-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balerik
aktív tag
válasz
stopperos #46954 üzenetére
Köszi. Majd kipróbálom , de előbb kell vennem ehhez egy micro HDMI-HDMI kábelt vagy átalakított, hogy osmc-t tudjak telepíteni. Moode alatt nem lehetséges ez a teszt? Az is debiant használ.
@kutga. RPI4 (OSMC) Kodinál írta ki, csak most sajnos eltört az micro HDMI átalakítom.
-
majer_balint
tag
válasz
stopperos #44761 üzenetére
Az, hogy fordítva van a panelon az érzékelő, nem gond, annak függvényében is kötöttem be. A baj az, hogy eddig sima dróton volt a hőmérő (ezek ma jöttek tesztre) és kb másfél két hónapja nem mért, gondoltam újra forrasztom de semmi.. Volt teszt kábelem hőmérővel, azzal sem ment. Szóval nem tudom mi lehet a gebasz.. A próbapanelt azért rendeltem, hogy forrasztási hibákat elkerüljem, de hát így is baszik menni
-
Kenderice
senior tag
válasz
stopperos #43549 üzenetére
Ezt írja:
10.109993] 8021q: 802.1Q VLAN Support v
1.8
[ 11.506468] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: lin
k up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xD1E1
[ 1474.701037] usb 1-1.5: new high-speed US
B device number 5 using dwc_otg
[ 1474.792341] usb 1-1.5: New USB device fo
und, idVendor=0bda, idProduct=f179, bcdDevi
ce= 0.00
[ 1474.792371] usb 1-1.5: New USB device st
rings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1474.792387] usb 1-1.5: Product: 802.11n
[ 1474.792404] usb 1-1.5: Manufacturer: Rea
ltek
[ 1474.792420] usb 1-1.5: SerialNumber: 00E
0092FBEDF -
válasz
stopperos #43371 üzenetére
Ha nem kell messzire menni a PI-től és elég egy (esetleg két szenzor, bár ugye feljebb is lehet menni), akkor jó megoldás lehet I2C-n egy BME280.
A DS18b20 szerintem is nagyon klassz szenzor, csak egy apró probléma van vele: szeretik hamisítani. Nálam van több széria is, köztük pontos és 3-4 fokos szórást mutató darabokkal is.
MaCS
-
bwin.party
aktív tag
válasz
stopperos #43181 üzenetére
Szia!
Így megpróbálok válaszolni, egyesével nem akarom megszólni a topikot semmiképpen sem.
A NextCloud lesz felbütykölve rá, megfogadom a jó tanácsot.
A külső merevlemez házikó külön tápegységgel megy, így kerestem amikor elkezdtem nézelődni ne a Pi adja annak is a feszültséget - nem akartam, hogy a Pi is feszült legyen-, Axagon egyébként a márkája. Megérte az árát, jó termék.
#43182 Fecogame: Az rTorrentet mindenképp megnézem, azt tudom róla, hogy parancssoros cucc és nagyon kicsi az erőforrása. Régen használtam egy FTP elérésen töltöttem fel a torrentet és ment is a dolog.
#43183 sztanozs: Amíg nem lesz keret egy 4-es Pi-re addig kénytelen vagyok ezt elfogadni. A lényeg, hogy legyenek elérhetőek a fájlok és menjen egy saját kis felhő, amit a szűk család tud kényelmesen használni. Smart TV egyenlőre semmilyen funkciót nem kap a Pi-ről, szokom a helyzetet és ahogy váltok kényelmesebb lesz a dolog. De ezt mindenképp szem előtt fogom tartani.
#43184 cigam: Transmissiont egyszer próbáltam rajta iszonyat szenvedés volt, hogy elinduljon egy torrent. Qbit szerintem patent cucc, de emlékszem a teamviewer futott vele háttérben iszonyat lassú volt a rendszer tőle. Szóval hiába a WEB-es felület, az rTorrent fog kapni egy esélyt a sebességek miatt.
De igazad van, iszonyat kényelmes a qbit. Főleg, hogy össze is szedi könyvjelzőkben a torrenteket.
-
törölt tag
válasz
stopperos #42884 üzenetére
Aha. Itt olvasom, hogy az MMAL/OMX már nincs a Kodi-ban. Észre sem vettem, hogy tényleg nincs a kiválasztási lehetőség.
Én is Kodi GBM verziót fordítottam, szóval nem csoda, ha nincs deinterlace.
Nem figyeltem meg, de akkor ezek szerint a LibreElec 10-ben sincs deinterlace.
Nos, akkor nincs értelme eröltetni egyelőre a Kodi 19.x verziót.Igazából amiért belekezdtem az egészbe az amiatt volt, hogy RPI3-ra tettem fel egy Buster armhf-et és arra a repoból egy Kodi-t (18.7, ha jól emlékszem), ahogy szoktam.
Lirc mellé és bekonfigolva a gpio ir receiver. Viszont feltűnt, hogy h264/1080p filmnél, ha léptetek a következőre, akkor lefagy a Kodi. De nem csak annyira, hogy nem reagál a távirányítóra, hanem ssh-n belépve egy sima reboot parancs sem képes bezárni. Kill sem lövi ki, táp ki-be volt az egyetlen megoldás. Más felbontással nincs ilyen gond. Illetve a másik RPI3-al, amin ugyanúgy Buster van, de nem frissített, ott hibátlanul megy minden. -
törölt tag
válasz
stopperos #42878 üzenetére
Azt hittem csak a Bullseye distro-t érinti a deinterlace kikapcsolás.
Fordítottam Buster armhf-en pvr.hts TVHeadend addon-t a Kodi 19.3-hoz, de akkor tűnt fel a TV műsort próbálva, hogy inaktív a deinterlace a Kodi-ban. Ezek szerint ez a változás nem rendszer, hanem Kodi függő? -
azbest
félisten
válasz
stopperos #42687 üzenetére
Nocsak, megilyedtek a Radxa Zero -tól, ami 15$ 512MB ram -os rádiókommunikáció nélküli verzióban, 20$ 1GB rammal és wifi/bt chippel. [link]
A pi-knek jobb szokott lenni az általános támogatottsága (oprendszerek, friss kernel), de az elérhetősége kérdéses. Szóval jó kérdés, hogy valóban lehet-e kapni a pi zero2-t vagy csak a lehetőséggel ki akarják nyírni a konkurenciát. Ahogy anno a zeroval kinyírták az akkori filléres és gyengébb teljesítményű alternatívákat. Közben a zero beszerezhetősége közelítette a lottózás esélyét. Az emberek meg inkább zerot akartak és nem vettek konkurenciát. Amíg nem volt konkurencia, addig nem vették elő a fiókból ezt a modelt, pedig évek óta kérnek tőlük erősebb zerot.
-
Marcsello31
őstag
válasz
stopperos #42454 üzenetére
Szia! El gondolkodatató, mind2 rendszert szeretném használni, erre vagy arra, másik jó tulajdonsága a gépnek hogy nem zabál annyi áramot mint a rendes pcm. Így ez Mehet nyugodt szívvel egésznap. Céljaim vele: torrent, filmnézés, kodi letöltés. Ennyi. na meg böngészés.Vagy olyan gépet kéne vennem ami nem raspberry hanem x86/64es? De minek ha ez itt van.
Akkor az usbs dugaszolós megoldásom törölve.
-
atesss
addikt
válasz
stopperos #38999 üzenetére
Nemrég valaki ajánlotta a git-et, és pont én is kerestem volna hozzá egy leírást.
De akkor már meg is van, köszi.Ez valamilyen kiegészítővel tud esetleg automatizált mentést is csinálni. Pl. megadott mappákban lévő adott kiterjesztésű fájlokról - pl .py ?
És ezt esetleg nem csak idő alapon, hanem egyéb algoritmussal ?
Mondjuk ha változott több mint 20%-ban a kód, akkor az eredeti - annó be"cache"-elt - kódot kimenti egy külön verzióként. -
Keem1
veterán
válasz
stopperos #37899 üzenetére
Na gyerekek, asszem én holnap rendelem a 8 GB-os verziót (fizu nap lesz)
Ne azt nézzétek, hogy ez 30k, hisz akik közülünk lecserélik, többnyire a 4GB-osat fogják, így az gondolom megy apróra majd, tehát kb. 15-18 ezer le is jön a 32-ből.
Nekem megéri, RAM-ból sose elég. -
goldister
tag
válasz
stopperos #34388 üzenetére
Köszi. Viszont most már kezd nálam kibontakozni, hogy mire is akarom majd használni a pi-t.
Okos otthon és felhő.
Távolról biztonságosan el akarom érni a fàjlamait, illetve az otthoni okoscuccok figyelése.
Ti mit ajánlanátok? Láttam Home Assistant, de szerintem az teljes operációs rendszer. Bár az sem zavarna, csak jól működjön. Fájl elérés? Más alternatíva?
A hálózaton lenne nodemcu is, jó lenne ha azzal is tudna valahogy kommunikálni? Köszi előre is -
Sonja
nagyúr
-
Archttila
veterán
válasz
stopperos #33623 üzenetére
Koszi sracok, bar ezt az atalakitos dolgot nem vagom.
A pidrive-okba micro USB megy, ezeknek a vege egy normal USB. Ezt elvileg be tudom dugni a Pi-be, (hasonloan ahogy most hasznalom) vagy valamit felreertek es az uj modellnel mashogyan mukodik?
Egyebkent allitolag indulasnal picit megno az aramfelvetel, ezert is ajanlott a nagyobb/minosegibb tap.A cel egy sima natur egyszeru fajlkiszolgalo lenne, GUI nelkul. (samba, dlna, ftp es hasonloak)
Ez most a B+ modellen remekul modik, sot jelenleg RAID1-be fut a 2x1tb-s drive es nincsen gond, viszont a gigabites Digit nagyon de nagyon nem hasznalom ki, pedig a Remux anyagok letoltesehez kellene a savszel...
Akkor azt mondjatok ne aggodjak, nem kell majd tapokat cserelenem? -
-
Csicsóka
őstag
válasz
stopperos #30446 üzenetére
root@moode ~ # iwconfig
wlan0 IEEE 802.11 Mode:Master Tx-Power=31 dBm
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:on
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.root@moode ~ # cat /etc/hostapd/hostapd.conf
interface=wlan0
driver=nl80211
#bridge=br0
ssid=RPI_Zero
country_code=HU
hw_mode=g
channel=4
wpa=3
wpa_passphrase=rpizeroap
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=TKIP
rsn_pairwise=CCMP
wme_enabled=1
ieee80211n=1
ieee80211d=1
#ht_capab=[HT40-][HT40+][SHORT-GI-40][RX-STBC1] -
BB9360
aktív tag
válasz
stopperos #30027 üzenetére
Köszönöm szépen!
Valóban, azt még nem próbáltam, hogy
1. másik bluetooth eszközzel mit kezd, pl. egy bluetooth hangszóró > ez egyébként már nekem is eszembe jutott, ha hazaértem, megnézem
2. hogy a fejhallgatót usb-vel kötöm össze > ezt nem tudom, hogy lehet-e, mert ugyan van mini usb csatlakozása, de szerintem az csak a töltésre, mert vezetékes használathoz jack csatlakozós kábele van...Külső HDD a forrás és 1080p-s filmek, flac audió.
Ha nem a fejhallgató a rossz (ezt mondjuk nem is gondoltam, mert akkor a telefonnal se menne), akkor csak az a kérdés, hogy a Pi pulse audio kimenete mire van, ha nem a bluetooth-os hangra...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
stopperos #28932 üzenetére
Az én netezési szokásaim mellett nem a hardveres gyorsítás megléte vagy hiánya a korlát... A memóriát tömörítve használó ZRAM azért kell, mert ha megnyitom pl. az Index oldalát, először végiggörgetem és ami érdekes azt új lapon megnyitom, hogy később elolvassam. Így akár 10db feletti a lapok száma, ami korábban mindig fagyáshoz vezetett. A ZRAM elég jól tömörít így a PI-m kb. kétszer annyi memóriát kezelhet és megszűntek a korábbi fagyások
-
törölt tag
válasz
stopperos #28162 üzenetére
Igazából működik a Lirc, csak a Kodi-t villámgyorsan ide-oda lapozza és olyan, mintha folyamatosan inputot kapna. Irw 2-3-4 inputot jelez egy rövid gombnyomásra viszont a kodi folyamatosan kattogtatva adja a léptetésnél megszokott hangot.
A régebbi kártyát a másikból átrakva az újba, mindenrendben van. Azon egy régebbi raspbian és lirc van.
Valahogy ezt a helytelen inputot kellene megszüntetni.[ 7.255142] lirc_rpi: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 7.385028] gpiomem-bcm2835 3f200000.gpiomem: Initialised: Registers at 0x3f200000
[ 7.583818] lirc_rpi: auto-detected active low receiver on GPIO pin 18
[ 7.584182] lirc_rpi lirc_rpi: lirc_dev: driver lirc_rpi registered at minor = 0
[ 7.584189] lirc_rpi: driver registered! -
s3toraph
senior tag
válasz
stopperos #26455 üzenetére
Köszi!
Azóta beraktam az 1 db 4K7 ellenállás mögé, egymás után mind a 4 db DS18B20-at, eddig OK ki tudom olvasni mindet.
Mindenkihez:
Felraktam az anacondát a win8.1-re. (Egyébként nem nyúl hozzá a már feltelepített 3.6.1 python-hoz, hanem az anaconda3 mappába amibe pakol mindent, van külön egy python 3.6.0. Ja és érdemes a C: gyökerében egy külön mappát készíteni neki (pl. Tools) mert egyrészt a rejtett programdatába rakná alapból magát, ami nekem nem volt jó mert emiatt nem tudta végrehajtani a conda update conda parancsot jogosultsági probléma okán, másrészt ha program files-ba raknád akkor meg sír amiatt hogy van space a mappa nevében.)
A spyder-t nézegetem, de annyira nem szimpatikus.
Közben googliztam és azt találtam hogy netbeans-hez is van plugin vagy mi, hogy lehessen benne python programozni.Kérdésem, hogy ha a raspi 2-n is netbeansben akarnék programozni, azt elbírja -e, és hogyan, miket, milyen sorrendben kell feltelepítenem rá?
(Most már kell valami normális IDE, mert most a vncserverrel lépek be a pi-re és ott IDLE-ben kódolok, de kezdem érezni hogy ez bizony egy fapados IDE.)Kérdés 2: apropó vncserver, meg lehet valahogy oldani hogy amit a windows-on kirakok ctrl+c-vel vágólapra, azt be tudjam illeszteni a futó vncserver ablakába? Hasznos lenne.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
stopperos #26218 üzenetére
Stabil
de van nightlyban 4.10.11
sőt készül az armbian 5.27 ami 4.10.11 kernelre épül...
Azért látom sok embert megtévesztenek bizonyos dolgok...
De arra nem gondol senki hogy a hardverhez szoftver is kéne hogy használni lehessen... Mivel szoftver nem fán terem és nincs univerzális meghajtó minden hardverhez így azt ki kell feljeszteni...
De erre itt senkise gondol,hogy a raspi előbb volt,előrébb jár szoftveres fejlesztésben, az orange pi kicsivel jött később de lassan megelőzi a raspi-t...
mikor megvettem az orange pi-t akkor az armbian 5.24nél járt, most 5.25 a stabil kiadás és készül az 5.27... Valóban hátránya,az orange pi-nek hogy hivatalos forgalmazó csak összehányt elavult disztrók letöltését teszi lehetővé, amiket nem frissítenek, de ennek kiküszöbölésére indult az armbian projekt amiknek nincs gyártói oprendszer támogatása viszont univerzális,egységes és frissíthető...az armbian orange pi-nél csak a gpu 100%os támogatása problémás, a mali400mp2 driverezése, de ígéretek szerint a 4.10.11es kernelben már lesz 3d opengl/opencl támogatás hardveres gyorsításhoz... De engem ez nem érint, mert nem játszok nem filmezek orange pi-n, filmet nézni a smart tv-n nézek, a 4k felbontás sem mozgat,felesleges, fullhd-n úgy se tudom kiélvezni, Csak a 4k miatt nem veszek olyan tv-t
én a fullhd-val is ki vagyok békülve...
-
azbest
félisten
válasz
stopperos #22751 üzenetére
Sőt, kapufa
"popcornmix Wrote:
Pi2+ isn't very exciting. It's a Pi2 PCB with underclocked Pi3 CPU (2837). Basically 2836 has become too expensive to produce for the small number of (mostly industrial) customers who still want to buy Pi2. So, there is now a Pi2+ for them for same price as Pi3, without wifi/bluetooth, and clocked at 900MHz."Végül is 32 bites módban ugyanazt tudja, mint a pi2, ha nincs rádiós modul rajta. A pi3 -on másik oldalt van a led. Kevésbé melegedős, mint a normál 3 a lehúzott órajel miatt. Persze otthonra csak jobb a pi3, főleg ugyanazon az áron.
-
doberman
senior tag
válasz
stopperos #21922 üzenetére
jujjdejóóó...
igazából az rp2 nem csinál mást mint usb-n letölt 5 percenként meteorológiai adatokat (fousb) összerendezgeti egy adatbázisba, majd egy apache2 megjeleníti, wifi kapcsolaton keresztül... alapjába véve az idejének 99%-ban unatkozott. ezért hw downgrade lesz belőle - kap egy zero-t, az rpi2 meg átalakul pl projektorba épített kodi-vá... még egyszer köszi -
Keef_Lee
senior tag
válasz
stopperos #20438 üzenetére
Közben én is erre jutottam, hogy azt kellene törölni. Megkerestem és TC-ben ftp-n, aztán winscp-ben próbáltam törölni, de nem sikerült.
Most kittyben terminalban megadtam, amit írtál és kész
Köszönöm.Érdekes, hogy ezt nem lehet beállítani (legalábbis nem találtam) valahol, hogy ha már nincs helye, akkor ezt ürítse.
Az is érdekes, hogy előtte az összes thumbnail-t töröltem és azt a helyet ezek szerint nem tudta erre használni, mert az nem oldotta meg. -
Bazs87
tag
válasz
stopperos #17264 üzenetére
Köszönöm, hogy észrevettétek a kérdésem!
1,7 amperes tápot használok. elvileg eredeti raspihez conradból.
cigam:
SSH-val nem próbálkoztam, egyből VNC-vel kezdtem, ami működik, de az autoindításig nem jutottam el az előzőleg leírt hiba okán. Érdemes lenne SSH-zni?A másik gond, a wifi csatlakozóval van, 2 óra után, ha nincs kapcsolat lekapcsolja magát és újra be kell lépni a hálózatra. Ez VNC-nél vagy ftpnél elég zavaró.
Erről lenne szó: [link] -
válasz
stopperos #16008 üzenetére
Arduinora is lehet wifi vagy lan csatlakozást csinálni. Pl az esp-01 is könnyen vezérelhető arduinoval.
Az a bajom, hogy a projektem sokkal gyorsabban halad, mint ahogy terveztem, és abba a stádiumba fordult, amikor kellene egy pici protoboard. Lehet, hogy nem fogom tudni kivárni a zérót. Akkor lesz valami arduino, vagy freertos alapú.
-
DarkByte
addikt
válasz
stopperos #16002 üzenetére
A kazánhoz nem tartozik vezeték nélküli termosztát? Mert szerintem biztonságosabb lenne annak a rádiójelét visszafejteni (vagy már meg is tette valaki) és csak a célhőmérsékletet módosítani. Úgy még akkor sincs gond ha a Pi lefagy, főleg a időzónákra van osztva a program visszaállása egy alapértékre.
Nem tudom milyen protokollt használnak a termosztátok.
-
junhum
tag
válasz
stopperos #13776 üzenetére
Van még velem baj
Nano-val létrehoznék egy file-t a /ect/init.d/ mappában de nem engedi menteni.
Másik amikor indítanék egy python programot sudo-val azt írja: syntax error: "(" unexpectedÉn úgy gondolom hogy valami jogosultság problémája lehet, de nem tudom mi.
Raspbain rendszer van fönt és fut a gui-ja
-
Dudee
senior tag
válasz
stopperos #13767 üzenetére
Köszönöm szépen, el fogom olvasni az írást!
A vezetékezős dolgot első körben kizárnám. Rengeteg vezeték kellene, házon kívül is, mert pl medencét is szeretnék mérni. Szóval maradnék a rádiós megoldásnál, legalábbis terv szinten.
Ebben a témában ezt a honlapot találtamÉs úgy látom az illetőnek stabilan működik neki a cucc:
[link] -
macilaci78
nagyúr
válasz
stopperos #12650 üzenetére
Köszi még egyszer.
A bill+egér (Microsoft wireless desktop 800) plug&play már az első bootoláskor. (Ékezetes karaktereket még nem próbáltam.)
A linkelt leírás a wifi-vel kapcsolatban csak azt írja, hogyan lehet használni AP-ként a 725N + RPi.
A többi kérdésre valakinek válasza?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest