Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
Persze, csak erre 2.800 eurot írtak, erre mondtam hogy azért valami majd kelleni fog a 600 euros G-széria meg e közé a 2.800 euros (GH? Vagy valmi új?) közé is. Lehet akár hogy a jövőben ez a GX vonal lesz. De lehet hogy ez a drágaság egy új vonal lesz és nem pedig GH. A következő GH meg mondjuk annyival lesz több a mostaninál hogy lesz benne hibrid AF. Például. De hát ez csak gondolatjáték persze.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
schawo
üzenetére
Szerintem is az M1 az első ami szűrőmentes házon belül. Úgy általánosságban kérdeztem, hogy vajon mi a helyzet ha nincs ilyen szűrő? De azt hiszem tök mindegy, hogy a szűrő vagy a szenzor maga karcolódik meg egy elhibázott tisztításkor valószínűleg ugyanaz a részegység lesz cserés egy kisebb vagyonért. A kérdés inkább az, hogy van-e egy olyan sík felület amiről le lehet óvatosan "seperni" a rátapadt porszemet vagy pollent?
Az AA filter szerintem integrált része a szenzornak, ezért együtt mozog vele, de még guglizok, hogy tényleg így van-e.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
25 s? Az érdekes. A "max csillagcsík nélküli záridő = 500/ekv gyútáv" képlet alapján kicsivel több, mint 20 s jön csak ki, mégsem tűnik úgy, mintha elmozdultak volna. Nekem bezzeg amikor a nyáron Pana 20-assal lődöztem, az ekv. 40-esre ajánlott 12.5 s helyett 12 s, de még talán 10 s-ra is már lehetett látni, hogy elmozdultak...
Másik meg, hogy Bp-en ilyen eget nem látsz
Nyáron volt, hogy fent hegyen, városhatáron túl (félúton a város és a következő agglomerációs település felé) próbáltam párat lőni, de még mindig bezavart a városi fényszennyezés...Tényleg, csillagfotózás tippek-trükkök szemináriumot, cikket, tudástárat nincs kedved írni?
Ezeknek a hideg téli hónapoknak legalább valami előnyük legyen, hűtsék a szenzort hosszú expóhoz 
-
schawo
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
A szenzorhoz közvetlenül nem tudsz hozzáérni, mert előtte van az AA-szűrő. Azt koszolódik, azt tudod tisztogatni.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ezdekemény...
Exif adatokat sajnos nem látok, de ha jól sejtem, ekv. 24 mm, ~15-20 s, f1.4, s 4-800 közötti ISO? Ehhez képest a ház a képszélen teljesen rendben van, sőt, (számomra) meglepően nagyon, nem néztem volna ki ekkora szenzorból.Mercutio_: pont azelőtt linkelted a nude workshopot, arra utaltam, mint kiváló helyszín a következő találkozóra

-
Schanyee
senior tag
Én általánosságban értettem. Nem követem túl régóta a fényképezők árazását, de az elmúlt pár évben nekem úgy tűnt az átlagár növekedett. A GX-et is most feljebb pozícionálták, a GH-t is akkor feljebb rakják. Oké, hogy más kategóriák lettek, de akkor is végeredményben az egész eltolódik. Értem, hogy a fejlesztési költségeket vissza kell hozni, de kell szerintem egy G formájú tömeg gép is olcsóbban, szóval remélem a G-t nem tolják a korábbi GH kategóriába.
-
b.vr
őstag
válasz
Schanyee
üzenetére
Azért azt nem árt figyelembe venni hogy ez itt _akár_ egy tényleg professzionális cucc is lehet, tehát nem amivel mondjuk a lelkes szülők veszik fel a gyerek ballagását, hanem amit akár komoly (legalábbis komolyabb - az igazán komoly cuccok árazása még egy vagy két nagyságrenddel följebb van) filmes munkákhoz lehet használni. Így ezt nem biztos hogy fényképezőgépekhez kellene mérni. Ami keveset tudok a profi(bb) videozásról az az hogy kegyetlen drága, de bőven keveset tudok arról a területről (és ebben nem hiszem hogy egyedül vagyok) hogy itt mi miért számít soknak, kevésnek vagy épp jól árazottnak.
(#34685) eeaa: akkor meg a G-vonal helye fog hiányozni így első blikkre. Eddig a GF - G - GH mind tudás, mind ár alapján tök érthetően volt szegmentálva, idén jött a GM és visszatért (nem is akárhogy!) a GX , kíváncsi leszek amikor majd megint elrendeződnek a dolgok.
-
b.vr
őstag
Hát mondjuk ez aztán tényleg inkább egy csúcs videokamera. Viszont _ha_ ez a GH vonal jövője (mert hát lehet az is, hogy ez valami új lesz - akár kialakítást is beleértve), akkor csak kéne valami a fényképezőgépeknél is a G fölé. Vagy akkor az a GX vonal lesz? Kicsit zavarosnak tűnik most így a paletta, de hát majd kitisztul ha lesz több info.
-
eeXaa
addikt
ez viszont nem lessz olcsó, ...remélem azért sikerül 2000 re leszorítani azt az indító árat....

-
jjeahh
nagyúr
ou, a sony után már a fuji is "om-d szerű" vázat kreál? mostmár ez egy új irányzat? lesznek dslr-ek, kis milc-ek, és om-d style profi rendszerkompaktok?

-
Warter
addikt
-
madgie
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Kár, hogy 250 másodperc a felső limit, bírna az többet is

-
madgie
titán
Asszem jól ki fogok jönni ezzel a kis zsebpiszokkal

Képileg ennyire futotta a ház hátánál.
szerk: hijj, de megharapdálja a PH! tömörítés
Ehun van eredetiben. -
MrChris
nagyúr
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Én GH2-n tisztítottam szenzort, olyan volt mint ha valaki szörpöt prüszkölt volna rá és pár hónapot hagyta száradni. Tiszta alkohollal és fültisztító pálcával estem neki, tökéletes lett. Az oly stabija miatt persze más lehet a helyzet, de én a sajátomnak nekiesnék, ha kellene.
Garanciális esetben próbálkoznék gyorsan, amíg jófej waverekordz topickolléga ott dolgozik!!!
Néhány nap és elmegy onnan, ha még nem tette! 
-
arn
félisten
válasz
ijjen nincs
üzenetére
En lenspennel szoktam.
-
ijjen nincs
tag
Szóval akkor még senki sem próbálta Olympus gépen a sensorklear-t.

-
.mf
veterán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Igen, de ők az új "5-axis" IBIS-ről beszélnek, a tiédben pedig nem az van.
Vannak ennek a kézipumpának ecsetes variációi is, én azt próbálnám meg nagyon finoman. Vattás fülpiszkálót IBIS-en már nem biztos, Panán még talán lehet, de itt IBIS miatt nem fix a szenzor.
-
madgie
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Hát nemtom, nekem hálistennek nem kell szenzort pucolni, mióta 4/3-om van.
Ha pesti vagy, beviheted az Oly szervizbe, ha más nem, kapsz egy árajánlatot.
Más: srácok, ha jól számolom megvan a tizedik Panasonic gépem. Micsoda jubileum

-
madgie
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Szerintem szétszedéssel kapcsolatban gondolják ezt. Én kaptam szét E-1-et, de többet nem tenném...
-
ijjen nincs
tag
Köszönöm szépen!
Megnyugodtam! Dpreview m4/3 fórumát olvasgatva kissé elbizonytalanodtam, mert ott szinte minden második pucolásba vágó hozzászólás úgy kezdődik, hogy nehogy hozzámerjek érni az Oly szenzorához...
-
Marseille199
senior tag
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Simán. Én tisztaszesz + nem szöszölő vattapálca kombóval is csináltam sokszor.

-
madgie
titán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
SensorKlear elvileg pont erre való. Lenspen is hasonló, de azzal nem éred el a sarkokat.
-
ijjen nincs
tag
Kedves Olvtársak!
Érdeklődnék, hogy végzett-e már valaki sk.szenzortisztítást Olympus PEN gépeken?
Vásároltam egy használt EP-2 vázat, aminek a szenzorán bizony van egy-két porszem a beépített portisztítás ellenére. Sajnos a körtepumpás légbefúvás nem távolítja el a porszemeket a szenzorrol. Megpróbálhatom mondjuk egy szenzortisztító lenspennel az eltüntetésüket? Vagy tönkretenném a stabilizátorát a váznak?
A váz még bőven garanciális.
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
wavrekordz
csendes tag
Még van két hely az Olympus "Nude" workshopra! Aki kapja marja, de azonnal ki is kell perkálni, nem elég csak jelentkezni

-
FEDman
addikt
Azért ezt ne vedd készpénznek, én is csak a sötétben tapogatózom, hogy miért is lett ez ilyen.
A shutter shock jelenség létezik, ez nem is kérdés! Viszont eddig még sose találkoztam olyan esettel ahol ez ekkora problémát jelentene.
Megnéztem a korábbi tesztjeiket, itt a Lumix 45-200 az öregecske G1-en. Azon túl, hogy nem ez a legacélosabb Pana obi én nem látok semmi a fentihez hasonló mértékű berázást.
Vagy itt van a régi Lumix 14-140/4-5,6 GH1 vázon tesztelve. Itt is inkább az obi gyengeségeit látom, de nincs durva mértékű berázás.Erre persze lehet mondani, hogy a GX1 nagyobbat üt, mint a többi Pana váz, viszont itt a Lumix 12-35/2,8 tesztje szintén GX1 vázon és nyoma sincs berázásnak. No persze ennek nincs nagy tele vége, de a 14-140 II tesztben se csak tele végén lettek totál berázva a képek.
Nem biztos hogy igazam van, de emiatt én arra gyanakszom, hogy ennek a példánynak (vagy az összesnek?) bizonyos szempontból hibásan működik a stabija. Értem ezalatt, hogy kikapcsolt állapotban nem rögzülnek az érintett lencsék, szabadon lebegnek és ezeket ilyenkor a zár egyszerűen berázza.
Ha így van és ráadásul ez nem egyedi eset akkor lehet ennél az obinál érdemesebb minden helyzetben bekapcsolva hagyni a stabit.
De mondom, ez is csak egy találgatás a részemről. A legvalószínűbb, hogy csak az adott példány volt a hibás.Egy viszont biztos, máshonnan is informálódva már kiderült, hogy ez az obi a 10x zoomok között optikailag egy kiemelkedően jól sikerült darab, sokkal jobb annál, mint amit ez a teszt mutat.
Ezen kívül ha másra nem is, de arra mindenképpen jó volt ez a teszt, hogy rávilágítson a GM1 új zárszerkezetében azért van fantázia.

-
Gondwana
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Kollégám nemrég fényképezett egy lagzit, ahol a menyasszony a fél násznépnek megvolt
(a másk fele nő volt). Ez csak arról jutott eszembe, hogy amennyiben ez az a 20-as, én is innen vettem régebben, szerintem is szépen karcol! -
madgie
titán
válasz
MrChris
üzenetére
A "huszasz" elég elb@szott ebben a tekintetben, kézzel tekerve is zajos és érezhetően késve reagál. Fotónál még oké, de videóra nem véletlenül nem ajánlják (és nem véletlenül nem is tud követő AF-et vele a váz).
A 45/1.8 ebben sokkal jobb, persze az sem mechanikus-fantasztikus, a focus by wire késik valamennyit... csak nem mindegy, mennyit (és milyen zajjal).
-
FEDman
addikt
Hát nem tudom, szerintem itt valami nagyon nincs rendben. Az még oké, hogy a GX1 zárja nem teljesen vibrációtól mentes, de az már nincs rendben, hogy egyetlen éles képet nem tudtak lőni ezzel az obival, még nagylátó végén se. Miközben meg tele a net pozitív tapasztalatokkal, szép képekkel mindenféle vázzal.
Láttam pl. E-PM2-essel is képeket és semmi ilyen nem volt pedig annak se túl finom a zárja.
Gyanús nekem, hogy a tesztelt példány stabijával lehetett valami gond. -
-
.mf
veterán
Kár érte
Remélem csak darab-variancia (az se lenne jó hír, de még kevésbé rossz, mint egy széria-hiba).
Akkor most már főleg kíváncsi vagyok, hogy a Tamron tud-e még valami jót kihozni.Vicces, hogy a teszt végén az alternatíváknál megemlítik az Oly 14-150-est, és 200 azaz kettőszáz USD-s árat írnak hozzá. Itthon meg fut 150k-ért...
-
de!
csendes tag
Óh, igen, végre valakinek megint volt szeme, és látja a shutter shockot!

Az a jó benne, hogy teljesen kiszámíthatatlan. Tök mindegy, ki mit ír, te vagy szívsz vele, vagy nem.
Az E-PM2-t például senki sem ekézte, hogy shutter shockol, aztán nekem mégis, bár 1/8s anti-shockkal valamennyire kézben tartom.
Most kölcsönben van nálam egy E-P5, amit savazott rendesen a dpreview, hogy berázza magát, aztán mégiscsak azt látom, hogy az E-PM2-höz képest jól állja a sarat. Legalábbis Oly 45-tel és 40-150-nel így hirtelen este vizsgálva.
Csak ne lenne olyan bazi nagy, nehéz és drága a P5. A P5-ből súlyban kijön egy PM2 megy egy közepes objektív, árban meg még több.
-
pana 14-140 ii teszt az slrgearen. érdekes..
-
FEDman
addikt
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Kérdés már csak az, hogy ez az egy adat mennyit mond el egy obi méretéről?

Viccet félre téve amúgy igen, szerintem se kell feltétlen minden mirrorless cuccnak a kis méretre törekednie görcsösen. Megvan a helye a pici palacsintáknak, meg az ilyen nagy teljesítményű fixeknek is. Főleg hogy ma már a mirrorless gépek szerintem nem csak méret, de teljesítmény szempontból is versenyeznek a DSLR gépekkel.
Ezzel nem azt mondom, hogy ma már minden szempontból jobbak a mirrorless-ek, hanem csak hogy a nyilvánvaló előnyeik mellett a szintén meglévő hátrányaikat elég gyors tempóban dolgozzák le és bizony az olló lassan záródik.
-
b.vr
őstag
Ezt általánosságban elég nehéz értelmezni.
Konkrétumra lefordítva az olympus mintaboltról volt szó, azt meg nekik kell eldönteniük hogy belefér-e a működésükbe a kedvezmény program (ha nem, akkor majd megszüntetik), továbbá hogy akkor engedik-e a kedvezménnyel a céges vásárlást. Az itt leírtak szerint igen. És mivel ők állítják ki a számlát, muszáj a tudatában lenniük hogy cég nevére állítják ki. Itt nincs átverés. Megtehetnék hogy ezt nem engedik (ami szvsz amúgy következne az általuk leírtakból, de hát nekik kell tudniuk) Ez amúgy csak a forgalom volumenét növeli, az áfa a kereskedőn mindenképp csak átfut, akár cég, akár természetes személy a vásárló.(#34615) schawo:"nagy áfa, nagy szívás (eladónak, vevőnek egyaránt)"
Annyival kiegészítve, hogy a természetes személy vásárlónak ez közvetlenül nagy szívás hiszen baromira megdrágítja a terméket, az eladónak meg közvetve hiszen így csökken a kereslet (az áfa meg csak átfolyik rajta). A cégeket (most mint vásárlókat) meg máshol szívatja orrba-szájba az állam, így alakul ki egy szép lefelé húzó negatív sprirál....

[link] -
madgie
titán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Tévedtem, 40 fps a GH2-n, asszem a G3-on 20 (nincs itthon szokás szerint a G3).
SH név alatt találod a burst mode menüben (nemtom, magyarul hogy fordították)szerk: egyébként elég használhatatlan, kőbaltás leméretezéses 4 MP-s képeket csinálhatsz vele.
MLaca: majd veszünk USA-ból/UK-ból, ahogy szoktuk

-
sebgutkopf
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Azért ez nem épp egy apróság. Jól emlékszem rá, hogy a kedvenc 50-200 swd-mnek volt 67mm-es szűrőmenete... és ennek is akkora van.

Annyiból érdekes és talán örvendetes is ez a nyitás, hogy a milc-eknél már kéne annyira beszűkíteni a gondolkozást, hogy a méret a lényegé és csak a pici a jó.
-
MLaca
őstag
(komolyan elcsodálkozom néha az emberek kapzsiságán - soha, semmi nem elég még a kedvezményekből sem)
-
FEDman
addikt
Nagyon meggyőző a kicsike.

És itt már ők is kiemelik azt ami már nekem is feltűnt az iso sorral kapcsolatban, viszont a vég következtetéssel már csak részben értek egyet:
"At ISO12800 and above, the effects of the electronic shutter can be seen, with banding visible in the image, and due to noise levels these last two ISO setting may be best avoided."
A sávosodást szinte biztos az elektronikus zár okozza, egyszerűen összeakad a villódzó világítással. Viszont kicsit mintha azt sugallná, hogy ez a iso-val van összefüggésben, pedig ha a fenti gondolatmenet stimmel, akkor ez nem iso, hanem záridő kérdése.
Ennek megfelelően akár alacsonyabb iso-n is előjöhet. Másrészről a gyakorlatban mégse nagyon hiszem hogy ez majd gyakran előjönne ugyanis ehhez kell valami gyér minőségű villogó világítás és hát ilyen körülmények között többnyire kevés a fény és így elég nehezen elképzelhető, hogy normális esetben 1/200s fölé menjen a záridő, alatta meg ahogy nézem nincs ilyen probléma. -
|AP|
veterán
Itt is eléggé megdicsérik (ekkora méretben viszont már tényleg nagyon sovány az az apró akksi, mindenképpen kell egy tartalék)
-
.mf
veterán
Egy pillanatra felcsillant a szemem, de csak egy pillanatig tartott.
Csak E-PL3 és E-P3-at vásárlóknak jobb itt. Angliában az E-P5 mellé ingyen VF4 (és 17/2.8-as is?), E-M5 mellé pedig ingyen 45/1.8-as jár. Még a vázból a 15%-os kedvezményt levonva (obiknál nem összevoható) is nagy a lemaradás.Mercutio: szóval megvan a következő "fotós-topikos sörözés" helyszíne?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Nyáron volt, hogy fent hegyen, városhatáron túl (félúton a város és a következő agglomerációs település felé) próbáltam párat lőni, de még mindig bezavart a városi fényszennyezés...
Ezeknek a hideg téli hónapoknak legalább valami előnyük legyen, hűtsék a szenzort hosszú expóhoz

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)