kell írni, hogy ez megvalósuljon?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, mi lehet a gondja a PInek, ha video lejatszas kozben kb 15-20 masodpercenkent megjelenik jobb felul a kis szivárvány négyzet? Egy 2A-es Samsung toltovel van meghajtva, semmi periferia nincs rajta csak hdmi.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Arra van tapasztalat, hogy a Rpi GPIO lábaira kötött IR vevőt milyen hosszú kábelen lehet elvezetni? Beszereznék egy ilyet, de kb. 2,5-3m-es kábelen lenne. Másik kérdés: sima cat6-os kábelnek az ereit rá lehet forrasztani az IR vevőre hosszabbítás gyanánt?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23050 üzenetére
Az a baj, hogy a gyari táv, CEC-en nem kuldi a Back gombot. Ezért gondolkodom egy logitech harmony tavon, az ráadásul tudna a vasznat es erositot is kezelni. A PI-hez mi a leggyorsabb, out of the box IR vevo? Neztem a malnapc-nel egy pici gpio-ra illeszthető IR vevot, de nekem hosszabb kabel kellene, kb 1m-es. Ezt simán lehet toldani? Vagy tudtok magyar boltbol usb-s kész vevőt ajánlani?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #23040 üzenetére
Sziasztok!
Keymap editorral beszerkesztettem, azt amit Celtis kolléga javasolt, és így már használható, köszönöm!Ami fura:
- a userdata/keymaps/gen.xml fájlban (ezt írja az addon) a stop gombot így ismerte fel: <fullscreenvideo><keyboard><key id="224">stop</key></keyboard></fullscreenvideo>
- ha ssh-n beírom hogy irw, akkor elvileg ki kellene adnia az éppen lenyomott billentyű kódját ez alapján a tutorial alapján. Nekem meg se nyikkan, hiába nyomok biztosan jól működő gombot.Szóval egyelőre működik, de nem a legelegánsabb. Esetleg tippek itthon beszerezhető fizikai távirányítóra, ami tuti megy RPi-vel? Az ágyúval verébre lenne a Logitech Harmony, de addig még egy-két dolgot kipróbálnék.
-
schferenc77
aktív tag
Aztaaaa
Melyik az a sor, ami a stop-ot back-ké teszi?
Azt már elértem keymap editorral, hogy a stop a back a legtöbb esetben, de sajnos videólejátszáskor is back-et ért, és nem stop-ot :-)
ezért lenne jó, ha látnám, hogy melyik az a két sor/szekció?Továbbra is B tervként: másik fizikai táv, amin garantáltan jól működik?
és még egy: azt ki lehet deríteni valahogy, hogy a back gomb megnyomására tényleg nem küld semmit a táv? Pl mielőtt beállítottam volna a stop-os back hack-et (de szép kifejezés), akkor a back gombra, kirakott a projektor a bal felső sarokba egy piros várakozni tilos pikotgramot. Érdekelne, hogy ilyenkor küld-e valamit a táv/projektor, vagy nem is küld semmilyen jelet?
-
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Libreelec + Benq projektor problémám van: a projektor távjával szeretném irányítani az RPi-n futó Libreelec-et. Zömében rendben van, de sajno a távnak a "Back" gombjára nem reagál a Libreelec. Maga a gomb működik, mert a projektor saját menüjében tudom használni. Felraktam a keymap addon-t, de a back buttont, ha megnyomom, mintha nem ismerné fel. Jelenleg a stop gombra programoztam a back actiont (itt is kérdés, hogy melyik a teljesen hagyományos egy szinttel feljebb action), itt látszik is, hogy beírja a számát (valami 255 talán). Ha ugyanígy a back gombot nyomom meg, amikor kéri, hogy nyomjam meg az új gombot, akkor nem ír be semmilyen számot, mintha nem is érzékelné. Hogyan tudom kideríteni, hogy ténylegesen látja-e a Libreelec a gombnyomást, illetve, hogy mi az ID-ja a lenyomott gombnak?
B tervként milyen távirányítót tudtok javasolni (fizikai, nem mobilos) RPi-hez, Libreelec kombóval?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Felmerült egy ötlet bennem, nem tudom, mennyire megvalósítható RPi-vel és a hozzá kapcsolód cuccokkal:Egy felső függesztésű sínpályán kell egy kb. 6-7 kg-os terhet előre/hátra mozgatni két végállás között kb 2m hosszan. Eredetileg és jelen állás szerint is egy önállóan kapcsolható (RF távirányítóval) redőny csőmotorral oldanám meg (kb. 17 fordulat percenként, 10 Nm max nyomaték), a csőmotorra lenne rákötve az előremenő és visszatérő zsinór és ezzel mozgatnám a kocsit a pályán (kb mint a redőny, csak vízszintesen, nem függőlegesen). Ezek eléggé szélesek (50cm a legrövidebb, nekem elég lenne 20-30 cm hossz) ezért gondoltam valami kisebb méretű motorral oldanám meg. Ötlet, hogy merre induljak el?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Nekiállnánk a projektorozásnak otthon (egyik szobába fix vászon és projektor, amihez egy Pi adná a lejátszót). A kérdésem:
- létezhet projektorban CEC support?
- ha nincs CEC, akkor mi a leginkább plug-and-play távirányító megoldás RPi-n futó Openelec-hez? A mobilos app nem játszik. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Az RPi3-nak van saját BT és wifi portja. ez azt jelenti, hogy egy megfelelő image-t rakok rá, és máris csatlakozhatok az otthoni wifire? Vagy kell még antenna hozzá, forrasztani stb?
-
schferenc77
aktív tag
ok, értem. Tehát vagy tudja rendesen kezelni a kijelzőt a Max2Play, vagy nem, és akkor másik disztro.
Esetleg olyan RPi-n futó Squeezebox alapú OS-t tudtok mondani, amely támogatja a multiroom playereket? ami miatt megtetszett, hogy Max2Play-jel egy RPi-n több playert is tudok definiálni. Nekem a HDMI kiementen most a nappaliban lévő soundbar szólal meg, az USB-s BT adapteren keresztül a gyerkőcnél egy BT hangszóró, és a (még beszerzendő) RaspyPlay4 hangkártyán pedig a konyha szólalna meg (max 10m vezetékhosszon belül van mind). Így nem kell szobánként 1-1RPi :-)
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Két kérdés:
Raspberry 7" touch kijelző: mennyire disztro függő, hogy milyen a használhatósága? Egy Max2Play disztróval próbálkoztam a JiveLite-ot beizzítani egyelőre csak normál HDMI-n keresztül (egy 28"-os monitorra kötve), de eléggé akadozott, amikor a menüben (Jivelite) kalandoztam. A végállapot egy 7"-os gyári kijelző lenne, de ha ott is ennyire akadozik (kb. mint egy régebbi Android, 1-2 mp-et gondolkozik képernyő váltás előtt), akkor nem ruházok be.Kijelző+hangkártya: Egy RPi-re raknék egy RaspyPlay4 hangkártyát, és az egészre egy 7"-os kijelzőt. Kérdések:
- ehhez mennyire kell forrasztgatni, vagy csak plug and play?
- belefér-e az az egész a gyári kijelzőhöz kapható házba? Az ok, ha esetleg az RCA aljzatokat ki kell vágni, de egyébként belefér? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
A Pi3-asnak a jack kimenete már normálisabb, mint a korábbi verzióké? Vagy továbbra is felejtős?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
bally4 #21491 üzenetére
Ez volt nekem is a tippem (spéci nem angol karakterek a megosztás nevében), de akkor sem lett jobb, ha vigjatek-ra neveztem át. Illetve még egy ellenérv: az RPi-n sokkal gyorsabban megy a betallózás.
ezek szerint a wetek ennyivel lassabb? Még azért megeresztek egy support ticketet hátha... -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémába futottam bele:
van egy RPi2-esem, openelec 5.x verzió. Forrásként fel van véve 5-6 nfs-es cél, és ezekbe direktben lépegetek bele a kedvencekből. Sebességben teljesen okés, 1-2-3 mp alatt betallóz a fileok közé a menüből.Van egy Wetek openelec box, ugyanez a felállás (nfs linkek forrásként és kedvencekben), és mégis, ha 10-15 almappánál többet tartalmaz az adott mappa, akkor 3-4-5 mp-ig is gondolkozik, mire betallózza. Ez a mappastruktúra:
NAS
Videók
Akció (55 almappa, 5 file a gyökérben)
Kaland (3 almappa)
Vígjáték (42 almappa, 14 file a gyökérben)A Vígjátékokba belépni (akár felsőbb szintről, akár almappából visszalépve) 8-10 mp, a Kaland-ba pedig 2-3 mp.
Mi a bánat lehet ezzel a dobozzal? Próbáltam már smb-n felvenni a forrásokat és így a kedvencekbe, de úgy sem lett jobb.
Médiatár nincs felépítve, de nem tudom, ha sima file böngészőben ilyen gyenge, akkor mit kezdene egy 50-60 filmes médiatárral? Vagy csak én szúrok el valamit? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Wetek Openelec dobozom, és szeretném a Confluence skint szerkeszteni. Meg is találtam a home.xml-t itt: /usr/share/kodi/addons/skin.confluence
Hogyan tudom szerkeszteni? Írásvédett az egész, nem enged semmit módosítani. -
schferenc77
aktív tag
válasz
Celtis #21149 üzenetére
ok, ettől féltem. Ugyanis a Pi-n a Hybrid Repoból elérhető CCM for Helix skint használom. A Hybrid Repo-t viszont hibába raktam fel a Wetekre, nincs benne CCM for helix skin.
A fő ok, amiért a CCM-et használtuk: ebben lehet a főmenübe olyan custom menüpontot rakni (egyedi háttérképpel), ami direktben egy adott hálózati mappában lévő filmekhez vitt. Tehát fájlokként/mappaként jelenítette meg a filmeket, nem volt fanart-os csili-vili médiatár. Nagyszülők használják, így fontos, hogy könnyen lehessen navigálni :-)
Esetleg olyan skin, amiben van ilyen egyedi menüre lehetőség? Aeon Nox van fent most, itt is van custom menü, de ott nem lehet a file source-okra ugrani...
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
egy Pi2-őn futó Openelec/Kodi beállításokat mivel/hogyan lehet a legegyszerűbben egy Wetek Openelec dobozra átvinni? XBMC backup add-on esetleg? ez átviszi a telepített skineket és azok beállításait is?
A wetekben van DVB-C tuner is. ahhoz hogy a TV-t tudjam rajta nézni, csak bedugom a koax kábelt a végébe, és az Élő TV beállításokra megyek, vagy van még más varázslás is? digi a szolgáltató.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Az RPi 3-nak még mindig ugyanaz az osztott USB/LAN problémája van, mint a korábbiaknál? Az Odroid C2 szerintem pont emiatt már jobban megérné. Azon van már android is rendesen, tehát jóval szerteágazóbb. Ok, hogy posta az többi a Hardkernel-től, de nekem vonzóbb ezzel együtt.
-
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #14638 üzenetére
Valaki erre az Android-os kérdésre plz :-)
@Benoe77: köszönöm a linket, én is nézegettem már ezt az IKEA-sat, de nem találtam a pontos infókat. Vettem egy hasonló 2 portosat az OBI-ban, de az egy telefont nem bír feltölteni 6-8 óra alatt olyan lassú...
Azt tudja valaki, hogy egy sima digitális multiméterrel meg tudom-e mérni, hogy hány amperrel tölt ez a két portos csoda?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy egy RPi-re vagy klónjára Android-ot heggesszek, és 5-7"-os touch screenen jelenjen meg a kép, és lehessen tapizni?
Orange Pi-re van gyári 4.4-es Android, de kérdés, hogy azon megy-e a hivatalos RPi display? Vagy mire kell figyelni, ha veszek 5"-os akármilyen touch lcd-t az aliexpress-ről? Mennyire OS függő, hogy működik-e a touch vezérlés is? Azt hisezm az RPibolt.hu-ban mondta az eladó, hogy van olyan touch screen-jük, ami HID eszközként látszik az rpi-n, tehát nagy eséllyel minden os-en fog működni (és nem kell modulokkal és kernel fordítással vesződni). -
schferenc77
aktív tag
Szia,
bocs, kicsit elírtam: max_usb_current=1, ezt kell a boot/config.txt-be beleírni. Ezzel biztos elég naftát ad az USB-re, természetesen a töltőd ha nem elég nagy, akkor kapod a szivárvány kockát a képernyőre (ezzel jelzi a pi, hogy kevés a töltése), és nem fog menni az usb eszköz.
Szóval usb mount-ra valaki?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van itt valaki, akinek sikerült USB-s CD olvasóval audio CD-t mountolni RPi-n már? USB CD-t látja a rendszer, ha bedugom, áram elég neki (max_current_usb=1), és mégsem tudom mmountolni. Squeezebox-on szeretnám a CDplayer plugint beállítani, de ahhoz első körben a cdromot kéne látni. Win alatt persze megy, mint az álom, de nekem Pi-n kéne
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Max2PLay-t használok RPi-n, Squeeze playernek. Szeretnék egy BT-s USB-s hangszórót rákapcsolni, de elakadtam. Az USB-n szépen látszik az eszköz:
root@Etkezo:~# lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 1395:002c Sennheiser Communications
root@Etkezo:~#Ugyanakkor az alsa már nem látja:
root@Etkezo:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
Subdevices: 8/8
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
Subdevice #4: subdevice #4
Subdevice #5: subdevice #5
Subdevice #6: subdevice #6
Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
Subdevices: 1/1
root@Etkezo:~#dmseg-ben ezt látni, mintha nem tudná elindítani a kártyát:
4.223854] usb 1-1.4: Product: Sennheiser BTD 500 USB
[ 4.376539] udevd[159]: starting version 175
[ 4.741657] random: nonblocking pool is initialized
[ 6.134638] bcm2708_i2c_init_pinmode(1,2)
[ 6.232371] bcm2708_i2c_init_pinmode(1,3)
[ 6.820415] pcm512x 1-004c: Failed to reset device: -5
[ 6.998642] pcm512x: probe of 1-004c failed with error -5
[ 7.228054] bcm2708_i2c 20804000.i2c: BSC1 Controller at 0x20804000 (irq 79) (baudrate 100000)
[ 7.471742] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CPU DAI (null) not registered
[ 7.705319] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 7.870610] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 8.042740] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 8.067964] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 8.087896] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 9.279669] input: Sennheiser BTD 500 USB as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.3/0003:1395:002C.0001/input/input0
[ 9.300030] hid-generic 0003:1395:002C.0001: input,hiddev0,hidraw0: USB HID v1.11 Device [Sennheiser BTD 500 USB] on usb-bcm2708_usb-1.4/input3
[ 9.318374] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 9.347893] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 9.367868] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 9.392572] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 9.417881] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 9.441521] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 13.186700] EXT4-fs (mmcblk0p6): re-mounted. Opts: (null)
[ 13.655781] EXT4-fs (mmcblk0p6): re-mounted. Opts: (null)
[ 14.428469] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 14.460321] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 14.497922] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 14.531963] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 14.566401] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 14.596902] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 24.518863] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: hardware isn't capable of remote wakeup
[ 26.115175] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xCDE1
[ 36.826467] Adding 102396k swap on /var/swap. Priority:-1 extents:2 across:110588k SSFS
root@Etkezo:~#Hogyan lehetne életre lehelni? Az USB eszközt szépen felismeri, de hangeszközként már nem. Milyen parancsokkal induljak el?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Raspberry B+-os verzión futó Openelec-en hogyan tudok hangerőt állítani? A távirányító hangerő gombjai nem játszanak, a jack dugón jön ki a hang, és azt kellene vagy valami on-screen buttonnal állítani, vagy a raspberry-n fizikai gombokat rávarázsolva (pl GPIO portokra). Érintőképernyős zenelejátszó lesz (ha el nem szúrom), ezért kellene on.-screen vezérlés, vagy fizikai gombokra valami. egyáltalán OE alatt milyen Linux disztro fut?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
RPi B+ -ra rá lehet valahogy wifi antennát kötni? Nem elég a sima USB-be duható mini méretű stick, hanem rendes SMA csatlakozós antennát szeretnék rárakni. Egy spéci házba menne, és félek, hogy a sima mini dongle-t nagyon leárnyékolja a ház, ezért gondoltam sma csatisra.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Valakinek van ötlete arra, hogy egy sima kapcsolóval hogyan tudnám a hdmi kimenetet vagy egy USB-t megszakítani? A következő miatt kellene: adott egy RPi, amin van egy 5"-os HDMI-n kapcsolódó érintő kijelző, ami USB-na kapja az áramot. OE futna rajta, zenelejátszóvá butítva az XBMC-t. Szeretném úgy kikapcsolni az érintőkijelzőt, hogy a Pi ne kapcsoljon ki. Erre kellene megoldás.Vagy a B terv, hogy olyan képernyővédőt rakni a Pi-re, ami fekete háttéren egy órát jelenít csak meg. Így éjjel sem zavaró, és érintésre visszakapcsol...
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok,
RPi2-vel meg lehet normális minőségben oldani a TV adas vetelet? Digi kabeles TV, es gondoltam, milyen szep es egyszeru lenne, ha nem kellene a TV es az RPi kozott valtogatni, hanem a TV-t is a RPi-n lehetne nezni. Minoseg, csatornavaltas sebessege milyen? Valami dummy userguide van errol, hogyan kell ilyet osszehozzni? Egyáltalán mennyire épül be az Openelec Kodi feluletebe a TV-s rész? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Ha van egy RPi B+-ion futó Openelec 5.0.1-em beállítva, akkor ha átrakom a kártyát RPi 2-be, akkor gond nélkül fog menni? Az OE 5.0.1 támogatja már az RPi 2-őt is, ha minden igaz.
Vagy továbbra is backup/restore settings a jó megoldás? Erre mi a leghülyebiztosabb mód? Láttam valami backup add-ont is, de még sosem használtam. Nincs széthekkelve az OE, egyedül a port.hu scrapper, ami extra az alap konfighoz képest. Ezt újra kell telepítenem backup/restore settings előtt, vagy van olyan mód, ami ezt is átviszi?
-
schferenc77
aktív tag
válasz
golya87 #10506 üzenetére
Na, kezd már elfogadható sebssségű lenni az RPi :-)
Nekem médialejátszóként van, semmi más nem fut rajta (OE 4.2), de azért menüben itt-ott harmatos. Bár most kicsit körbegugliztam kártya PC ügyben, és a rgéi nagy kedvencem, az Odroid-is kiadott C1-es néven egy erősebb speckójú cuccot 35USD-ért (ami itthon 44EUR). Kb. itt szokott indulni az RPi ára is itthon, tehát ha azt nézem, ugyanazért a pénzért Odroid esetében kapok gigabit-es LAN-t, quad core 1,5GHz-es CPU-t, a GPU is erősebb és van eMMC támogatás. Ha lenne rá OE port, akkor egyből vennék is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged