Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Gaming notebook topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Alaplap-proci probléma
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
válasz Gabesz87 #24398 üzenetére
a pi "hálókártyája" támogatná a felébresztést, de nem úgy alakították ki magát a pi-t, hogy működjön. Lehet hardveresen lehagytak valamit, ami kellene hozzá, de lehet, hogy csak a belső firmware-ből mardt ki. Az usb-ről és hálózatról bootolást sem tudják a pi3 előttiek, utólag derült ki, hogy az alapítványosok nem tudták, hogy képes rá, így nem tették be a belső firmwarabe.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz sztanozs #24395 üzenetére
Ez szinte hihetetlen, hogy mi mindent meg lehet csinálni a Pi-vel, de nem lehet távolról indítani??? Találtam amúgy egy leírást, amiben egy Yatse Remote Starter nevű app van. Leszedtem a telóra, de sajna nem megy Pedig ugyanaz a WOL port van beállítva. Nekem úgy tűnik a lehetőség adott. De akkor miért nem megy?
Na mindegy, akkor marad a kapcsolgatás. Nem mintha nehezemre esne
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
hibát nem okozhat. Viszont lehet, hogy az okostelefon lassabban tölt vele, mint a sajátjával. Mert hiába ad 2A-t a raspi buta töltője, ha a telefon csak fél ampert vesz fel róla, mivel nem tudja belőle kiolvasni, hogy többet is tud.
Ugyanez fordítva is igaz, a pi buta, ezért előfordulhat, hogy a 2A okostöltőnél is kevesli az áramot, mivel buta eszköznél csak fél ampert ad le.
A szabbányos usb2 fél amperre terhelhető és a nagyobb fogyasztásokat sokszor csak akkor használja ki együtt a töltő és a telefon, ha egymással le tudja azt kommunikálni.
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
Eddig a 2A-s telefontöltőmet használtam majd egy évig a rpi2-m áramellátására (minden gond nélkül), de az utóbbi időben beszereztem Pimoronirol egy Offical 2A-s adaptert. A kérdésem az lenne, hogy ez az adapter használható-e a telefon töltésére (tudván hogy 2A-t fel tud venni a telefon is), vagy valamilyen elektronika (vagy épp annak hiánya) miatt gallyra vág(hat)ja az adaptert/készüléket?
Az apropó: Az offical töltőhöz jár UK plug, és utazás alatt ilyenre lenne pont szükségem.
Aálírás
-
Gabesz87
veterán
Abban tudnátok segíteni, hogy távirányítóval (pontosabban telefonról a Yatse app-al) hogy tudom elindítani a Pi-t? Mert jelenleg csak úgy tudom ezt megtenni, hogy a tápon lévő kapcsolóval ki-bekapcsolom, és indul egyből. Leállítani nyilván letudom a telóról, de jó volna, ha nem kéne mindig kapcsolgatni, hanem simán el is indulna a Yatse-val.
-
azbest
félisten
például, de 4 soros változatot is lehet használni. A kábelezéshez pedig lehet külön venni jumber kábelt, van szivárványszínű
Van egyébként olyan megoldás is, hogy nem közvetlenül a gpio-ról vezéreljük a kijelzőt, hanem egy köztes kis board vezérli, ami i2c-vel kapcsolódik a pi-hez. Persze külön külön is megvehető az lcd és az i2c board, ha pl 4 sorosból nem találsz vele együtt.
Előnye: pontosan csinálja az időzítést, a gpio szoftveres kapcsolgatása néha elcsúszhat és akkor hülyeségeket ír a kijelző. Bár ez főleg akkor jellemző, amikor pythonból mókoljuk, az lcdproccal kevésbé hibázik. Nameg kevesebb kábel fut oda.Egyébként van olyan lcd is, amin pár gomb is van, amit gpio-kal össze lehet lőni pl kodi menüben lépkedésre is akár.
Úgy emlékszem, hogy valami módosított lcd drivert kellett felmásolni, hogy a gpio-s megoldást értse. i2c-hez lehet nem kell ilyen.
Régi kommentjeim: [link], [link], igényesebben [link]
Akkoriban azt hiszem raspbmc alatt próbálgattam, libreelec alatt kicsit másképp kell, mert itt addonként vannak az extra cuccok, de biztosan van hozzájuk leírás.
Az i2c lcd-ről si biztosan van bővebb infó, pl adafruit amit árul, ahhol tutorialt is szoktak készíteni és azok általában ugyanúgy működnek, mint az olcsó kínai változtatok.Arra is figyelj, hogy az újabb pi-ken más a gpio, mint az első generáción.
[ Szerkesztve ]
-
Sirjames73
csendes tag
Sziasztok,
Új Pi3 felhasználóként egy gyors kérdésem lenne. A PI3-t Libreelec-kel médialejászónak használom. Az eddigi lejátszóim a TV-vel karöltve ismertek egy olyan beállítási profilt(színt), hogy x.v.Color (xvYCC).
Sajna több napi olvasgatás után sem tudok rájönni, hogy ezt a profilt valahogy tudja-e kezelni a PI3.
Amit találtam az a hdmi_pixel_encoding, de sajna ezzel nem jártam sikerrel. Valami ötlet esetleg, hogy merre induljak el? -
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Lassan egy éve már nagy megelégedéssel használok egy RPI2-t médialejátszóként Kodival, Openelec alatt.
Megfordult a fejemben, hogy miképpen lehetne csatlakoztatni hozzá egy olyan lcd kijelzőt, ami az éppen lejátszott tartalomról mutatna pár infót, ha épp nem megy semmi, akkor mondjuk az időt, dátumot, stb, de fogalmam sincs merre induljak, mi kell hozzá, egyáltalán megéri-e.
Mit javasoltok?
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kopolya
csendes tag
Sziasztok! A rpi 3-on miután beállítottam a WiFi csatlakozást, folyamatos adat le- és feltöltés mellett a Chromiumban egyetlen weboldalt sem tudok megnyitni. Ez ugyanígy zajlik az eth0 kapcsolaton is, de ott adatforgalom sincs. Továbbá a rapboo klaviatúra időként átáll qwertz-ről qwerty-re. Mi a csát ronthattam el, azon felül, hogy belevágtam ennek a kütyünek a megismerésébe?
Segítségeteket köszönöm!
-
peter1998
tag
Szevasztok !
Készítettem egy Arduino programot ami annyit csinál hogy ha egy eggyes érkezik neki sorosporton akkor behúz egy relét. Én ezt az Arduinot-t USB kábellel kötöttem össze egy Orange Pi-vel. Ezen futtatok egy python scriptet ami küld egy eggyest és várja a választ az Arduinotol.
Arduino kód:
int szam; // incoming data
void setup() {
Serial.begin(9600);
dht.begin();
}
void loop() {
if (Serial.available() > 0) { // if the data came
szam = Serial.read(); // read byte
if(szam == '1') {
delay(100);
Serial.print("rele meghuz");
}
}
}
Python kód:
import serial
import sys
import subprocess
import re
import os
import time
ser = serial.Serial(port='/dev/ttyUSB0')
ser.write('1')
ser.close()
time.sleep(1)
ser.open()
adat = ser.readline()
print adatSajnos nem érkezik válasz az Arduinotol és a relé sem húz be. Ha az Ardu IDE-ből küldök neki egy eggyest akkor működik rendesen.
-
vadkörte
addikt
válasz debianos #24364 üzenetére
RPi2-n próbáltam - fHD felbontású 43"-os TV-n - Chromium-mal. Nem volt nagy öröm. A RPi3 teljesítménye nagyobb, mint a 2-esé, nem elképzelhetetlen, hogy bírná, de szerintem nem erre való.
Ilyen célra egy HDMI stick PC jobb választás. (szerintem!!!)Üdv. V. Körte
-
Celtis
veterán
Úgy állítottam be a RPi-t, hogy 1 óta tétlenség után alvóba menjen. Ez szépen megy is, de sajnos innen csak billentyűzettel vagy egérrel tudom visszahozni,
Libreelec?
Alvó állapotról vagy képernyővédőről beszélünk? Mert tudtommal alvó állapotból nem lehet visszahozni. Ezt nem támogatja a Pi. -
Noxy
veterán
Ez szépen megy is, de sajnos innen csak billentyűzettel vagy egérrel tudom visszahozni,
Nem fogja mert a TV passzív eszköz.
Na most ha be is tudná kapcsolni, akkor mit csinálnálsz billentyűzettel vagy egér nélkül?''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Ulf
tag
Sziasztok.
Úgy állítottam be a RPi-t, hogy 1 óta tétlenség után alvóba menjen. Ez szépen megy is, de sajnos innen csak billentyűzettel vagy egérrel tudom visszahozni, azt viszont nem szeretnék használni hozzá. SSH-n és böngészőből sem érem el mivel gondolom a hálózatot is lekapcsolja. A Wake-up on lan nem megy mivel csak Wifin használom. Azt nem lehet valahogy beállítani, hogy a TV bekapocsolása felébressze? -
Noxy
veterán
válasz toth_janika #24365 üzenetére
Sztm a DLNA beállításaiban kellene ezt megnézned. Valszeg nem úgy kezeli mint a RPI.
Az opensubtitles.org kieg.. beírtad az id-t meg a jelszót.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Több kérdésben is kérem a segítségeteket.
Először is az rPi-re rá van kötve egy külső vinyó, amin a következő formában vannak a tartalmak:
Filmek -> És benne a filmek külön mappákban
Ha ezt a médiatárba betallózom, és megadom a TMDB, mint cover forrást, akkor rendben be is húz mindent. De egy másik gépen miniDLNA fut, amin ugyanígy vannak a tartalmak, de istennek nem akarja behúzni a filmeket... Ez miért lehet?
Másik kérdés:
Fent van az opensubtitles.org kiegészítő, de nem bírom rávenni, hogy magyar feliratokat keressen... Angolt megtalál, de magyart nem. Mi lehet a gond?
Szerk.: XMBC van a Pi-n, a legfrissebb[ Szerkesztve ]
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
debianos
aktív tag
válasz vadkörte #24360 üzenetére
Köszi a választ, egy kétmagos gépet kellene kiváltania(T2330). Néztem Youtube-on videót, hogy mennyire bírja a YouTube-ot a Pi3 böngészőből, de ott simán kirakták teljes képernyőre gond nélkül, de itt már az is bőven elég lenne, ha kis képen, 360P-ben menne rendesen. A legkomolyabb táblázat, amivel meg kellene küzdeni sem haladja meg a tízezer cellát(makrók nélkül).
Esélytelen?FOTÓZÁS: bit.ly/2ktz7qx | ANDROID: bit.ly/2kZiobp | SAMSUNG: bit.ly/2k2Hk3U
-
vadkörte
addikt
Telepíts fel egy GUI-t arra a gépre, amiről töltetnél vele és próbáld ki a grafikus felületen keresztül is, hogy működik-e. Bár nincs felhasználó és jelszó beállítva a kliensben én célszerűnek láttam egy sajátot beállítani. Nem tudom mennyire fontos, ártani nem árt..
Üdv. V. Körte
-
vadkörte
addikt
Indítsd újra. A hivatkozott repo-nak a Kiegészítők/Telepítés tárolóból-ban kellene lennie. Ha ott van, lépj bele és addig menj egyre beljebb, míg nem találsz egy listát. A legalsó lesz a Transmission.
Asztalival GUI-val kipróbáltam, működik.(#24359) debianos:
Bár a Pi3 az eddigi legkomolyabb teljesítményű Pi, azért nagy csodás ne várj. YT böngészőből elégé elvetélt szerintem. (Pi2-n tuti) Office még csak-csak, de azt is visszafogottan. Egy komoly, makrókkal teli tűzdelt és több tíz-ezer cellás táblázattól szerintem le is menne hídba.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
debianos
aktív tag
Sziasztok! Ne haragudjatok meg, biztos már ezerszer ki volt tárgyalva, de most sajnos telefonról nem tudom átfésülni a topikot. Szóval a kérdésem az lenne, hogy egy RPi 3 mennyire alkalmas sima netezős felhasználásra? Nem nekem lenne, de nyilván Linux menne rajta, én is Debiant használok i3WM-el.
Komolyabb oldalakkal (pl. Facebook) mennyire boldogul?
Igazából a böngészésen kívül alkalmi Youtube lenne(360-48OP), filmezés, esetleg szövegszerkesztés nagy ritkán, GIMP.
WiFi mennyire stabil?
Ja, és még ami fontos: 22"-os FullHD monitort kellene HDMI-n keresztül meghajtania.
Előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
FOTÓZÁS: bit.ly/2ktz7qx | ANDROID: bit.ly/2kZiobp | SAMSUNG: bit.ly/2k2Hk3U
-
Ulf
tag
Szia. Köszi a segítséget.
Megpróbáltam az általad linkelt oldalon találhatóval, de sajnos ha megpróbálom feltelepíteni az add on repository-t azt kapom vissza a kodi-tól, hogy "repository dose not match libreelec". Ha más verziót próbálok feltenni azoknál csak egyszerűen annyit ír ki hogy sikeretelen a telepítés. -
Alapból csak egy GUI egy már futó transmissionhoz tudsz vele kapcsolódni, és a kodi felületén tudod vezérelni vele a transmission-t. Ha azt szeretnéd, hogy a libreelec alól fusson a transmission, akkor egy külső tárolóból kell hozzáadni, pl. [Thoradia].
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Imco
őstag
válasz Celtis #24346 üzenetére
Az lehet hogy felesleges, de nekem ez lementett "mindent" mig ugye 3 napja küzdöttem bármi mással.
Hála az ötletért Noxy!Ma egyébként minden mindegy alapon elkezdtem kísérletezni. Kb 5 órát próbáltam particiókat össze és szét mókolni. Különbözó backup progikkal mentegetni visszaállítani. Egyiket a másikra, másikat az egyikre.
Közben a Noxy féle javaslat is felbukkant amit szintén kipróbáltam.A végeredmény kiábrándító volt.
Semmi sem sikerült az elképzeltekből. De hát erre szántam ezt a napot.Végül, mivel kinyírtam az egyik teszt kártyát is os szinten, format, noobs, és csak LE amibe az addon backupos mentés simán visszament.
Egyelőre ennyi!
Köszi nektek a türelmet, kitartást, tanácsot!Üdv! Imco
-
-
Ulf
tag
Újabb nyűgökkel szembesültem.
1. Nem tudok SSH-n belépni. PuTTy-val próbálkozom, de nem megy. A routerem simán elérem SSH-n, a Pi-t nem. Iibreelec van fenn, SSH engedélyezve van a beállításoknál. Fix IP-je van a Pi-nek azzal próbálkozom és a 22-es portal. (Próbáltam a 8080-al is)
2. Transmission beállítás? Host/Port/felhasználó/jelszó? Mit kell beállítani?Köszi
-
Celtis
veterán
Openelec és Libreelec alatt tökéletesen feleslegesek az ilyen backup addonok, mivel a beépített mentés funkció egyszerűbb és jobb. Nem csak teljes Kodi, hanem rendszerszintű mentést is csinál. Amit az addon nem tud. RPi esetén csak a fat partíción lévő config.txt-ről kell külön gondoskodni kártyacsere vagy új image felírása esetén.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van androidos telóra valami olyan alkalmazás, mint chrome alá a Play to kodi? A lényeg,hogy ha kapok pl. emailen egy youtube linket, akkor azt tudjam átdobni a pi által futtatott kodira.
Elvileg a yaste arra van, de nem akar működni.
-
-
-
Firpo
tag
Sziasztok!
Adott egy RPI2 Raspbian és Openelec rendszerrel. Gondoltam a Raspbiant frissítem az alábbi paranccsal:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgradeA frissítést követően nem indul el a Raspbian, a kérdésem, hogy ezt valahogy helyre lehet-e hozni vagy egy tiszta telepítést kell csinálnom? Ha tiszta telepítés kell, akkor lehet maradok csak a LE-nél, és a Rasbiant hanyagolom, úgyse nagyon használtam. Van arra lehetőség, hogy mentést csináljak a OE beállításaimról? Van egy belakott rendszer, Transmission stb. és ezeknek a beállításait jó lenne megtartani.
csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot...
-
Ulf
tag
válasz ger1895 #24334 üzenetére
Köszi.
A megoldás érdekes lett, korábban telepítettem remote controlt 2 telefonra. Az egyik közben elvesztette a kapcsolatot mivel beállítottam a fix IP-t az RPi-nek. Miután újra csatlakoztam a telefonnal egyből levette a mute -ot. A másik telefonon hiába nyomkodtam a mute-ot semmi nem történt, webes felület alól sem. Érdekes... -
Geripapa
aktív tag
Sziasztok,
van egy pi2 esem meg egy tp-link tl-wn722nc usbs wifistikkem.
A főfeladat a médiacenter, ahogy olvastam erre a most a legjobb választás a libreeclec.
Viszont van egy mellékfeladat is nevezetesen az hogy wifi hotspotként kellene működnie 08-22 óra között.
A netet a pi kábelen kapja. És akkor reggel automatikussan inditaia kellene a wifit este meg automatikusan kikapcsolni.
Van erre ötletetek hogy lehetne megvalósítani?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
ger1895
csendes tag
Szerintem jó fele kapirgálsz azzal a muteval mert a jobb felső sarokban piroa áthúzott hangszoró bizony azt jelenti. Kikapcsolni vagy yatse-ból lehet, vagy a webes felületen (raspi ip:8080), vagy egy billentyűzet F8 gombjával. Remélem segítettem és nem vezettelek még sötétebb vízekre
-
Ulf
tag
Sziasztok.
Olyan problémám lenne, hogy Libreelec alatt nincs hangom. Már a menüben is mindenhol megjelenik a kis áthúzott hangszóró ikon. Olyan mintha mute-ot nyomtam volna. Friss telepítés, az elején még volt hang emlékszem ahogy nyomkodtam a remote-on a gombokat hallottam a kattogást. Az audio beállításoknál HDMI van kiválasztva (megpróbáltam a többit is), audio beállításokat már resetltem is. Nem értem, vagy csak nagyon béna vagyok
-
vadkörte
addikt
válasz azbest #24330 üzenetére
Igen. Azt nem változtattam. Krypton alatt nem néztem. Igaz attól is lehetett az akadozás, hogy egy Cl1-es kártyára telepítettem.
(#24329) Imco:
Szerintem mentsd le a beállításaid és telepítsd újra az egészet. Ha nem kell, vagy nem létkérdés a Raspbian, akkor csak a LE legyen a kártyán.
Ha kell, akkor NOOBS... De az egész előtt törölj minden partíciót a kártyáról, mondjuk MiniToll-lal és az sem árt, ha a biztosnág kedvéért SDFormatter-rel is átmész a kártyán.Üdv. V. Körte
-
azbest
félisten
válasz vadkörte #24328 üzenetére
a pi-kre való open és libreelecekben van egy opció, hogy videolejátszás közben 10 fps legyen csak a gui. Főleg akkor látványos az akadozás, ha egérrel használja valaki. De ez kikapcsolható. Csak azért tették be, mert a régi piken a guiban mászkálástól megakadt a háttérben futó lejátszás. Kryptonalatt nem néztem még ezt, de talán ott is megtartották ezt.
-
Imco
őstag
válasz Celtis #24304 üzenetére
Igazából nincs szükség rá /raspbi/. Néha használom.
Van sima LE imagem is.
Semmilyen eszközre sem hajlandó mentést csinálni. / saját kártya, pendrive, usb hdd, windows hdd/ A NAS-t még nem próbáltam.
Talán 2 hónapos az egész telepités.
Sokat játszom, kisérletezem vele. /Így tanulok! -ha igaz! /
Gondolom ezért is, tele van szeméttel.
Próbálom megoldani törlés nélkül a nehézségeket, hogy a későbbiekben könnyebben tudjam venni az akadályokat.
A vége valószinű a delet lesz.
Igazából adtál egy ötletet most.
Megpróbálom a bootnál levenni a raspbiant.
Talán akkor valamennyi + helyet kapok a mentés elvégzésére.Köszi! Vadkörtének is!
[ Szerkesztve ]
Üdv! Imco
-
vadkörte
addikt
válasz azbest #24326 üzenetére
Próbáltam a 7.90.010-es Krypton-t és bár a stabilan működött, a felülete roppant letisztult, de a Pi-n eléggé akadozósnak érződött.
A fene tudja. Lehet, hogy az alpha-sága miatt, lehet, hogy a Pi erőforrásai kevesek hozzá. Igaz nem melegedett jobban, mint a 7.0.3-as Jarvis-szal. (az gondolom természetes, hogy üresjáratban a Jarvis is visszaveszi a Pi-t 600MHz-re)Üdv. V. Körte
-
hunaqua
addikt
válasz vadkörte #24321 üzenetére
Rendelhetsz nyugodtan az Ali-n az Orico-tól. Volt már vagy 10 Orico rendelésem .Egy alkalommal rendelés után szóltak,hogy bocsi nincs már cucc,de küldte vissza a pénzt. Ez 11.11 akciókor volt.
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
azbest
félisten
válasz cinemazealot #24325 üzenetére
Korábban rosszul mondtam, nem drm miatt nincs 720p felett, hanem mert "mpeg dash" módban vannak a szerveren, ami azt jelenti, hogy apró darabkára szabdalva sima letöltésként gyűjti össze a darabokat és ezt a youtube addon magában nem tudja.
A kodi 17 kryptopn viszont egy intput stream addonnal már elérhetőek a fullhd-k, valaki korábban linkelte is. (amlogic boxon pedig 4k-t is próbáltam). Picit még lehet kezdetleges, de általában működik.
-
cinemazealot
addikt
-
azbest
félisten
válasz vadkörte #24321 üzenetére
b+ és pi2 esetén a confix.txt-ben be kell kapcsolni a max_usb_current=1 -gyel azt hogy 1200mA-n osztozzanak az usb portok 600mA helyett. A pi3-nál fixen 1200-ra van ez állítva. Ez nem portonként ennyi, tehát y kábel nem növeli meg, hanem összesen ennyi.
1200mA-nál többet nem enged át a pi, akármekkora tápegységről is üzemel. Ha több kell, akkor külső megoldás kell a tápellátáshoz.
Én 220 nélküli 5 portos usb táp részt vettem, de még nem ért ide. Van nekik sokféle [super] és quick is. De ha túl okos akkor lehet nem ad ki buta eszköznek elég tápot. Én akcióban 14 dolcsi alatt rendeltem ilyet, aztán majd kiderül, hogy jó-e pi-hez.
A mobiltöltőddel is előfordulhat, hogy hiába több amperes, ha a pi buta tápcsatlakozója miatt leszabályozza magát 500mA-ra vagy 1A-ra. Az alapítvány igazán rátervezhetne már a csatlakozóra pár ellenállást, ami jelezné az okostöltőknek, hogy tolhatja a kakaót.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
A Videók/Kiegészítők/Több beszerzése pontban tudod hozzáadni. Kikeres, rákattint, Telepítés, nincs benne semmi ördöngősség.
A molyolást arra értettem, hogy célszerű kicserélni a beépített API-t egy saját API-ra. Ez kicsit molyolós, de nem kell hozzá atomtudósnak lenni. Minimális angol tudással és egy normális USB-s billentyűzettel ~10 perc.
Igen ki tudod szúrni, de nem a bejelentkező menübe, hanem a Videók menübe. A Beállítások/Megjelenés/Felszín/Beállítások/Kiegészítő (Parancsikonok)/ Főképernyő Videó almenüi pontban. (5 "ikon"t tudsz letűzni)(#24320) hunaqua:
Kipróbáltam a Pi-t a mobiltöltő saját USB kábelével is és ugyanúgy elégtelen tápellátást jelez. Rákerestem e-bay-en is erre az elosztóra és ott kb. 9.000 Ft. Nem mondom, hogy kevés, de nem vészes. Ha tudna róla menni stabilan a Pi egy 1TB-os HDD-vel, simán megérné. (mellette mehetne róla a TV, a router, meg a satbox is)
Első alis vásárlásnak kicsit drágállom...[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
hunaqua
addikt
válasz vadkörte #24309 üzenetére
"Ezzel elég komolyan elgondolkodtattál... Bár Ali-n regisztráltam, de még nem vásároltam, de ez komolyan felizgatta a fantáziám."
Nagyon jó cucc,erről megy a RPi ,az aktív hub ,a telefonok ,és akár lehetne még "táplálni" a HDD-t is.
Az Orico cuccok egyébként nekem beváltak . (kábel,töltő,stb) Az Ugreen ami még nagyon jó.SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
Celtis
veterán
Te talán kipróbáltad az összeset, hogy ilyen magabiztosan állítod?
Én csak azt írtam, hogy esetleg már nem működik mindegyik. Tök jó, hogy ha megy a YT addon, mert pont azzal szokott a legtöbb probléma lenni.
Tvheadend pvr.hts kliensből biztos csak valami ősi példány fut OE-n. Már az LE 8-as alfára sem lehet felrakni a legutolsót, csak a 9-es és 10-esre a függőségek miatt.OK, mondjuk én a 6-os OE-re értettem, Bevallom meglepett, hogy kiszenvedték magukból a 7-est végül.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
Google: Kodi használata
vagy mondjuk https://logout.hu/bejegyzes/zsigus/xbmc_kezdoknek.html
vagy tegyél fel konkrét kérdést ha elakadsz.[ Szerkesztve ]
-
Noxy
veterán
válasz golya87 #24313 üzenetére
Én bakker a filmeket keresem, nem azt figyelem hogy mit mikor mire adtak ki.
Én ezzel töltöm a szabadidőmet, nem az állandó Kodi hergeléssel.''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
vadkörte
addikt
Azt a három mappát nem nagyon kellene piszkálni. Mióta használod ezt a telepítést és mennyi add-on-t használsz? A sok beépülő és az azokhoz tartozó cache, update és egyéb vackok elszemetelheti a tárhelyet. Illetve az nem esett le, hogy OSMC-t, vagy LE-et használsz? Az OSMC alatt egy teljes(ebb) Raspbian fut, a LE eléggé kiherélt. Az LE-et sikerült felimádkoznom egy 1GB-os Cl1-es kártyára is - a frissítés is működött - és elég jól is futott róla. Az OSMC még felment, de frissülni már nem tudott - elfogyott alóla a tárhely - és a működése is eléggé szívfacsaró volt.
Üres Raspbian??? Dual boot-os a rendszer??? Dual boot-tal használok LE-et, Raspbian-nal pár - ~10 - beépülővel, de működik rendesen. Igaz még csak pár napos.Támogatom Celtis (24304) javaslatát. Csinálj egy backup-ot a rendszerről telepítsd újra, majd állítsd vissza. Max egy óra az egész procedúra
(#24302) hunaqua:
Aktív(vá) tehető HUB-om van, de az még egy tápot jelentene.(#24303) wassermann:
5V 2A-es Huawei MiFi router töltője van a Pi alatt (csak Pi, semmi egyéb, néha egér, billentyűzet, pendrive) de állandóan alacsony tápra sír. Telefont simán és gyorsan tölt, vagy kevés neki - sosem volt használva - vagy a kapcsolós USB kábelem a gyenge pont.(#24305) hunaqua:
Ezzel elég komolyan elgondolkodtattál... Bár Ali-n regisztráltam, de még nem vásároltam, de ez komolyan felizgatta a fantáziám.(#24306) psg5:
Mit szeretnél a SMART-tal megvalósítani. Kodi alá elég jó YT add-on van, bár kicsit kell vele molyolni (15 perc és elég részletesen le van írva 1000 helyen) ezen kívül mit szeretnél még?
Egyébként rá lehet bírni, csak nem ártana konkretizálni az igényeid.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
psg5
veterán
válasz consono #24307 üzenetére
Köszi! (talán mintha ez az add már bent lenne, de azt sem tudom hol van...
Nagyon régen telepítettem az openelec-t is, így az alapbeállításokkal is gondom van.
Segítenél, hogy tudnám előcsalni és esetleg "kezdőképernyőre kitűzni" ? Vagysi valahogy az elején a menüben elérhetőséget biztosítani neki, hogy a kicsik is azonnal tudják indítani menüben való bóklászás nélkül?[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
consono
nagyúr
Ha csak a youtube a lényeg, ahhoz van Kodi addon:
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
psg5
veterán
Sziasztok!
RPI 2 őt rálehet venni tv okosításra? Most kodi val hasznaljuk kizarolag filmnezesre amire tokeletes, de a tv okos funkcioi elég lassuak fagynak. Igazabol a youtube videokat kellene ekerni gyorsan , akadasmentesen.F.K.T.
-
hunaqua
addikt
válasz vadkörte #24298 üzenetére
Ajánlanék egy ilyet:
https://www.aliexpress.com/store/product/ORICO-HPC-4A5U-EU-WH-Home-office-EU-Plug-USB-Travel-Charger-Adapter-with-4-Outlet/105327_32459393627.html?spm=2114.12010608.0.0.WMC8ze
Erről megy minden.Az Orico aktív hub-hoz is csak kábelt adnak,tápláld meg simán az elosztóról. Még a telefont is erről töltöm.
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
Celtis
veterán
A Raspbian minek?
Még egyszer: csinálj egy mentést valahova, mondjuk egy hálózati meghajtóra.. Rakd újra a rendszert (csak Libreelec, Raspbian nélkül) és állítsd vissza a mentett konfigot.
A Libreelec a rendszernek 512MB-os partíciót foglal le, minden mást a user által használható /storage foldernek foglal le. Ebben vannak a hálózaton megosztott mappák is. Nálad a raspbian valószínűleg annyit elvitt, hogy a Libreelecnek túl kevés maradt. Ez a 110MB ara is kevés, hogy egy mentést csinálj az SD kártyára. -
hunaqua
addikt
válasz vadkörte #24298 üzenetére
"Tápegységnek 2,5-3A körüli megfelelő lesz, ha külső HDD-t is akarok a gépre kötni?"
Nekem nem volt soha,de lehet beiktatnák egy aktív hub-ot.Az általában 5A.
-
Imco
őstag
válasz Flowtation #24299 üzenetére
Köszi mindkettőtötknek /#Celtis/ a türelmet!
Ez a copys módszer müködhetne, de nem megy. / Közben megtaláltam hozzá a hülyegyerek videót is. Simán érthető csak keresnem kellett volna. Itt látható!/
Valószinűleg itt az alfája és omegája a bajaimnak.
Elinditom a copyt, majd szól a win, hogy kéne még 17 MB hely.
Azaz ~114MB hely van -mert 131 MB a fájl- és azt addig meg is írja szépen.
Innen adódnak az újabb kérdések.
A látható mappákat átnézve egy dolog biztos:
Továbbra is tök buta vagyok a linuxhoz!
A 2-3 mappa amiben törölhettem volna root, user data, névre hallgat.
Ez még wines aggyal is átjött, hogy nem ajánlott vaktában felszabadítani a helyet.Mit és hol törölhetek? A log folyanatosan törlődik, a backup az update, a download üres.
Másik kérdés: Hogy lehet, és érdemes-e particiót átméretezni?
16-os kártya van bent. Csak a kodi és egy "üres" raspbian van rajta.A tegnapi pi-s ámokfutásom során megvilágosodtam, hogy egy 1GB elsődleges partició mellett 4-5 logikai is található amelyek mérete szimpatikusabb az 1 GB-nál. Ezen szívesen változtatnék, lehetőség szerint!
Köszi!
[ Szerkesztve ]
Üdv! Imco
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 7 5800X / RX 6700 XT / A520M / 16GB vagy 32GB RAM 3600MHz / 256GB + 1TB M.2 SSD / 750W GOLD
- IMac 24 Zöld
- Ryzen 5 / GTX 1060 / B450 M / 8GB / 250GB M2
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest