-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
toth_janika #28399 üzenetére
Szerintem az OSMC-ben is kavartak a samba-val. LE-ben sem működik a browsing. Kézzel kell megadni az eléréseket. Fasza.
-
Celtis
veterán
Az Openelec fejlesztése egy időre leállt, a fejlesztők átmentek a Libreelechez. Azóta úja adott életjelet magáról, de mindenképpen az LE a fő csapás.
Viszont a hivatalos LE addonok között nem találsz Transmissiont. Thoradia repot kell hozzá telepíteni.Viszzatérve a problémádra, az csak egy Transmission beállítás gond, semmi köze hozzá, hogy OE vagy LE-t használsz. Jellemzően az szokott a probléma lenni, hogy az addon nincs leállítva, amikor a konfigfájl mentésre kerül, és később azt felülírja a transmission, vagyis elvesznek a beállítások. Persze ha te a Kodi felületén konfigurálsz, akkor más lehet a probléma. Akárhogy is, ez beállítási gond.
-
Celtis
veterán
válasz
zzotto #28101 üzenetére
Nem cikk volt, csak itt egy poszt, legalább egy éve vagy még régebben.
Annyi volt a lényeg, hogy mérve is nagy a szokásos USB töltőkábelek ellenállása, és már a Pi által felvett 0,4-0,5A hatására is néhány tized Volt feszültség esik rajtuk. Volt itthon vagy 10 különböző kábelem, és mind rossz volt ilyen szempontból. -
Celtis
veterán
válasz
zzotto #28098 üzenetére
Vágd el a töltőkábelt közvetlenül a mikro usb csatlakozónál, és forrassz rá rendes kéteres vezetéket. Pár száz mA elég a Pi-nek. Nem az árammal van gond, hanem sok feszültség esik ezeken az ócska kábeleken. Gyakorlatilag teljesen kispórolják a rezet belőlük.
Korábban már írtam egy posztot a méréseimről. -
Celtis
veterán
válasz
DonCosta #27893 üzenetére
Ha a Pi bekapcsolásakor nem talál HDMI megjelenítőt, akkor analóg kimenetre vált. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a config.txt-be beírod ezeket a sorokat:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2A lejátszás azért áll meg a soundbar kikapcsolásakor, mert ellentétben a TV-ddel, a soundbar tud CEC-et, és el is küldi a Pi felé az információt, hogy leáll. A Kodi CEC beállításaiban tudod módosítani, hogy mi történjen ilyenkor.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27835 üzenetére
Szerintem is kábel gond. Régebben írtam erről.
-
Celtis
veterán
válasz
drbubo0017 #27641 üzenetére
Ott lesz az addonok között, a PVR kliensek mappában előre telepítve. Csak engedélyezni kell.
-
Celtis
veterán
válasz
doberman #27637 üzenetére
Csak annyi kiegészítés, hogy a szerver is lehet Libreelec. Én is így használom. Ehhez a Tvheadend service addont kell telepíteni, de oscam addon is van hozzá.
A nézéshez a Tvheadend HTSP PVR klienst kell telepíteni bármilyen platformon futó Kodi-ra. Lehet ez RPi, PC vagy androidos tablet/telefon. -
-
Celtis
veterán
Az lehet a gond, hogy a box letesteli a CEC vezetéket a HDMI csatlakozóján. Ezzel az összes CEC kommunikációt blokkolja, mivel a CEC busz közös az összes készülék összes HDMI csatlakozóján.
A megoldás lehet
- egy olyan régi HDMI kábel beszerzése, amiben a CEC szál nincs bekötve és ezt a kábelt használni a box bekötésére.
- szétszedni a boxot, és a HDMI aljzaton elvágni a CECszálat
- ügyesen szigszalaggal kimaszkolni a CEC pint a box HDMI csatlakozásánál -
Celtis
veterán
válasz
kmisi99 #27387 üzenetére
Felejtsd el az image mentést meg a klónozást. Macerás, rengeteg felesleges helyet foglal és tökéletesen felesleges Librelec esetén.
Az LE-nak van beépített backup funkciója (A Programok között a Libreelec settings-et kell elindítani). A backupba mindent egyedi dolgot lement az LE, amiből később vissza tudod állítani a rendszert.
Egyszerűen az új kártyára telepíts egy LE-t, másold rá a mentett backup fájlt és csinálj egy visszaállítást. Ennyi.Amit a backup nem ment az a Pi config.txt fájl. Ha ebben turkáltál, akkor azt kézzel kell átmásolnod.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27366 üzenetére
Kíváncsi lennék mit ér egy ilyen borsszemnyi ventilátor egy zárt műanyag házban. Pontosabban egyáltalán nem érdekel. Akinek ettől jobban érzi magát az tegyen rá ventit és kész.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #27358 üzenetére
Ha nem teszed be a ventilátort, akkor pont van rajta egy lyuk.
-
Celtis
veterán
válasz
peter1998 #27329 üzenetére
Ez nem túl szerencsés kód. Nincs éldetektálás. Mit csinál például a hosszú gombnyomással? Gyors gombnyomásokról is lemaradhat.
Helyette (pszeudokód)
#!/usr/bin/env python
import RPi.GPIO as GPIO
import time
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(4, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP)
GPIO.add_event_detect(4, GPIO.FALLING, callback=MyCounter, bouncetime=100)
def MyCounter(channel):
*** itt olvasd be a fájlban lévő értéket, adj hozzá egyet, és írd ki. Ha nincs beolvasott érték, akkor írj ki 1-et. ***
while True:
time.sleep(10)Vigyázz, az elsoember globális változót nem éred el a MyCounter függvényben. Osztályt használhatsz helyette.
-
Celtis
veterán
válasz
hpeti2 #27117 üzenetére
A thoradia repo-t kell felraknod kézzel, majd abból telepíteni a transmission daemont.
-
Celtis
veterán
válasz
hallali #27089 üzenetére
Három megoldás van.
- keresel olyan portot, ami nagy impedanciás bemenetként indul el. És a programból írod át kimenetre, azonnal magas szintre kapcsolva.
- invertálod a GPIO kimenő jelét. Elég hozzá egy NPN tranzisztor és egy ellenállás. GPIO->4,7Kohm->Bázis, Test->Emitter, Kollektor->relé modul bemenet.
- Átalakítod a relé panelt. Az opto bemenet most 5V-ra csatlakozó lábát kötöd a GPIO-ra, a most GPIO-ra menő lábát pedig testre. -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
Kroni1 #26794 üzenetére
Hát ez érdekes. Az Openelec 8 is a v17-es Kodit tartalmazza, amiben alapértelmezett már az új felület.
Csak azt tudom feltételezni, hogy az Openelec-et upgrade-elted, míg a Libreelec-et nulláról telepítetted.Ha így volt az magyarázza, hogy miért kaptad LE-ben az új felületet, és esetleg valami beragadt OE konfig okozhatta a további problémákat.
-
Celtis
veterán
válasz
Kroni1 #26780 üzenetére
Na szóval bufferelés.
Most ecsetelhetném, hogy mennyit küzdöttem ezzel a problémával, de nem hiszem, hogy bárkit érdekelne.
A lényeg, hogy a probléma a Kodi SMB (és NFS) implementációjával van. Bizonyos körülmények között borzasztó lassú lesz. Nem csak Pi-n, PC-n is. Jellemzően akkor, ha a NAS gigabiten csatlakozik a LAN-ra, míg a Kodis gép csak 100 megán.Két megoldás van.
1- Használj DLNA-t. Ha a NAS-on fut DLNA szerver a Kodi fájl böngésző ablakában az UPNP forrást kell választani. Ilyen forrás esetén nem lesz bufferelési probléma.
2- Fel kell mountolni a hálózati megosztást. Így a Kodi helyett az operációs rendszer (Openelec, Libreelec) kezeli az SMB-t. A Kodiban már mint helyi folder fog látszani a megosztott mappa és sima lesz a lejátszás.
Így kell mountolni. -
Celtis
veterán
válasz
toth_janika #26709 üzenetére
Talán csak a filmet törölted, az inf fájlokat nem...
-
Celtis
veterán
válasz
toth_janika #26707 üzenetére
Mert így működik. Válaszd a médiatár tisztítása menüpontot a törölt filmek eltüntetésére.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #26664 üzenetére
Van úgy, hogy be kell állítani neki egy ntp szervert. Van úgy, hogy ki kell törölni, ha be van állítva. Ne kérdezd miért.
A Libreelec settingsben találod.
-
Celtis
veterán
válasz
kovbandi82 #26657 üzenetére
Több netrádió addon is van Kodira. Radio, Tunein. Ezek tízezernyi állomásból álló gyűjteményt tartalmaznak, ország szerint is listázva.
Most megnéztem, és pl a radio addon 105 darab magyar adót hoz. Szóval nemigen van olyan magyar adó, amit itt nem találsz meg.Én Libreelec-et használok mindehhez.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #26632 üzenetére
Valóban a config.txt-t nem menti mivel az nem része a Libreelec konfignak, de azon kívül mindent, ami egyedi és kell a visszaállításhoz.
A más verzión történő visszaállításra vonatkozó kommentet nem is értem. A backupból ez egyrészt működik, képfájl mentésből pedig nem. Amúgy ami nem kompatibilis az elvész, de ez egy upgrade során pont ugyanígy megtörténik.
Milyen hibára gondolsz, ami a backupot tönkreteszi, de a képfájlmentést nem? Pont fordítva gondolom. Egy sérült képfájllal nem sokat tudsz kezdeni, míg a backup fájlt ha ki tudod csomagolni, a részei is hasznosak.A képfájl mentés azon kívül, hogy baromi sok tárhelyet elvesz, nem sokat ad.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #26627 üzenetére
Az a legjobb.
-
Celtis
veterán
válasz
vadkörte #26524 üzenetére
Kapni hiszem, hogy lehet így. Ez nem feature, hanem hiányosság. A korai HDMI kábelekben még nem volt. Nekem biztosan van/volt egy. Mindig szentségelek, ha a kezembe kerül és miatta nem megy a CEC.
Azt is megteheted, hogy szétkapod a műholdvevőt, és megszakítod a CEC lábat. Ha jól emlékszem a 19-es.
-
Celtis
veterán
Ha nem tudom a PI-vel szimulálni a távirányítót, akkor egyszerűen szedd szét a távot, és a gombokra kösd rá a PI-t, a legrosszabb esetben egy relé modul segítségével.
Másik megoldás, hogy ha találsz működő távirányító megoldást PI-vel, akkor használd azt, és cseréld le a vevőt a redőnynél, ha erre van lehetőség.
-
Celtis
veterán
válasz
icemad #26434 üzenetére
Hasonló mint az OSMC, csak még jobban ki van csontozva. Ha nincs másra szükség csak Kodira, akkor tökéletes. Szinte vegytiszta Kodi.
Inkább hitkérdés hogy OSMC vagy LE (anyja neve Openelec). Én LE párti vagyok. Egyszer ki akartam próbálni az OSMC-t, de el sem indult. LE-n meg eddig mindent meg tudtam csinálni amira szükségem volt. Továbbá az LE-n sokkal jobb szerintem a közösségi támogatás. Egyszer nagyon kellett volna valami, és ha ment volna OSMC-n váltok, de választ sem kaptam a kérdésemre. Az LE fórumán viszont több ember is beszállt a beszélgetésbe.
-
Celtis
veterán
Te áramtalanítasz-e minden fogyasztót vagy csak dumálsz? Mert szerintem ez kivitelezhetetlen/paranoia. Ha nekem nincs otthon 20 standby készülék, akkor egy sem.
Említettem volt, hogy a Pi+Hifiberry Amp+ notebook töltőről jár. Ebből viszont márkás, minőségi darabot vettem, de nem a tűzveszély, hanem a stabil üresjárati feszültség, így a meghibásodás elkerülése miatt.
Amúgy nem a kínai töltők miatti tüzekkel szokott tele lenni a sajtó.
-
Celtis
veterán
válasz
apezka #26297 üzenetére
A Pi leállításával közel nulla megtakarítást érsz el. Ha fut, akkor fogyaszt mondjuk 2W-ot, ha leállítod, akkor meg 1-et. Ahogy wasserman is írta, ez nem PC.
Én sem állítom le a Pi-t a konyhai rádióban. A bekapcsológomb leállítja a lejátszást és kikapcsolja a kijelző háttérvilágítását, ami a lényegi fogyasztó. A Hifiberry amp miatt amúgy is egy notebook töltő a táp, aminek van terhelés nélkül is egy kicsi fogyasztása. Nem mértem, de szerintem amit ehhez képest a Pi tápellátása kíván, az semmi.
-
Celtis
veterán
válasz
st3v3np3t3r #26186 üzenetére
Akkor képzelj a 12-es felirat helyére 5-öt és már meg is van a az 5V-os venti bekötése.
-
Celtis
veterán
válasz
st3v3np3t3r #26178 üzenetére
Ez a kapcsolás teljesen rossz. A tranzisztor reverse módba van bekötve, ráadásul bázisellenállás, és kimeneti védődióda nélkül.
-
Celtis
veterán
válasz
apezka #26123 üzenetére
Az alább linkelt erősítő tápot is ad a PI-nek. Igaz kell hozzá egy notebook táp, viszont szól is rendesen.
Én Hifiberry AMP+ erősítőt vettem, mert hiába keresgéltem, valamiért nem találtam ilyen olcsóbb alternatívát.
Ha rákeresel a "konyhai" szóra, megtalálod az én rádiómat. Én is touchscreenest akartam 1-2 gombbal, de annyira jók lettek a fizikai gombok, hogy a touchscreent nem is használjuk egyáltalán. -
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #26115 üzenetére
Nekem ilyen kijelzőm van. A betekintési szöge függőleges irányban meglehetősen kicsi. Mondjuk pont ettől még autóba jó lenne, de szerintem egy autóban a kijelző láthatósága mindenféle fényviszonyok között alapvető kérdés.
Nem is értem a kérdezőt. Egy Car PC a kijelző köré épül, és még a mérete sem fontos... -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
DonCosta #26028 üzenetére
Vagy felteszel dual-audio-s LE-t vagy kicsit benyúlsz a motorháztető alá. Nem túl nehéz megtalálni. Mindkét megoldás le van írva a Libreelec Dual audio support topikban.
-
Celtis
veterán
válasz
erik365 #25963 üzenetére
Szerintem egyszerűen a képernyőkímélő aktív (alapértelmezett talán épp a black), és valamiért a TV bekapcsolása után nem megy egyből a CEC, ezért nem lép ki.
De pont erre való a log, hogy megnézd mi történt. Ha bekapcsolod a debug-ot, még a vett CEC üzeneteket is látni fogod.
-
Celtis
veterán
És kezeli az addonokat is. Tehát a rádiócsatornák között is tudsz böngészni. Talán ebben egy picit jobb a hivatalos Kodi remote. Próbáld ki.
Mivel nem tűnsz túl járatosnak a Yatsee-ban elárulom, hogy a telefon hangerő gombjaival pedig a hangerőt állítod (és nem a telefonét)
-
Celtis
veterán
válasz
.Farkas. #25890 üzenetére
Lehet, hogy bennem van a hiba, de kb. egy fél mondatot vélek érteni abból amit írtál.
Ha az a gondod, hogy a libreeleces Kodiban beböngészett elérési utat, ahonnan a Kodi a média fájlokat olvassa, nem találod a linuxos fájlrendszerben, akkor az normális, mert nem csatolja fel fájlrendszer szinten. Megjegyzem az OSMC sem.
Ha fájlszinten is látni akarod, akkor fel kell csatolni. Mounting network shares
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkCentre M83 / i3-4130 / 8 GB DDR3 / 128 GB SSD / Win 10 + 1 év Garancia + Számla!!!
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest