- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Intel fan11 #47274 üzenetére
Köszi.
Felszabadult egy P3+ -om, és én is gondolkodom a retropi-n, csak kéne hozzá egy kontroller -
válasz
Intel fan11 #47269 üzenetére
Milyen kontrollert használsz a a retropi-hez?
-
válasz
cinemazealot #43407 üzenetére
Köszönöm
-
Sziasztok,
van valamilyen ismert, bevált ip kamera rögzítő progi pi-re? -
Sziasztok,
létezik értelmezhető áron olyan cucc, amibe a pi-t belerakva, be tudom rakni egy rack szekrénybe? -
Hát az a vicces, hogy nem
Az alacsony feszültségre panaszkodón van egy USB-s m.2 SSD, ezen van minden, nincs SD kártya, és egy BME280 szenzor
A másikra, amiről a tápot átraktam szintén van egy m2. ssd, de ott a tápon lóg még 20 darab WS2812 is, ami használva is van rajta.
De holnap majd méregetek, hogy mekkora fesz van pi-n -
Sziasztok,
van egy Pi2-m ami kb 2 éve megy 0-24-ben egy sarokban. Augusztusban több egész napos áramszünetünk is volt, így hibába volt szünetmentesen a pi, ki kellett kapcsolnom.
Egyik bekapcsolás után vettem észre, hogy valami nem stimmel. és a Pi rendszeresen lefagy.
Kötöttem rá monitort, és képernyő teli volt Under-voltage detected! (0x00050005) hibával
első körben kicseréltem az USB kábelt, de nem hozott sikert. Aztán kicseréltem a töltő fejet, de ugyan úgy meg maradt a hiba. Most átdugtam egy másik Pi3, már nem töltős, hanem 5V-os tápra, a hiba ugyan az.
Ami még felűnt, hogy a cpu core voltage eléggé lesett
Tapasztalt már valaki ilyet? Lehet ez valami hardveres hiba?
Vagy próbáljak meg neki kicsit több feszt adni? (5.1-5.2V-ot? -
válasz
wassermann #31684 üzenetére
Ezt tudom, bár ez a pi nincs monitorra kötve így kis villámom sincs
-
van egy Pi3-am. Mennyire normális hogy változik a core feszültség,
-
válasz
cinemazealot #31325 üzenetére
értem, köszönöm.
már olvasok a javasolt program utánaryes de, elő, elő fordul
-
Sziasztok,
van egy pi1-esem ami legalább két éve megbízhatóan működik a sarokba, néhány általam írt alkalmazással, és weboldallal. Viszont erőforrásainak határait feszegetem, így gondoltam átköltözök egy Pi3-ra. Oprendszert feltelepítettem, apacke-ot, mysql-t, php-t. Látszólag minden szépen megy, de ahogy egy sel-es lekérdezéshez ér egy oldal, nem tölti tovább az oldalt. phpmyadmin megy szépen, és be is tudok lépni azzal a userrel, amit a php-ba a lekérdezéshez megadtam.
Valami ötlet még arra, hogy mi hiányozhat, vagy mit néztem be? -
Igen, megy, több is van, és az egyiket egy működő rendszer alól húztam ki
RAiN91 Lehet igazatok lesz. Eddig úgy rémlett, hogy azt is cserélgettem, de ma próbálva nem ment a billentyűzet sem a pwr csatiban. Rendeltem egy hubot, ha megjött, folytatom a kísérletezést
Minden esetre köszönöm az ötleteket -
sziasztok,
van egy pi zerom-m, amit wifisíteni akartam, de sehogy sem megy.sudo iwconfig wlan0 up
parancsra azt kapom, hogy nincs ilyen eszköz.A raspi-config is ezt mondja.
próbáltam egy másik usb-s wifi-vel, ami most is használva van, hátha az a baja, de az sem megy.
megcseréltem a másik otg átalakítóval, hátha az, de továbbra sem semmi. (A másikban egy billentyűzet van, ami működik mindkettőben)
Mit nézek el? Van valakinek ötlete? -
sziasztok,
van egy Pi Zero W-m. Arra keresem a megoldást, hogy első boot-kor csatlakozzon fel a wifi-re a pi.
A wpa_supplicant.conf fájlos megoldás (boot meghajtóra kitöltött file) nekem valamiért nem megy.
Más megoldás, vagy ötlet, hogy ez miért nem megy nálam valakinek? -
válasz
.wantííd #29128 üzenetére
szerintem meg lehet csinálni, hogy egy mechanikus gomb megnyomására induljon el egy script ami elindítja a
mpg123 -q http://stream.musicfm.hu:8000/musicfm.mp3
programsort, majd a következőre leállítjaEzt kifelejtettem az előbb, mert írtad, hogy mindél egyszerűbb megoldás kell
-
Valaki használja a PI3-at SD kártya nélküli üzemmódban USB-ről? Egy kis SSD-t dugnék rá, de mennyire lesz így lassabb? Vagy az SD kártya olvasó is az USB vonalra van kötve?
-
jól selytem, hogy a pi zero kamera csatija más mint a sima pi-é, így a pi-n használt kamerát nem tudom csak úgy rádugni a zero-ra?
-
Pi kameraval csinalt mar valaki live stream-et egy weboldalra beágyazva?
-
válasz
Daywalkerke #27729 üzenetére
van pi-re UBUNTU MATE
-
válasz
bucihost #27606 üzenetére
A jelenlegi hogy működött? Nem a kamera ftp-zte fel a felvételeket? Mert ha igen, akkor kell egy ftp szerver a pi-re, es arra mehetnek is a felvételek. Mindent vesz? Mert 2 kamera felvétele, es azt közben tolni a netre fel, lehet kicsit sok a pi-nek, főleg hogy gondolom a pi-n, logna egy usb-s wincsi.
-
válasz
bwin.party #27548 üzenetére
hááát, azért az már elég sok szerintem egy pi-nek.
-
válasz
bwin.party #27546 üzenetére
ha nem akarsz 100Megabiten több 100 torrentet seedelni, akkor nincs vele gáz.
Nekem 1 mega upload-ra lekorlátozva, 200 torrent, kb 1T adat szépen elfut. -
válasz
alfa20 #27369 üzenetére
pár hónapja ugyan így jártam én is. Én küldöttem vele 2 napig, de nem tudtam életre kelteni, reinstall lett a vége.
Annyit megpróbálhatsz, hogy berakod a memkarit egy gépbe, amin linux fut, unmountolod a memória kártyát, éssudo fsck -MC /dev/[sd_name]
. Mind a kép partíción csináld meg. Ha nem segít, akkor reinstall. (Gyorsabban újra telepíted, mint amennyi időt elszenved vele az ember)
Ha van linuxos géped, még az adatokat is simán le tudod menteni. -
válasz
s3toraph #26983 üzenetére
Szép, igenyes munka
Én rrd-t használok, nem annyira bonyolult mint elsőnek tűnik.
Illetetve mysql-be is feltöltöm az adatokat (update, nem insert) hogy a webalpon is meg tudjam jeleniteni az aktuális adatokat.
A biztonságosságot, ugy oldottam meg hogy a webszerver csak local network-ről érhető el, ezért vpn szerver is van a pi-n. És ez mind mind együtt sem megterhelő a pi-nek, szóval nem kell ezért szervert bérelni vagy ilyesmi
Ha érdekel, küldök pár képet privátban. -
-
válasz
s3toraph #26822 üzenetére
Igen, jól
Viszont, ne a GCLK-t nézd, használd, olvasd, mert ha jól láttam, DS18b20 van kötve a pi-re, így a GPIO04 elnevezés ami téged érint. Nincs jelentősége, csak más funkció, és esetleg a pin-ek keresésében (mint jelen esetben is
), vagy program írásakor (paraméter módosításkor) is hasznosabb.
-
Volt egy kis áramszünetünk ma, és azota a pi nem indul. Rádugtam monitort, és látom hogy emergency mode-ban indult el. A journalctl -xb -t végig nézve az nfs particio mountolásával can a gond. Umountoltam a meghajtokat, fsck-t rá küldtem, de ugyan az a hiba. Valakinek ötlete?
-
válasz
toth_janika #26745 üzenetére
Hm. Jo cuccnak néz ki
Szerintem jo lesz -
válasz
toth_janika #26743 üzenetére
biztos, de én még nem láttam olyat
Lefotózom majd az enyémet, szerintem nem egy nagy dolog. Vagy nincs pálka? Mert abban az esetben mégis csak nagy dolog -
válasz
toth_janika #26741 üzenetére
lehet kapni öntapadósat, olyat vegyél, mert az esztétikusan felrakható, a sarkokba, meg vékony fekete vezeték kell, és olyan lesz mint a gyári
-
válasz
s3toraph #26421 üzenetére
Szia,
Rengeteg kép, videó, leírás van a neten a 18b20 szenzorokról raspberry-hez. például itt egy nyilván a táp neked másképp van. ez például eléggé hasonlit a tiedre, csak dupla soros a táp. Szoval nem ördöngőség
-
válasz
Zozzer888 #26319 üzenetére
én úgy vettem észre, hogy ez a rész annyira nem szignifikáns. Egy időben tök jól működött nálam. Aztán egy áramszünet utáni újraindítást követően random szerűen be-be kapcsolgatta a TV-t. Ez kiküszöbölve, és is beírtam ezt a sort. Most már nem kapcsol be a TV, csak ha a hyperiont elindítom. De akkor erőszakosan, mert ha kikapcsolom a TV-t, 10mp múlva ismét bekapcsolja. És ezt játszhatjuk a végtelenségig. Aztán gondolt egyet, és elmúlt ez a baja, de a minap vissza jött ismét (Egy másik Pi-n kapcsolok rádiót, és az összes vezérelhető fényforrást a szobában ébresztés gyanánt, köztük a TV hátulján lévő ledeket is.)
-
-
-
válasz
toth_janika #25297 üzenetére
Bekötés elég egyszerű.
-
Sikerült a kilépés + esc-el az osmc-ből a konzolba lepnem. A hiba az hogy nem csatlakozik a wifi-hez az osmc sőt, nem is lát. Vagyis ez nem igaz, net network moitorral látom hogy ugy 5mp-re felcsatlakozik aztán elhal. Felraktam a wicd-curses-t ami lát mindent, fel is csatlakozik a hálora, de ahogx ujra inditom, megint a leirt jelenség fogad. Valakinek ötlete esteleg?
-
válasz
wassermann #25247 üzenetére
Nincs kikapcs gombom, de a betáplálás menüben van olyan hogy kilépés, én is erre tippeltem, de ezt megnyomva felugrik egy teljes képernyős osmc logo, majd ujra kodi.
De az esc-et bem próbáltam, megnézem ugy. Köszönöm.
Neked is MaCS_70 -
OSMC-n lehet valahogy konzolt előcsalni?
Nincs hálozat, tehát nincs ssh, pont ezért kellene a konzol
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy ruhás topik
- Milyen széket vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Nintendo Switch 2
- Túra és kirándulás topic
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest