-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
pelgrim_v1 #48428 üzenetére
Csendes disco fülesek? ~500 USD/10 db az Amazonon.
-
cinemazealot
addikt
válasz
azbest #48292 üzenetére
SMS küldést meg lehet oldani internetes szolgáltatás hívogatásával is. Olcsóbb is és nem kell célhardver, csak hálózati kapcsolat meg néhány cURL hívás. Ha ezt is elkaszálná az áramszünet (mert mondjuk koaxon jön a net), akkor meg mobilnetes router, oszt' jóccakát.
Vagy egy tápon ülő okostelefon.
-
cinemazealot
addikt
válasz
rostiron #48215 üzenetére
Nem ismerem a Volumiot, de egy zenelejátszónak 4 GB RAM-ot előírni kicsit túlzásnak érzek. Nyilván a fejlesztők a legjobb felhasználói élményt akarják, ezért javasolják a minél több RAM-ot. Főleg, ha a zenelejátszáson túl memória igényes(ebb) szolgáltatásokat is szeretnének engedni futtatni (pl. GUI, realtime resampling stb.).
De ahogy mondtam, ha árban nincs különbség, lőj a 4-esre, és legfeljebb később mást is ki tudsz majd rajta próbálni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
rostiron #48211 üzenetére
Ha véglegesen erre a célra akarod használni mindenféle egyéb feladat rábízása nélkül, akkor kérd a 3-assal. Ha viszont kíváncsi természetű vagy és elképzelhetőnek tartod, hogy idővel egyéb feladatokat is szánsz a Pi-nek, akkor kérd az erősebb 4-essel, legfeljebb teszel rá hűtőbordá(ká)t.
-
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #45328 üzenetére
Passzív infra érzékelő?
Én ezzel építettem meg a fürdőszobában egy óraként is funkcionáló LED sor alapú hangulatfényt (mozgásra lassan feldereng, retinát megóv, mozgás megszűntével 1 perccel később 20 másodperc alatt elsötétedik). De ebből többet is akaszthatsz egy Pi-re, és bármelyik triggerelhet zenelejátszást. Akár még úgy is leprogramozhatod, hogy a különböző érzékelők különböző hangeffektet játsszanak le.
(Zene- és videólejátszást a halloweeni kapucsengőhöz próbálgattam... a szomszédok legnagyobb örömére.
)
-
cinemazealot
addikt
Hardveraprón (de talán más apróhirdetési felületeken is) be lehet állítani hirdetés figyelőt, de itt van RSS is, ha az szimpatikusabb. De mondom, mivel a Pi most hiánycikk, valószínűleg ébernek kell lenned és gyorsan kell döntened, ha nem akarsz egy jó üzletről lemaradni.
Külföldi forrásról nem tudok nyilatkozni.
-
cinemazealot
addikt
A 2 és 3B modelleknek csak 1 GB RAM-ja van. Ha szimplán csak Pythonban akarsz programozni, hogy valamit érzékelj és/vagy működtess vele, ahhoz ez bőven elég. De még ha médialejátszóra vágysz, arra is elég az x264 kódolású, max. 1080p felbontású tartalomhoz (de az x265-öt is viszik max. 720p felbontásig).
Az ár nehéz kérdés. Én még 8 ezerért vettem anno 2B-t használtan. A hardveraprón most a 2/3 modellek 10 fölött kezdődnek, és nagyon hamar elkapkodják őket. Résen kell lenni.
Kiegészítőkből kell egy stabil táp (én a mozgásérzékelővel vezérelt, pontos időt is mutató LED soros fürdőszoba világításomhoz pl. egy finomhangolható 5V-os LED tápegységet használok) és egy nagyon élénk fantázia ahhoz, hogy el tudd dönteni, mit szeretnél építeni abból a kismillió komponensből, amit rá lehet akasztani egy Pi-re.
-
cinemazealot
addikt
válasz
BestofJAVA #45091 üzenetére
A tévé távirányítóját hogyan csatlakoztattad a Pi-hez, amitől az megszűnt működni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
golya87 #44943 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy az "olcsó gép tanulásra" élményhez nem feltétlenül szükséges maradéktalan desktop szolgáltatás. Ha nagyon szükséges, képes arra is, igaz, tényleg csak kompromisszumosan, de csak azért, mert a mai GUI-t igénylő alkalmazások (pl. egy szimpla Word) olyan szintű erőforrást emésztenek fel, amivel még egy ma kapható alsó házas x86 architektúra is csupán "kompromisszumos". A desktop élményt ráadásul ma már alig kell tanulni, annyira intuitív.
A Pi ezzel szemben sokkal több lehetőséget ad a hardver közeli és/vagy konzolos élmény elsajátítására. Ha tehát nem csak egy mezei júzer akarsz lenni, hanem teremteni akarsz valamit, ami villog, pittyeg, zenél, érintő kijelzőn saját GUI létrehozására ad lehetőséget, millióféleképpen érzékel, alapszintű képfeldolgozásra képes, esetleg ráaggatott aktuátorok segítségével megmozdul, arra tök jó a Pi, még a korábbi generációk is.
-
cinemazealot
addikt
válasz
wassermann #44920 üzenetére
Szerintem ez túlzás. Arra, amire eredetileg kitalálták őket, máig tökéletesek. Ez pont az a család, amit egy bizonyos szintnél tök fölösleges radikálisan továbbfejleszteni, mert az már egy másik platform vadászterülete (piaca) lenne. Vagy nem értelek.
Kifejted, mit hiányolsz, amit szerinted muszáj a Pinek tudnia, de még nem elérhető más platformokban?
BTW, szintén Pi2B-t használok és egy Pi3B dobozában várja a közel jövőbeni bevetését.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bollokcs80 #44557 üzenetére
A forintra átváltás nem egyértelmű. Ha ugyanis a Pi fogyasztása "átlag" fölé emeli az energia felhasználásodat, akkor az ennél jóval többe fog kerülni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
KaiotEch #44530 üzenetére
Nekem a kisebb méretű érzékelőm van, amit egy fürdőszobai LED sor felkapcsolására használok (hogy éjszaka ne égesse ki a retinám a mennyezeti lámpa, illetve a LED soron lássam a pontos időt
). Ez jelenleg az ajtó fölött van kb. 220 cm magasan, így amikor belépünk azonnal érzékel. Viszont a fürdőszoba ajtóval szembeni részén lévő kádban sokszor van, hogy kalimpálok és nem vesz észre. Ez lehet, hogy azért van, mert a Fresnel-lencséje nem elég jó, vagy mert fürdéskor a kád fölötti meleg levegőtől nem tud engem megkülönböztetni, de pl. amikor a törölközővel kezdek legyezni, akkor már észrevesz.
Egyébként ugyanezzel a Pi-vel csináltam már Halloween-i házfalra vetítős dekorációt is: a Pi végtelenítve loop-olt egy videót egy projektoron keresztül (sötét erdő, pislákoló csillagok, széltől nyikorgó fák, bagolyhuhogás, elszálló denevér stb.) és amikor a gyerekek megnyomták a kihelyezett csengő nyomógombot, a táj fölé berepült egy szellem, majd vigyorogva továbbállt. A hang minőségére nem volt panasz, pedig a Pi saját jack kimenetét erősítettem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PistiSan #44343 üzenetére
Sajnos ha NAT-olva vagy, elég macerás lesz bejutni kívülről. A TeamViewer is a külső szerverét használja arra, hogy összekösse a klienseket, legyenek azok akárhány NAT mögött is. A módszer viszont -- amit ők alkalmaznak -- házilag is kialakítható (nekem már sikerült Android alatt, ahol akárhol, akármilyen mélyen működő klienseket tudtam összekötni), noha nem feltétlenül lesz általános célra felhasználható, hiszen a kapcsolódás után a kommunikációs protokollt Neked kell diktálnod: UDP Hole Punching. Ez az eljárás tehát csak a kapcsolódást biztosítja, hogy milyen protokoll alatt folytatod a kommunikációt, az már Rajtad múlik. Továbbá szükséged lesz egy kinti szerverre (ez lehet bármilyen apró VPS), ami folyamatosan tárolja, hogy az otthoni neted milyen publikus IP cím alól érhető el.
Az eljárás lényege voltaképpen a kapcsolódás útválasztóinak átverésén alapul. Egy router ugyanis csak akkor enged vissza (kintről befelé) egy csomagot, ha tudja róla arról, hogy az egy korábbi kifelé irányú csomagra adott válasz. A cél tehát az, hogy elhitessük vele azt, hogy ami kívülről próbál bejönni (Te próbálsz haza "telefonálni"), az egy bentről induló "kiabálásra" adott válasz. Ezért miután mindkét fél megismeri a másik fél publikus IP címét, elkezdik egymást megsorozni apró UDP csomagokkal (fontos, hogy nagyjából egyszerre kezdjék ezt el). Ha az "elárasztás" kellően sikeres, a kapcsolódásban részt vevő routerek idővel elhiszik, hogy a bentről és kintről érkező csomagok egymáshoz tartoznak, így a kapcsolat idővel fixálódik, a két fél (a NAT mögötti otthoni géped és Te kintről) pedig képes lesz tartósan is kommunikálni. Innentől már csak a hogyan a kérdés.
Az implementálásban engem egyébként ez a cikk segített.
A probléma persze még mindig az, hogy a kapcsolódáshoz valahogy kezdeményezned kell otthonról a csomagküldést, máskülönben nem fogsz tudni kivel összekapcsolódni. Tehát a lyukütéshez fog kelleni egy olyan csatornán indított trigger (pl. mobilon, mobilneten vagy akár vezetékes telefonon keresztül), ami az otthoni netedtől független.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Petikeje #43852 üzenetére
Ha a nyomtatónak erősáramú kapcsolója van, akkor azt fixen "be" állásba billentve egy GPIO-ról vezérelt relével tudod alatta kapcsolgatni a 230 V-ot. Ha a nyomtató nyomógombbal kapcsolható be, akkor bele kell nyúlnod és a nyomógomb kapcsait kell kivezetni akár ugyanerre a relére, épp csak a vezérlőjelét kell másképp szabályozni.
-
cinemazealot
addikt
Mit szeretnél "gyakorolni"?
- Média lejátszó (pl. KODI-t futtató LibreELEC) telepítését? Arra nem szükséges Pi4, elég Pi3 vagy akár Pi2 is.
- Linux alapú rendszer telepítését és konfigurálását, testre szabását? Arra bármilyen levetett PC alapú netbook alkalmas lehet.
- GPIO programozhatóságát? Arra is elegendő a régebbi Pi3 vagy Pi2.Akár egy használt Pi2/Pi3, akár levetett netbook mellett döntesz, olcsóbban kijöhetsz, mint bármelyik Pi4-gyel.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cog777 #43614 üzenetére
Ez nagyon tetszik.
Feltűnt viszont, hogy itt folyamatosan offolunk, ezért mivel a PH!-n nem volt témába vágó (pixel art, 2D pixel grafikával foglalkozó) topic, nyitottam egyet! Ha van rá igény, folytassuk ott a diskurzust!
-
cinemazealot
addikt
válasz
tiborv #43570 üzenetére
Ja, hogy a böngészőben olyan dolgot csinálnál, aminek non-stop kéne mennie, de mivel mobilon a képernyő lelövésével a folyamat megszakad, ezért kényszerülnél erre az áttételes megoldásra?
Nem vagyok biztos abban, hogy erre a Pi lenne a legalkalmasabb HW. Esetleg valamilyen izmosabb Pi4. Viszont árban akkor már ott lehetsz, mintha vennél használtan egy egyszerűbb notit vagy netbook-ot, esetleg valamilyen egyéb mini PC-t (pl. BRIX, NUC), amire aztán feltelepíthetsz bármilyen asztali OS-t.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tiborv #43568 üzenetére
Nem teljesen világos számomra az igényed. Ha csak egy böngészőre van szükséged és eleve távolról akarod azt elérni, akkor miért nem böngészel eleve a mobil eszközről? Vagy fontos, hogy még mobil eszközről is egy natívan asztali környezetet láss? Mert ha csak az otthoni hálózati környezet a fontos, arra meg ott a VPN.
-
cinemazealot
addikt
válasz
pube111 #43566 üzenetére
Mindenképpen le kell töltenie, ha helyben történik a dekódolás. Csak nagyon nem mindegy, hogy lejátszás előtt egy menetben (illetve időszakosan), vagy lejátszás közben stream-elve. Egy hálózati hiba utóbbi módszert teljesen hazavághatja és semmi nem fog megjelenni a képernyőn (ha mégis, hibásan). Előbbi módszerrel pedig van esély, hogy akár letöltés közben vagy hálózati hiba esetén is legyen tartalom, amit helyben képes lejátszani.
-
cinemazealot
addikt
válasz
pube111 #43563 üzenetére
Én erre lehet, hogy összedobnék egy Python scriptet. Ha meg nem Raspberry Pi lenne a lejátszó eszköz, hanem egy erősebb PC (akár egy netbook), akkor akár egy teljes képernyős böngészőben futó JS script is képes lehet ilyen effektek (áttűnések, időzítések stb.) lebonyolítására.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pulsar #43406 üzenetére
ffmpeg segítségével elvileg bármilyen általa ismert videofolyamot le lehet menteni. Én MJPEG formátumú streamet generáló TP-Link (TL-SC2020) kamerák képét mentettem le az alábbi paraméterezéssel:
ffmpeg -r 5 -i http://xxx.xxx.xxx.xxx/video.mjpg?mute -r 5 /path/to/save/stream.mp4
Ugyanez úgy, hogy a videón ott legyen az aktuális időbélyeg is:
ffmpeg -r 5 -i http://xxx.xxx.xxx.xxx/video.mjpg?mute -vf "setpts=PTS+(RTCSTART/(TB*1000000)),drawtext=fontfile=/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeMono.ttf: text='%{localtime\:%Y.%m.%d %X}': x=0: y=0: fontsize=12: fontcolor=white@0.9: box=1: boxcolor=black@0.3" -r 5 /path/to/save/stream.mp4
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43294 üzenetére
A megfelelő parancs megtalálásához előbb ki kéne találni, hogy mitől veszíted el a Pi-vel való kapcsolatot egy áramszünet után.
Oda kéne menni rekonstruálni az áramszünetet, és miután felállt a rendszer, közvetlenül belépve a Pi-re meg kéne nézni, hogy van-e hálózati kapcsolata. Mivel mondtad, hogy van, így valószínűleg nem a Pivel lesz gond, hanem a távoli hozzáféréssel. Lehet, hogy áramszünet esetén megváltozik a helyi router publikus IP címe? Mert abban egy dinamikus domain könnyen segíthet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43288 üzenetére
Én megpróbálnék valamilyen szolgáltatást beüzemelni rajta, hogy rendszeres időközönként próbáljon rá a hálózatra, és ha nincs kapcsolat a külvilággal, indítása újra a hálózati menedzsmentjét (ne az egész Pi-t). Lehet, hogy áramszünet után a Pi gyorsabban ébred fel, mint a router, és miután felébredve nem lát azonnal hálót, nem is próbálkozik ismét. Ezt kéne nála megnoszogatni valamilyen démonnal vagy percenkénti ellenőrzéssel.
-
cinemazealot
addikt
Azoknak a játékoknak, amik anno ~64kB-on futottak?
Tudom-tudom, az emuláció és a környezet bizonyára több kraftot igényel. De szerintem ha nem egyszerre akarod ezeket a szolgáltatásokat üzemeltetni, arra fölöslegesen sok a Pi4 sok-sok GB RAM-mal. Gyorsabban és olcsóbban jutsz eszközhöz, ha lősz egy Pi3-at (vagy ha felbukkan, akár egy Pi2-t) apróról.
Legfeljebb ha nem jön be, ugyanannyiért továbbadod. De addig is legalább már volt lehetőséged kézbe venni az eszközt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
SunMount3r #42702 üzenetére
Mielőtt nekiállsz költekezni, próbáld ki megváltoztatni/beállítani az audio_pwm_mode paramétert a config.txt-ben, azzal komoly minőség javulást lehet elérni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
wassermann #42014 üzenetére
Azt nem tudom, hogy pontosan mi játszódik le ilyenkor a Pi-ben, de én azt tapasztalom, hogy a piros LED kivételével minden más fény kialszik. És amikor minden más elsötétült, elveszem a tápját.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Tyson5 #41779 üzenetére
A Pi-t szoftveresen le lehet kapcsolni, bekapcsolni viszont csak úgy, ha leállás után el- majd visszakapcsolod alatta a tápot. A szoftveres lekapcsolásra több megoldás is van, a lényeg, hogy az még a táp lehúzása előtt történjen meg, máskülönben egy félbeszakított írás hazavághatja a memória kártyát.
A legönműködőbb megoldás szerintem az lenne, ha bogozol a Pi-re egy 2 csatornás optocsatolós relémodult, amin az egyik relé egy nyomógombról, majd bekapcsolást követően az egyik GPIO lábról öntartó bekötéssel biztosítja a Pi működtetéséhez szükséges 5 V-ot, a másik pedig a felokosítani kívánt régi erősítődnek akár a 230 V-ját. Így a bekapcsoláshoz elég egy nyomógomb megnyomása, kikapcsoláshoz pedig elég ha szoftverből poweroff-olod a Pi-t. A lényeg, hogy a kiválasztott GPIO tüske poweroff után elengedje a relét (de semmiképp sem előtte), így rögtön kikapcsolás után el is veszi a tápfeszt. Tehát visszakapcsolni ismét elég a nyomógomb.
#41781 wassermann
Bátraké a szerencse. -
cinemazealot
addikt
válasz
scream #41706 üzenetére
Nem tudom, összefügg-e a két dolog, de én egy RPi2B-vel tapasztaltam azt, hogy anyósom DIGI ONT-jére (Fiberhome AN5506-02-FG) dugva egyszerűen elérhetetlen a helyi hálózatról. Egyelőre nem küzdöttem vele, mert nem égetően sürgős, de képtelen voltam megoldást találni rá. Itthoni hálózaton (TP-Link/D-Link switchekkel és routerrel) ugyanaz a Pi ugyanazzal az OS-sel (a 2019 őszén aktuális LibreELEC) tök jól ment.
Neked milyen hálózati eszközeid vannak?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Tarokk79 #33719 üzenetére
Nem én fogom megmondani a tutit, de én valószínűleg feltolnék rá egy Raspbiant és kipróbálnám az összes alapvető szolgáltatását:
1. Miután megvan a feltelepített microSD kártya, elindul-e vele a gép?
2. Látok-e tartalmat mindkét HDMI kimeneten?
3.a) Érzékeli és kezeli-e 2.0-ás eszközöket (pl. billentyűzet, egér) az összes USB aljzaton keresztül?
3.b) Érzékeli és kezeli-e 3.0-ás eszközöket (pl. pendrive) a 3.0-ás USB aljzatokon keresztül?
4. Tudok-e kábeles (Ethernet) hálózati kapcsolatot létesíteni? Hozza-e a max. sávszélességet?
5. Működik-e a WiFi? tudok-e kapcsolódni az otthoni hálózathoz?
6. Működik-e a Bluetooth, tudok-e kapcsolódni BT eszközökhöz?Nyilván érdemes lehet a kamera csatlakozóját is kipróbálni, de ahhoz kamera és megfelelő program kell, nem tudom, ezekkel rendelkezel-e. Ugyanígy a GPIO tüskéit is hosszasabban lehetne csak 100%-os bizonyosággal lecsekkolni.
Ja, és hosszú távon elgondolkoznék egy nagyobb bedobó nyílású és térfogatú postaláda kialakításán. Nekem költözés után az egyik első dolgom annak megépítése volt.
Azóta (12 éve) talán csak egy nagyobb csomag várt meg a kerítés kövön.
-
cinemazealot
addikt
Egy ideje nem volt szükségem új Pi-re, de amikor megjelent a Pi3, engem kifejezetten zavart, hogy a rádiók állandóan ott vannak és szívják a naftát, erőforrásokat stb. anélkül, hogy nekem szükségem volna rájuk. Ha "rádiócsendet" szeretnék a Pi-n, akkor az ne akarjon csak azért is állandóan hallgatózni/kiabálni.
Hülyeség vagy sem, nekem valamiért még mindig a Pi2 az etalon.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
kets520 #33380 üzenetére
Én ezt úgy oldanám meg legegyszerűbben, hogy ráakasztanék a Pi-re egy 3,5"-es LCD érintő kijelzőt és telepítenék rá egy LibreELEC-et. Ebben elmentem a kedvenc csatornáim URL-jét playlist formájában, majd igény szerint beállítanám, hogy bekapcsoláskor melyik induljon el automatice. Igény szerint egy pofás kis dobozba is be lehet bugyolálni az egészet, a hangszórót meg a 3,5 mm-es jack-en kivezeted.
-
cinemazealot
addikt
Az előbbi linket megnézted?
Elég egyértelmű: ha valami Half, akkor az azt jelenti, hogy a két szem által látott kép fele felbontással szerepel a video sávban.
Tehát egy összességében Full HD (1920×1080) felbontású, de HSBS tartalmú videó két darab 960×1080 felbontású képrésszel operál, amiket megjelenítéskor duplájára kell nyújtani. Ha a videó (full) SBS lenne, akkor az azt jelentené, hogy két darab 1920×1080 képrész van "összeragasztva", azaz a teljes videó sáv felbontása 3840×1080 (dupla Full HD). Ez viszont lehet, hogy már megfeküdné egy RPi gyomrát.
Feltételezem, hogy a TAB és HTAB ugyanígy értendő csak függőlegesen:
- TAB: 1920×2160 felbontású sávban két darab 1920×1080 felbontású képrész,
- HTAB: 1920×1080 felbontású sávban két darab 1920×540 felbontású és megjelenítéskor duplájára nyújtandó képrész. -
cinemazealot
addikt
SBS vs. HSBS, azaz Side By Side vs. Half Side By Side, valamint ugyanezen analógián a TAB: Top And Bottom és ennek Half megfelelője. A függőleges elrendezést szokták még OU (Over-Under) jelöléssel is hivatkozni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32206 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
Murdock1981 #32201 üzenetére
és Cold5
Ha kintről akarsz hozzáférni egy eszközhöz, mindenképpen kellhet egy dinamikus domain név (hacsak nem változik nagyon ritkán az IP címed, és kapcsolódsz az otthoni netedhez azon keresztül). Dinamikus domain nevet pl. a noip.com-nál lehet regisztrálni (én anno itt tettem), amihez vagy a router-ed köszön be rendszeres időközönként (ha tudja kezelni a protokollját) vagy bármelyik a belső hálódon 24/7-ben üzemelő géped, amin futtatod a noip frissítő kliensét (linux, win, mac). Ezzel a domain szolgáltató hozzárendeli az IP címedhez az Általad kiválasztott domain nevet, így ha a internet szolgáltatód meg is változtatja az IP címedet (szokása), de mondjuk ez a szkript 5 percenként fut, legfeljebb 5 percig nem lesz az otthoni hálózatod elérhető domain név alapján a világ bármely tájáról.
Ha ezzel megvagy, valószínűleg szükség lesz egy a router-en beállított port forwarding-ra (port továbbításra) is, ami azért kell, mert a domain-nel csak a hálózatodat (a router-edet) éred el, de magát a belső hálózaton lévő gépe(ke)t nem. Ha viszont a domain mellett egy portot is megadsz, azt ráirányíthatod az egyik belső hálón ülő géped valamelyik szolgáltatására. Nálam pl. a Deluge teljesít szolgálatot, aminek van egy web-felület szolgáltatása is (elérhető asztali alkalmazásként is, és szerver daemon-ként is, utóbbi kezeléséhez érdemes feltenni a webes felületet). A web-szerverek általában a 80-as porton szoktak figyelni. Ha a router-eden lévő port forwarding-ot úgy lövöd be, hogy pl. kintről a 9999-es portról legyen az otthoni gépeden futó Deluge felülete elérhető, akkor a router-en a nyilvános 9999-es portot kell ráirányítani a gép belső IP címére és 80-as portjára. Egy webes felületet pedig bármilyen platformról, akár mobilról is elérhetsz, nem kell hozzá dedikált app.
-
cinemazealot
addikt
válasz
istvankisss2 #32129 üzenetére
Ha kicsit visszakeresel több autós megvalósítással találkozhatsz. Arra viszont gondolnod kell, hogy a gyári autós eszközök szélsőséges időjárási viszontagságok (komoly hideg, komoly meleg, pára) és rázkódás ellen is tervezve vannak, a Pi nem. Beépítés után hamar tönkremehet.
A másik az OS. Androidot említed, ami nyilván kényelmes, viszont úgy tudom, hogy a Pi-re szánt disztribúciók nem a legkiforrottabbak. Talán tanácsosabb rögtön egy Androidos tabletre építkezned, így nemcsak az OS, de az érintő kijelző kérdése is meg lenne oldva.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Intel fan11 #31760 üzenetére
Ugye van a RetroPie BT kontroller beállításáról szóló leírása. De korábban elhangzott az is, hogy ez Xbox 360 kontroller, ahhoz viszont ha jól látom, másfajta beállítás tartozik. Nézted már ezeket is?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Intel fan11 #31748 üzenetére
De Raspberry Pi-t sem.Ír Switch konzolt meg Windows PC-t, utóbbihoz USB kábeles összeköttetést említ. A Switch-csel (amennyiben az követte a Wii szisztémáját) valószínűleg Bluetooth-on kommunikál.
Ahogy látom, már mindegy.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Intel fan11 #31746 üzenetére
Esetleg Bluetooth?
-
cinemazealot
addikt
válasz
wassermann #31638 üzenetére
Világos, köszi!
-
cinemazealot
addikt
Hölgyek-Urak! Vannak ezek a "push/rotary encoder" nyomó/tekerő gombok, amiket lehet kapni magukban (mint a linken), de kaphatóak 10 kOhm-os ellenállásokkal megfűszerezve is. Mennyire van jelentősége ezeknek a 10k-s ellenállásoknak? Mi van, ha ezek nélkül kötöm be a kapcsolót a GPIO-ra?
Vagy bármilyen kapcsolóról/nyomógombról is van szó, érdemes őket így illeszteni és nem közvetlenül rákötni őket a GPIO-ra?
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pulsar #31323 üzenetére
"Mi a gond vele?"
Támadási felület a gép ellen. A MySQL Workbench (vagy bármelyik felülettel rendelkező adatbázis kezelő alkalmazás) pedig nem a szerverre telepítendő, hanem arra a munkaállomásra, amelyikről az adatbázisban turkálnál. Szerverre csak az való, ami a feladatai ellátásához szükséges. Az adatbázis turkáló alkalmazás (beleértve a phpMyAdmin-t is) fejlesztő eszköz, az munkaállomásra való.
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31265 üzenetére
Ez nálam is gond volt. A megoldás az lett, hogy a Kodiban a Samba megosztás URL-jébe belevéstem a(z írásra jogosult) Samba felhasználó felhasználónevét és jelszavát. Onnantól kezdve ragyogóan menti a feliratokat a NAS-ra.
-
cinemazealot
addikt
válasz
ludarazs #31218 üzenetére
Most, hogy visszaidézem, a kis csippanás inkább a HDD leállásakor szokott előfordulni, amikor lefékezi a lemezt és parkolóba helyezi a fejeket. Esetleg amikor meghallod, fogd meg, hogy rezeg-e. Ha nem, viszont amikor elkezdesz valamit matatni rajta, és erre felpörög, akkor biztos ez a helyzet.
Akárhogy is, max. valamilyen hangszigetelő dobozolással tudnád elnémítani, hogy asszonyod elviselje.
Vagy kikapcsolod a HDD alvó üzemmódba pakolását.
-
cinemazealot
addikt
A 2B pl. ragyogóan visz minden 50 Mbps alatti bitrátájú filmet.
Persze az MPEG-2 és VC-1 codec-ekről most ne beszéljünk, mert ahhoz, hogy azokat is vigye HW-es dekódolással, licencet kell vásárolni. Licenc nélkül szoftverből próbálja őket dekódolni, ami azért már lehet nyűgös.
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31100 üzenetére
Az én samba megosztásom egy másik gépen volt, a Pi-t csak lejátszásra meg felirat letöltésre használtam, illetve a Kodi-ban a samba megosztás URL-jében a másik gépen létrehozott felhasználójának SMB adatait adtam meg.
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31098 üzenetére
Nekem LE-vel volt olyan, hogy a samba megosztásban lévő filmhez letöltött feliratot nem akarta a film mellé írni, csak memóriában tárolta. A film legközelebbi megtekintésekor persze újra le kellett tölteni. Aztán átírtam a samba megosztások útvonalát (URL-jét) úgy, hogy az tartalmazzák a megadott (írási joggal is rendelkező) felhasználó felhasználónevét és jelszavát is, azóta minden letöltött felirat ott marad a film könyvtárában.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bally4 #31035 üzenetére
Bővebb infó híján zavart érzek az erőben:
"...nagyon alap felhasználás" vs. "Lejön 2-3 film, 2-3 sorozat..."
Sorozat alatt mit kell érteni? Komplett sorozat összes évaddal, vagy csak 2-3 évad, esetleg csak 2-3 epizód?
Mert ha ezeket még seed-eled is, akkor azért van ott forgalom, ami már okozhat terhelést a Pi-nek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
z123456789 #31014 üzenetére
Mottó: "LibreELEC – Just enough OS for KODI"
De valóban így nézne ki pontosabban:
"LibreELEC – Just enough OS for/with KODI"
-
cinemazealot
addikt
Nézd meg pl. a whatismyip.com-on, hogy milyen publikus IP címed van.
-
cinemazealot
addikt
válasz
azbest #30993 üzenetére
Újra és újra elcsodálkozom, mi mindenre képes ez a kis gép.
Köszi a tippet. 7-es értékkel a piros pixelesedés eltűnt, de nagyobb képtartalom változásnál el-elsötétült a kép. Feltoltam 10-re, most stabilnak tűnik.
Aztán kipróbáltam egy GTX1050 és a fenti monitor között egy a Degeczi kolléga által is javasolt átalakítóval, azzal is minden rendben volt (igaz, csak 1280×1024-es felbontást próbáltam).
Köszi még egyszer.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #30980 üzenetére
Ó, baker, féltem, hogy nem lesz sima ügy, de hogy 1920×1080-as felbontáson 60 Hz-en ilyeneket produkáljon rögtön 2 kábel is RPi2B-ről (színes pixelek szerteszét):
Kipróbálom majd más felbontással és frissítéssel is, de nem sok reményt fűzök hozzá.
(#30987) aryes
Nem tudom, még nem szedtem szét a monitort.A forrasztás egyébként nem lenne gáz... de lehet, hogy másik kábelt kell keresnem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Degeczi #30983 üzenetére
Igen, ez egy régi 17"-es monitor, amire azért vetődtem rá, mert nem 230 V-os, hanem 12 V DC tápja van, így egy tápegységről működhet majd az egész a Pi-vel együtt.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
gazso75 #30976 üzenetére
A keretet össze lehet barkácsolni barkácsáruházból származó lécekből, amiket aztán olyan színűre festesz/lakkozol, amilyenre szeretnéd. Az egészhez persze kell majd táp (~4000 Ft), step-down konverter (~300 Ft), lapos és rövid HDMI kábel (~300 Ft, én ezt egyik irányból le akarom fejezni és rá akarom forrasztani a monitor DVI bemenetére), valami SD kártya a szoftvernek (max. 1500 Ft), esetleg valami USB-s aktív hangfal (max. 1000 Ft), hogy ha akar köhögjön is...
...esetleg a vezérléshez lehet valamilyen mozgásérzékelős GPIO-s trükközés, vagy húzol a monitorra egy érintés érzékeny felületet, esetleg a monitor alá a keretre odaszerelsz egy régi trackballt, netalántán mikrofon és hangvezérlés (én ezt tervezem)...
...aztán ha az egész működik, el lehet gondolkozni azon, hogy akarsz-e belőle tükröt. Ekkor jön még rá valamilyen plexi/üveg lap meg félig áteresztő fólia, idáig nem gondoltam még végig, ez nálam első körben nem is cél.
-
cinemazealot
addikt
válasz
gazso75 #30971 üzenetére
Én egy ezresért vettem egy 17"-es DVI bemenetes LCD monitort aprón, ami 12 V-os tápról megy. A táp után teszek egy step-down konvertert, arról megy majd a RPi, a monitort pedig majd vagy egy mozgásérzékelő vagy maga a RPi fogja kapcsolgatni. Falióra, hírújság, időjárás, netteszt/ping státusz (szokott rakoncátlankodni a szolgáltatóm, ezért monitorozom)... mindez egy okostükör projektben, a monitort megfosztva az eredeti burkolatától, extrém lapos kivitelben... én ilyesmit készülök elkövetni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Szakbarbár #30342 üzenetére
Én a terhelésre gyanakszom. A HUB passzív vagy aktív?
-
cinemazealot
addikt
Szia! Én nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Steam-es játékok nem fognak menni a Pi-n. Még ha el is volna indítható egyik-másik, szaggatni fog, mint állat. Arra inkább egy integrált GPU-s x86 alapú mini PC lenne jó egy SSD-vel, de azon is csak az egyszerűbb (kisebb grafikai igényű) játékok fognak elfutni szaggatás nélkül. Bár mintha láttam már volna futni Pi-n Unreal Tournament 1999-et (halovány emlékkép, nem vagyok biztos benne), de az nem is egy mai játék.
Mindez persze a RetroPi-os felhasználást nem befolyásolja, arra nyilván jó lesz ez a kis gép.
-
cinemazealot
addikt
válasz
sztanozs #29020 üzenetére
Ezt én is furcsálltam: amikor belépek a YouTube kiegészítőbe, én sem kattintok a Bejelentkezés menüpontra, csak Keresés (ahol egyébként ott látom a korábbi kereséseimet), Új keresés és mehet is a móka. Viszont amíg nem volt meg a saját API key-em, folyamatosan dobálta a napi limit hibát.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28995 üzenetére
Ez azért van, mert a YouTube addon egy a fejlesztő által előre beállított API kulccsal lett üzembe helyezve és mivel minden friss telepítés ezzel indul el (sok millió egyéb felhasználó gépén), a YT szerveroldalról úgy tekinti, hogy ez egyetlen azonosított kliens számára túl sok filmnézés napi szinten. A megoldás az, hogy létrehozz egy saját API kulcsot, amivel így kizárólag a Te filmnézéseidet fogod azonosítani a YT felé.
Saját YouTube API kulcs (API key) létrehozásához itt van egy tutorial.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Janaboy #28877 üzenetére
Ugyan még nem üzemeltem be, de eBay-ről vettem egy 5 V/6 A-es LED tápegységet kb. 1800 Ft-ért, ennek van egy kis potmétere a kimeneti feszültség finomhangolására. Ezt hangyányit 5 V fölé lőve tervezek majd üzemeltetni egy Pi2B-t, egy switch-et és IP kamerát. Szerintem költséghatékonyság szempontjából a legjobb megoldás. Üzembiztonságról és megbízhatóságról majd később nyilatkozom.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lacko6 #28813 üzenetére
Létezik a Videó kiegészítők között egy "Surveillance Cameras" nevű, de ennél sokkal egyszerűbb és talán biztonságosabb is ha csinálsz egy saját .m3u fájlt benne az IP kamera video stream-jének URL-jével. Én most próbáltam egy TP-Link TL-SC2020 kamerával és tök jól működik.
-
cinemazealot
addikt
válasz
DonCosta #28665 üzenetére
A Pi-nek hardveres dekódere van, így simán lehet, hogy a 4 CPU mag 50%-os terheltsége csak a körítést (hálózatkezelés, streaming, memória kezelés stb.) jelenti. Majd a nálam okosabbak megmondják a tutit.
Bár az is kérdés, hogy milyen formátumú videóról van szó, milyen codec-kel tömörítette a kamera. Mert ha a Pi tudná is a 100 fps-t, lehet, hogy olyan stream-et próbál dekódolni, amihez nincs hardveres dekódere... bár ez meg azért hülyeség, mert akkor meg 100%-on pörögne a CPU. Mindegy, találgatok.
Próbáld ki egy ugyanabból a kamerából származó, de max. 25-30 fps-sel rögzített felvétel lejátszását. Ha azt viszi, akkor biztos a 100 fps sok neki.
-
cinemazealot
addikt
válasz
DonCosta #28663 üzenetére
Minden azon múlik, hogy a Pi-nek szánt videó mit állít magáról, milyen hosszú: olyan hosszú, mint amilyen hosszú a rögzítés volt (mert akkor az bizony 100 fps magas bitrátával és az a Pi-nek sok), vagy 3-4-szer hosszabb, mert igazából egy lassított felvételről van szó, amit ugyan 100 fps-sel rögzítettél, de lejátszani már 24/25/30 fps-sel lenne ildomos. A Pi még a 50/60 fps-sel is megszenved néha.
-
cinemazealot
addikt
válasz
apezka #28503 üzenetére
Ismerem az érzést, én anyum is nagyon csúnyán nézett rám, amikor dobtam a régi Windows-os gépet és beállítottam neki egy Ubuntu-t.
Ettől függetlenül megszokta és ma már vígan használja. Sőt, még anyósomnak is Ubuntu-t raktam a gépére és ő is tök jól hozzászokott. És gyakorlatilag mindketten főként csak neteznek, esetleg fényképeket töltenek fel a fényképezőgépről.
(#28505) apezka
Csak ha nincs net, még filmet nézni sem fog tudni. Bár az tagadhatatlan, hogy a véletlenül "elnyomkodott" gép cseréje így a legegyszerűbb. Én is bekészítettem már anyósnak egy USB3-as pendrive-ot, amin a telepítéskor frissen lementett lemezkép pihen. -
cinemazealot
addikt
válasz
szabifotos #28355 üzenetére
Nagyon teccős! Grat!
Csak az a lekapcsoláskor hallható fej-félrehúzás kicsit fájdalmas.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Fastfact #28345 üzenetére
Pont 4 napja volt erről szó, és sokkal jobb megoldás az Általad is említett időkapcsolósnál nem nagyon lesz. Arra viszont vigyázni kell, hogy ha a kikapcsolás is automatizált, akkor a Pi már előbb kapcsoljon ki szoftveresen, mert ha csak elveszed alóla a tápot, az tönkre vághatja az OS-t.
-
cinemazealot
addikt
válasz
GunterBob #28339 üzenetére
Ne tévesszenek meg a linkelt kijelzők mellé írottak, ezek mind max. 480×320-as felbontásúak, az 5"-es meg 800×480-as. Ha mindenképpen RPi-vel akarsz mókolni, akkor készülj fel rá, hogy ezeknél nagyobb felbontású kijelzőt ilyen méretben nem fogsz találni, és ezeknek is kell külön táp, így a hordozhatóság már rögtön macerásabb. Egyébként pedig osztom Celtis kolléga véleményét: ha csak a hordozhatóság és a kis méretű médialejátszás a lényeg, akkor vegyél egy kisebb méretű okostelefont vagy egy tabletet (akár használtan), azokban legalább akksi is van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kompakt vízhűtés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NiMH akkumulátor
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest