- Házimozi belépő szinten
- Még javulhat az Arrow Lake-S platform teljesítménye
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- Milyen monitort vegyek?
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Clemi
veterán
válasz sellerbuyer #3300 üzenetére
Akkor máshogy közelítek:
Igen, szemüveges vagyok, olvasó szemüveget hordok és a dioptria korrekciót úgy lőttem be, hogy azok a hajszál vékony négyszögek a legélesebben látszódjanak, mikor eltekerem életlenre a fókuszt, hogy semmi ne zavarjon be. Azon kívül próbáltam állítani úgyis ahogy te javasoltad, de a korrekción nem kellett jobban állítani semmit.
A manuális élesség állításról, mármint amit én művelek. Keresőben finom mozdulatokkal megkeresem azt a pontot amikor a lehető legélesebbnek látom a képet, (és most teszt ábráról beszélek) és pontosan tudom, hogy a csippantás nem mindig a megfelelő pozícióban történik, így nem is hagyatkozom rá ilyenkor.
Miután belőttem a legélesebb képet a keresőben, és átváltok LV módra, egyértelműen látszik hogy a fókusz nem ott van ahol kellene lennie, és ha exponálok, akkor a képen látszik a front fókusz.
Viszont amit mondasz, hogy a két objektív egyforma, azzal vitatkoznék. A Flektogonnal egyértelműen tudok úgy fókuszálni, hogy ha átváltok LV módra, akkor nincs mit korrigálni a képen, míg a Helios-al ez egyszerűen nem megy.Amúgy is kukázom azt az obit, mert egy ponton csúnyán akad élesség állításkor. Mikor szétszedtem meg is találtam hogy el van repedve a menetes henger ami a lencséket mozgatja a házban.
-
Clemi
veterán
válasz Zozzer888 #3302 üzenetére
Szerintem is... mert ha rossz helyen is van, akkor az életlen keresőben is van azért egy legélesebb helyzet, és oda állítva élesnek kell lenni a képnek.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a csippantással egyidőben állna meg szerintem a fókusz motor egy AF-es obival, és ha rossz helyen csippant, akkor a fókusz se lesz a helyén. Amúgy meg a ML firmware-ben van egy Fokus Trap nevű okosság, amit bekapcsolva a gép abban a pillanatban exponál, mikor a kiválasztott fókuszpontban fókuszba kerül valami. Ebben a módban is próbáltam már.... na ne mondjam milyen lett az eredmény. Pedig makrózni szeretnék a manuál üvegekkel, de így nem bízom bennük. Egy végig makró fotózott erdei túra végén elég kétségbeejtő tud lenni a tény, hogy minden képen máshol van a fókusz mint szerettem volna, és sajnos már jártam így. Csak az LV mód a megbízható, egy nyári verőfényes napon meg nem biztos hogy rendesen látni mident az LCD kijelzőn.
-
Stitch
őstag
Nem tudom nálad miért nem megy rendesen a fókuszvisszajelzés.
Én régóta használom és régóta működik.
Viszont úgy vettem észre objektívenként változhat, hogy a közelpont vagy a végtelen állás felől érdemes közelíteni a téma élességi síkját. Na ennek az oka sem tiszta a számomra.
-
Denz
csendes tag
Sziasztok, köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Egyelőre úgy néz ki, hogy a középformátumú mamiya lencséket használnám 5d-n. a felszerelés most épül (analóg-digitális keverék). később rámegyek a jobb manuál lencsékre.
az átalakító ami van a lencsékhez, nem chip-es, látom,hogy ezzel kapcsolatban különféle véleményeken vagytok, hadd kérdezzem meg, hogy a chip nélkül belőhető azért nagy biztonsággal a fókusz?
vagy érdemes rendelni?[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
Ha van törőékes mattüveged, akkor igen.
Amúgy nekem chipes van,de ha felteszem a közgyűrűsort elszáll a visszajelzés,ennek ellenére belőhető marad szemre a dolog,persze makrózásnál egyrész nagyon nagy a nagyítás,meg közel is van a dolog.
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
Denz
csendes tag
válasz Zozzer888 #3307 üzenetére
hello. köszönöm.
nem vagyok kifejezetten otthon a témában, de ha emlékeim nem csalnak olvastam erről valahol és törőékes mattüveg befolyásolja a fénymérést (rontja), valamint sötétedik a kereső. jól tudom?
te honnan rendelted a chip-esed? sokan kínálnak ebay-en is, de nem tudom, melyik ok és melyik éri meg még az árát. láttam 30k-ért is, fotodiox.
amúgy törőékes üveget hol tudok beszerezni? és mi angolul, hogy rá tudjak keresni?
köszönöm,d
-
Zozzer888
addikt
Azt sajnos nem tudom,nekem nincs olyan a gépembe, fattyu használ olyat úgy emlékszem.
Chip-es adaptert én vateráról rendeltem (EOS-M42) kb 4ezer Ft volt, nekem szerencsére pontos a fókusz mikor csippan (mikor pontos akkor nagyon sűrűn "damdamol" a gép)
-
csakb
őstag
Nekem van az egyik vázamban törőékes mattüveg, a fénymérés ugyanolyan jó, mint a gyárival, a kép pedig érezhetően világosabb, nem sötétebb. Igaz, hogy egy KatzEye-ról van szó, amitől ennyi pénzért elvárható, hogy tökéletes legyen.
Beszerzés. A két biztos pont a KatzEye (legdrágább), és a FocusingScreen.com (valamivel olcsóbb). Ezeken kívül még Kínából tudsz rendelni mindenféle olcsóbb mattüveget ebay-en (focusing screen-re keress, és írd még oda a vázad típusát), de azok vagy jók lesznek, vagy nem. A pontatlan fénymérésről és a sötét keresőről szóló legenda talán pont ilyen cuccoknak köszönhető.
-
BEE
addikt
" A pontatlan fénymérésről és a sötét keresőről szóló legenda... "
Nem legenda az ! Nagyon is létezik !
Rendeltem kicióccó mattüveget, még jó hogy tényleg olcsó volt.
A K10D-n sokat küzdöttem a manuál obik élesre állításával,
és egy K100D - macskaszem - Chinon 50/1,4 kombó próbája után
rendeltem olcsó vackot.
De annyira nem jött be, hogy visszaraktam a gyári mattüveget.Aztán a K5-ön hamar észre kellett vennem, hogy sokkal jobb a fókuszálás,
tehát a mikroprizmákban is van még tartalék.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
csakb
őstag
Hát igen, a czicaszem nekem is rengeteget segített a K200D-ben, a K-5 nagyobb, világosabb keresője viszont valóban sokkal jobb, még törőék nélkül is használhatóbb, mint a K200D gyárija. Ebbe már nem fogok venni törőékest, azt hiszem. Az egyetlen manuál obi, amit még aktívan használok, az M 1.7/50, elkezdett gombásodni... Ő sajnos megy a kukába, vagy nem tudom még, hogy hova. Nincs szívem kidobni, annyira szeretem.
Viszont kell helyette valami, de az már AF-es lesz. Most azon agyalok, hogy DA 1.8/50, vagy 40-es Limó legyen-e az utód. Az FA 1.4/50 nem szimpi a gyakori front-/backfocus problémák miatt (sajnos tapasztaltam). -
BEE
addikt
Az első K5 ami a kezemben volt próbára, hibásan fókuszált a Tamron 90-el,
az FA 50/1,4 pedig közismerten anti AF darab, tehát ezt a kettőt vittem
amikor megvettem a K5-öt.
Az első darab amit a kezembe nyomtak teljesen jól fókuszált mindkettővel.Úgyhogy nem reménytelen az az FA50 sem !
BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
ati3x
senior tag
Most rendeltem egy super takumar 55 F1.8-as obit. Egy E-pl1-en fogom használni, Valaki tud mondani valamit erről az objektívről? Hogy viszonyul a helios 44m-hez? Igazából kb 20-25 dodoval volt drágább mint a helios.. És mégiscsak japán.. Az tudom, hogy az F1.4-es változat elég penge a takumar-ból, de kb duplájáért megy mint az 1.8-as.. Ha beválik a manuálozás akkor kinéztem a takumar 135/F2.5-es obit.. Igaz ebből van F3.5-is.. Melyik a jobb? mert árban nincs sok difi a kettő között..
-
copass
veterán
pici gúgli első találat
de takumar egyértelműen.
érdemes az smc-t venni.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz rascalyjo #3229 üzenetére
Csak most látom, hogy itt a "megváltás" a Pentacon obikhoz!
Egyet én is szeretnék kérni, ill. ha nem drágán adod akár kettő is jöhet!
MÁS! Basszus tegnap lecsúsztam egy Tokina 70-210 objektívről, postával 20 Font alatt lett volna...[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
Zozzer888
addikt
Használ valaki itt M42-es obikat milc-en? Milyen adaptert és honnan érdemes hozzá venni?
-
Zozzer888
addikt
M4/3-ra lehet adaptálni az M39-es obikat? Mert egyik barátomnak van elfekvőben két M39es obija,akart is hozzá venni canon vázat,de arra nincs adapter...legalábbis olyan amivel lenne végtelenje.Ha venne valami hasonlót,akkor lenne végtelenje?
-
j.bravo
addikt
-
Schanyee
senior tag
válasz Zozzer888 #3319 üzenetére
Én egy olcsóbb adaptert vettem az index adok veszeken, mivel nincs benne lencse, ezért elég az, hogy kicsit masszív legyen, de semmi mozgó/elektronikus alkatrész nincs benne, szóval nem nagy művészet. Meg tudtommal az m43 elég jó a régi manuális üvegekhez, mert van végtelen minddel (ezt persze lehet egy tapasztaltabb ember megcáfolja, én még nem találkoztam ilyennel). Két M42-es adapterem meg egy Canon FD-m van, mindegyik tökéletesen működik. Annyi a szépséghiba, hogy az egyik M42-esen a piros pötty, ami jelezné hogy hol kell összeilleszteni az a belső felületen van és nem a külsőn, így arra figyelni kell, hogy megtaláljam, de amúgy semmi extra.
-
Schanyee
senior tag
válasz Mr.Csizmás #3330 üzenetére
Nem kaptam, de nem gond, mert rosszul fogalmaztam. jo helyen van, csak nem a henger palástján, hanem ugyanott a csatlakozó felületen. megoldás pl alkoholos filccel.
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
senior tag
Megjött! Megjött! A super takumar 55/1.8-as manuàl objektivem! Sajna az m43 adapter még valahol úton van, így még nem tudtam kipróbàlni... De szerintem a jövö héten az is meglesz! Tudom, tudom lehet hogy radioaktiv, de nem érdekel...
-
Zozzant
addikt
Küldjétek nekem az összes sugárzó vackot, ártalmatlanítom majd őket ÍGÉREM
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
copass
veterán
radioactive lenses camerapedia
háttérsugárzás mérése
radioactive lens youtube
mindenki azt hisz el amit akar amúgy meg.
Zozzant: én eladtam inkább... jó néz ki ahogy kirobbannak a lencsék.[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
-
ati3x
senior tag
Magyarul semmi gàz.. Ezek a sugàrzàsok àltalàban túl vannak lihegve. Ugyanis sugàrözönben élünk. Alapvetöen minden egyes tàrgy sugàroz. Közben utànanéztem: több különbözö torium létezik. Nagyobb részt alfa bomlàssal. Ami bétàval, azoknak nagyon rövid a felezési ideje. Az alfa bamlàs nagyon hamar elnyelödik, néhàny centiméter alatt. Akàr egy papirlappal le lehet àrnyékolni. A nagyobb probléma akkor van, ha az ilyen tipusu anyagok a szervezetbe kerülnek, de ugye ki akar lenyelni egy ilyen obit? Màsrészt az lehetne aggàlyos ha pl a keresö szemlencsélye lenne ilyen anyagból, de ha màr legelàbb egy optikai elem van közted, és a tóriumból készül lencse között, akkor màr tényleg nem kell aggódnod...
-
Chance
tag
Sziasztok!
Gondolkozom egy Nikon D3100-hoz valamilyen manuális objektív beszerzésén, csak makrózáshoz. A manuális fókusz nem rettentene el és mivel csak makró, a végtelen fókusz sem számít.
Milyen lencséket lenne érdemes keresgélnem (persze olcsón lehetőleg), illetve van értelme egyáltalán ezen gondolkoznom D3100-hoz?
https://www.flickr.com/photos/ch4nce/
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Gyors 50-60-as obit lehet már kapni 3-ért? Vagy csak a Helios-tól kezdődnek a jók? Azt csak 5-ért láttam.
-
fattyu
veterán
válasz HollyBoni #3343 üzenetére
a helios gyors... az f2 már nem számít kicsit sem lassúnak.
És biliből kezed vegyed kifele... attól hogy nincs benne af a JÓ-t és a tényleg gyorsat meg kell fizetni.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
HollyBoni
veterán
Akkor lehet inkább vadászok egy Helios-t.
-
Mr.Csizmás
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Még javulhat az Arrow Lake-S platform teljesítménye
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Politika
- Okos Otthon / Smart Home
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest