- Analóg fényképezés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
Pi2B-n OSMC-m van, de el lett kalibrálva a telepítéskor a partíciók mérete és így már egy ideje nem tudja frissíteni magát a helyhiány miatt. 8 GB SD-n van (Raspbian volt mellé téve, amit sohasem használtam, de foglalja a helyet. Ebből van a probléma.)
17.2-es Kodi van még rajta.
Most már meg kellene oldanom a frissítést, de át tudom valahogy a partíciók méretét állítani? (Raspbiant kidobnám róla) -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #31829 üzenetére
... és Csicsóka:
Én is kihagynám, ha most telepíteném, de már évek óta fenn van.
Viszont azért ódzkodok az újratelepítéstől, mert már nem emlékszem, hogy mi mindent kell a kodin kívül (alatt) állítgatni.
Ha meg 3 napig tartott segítséggel rájönnöm, hogy a Nas-t hogyan tudom mountolni, akkor azért van mit elkerülni -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #31826 üzenetére
Kösz. Akkor neki ugrok.
Viszont, ha 8 Giga az egész, akkor mi a szerencsés felállás? Raspbian nincs használatban, csak az osmc. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #31824 üzenetére
Ez tetszene nekem is, viszont:
Csicsóka szerint a másik fórumban "Sajnos Noobs-al telepített OSMC-nél nem járható az előbb említett út, mert nem fog bebootolni ha pld. gparted-el méret növelést csinálsz. Ekkor megváltozik a PARTUUID, és ez már elég ahhoz hogy el sem induljon." -
Keef_Lee
senior tag
válasz
golya87 #31822 üzenetére
Úgy néz ki, hogy sikerült ezzel:
//192.168.2.105/Public /mnt/nas_public cifs guest,noauto,x-systemd.automount,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0
Csak napok kérdése voltMost az a kérdésem, hogy melyek az osmc-s mountolt eszközök? Mert a noobs telepítés miatt van 5 db, amit mutat a gui. (Érdekes, hogy a végre működő nas nincs is köztük.)
Ezek vannak:
/
/boot
/media/boot
media/recovery
media/settingsEz azért lenne érdekes, hogy melyiken kevés a helyem, amikor a frissítés telepítéskor dödög.
Mert most még telepítenem kellene rá kb. 160 meg helyre cuccost. (és utána is mennie kellene a frissítésnek) -
Keef_Lee
senior tag
Megkérdezem itt is, mert a Linux kezdőben már segített cigam
, de nem működik...
Van olyan, akinek osmc-ben sikerült mountolnia a nas-t?
Ha igen, hogyan?
fstabban hogyan néz ki a sor? -
Keef_Lee
senior tag
válasz
golya87 #31800 üzenetére
A kérdésem erre irányult: A scripttel "oda másolás" esetén hogyan néz ki a parancssor a scriptben, ha a cél egy samba megosztású nas mappa? Mert nem a felcsatolásban gondolkodtam, de akkor ezekszerint előtte mount is kellene. Nem vágom ám annyira...
A lanon csüngő másik kodiban (Libreleces). -
-
Keef_Lee
senior tag
Ugye OSMC-re lehet xmltv-utilt telepíteni?
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Flowtation #31242 üzenetére
Szerintem a legideálisabb a Sandisk 8 Giga.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
z123456789 #31019 üzenetére
Ez egy oprendszer a kodival integrálva. Programot nem lehet telepíteni, mert ez egy zárt Linux (amiből a kodit látod csak). De amire van app a store-okban, az működik rajta. Pl. TM is.
Ha programokat akarsz telepíteni, akkor osmc kell neked. Az egy debian alapú linux rendszer, amire van csomagkezelő is. Persze remekül fut rajta a kodi is. Be lehet állítani, hogy a kodival induljon (akkor user érzésre olyan mint a Libreelec) -
Keef_Lee
senior tag
válasz
z123456789 #31014 üzenetére
Az is
-
Keef_Lee
senior tag
Akkor azért még vannak igények úgy látom
a pi gyárnak csak a fórumokat kellene olvasnia, hogy összeszedje, mi kell a következőbe.
A 4K hiányából azt látom, hogy nem akarnak versenyezni az olcsó amlogic SOC médialejátszókkal, hanem más piaci szegmenst céloznak továbbra is.
Nekem meg még "eldöcög" a 2-es verzióm egyelőre. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
vadkörte #29165 üzenetére
Kicsit hasonló cipőben járok. kb. 1,5 éve tapasztalathiányában gyorsan noobsról feltettem az osmc-t, meg a raspbiant 8 Gigas sandiskre. Utóbbit akkor egyszer indítottam el. A kütyü osmc-vel nonstop megy azóta. De mostanában sokszor üzenget, hogy nincs elég hely a frissítéshez. Ilyenkor ssh-n beletörlök az apt-be, de előbb-utóbb meg kell valahogy oldanom.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
sanyi a ló #28885 üzenetére
A TV-d távkapcsolója is jó lesz hozzá
-
Keef_Lee
senior tag
osmc-m minden nap üzeni, hogy nincs elég hely az update-hez. Adtam neki apt-get törlést ssh-n. Aztán lefuttattam manuálisan a július végi frissítést. Másnap megint üzente. Megint apt-get clean..., aztán másnap megint üzeni. Most letöröltem a Thumbnails mappát, de látom, hogy a Temp is tele van *.fi fájlokkal. Azt is le lehet törölni. vagy hogyan szabadítsak még fel helyet a kártyán. (Én balga anno tapasztalatlanként évekkel ezelőtt noobsról nyomtam, azért van a probléma)
-
Keef_Lee
senior tag
pi2 osmc ma lefagyott. Gondoltam újraindítom. Tápot lehúzom, semmi. Maradt a fagyott kép. Le kellett húznom a HDD-hez kapcsolódó usb-t is, mire szegényke leállt. Na, még ilyen nem volt
Akkor HDD vissza, semmi. Táp vissza és akkor indult újra. Aztán megint bekapcsolt a TV-t is, pedig egyszer már leszoktattam róla a CEC beállításokban. -
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
toth_janika #26711 üzenetére
Hát a filmen kívül mindent, ami a filmhez tartozó, de megmaradt (poszter, info fájl).
Igazság szerint én eleve TC-ben törlöm mindenestől és utána Kodiban Médiatár tisztítást végzek. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
toth_janika #26709 üzenetére
Ez is így működik. Én utána TC-ben ftp-vel törlöm és kész.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
vadkörte #26625 üzenetére
Openweather nálunk 21 fok vihart mutat éppen. Ma szerintem erre egy csepp eső sem lesz. (ID beállítva)
Sajnos ez elég gyakori.
Másik gépen a yahoo van. Hát van, amikor eltalálja.
Viszont a sat beltéri enigma2 skinjében bombabiztos. Az időképet és a telefon appot is felülbírálja, jogosan. -
Keef_Lee
senior tag
osmc gyanús lett, hogy március óta nem frissít, pedig automata update engedélyezve volt.
Ráengedtem volna manuálisan, azt sem akarta.
Aztán a manuálisan "hot fix" menüpont az updateben segített. Töltögetett, újraindult. Most 17.2 és május 25-i összeállítás van.
Azért írtam, hogy érdekes számomra, hogy miért nem frissített magától. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
krisztianAMG #26386 üzenetére
Attól függ mit nevezünk okosnak. Mert hallottam már olyanról, aki kérdezgette, hogy ki a legszebb a vidéken... Szóval az már próbálkozott az okos tükörrel
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #26017 üzenetére
Tunerrel könnyű!
Számomra az a meglepő, hogy még nem írt senki (aki ért hozzá...
olyan addont, amivel lejátszott streamet fel lehet venni. (A pvr addonban nézve) Elvileg minden kódolás nélkül a streamet ts-be tolva a kijelölt helyre és kész.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25658 üzenetére
Tényleg, mintha láttam volna ilyet még anno az első beüzemeléskor. Aztán azóta nem is foglalkoztam vele. Szerintem ezt én is beállítom.
Köszönöm. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
wassermann #25655 üzenetére
Annyira nem néztem át, hogy ezenkívül is elfelejtett-e valamit. Remélem nem. A backup-ot addonnal készítetted, vagy valamilyen fájlokat direktbe lementettél?
-
Keef_Lee
senior tag
Ma osmc-t (2017. februári) újraindítottam és elfelejtett a kezdőképernyő beállításait. pl. egyéni háttér, 5 db kiegészítő "ikon" alul, időjárást jelezze, filmeknél tartalom görgetés, stb...
Érdekes, még ilyen nem volt. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
SharpSA #25465 üzenetére
Hol érdemesre: pl. FDH, malnapc.hu, rpi bolt
Van olcsóbban, de csak vállalkozóknak
http://hu.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=raspberrypi
Innen gyorsan van,
aztán van a "külföld", ahonnan meg talán olcsóbban.Ha csak ennyi a kívánság, hogy a TV-n tudjad használni, a Nas-on lévő anyagokkal is, akkor nem kell hozzá semmi kiegészítő (persze táp, ház, SD kártya, HDMI kábel kell, de ezekből van, ami esetleg akad otthon és a ház nélkül is működik, ez már ízlés dolga) Továbbá a távirányítás kérdése: Ha a TV tud CEC-et, akkor annak a táv-jával, ah nem akkor telefonos alkalmazással, ha meg az sem, akkor rendelni kell hozzá infra vevőt és távirányítót. (Vagy csak infra vevőt és valami régi táv-ot betanítani neki)
-
Keef_Lee
senior tag
Krypton felment ma az osmc-re pi2-n. Hát azt az osmc basic skin-t,a mit állított magának... ?! Mini betűk, stb.
Confluencet raktam rá Nekem lassabb, mint jarvis. Az iptv-vel pedig erőlködik. Van, ami megy neki , de sok nem. -
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
OSMC ma a kikapcsoló ikon mellé rakott egy "available update" feliratot. Mivel eddig nem így csinálta a frissítést (auto-ra van rakva), ezért újraindítottam. Aztán nem frissült semmi.
Hogy kellett volna? (Na csak azért mert irigykedek 17-es kodi problémáitok miatt -
Keef_Lee
senior tag
válasz
LógaGéza #24604 üzenetére
Leírom a működését is.
Nekem a 11E típus van. Állítható még az is, hogy hány fokon kapcsoljon. A bekötése egyszerű. Van egy 3 eres (220)-as kábele, amivel a vegyes tüzelésű kazán szivattyúját táplálja. Van egy hőérzékelője, amit a vegyes tüzelésű kazán kimenő csonkjára drótoztam. Van egy 2 szálas kábele, amivel a gázkazán termosztátjának egyik szálát szakítom meg. Úgy működik, hogy semmit sem kell kapcsolgatnom, hanem amikor begyújtok fával, akkor amikor eléri a 45 fokot (nálam erre van állítva), akkor elindítja a szivattyúját és megszakítja a gázkazán termosztát szálát, így az nem tud elindulni. Aztán, amikor visszahűl annyi fok alá, akkor leállítja szivattyút és megadja a lehetőséget arra a szobai termosztátnak, hogy már el tudja indítani a gázkazánt. természetesen ez csak akkor fordul legközelebb elő, amikor már a szobában is visszahűl a fafűtés hatás annyira, hogy a termosztát bekapcsolja.
Ami lényeges, hogy nálam a szaki annak érdekében, hogy ne keringtesse a két kazán egymáson keresztül a vizet, ezért mind a két kazánnál van egy-egy visszacsapó szelep beépítve a csőbe. A kettő egymásnak "szembe fordítva". Tényleg tökéletes a megoldás. (Vannak drágább megoldások vezérelhető szelepekkel, stb. , de nekem ez így ugyanazt tudja) -
Keef_Lee
senior tag
OSMC alatt médiatárból DVD-t játszanék le, de amikor a menüje megjelenik, akkor nem látom a menü gombokon a feliratot és ha mégis elindítom, akkor két félből áll a kép. Alul fehér, felül pedig 45 fokos fekete-fehér csíkok csak. Hang van. Ha lestopplom és újraindítva megkérdezi, hogy akkor onnét folytatom-e, akkor folytatva már mutat képet is. Mi lehet a gond? Van valami beállítás, ami segítene vagy ez a menü és a film közötti oylan eltérés, amit nem tud lekezelni?
Az anyag mondjuk trükkös, mert TMPGenc DVD Creatorral én csináltam a DVD menüjét anno és mivel VHS anyag volt a tarckekben ezért 352*288-es a felbontása csak.
Viszont PC-n Kodin simán megy (Linux és Win is). DVD asztali lejátszó is simán vitte még anno. Most felmásoltam a külső HDD-re, aztán így csinál a Pi. -
Keef_Lee
senior tag
Hoppá! Pedig auto updatere van rakva. Na ezt majd megnézem!
-
Keef_Lee
senior tag
Ma lepődtem meg rajta, hogy aug. az utolsó frissítés osmc-n. Mondjuk nekem nincs problémám vele, csak korábban gyakrabban jöttek a frissítések. Nem ám az openelec sorsára jut!
-
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Celtis #23602 üzenetére
Az igazság az, hogy OSMC-n használom a Kodit már egy jó ideje. 15.2-vel telepítettem, aztán szépen frissíti magát néha és egy jó ideje már a 16.1-es van rajta. Lehet, hogy a kodiban van beállítva, hogy frissítse magát (sose néztem), de az biztos, hogy alapbeállításon van. Ha nem nyúlnak bele, akkor már rég 16.1.
-
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
RaPiDsHaRe #23162 üzenetére
Van, aki erre van, aki arra esküszik...
Nálam osmc atomstabil. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
schferenc77 #23073 üzenetére
Ugyanez volt nálam is hónapokig. Bootoláskor és, ha rátettem a külső HDD-t (aminek saját tápja volt).
A probléma az, hogy nem stabil 5V-ot ad a táp. Ez a töltőknél állítólag az okosságuk miatt is előfordulhat. A másik gond, hogy nem elég vastag a tápkábele. Ez utóbbi még a kínai rendelt tápoknál is előfordulhat.
Vettem ezért egy eredeti pi tápot (2,5A). Egyből megoldódott. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
schferenc77 #23092 üzenetére
Ezzel vajon a TV távja továbbra is kezeli a PI-t HDMI-CEC-en?
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Pulsar #22930 üzenetére
Nálam 2 visszacsapó szelep van betéve "egymással szemben" és egy kazánvezérlő Euroster 11. Ha rakom a vegyest és 40 fölé megy a fok, akkor letiltja a szobatermosztát felőli drótot a gázkazánnál, ha visszacsökken 4 alá, akkor a szobatermosztát újra életbe lép és természetesen csak akkor kapcsolja a gázkazánt, ha a hőmérséklet megkívánja. Ez nekem egyszerűbbnek tűnik, mint nálad az alaprendszer (és olcsó is volt), de nyilván ezt pillanatnyilag nem lehet távvezérelni. (De a pi-vel ezt is nyilván lehet kombinálni.)
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
Pulsar #22880 üzenetére
Nálam is eldobálja a wifit újabban 2-3 naponta a rendszer. Először a pi volt gyanús, de én routerre gyanakszom, mer olyankor más eszközön sincs nem csak a pi-n wlan kapcsolat. TL-WR841N router. A router reboottol megszokott gyógyulni minden. (Vagy valami kliens eszköz is kiválthatja ezt?)
-
Keef_Lee
senior tag
Megérkezett az eredeti pi táp. A régi tablet töltőjével ment idáig, de gyakran volt szivárványozás a sarokban.
Most szuper, a régi táppal pedig egy hdd-t táplálok a továbbiakban, ami eddig egy travel adapterrel ment és nem akart megbízhatóan működni a sleep-je. Most minden ok. A 2000mA-es régi tablet töltővel már a HDD is alszik és ébred szépen. A pi pedig a saját tápjával persze, hogy szépen dolgozik. -
Keef_Lee
senior tag
Folyamatos üzemű pi működtetésére ez a táp megbízható lehet? El van látva vajon a szokásos védelmekkel, mint az fdh-n kapható pi táp? Mert ennyiért nyilván megéri (de csak ha a válaszok megerősítenek ebben)
http://www.ebay.com/itm/5V-3A-3000ma-Micro-Usb-Tablet-Pc-Power-Adapter-Supply-Raspberry-Pi-EU-AC-Charger-/232009143733?hash=item3604d295b5:g:JOgAAOSww9VXgxO9 -
Keef_Lee
senior tag
válasz
stopperos #20438 üzenetére
Közben én is erre jutottam, hogy azt kellene törölni. Megkerestem és TC-ben ftp-n, aztán winscp-ben próbáltam törölni, de nem sikerült.
Most kittyben terminalban megadtam, amit írtál és kész
Köszönöm.Érdekes, hogy ezt nem lehet beállítani (legalábbis nem találtam) valahol, hogy ha már nincs helye, akkor ezt ürítse.
Az is érdekes, hogy előtte az összes thumbnail-t töröltem és azt a helyet ezek szerint nem tudta erre használni, mert az nem oldotta meg. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
dugesz77 #20421 üzenetére
Igen, de most nincs rá időm, hogy telepítgessek..., az a sok beállítás, stb.
Van másik kártyám, már megvettem pont ez miatt. de akkor ez visszatérő probléma lehet?
Meg a család nem nagyon szereti, ha változások vannak. Már betanítottam őket ennek a kezelésére.
Most pont az lenne a lényeg, hogy valahogy kipucoljam, gondolom thumbképekkel van főleg tele. -
Keef_Lee
senior tag
osmc-m updatelni akarta magát (ahogy szokta) erre kiírta, hogy nincs elég helyem hozzá, előtte szabadítsak fel helyet a tárolón aztán próbáljam újra.
8 GB-os SD-n van, de noobssal lett felrakva. Én semmit sem másoltam rá a 21 MB logo mappán kívül. Azt sem tudom, hogy melyik partíció micsoda...
Segítsetek, hogy mit töröljek és hogyan! -
Keef_Lee
senior tag
válasz
azbest #19729 üzenetére
Hát én nem cicóztam... volt egy 16 GB-os SD, amin 512 MB-ot láttam csak a winben és újra kellett rakni a noobs-ot. Fogtam, bele a linuxos notebookba, aztán partíciók törölve, egyben formázva FAT32-re, utána vissza a wines gépbe. Noobs kicsomagolás rá és ment a pi-be. Aztán az particionálgatta, formázgatta magát...
-
Keef_Lee
senior tag
Nem Y a kábel...
Egy Huawei tabletnek volt a tápja, ami a pi-t hajtja. Elvileg jó, 2000mAh van ráírva...
Én a hdd-t meghajtó 1000mAh-s traveler led világítósra gyanakszom, mert az erős langyos folyamatosan. Lehet, hogy nem folyamatos üzemre tervezték még (ezt utólag vettem egy gps-hez).
Lecsekkolnám én is, ha tudnám mivel. -
Keef_Lee
senior tag
Valakinek sikerült osmc-t és almás telefont összedolgoztatnia? rpi-re kötött hdd tartalom lejátszása vagy telefon tartalmának, képernyőjének kodi-n nézegetése vagy bármi, aminek örülni lehet...
-
Keef_Lee
senior tag
Viszont erről jutott az eszembe, hogy az usb-s aldis hdd külső tápja most egy traveler 1000 mAh táp és néha megjelenik a kicsi kocka nekem is, de érdekes, hogy a hdd-ről nézve valamit soha.
A pi külön 2000 mAh-al megy.
A hdd-é nem is olyan hideg, mint a pi-é még akkor sem, ha a hdd alszik.
Kellene nagyobb a hdd-nek is, mert néha a piről is akar szedni szuflát azért szivárványozik vagy mi lehet? -
Keef_Lee
senior tag
válasz
sirarcheer #19387 üzenetére
Szia!
Én ugyan nem torrentezek egyáltalán, de a külső usb hdd mountoláson gondolkodtam. Viszont felmountolja az magától is a media/ könyvtárba a hdd-t. (Filmek lejátszása, tárolása, ftp-n rámásolása... stb-re használva) osmc-n kodival működtetem. Van ennek valami hátránya az fstab-os megoldáshoz képest?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS - 2x E5-2650L v2 - 96GB ECC - 2x10Gbit + 2x1Gbit
- Asztali PC , R7 8700F , RTX 3070 Ti , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Asztali PC , R7 8700F , RX 7800 XT , 32GB DDR5 , 1TB NVME , 1TB HDD
- Kezdőknek legjobb választás: 4 GHz AMD 5400U, 4 mag / 8 szál barebone
- Esport PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 8400F / RX 9060XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest