- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- ASUS ROG Ally
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Új csodafegyverrel gyorsítaná CPU-it az Intel
- Milyen nyomtatót vegyek?
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
forumpista
üzenetére
Sajnos a műszaki területek se állnak jól. Elmeséled neki a folyamatot, meg hogy milyen technológiák vannak a gyártósorban, felvázolod a hibajelenséget, majd kiköp 10 olyan hibaelhárítási javaslatot, amihez a processzek mérnöki szintű ismerete/problémamegoldás szükséges. És tényleg olyanokat amire én is gondolnék.
És akkor még nem etetted meg vele mondjuk a teljes gépdokumentációt, meg nincs a kezében egy digital twin.Onnantól tényleg az lesz, hogy oda lehet adni Józsinak a gépbeállítónak a kiköpött hibaelhárítási útmutatót, meg javasolt paraméterlistát.
-
niof
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Több okból sem.
1. Akkor még egyáltalán nem használtam azt.
2. Meg voltam győződve róla, ha a fenti dolgok be vannak állítva, akkor azt figyelembe is veszi.
3. Nem kerestem processzort, csak össze akartam hasonlítani őket. Ezt mind az Intel ARK oldalán is megnézhettem volna (meg is tettem a fentiek miatt), csak egyszerűsíteni akartam a dolgot azzal, hogy megbízom az AI-t, hogy csináljon belőle egy egyszerű táblázatot és kész. Azt könnyebb lett volna átfutni, mint kibogarászni az Inteles összehasonlításból azt az 5-6 adatot, ami érdekelt. -
niof
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Úgy látszik, hogy nem ment át. A ChatGPT beállításaiban volt egy olyan (vagy van is), ahol ezt be lehet állítani, hogy az interneten keressen alapértelmezetten. Így az, hogy azt állította, hogy a termék majd csak ősszel jelenik meg, az nonszensz, mikor már tele voltak a boltok polcai vele. Nekem csak egy összehasonlító táblázat kellett volna, semmi több. Nem sikerült neki.
Másodsorban van olyan AI, ami kifejezetten jó arra, hogy a napi hírekről, sok-sok forrás anyagát összefoglalva készítsen egy rövid összegzést, ezt rendszeresen nézem, úgy hívják, hogy Perplexity.
-
forumpista
aktív tag
Nézd, a chatgpt az egyik legbutább (szerintem).
Másfelől, alapvetően ezek a modellek nem arra valóak hogy naprakész információkat adjanak, ha te arra akarod használni hogy megtudd hogy tegnap vagy tegnapelőtt mi történt a világban akkor rossz a use-case.Harmadrész, ahogy mondtam bődületes tempóban fejlődnek.
Konkrétan kizártnak tartom hogy bármelyik mai modell ne tudna válaszolni neked (meg utánnajárni) egy olyan processzornak ami fél éve jelent meg.De például tavaly még én is azon röhögtem, hogy amikor mondtam a copilotnak hogy rajzoljon egy képet egy szobáról, ahol abszolút nincs elefánt, de tényleg semmilyen elefánt nem lehet a szobában, akkor rajzolt egy képet ahol a szoba falán ott diszelgett egy nagy elefánt...
Ma meg Tom Cruise meg Brad Pitt verekedik egy AI generálta videón és ha nem tudnád hogy kamu simán elhinnéd hogy egy valós filmrészlet...
-
niof
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Igen, de van aki csak általános ismeretek gyűjtésére, összeszedésére használja, vagy esetleg egy speciális kérdésnek akar utánajárni. Nos, ebben a ChatGPT alaposan elvérzik. Meg sem tudom mondani, hogy hányszor kaptam olyan választ, amiről tudtam, hogy nem naprakész, de váltig bizonygatta, hogy az. Hiába volt beállítva, hogy releváns infókat adjon, és nézzen utána a neten. Ja, és fizettem érte, nem az ingyenest használtam. Pl. ilyen volt, hogy mondtam neki, hogy készítsen összehasonlító táblázatot az intel 15 Gen procijairól, különböző paraméterek alapján, mire ő azt felelte, hogy nem tud, mert ezek még nem jelentek meg. Mikor már több, mint fél éve a piacon voltak. És sok ilyen volt. Egy idő után rászoktam arra, hogy amit írt, azt leellenőriztem, mert egyszerűen nem hittem neki. Ne haragudj, hogy ezt mondom, programozásban lehet, hogy nagy segítség, de az egy statikus tudást igényel, mit mivel hogyan kell megoldani. Ezt rá kell vetíteni az adott problémára, és kész. Nagyon leegyszerűsítve persze, tudom, hogy ez ennyire nem egyszerű, csak arra célzok, hogy ott nincsenek napi szinten új információk egy témában.
Érdekes módon, a Gemini ennyire nem vitt félre, legfeljebb 1-2 alkalommal. Valahogy jobban megoldották, hogy reális információkat közöl. Azt még egyelőre ingyen használom, csak az idegesít benne, hogy roppant hamar végére érek a napi ingyenes kreditnek. -
forumpista
aktív tag
válasz
Lord Amper
üzenetére
Jaja, én tisztában vagyok vele hogy egy kihaló félben lévő szakmában dolgozok. Max 10 év van még belőle hátra, utánna már csak a nagyon senior/leadek fognak megmaradni.
Viszont ahogy irtam, pont ugyanazért én pontosan látom a mélységeit az egésznek és hogy már most mi mindenre képes az AI.
(és olyan bődületes sebességgel fejlődik az egész amit átlag ember fel sem tud fogni. Amikor valaki leírja az egy évvel ezelőtti tapasztalatait az akkor AI modellekről az olyan mintha a gőzgépről értekeznél a modern belsőégésüek korában, teljesen irreleváns.
Csak itt nem kell 100 évet várni egy ekkora fejlődésre) -
MrHurricane9
csendes tag
Hogyan nézem meg, hogy helyes-e a markup? PDF Xchange Editort használok ezekhez. Az AI eltalálja a nyelvet, mivel 1-2 általam valóban elkövetett elgépelést és szóismétlést megtalál, viszont az elválasztott részekkel, valamint teljesen random az ő, ű, í betűkkel bolondozik, hol észleli őket, hol nem. Utóbbi esetben jelöli ezeket is hibásnak az AI.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
Egyetertek teljesen. Nalunk pl van egy 9 embrnek egy olyan AI projektje, aminek csak a szoftver licenszelese tobbe kerul, mint az en infrastrukturam cakli pakli 7500 embernek. Es megkaptak a penzt erre az evre is. Eddig nem tudtak felmutatni nagyobb eredmenyeket, csak minimalis termek javulast, ami par junior is megutodtt volna oldani fizikai tesztelesekkel. Elkepeszto agymosas megy meg mindig. Egyebkent ahogy irtad, avvan hasznos oldalai is. Na majd megnezzuk mi lesz a kolevesbol par ev mulva.
-
Baltazár123
őstag
Tudom, hogy most cégeket kell sajnálni, a cikk arról szólt, de nézem ezt a srácot a YT-on és durva dolgokat szed össze, hogyan küzdenek usában a munkavállalók és hogy b.sszák ki őket, akár egyik napról a másikra. Igen, pesszimista megközelítésű a srác, kevés jó dolgot elemez a videóiban és inkább kormánykritikus, ez is igaz, de nagyon durva történeket szed össze a csatornáján. Feliratkoztam rá több hónapja, mert jó látni, hogy mi gyűrűzhet be ide is.
Bár magyarként felfoghatatlan az a létbizonytalanság, ahogy az AI-ra hivatkozva ritkítják a dolgozókat ott.
-
Cassi
őstag
válasz
MrHurricane9
üzenetére
Meg kell nézni, hogy a PDF-ben a markup helyes-e, valószínűleg nem. Ez mindig az első lépés. Ha angol szövegbe írod be magyarul, akkor nem fogja találgatni a karakterkód alapján, hogy milyen nyelven írtad.
-
Baltazár123
őstag
Baromi nehéz normális RoI - megtérülést kimutatni az AI-on. A költségek ugyanis korábban se voltak alacsonyak de mennek fel szépen. A megtakarítás oldalon meg max pár nyomorult dolgozó kirúgását lehet felmutatni. Emellett van természetesen hozzáadott értéket képviselő használat, mondjuk nyelvtanulásnál hasznos, az orvosi diagnosztika, a bűnüldözésben is lehet szerepe az elemzéseknél, az oktatásban jól használható stb, csak pár példát soroltam fel, de van nagyon sok, de látható a csapásirány, hogy kb az emberek kirúgása az egyetlen jól számszerüsíthető megtérülés. A többi esetben jól jön, de meglennének nélküle is tulajdonképpen.
Utána a kérdés, hogy az elvégzett munka valóban tudja-e ugyanazt a szintet, ez már véleményes lehet. A másik, hogy ha elér egy szintet a humán munkaerő leépítése, akkor az már kihatással van a keresletre is. Nem lesz kinek eladni a kacatjaikat vagy a szolgáltatást.
Az MS elnöke már odáig merészkedett, hogy a brutális energia igény és a kapcsolódó környezet szennyezés mértéke sem indokolható lassan, mert nem ad annyi értéket az AI az emberiségnek. Szóval igen, hosszú távon persze kialakul majd ez, de rövid távon valószínűleg jön egy töréspont.
Nagyon jó lenne, ha nem egy hatalmas válság hozná el a tisztulást az AI piacon, de a kapitalizmusban sajnos eddig még mindig ez volt a "recept". A válság soha nem jó, még akkor sem, ha több ismerősöm is arról fantáziál, hogy majd olcsón bevásárol, ha jön a reccs. Persze, de miért ilyen biztos abban mindenki, hogy őt nem fogja érinteni személyesen?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
MrHurricane9
üzenetére
És, ha megmondod neki, hogy nem kell hozzá OCR, hanem simán másolja a szöveget?
-
MrHurricane9
csendes tag
Néha fordítok társasjáték szabálykönyveket, az eredeti PDFbe beszerkesztve a magyar változatot. Társasjáték klubban megkérdeztem hogy lenne e kedve valakinek lektorálni, erre írja egyik srác hogy ChatGPT vagy Google Gemini kiváló erre.
Jól van, beküldtem a Gemini napi pár kérdésig ingyenes Pro verziójába azzal, hogy nézze át helyesírási hibák, elírások után.
Nos, a PDF beolvasó modulja a lehető kegócskább temus változat lehet amit csak találtak neki, ugyanis az amúgy kijelölhető betűkkel rendelkező PDFet elkezdte OCRezni, majd felsorolt rengeteg "hibát", aminek jelentős része csak annyi volt, hogy nem képes rendesen beolvasni a szövegeket.
-
válasz
forumpista
üzenetére
-
forumpista
aktív tag
Fogalmatok sincs a temarol.
Ez a beszelgetek egy ingyenes MI-vel egy csetablakban vmi hulyesegrol csak a felszin karcolasa, kb olyan mintha egy osembernek adnal egy laptopot aztan azon szeletelnek a mamut hust.Es jol egyetertene a tobbi osemberrel, hogy oke hogy a hus szeleteleshez jo alatet, de hogy mi ezen a laptopon olyan nagy talalmany, ki erti…
En egy nap alatt lehozok vele programozokent annyi munkat amennyit korabban 5 nap alatt (vagy 5 ember 1 nap alatt).k
-
Betegsegem elott kaptam egy szamomra megnyugtato valaszt egy nagyobb enterprise HW gyartotol (nevet nem emlithetem). OpenAI Aprilisig kapott ultimatumot a befektetoktol,hogy mutassanak valami nagyobb volumenu hasznot, ellenkezoleg nem fogjak tamogatni az infrastkture bovitesenek folytatasat. Szoval talan valami racionalizalas elkezdodott a penz vegett.
-
A legjobb mikor olyan dologról teszel fel neki kérdést, ami viszonylag új, rétegtéma, és nem jön szembe minden sarokban róla infó. Múltkor egy adott ttrpg-ről kérdeztem tőle, ami nem mainstream, kb egy éve jelent meg, és bejelentettek hozzá még 2db kiegészítő könyvet.
Ha nem nézek utána konkrétan a készítők oldalán, olyan behaluzott kamukkal megetet, hogy ez meg ez jön még hogy csak pislogok.
A másik, beállítasz neki valamit hogy figyeljen, híreket, infókat. Ne mondja már el naponta 5x hogy akarod hogy megnézzem neked? Amikor meg rákérdezel akkor 3 hétig ugyan azt az utolsó infót szajkózza újra és újra. Néha 1x benyögi hogy nincs új hír...
-
Terek
tag
Épp múltkori példa mikor feltettem neki egy kérdést amire még egy 5 éves is tudott volna válaszolni erre azt a választ kaptam,hogy "elnézést de nemtudom értelmezni a kérdést". Na mondtam magamban erről ennyit.Szép kis jövő(a befektetők meg részvényesek szerint legalábbis
).Gratula
-
niof
veterán
Na, az valahogy még nem jött szembe, pedig már volt tervben! Pár videót néztem róla, teljesítményteszteket, de ott közepes/alacsony szintet ütött meg. Hármat szoktam rendszeresen használni, a ChatGPT-t, Gemini-t és a Perplexity-t. Meg volt még néhány próbálkozás jellegű, de pl. a Microsoft-é sem tudom, hogy hol tart, >1 éve nem használtam.
-
BaJaZo
aktív tag
Terminátor 10
Amikor a mesterséges intelligenciával felruházott Android tudatára ébred, és rájön, hogy az emberiség a saját sírját ássa... S, mivel az Androidnak nincs bankszámlája, befektetése, nem érdekli a profit és ennek megfelelően cselekszik: elkezdi irtani az embereket! Vajon a mozinéző ebben a helyzetben kinek szurkolna??? -
Meridian
senior tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
nem csak a hardverekért... az AI használat sem lesz ingyenes mindig... (az ingyenesen hazsnálható rész kábé olyan lesz, mint az a videóletöltő ami vízjelet tesz a letöltött videóba, hogy fizess elő...) A reklámkat tudják blokkolni így vagy úgy a felhasználók, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyják.. (én pl amikor a TVben megszakítják a filmet reklámmal, na akkor megyek ki fogatmosni, WC-re, hugyozni szarni, vagy csak leülök a gép elé és emaileket olvasok, addig amíg ismét nem folytatódik a film, a rekláémokat meg pont letojom), szóval valós bevétel kell, mert irgalmatlan pénzekbe kerülnek a beruházások, abból meg ugye hasznot akarnak látnia befeketők.. kérdés: van-e erre valós igény? Vagy csak túllelkesedték az egészet és egy lufit fújnak éppen?
-
niof
veterán
Áááá... Az az AI még nagyon messze van. Legalábbis ami publikusan elérhető. Amiket eddig használtam, mindet lehet manipulálni, nem nagy szám, és azt mondja, amerre tereled a beszélgetést. Ha bármi tudata lenne, tudná, hogy befolyásolni akarod, és ragaszkodna a tényekhez, illetve azon ismereteihez, amik bizonyíthatóan valósak.
-
jeni
félisten
Sose fog lecsengeni ez az AI örület. Ugyanis lassan minden arra fog épülni.
Lehet elég volt anno egy Casio számológép,de ez már a múlt-é!
Ez elmegy abba az irányba mint a Terminátoros Skynet.
Fejlődik,,gondolkodik,raktároz,a saját tudását gyarapítja majd.
Aztán jön az anarchia... 100 év múlva én már nem leszek,sokan sem a maiak közül. -

Side note, egy másodpercig sem vagy AI ellenes, ez az evolúciónk jövője, csak ez a profit alapú kapitalista társdalmunk egy trágya...
-
Feri1984
tag
Amd oldalon meg az év végére,jövő év elejére dátumozott zen6,
(ami állítólag a 7Ghz-et ostromolja majd és emiatt 7600x-ről én is gondolkodtam a váltáson )
pletykák szerint a memória sweetpointja a ddr5-8000 lesz.
Hát nem fogok váltani.
Persze menne a jelenlegi 6000-es ramokkal is de vissza fogná a teljesítményt nem kicsit szerintem,akkor meg minek váltsak.És sokan lesznek így. -
mGéza
csendes tag
Hello :-)
"az EU bürokráciáját ismerve,"
Hogy átugorhassanak pár 'felesleges' lépést a felsoroltakból és majd az üzemelést se gáncsolgassák ezzal-azzal, jelentkezel-e, hogy a kerted végében pont elférne egy ilyesféle gyáracska, és a szomszédokkal együtt nyilatkozol, hogy eltekintenétek a hatástanulmányoktól, valamint a vizet, áramot nyugodtan húzzák át a kerítés alatt a Te bekötésedről, a légcserélő rendszerére meg rákötöd a konyhai szagelszívódat, persze megfordítva?
(szarkazmus, túlzásokkal ;-) )Valamelyest off-topic a cikk témája felől tekintve.
-
tibaimp
nagyúr
Ezt az egész mizériát még az Intel és az AMD is meg fogja érezni, de főleg az Intel, mivel a nagy reményekhez kötött Nova Lake CPU-it a kutya sem fogja venni, mivel DDR5 kell mellé, és most kb. mindenki a kivárásra játszik...
-
niof
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Megmondom őszintén, hogy nem szeretnék a tanúja lenni, de egyre inkább úgy tűnik, hogy azok leszünk...
-
niof
veterán
válasz
Polarstar
üzenetére
Hát, ha nem is okoshűtő, de könnyen lehet, hogy van olyan, aminek a belső hőmérsékletét néhány szenzoron keresztül már egy egyszerű számítógép irányítja, az állítja be benne a levegő keringetését, hogy melyik polcon, melyik rekeszben hány fok legyen. Ettől még nem okos, csak "modern". Szóval, ha nem egy abszolút alap hűtőt akarsz, de nem okosat, attól függetlenül lehet, hogy belefutsz egy ilyenbe, és azt látod, hogy ez a hűtő fél éve még 30k-val olcsóbb volt, és nem az infláció tolta fel az árát.
-
kriszpontaz
veterán
De szép lesz látni mikor ebbe az AI őrületbe belereccsen az ipar. Aztán jön a sápítozás.
-
niof
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Hidd el, hogy annyira nem fog bedőlni, hogy a nagyok ne maradnának fent. Kisebb gyártók valószínűleg megérzik majd, de a nagyok átvészelik. Meg mondom, az a minimális bevétel, ami tőled meg tőlem indul feléjük, nem érdekli őket. Egyébként, ha valamikor el lehet kezdeni kongatni a vészharangot a PC-k felett, az kb. most van, azért, amiről itt beszélgetünk. A PC már most elért arra a szintre, hogy ismét luxuscikknek minősül, és a komponensek folyamatosan drágulnak, emiatt zsugorodik a piac, tehát még drágább lesz minden, és így tovább. Ehhez vegyük hozzá a M$ azon döntését is, hogy a W11 miatt le kell cserélni egy csomó PC-t a világon. Na, aki eddig W10-en maradt, nem most fog rúgkapálni, hogy ő új gépet akar építeni. De el is távolodhatunk az otthoni felhasználástól. 1-2 hete kértünk árajánlatot valami új szerverekre, és a RG arról panaszkodott, hogy 50%-al magasabb ajánlatot adtak rá, mint ~fél éve egy hasonló konfigra.
-
niof
veterán
Lehetett volna ezt is a fokozatosság elvén kezelni, de hát ha egyszer valami nagyot megy, azt pont a kapitalisták ne használnák ki, hogy teletömjék a zsebüket? Ennyire előre nem gondolkodnak. Jön a lóvé, most ez számít. Ha nem az ő cégeiket rántja magával a sz@rlavina, mikor elindul, őket ez nem hatja meg, hiszen degeszre keresték magukat vele.
-
niof
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Aha. Mert azt csak úgy fogják, és pikk-pakk felépítik, mer nekünk épp kell. Eleve több év egy ilyen létesítmény megépítése, a gyártósorokról már nem is szólva. Meg az EU bürokráciáját ismerve, előbb megversenyeztetik, aztán elbírálják, megterveztetik, kijelölik a helyet, lezongorázzák a területtel kapcsolatos jogi vitákat, majd ha mindez megvan pár év alatt, akkor esetleg kiadják az építési engedélyeket, ha épp valami klímarettegők nem akadályozzák ezt meg. Aztán már csak pár év, ha nem jön közbe semmi, és felépülhet egy ilyen üzem. Talán 10 év múlva el is kezdene termelni.
Persze, az jó lenne, ha lenne európai kapacitás is ezekre a dolgokra, csak attól tartok, ha így is lenne, mivel a cégeket a profit mozgatja, sz@rnának nagy ívben arra a 10% körüli lakossági igényre, és előbb utóbb ők is a nagyokat szolgálnák. Így megy ez, vagy még rosszabbul. -
niof
veterán
Majd jusson eszedbe a vicceskedés akkor is, mikor mész valami jelentéktelen kis eszközt venni, amiben nem is gondolnád, hogy van RAM vagy háttértár, aztán mikor majd olyan összeget kérnek érte, amit nem leszel hajlandó kifizetni, akkor gondolkozhatsz. Vagy simán majd azt mondják, hogy nincs, és nem is lesz.
-
Feri1984
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
És aki azt mondja hogy elveszi a munkát az szerinted vidéken segédmunkás vagy köműves vagy tűzoltó?Mert ezeket nyílván nem fenyegeti ez a veszély.
Aki ezt mondja az olyan ember mint én aki látja és érti a dolgokat.
Te ennek ellenére általánosítasz és azt mondod az ilyen ember buta.
Mo-on tényleg nem kell attól tartani,hogy az ai miatt emberek 100ezrei veszítik el a munkájukat."jelenleg".
De a probléma "globálisan" nyilvánvaló.Te meg ezen nevetsz.
Mintha azon nevetnél,hogy valaki azt mondja az ai miatt drágul a hardver piac,lassan teljes egészét lefedve. -
-
Armagedown
őstag
Az Intel most bánhatja, hogy beszántotta az Optane üzletágát , ilyen árak mellett már azokra a drága termékekre is volna igény.
-
Feri1984
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Leragadsz egy példánál,többet említettem,azokra reakció?
Játék fejlesztés,hollywood ( ugye nem rég brad pitt és tom cruise verekedsős videója,amit ai készített pár soros szövegből ).
De itt a posta,évek óta nem jártam postán.Online intézem a csekkeket,mert a 3/4 része online is jön.Csomagot automatába rakok,veszek ki...
Nem vagyok méregzsák csak nem értem számodra miért is vicces ez a kijelentés,hogy elveszi a munkát? -
E.Kaufmann
veterán
Lidl-nél ha veszek 0% radlert, várni kell az életkor azonosításra, valamint múltkor olyan vonalkód volt, amit nem ismer fel. Amúgy ha elolvasod, írtam pozitív példát is, de a jelenlegi felállás itthon elég gyengus. Pont azt mondom, hogy nem jó példa az itthoni önkiszolgáló kasszák, mert szinte mindenütt volt vele gondom és kellett kezelő. Attól még persze, elvesz egy halom munkát. De attól még ne légy méregzsák

-
Feri1984
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nekem meg soha nem volt problémám a boltban ahova járok évek óta.
Kénytelen vagyok használni mert 1 pénztáros van az előtt is 10méteres sor.
Szóval a többi példa?
Mert én azt mondom : igen!elveszi a munkát! -
E.Kaufmann
veterán
Jajj, automata pénztárak egy vicc. Kp bedobó rendszeresen behal a madaras teszkóban, a Rossmanban meg ha elrontod a darabot, várhatod a pénztárost. Ma reggel meg vettem cipőt szintén a madarasból, besípolt a kapu, visszamentem, nehogy azt mondják lopok. A felügyelő néni nem túl gyorsan nagy kegyesen odajött és lebaszott, hogy minek jöttem vissza, mert így kell majd másik kolléga, hogy kimehessek, ja meg biztos van a cipőben chip (tehát ez sincs még lekezelve), aztán mégis csak ki tudott engedni. Dechatlonban az, hogy bedobom a dolgokat és már összegzi, tetszik, de nem tudom, mennyire megbízható.
-
Feri1984
tag
Miért is vicces szerinted ha valaki azt mondja elveszi a munkát?

Szándékosan vagy csak butaságból dugod a fejed homokba?Az amazon aki dollár billiókért épít ai központokat,bejelenti,hogy legújjabb sorozata harci jeleneteit teljes egészében ai-val készítette.Nem kellett kosztümöket venni/készíteni,nem kellettek operatőrök,nem kellett 100+ statiszta.
Szóval az ő munkájukat sem vettel el az ai?
Mo-on a bolti dolgozók felét elküldték mert bejöttek az automatizált pénztárak,szóval a pénztárosok munkáját sem vette el a modernizáció.
Anyám 30 évvel ezelőtt sorompó és vágánykezelő volt a mávnál.Egyik napról a másikra szóltak neki,hogy nem kell jönni melózni mert minden automatizált lett.
Az ő munkáját sem vettel?
Játék fejlesztésnél az ai a 40 hektárnyi erdőt lerakja percek alatt,nem kell hozzá 50+ fejlesztő,hogy egy hétig csak a fákat pakolgassák egyesével.
Az elmúlt 2 évben kirugott 100k+ alkalmazott sem veszítette el a munkáját???
Pesten söfőr nélkül megy a metró!STb,stb,stb... -
ricsi99
addikt
Nem kell ide ai ,a világvégéhez... kipusztítsuk mi magukat az anyagi haszon miatt

De mi kimaradunk ebből IS:... az agyar társadalom jelentős része még fél az ai-tól is... ma is hallottam ,hogy elveszi a munkánkat
Szal nem érint minket az a probléma... hogy nyelné le a sok emberke ,hogy a mosógép okosabb.
Arról nincs hír ,hogy mivel etetik a szerver központokat... mert a bányászláz idején a csúnya userek tönkretették volna a bolygónkat ,az áramfogyasztással... -
Már a tegnapi HDD-s hírnél is kikívánkozott, de most le is írom.
A sok AI cég mindent is felvásárol, hogy olyasmit fejlesszen, amire egyelőre nem is nagyon van rentábilis piac és ezt a gyártók kiszolgálják. Na, de mi lesz akkor, ha nem lesz ember, aki használja a szaraikat, mert nem tud, vagy nem akar ennyi pénzt kifizetni az alig kapható hardverekért? -
ripla
addikt
Nahát, ez elképesztő!
Mindent lerabol a világpusztító AI, és másnak nem jut alkatrész? Azta!
Erre mondjuk akkor kellett volna gondolni, amikor még nem pucsítottak be a gyártók az adatközpontoknak, ugye.
Innentől saját maguk alatt vágták a fát, mert volt egy plusz vásárlói réteg is az otthoni felhasználók részéről, ezt a piacot ők maguk tették tönkre az idióta döntéseikkel, miszerint fontosabb a pénz, mint a piac fenntarthatósága, aztán meg rácsodálkoznak a valóságra. Hát komolyan bazz.... ott is fogyatékosok ülnek a menedzsment irodában? -
jbcs
tag
Vélemenyem szerint most egyetlen reményünk Kína, hogy meg fogja unni, nem fogja engedni ezt sokáig és befektetnek gyártói kapacitás növelésbe, új gyárakba.
-
Cassi
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Sok milliárd közpénz elköltése sem javítana érdemben a helyzeten, ahogy Amerikán sem segít sokat, ha az összeszerelő hálózat ottmarad Ázsiában.
-
Rickazoid
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az sem oldaná meg a problémát, mert a nyersanyagárak, mint arany, ezüst és réz (és ki tudja mi jön még), is gyorsan emelkednek, emellett nem tudna az EU rávenni nagyjából senkit, hogy itteni gyártóktól vásároljon, esetleg pár hazait, ha effektíve köteleznék őket, de bármiféle korlátozó szabályozás csak lovat adna azon politikusok alá, akik már most azzal érvelnek (többnyire sikeresen a növekvő támogatottságukat nézve), hogy az EU csakis túlkapásokra képes (hiába pont az ő oldaluk operál zsarolással és elnyomással). Na meg nehogy azt higgyük, hogy az EU-ban nem szeretnek profitot maximalizálni a vezető politikusok és kapitalisták.
-
Cassi
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Kinek? Mert a gyártók nem akarnak, nem itt történik a gyártás. Az USA-ban épülő gyárak nagy része zsarolás miatt épül, de nem lesz ebben köszönet szerintem.
-
GreatL
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az EU-n belül most bármilyen gyárat lehetne építeni és bármennyit. Viszont nem véletlenül nem tették eddig, és szintén nem véletlenül nem fogják ezután sem. Ha a legnagyobb gyártók félnek kapacitást bővíteni a mostani bombaüzletek közepette, egy új szereplő mire beáll, addigra kétszer is lecseng ez a dili.
-
E.Kaufmann
veterán
Na most kellene építeni az EU-n belül pár RAM és NAND gyárat.
Amúgy a bácsinak inkább az a baja, hogy az nV-hez gondolom nem kell külön SSD vezérlő chip, hanem integrálva van... -
Jajjaj! Drágulnak az okoska porszívók, wifin trécselgető mosógépek és a blututos vizekancsók is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Föld teraformálásával építene galaktikus birodalmat Elon Musk
- TCL LCD és LED TV-k
- ASUS ROG Ally
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 512GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36 GB RAM, 512GB SSD, Space Black - 27% ÁFA (0431AB)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- 263 - Lenovo ThinkBook 16p (G6 IAX) - Intel Core U9 275HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
).Gratula
Sok sikert.
))