Hirdetés
- Mini PC
- OLED TV topic
- 3DMark (2013) eredmények
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen házat vegyek?
- Projektor topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Update:
Promise Pegasus32 - azért annyi, amennyi, mert egyrészt gyors HDD-k mellett a 64 TB-os verzióban van egy 12 TB SSD is, amin tulajdonképpen a projekt feldolgozása/cache történik. Több filmes fórumon olvastam, hogy a piac egyik legjobb megoldása...Más gyártók - saját magadnak összerakós verzió nem nagyon van a célra, amire nekem kellene. Illetve vannak gyártók, akik a Promise-hoz hasonló házat kínálnak, de azok meg annyiba kerülnek, hogy ha saját magam veszem meg bele a HDD-ket és SSD-ket, akkor csak minimálisan olcsóbb mint a Pegasus32
QNAP, Synology és UGREEN - 10 Gbit-es NAS megoldás lenne, ami nekem most is van, de az nem feltétlen az amit akarok. Viszont árban akkora a különbség, hogy lehet még is ez lesz belőle. Szinte a feléből kijönnék.
Ehhez menne egy külső 8 TB-os SSD, amin az adatok addig maradnak, amíg a projekten dolgozok. -
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Tippre a wafer az wafer, abból valszeg lehet csinálni DDR memóriát is, meg HBM-et is. Ha a HBM-re csökken a kereslet, akkor valszeg DDR lesz belőle. SSD esetében meg elsődlegesen a csatolófelület különbözik, ott nem m.2 a foglalat általában, hanem u.2, a chipek, meg a kontroller nagyjából ugyanaz.
-
Szakbarbár
aktív tag
Szerintem ezt már korábban is írták, hogy az OpenAI és társai nem a Consumer RAM-ot,SSD-t veszik. Szóval szerintem kár arra várni, hogy ha vége az AI láznak elárasztják a piacot az alkatrészek. Maximum a gyártók a kapacitásuk nagyobb részét viszik vissza a Consumer piacnak és idővel lejjebb mehet az ár.
-
GreatL
őstag
Én elkezdtem törölgetni... nem annyira érdekes az a rakat film, de a régebbi, esetleg kezdetleges raw-képeimet is elkezdtem komolyabban kiválogatni és törölni. 2 TB + 4 TB SSD, 8 TB + 14 TB + 20 TB HDD-vel kellene megoldani még jópár évet. Alapvetően a gyűjtögetést kell abbahagyni.
-
szaki26a
aktív tag
Hello én arra számítok, hogy ez a buborék ki fog pukkadni és akkor marad piacon majd egy rakat megrendelt és aztán át nem vett eszköz. Openai ami igazából lefoglalt mindent is és spájzolják be az eszközöket amiket be se építenek mert nincsen hová. Ha szerencsénk lesz akkor kb az zajlik majd mint amikor anno a minining falnak ment.
-
-
ncc1701
veterán
Raid nem fog védeni egy esetleges memória hibából fakadó file rendszer sérüléstől, egy esetleges táp hiba okozta tömeges pusztulástól. Vagy egy sima véletlen törléstől/felülírástól. Vagy ha valaki betör hozzá, és ellopja, vagy ha leég a ház. Ezek ellen csak a mentés fog védeni. Felhő, külön hdd, bármi.
Természetesen ilyen adat kevés van, ami ennyire fontos. Gyerek videói, fényképek, emlékek. A letöltött film/program nem ilyen. -
Hát, ha realtime 1:1 backupot csinálsz, az tkp.tükrözés
De arra semmiképp nem érdemes játszani, hogy az új HDD nem hal meg.
A RAID arra tökéletes, hogy a használt winyókat felhasználva megbízható tárhelyed lesz. Backup meg akkor is kell, ha 1 winyód van, meg ha megbízható tárolód, akkor is. -
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Kritikus adatot nem egy meghajtón tárolunk, hanem valamilyen RAID tömbön. Ha egy HDD meghal, az adat megmarad. És offline backup is jó, ha van, mert a RAID se véd minden ellen.
Itt 2x4TB van tükörben adatnak, virtuális gépek SSD-n, de azok a winyókra backupolódnak. Az egész backupolva van néha egy 3TB-s külső winyóra. Ezt kéne cserélni 4-esre, amire pl. jó lenne egy használt winyó (sőt, használtan vettem a 4TB-osakat is), mert évente párszor megy pár órát. -
-
-
ncc1701
veterán
Még a memória árak emelkedése elött terveztem venni egy 2 terás ssd-t, ebből lett 1 tera a terv, most már azt is halasztom. Most van benne 1T, 512G, utóbbit cseréltem volna. Marad ez. Mint az Am4+32G ddr4 kombó.
-
válasz
Szakbarbár
üzenetére
1TB kapsz használtan 10 körül.
-
Szakbarbár
aktív tag
Nekem nemrég ment tönkre az 1TB-os külső HDD-m és egy 500 GB-os backup drive-om, és a gépben lévő 1.5 TB os lemez is már 13 éves, gondoltam lecserélem. Amikor legutóbb néztem, még csak 20.000Ft volt az 1TB-os lemez. Ma kicsit ledöbbentem amikor megláttam, hogy 45.000 Ft-ba kerül a legolcsóbb HDD.
-
-
bambano
titán
-
Nem
Jóváhagyta a management, és lecserélhettük azt a storage-t, amin az összes magyar cucc volt... Az előzőre már a garit se akarták kifizetni, akkor sem, amikor mondtuk nekik, hogy akkor 1. drágábban üzemelteti az a cég, aki üzemelteti, 2. ha borul, akkor vége
Az eredeti áron és szolgáltatásokkal nem hagyták jóvá a beszerzést.
Az eladói oldalon meg az van, hogy tárhellyel licencelődik, nekünk meg hely is kellett. -
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Le van írva, hogy miről beszéltem. Találgatásnak nincs helye.
Mondhatjuk, hogy megint le vagy maradva a témában?
Értékelhető hozzászóláshoz fel kellene zárkóznod, nem csak általános sületlenségeket bemásolni az ai-ból. -
Ugye te SSD-ről beszélsz, én meg HDD meghajtóról. Az SSD esetében nincs mechanikus pozicionálás.
egy raid0-ba rakott 2x4 vagy akár 4x4 TB nvme ssd
A RAID0 nem életbiztosítás. Merevlemezek esetében főleg nem. Ráadásul csak szerver meghajtókat érdemes vásárolni hozzá.
Kipróbáltam évekkel ezelőtt merevlemezzel. Nekem nem jött be. Másnak még jó lehet. Egy időben vágtam filmeket. A adatfolyamok vágása gyors volt különálló merevlemezekkel. A kész termék összefűzésének hossza érdektelen. Az meg automatikusan is.
Használd probléma mentesen a RAID0 rendszeredet.
-
Most vettem 8TB SSD-t.
Jó volt. -
bambano
titán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Téves meglátás, nem támogatom.
Ha merevlemezt használsz, ráadásul egy darabot, akkor nagyságrendileg 260MBps-ről indulhat a sebesség és megy lefelé. Forrás és cél diszk esetén sem lesz jobb, mert ha egy diszkre írsz, az egy diszk marad.
Ezzel szemben egy Gen4 pcie 4x nvme ssd simán visz 6-7GBps-t. Mivel az eredeti kérdés alapján viszonylag tág anyagi lehetőségei vannak, egy raid0-ba rakott 2x4 vagy akár 4x4 TB nvme ssd akár 16 tera anyagot is elvisel, az pedig elég egy projektre. Egy rendesebb asrock alaplapra akár 6 nvme ssd-t is fel lehet rakni, ez több, mint egy 10-es szorzóval veri az egy diszk elképzelést.Amikor pedig készen van a cucc, akkor kell átmásolni a tartós archívumba. Ezt vagy megteszi kézzel (mert miért is ne tehetné), vagy ráhagyja a zfs-re. Ha 4-6 diszkből csinál mondjuk raidz2-t, akkor az szekvenciális írásban nem olyan karcsú, amíg alszik, elvégzi a rendszer a melót.
Vagy lehet venni rendes tárolószervert, és megrakni u.2-es ssd-kkel, de akkor már nem a 7400 eurós jbod lesz az ellenfél

Tud venni milliós szervert, megfelelő alaplappal, egyebekkel, és megpakolja ssd-vel. Figyelem, az előző mondatban a milliós az usd volt, nem huf. -
Ha a videó feldolgozás lényege, hogy hatalmas adatmennyiséget mozgass, például vágáskor, Akkor a nem fog nagyot alakítani SSD cache alapú háttértár. Amit a cache betelik, mintha ott sem lenne.
Lehetséges, hogy feladatra kialakított háttértárrendszer a hatékonyabb megoldás.
Ha a videóhoz tartozó adatfolyamok külön merevlemezről, külön merevlemezre kerülnek több előnnyel jár.
Többszörözött az I/O sebessége. Nem egy rövid időre, folyamatosan.
Nincs idegbeteg fejrángatás, ami csak az időt veszi el. -
-
Valami ilyesmit csinál a Promise megoldása is, mert közben jött válasz tőlük. Mondjuk nem tétek ki mindenre, de lényegében nvme segítéségével oldják meg. Gondolom ez is a felár része, hogy készen kapod a rendszert.
Mondjuk még nézelődök, nem lennék ellene ha házilag meg tudnám oldani
-
-
bambano
titán
Szerintem költséghatékonyan azt lehet csinálni, hogy egy nagy kötet hdd-ből, akár 4-6-8 darab, és arra ráhúzni egy másodszintű cache-t nvme ssd-ből. Ekkor az éppen szerkesztett állományok nvme sebességgel jönnének, majd amikor már nem használod, lepakolja hdd-re.
Az még kérdés számomra, hogy az alma milyen protokollt használ thunderbolt felett. Mert ha pl. ip-t, akkor nfs-t lehet csinálni és akkor tudsz házi gyártmány háttértárat faragni.
-
válasz
Victoryus
üzenetére
Esetleg az lehetséges, hogy mások nem így működnek?

(Videót se csak Youtube-ra gyárthat valaki)A papírkép el tud ázni, ki tud fakulni, nem reprodukálható. Elektronikusan tárolva meg másolható, és pl. lehetséges több másolatot tartani több fizikai helyen...Tehát ha leég a ház sem veszik el. A hivatalos dokumentumaid se.
-
Victoryus
addikt
Úgy igen,. Tőlem nagyon távol állnak a videós tartalmak, még mindig sokkal jobban szeretek olvasni, mint YT videónál kivárni. Sokszor, mire kinyögik a lényeget,.. állandóan bele kell tekerni, rendkivül időpazarló. Leírva meg simán átugrom, és kiszedem a lényegetn.
Számomra akkor ideális, amikor szerelésről szólnak. Agyváltó szerelés, teleszkóp, hidraulikus fék stb. Ott jobban látszik egy-egy alkatrész, bár robbantott ábra alapján is meg lehet oldani. Tény, hogy YT alapján gletteltem, csiszoltam, festettem stb. Szóval erősen szubjektív ki mit szeret, mire van szüksége.
Csak nem tudtam elképzelni, mi eszi ennyire a terabyteokat.
#hcl: Benne van albumban. Persze ha leég a ház, akkor úgy is a fene megette, mert akkor a hdd, ssd is odavan. Az a baj, hogy rengeteg képet csinálok én is túrákon, de igazából minek... Egy-kettő be van állítva háttérnek, a többi meg sose kerül elő. -
Én vissza szoktam

Kinyomtatod, akkor jól elkeveredik, és egy példányban lesz meg->single point of failure.BTW mi van, ha hivatásszerűen fotózik-videózik?
@Total90 : És a NAS egy példányban van meg? Backup?

Nekem már a NAS/virtuálhost gépen a 4TB ugyan elég, de a backup 3TB-s winyó már megtelik, szóval kell venni egy 4-est...
Ugyanebbe kéne egy 1TB SSD a virtuális gépek alá. -
HDD és HDD között is van különbség. Mondjuk konkrétan nem írja sehol, hogy mi van benne, de egy csomó videó van fent róla a neten, ahol RED és más 8k-s videó anyagokat vágnak róla. Meggyőző.
#32bambano
Ez tény, vagy a HDD vagy a SATA kontroller.
Egyébként tegnap írtam a QNAP-nek (és pár más gyártónak), hogy mire lenne szükségem... QNAP jelzett is vissza. Meg is lepődtem a gyors válaszon, de azt írják, hogy az általam említett fájlok esetén SSD az opció az ő cuccaikkal.
Kíváncsi vagyok a Promise ír-e vissza, hogy miként érik a kívánt sebességet az ő cuccaik HDD-vel.Ez a terv, csak még az optimális terméket kell megtalálnom.
Alá tudom ezt támasztani. A korrekt ár kb. feléért akarnak vásárolni sokan
-
bazsi83vp
senior tag
Mármint a "kisfelhasználói" piac pang, a cégek úgyis megveszik, ami a termeléshez kell, igaz, újonnan, számlával.
Ahogy az AI adatközpontok is, sajna ez van.
Ami pedig a használt cuccokat érinti, ugyanaz vonatkozik rá ami az újra: minden eladó (jogosan) a profitmaximalizálásra törekszik, de ami a polcon/az eladó nyakán marad, az túl van árazva. -
-
F34R
nagyúr
Szerintem most lepd meg... nem ugy nez ki barmi is megallna par evig.
-
Néztem közben a QNAP-os megoldást, de sajnos ez nem opció és igazából rá is jöttem, hogy miért van a felár a Promise termékére. A QNAP-nál ugyan ott az USB 3.2, ami elvileg okés lehetne, de a SATA kontroller a szűk keresztmetszet. 300 MB/s baromi kevés olvasási sebesség. Ergó nem alkalmas arra, hogy arról vágjak videót.
Igazából a Promise cuccai erre vannak specializálva és a hasonló termékek sem olcsóbbak. A QNAP vagy más DAS/NAS megoldások ilyen téren neccesek.Szerk: Terramaster D4-320 elvileg papíron egész jó, de live tesztekben behal

Szerk: OWC ThunderBay 4 is szimpi, de teszteket csak 6k-ig látok és nem RED anyagok. Sajnos eddig csak a Promise cuccai tűnnek 100%-osnak.
-
bambano
titán
Az iponban a 16T-s pegasus32 most 610 ezer forint.
Nemrég vettem 24T-s diszkeket az alzában, 240k körül volt darabja.
Egy qnap tr-004 külső diszk ház 117k.Ez nagyon messze van az én elképzelésem szerinti okés ártól...
szerk: 7000 euró az olyan 2.65 millió forint. 64 teráért 2.6 millió, az egy őrületesen obszcén módon piszok magas ár. 2.65 millióból lehet venni nagyjából 260 terányi diszket. Vagy kicsit kevesebbet + külső ház.
-
Graphics
Jómunkásember
Hát akkor én néztem valamit rosszul.
64TB-ost nekem 7000 Euró körül hozza.
Ha ez egy merevlemezes rendszer, akkor 4300 euróért oké lehet a 8x8TB-os megoldás.
Nincs valami jobb setup, amit Te raksz össze, mert szerintem lehet azért jobb árakat is összehozni
-
Az a 112 TB-os verzió, 4300 körül van a 64 TB. A mostani árakhoz képest szerintem az egy komplett rendszerért.
Ezzel nem értek egyet. Ha csak a mostani igényeimet elégíteném ki, akkor lehet fél év múlva ugyanitt lennék. Szeretek előre gondolni.
-
Találtam egy talán emészthető megoldást.
Ugyan NAS-t akartam volna, de végül rátaláltam a Promise Pegasus32-ra, amiből egy 64 TB-os verzió többnyire okés áron kapható az aktuális árakat nézve.
Ezt Thunderbolt kábellel tudnám rákötni a Macre és sokáig meg is lennék... de a 112 TB-os verzió 50%-al többért van és az eléggé overkill lenne
Igazából nem kell a NAS távoli elérhetőségének opciója, mert a kész projektet úgy a felhőbe tolom fent mint backup. Azt meg bármikor és bárhonnét el tudom érni.A mostani 4 TB-os külső SSD meg elég lenne útközben.
-
Tegnap este elhunyt a gépemben az M.2
Hát amikor felmentem az Amazonra kellett egy mély levegő
-
-
Külső HDD-kre ez mennyire van hatással? Akartam venni egy 2TB-ost a közeljövőben de akkor megveszem most ha azt is felvásárolják az AI nyomorultak.
-
Graphics
Jómunkásember
Én bevásároltam a határon, épp nem fájt még, olcsó hardveraprós cuccokkal feltöltöttem a készleteimet..
Adatbiztonság miatt redundáns módon, sok HDD-vel és jó pár olcsó SSD-t sikerült még elcsípni.
Én 1 hónapig néztem az árakat, 2,5 szorzót is láttam az árakon..Decemberben 11 ezer forintért bírtam venni SSD-t a céges gépbe (512GB) ... örültünk neki, rá 2 hétre semmi... Majd 20-25 ezerért is láttam ugyanazt...
És ez csak a használtpiac... Még a 128GB-os 10 éves SSD-kért is ölre mennek..
Én egyelőre megvagyok, boldogság van. Még majd kell egy jobb ITX deszka, de az amúgy is szűk piac.
-
Ha nagyon sok memória és erős sok szálú teljesítmény kell olcsón, akkor egy kínai X99-es alaplap DDR3 ecc támogatással, hozzávaló Xeon E5 V3 ( de 1-1 v4 is akad) . 64gb RAMot bagóért lehet venni (sajna a DDR4 ecc is feljebb ment, de az asztalinál így is jóval olcsóbb)
2 hónappal ezelőtt 500gbs laptopból kiszerelt 0 km-es Nvme ssdk még olcsón mentek, sajna mar az sincs
-
Igen, ezt több gyártónál olvasni.
Attól függ mi a hobbit, munkád... számomra nem felesleges tárolni. A filmek alatt meg nem mozi filmeket értettem, arra ott a Netflix és Co., hanem, a saját készítésű projektek. 1 TB semmire sem elég RED videóformátum esetén. Sorozatot, zenét és mozi filmeket biztosat nem tárolnék, arra ott van a kismillió streaming szolgáltató.
A mostani külső 4 TB-os SSD-re rakok általában egy videó projektet, amit vágok. Annak a fele kb. egy projekt és a másik felét meg megeszi vágás közben a gép. Persze nem mindent tartok meg, de sok mindent...Csak 2030-ig van 4 év
Van backup megoldásom a felhőbe a kész anyagoknak, arra elég is... de a nyers anyagoknak kell a hely és pár TB-al nem sokra megyek sajnos.
Sajnos szerintem is az lesz, hogy most vagy soha... habár rohadtul fájna most kiadni a pénzt a cuccokért.
Még tavaly nyáron agyaltam, hogy nem lenne hülyeség az új NAS-t össze rakni, de én hülye, vártam és fizethetek duplán
-
bambano
titán
Én most jól jártam, hogy előrébb hoztam a memória vásárlást.
Szerintem inkább lépd meg, mint halogasd. -
hunluki
senior tag
Nálam is üzemel nas, 2x4TB ironwolf van benne, egész családnak nextcloud ide ment, természetesen Raid1. Még kb 500 giga hely van, lassan teleget de szépen mindenki kvótázva van szóval van egy határ.
Ellenben ahogy alakulnak az árak úgy elkezdtem egy b tervet: pcloud, lifetime. Akcióban mai árakhoz képest nem is feltétlenül drága. Viszont van két ganéság, az egyik hogy az encryption külön fizetős, ellenben:
1. Nemár, eladjuk magunkat svájci szuperszekjurnak aztán addont kérünk érte?
2. Lehet hogy megígérik hogy nem tudják ők se, de megmondom az őszintét nehezen hiszek bárkinek is ezügyben.Szóval rclone-al szépen felmountoltam, megmondtam neki hogy lokálba 10GB cache-t tarthat, többit szépen synceli fel instant és titkosít on the fly.
A másik ganéság hogy családi csomagban csak havi fizetős van, nincs lifetime, de...
halkan megjegyzem ezzel a techikával családi csomagként is tudod használni, mindenkinek szépen saját könyvtárát felcsatolod és kész vagy.Nem nagy magic, rutin nélkül is max 10 perc összerakni de abban már a tesztelés is benne van. Rengeteg cloud szolgáltatót támogat és baromi kényelmes, nem kell mindegyik tárhelyhez kliens, dolphinba gyönyörűen integrálódik.
-
Én bespájzoltam 1TB SSD-t, még tavaly. Nem előrelátó voltam, csak kellett éppen jó árasított volt.
De senki se aggódjon 2030-ban már bizonyosan túltermelési válság lesz.
-
Victoryus
addikt
Bőven elég 1TB mai napig nálam.
Képeket felesleges spájzolni, inkább ki kell nyomtatni ami tényleg érték, a többit meg őszintén ki szokta visszanézni? Egyszer nyaralás után, soha többet.
Filmek meg fent vannak legális oldalakon, vagy torrenten.
Zenék kizárólag offline.
E könyvek minimális helyet foglalnak, ami kell az offline le van mentve.
Múltkor volt másfél nap net hiány, jól jött. Csak az a biztos. ami offline meg van.
El nem tudom képzelni mit tárolsz 30TB-on. Sorozatok 4K-ban tippre, vagy Youtuber vagy és rengeteg 4k-s videód van. De filmet meg sorozatot nem tárolok offline, mert általában úgy se nézem meg egynél többször. Kivéve ami 10/10-es, Volt egyszer egy vadnyugat, Jó a rossz és a csúf, Vissza a jövőbe, Csillagkapu. Nyilván van még. -
-
Nyitva
Új hozzászólás Aktív témák
- Phanteks Enthoo Evolv X ház Eladó
- Samsung Odyssey Neo G8 S32BG850NP Monitor Eladó
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Macbook Pro 16" A2485 2021 M1 Pro 16/512 (3) (106 ciklus 97% akku)
- Macbook Pro 16" A2485 2021 M1 Pro 16/512 (2) (72 ciklus 84% akku)
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 7th - i5-8365U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Új 27% - ASUS TUF Gaming TF120 ARGB 3-pack FEKETE (90DA0030-B09030)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad L14 Gen 1 notebook - i5 10210U 16GB DDR4 512GB SSD Intel UHD GraphicsW11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ugyanebbe kéne egy 1TB SSD a virtuális gépek alá.