-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
envagyok #31646 üzenetére
Igen beszéltünk már róla: elónye, hogy nem foglal USB-portot és talán lesz ilyen ház is az RPi-hez, amibe plusz még ez is belefér. Hátránya a magas ára az USB-s DVB vevőkhöz képest és a valószínűleg keskeny sávszélesség (több csatorna ugyanarról a frekvenciáról valószínűleg egyszerre nem fog menni)
-
Zebu
addikt
válasz
envagyok #26902 üzenetére
Hardvert nem gondolnám, bár a fene tudja.
Mondjuk nem pörög a proci 100%-on. Wifi-n hibátlanul megy PC-ről, míg a RASPI LANr-ól akad. Tehát nem hálózat.
A formátum MPEG4, FFMPEG-gel kódoltam. 1280x720, 239 FPS, 36432 kb/s ír a windows adatsebességnek. Hang 48Khz, sztereó, 364kb/s bitráta.
Driver alatt mire gondolsz?
-
Asztee
aktív tag
válasz
envagyok #26575 üzenetére
Nem próbáltam még ,mert eddig nem is hallottam róla.
Lehet hogy hamarosan megpróbálkozom vele.
Arra van valami mód ,hogy úgy frissítsek Libreelec 8-ra ,hogy ne keljen mindent előről kezdeni. (Beállítások ,fájl listák ,stb ugyanúgy maradjanak ahogy most vannak )Amúgy gondolom igen a válasz, mert Openelec-ről is úgy váltottam Libreelec-re ,hogy minden maradt a régi ,de már nem emlékszem ,hogy hogy csinaltam.
-
DonCosta
tag
válasz
envagyok #26575 üzenetére
A két linkelt oldal valóban foglalkozik a témával, de pl a Wolfson (Cirrus Logic) kártyámhoz pont az nincs ami a kolléga leírásában is szerepel: vagy dual audio-s Libreelec van vagy olyan Libreelec amiben kiválasztható a kártyám kimenetként. Persze lehet az övé más típusú és több sikerrel jár.
Én a DualAudio for Libreelec v8.0.1 verziót várom, mert a 8.0.1-be már alapból benne van a Cirrus Logic kártya kezelés és ha már Dual Audiósitják akkor szépen kiválasztaható lesz a HDMI és az is.A másik fórumon és itt is feltettem már a hasonló kérdést. Linken levő hozzászólásban említettem egy ADDON-t amivel most próbálkozok. Ha nem kell az egyidőben lejátszás, csak te is váltogatnád a két kimenetet ez is jó lehet (de szerintem ez csak átmeneti megoldás, szebb lenne ha egyszerre lehetne kiküldeni a hangot mindkét kimenetre).
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #25803 üzenetére
Persze vannak, de ha valaki csak ilyesztgetésnek akar kamerát, lehet venni komoly kinézetű dummy kamerákat is. Csak egy fokkal adnak a 15 dolláros kamerák jobb képet, mint az üres műanyag ilyeszgetős
raspi kamera meg [link]
(a noir változatban nincs infra szűrő, így sötétben infra lámpával megtámogatva képes látni, persze nappali fényben ez hamis színeket okoz)
-
-
footy
addikt
válasz
envagyok #25754 üzenetére
A fixtapot azert nem szeretnem, mert akkor telefon kell a kikapcsolashoz es az a cel, hogy magaban(telefon nelkul) is mukodokepes legyen a dolog. Masreszrol valoszinuleg a tap is elkezdene melegedni egy ido utan, ami szinten nem feltetlenul optimalis a falban.
Nalam nincs meg 3-4 perc alatt egy tusolas, foleg borotvalkozassal, inkabb 25, az asszonyrol meg ne is beszeljunk -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
envagyok #25557 üzenetére
Az LG-n NTFS van, azt nem eszi meg a WD-n a Pi, vagy az openmediavault.
Ezt a hibaüzit dobja.
----------------------------------------------------------
Hiba #0:
exception 'OMV\ExecException' with message 'Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; blockdev --rereadpt '/dev/sda' 2>&1': BLKRRPART: Device or resource busy' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/diskmgmt.inc:265
Stack trace:
#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(528): OMVRpcServiceDiskMgmt->{closure}('/tmp/bgstatus1a...', '/tmp/bgoutput3L...')
#1 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/diskmgmt.inc(267): OMV\Rpc\ServiceAbstract->execBgProc(Object(Closure))
#2 [internal function]: OMVRpcServiceDiskMgmt->wipe(Array, Array)
#3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array)
#4 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(84): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('wipe', Array, Array)
#5 /usr/sbin/omv-engined(516): OMV\Rpc\Rpc::call('DiskMgmt', 'wipe', Array, Array, 1)
#6 {main}---------------------------------------------------------------------
Esetleg valaki felhomályosítana mi fáj neki? -
azbest
félisten
válasz
envagyok #25404 üzenetére
Valami gagyi 1-2 dolláros usb hangkártya.
Esetleg gpio-ról pwm hangot levenni, ahogy a többi pin is működik a jack, ahhoz kell egy egyszerűbb áramkört készíteni (készen nem láttam neten) (adafruiten is csak leírás van [link])
Esetleg hdmi->vga+audio adapter, 5 dolcsi körül vannak már.
Hdmi audio extractor.
I2s hang, pHAT dac vagy más kínai megoldás.Lehet választani
Ja és a zeroknak mini hdmi kimenete van, nem micro.
-
toth_janika
őstag
válasz
envagyok #24904 üzenetére
Ez a cucc nekem is kezd testzeni, mert szeretném ha valahogy be tudnám kötni a hangfalaimat az RPi-be anélkül, hogy egy külön erősítőre kötném. Nekem annyi kérdésem lenne ezzel a cuccal kapcsolatban, hogy ezt OSMC alatt is ugyanúgy lehet konfigolni, mint Raspbian alatt?
-
válasz
envagyok #22440 üzenetére
Köszi a tippet, nekem bőven elég amit a beépített tud. Általában SD(DVD) minőségben töltöm rá ami érdekel. Egyrészt nem futja Bluray lemezekre, másrészt HDready TV-re felesleges magasabb felbontás.
Jó persze észrevenni a difi-t, de nem akkora (minőség)ugrás mint amennyivel több helyet foglal, +nekem nem a felbontástól lesz jó egy film. Pont a napokban gondolkodtam el rajt, mikor bekerült a MyPrime kínálatába a Ponyvaregény, hogy több mint 20 éves film. Mikor első alkalommal láttam a moziba, még elképzelhetetlen volt, hogy csak egy gombnyomás a távirányítón, és már játssza is a kedvenc filmem/sorozatsom. -
footy
addikt
válasz
envagyok #22315 üzenetére
Nekem nem egy kulon eszkoz kell, hanem egy USB-s SAT tuner amit a Raspire tudok akasztani.
Az openelec kompatibilitasi listaban talaltam egy parat, de a legtobb 100 euro felett van. A kerdes konkretan arra vonatkozik, hogy van-e valamilyek adapternek kinai valtozata. Ugy mint a Hifiberry-nek pl... -
Celtis
veterán
válasz
envagyok #21768 üzenetére
Most megnéztem műholdon, és ott is előfordul a csatornaváltás után 1-2 ilyen drop.
Mondjuk nekem már korábban is feltűnt, hogy más adóknál (nem AC3) is vannak mikro hangszakadások csatornaváltás után, de ilyen hosszúra nem emlékszem. Annyira nem vészes, mert 1-2 drop után jó.
-
válasz
envagyok #20070 üzenetére
Lehet, mert USB-ről még nem volt időm kipróbálni. Viszont meglepő, mert ugyanarról a kanócról a MED-nek semmi baja, ugyanúgy NFS-el. SMB-t sem próbáltam még, tapasztalatom szerint lassabb, mint az NFS (a NAS jobban szereti az NFS-t, vagy legalább is jobb teljesítményt ad), de megnézem azzal is.
-
válasz
envagyok #19756 üzenetére
Miért? Ha nincs benne bináris addon, a többi része platformfüggetlen.
krisztianAMG: az a toll micsoda mellette?
A dual bootos sd kísérletem egyébként sikerült, a raspbian túlélte a partíciók áthelyezését, átméretezését, még azt is, hogy a fat partíciót fat16-ról fat32-re konvertáltam.
-
psg5
veterán
válasz
envagyok #19657 üzenetére
Köszi. Szintén végignézem, de ettől néha beletekerek többedszeri nézéskor...vagy akivel együtt néztem, de kiugrott kávéért és nem állítottam meg de visszatekerném stb...
Most hogy írod nem is az ugrás a gond az azonnali majdhogynem, inkább ez a többszörös tempós tekerés. Node elfogadom, mert még inkább Kofidises leszek...
(Dune-n sokkal jobb a tekergetés.) -
doberman
senior tag
válasz
envagyok #19474 üzenetére
gyakorlatilag igen... azon töröm a fejem, hogy milyen feladatot adja még annak a pi2-nek... mert ez így rettentően sokat "lazsál"... ( próbáltam openmediavault alá felrakni, de a fennt linkelt githubos megoldás nem működött, meg különben is.. usb-n ethernet megspékelve torrenttel, na ne. főleg egy gigás hálón...
Apropó, nincs valakinek egy megunt pi zero-ja? 1xűen nem tudok venni... sehol sincs.. -
dugesz77
őstag
válasz
envagyok #18586 üzenetére
Ezen az oldalon van egy iso fájl. Simán betallózod és lejátssza az RPI. Pont erre való.
-
-zaki-
tag
válasz
envagyok #18401 üzenetére
Elvileg megy bármilyen infra távval, az univerzális azért jó, mert ugyanazzal tudom kezelni a tv-t, az erősítőt és a Pi-t is. Nálam történelmi okokból vmilyen LG DVD-re van állítva, és a keymap editorral rögzítettem a szükséges kódokat az egyes gombokhoz. A boot configban meg kellett adni melyik porton van az infra vevő most nincs előttem, de ez a leírás segített a beállításban..
-
cinemazealot
addikt
válasz
envagyok #18136 üzenetére
Egy próbát megérhet. Play-ből tudsz rá telepíteni Android alkalmazást, nem? Tegyél fel rá egy MySQL szervert és nézd meg, hogy be tudod-e úgy állítani, hogy azt a Kodi(k) használhassá(k).
-
cinemazealot
addikt
válasz
envagyok #18125 üzenetére
Pi-re nem tettem még adatbázist, de szerintem az nem is lenne nagyon testhezálló, főleg ha több klienst kellene kiszolgálni. Mi van akkor, ha pont azon a Pi-n kezdenél nézni valamit, miközben valaki más egy másik kliensről éppen a rátelepített adatbázist túrja? Eléggé lelassulhatna szegény, Te pedig szívod a fogad, hogy akadozik a lejátszás.
Ahogy (#18129) ht42 is írja, a NAS-ra (vagy egy egyéb házi szerverre) lenne érdemes fellökni az adatbázist, aminek nem árt, ha néha picit belassul és állandóan elérhető. Esetleg feltelepítheted egy régi okostelefonra vagy tabletra is, csak ugye kérdés, hogy azok WiFi kapcsolata mennyire teszi bizonytalanná az elérhetőségét/rendelkezésre állását.
-
ht42
senior tag
válasz
envagyok #18127 üzenetére
[Egy jó leírás, nekem működött]
[Gyári leírás]
Én a NASra tettem az adatbázist, alapfeltétel annyi, hogy telepíteni kell rá egy mysql-t. -
cinemazealot
addikt
válasz
envagyok #18123 üzenetére
Én használok LAMP-ot több gépemen is (elsősorban munkához), de a Pi-nek továbbra is a legegyszerűbb módon, Samba-megosztással oldom meg a médiával történő ellátását. Ez mondjuk nem kifejezett egy "média adatbázis", de pl. _Smooth kolléga úgy tudom, csinált olyat is, hogy több Kodit üzemeltet egy MySQL adatbázisban tárolt konfigurációval, így minden kliensen ugyanazok a beállításai. Mondjuk, ez is inkább csak "konfiguráció adatbázis". Pontosan mire gondolsz?
-
válasz
envagyok #17572 üzenetére
Ez megint egy tuningos huncutság. Ki tudja mennyire marad stabil. Bár valóban emeli az olvasási sebességet, az írás alig változik, vagy éppen csökken!
Overlay config core_freq turbo overclock_50 WRITE READ HDPARM
dtoverlay=mmc 250 0 41.667 Mhz 6.06 MB/s 18.21 MB/s 18.54 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.95 MB/s 26.47 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 0 50.000 Mhz 5.90 MB/s 21.49 MB/s 21.64 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.93 MB/s 26.34 MB/s 26.80 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 0 83.333 MHz 5.98 MB/s 34.00 MB/s 34.87 MB/s
dtoverlay=mmc 250 1 41.667 MHz 6.03 MB/s 18.28 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.01 MB/s 26.61 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 1 50.000 MHz 6.03 MB/s 21.50 MB/s 22.00 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.35 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 1 83.333 MHz 6.00 MB/s 34.02 MB/s 35.41 MB/s
dtoverlay=mmc 500 0 41.667 MHz 5.89 MB/s 18.21 MB/s 18.32 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.96 MB/s 26.48 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 0 62.500 MHz 5.90 MB/s 26.46 MB/s 26.58 MB/s [2, 3]
dtoverlay=sdhost 500 0 50.000 MHz 5.99 MB/s 11.25 MB/s 11.18 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.94 MB/s 13.97 MB/s 13.91 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 0 71.429 MHz 5.96 MB/s 15.89 MB/s 15.79 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 0 83.333 MHz 6.01 MB/s 18.35 MB/s 18.30 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 0 100.000 MHz 6.00 MB/s 21.78 MB/s 21.76 MB/s [4]
dtoverlay=mmc 500 1 41.667 MHz 6.11 MB/s 18.31 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.14 MB/s 26.67 MB/s 27.24 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.66 MB/s 27.24 MB/s [2]
dtoverlay=sdhost 500 1 50.000 MHz 6.12 MB/s 21.50 MB/s 22.01 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.11 MB/s 26.34 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 1 71.429 MHz 6.05 MB/s 29.69 MB/s 30.82 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 1 83.333 MHz 6.06 MB/s 34.01 MB/s 35.53 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 1 100.000 MHz 6.14 MB/s 39.81 MB/s 41.72 MB/st256
Minden külső tápegységgel rendelkező HUB jó hozzá. Egyedül az a kérdés, hogy annak a tápja elbírja-e azokat az eszközöket, amiket rádugsz. -
Flowtation
őstag
válasz
envagyok #17162 üzenetére
Szia!
Arra gondolsz, hogy a nason csinálok samba megosztást és a málnában meg hozzáadom mint forrást? Mert ha igen eddig igy volt, de most felköltözött minden motyó a hálóba, lent meg csak a tv maradt. Most azon t.kölök, hogy:
1. nas dlna - a tv médialejátszóval
2. nas dlna - málna lejátszó
ezeknél csak egy nast tudok használni3. málna dlna - nas tárhely - tv lejátszó
4. router dlna - nas tárhely - málna lejátszóEzek közül kellene valamelyiket megoldanom. Eddig a laptopon töltöttem le, azt vagy áttettem az egyik nasra vagy a laptop megosztásba. De a laptopot csak arra szeretném használni, hogy vezéreljem a letöltést, a tárolásokat, lejátszásokat pedig az arra megfelelő eszközzel oldanám meg.
-
-
-
Celtis
veterán
válasz
envagyok #16985 üzenetére
Nekem Sony TV-m van. Ott egyszerűen megnyomom az Option gombot a távirányítón.
Ha a te TV-den nincs ilyen, akkor be kell áldozni egy másik gombot, pl. a színes gombok valamelyikét és a context menüt kell hozzárendelni.
Létre kell hoznod egy keyboard.xml fájlt és beleírnod ezt az egy mappelést. Itt vagy a HTPC topicban már csatoltam mintát és részletesebb leírást. Keress rá a keyboard.xml kifejezésre. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
envagyok #16882 üzenetére
Nem úgy van... a raspberry pi a tv hátuljánál van, sosincs kikapcsolva... a tv nem wifi-s...
Kábelt nem tudok ide áthúzni sajnos. Viszont furcsa, hogy egy 150Mbps-es stick nem elég itt pár méterre egy 720-as filmhez.Az még tök érdekes, hgoy a Tomato firmware csatorna analizálás és a telefonon a wifi analizer más csatornákat mutatnak foglaltnak...
-
Celtis
veterán
válasz
envagyok #16470 üzenetére
Azt tudod ugye, hogy a Pi analóg hangkimenete elég zajos. Tehát amellett, hogy iszonyatos munkát beleölsz a végeredmény sem lesz valami fényes.
Használd a telefonodat bluetooth streamelésre. Csak egy BT vevő kell az autórádióhoz meg egy földhurok leválasztó, anélkül ugyanis zúgni fog. Megjegyzem ez a probléma a Pi esetén is jelentkezne.
Én ilyen vevőt használok többet is, igaz nem autóban. Nagyon bevált. -
DarkByte
addikt
válasz
envagyok #16470 üzenetére
Igazából akkor csak szoftver kérdése az egész, illetve egy RPi-vel kompatibilis Bluetooth dongle-t kell találni
Bár szerintem az autóban RPi működtetés tápfeszültség része továbbra sem triviális. Talán egy teljesen read-only rendszer fájlrendszerrel aminek nem számít ha kiugrik alóla a talaj. Mondjuk nem tudom az SD kártyák wear leveling algoritmusa belsőleg rendezkedik-e akkor ha csak olvasás történik. Talán nem. -
DarkByte
addikt
válasz
envagyok #16449 üzenetére
Meg lehet oldani amit szeretnél, de szerintem nem éri meg a befektetett munkát, amikor közel ugyanennyiért kapsz egy Bluetooth-os fejegységet az autóba, ami még kihangosító funkciót is tud.
Már nem kapható, de nekem egy ilyenem van a kocsiban és bár én is gondolkodtam ilyesmiben, mostanra tuti nem szórakoznék Raspberry-vel. Ha mégis meg akarod csinálni, pár észrevétel:
- RPi Zero-n nincs audio kimenet csak HDMI-n mint írod. Vagy HDMI audio extractor-al vagy egy külön GPIO-ra csatlakozó HiFi board-al mennék neki, bár Lady Ada csinált hozzá leírást hogyan lehet a GPIO PWM részével visszaállítani a kihagyott hangkimenetet.
- Gyújtás adás, levételkor helyes boot és shutdown megoldása (különben SD fájlrendszer sérül); ehhez vannak autó képes UPS board-ok Raspberry-hez, de annyiba kerülnek mint a normál Raspberry.
- Ha nincs egy AUX bemenettel megáldott fejegységed, külön venni kell hozzá két utas erősítőt ami már magában sem olcsó. Annak is meg kell oldani a ki-bekapcsolását remote signal-al, amit alap esetben egy fejegység jelezne.
- Nem lesz kijelződ és műszerfali kezelőszerved hozzá; ha megfelelő a telefonról irányítás akkor kihúzható, de szvsz sokkal kényelmesebb a rádióról vezérelni a telefonon futó médialejátszót mint fordítva. Esetleg GPIO-n pár nyomógomb és egy háttérvilágítással rendelkező 2x24-es LCD modullal lehet pótolni, de ezt esztétikusra megcsinálni hogy ne üssön el a kocsitól házilag nem kis munka. Talán egy üres 1-2 DIN magas dobozba be lehet építeni az egészet, de amikor legutoljára kerestem ilyet alig lehetett neten találni.
- Nem lesz FM rádió, hacsak nem veszel hozzá külön modult; ha nem érdekel az FM rádió akkor nem érdekes.
- Ha pendrive-ról hallgatnál zenét, valamilyen módon aljzatot kell fúrnod egy USB aljzatnak.
- Bár valószínűleg közel egyedül vagyok ezzel, de webrádiót sem tudsz így hallgatni még A2DP felett ez teljesen triviális. Elindítod a telefonon a programot és szól.
Egyébként talán Kodi-val legegyszerűbb megoldani, ahhoz van egy elég korrekt távirányító program Android-ra [Kore]
-
synar
őstag
válasz
envagyok #16251 üzenetére
Csak azt tudom mondani, hogy én ez alapján írtam be a hdmi_pixel_encoding=1 sort és jó lett a kép:
# HDMI_PIXEL_ENCODING_RGB_LIMITED = 0, /**<Default, note that CEA mode defaults to limited RGB limited but DMT modes always uses RGB full */
# HDMI_PIXEL_ENCODING_RGB_FULL = 1,
# HDMI_PIXEL_ENCODING_YCbCr444_LIMITED = 2,
# HDMI_PIXEL_ENCODING_YCbCr444_FULL = 3,
Ami még előfordulhat, hogy a projektor RGB módban van és ezért volt rossz az alpbeállításokkal? Eddig is RGB-ben használtam a többi eszközön, Onkyo TX-NR609 AVR-en keresztül (Amiko MINI T2/C, M8S, Egreat R6S, Dell laptop). Kipróbálhatnám az ycbcr beállítást is, de mivel így már jó a kép, nem kísérletezem tovább. -
Flowtation
őstag
válasz
envagyok #16191 üzenetére
Szia!
Bekapcsoltam, de már kipróbálni nem tudtam, majd délután.
Közben rájöttem, hogy egészen egyszerűen nem jó a képarány a filmeknél. Mindkét film 2,35-ös arányra jön ki ha elosztom a két méretet, de ugye az 1,7 lenne az ideális. Erre van valami megoldás szerintetek?Más: Van egy új sd class10-es kártyám de sajnos semmivel sem gyorsabb mint az előző cl4-es kártya. Miért van ez? A régi az transcend, az újat most nem mondom meg fejből, de nem valami himihumi márka...
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #15932 üzenetére
Megszólal valami? Meg.
HD audió szólal meg? Nem. A 7.1 magas mintavételezésű hang helyett normál mintavételezésű hang. Lehet, hogy neked ez mindegy, de synar a hd audiót kérdezte. Nem az volt a kérdés, hogy hallom-e a különbséget
i2s hd audió, múltkoriban én is meglepődtem, hogy az újabb bővítőkártyák közt már van olyan, ami tud hd audiót. Itt egy példa, de több fajta is van már [link]. Bár az jó kérdés, hogy ez 8 csatornásan is igaz -e.
(#15931) schawo
arra gondoltam, hogy ha ugyanaz az openelec verzió fut az amlogic-on és a raspberry-n, akkor hasonlóan kell viselkedniük. Mindkét esetben szoftveresen átkonvertálja olyanra, amit ki tud adni. A régi pi esetén kevés volt a proci ereje a konvertáláshoz, a 2 magos amlogic már elég erős lehet, a több magosok pedig lazán konvertálnak.Ráadásul amlogic-ból is legalább négyféle van forgalomban, a hivatalos openelec box-ban AML-8726 MX, másban s802, s805 vagy is s812 lehet.
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #15928 üzenetére
"Simán viszi a hd hangokat többcsatornás pc-re keverve. "
Tehát nem tudja. Az, hogy szoftveresen visszakonvertálja alacsonyabb minőségűre az nem tudás. A raspberry-hez van olyan i2s hangkártya, ami valóban tudja kezelni és ki tudja adni a hd hangot az erősítőnek, hogy az dekódolja."teljesen mindegy, hogy az erősítő v a pi kódolja ki."
Nem mindegy. Ha HD képes az erősítője, akkor a pi nem hd pcm-jével nincs előrébb."Zenében is simán lejátsza multichannel pcm-et. Az amlogic ezt nem tudja."
Valóban? Ugyanaz a verziójú openelec valószínűleg mindkettőn ugyanazokat a szoftveres képességeket tudja. Ha az amlogic is négy magos, akkor proci erőből sincsen kevesebb mint a pi2-ben. -
-
válasz
envagyok #15894 üzenetére
Azért jobb, mert felhasználóhoz tudod kötni, h mit csinál.
De otthonra természetesen elég a personal mac szűréssel.
Csak mint érdekességet írtam le. Megaztán lehet vele nyilvános hotspotot csinálni számlázórendszerrel.
Szerk.: egyébként nálam a felállás a következő: rejtett az ssid, így a crackernek azt is ki kell bruteforcolnia. Aztán ha bejutott van még egy atomerős user és pass páros. Kétlem, h 100 év elég lenne ahhoz, h bejusson úgy, h félóránként 30at próbálkozhat és ha gyanús dolog van, úgyis látom a freeradius logjában, h mivel próbálkozott már és lecserélem arra a jelszót, amit már tesztelt.
Aztán van egy captive portalom is mögötte, még egy user/pass párossal.
A vendégeimnek pedig 2 gombnyomással telefonról(tasker) tudok adni netet, ami mondjuk 2 óra netet rejt magában, utána tiltja az ideiglenes felhasználót, vagy meghosszabíthatom.
Ezek után joggal mondhatjátok, h paranoiás vagyok!
Jobb félni, mint megijedni!
-
válasz
envagyok #15884 üzenetére
Szia!
A radius fogalmával tisztában vagy?
Egy enterprise titkosítású hálózatot hoztam létre, ahol a raspberry felel az authentikációért. Ő tárolja a felhasználókat/jelszavakat a wifihez, illetve lehet korlátozni, h pl a guest nevű wifi user 1 nap csak 2 órát lehessen fent, vagy ha elér egy bizonyos korlátot stb.
Általában cégek/szállodák (=nagyobb hálózatok) használják ezt a titkosítást, viszont szerintem otthonra is hasznos, mert pl tudom, h mit csinál a gyerek stb.
Ha ismered a UPC wifree-t, az is ezt a titkosítást használja.
A beállítása picit nehéz volt magának a freeradius szervernek, mert sehol a neten nem találtam éppkézláb leírást, ami pontosan leírja az egész folyamatot és nemcsak a localhostos teszti jut el. Persze angoltudás kell hozzá, de szívesen segítek.
Ja és a routernek tudnia kell az enterprise-ot!
Szerk.: én sem vagyok szakmabeli.
Sőt a téma nekem is 0 volt előtte. De azalatt a pár hét kínlódás alatt sok infót felszedtem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged