- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
McAdam6
aktív tag
válasz
Archttila #23931 üzenetére
Samba gondom van nekem is a raspbiannal: path-ben szereplő mappát (pl. /home/pi/Music) elérem a Windowsban,de a kettővel alatta található almappákat (home/pi/Music/New/..) már nem!
chmodokat végigpróbáltam.
Furcsa, hogy sokáig jó volt, egyik napról a másikra romlott el, mintha egy frissítés kavart volna be.
Thx -
embe
nagyúr
Hali!
Libreelec teszt verzió letöltésre van valami új linketek? A régi nem működik..... -
djnice
veterán
válasz
Patice #25897 üzenetére
Köszi, raspbian lite az alap most is. Úgy néz ki egyelőre ezzel megoldódott, annyi hogy kell még egy -acodec copy paraméter is, hogy ne legyen felesleges mp3->mp3 konverzió: [link]
Már csak az RDS-t kell megoldanom egy script-tel, hogy kiírja a rádió hogy éppen mi szól és tökéletes
Persze kérdés hogy 7/24-ben mennyire lesz ez stabil. -
Patice
nagyúr
-
djnice
veterán
válasz
Patice #25895 üzenetére
Találtam egy leírást, hogy át lehet irányítani bármelyik kimenetet a pifm-nek, majd megpróbálom, de elég bonyolult. Azt hittem, hogy a sox-al pipe-on keresztül menni fog rendesen, hiszen mindenhol ilyen példák vannak, nem is értem nálam miért nem jó. Csak erre lenne használva a Pi, mert ez még az első 256 MB-os példány.
-
djnice
veterán
Sziasztok!
Van itthon egy Pi 1, gondoltam csinálok a páromnak a konyhai rádióra Rádió 1-et, mert nálunk az nem fogható.
Ezt a leírást követve működik is, de valamiért kb csak 10 másodpercet játszik le a rádió streamből (www.radio1.hu/stream.m3u), utána ezt a részt ismételgeti előről.
Most nem tudom hogy ez a sox hibája-e vagy a pifmrds-é.
- Próbálltam másik stream-et, pl class fm-ét azzal is ezt csinálja.
- Próbáltam neten lévő mp3 fájlt, azzal is hasonló a helyzet.
- Próbáltam a sox-nál buffert állítani, az sem segített
A Pi a netre LAN-on keresztül csatlakozik, kábeles UPC 120 Mbit, szóval annak bírnia kellene.
Mi lehet a gond? -
Celtis
veterán
válasz
.Farkas. #25890 üzenetére
Lehet, hogy bennem van a hiba, de kb. egy fél mondatot vélek érteni abból amit írtál.
Ha az a gondod, hogy a libreeleces Kodiban beböngészett elérési utat, ahonnan a Kodi a média fájlokat olvassa, nem találod a linuxos fájlrendszerben, akkor az normális, mert nem csatolja fel fájlrendszer szinten. Megjegyzem az OSMC sem.
Ha fájlszinten is látni akarod, akkor fel kell csatolni. Mounting network shares
-
.Farkas.
tag
válasz
MaCS_70 #25889 üzenetére
Szoval van egy NAS van 1 Raspberry.
Raspberry-re felraktam a Sonarr-t. Webes feluleten kivalasztok 1 sorozatot es keri h adjam meg az eleresi utvonalat (onnan nezi a meglevo reszeket stb.). Ez nekem a NAS-on van.
Mivel qrvara nem tudtam sajnos SSH-rol felmountol, 99.9% az en tudatlansagom miatt ezert ahogy irtatok, Libreelec grafikus feluleten csatlakoztam a megosztasra aminek a neve Downloads.Gondoltam ezt szepen felmountolja mondjuk a /media/-ba vagy /storage-ba de sehol nem talalom.
Na mind1 ugyerzem visszaterek OSMC-re ott ezek valahogy elsore osszejottek.
-
.Farkas.
tag
Estet Uraim
Szoval, GUI-ban megvan a SMB share latom mukodik a film rola stb.. Ezt hol a francba tudnam megtalalni FileExplorerbe? Megbolondulok mar
-
-
envagyok
veterán
https://github.com/A3sal0n/FalconGate
Anti malware anti Hacker pire
-
Celtis
veterán
válasz
gazso75 #25882 üzenetére
Szerintem script sem kell, mert közvetlenül a crontabba beírhatod a megfelelő Kodi parancsot. (Kodi-send --action=...)
Van itt valami addon ilyen célra, esetleg még ezt nézd meg ötletekért.
De minden bizonnyal ez a legjobb megoldás. Alarm clock addon
-
gazso75
aktív tag
Sziasztok !
Ha már 0-24-ben megy az RPi, megcsinálnám, hogy mondjuk reggel 6-kor induljon valami rádió.
Kellene egy script, és azt betenni cronba LibreElec alatt ?
Van egyszerübb megoldás ?Köszi
-
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Hogy lehet Libreelec alatt felmountolni samba share-t?
mount -t cifs -o -user=Administrator,passwd=123456,rw //192.168.0.100/Downloads /storage/tvshows
Ezzel probaltam de Invalid Argumentet kapok..
-
.Farkas.
tag
Hali!
RP3 Libreeleccel beadja a derekat 25GB fileoknal? Usb ethernet speedtesten 200mb et mert. NAS-noti 60MB-vel masol szoval elmeletileg a NAS jo. (WS2016 van rajta)
RP-n viszont nezhetetlenul akad a film.. -
artiny
őstag
Hogyan tudnam vissza allitani a wifi-t RPI3 -n?
ezt a [youtube] vlamit probaltam beallitani,hogy wifi hotspot-t csinalni RPI vel....de nem megy a net amit megosztok...A masik dolog, hogy egyaltalan most nem jelzi a wifit nekem a PI. MEgosztja a netet,de azt irja a halozatnal hogy no wireless interfaces found.
hogyan tudnam kitorolni vagy a hotspotot vagy azt visszaallitani,hogy mukodjon a wifi az RPI ben?
-
SharpSA
veterán
Mekkora sd kártya ajánlott minimum a PI3-hoz és milyen fajta, ha KODI lesz rajta (például LibreELEC 8.0.1)?
-
embe
nagyúr
Köszi Urak a válaszokat!
-
-
embe
nagyúr
Igen arra gondolok én is hogy a LE jelzi ki hibásan.
Ezt az OSMC-t a Win32Diskimagerrel kell telepíteni? Médialejátszónak jobb mint a LE vagy az OE ?
-
azbest
félisten
nem te vagy az első, aki hasonlót lát [link]. Hülyeséget ír ki, nem kell vele foglalkozni.
A pi3 hardverileg eléggé különbözik a pi1-esektől és 2-esektől, nincs pi3 kinézetű 1-es. Nincs belőle hamisítvány sem, mivel csak az alapítvány partnerei gyártják.
A pi1-eseken nem látod a soc-ot, mert a hátán viszi a ram-ot.
-
vadkörte
addikt
Szerintem nem Nálad van a hiba. Az utolsó v7-es LE a Pi2-re is ezt a SoC-ot írja ki, pedig abban sem az van.
Viszont jelzi mind a 4 mag "jelenlétét" és terheltségét is.
(#25855) Celtis:
Egy USB-s BT dongle hozzáadásával a Pi2 is BT képessé tehető, ha valakinek nagyon arra van ingeranciája...
Végülis mindegy mit ír, ha a használatot nem befolyásolja. -
embe
nagyúr
válasz
wassermann #25852 üzenetére
"OSMC" az ez? Ez működik normálisan a Pi3-n?
golya87: Valszeg az van, hogy rosszul azonosítja be a hw-t a LE. Abból gondolom, hogy van működő wifi, illetve mint írtam a proci frekije fel-felmegy 1200MHz-re.
A nyákon is Pi3 szerepel.
Meglesem ezt a 8.0.1-t. Én még a 8.0.0-nál tartok, nem tudtam hogy újabb megjelent. -
embe
nagyúr
válasz
wassermann #25850 üzenetére
Félreértetted. Nem akarom, hogy folyamatosan maxon járjon a proci. Nekem az a problémám, felvetésem, hogy így olyan mintha nem is Pi3 lenne, legalábbis a kiírt proci típus alapján. De valszeg csak az LE írja ki rosszul, mert erre írtam, hogy van amikor 1200-al pörög a proci.
A bluetoothot nem tervezem használni, viszont bosszant hogy le van tiltva. Miért? -
wassermann
Topikgazda
Ahhoz, hogya CPU folyamatosan max. frekin fusson, a config,txt-be be kell szúrni az alábbi sort:
force_turbo=1
A Bluetooth-ot pedig be kell kapcsolni (én mást használok,ezért pontosan nem tudom, de emlékszem, hogy az LE-ben is van valahol ilyen pont, csak meg kell találni)
-
Jas0nx
csendes újonc
Sudo passwd root ->be kell kapcsolni a root fiókot, ezzel fogjuk elvégezni a módosításokat a Pi fiókon. Jelszónak bármit megadhatunk.
Utána a raspberry pi configuration-ben ki kell kapcsolni az auto logint. Vegyük ki a pipát a “Login as user pi” mellől.
Újra kell indítani a pi-t a “reboot” parancsal.
Betöltés után jelentkezzünk be a “root : megadott jelszó”-val
Nyissunk egy terminált és a következőket kell beírni:
usermod -m -d /home/newuser -l newuser pi -> ezzel a parancsal változtatjuk meg a pi-t newuser-re
Adjuk ki a “visudo” parancsot.
Itt a dokumentum alján keressük meg a következő sort és a “pi”-t írjuk át “newuser”-re!
Ha ez a sor nem létezik, akkor az utolsó sorba írjuk be.
newuser ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
Mentsük el a dokumentumot, majd a reboot parancsal indítsuk újra a pi-t.Újraindulás után jelentkezzünk be a newuser-el.
Ezek után a raspberry pi configuration már nem érhető el, mert a lightdm alkalmazást a pi userrel hozták létre. Amennyiben ezt el szeretnénk érni, úgy a terminálba gépeljük be a “sudo raspi-config” parancsot.sudo passwd -d -l root -> Kapcsoljuk ki a root fiókot.
-
embe
nagyúr
Sziasztok!
Egy elég hülye kérdéssel, problémával fordulok hozzátok.
Nemrég vettem az RS oldaláról egy PI3-at. Én csak mediaplayernek használom, így a LE fut rajta.
A hardver infóban ezt látom:A PI3-ban nem BCM2837-nek kellene lennie? A freki fel- felfut 1200MHz-re, de pl.a bluetoothra azt írja, hogy le van tiltva.
Ez így rendben van? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #25844 üzenetére
Leginkább az fogja vissza a kártyákat, hogy 3.3V -os módban kezeli a vezérlő. Az uhs-i módhoz 1.5v kellene, amit sajna nem tud. Szóval így a normál mód van megtuningolva némileg gyárilag is. Ezért szoktak 25MB/s sebességig jutni [link]
Szóval a tuningot lehet az uhs-i kártyák jobban bírhatják, mert alapból magasabb sebességre vannak tervezve, csak más feszültséggel.
-
wassermann
Topikgazda
RAKÉTA ÉPÍTŐKNEK (Pi3):
Külföldi fórumokon írják, hogy hiába egy gyors SD-kártya, ha a lassú kártyákkal minél jobb kompatibilitás érdekében, a kártyavezérlő órajele szándékosan vissza van fogva. Az alábbi, config.txt-be beszúrandó sorral, a kártyavezérló órajelét lehet növelni:
dtparam=sd_overclock=100
Nálam sokkal simább lett ezzel a beállítással minden, szinte PC-s érzete lett a PI3-nak.
KISÉRLETEZGETÉS ELŐTT MINDENKÉPP MENTSETEK IMAGET!!!
-
Froclee
őstag
válasz
kovbandi82 #25842 üzenetére
Banana pi alkalmasabb NAS-nak. En azt hasznalok egybkent, OpenMediaVault-tal.
-
kovbandi82
őstag
Köszi a választ mindenkinek
-
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #25834 üzenetére
"Elvben Openmediavault telepíthető rá..."
Nem csak elvben. Gyakorlatban is. Egyszerű, könnyen konfigurálható - nem synology-s - hatékony NAS OS. Nem tökéletes, de mi az. Említett célra használom én is egy Pi2-vel.
A belső "hálózatom" 100 megás - ASUS RT-N12D1 router a "központ" - nem tépi szét az istrángot, de nem is cél. 00:00 - 06:00 között tölt és jelenleg inkább annak örülök, ha minél lassabban.
Egyszerre max. 2 szálat engedek neki és azt is visszafogtam 150-200 KB-ra. Miért? Mert így úgy látja a forrás, hogy seed-ben vanHa napközben lóg fent, akkor mivel - Voda mobilnet - nem tud seed-elni, nem is érzékeli a tényt, hogy fent van, így nem csökken a seed-ben tartási időm.
-
-
válasz
Jó, jó, de milyen routert? Lehet nem is az a gyenge láncszem. A belső hálózat amúgy gigabites? Vagyis tudna 100Mbps-nél nagyobb tempót is?
Nem tudom mekkora torrent bubus vagy, de nálam nem megy soha 5-10-nél több, de a belső hálón tudja a 100Mbps-et, ha éppen samba megosztásra másolok(és nem megy a torrent, mert ugye az lejön a sebességből). A torrent sebessége sose hozott lázba, le is van korlátozva 1-2Mbps-re. -
válasz
Tudtommal a banana-n van gbites lan, meg sata vezérlő, pi-vel még rosszabb eredményeket érnél el, mint a routerrel.
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. A következő kérdésem lenne.
Jelenleg otthoni házi torrent/dlna/web szervernek egy routert használok openwrt-vel, viszont a 120/10-es netemet nem igazán tudom kihasználni vele, ezért a kozeljövőben váltani akarok. Oriási összeget nem akarok beleölni. Egy Pi2-n (vagy Bananan) gondolkozok.
Nos az lenne a kérdesem, melyik rendszert ajanljátok rá. A lényeg, hogy torrent, samba, dlna szerverkent működjön stabilan, és ha lehetséges, böngészőből behívható adminisztrációs felülete legyen, mint egy routernek/nasnak. Elvben Openmediavault telepíthető rá, de más is lenne? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
golya87 #25832 üzenetére
YouTube-on található 1080p60 videókra gondoltam (természetesen inputstream.adaptive KODI pluginnel). Azt olvastam hogy elméletileg viszi (sőt azt írták, hogy 4k-t is max. 30 fps-el), de gyakorlatban érdekelt volna, hogy 1080p 60fps videókkal boldogul-e fps drop nélkül.
-
Crvsh3R
senior tag
Aki médialejátszásra (is) használja a készülékét attól kérdezném, hogy az rpi 3 1080p 60fps videókat le tudja játszani frame drop nélkül (overclock nélkül, vásárolt licenszekkel, KODI alatt)?
-
-
Jas0nx
csendes újonc
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy szeretném megváltoztatni az RPI felhasználó nevét. Ugye az alapértelmezett a "pi". Ezt meg is oldottam, viszont ezután már nem érem el pl az rpi configuration gui-s felületét. A lightdm miatt.
A kérdés az lenne, hogy nincs mód arra, hogy még a telepítés előtt belenyúkáljak és átírjam? Pl a noobs esetében.
-
azbest
félisten
válasz
gazso75 #25824 üzenetére
persze, ez még januári hír. Lassan a pi3 A modell kellene legyen az aktuális, azzal még lógnak és beígérték.
Persze a pi zero w bejelentés most volt, szóval pár hónapig lehet nem pörgetik. Főleg, hog a pi zero w és a pi3A valószínűleg elsősorban a soc-ban különbözik. A zero a régi 1 magos, a 3A pedig a 4 magos, de wifi, 1 usb és a többi dolog kb egyezik, ha a korábbi A-t követik. -
gazso75
aktív tag
Ezt már láttátok ? RPi CM3
-
-dino--
csendes tag
Udv ALL!
Mondtam, hogy nem adom fel,megtalaltam a megoldast miert nem latja a pendriveot a rendszer.
Egyszeru jogproblema volt.
Igy mar minden kafa...Egy haver segitett az Amigaspirit forumrol.
Ezuton megkoszonnem az ittenieknek... mindenkinek, aki segiteni probalt a bajomon, bar kb. 1 azaz egy ember volt, aki tobbszor probalt meg segiteni!
Koszonom!
-
Nem ismerem az ethernet kamerákat, de ilyesmit keresnék a helyedben: [link] vagy [link]
Vagyis olyanokat amiket etherneten keresztül lehet távtáplálni.Ugyanakkor bagóért kapni 4-8 kamerás rendszereket.
-
A támogatott operációs rendszerek azért vannak felsorolva, mert automatikusan felismerik mint kártyaolvasót, és a benne levő kártya tartalmát (a felvett videókat) egyszerűen átmásolhatod a számítógépre.
Ilyenre ne költsél feleslegesen+ a linkelt készülék sem a jobbfajta kamerák listáját gyarapítja. -
Patice
nagyúr
válasz
pozsoka #25814 üzenetére
Ahogy előttem is javasolták: Win32Diskimager.
Kiírod memókártyára, aztán be a Pi-be, áramot neki, és asztali gépről böngészőben éred el a konfig felületet.
Itt van hozzá a setup guide, ha valami nem lenne világos.
Ill. kérdezhetsz is. -
pozsoka
senior tag
válasz
cinemazealot #25815 üzenetére
Köszi.
-
cinemazealot
addikt
válasz
pozsoka #25814 üzenetére
Windows alatt Win32 Disk Imager, Linux alatt pl. Brasero alkalmazásokkal tudod felírni pendrive-ra vagy memória kártyára.
-
azbest
félisten
Vadász-vadász... sokat vadásztam már én is, így néha ismerős a terep
Valamikor linuxos környezetben már volt problémám dirty ntfs-sel, a logban hirtelen nem is látom, de csak futólag néztem. Ott lett gyanús, hogy láttam más logját az usb attached scsi panasszal, de utána simán csatolta mégis nála. -
bear_
aktív tag
Problem solved, tényleg az NTFS szarta össze magát, bár fogalmam sincs hogyan
Mounting volume... The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
FAILED
Attempting to correct errors...
Processing $MFT and $MFTMirr...
Reading $MFT... OK
Reading $MFTMirr... OK
Comparing $MFTMirr to $MFT... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Setting required flags on partition... OK
Going to empty the journal ($LogFile)... OK
Checking the alternate boot sector... OK
NTFS volume version is 3.1.
NTFS partition /dev/sda1 was processed successfully.Ezután már sikerült mountolni
Köszi mindenkinek.
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #25803 üzenetére
Persze vannak, de ha valaki csak ilyesztgetésnek akar kamerát, lehet venni komoly kinézetű dummy kamerákat is. Csak egy fokkal adnak a 15 dolláros kamerák jobb képet, mint az üres műanyag ilyeszgetős
raspi kamera meg [link]
(a noir változatban nincs infra szűrő, így sötétben infra lámpával megtámogatva képes látni, persze nappali fényben ez hamis színeket okoz)
-
Celtis
veterán
Van spotify addon. Nem túl nehéz kiguglizni sem.
Annyi a limitáció, hogy spotify előfizetés kell hozzá, de a havi egy EUR nem olyan vészes. -
azbest
félisten
Ahogy nézem usb attached scsi mód miatt panaszkodik.
Vagy ezt a módot nem akarta használni a openelec alatt és azért nem hiányolta, vagy bugos az osmc.Egyáltalán friss osmc rendszert használsz? Valakinek 2015-ben volt ilyen problémája, amit egy frissítés megoldott [link], bugreport [link]
De látom 2016 augusztusban megint voltak panaszok.
Lehet hogy modul paraméterrel vagy blacklisttel ki lehet kapcsolni az uas módot.
Node utána sima mass storageként érzékeli, nem? Hiányos logokból nem derül ki.
Githubra vagy pastebinre vagy valahová tedd fel a teljes logot.Egy tipp: szabálytalanul lett kitépve valamelyik gépből, ntfs fájlrendszert használsz, ami így dirty lett és emiatt nem csatolja fel. Talált?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Linux kezdőknek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- Milyen routert?
- Synology NAS
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- OLCSÓ MONITOROK
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest