Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sketch001
aktív tag
Ha minden így marad. Ami nem túl sanszos, azért 5 évet kihúzni úgy, hogy nincs termeked amiért valós pénzt kerhetsz miközben erőművet és dct is kéne építeni gőzerővel... Egy két évig biztosan lehet hulyiteni a befektetőket robotokkal, már jövőre itt az agi ígéretekkel, és társaival, de utána...
-
D.Va
őstag
[link]
LTT just Dropped.
Pár napja pont ezt feszegettem. Úgy látom nem csak én vízionálom azt a közeli jövőt hogy a "Personal Computer"-nek hamarosan vége... -
Busterftw
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez hogy jött le abból a kérdésből, hogy megkérdeztem, hogyha nem Jóska Pista NASán van a cucc, akkor hol?

Mellesleg nem hiszem, hogy sokan SEEDelgetnek manapság PH képességű szerverekkel, mikor sok helyen az otthoni net is eléggé erős, plusz manapság már nem annyira arány van hanem SEED idő. -
Sketch001
aktív tag
válasz
Busterftw
üzenetére
"Az oldal uzemeltetoi, reklamokbol, user supportbol, kulonbozo arult tierekbol stb."
Petabyte-os nagyságrendű seed servereket... Aha...hogyne. kíváncsi lennék hány pb a core -on található aktív anyagok mennyisége... És ez csak egy hazai kis izé... És ott is annyi a seed serveres, hogy mezei nas userkent állítólag a haverom macskája top 100 -ban áll általában 1000/300-al... Van egy pár az biztos, de nem miattuk érhető el a fileok többsége...
-
Busterftw
nagyúr
Tehat szerinted nincs kulonbseg egy szerver amin peldaul a PH most van, es Joska bacsi otthoni 2TB WD Blue kozott?
Ezt ugye nem gondolod komolyan.Skylake
"akkor azt a valahol mashol helyet ki es mibol finanszirozza"
Az oldal uzemeltetoi, reklamokbol, user supportbol, kulonbozo arult tierekbol stb.thedioda
"Nemhiszem, hogy Buster tisztába van a cloud vagy a colo-k áraival"
Persze, mert szamodra a szerver az Azure amit a csillardos vallalatok hasznalnak.
-
-Skylake-
addikt
"Persze ha ez valami fizetős zárt torrent oldal"
hat ez mondjuk tipikusan egy olyan korulmeny amit jo volna mar az elejen tisztazni, mert ugy persze ertem.
csak altalaban a torrent nem ilyen. de persze, ha fizetni kell erte, hogy onnan tolts le akkor viszonylag egyszeruen ki tudom en is logikazni, hogy hogy van fenntartva az infra. csak azert ez igy egy picit mas na. -
thedioda
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Erre sose fogsz választ kapni szerintem. Nemhiszem, hogy Buster tisztába van a cloud vagy a colo-k áraival, különben nem mondana ilyet. Nem mellékesen ha ilyet üzemeltetsz, a legtöbb szolgáltató megb#sz érte szárazon. Egyébként ha belegonolsz, amennyiben nem joskatol megy ez, akkor hogy van az hogy van olyan torrent amit csak KROK tart életben, hozáteszem nekem is van ilyen, annyira nem is népszerütlen mert az egyiknél 49 az arányom..
-
-Skylake-
addikt
engem az uzelti modell erdekelne. mert meg ha el is fogadom, hogy nem a joska nas-an vannak a fileok, hanem valahol mashol, AZT A VALAHOL MASHOLT IS KIFIZETI VALAKI. ha valahol van , akkor valahol helyet foglal. ha valahol helyet foglal, akkor egyszeruen tarhelyet kell ala venni, kulonben fizikailag nincs hova rakni.
ha elfogadjuk, hogy nem joskanal vannak ezek a fileok, hanem valahol mashol, akkor azt a valahol mashol helyet ki es mibol finanszirozza ? koncepcionalisan ertem, hogy lehet mashol, de penzbe kerul, BARHOL van penzbe kerul. ki az, aki ezt megfinanszirozza, ki az aki ezt a "valahol" disket megveszi / fenntartja / az aramot fizeti mikozben ugye torrentrol beszelunk, az alap koncepcionk az hogy a vegfelhasznalo nem fizet, hanem "ellopja" a tartalmat. ki tartja fent es mibol tartja fent emogott az infrat ? mert azt ertem, hogy ha joska nas-an van akkor ki finanszirozza meg. joska. csak ugye az alap tezis hogy "nem ott van".
engem ez erdekel, mostmar egyre jobban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Igen, ez sajnos probléma, hogy mind a meghajtók mind a lemezek nem valami fiatal darabok. Nekem vannak itthon bontatlan lemezeim, de 2017-esek. Az ODD-m is 2014-es, vagyis 12 éves, igaz kímélem ahogy csak lehet.
Sokáig nekem is a fontosabb adatok lemezen voltak, meg két HDD, a 2014-es pont egy olyan rövid időszak volt, mikor egy lapra kellett feltegyek mindent (egy HDD, és no ODD) és nem adta ki
Se előtte, se utána nem volt komolyabb adatvesztésem, de pont akkor igen.A korai CD írásról én is tudnék mesélni, kölcsön íróval, 2× sebességgel írva, közben a Celeron 466, 192MB semmi mást sem csinált. Aztán 1 évvel később már simán írtam az 1700-as Celeronon 8× sebességgel Quake 3-azás közben saját íróval
De az író is újabb volt, nem csak a gép. -
válasz
Baltazár123
üzenetére
gajra
-
Busterftw
nagyúr
válasz
thedioda
üzenetére
Szerintem meg a torrent oldal amiket hasznalok eleg egyertelmuen leirja, hogy hol vannak tarolva tobbsegeben a dolgok. Nem centralizalt, de a minosegi/dedikalt torrentek nem az egyszeru Joska NAS-an vannak.
Tehat megint ott tartunk, hogy ki mit tud es hogy hasznalja az internetet.
A valosag meg az, hogy a neten elerheto katalogus novekszik, nem csokken, hogy mindenkinek otthon kelljen filmeket/sorozatokat hoardolni. -
Baltazár123
őstag
A bluray-en én is gondolkodtam, de ha jól tudom (tévedés jogát fenntartva) már nem gyártanak írót és amit mégis árulnak, azok is már sok éve legyártottak. DVD íróból is kéne vegyek egy új gyártásút, mert 12 éves, amit használok és lassan azok is kifutnak. Meg még 2-3 használtat tartalékba, mert azokat szinte utánam dobják gombokért, de olyan kell, amit majd ismerőstől veszek, aki tudom is nagyjából, hogy mennyit használta.
Nagy adatvesztésem nem volt (még), de már a 90-es évek óta legalább 3 helyen tartom az adataimat és abból 1 mindig valami külső tároló egység, mostanában már HDD és a nagyon fontos fileokat dvd-re is kiírom. Még szalagos archiváló géppel kezdtem, Iomega QIC és én voltam a helyi menő gyerek egy ideig a 90-es években
, talán 1 évnél is tovább. Pestről hoztam le. A biznic részéhez mondjuk hülye voltam, mert minden havernak ingyen archiváltam. Sőt még én utaztam fel kazettákért, utána meg beszerzési áron adtam, sőt volt akinek szívességekért cserébe.
Utána meg állandóan a nyakamra jártak, hogy ezt meg azt a játékot írjam vissza nekik lemezre, mert most az következik. Közben mondjuk néztünk jó kis hangalámondásos vhs-t vagy volt hbo dekódolóm
haver csinálta cserébe az archiválásért és néztünk valamit meg dumáltunk. Gépezni nem lehetett, mert könnyen crashelt vagy hibás lett a kiírás. Igazából qrva jó idők voltak azok, fiatalon, időmilliomosként és viszonylag jó melóm volt, pénzem is volt. Még mobiltelefon se volt, ha elmentünk sörözni senki nem ért utol.
Aztán jöttek a cd írók, amik sokkal praktikusabbak voltak. Elsőnek haver ismerőse, rendszergazda volt egy helyi cégnél és megvetette velük archiválásra és olyan drága volt, hogy a gazdasági vezető manjdnem elkaszálta, de valahogy megdumálta őket. Aztán minden hétvégére hazavitte és ment a bérírás ezerrel
Írni csak úgy volt hajlandó, ha megvettem előbb a cd lemezt tőle és a saját felelősségemre. Mondjuk szünetmentes táp, dedikált gép volt a célra, de még így is kb minden 5 írásból 1 cumi volt valamiért, kifagyott win 95. Aztán persze lebukott, mert valaki szólt valakinek és oltári botrány volt belőle, majdnem kirúgták. Akkor viszont már volt több cd író is a városban, amúgy is vége lett volna a biznicnek, azért hajtotta meg nagyon.Mennyi gondolatot felébreszt bennem az archiválás
de vagy ez vagy van ismerősöm, aki egy helyen tartotta a fotóit és mind gallyra ment neki. Egy részét tudta csak visszaszerezni innen onnan. Nekem besz.rt 2Tb HDD kb 6 éve és minden megvolt máshol. Gyorsan vettem egyet helyette és visszaállítottam a fileokat. Csináltam egy dir /s mentést text file-ba, úgyhogy tudtam pontosan, hogy mi volt rajta. -
thedioda
tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Ami azt illeti torrentnél a tartalmat pont átlag Jóska gépéröl töltöd le, a nagyon friss popular cuccokat mint egy stranger things lehet a kezdetben segítik seedszetverel is, de nelegyen illúzióid, a legtöbb cuccot nem. Nem lenne rentabilis sehogy, barom drága a sávszél meg maga a szerver kapacitás is. Az oka hogy a magadfajta tud bármit letölteni, az az oka, hogy a többség mentalitása, hogy gyüjtöget, és mellete meg lakossági internetre már a többségnél van 200Mbs+ feltöltési sebesség.
-
Raymond
titán
Tárolunk vazze?

En tobb mint 10 eve nem toltogeteg le semmit. Annyi a neznivalo igy is hogy egyszeruen kifutnak az idobol a dolgok a watchlist-ekben az elofizetett szolgaltatasonal. Ha valami nincs meg sehol akkor meg mindig van kismillio masik dolog amit vagy nezhetek vagy megint az van hogy "nem nezek semmit mert elment a kedvem a keresgeles kozben".
-
Busterftw
nagyúr
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Hat ilyen ervek mellett nem egyszeru.
A tapasztalat es a valosag az, hogy az ido elteltevel nott a neten elerheto tartalom, nem csokkent.Skylake
Teljesen mas amikor valaki "seed serverkent" funkcional a neten mint az atlag jozska.
A nagyobb feltoltok/helyek mar pedig dedikalt szerverkent mukodnek, nem pedig Jozska tarolja az interneten elerheto sorozatok 80%-at."de ott is tarolja valaki valahol konyorgom"
Igen, a dedikelt "szolgaltato", a Google, a Meta meg a konkret szerver grade hatter, ki mit hasznal.
Nem Pista tarolja otthon a WD Redjen. -
KROK640
nagyúr
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ez így van. És régen legalább aránnyal fizettek annak, aki - amúgy forintosítható - tárhelyet és sávszélességet biztosított a cuccok letöltésére.
A másik, hogy próbálja meg ezt az úgyis letorrentezem hozzáállást mondjuk Németországban. Persze van VPN, meg lehett trükközni, de plusz pénzes és macerás. Nem véletlen, hogy mindig tele van a laptop mikor megyek ki, hiszen sokszor hónapokra való néznivalónak kell meglennie.
-
Dare2Live
félisten
válasz
arnyekxxx
üzenetére
"hogyha nincs a juzereknél lementve a tartalom akkor nincs honnan tölteni."
Lementve? mármint seedelve?
Ha igen akkor idézzem magam:
"Ha valami ritka kell kérésre ugrik fel."
és hát ott van amit Busterftw írt. Rengeteg spec DC/torrent site él virul ahol aztán tényleg minden elérhető. -
-Skylake-
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
papa figyi...
ha valamit, BARMIT letorrentezel, az azt jelenti, hogy valaki masnak a geperol toltod le. ergo VALAKI tarolja, ergo VALAKINEK kell legyen otthon egy winyoja amin az az X gb meretu akarmi ott van fixen. hiszen ha nem lenne ott, akkor nem tudnad letolteni.en is azt csinalom mint te, ha valamit meg akarok nezni letoltom, aztan mikor mar megtelik a hely letorolom. de hogy ezt amugy csak azert tudom megcsinalni mert VALAKI MAS nem torli le, ez nem all neked ossze. az hogy en meg te ezt csinaljuk ez azert lehetseges, mert valaki mas bealdozta a winyojat/ssd-jet es fixen ott tarolja azt a szart amit te meg en letoltunk amikor kell es torlunk amikor nem.
"Illetve nem csak torrent letezik."
valo igaz. de ott is tarolja valaki valahol konyorgom

-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Sorozatokat én sem nagyon, bár van 2-3 ami fixen megvan a HDD-n, jellemzően olyanok, amiket bármikor újranéznék, meg esetenként elkap a hangulat 1-1 bizonyos rész iránt. Illetve vannak sorozatok amiket többedjére is simán újranézek, már csak a hangulat miatt is.
Vannak olyan cuccok a gépemen, amihez nulla seeder van hónapok óta vagy törölve van, sőt olyan is, amihez én vagyok az egyetlen seed. (az ilyet mindig tartani szoktam amíg csak lehet).
Nekem 2014 januárjában volt egy hatalmas adatvesztésem, akkor a 2000-2014 közötti képek és cuccok 95%-a semmisült meg
ami maradt, az is javarészt ki volt írva. Manapság a rosszul sikerült képekkel nem bíbelődök, egyrészt sokszor a fotózás után azonnal törlöm, ha meg nem? Akkor elfér 3-4MB-ban/kép, még 100db esetén sem lövünk nyulat. (395MB szabad hellyel úgy érzem nem ez lenne a nagy megmentő a maga 2-400MB-jával)Nálam két külső HDD ment mentésre, váltott ciklussal (minden kedd / minden szombat) (sajnos az egyik feladta
pedig az volt a fiatalabb), plusz DVDre írás. És sokan lesnek, hogy mire nekem még az ODD a gépházba? Hát erre 
Még komolyan gondolkodok, a BD-re való átálláson azért a 25-50GB-os lemezek kellemes kapacitásúak már (gyakorlatilag két lemezre ráférne a jelenlegi 2000-2026 időszak saját fotókkal/videókkal), csak hát a drivoek és a lemezek is drágák, régen sokkal jobban megérte egy 1-2TB HDD helyette. Most újra érdekes lehet ez.
Azért remélem, hogy 2035-ben nem lesz már AI okozta HW válság.
-
Baltazár123
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Vannak réteg filmek, sorozatok, amiknél hiába van seeder, soha nem jön le a cucc. Aztán vagy rátalálok valahol vagy el kell engedjem. Mondjuk ettől függetlenül egy film vagy sorozat miatt se szabad eret vágni, ha esetleg nem találja meg az ember. A másik, hogy legalábbis eddig olcsó volt a tárolás, tehát ha úgy gondoltam, hogy valamikor az életben újra nézem, akár nyugdíjasként, akkor érdemes volt lementeni.
Meg ilyenkor jön be még egy szempont, hogy milyen minőségben? Én tableten vagy laptopon nézem a filmet, néha asztali gépen, ezért SD, max HD minőség elég. Ha valaki viszont 4k videókat akar nézni, annak sok hely kell és szerintem azokat törlik hamar letöltés után.
Amit viszont plusz pontnak lehet adni az AI-nak, hogy régen vagy lefordították a feliratot vagy nem. Most meg az AI lefordítja seperc alatt. Jobb szeretem magyar felirattal nézni, mert annyira nem vagyok jó angolos, nekem dekódolnom kell a szöveget és akkor meg nem a filmre figyelek.
-
Busterftw
nagyúr
-
Baltazár123
őstag
Már régóta nem mentem le az összes sorozatot, filmet. Kb 1 évtizedig csináltam, van vagy 1500 megírt dvd-m
de elég volt. Bőven elég ennyi tárhely. Így is 2 hdd jelenleg üres, oda összeszedek olyan régi sorozatokat, amiket talán egyszer az életben újra nézek.
A saját képek, filmek meg kb 200gb helyen elférnek, ebből kb 50gb ami olyan, hogy tényleg el akarom tenni, a többi redundás vagy nem jól sikerült, de már elegem volt a válogatásból és rendszerezésből, így is több hónap szabadidőm elment rá. Már nagyok a gyerekek, évi max 1-2 gb jön hozzá. Akkor kezdtem komolyabban archiválni, amikor HDD-n meghibásodtak képfile-ok.
Több helyen megvolt, de mire összefésültem és kiszórtam az archívból a meghibásodott képeket. Néha a méret segített eldönteni, de általában meg kellett nyissam az összes filet, hogy vajon melyik a jó és a hibás. Most új rendszert dolgoztam ki, checksummal fő könyvtáranként, hogy tudjam, ha hibás. 1 külső HDD-n lesz lementve, 2x belsőn és legalább az 50gb-t kiírom dvd-re, de lehet a 200-t is, ha lesz kedvem hozzá. 50 dvd még kezelhető mennyiség.10 évente tervezem újra írni az egészet és jó lenne, ha fejlődne valóban annyit a technológia, hogy mondjuk 2035 körül elég legyen vennem mondjuk 3x8-12Tb hdd-t normális áron és arra átmásolok mindent. Most az AI beleköphet a terveimbe, de még messze van a következő archiválási ciklusom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
4db 2TB? Nem semmi. Én mondjuk ilyen kicsit mint 2TB utoljára 2015-ben vettem, aztán átálltasma 4TB-osokra. Már itthon is csak 1db 2TB-os van meg 2db 1TB-os, a többi mind nagyobb. Ha nincs a krízis, már 8TB-os lenne a standard nálam.
és igen, durván emelkedett az áruk, az a 4TB-os Toshiba P300 4TB amit 2020-ban 25K-ért vettem, most ugyanott 75K... közben eltelt 6 év. Borzalom.
-
Baltazár123
őstag
Én tavaly vettem 4 db 2 TB-ost, először alzánál akartam 27e volt darabja, de aztán vettem itt a HA-n ehhez képest féláron, tényleg keveset vagy volt olyan amelyik semmit nem volt használva. Garancia nélkül, de több helyre lementem az adataimat, arra jók. Van több külső HDD-m, azokra mentek első körben.
Most pl a kínálat is eltűnt teljesen. 1 db seagate HDD 2tb van alzánál, ennyi. Máshol van, de szoktam kapni alza kuponokat meg amúgy is jó a tapasztalatom velük. Problémás esetekben teljesen korrektek és tudnék mesélni mit műveltek másik kiskerek
de gondolom története mindekinek van.Az ára 46e, seagate barracuda. Basszus, ha most kéne vennem 4x2tb, 160-180e pénz, wtf pillanat lenne. Árukeresőn is kb 40e az alja.
-
Dare2Live
félisten
válasz
thedioda
üzenetére
Azért lehet "potyázni" mert így van. Ha nem így lenne emelnék a seed kötelezettséget és azért menne tovább.
Jelenleg az a helyzet, hogy bármi ami picit is népszerübb legyen akár sok-sok éves is általában a gigabites net a szűk keresztmetszet. 120MB/seccel jön lefele. Ha valami ritka kell kérésre ugrik fel. Közben a fizetős streaming meg nemhogy érzehetően rosszabb képminőséggel jön de belagol, sokkal szűkebb a kínálat arról meg, hogy kérsz valamit és felrakják... háát biztos. -
laed
senior tag
és nem mellesleg az adatközpontokba szánt HDD-k árazása is kedvez a gyártónak, ami önmagában nagyobb hasznot jelent
A lakosság meg le van sajnálva.
-
Apollyon
Korrektor
Azért ha már csak felhős gaming lesz, eléggé beszűkül majd a játéktér, nem lehet majd moddingolni, workshopolni stb., teljesen eltűnik majd a gamingnek az a szabadsága, ami most van, hogy a játék file-jait kvázi szabadon módosítgathatod, legalább a single player szintjén.
Ha ebből semmi nem marad, akkor teljesen elveszti az értelmét ez a fajta szórakozás, és közel sem fogják már annyian tolni, mint korábban. Legalábbis az én jósgömböm ezt mutatja.
-
KROK640
nagyúr
Így ahogy mondod, gyakorlatilag nincsen értelmes ODD-s ház. Ez az egyik oka amiért mai napig egy 2006-os Gigabyte házzal vagyok. Sajnos vízhűtést nem támogat, meg hát 20 éves konstrukció, de ezzel kell beérjem.
FRACTAL DESIGN Focus G : nem rossz, ha a földről az asztalra tenném a gépet, akkor jó is lenne az alsó tápos felső kapcsolgombos megoldás, egyelőre marad inkább a földön, a mostani házban. -
KROK640
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Bízni én is bízok, hiszen a két cripto láz után is normalizálódott (úgy ahogy) a VGA-k ára, bár most a helyzet sajnos komplexebb

Egyébként én sem fogok előfizetni semmire, de sajnos biztos vagyok benne, hogy rengeteg ember fogja egy "MEH"-el elintézve megragadni a bankkártyájt
és majd azt látják a szolgáltatók, hogy ok, ez ígyis nyereséges és jó amit csinálunk. közben meg szép lassan megfőzik a saját levökben az elfizetőket (enshittification, egyre magasabb áron). -
Sketch001
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Ha esetleg nem normalizálódnak"
Nyilván akkor magasan maradnak, tehát nem a samu meg micron vagy nv fog sírni hanem a hp a Lenovo meg úgy mindenki más aki ezekből dolgozik...
Ha normalizálódnak akkor annak kb egy útja van jelenleg amit látok, az az ha az ai kipukkan és kiszáll a sok befektető. De akkor bajban lesz egy csomó komponens gyártó, meg úgy a fél világot magával ranthatja ennek a hulláma. Szerintem. Aztán majd a jövő eldönti...
-
Dare2Live
félisten
Mért hozna csődhullámot az, ha visszatérnének az árak oda ahol voltak? Ott is megélt samsung, LG Hynix, Micron.
És az az első időkben hozna felfutást is rengeteg elhalasztott vásárlás van RAM árak miatt. Valamin meg netezni, dolgozni.... kell. Nem lehet a világvégéig ellenni egy 8GB ramos T430/T450... el. -
D.Va
őstag
Azok az adatközpontok is elavulnak amiket számítási kapacitásra építenek. Tehát ezekből is mindig újabb és újabb kell. Ugyanolyan hamar elavulnak mint egy otthoni hardver is. (A csak adattárolásra használt adatközpontok talán kevésbé avulnak el hamar.)
#113 KROK640
Én is vadasztam ODD-s de mégis értelmesen kinéző házra. Gyakorlatilag nincs. Gagyi irodai házak vannak. Átnéztem egy rakás gyártó weboldalát, meg webshopot. Könnyebb unikornisra találni mint jó ODD-s házra.
Végül egyet találtam amit meg is vennék: FRACTAL DESIGN Focus G -
nubreed
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Ha esetleg nem normalizálódnak a hardware árak már soha az világ szerte egy brutális csődhullámot fog jelenteni nagyon sok szereplőnek, akik bármilyen módon is érintettek a Laptop/PC/alkatrész beszállítás/eladás, stb -ben. Mert nagyon sokan fogják azt mondani, hogy ez már túl drága ahhoz, hogy megérje. Ugye a DDR5 RAM -ok kb. 400% drágábbak mint a "béke" időszakban, SSD-k esetében minimum 200% drágulás, HDD-k hasonlóan. Az rtx 6090 -et ha egyáltalán lesz, 5000$ környékén rebesgetik. A cégeket meg majd desktop pc-k/ laptokok helyett jól beterelik a 100% -os cloud computingba. Kész is a tech bro-k "szép új világa" és akkor mi innen az alvégekről nézhetjük, hogy hogyan válnak milliárdosból billiomossá.
-
Apollyon
Korrektor
Azért én még bízom benne, hogy nem így lesz, és normalizálódni fognak a PC alkatrész árak.
Ha mégse, én biztos, hogy semmire sem fogok előfizetni, mert ennek bármilyen formájáról is beszélünk, nonszensz. Az enshittification következménye a platform teljes elhagyása, és valszeg nem vagyok ezzel egyedül. -
KROK640
nagyúr
Igen, emlékszem annak idején. Aztán most meg hallom panaszként sokaktól, hogy 2-3 előfizetés kell, és ígyis érik őket kellemetlen meglepetések. Volt akinél olyan sorozat került ki a kínálatból ami éppen nézett, az ügyfélszolgálat meg sajnálkozott csak.
Szerintem ott is ugyanaz volt a fő elrontó erő, mint a bitcoinnál : Addig amíg egy van, egyetlen egy, és komoly ellenőrzés alatt, és az előfizetésért azon minden is rajta van, reklám nélkül addig ok. De amint több van, variálják a kínálatot, egyik itt van, másik ott, stb. A crioptonál is azért volt a sok memecoin, meg rugpull sőt, a második VGA hiány, mert nem egy klözponti volt, hanem mindenki indíthatott egyet, és sok volt a fork is.
Az igazi hozzáértő arcok meg úgyis tudják, hogyha nem streaming, akkor mi a megoldás

-
KROK640
nagyúr
"letolják a torkunkon, mert úgyse mi döntünk" --- és ez legtöbbször úgy lesz előadva, hogy az átlag ember még innovációnak meg pozitívumnak fogja gondolni

Szép példa erre, mikor eltűntek az ODD-s házak. Mindenki azt nézte milyen szép színes RGB, meg hát nem is hiányzik az ODD, mert majd úgyis letöltöm netről.Van itthon Athlon XP, C2D, 4th gen, 10th gen, 12th gen gép. Na meg Ryzenes laptop. Igazából az a baj, hogy 10-15 év múlvára ezek egy része álltában meg fog dögleni
(főleg, hogy az Athlon XP 15 év múlva már 38 éves lesz), és akkor alkatrészt szerezni ugyanúgy nem lesz könnyű 
Kivéve persze ha addig fejlődik az egyedi gyártás, hogy valami cég legyártja neked az adott alaplapot, CPU-t akármit olcsón. Valami orosz srác most is gyárt Voodoo 1/2-eseket újként. Bár szerintem pont olyan réteg dolog lesz ez, mint most a 3DFX kártyák ... -
Busterftw
nagyúr
Pontosan. Nem arrol van szo, hogy az emberek nem akarnak fizetni.
Csak most mar ott tartunk, hogy ha erdekel 5-6 sorozat, akkor 5-6 helyre kell fizetni.
Emiatt nott a kalozok szama:
"in 2024, there were 216 billion visits to piracy websites. This represents a sharp increase from 2020, when it recorded only 130 billion." -
nubreed
nagyúr
Igen. Volt nagy hurráoptimizmus a Streaming kapcsán amikor még felfutó ágban volt. Aztán az utóbbi időben egyre többfelé olvasni/hallani, hogy az embereknek kezd elege lenni a sok streaming havi díjból és jön vissza a warez. Nem mintha ezt akarnám itt promótálni, mert nem szabad, csak mint tényt írtam.
-
KROK640
nagyúr
"van már subsciption -ös PS5" --- És nekem még csak megfontolás tárgyává sem kerülne a fejemben
"amikor a havi díjakkal kifizeted a laptop teljes árát, akkor sem kerül ám a birtokodba" ---- Még jó, hogy nem, hiszen akkor jól járnál, mert csak egy (valamennyire) kedvező részletfizetés lenne. BTW nekem ez is felejtős.
Mindig lesz egy réteg aki majd belemegy ebbe, és hosszas postokban fogja ecsetelni, hogy te mennyire hülye vagy, ha nem látod ennek a zelőnyeit. Ugyanezt végig éltem már streaming vonalon is, hpgy csak egy közeli példát írjak.
-
D.Va
őstag
Ez így igaz, és nekem is hiányozna ha eltűnne a PC vele minden kellemes dologgal ami ehhez kapcsolódik (amiket leírtál), de sajnos a világ fejlődik, és nem a kis emberek alakítják a változást, hanem a nagy cégek. És letolják a torkunkon, mert úgyse mi döntünk.
Ha retrózni akarsz idősebb korodban, most kell bevásárolni jó pár PC-nyi hardvert (legyen tartalék is...) az elmúlt 30 évből, amíg még "olcsó" és amíg még van
-
D.Va
őstag
Mostanában csak jópofizik az Nvidia meg az AMD is hogy PC meg Gaming "így meg úgy", meg minket nagyon érdekelnek a PC használók", közbe meg a hátuk közepét sem érdekli ez a szegmens, mivel eltörpül a bevételeikben a home PC felhasználó tábor.
Kb a bevételeik 5 százaléka van ebből... Tehát csak púp a hátukon az egész. -
D.Va
őstag
Szerintem nem az a kérdés hogy az általam vázolt PC eltűnése bekövetkezik-e, hanem hogy mennyi idő leforgása alatt.
Én azért vízionálom ezt a jövőt mert a nagy gyártókat most sem érdekli igazán az otthoni PC. Sem az Nvidiát, sem az AMD-t, sem az Intelt. (Az intelt picit talán... de csak azért mert lemaradtak az AI-vonatról)
Konferenciákon szinte nulla szó esik a PC/gaming szegmensről, a CES-en és a többin is alig van valami ami erről szólna már.
És ha ez így folytatódik az embereket (vásárlókat!) is egyre inkább eltávolítja a tradicionális PC használattól.
Aztán ha a három nagy közül valaki teljesen kiszáll a Consumer piacról akkor szerintem utána borul vele az egész pár év alatt. -
bteebi
veterán
"15 év múlva elérünk oda hogy csak valamilyen okos kijelzőt vesz majd az ember (+egér, bill) amin csinálsz egy login fiókot, és az csatlakozik egy felhős OS-hez, amin semmi nem lesz már a tiéd, és havi díjasan fizetsz a PC használtért, rajta minden szoftverért, meg extra felár a nagyobb felhős tárhelyért."
Már korábban is ez volt a terv gamer vonalon is, előbb-utóbb valóban eljutunk majd oda. Azt viszont nagyon nehéz - tulajdonképp lehetetlen - lesz elérni, hogy akár rendhagyó OS-ekkel (Linux) meg közösségi projektes szoftverekkel ne juss hozzá nagyjából ugyanahhoz, amihez ma is hozzáférsz.
Engem egyébként egy előfizetéses rendszer se zavarna; sokan >100 ezer Ft/év összeget költenek a gépükre, ha most ezt egy 6-7 ezres előfizetésként teszed, akkor pusztán anyagilag (is) járhatsz jobban. Persze offline tulajdon <> online előfizetés, amit bármikor bármilyen szinten megváltoztathatnak.
-
nubreed
nagyúr
Own nothing and be happy. Nagyon tolják ezt a nyugati világban már most is. A Sony -nak is van már subsciption -ös PS5. A HP -nál is lehet már havi díjért laptopot szerezni. A "szépség" ebben az, hogy amikor a havi díjakkal kifizeted a laptop teljes árát, akkor sem kerül ám a birtokodba. Ha nem fizeted a havi díjat, a HP bármikor letilthatja távolról a gépet. Itthon ez még nem megy annyira, de csak idő kérdése?
Én azt mondom, az emberek nem hülyék, persze mindig lesz egy réteg akiknek ezt a szart el lehet adni de többen vannak azok akik birtokolni akarnak dolgokat.
-
KROK640
nagyúr
Sajnos nem lehetetlen amit felvázoltál, bár szerintem egészen undorító jövő lenne

A PCnek a sava borsa tűnne el, a szerlegetéssel, fejlesztgetéssel, és persze a tulajdonlás örömével. Ennek ellenére azt látom, hogy tényleg mintha ebbe az irányba mozogna a világ.
Aztán egy nap rájönnek, hogy az emberek már leszarják az egészet, mert túl sok mindenért kell havi díjat fizetni, és egyszerűen nem telik ki a fizetésükből... Mindenki szolgáltatást akar cisnálni mindenből, az elmúlt évtizedekben két jelentős extra költség is bejött az internet és a mobil teló, meg sok kisebb (netflix, spotify stb.) mioközben természetesen a víz, gáz, villany, autó, és egyéb költségek maradtak, sőt nőttek.
Én mindenesetre ameddig csak lehet maradok PC-n, és ha már nem lehet, retronak akkor is lesz megtartva pár
-
Én már hosszú évek óta elvagyok 200GB-nyi tárhellyel. Igaz, a gépben 1TB-os SSD van (olcsó volt
), de nem használom ki. -
D.Va
őstag
Azért a PC nem tűnik el pillanatok alatt, bár ha ennyire megdrágult, és ez a trend gyorsan nem fordul meg, akkor csak irodai felhasználásra vesznek majd, illetve gamingre az emberek nagyon kis százaléka.
Pár év, és ez nem fogja megérni a nagy gyártóknak így teljesen leállnak a DIY PC szegmenssel, és gaming PC-kkel. 100-200 millió felhasználó nem hoz nekik elég profitot, ha a nagyvállalatok 100x annyi profitot hoznak nekik. Ezzel párhuzamosan a legytöbb DIY PC-hez köthető gyártók is csődbe mennek az egyre kisebb kereslet miatt (Coolermaster, Noctua, akármi.., van több száz ilyen nagyobb/kisebb gyártó)15 év múlva elérünk oda hogy csak valamilyen okos kijelzőt vesz majd az ember (+egér, bill) amin csinálsz egy login fiókot, és az csatlakozik egy felhős OS-hez, amin semmi nem lesz már a tiéd, és havi díjasan fizetsz a PC használtért, rajta minden szoftverért, meg extra felár a nagyobb felhős tárhelyért.
Talán USB eszközre még lementhetsz majd saját adatot ekkor is a monitoron keresztül.
És így 1-2 évtized alatt megszűnik a PERSONAL COMPUTER mint olyan, és helyette Cloud Computer-ek lesznek csak.
Ekkorra a Gaming Konzolok is megszűnnek, és csak PS Cloud Gaming lesz, meg STEAM Cloud, és a többi. -
Apollyon
Korrektor
Pár év és már csak a big technek lehet rendes számítógépe.
Azért reméljük egy rpi szintű klón + monitor még megmarad a népnek és nem kell okostelefonon küszködni annak aki nem akar. -
Busterftw
nagyúr
Most igen, de az SSD arak sem voltak elszallva.
Nem a sebesseg, hanema kis meret, kis fogyasztas, nincs mozgo alkatres megeri majd a felarat. Tervezve van NAS-nak/szervernek egy miniPC amibe mehet 6 SSD peldaul.6x2TB SSD boven eleg otthoni backupra.
KROK640
"A Streamingért pedig havi díjat fizetsz, és akkor szedik kia sorozatot a kínálatból, amikor ők gondolják."
En nem nezem meg az egesz streaming katalogust minden heten. Tarhelyre mennyit fizetnel, ha Netlix stb katalogusat helyileg akarod tarolni? Tudod, hogy az egesz felett kontrollod legyen.Minden masra pedig ott az internet.
De amugy nem ertem miert lett kiragadva a felho itt, en nem mondtam sehol, hogy ne hasznaljon senki helyi mentest, mintha promotalnam a felhot.
Csupan annyit irtam, hogy atlag usernek nem kell tobb tucat/szaz TB tarhely otthonra, tarolni az osszes filmet/sorozatot, mert azert igy 2026-ban full felesleges.thedioda
"Engem csak az érdekelne, szerinted ha majd mindenki hozzád hasonlóan gondolkodik honnan fogod letölteni 4 perc alatt?"
Mi a furcsa ezen? En csak azt mondom, hogy igy 2026-ban mi lehetseges.
~100 MB/s letoltessel szamolva egy jo minosegu 4K film mondjuk 25GB az ~4 perc... -
Dare2Live
félisten
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Ár vonalon amit írsz az eddig mindig durva áremelkedést okozott.
@thedioda
Ha mindenki így gondolkodik akkor úgy ahogy most. Ahogy most is rengetegen fognak seedelni mindent is.
Az egész netflix.... vonal legnagyobb átka, hogy előfizetek de amit én meg akarok nézni az rendszeresen nincs fent. Előfizetek mégegyre ahol van erre kiderül, hogy amit nézni akarok ahoz egy harmadik is kellene. És van amikor sehol nincs fent amit nézni akarok.
És akkor eljön az a pont, hogy torrent. Mert ott fent van minden pl a Babylon5. -
Busterftw
nagyúr
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Jo hat ez olyan, hogy en az eletben nem ugranek bele ilyenbe.
Fizetem a Prime-ot mert a kiszallitast hasznaljuk meg a Prime videot, amihez korlatlan foto/video feltoltes is jar. A Google Photos szinten megy a telokrol, emellett helyi mentes.Ha az Amazon/Google behalna, az kb azert lesz mert egy meteor vinni fog mindent.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
A LHW3704A nem egy termek, hanem egy SKU szam.
A termek maga egy atlagos oled kijelzo, amit tobb OEM gyart, de a termek ugyanaz."de olyat, hogy négy HDD, amik fizikailag 4 helyen voltak tárolva, még nem."
Pedig elofordulhat siman, megtortenhet, a haz is leeghet.
Ugyanannyi eselye van, mint annak hogy megszunik az internet. -
Baltazár123
őstag
Az archiváló gépemhez én is olyan házat vettem, amibe ment vissza a dvd író. Sőt gondolkodom azon, hogy veszek egy új dvd írót, mert ez már 12 éves. A bluray is tervben volt, de azzal valahogy nagyon leálltak, az újként árult írók is sok évesek, meg aztán annyi fontos adatom nincs is egyébként.
Kb 15-20 dvd lemezre elfér, ami még kezelhető mennyiség. 10 évente újra fogom írni, ez a tervem és mellette a gépben van 2 másolat HDD-n, meg egy másolat egy teljesen különálló HDD-n, amit csak dokkólóban használok. Amit nem gondoltam végig, hogy még egy másolatot akartam nvme ssd-re is, de aztán menet közben kiderült, hogy az nem túl jó ötlet, jobb a HDD. Cserébe, most 1 darab wd red sn700 1tb kerül annyiba bizonyos helyeken, mint amennyiért a 4 darabot vettem tavaly
Igaz, érdekesség, hogy megjelent újra készlet ebből és csak kb dupla áron (70e körül). Nem tudom mire vélni, de jó hír, pl 1 hónapja csak 120e és felette volt elérhető belőle, most van 70e körül is. Az mondjuk még mindig dupla ár. -
-
thomasa
senior tag
Te jó ég! Mi jöhet még, a kenyér?
-
8th
addikt
válasz
HantekDSO
üzenetére
Ha te alusapkás vagy akkor én mi? Lehet röhögni (fognak is páran) de én 20+ éve a pótolhatatlan és fontos dolgaimat kiírom optikai lemezre. 2003-ban az áram szolgáltatómnak hála volt egy olyan adatvesztésem, hogy az összes féltve őrzött, gondosan leválogatott kategorizált digitális képem elveszett. 120GB-nyi családi fotó, születésnapi karácsonyi képek és videók random elkapott pillanatok minden ment a levesbe semmit sem lehetett megmenteni belőle. Az akkoriban elhunyt apámról emiatt alig maradt fent egy két fotó videó meg konkrétan egyetlen egy darab sem. Azok is azon a qrva vinyón voltak. Jött egy pillanatnyi áramszünet magával vitte a vinyót meg a tévémet és az összes villanykörtét is amelyik helyiségben égett épp a villany. Ott egy életre megtanultam, hogy minden pótolhatatlan fontos dolgot minimum két helyre lementek ÉS! emellett kiírom optikai lemezre is! Mert az nem megy tönkre. Tudom ezen most felhördülnek páran székükben ülve de még a 2003-ban írt lemezeim is mind a mai napig egytől egyig 100%-ig olvashatóak. Kivétel nélkül az összes. És nem csak a Verbatim, TDK, Philips és hasonló jobb minőségű lemezek de a filléres full noname lemezek is. Ennyit arról, hogy az a technológia alkalmatlan a hosszútávú adattárolásra. Ami már 20 évnél idősebb írás volt azt elővigyázatosságból előszedtem és átírtam újra. Na nem azért mert bármi gond lenne a lemezekkel de így újabb minimum 15 évre meg van oldva a biztonságos veszteségmentes adattárolás. Itthon fizikai eszközön ami bármikor hozzáférhető se internet se semmi nem kell hozzá. Csak a közelmúltban hagytam fel ezzel mert nevetséges ára lett az optikai lemezeknek így a forint/GB arányuk egyszerűen röhejessé vált. Azóta jobb híján három példányban három külön vinyóra mentek.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Sketch001
üzenetére
"Blockchain 2.0... mindenre is jó, mondenki is ezt használja holnaptól, áttörés, paradigmaváltás. Közben meg ugye nem... De majd musk meg a robotok jövőre
"mondjuk ahhoz valami eszmeletlen krva vakon kell lenni, hogy ezt nevetes nelkul leirja valaki. de valami rettenetesen vakon.
-
Feketelaszlo
senior tag
Lehet majd kapni, mert ebben a nagykerek által lekötött mennyiség is benne van. Mondjuk havi 1000 darab mindegyik típusból. De ha a nagykernél esetleg elfogyna akkor a kisker már nem tud extra megrendelést leadni, hanem esetleg a következő havi szállítmányból tud majd kiszolgálni. Az árat ilyen helyzetben viszont a beszállító valamilyen indexhez köti ami folyamatosan mozog, tehát az ár megjósolhatatlan.
#22 wjbhbdux: Mondjuk ehhez Kínának sem kell lenni, hiszen nem is oly rég merevlemezeket még Magyarországon is gyártottak. Mechanikus technológián alapszik - ha nem az utolsó centig kiélezett a piaci verseny akkor nem kell köré olyan speciális ellátási lánc ami csak Ázsiában elérhető.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
Jah, az simán lehet.
vagy 2 éve volt egy pár komment váltásom ezen a fórumon egy arccal, ő is kötötte az ebet a karóhoz, hogy mindent is felhőben kell tárolni mert az úgy jó. Mutogatta, hogy akciósan 2TB-ot milyen olcsón vesz, aztán mondtam neki, hogy te ez éves szinten egy 6-8TB HDD ára. ha nem fizetsz oda lesznek az adataid és HDD-d sem lesz a végén. Jajj de hát fizetni kell rendesen, és akkor minden rendben lesz. Miután ugyanazokat a köröket futottuk, elengedtem. Higyjen ebben aki akar, számomra csak anynit jelent, hogy ő nem aynnira ért hozzá és ezért gondolja ezt. -
D.Va
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Én hobbi szinten használok egy alsó közép kategóriás Lumix kamerát, közepes minőség mellett 1 percnyi videófelvétel 1GB tárhelyet foglal. A fényképek szintén 20MB/kép. Éves szinten 2 Terra simán elmegy csak erre, úgy hogy nem fotózok minden héten. Sok egyéb dologra is kellhet átlag usernek is tárhely.
-
válasz
HantekDSO
üzenetére
Te varj, most vagy direkt hazudsz, vagy csak elfelejtetted, hogy mit irtal. Te arrol irtal, hogy ha valakinel adatot tarolsz, akkor o majd felhasznalja a sajat erdekei miatt.
Eddig szo sem volt a biztonsagrol. En azt irtam, hogy a komoly cegek nem fognak a naluk tarold szarjaid miatt torvenyt szegni.
Biztonsag szempontjabol a nepszeru felhoszolgaltatok abszolut verhetetlenek, egy Google Account biztonsagi szempontbol messze felette van barminek, amit otthon osszehegesztesz magadnak.
(en nem a biztonsagert felelek egyebkent, hanem mindenert)
-
Sketch001
aktív tag
-
HantekDSO
aktív tag
Természetesen.. Soha nem kerültek még ki a netre felhasználói adatok, ugye? A védett adatok nem feltörhetőek, ugye? A forráskód megadása nélküli titkosító programok ugye nem tartalmaznak hátsó kaput? Irígyellek a naívitásodért - és sajnálom azokat a cégeket, akik rád bízzák az adatbiztonságukat!

-
válasz
HantekDSO
üzenetére
Nezd, en egy eleg szenzitiv adatokat kezelo rendszerert felelek. Ha valami nagyon sulyos gond van, ami miatt mondjuk hozza kell nyulni (akarcsak olvasasra) az adatbazishoz egy mernoknek, akkor ott kezdodik a dolog, hogy auditaljuk, hogy ki fog majd hozzanyulni, mit fog majd csinalni. A hozzaferest adott idore kapja meg, es minden egyes lepes logolva van, es utolag ellenorizve. Ha szeretnenk bevezetni egy funkciot, ami a felhasznalonak a sajat adata alapjan mond valami hasznosat (ugy, hogy ember sose latja az adatot), az is csomo jogaszon megy keresztul, hogy van-e egyaltalan elmeleti lehetoseg, hogy jogszeruen feldolgozza az algoritmus az adatot.
Amirol beszelsz, az kb. sose tortenik meg.
-
Lenry
félisten
csak hogy egy klasszikust idézzek:

#mindenreVanNapirajz -
-
válasz
Sketch001
üzenetére
> Meg persze az egésznek van mentése off-site.
Tok jo, de peldaul milyen gyakran csinalsz disaster recovery probakat? Kapsz-e notifikaciot, amikor a offsite mentes nem sikerult? Mi tortenik, ha X napon inkonzisztens lesz a helyi adat, es a offsite mentes elcseszi a masik verziot is? Mi van a biztonsaggal, ha valaki hozzafer az offsite adatokhoz, akkor el tudja-e olvasni oket?
(nekem pl. a fotokrol helyben 3 napi, 5 heti es 6 havi backup van, es ugyanez offsite, az offsite backup titkositott, es minden nap jon egy riport arrol, hogy sikerult-e, stb.)
-
KROK640
nagyúr
Akkor HDD-t sem bővítünk a következő két évben

-
HantekDSO
aktív tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Nagyon szépek ezek az adatlapok - de elárulnád, kérlek, hogy hol szerepel bennük az, hogy ez az LHW3704A adatlapja?

Olyat én is hallottam, hogy meghaltak a vinyók - de olyat, hogy négy HDD, amik fizikailag 4 helyen voltak tárolva, még nem. Olyat viszont nagyon sokszor, hogy egy adott szolgáltató egyik napról a másikra beszüntette a szolgáltatását, (Azt pedig már ne is említsük, hogy a felhőkbe történő feltöltéssel megosztod azokat a kíváncsi szemekkel...)
-
Sketch001
aktív tag
Sysadmin se vagyok nem hogy jó, de a nasom menti az összes gepunket és telefonunkról a képeket, off-site target a család többi tagjanal futó nasoknak, és van egy kvázi 10"-os mini rackem 4 sbcvel meg egy mini pcvel ha-tol arr stack -en keresztül uptime kuma és társai vonalra egy docker swarm környezetben. Meg persze az egésznek van mentése off-site.
De egyébként a kesznasok jelentős része ezer éve tudja az alap szinkronizacios cuccot akkor is ha egy portforwardot se tudsz megugrani. Réges rég kb 0 tudás szükséges egy felhős storage kiváltásahoz...
Nyilván van az a szint hogy a self hosting az iszonyatosan drága és sok tudást igényel. De kb csak akkor ha hobbi vagy az igények brutálisan magasak...
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez konkretan hasonlo alusapkas konteo.
Amazonnak volt pár éve egy tök jó ajánlata backupra, nyilván szalagos tárolással ment, lassu volt az egész, de jó áron hatalmas tárhely. Szép lassan feltoltam egy vinyónyi saját anyagot (fotózás RAW hegyek) Élt vagy egy évig aztán jött a mail, hogy történet vége, vagy fizetek 10x árat vagy 3 hónap múlva törlik az egészet.
-
Busterftw
nagyúr
1. Ha streamingen nem elerheto, attol meg a neten elerheto.
Most itt mainstream dolgokrol van szo, nyilvan egy regionalis indiai iskola szilveszteri musora nehezen lesz megtalalhato.2. Nem irtam, hogy csak felhon tartoljunk mindent. Annyit irtam, hogy helyi tarolon nem kell datahoardolni, igazan fontos adatoknak, csaladi kepek/videoknak nem kell tobb tucat-szaz TB hely.
A lokal es a cloud a legjobb, egyutt, ezt nem vitattam.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Meg a lentihez hozzateve: a self-hosting kizarolag azoknak valo, akik _tenyleg_ kurvajo sysadminok. Osszessegeben nagyon draga hobbi, foleg azert, mert aki megbizhatoan meg tudja oldani a sajat adatainak tarolasat, annak a munkaideje nem olcso.
(En pl. self-hostolom a csaladi fotokat meg egy csomo minden mast, sok millional tartok, ha az idomet is beleszamolom.)
-
Busterftw
nagyúr
válasz
HantekDSO
üzenetére
Tessek. Vagy tessek, attol fugg melyik markatol hasznalod.
A LHW3704A nem egy konkret modell, hanem egy eladoi SKU ahhoz a kijelzohoz, ami egy standard generic SSD1306 OLED kijelzo."én már hallottam olyat, hogy "elment a netem"
En meg hallottam olyat, hogy a vinyok meghaltak.
Sot, a teszteken a HDD-k nagyobb aranyban haltak, mint az SSD-k. -
válasz
Busterftw
üzenetére
Ket problema van ezzel egyebkent:
1) Csomo minden tenyleg nem elerheto, foleg jogi dolgok miatt. Tehat hiaba van elofizetesed az osszes streaming szolgaltatora, rengeteg (akar blockbuster) filmet nem tudsz megnezni.
2) Ha mondjuk mindent Google/Apple/stb. account alatt tarolsz, akkor egeszen pontosan 1 darab account-tiltasra vagy attol, hogy mindenedet elveszitsed. Ez pl. filmek eseten lenyegtelen, de mondjuk 20 evnyi levelezes vagy csaladi fotoalbum eseten eleg problemas.
A 2. eset egyaltalan nem ritka. Veletlenul flaggeli egy security bot a Google-nel a bankkartyadat, vagy veletlenul hamis App Store ajandekkartyat probalsz hasznalni az Apple-nel, es kesz.
Tehat nem az a fo veszely, hogy torlik/elvesztik a cuccaidat, hanem hogy letiltjak az accountod, es nincs modod arra, hogy reklamalj.
-
bteebi
veterán
"Talán hiba volt a Samsung-nak hogy ők is abba hagyták a gyártást (Bár lehet attól a gyáraik más cég alatt tovább üzemelnek?)"
A Seagate vásárolta fel kb. 15 éve. Hogy jó döntést hoztak-e, azt egyértelműen csak a jóisten tudja, de valószínűleg igen. Így minden bizonnyal jobban rá tudtak pörögni az SSD-kre, ahol amúgy arányaiban szerintem fontosabb szerepük lett, mint a HDD-knél.
-
Sketch001
aktív tag
Nyilván olcsóbb lesz sok nagysagrenddel, de hollywood félelme az hogy kb bárki csinálhat bármilyen filmet bárkivel bámiről aivan. Az hogy a milliárdos stúdiók slopot csinálnak az lényegtelen, az már nem új. És ez a videózás is csak addig vicces amíg befektetői milliárdokkal fedezik a költségeket. Ahogy a felhasznalobol kell fedezni a beker költséget és a hasznot is, máris kevésbé lesz "probléma"...
-
Szerintem azért nem várható lassú leeresztés, mert az ilyen adatközpontokat (már ami nem a nagyok sajátja, hanem 'csak épül, mert egy adott országnak kell') főként hitelre építik a később a kapacitásokat kiadó cégek (hogy "majd úgyis megtérül, mert most ez a tuti"). Aztán amikor a hiteleket vissza kellene fizetni, de nincs bevétel (vagy mert drágán adják a szolgáltatást, vagy mert már nincs akit érdekelne), mert nem lett felmérve a kereslet, csak a kínálatot tolták fejetlenül, akkor gyorsan csődbe fognak jutni. Akkor pedig az árak is azonnal fognak csökkenni, realizálódni (ahogy a bányászláz lejárta idején (az Ethereum reformjához köthetően) a VGA árai is).
-
Busterftw
nagyúr
Ha egy jatekhoz online szerverek kellenek es nincs community support, akkor hiaba tarolod helyileg, nem tudsz vele jatszani.
Minden mas esetben pedig ott az internet, abandonware oldalak es a high seas🏴☠️.A lenyeg nem azon van, hogy semmilyen sorozatot/filmet ne tarolj, hanem nem kell data hoardolni ezeket, ha nincs internet vagy barmi van, egyszerre csak 1 dolgot tudsz nezni amugy is.
Akkor sem kell tobb tucat TB meg novekvo igenyekhez sem.
-
D.Va
őstag
10 éve meg arról szóltak itt PH-n is a hírek hogy a HDD-knek leáldozott, az SSD-k elterjedése meg a felhős tárolás miatt...
Én már az AI boom előtt is tűnődtem azon hogy vajon csak a Youtube és a Facebook ketten (beleértve a messengeren privátban átküldött képeket és videókat is) mennyi GB-nyi új adatot kell hogy eltároljon napi szinten az adatközpontjaiban...Nem véletlen hogy pl. Instán és Facebookon is bevezette a Meta hogy a gyenge nézettségű HD-videókat pár nap után letömöríti nagyon gyenge minőségű SD formátumra, majd ha esetleg mégis felkapja a videót az algoritmus vagy a közösség, akkor újra felskálázzák AI-val "HD"-ra...)
Én már a Youtube és Face óta csodálkoztam hogy tudnak a gyártók elég HDD-t gyártani hogy a világ összes létező keresletét kiszolgálja. (Mega cégektől az egyszeri otthoni userig.)
Talán hiba volt a Samsung-nak hogy ők is abba hagyták a gyártást (Bár lehet attól a gyáraik más cég alatt tovább üzemelnek?) -
Nem a technológiával van a gond, hanem a jelenleg is bele ölt túlzó/túlzott pénzmennyiséggel. Szinte minden ország saját MI adatközpontot akar (mert nem akar lemaradni), de ennyi MI-re épülő cég, startup, .... nem lesz (pláne, hogy a nagyok úgyis sajátot csinálnak), amennyi kapacitást jelenleg gyors tempóban építenek. Innentől meg majd a tetőzés után (amikor már látni, hogy nem tudnak el- vagy kiadni újabb szerverkapacitásokat) majd rajtuk ragad a drága pénzem megvett hardver, amit majd csak nagy veszteséggel tudnak eladni (ha lesz, aki megveszi). Na, erre mondják, hogy kidurran a lufi, mert láthatóan ez be fog következni.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
Kivéve, ami nem. Meg amire majd azt mondják, hogy nem akarják megtartani (mint a játékoknál is: ha kell a hely, akkor bármelyik alól kihúzhatják a támogatást, aztán bár megvetted a használati jogot, onnantól nem használhatod, mert ...... csak). Vagy csak szétdarabolva van, egyik évad itt, másik ott, harmadik nem elérhető, ...
De lehetnek egyéb gondok is: vagy csak meghal a neted vagy a szolgáltatód (még a kártyán lévő pénzekkel is szokott gond lenni, mert a kártyás szolgáltató nem érhető el, így nem fizethetsz a kártyáddal - de mi van, ha nem csak ott, hanem az egész országban nem érhető el, még a bankokban sem?), esetleg letiltja az országod a hozzáférést az adott programhoz/apphoz, ....
Vagyis néha jól jön egy kis offline tárhely, ahol olyanokat tartasz meg, amiket sajnálnál, ha eltűnnének a netről. (Meg a későbbi hozzászólásodra reagálva: azért a 4k világában a képek mérete, és pláne mennyisége sem csökken, hanem inkább csak növekszik; így az offline tárhely, ahol tárolod sem fog csökkenni.)
Szerintem. -
sb
veterán
válasz
Busterftw
üzenetére
Illetve a felhő kiszámolja, mert már ramod se lesz a gépben, továbbá a gpu-k is elfogynak.
Az SSD-s példád is ott sántított, hogy nem arról van szó, hogy nincs kenyér és akkor ott a kalács. Utóbbi sincs, többet emelkedtek az SSD árak mint a HDD-k...@nubreed
Megjött a valódi high-tech. Eddig a zsebedben volt, most oda nem jut. Csak a felső réteghez. Ott lesz a tárolás, ram, compute. Te kapsz majd egy háttértár, ram, stb... nélküli kijelzőt mint thin client és mindent a nagytestvértől kapsz majd előfizetésért. -
Sketch001
aktív tag
A partizán videó alkotás hamar véget ér amikor a valós költségeket kell kifizetni... Vagy saját farmot építeni... Ha hollywood is átáll erre akkor meg max olcsóbban öntik majd a szemetet, amit az elmúlt idk 10+ evben mutattak az egy kezemen meg tudom mutatni hány mozi látogatást eredményezett nálam. És ebből 3 volt a deadpool 1... Hollywood halott már egy ideje...
-
TomMusic
őstag
-
Sketch001
aktív tag
"és áll erre rá az összes tech cég a világon."
Aha. Melyik cég is volt aki vadul hirdette hogy a kod egy nagy részét ai csinálja már? Most meg sipakol és folyamatosan bugos szemetet küld ki frissítés néven? Ja az ms... A bigcorp bármit megtesz hogy ha egy forintot spórolhat. Persze hogy érdekli ha humán erőforrást építhet le.. más kérdés hogy mint az ms baromira nem úgy sült el ahogy azt eladták...
"Ez nagyobb áttörés, mint eddig bármi"
Blockchain 2.0... mindenre is jó, mondenki is ezt használja holnaptól, áttörés, paradigmaváltás. Közben meg ugye nem... De majd musk meg a robotok jövőre
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
nubreed
nagyúr
Bennem is már egy ideje hasonló gondolatok fogalmazódtam meg Kínával kapcsolatban.
RAM -ban már most erősítenek. [Is This The Solution to Crazy DDR5 Prices?]És nem is érdekel. Kínaiak ha akarnak, nagyon is tudnak minőségi termékeket gyártani, ezt rengeteg mindenben bizonyították már, egyre kevésbé tartok a kínai cuccoktól pedig nem is olyan régen is még, minden módom tiltakoztam ellenük aztán pár év alatt ez kezdett megváltozni bennem is.
-
wjbhbdux
veterán
Ennek az egésznek az lesz a vége, hogy Kína felpörgeti minden gyártását és letarolják a piacot. Egy utolsót még nyerészkedhetnek a nyugati cégek, aztán marad nekik az amerikai piac, ahonnan talán kitiltják nekik a kínai olcsó HDD-t meg olcsó kínai RAMot nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva
. -
Busterftw
nagyúr
válasz
powerage76
üzenetére
Kell privat tarhely, most is van, csaladi fotoknak, videoknak, fontos fajloknak, projekteknek. Ehhez belathato idon belul nem kell tobb tucat-szaz TB, pedig mar regota 4K-ban videozunk.
A doktor house 8 evad ami foglal 400GB-ot, az nem kell privat tarhelyre a tobbi film/sorozat melle, hogy aztan ezekbol 1-1et szokoevente talan megnezzunk.
-
himpike
aktív tag
Nem veszek semmit, máris mennyit spóroltam..
-
TomMusic
őstag
fog pukkanni ez az egész AI lufi
Szerintem nem fog. Ez nagyobb áttörés, mint eddig bármi. Nem hiába öntik bele a billió dollárokat, és áll erre rá az összes tech cég a világon.
Amit sajnálok, hogy nincs üzleti érzékem, és nem tudok belőle pénzt csinálni. Majd x év múlva szidni fogjuk magunkat hogy basszus, miért nem csináltunk ebből valami üzletet.
Minthogy most azt mondom, hogy a 2000-es évek elején milyen könnyen lehetett SW/HW fejlesztőként üzletet csinálni. Csak ugye ezt a mostani tudásommal mondom. (Az már más kérdés, hogy anno akkor még kisiskolás voltam.
)
Szóval na, nekem nagyon fomo érzésem van, ebből irgalmatlan pénzeket lehetne csinálni, de pár év múlva elmegy ez a vonat is. -
HantekDSO
aktív tag
Nemcsak a HDD lesz hiány. Én pl. évtizedek óta nem tudok 5 - 10 és 20 perces kazettákat venni, amire a programokat fel lehetne venni! Ugyanígy hiánycikknek számítanak az AW 53-80 képcsövek is, emiatt TV-t sem tudok nézni! (Amit azért annyira nem sajnálok...)

-
Raymond
titán
Szerintem pedig inkabb az van hogy a WD latta a RAM-okon es SSD-ken bezsebelhato penzt es bemondta hogy elfogytak a HDD-k 2026-ban hogy picit alafutsenek a piacnak.
A Seagate pedig hamarosan kovetni fogja oket.
-
nubreed
nagyúr
Valami egészen elképesztő azt látni, hogy gyakorlatilag szinte mindenki, aki a konzumer piacban vastagon érdekelt volt hosszú évtizedekig most telibe szarja ezt a szegmenst és beáll az AI lázba. Kurvára remélem, hogy rohadt nagyon fog pukkanni ez az egész AI lufi.
-
Dare2Live
félisten
Csak mert érdekes:
LTO9/10 kazikra is hallottam hiányt. Gosip de állítólag google... a rég nem használt adatokat kidobja rá. Ez több éve megy már de most kell a hely, nincs elég hohy ha a több éve nem megnézett google photos video lassan tölt be photos akkor lehet épp a robot viszi a driveba a kazit?
-
Busterftw
nagyúr
Jól van hát vigyék, már vagy 10 éve nincs HDD a gépekben itthon.
-
Dare2Live
félisten
Valószínűleg ugyanez van Seagetenel is.
És akkor most mi lesz elfogynak készletek boltokban és nem lehet majd HDDt venni vagy/és árak mint RAMoknál 3-5* emelkednek? 2027 is?
-
anulu
félisten
any**k p***áját, azt!

-
Csinálnám én az AI kontentet, csak nem tudok hozzá új számítógépet venni...
-
Z_A_P
addikt
No comment
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Arc Raiders
- OpenWRT topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Trollok komolyan
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD - i5-13420H - 32GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - 1+ év gari - MAGYAR
- Beszámítás! Asus VZ239HE-W White 75Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- DELL LATITUDE 5420 üzleti laptop garanciával 14", i5-11345G7 16gb ram 256ssd FHD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Se előtte, se utána nem volt komolyabb adatvesztésem, de pont akkor igen.
De az író is újabb volt, nem csak a gép.

"
az általános its sajnos ma némi chatgpt után tud nyomtató drivert telepíteni...
("(en nem a biztonsagert felelek egyebkent, hanem mindenert)"