Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
Nem igazán tudtam mostanában fotózni, de most végre volt időm kipróbálni végre kint is, a nem rég szerzett Helios 44/4 obit. Azt kell mondjam, hogy egyértelműen jobb nyitva mint a 2-es. Színi hibákat szándékosan hagytam meg.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
szaszlaci
addikt
Ha esetleg volna itt valakinek egy Oly E-PL1 váza eladó M42 adapterrel, megbeszélhetnénk!
(Igen, változott a véleményem, nem kell DSLR, sokkal ésszerűbb választás nekem egy ilyen MILC. Meg amúgy is.)
[ Szerkesztve ]
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
jjeahh
nagyúr
ez itthonról használtan beszerzett cuccal ugyanígy megtörténhetett volna, ráadásul ebayes cuccnál ha adott időkereten belül lesz baja, vagy rosszat kapsz, a pénzt visszatéríthetik, vagy küldenek egy cseredarabot vagy valami...
itthon vásárolt használt terméket jobb esetben kipróbálhatsz, ez az előnye, ebayesnek meg az, hogy ott a paypal, ami ha gond van, megmenti a pénzed[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
zolka78
senior tag
Ez csak egy példa. Személyesen ismerek többeket itt a fórumról, akik szintén vásároltak külföldről obit, és nem volt gondjuk. Az indokod még tényleg kevés, neked elég, de ezt nem kellene általánosítani. Ráadásul manuális topicban vagyunk, és ennek a legnagyobb piaca bizony az ebay. Mindent nálunk nem lehet beszerezni.
[ Szerkesztve ]
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
copass
veterán
válasz zolka78 #4294 üzenetére
az idő pénz, ennyi. a legnagyobb kockázat az egészben az eladó hozzáállása: korrekt vagy átver.
csak egy friss példa: emberke vett egy használt obit ebay-en (70-200 IS USM), nagyon jó áron, meg is jött az obi, aztán kiderült hogy az af motor nem működik rendesen,lassú. eladó: nekem még jó volt! ahha."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
zolka78
senior tag
Ez tényleg egy hozzáértő válasz volt. Gondolom tényleg sok(0) ebayos, külföldi vásárláson vagy túl. Az a helyzet, hogy az itthoni, és általában a világi tapasztalatok a nagy többségre nézve nem ezt mutatják. Rengeteg külföldi vásárláson vagyok túl, több nagyobb értékű dolog is volt benne, és eddig csak 3x volt gondom. Mindegyik gond nélkül oldódott meg az eladó normális hozzá állásának köszönhetően. Sajnos én mostanában itthon pont az üzleti politikánál nem látom ugyan ezt. Max az idő az ami ténylegesen számolható, tervezhető probléma, de ez is kiküszöbölhető ha egy kicsit hajlandó vagy többet fizetni. A problémás külföldi vásárlásoknál érdekes módon mindig kiderül, hogy a nagy része sima user error. A legtöbb esetben a garanciális ügyintézés is gond nélkül megy, max itt is az idő az ami gond lehet. Bár ez meg beleférhet ha esetleg több tíz ezret is meg spórolsz.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
mindennek ára van, a nagyon ócónak is. nagyobb értéknél azért én meggondolom a lehetséges problémák miatt. még itthon is, főleg ha megrendelik.
persze az 1k kis xirxarokat oké. de azért egy 30-50k körüli vakunál már azért elgondolkozom hogy mivan ha probléma lesz vele?
mert probléma mindíg van a muprphy24/24 elv miatt!
jártam már úgy hogy bekapcsolás után 2 órával betojt a 70k-s lcd-m. edigital hozta-vitte.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
jjeahh
nagyúr
ebay-en nem minden olcsóbb sztem, vagy sokszor jobban megéri egy picit drágábban megvenni helyben valamit gariért cserébe, de azért rengeteg cuccot megkapsz akár itthon elképzelhetetlenül alacsony áron is + van, amit helyben nem kapsz meg, ebay-en igen, szal nagyobb a kínálat. 40-ből egyetlen alkalommal kaptam mást mint amit rendeltem, de a pénzt visszatérítették. sok idő...nem tom, én eu-ból rendelek mindig, nekem 4-7 nap nem sok, kibírom...persze kínából pl. más tészta
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
szp1
addikt
válasz Zozzer888 #4284 üzenetére
Ha nem bízol az ebay-ben, nézz körül itt. Minőségi áru, de az ára sem kevés...Én innen rendeltem Y/C - EOS adaptert. 3 hét alatt volt itt.
Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )
-
jjeahh
nagyúr
válasz Zozzer888 #4288 üzenetére
sztem kb minden forrás beválik, csak meg kell válogatni, vigyázni kell
nekem köbö 40 rendelésem van eddig, ebből egy nem jött meg, egy másik helyett meg rossz terméket küldtek, mindkét esetben visszatérítették a lóvét[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
-
Zozzer888
addikt
Objektíves topicból, akkor már inkább ide:
Ebayról, kitől/honnan érdemes peremes M42/EOS átalakítót venni?ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
Zozzant
addikt
válasz HollyBoni #4279 üzenetére
Ezért az árért bestbuy, nyugodtan megveheted. Szerintem ez pont az én obim volt ez vele készült
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
HollyBoni
veterán
Ismeri valaki ezt az obit? A neve jól hangzik. Le szeretném cserélni a Heliost valamire ami élesebb nyitva, és F2 alá megy.
-
szaszlaci
addikt
válasz zolka78 #4275 üzenetére
Erre a két rugóra gondolsz, ugye?
A blende nyitott állapota irányába feszíti a két rugó. A bovden pedig behúzza szűk állásba a blendét, a két rugó ellenében. (A kézi rekesz állító pedig valójában csak egy ék-szerűség, ami meghatározza, hogy meddig húzhatja össze a blendét a bovden; ezért a két rugó: egy a bovden teljes mozgásához, egy pedig a rekesznek közvetlenül.)
Érdekesség: a blende gyűrűjének kattogását szolgáló kis szerelvény meglepő, de műanyag. Ami pedig még inkább meglepő, hogy tisztítás után teljesen újnak néz ki, kopásnak nyoma sincs rajta!
-
zolka78
senior tag
válasz szaszlaci #4267 üzenetére
Ha a pancolart sikerült megoldanod, akkor áruld el nekem légyszíves, hogy a blende mozgató rugók, hogy vannak feszített állapotban? Ha a blendék teljesen nyitva vannak, vagy a blendék teljesen be vannak húzva-szűkítve?
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Zozzant #4272 üzenetére
nagyon keveset tettem rá, szóval nem fürdettem meg az olajban, csak nagyon vékonyan bekentem, így nem jut be a lencsékhez soha (legalábbis eddig nem jutott), és elképesztően sokat dobott a "smooth" érzeten
-
Zozzant
addikt
Olaj elfolyik az a baja, pláne tekergetéssel erre készteted, ha eddig nem folyt szanaszét az csak a szerencsének köszönhető, de belül kb. már mindenhol ott lehet Olyan menetre való cucc kell ami kb. a helyén mrad.
-
szaszlaci
addikt
Nem merem! Mi van, ha tönkreteszem?
Egyszer bontottam félig szét egy Kievet, vacakolt a felhúzója a kosztól, kb. ennyi tapasztalatom van.Zozzant: pucolás természetesen megvolt fémtisztára, a többiben esélyes, hogy igazad lesz.
jjeahh: az petróleum, nem? Az van amúgy a WD-40-ben is jórészt.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Zozzant #4269 üzenetére
én a helios-ba valami teljesen színtelen olajat csepegtettem, amilyent a cserélhető fejes borotválkozó gépekhez adnak...kb egy éve így használom, azelőtt izomból kellett fókuszálni, azóta meg nagyon krémes, szaga sincs, tönkre sem ment
[ Szerkesztve ]
-
Zozzant
addikt
válasz szaszlaci #4267 üzenetére
wd40 tuti nem objektívbe való szerintem, eleinte lehet hogy érzésre jó lesz de nézd meg 1 hónap múlva, a szagáról nem is beszélve, meg összevissza diffundál mindenhova, ki kéne pucolni a menetekből a beszáradt zsírt koszt és rendes menetbe való zsírral kenni.
-
szaszlaci
addikt
Kész az elvileg utolsó, 1.8/50-es Pancolar tisztítása. Pár tanács szerény tudásomhoz mérten:
Mérjük meg teljesen kicsavarva és végtelen állásban is a hosszt!
Hátulján a csavarokkal jön szét, vigyázzunk, mert a blende kapcsolója rugós-golyós kattogó, ha nincs nagyon bekötve a zsír, oldalra kilő.
A rekeszt összehúzó bovden beszorításának pozíciója nem lesz mindegy összerakásnál, mert vagy kicsit be lesz húzva a blende, vagy a szűk állásnál nem fog teljesen szűkíteni. Érdemes fényképezni, így hamar beállítható.Blende állítógyűrű nyelve lecsavar.
Élesség kicsavar a legnagyobb tubushosszra, az ezt akasztó kis fekete csavar kiszed, majd pozícióban tartó ékek is. Kicsavar az egész belső. Nagyjából 2.5 fordulat után jön le, ez összerakásnál hasznos, ha nem jegyeztük fel.
Érdemes ilyenkor, még kettészedés előtt összecsavarni, és felírni a pozíciót, mikor akad meg.
Kettészedésnél pedig, hogy melyik pozícióban jött szét.A hátsó lencse(tag) lecsavarodik. Teljes szétszedéshez valószínűleg a kis ezüst éket kell kihúzni, hogy szétcsavarható legyen, tovább én már nem szedtem.
Az élességet állító részekhez (eretnek módon) WD-40-et raktam, minimálisan elegendő mennyiségben, nehogy később elmásszon. A minél finomabb állítás volt a cél, sikerült.
-
sideburns
aktív tag
válasz zolka78 #4260 üzenetére
Én itt pislogok rendesen, pár napja még ilyeneket írtál: "1:4 leképzés, f=13,5 cm. Falra vetített kép alapján erős telének mondanám, de a közelpontja (ha jól gondolom, az a 13,5 cm) alapján viszont makrónak, persze ennek meg a leképzés (?) mond ellent."
Most meg már szétszereled őket tisztítani? Biztos tele van a net oktatóanyaggal, de pár nap alatt eljutni a "fingom sincs rólá"-tól a "szakember nekem itt ne barmolja szét" dologig, lol. -
zolka78
senior tag
válasz szaszlaci #4261 üzenetére
Ok, értem én, hogy alapvetően egy több évtizedes manuál obi nem egy bonyolult dolog. Én is szedtem már szét az általad is említett pancolart, megoldható az egyszerűbb tisztítása. De ha sérült valami és cserélni kell akkor már más a helyzet. Ezt meg nem biztos, hogy feltudod mérni.
-
zolka78
senior tag
válasz szaszlaci #4259 üzenetére
Bátor vagy így elsőre, hogy neki esel . De ha valami más gond is van akkor nem biztos, hogy orvosolni tudod. Én náluk csináltattam egy obit. 3500 forintért szétszedik, helyre rakják a blenderendszert rendesen, és takarítják az obit. Nekem még annyi volt, hogy rugókat cseréltek benne újakra, de így se került többe 5000 forintnál.
-
szaszlaci
addikt
válasz szaszlaci #4258 üzenetére
Sonnar f/4.0 135 mm-es is kitisztítva. Ami hasznos lehet, hogy az élesség állítására való külső fekete-ezüst gyűrű kettécsavarható, úgy lehet bontani tovább.
Trioplan f2.8/100 mm obinál ami hasznos, hogy az elülső lencserendszer egyben kicsavarható, ha az elejét megcsavarjuk.
Hátul a tubusrész lecsavarható. Ezután hozzá lehet férni a hátsó lencséhez, a kis süllyesztéseknél kell kicsavarni. Ezután lejön a az élesség állító menetes idom egyik fele, mivel ez volt az ütközője.
Elölről a belső zégergyűrű a blende darabok csavaró gyűrűjét fogja, úgyhogy ezt csak akkor vegyük ki, ha a blendét akarjuk szétszedni.
Teljesen valószínűleg hátul a hátsó lencsét fogó menetes részt kelene kicsavarni, ami kívül is menetes; nekem ezt már nem sikerült.Pancolar 1.8/50 első lépése a hátsó csavarok kiszedése, de vigyázzunk, mert a blendét kapcsoló gyűrű is lejön, és kilő egy kis golyót. Tovább ezt nem szedtem, nem volt elég ingerenciám hozzá.
Nagyformátumú Tessar 4.5/180 nagyon egyszerű. Első lencserendszere és hátsó lencse lecsavarható, még a blende gyűrűjét lehetne leszedni, ha nem lenne berohadva rajta a csavar.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Nem köll ide szagember, megolgyuk okosba Meg tulajdonképp élvezetes munka.
Két obival megvagyok.
A Industar 50-2-es oké, semmi extra. Szétszedésnél érdemes megfigyelni, az élességállítás pontosan melyik menetnél jött szét.A Tessar 2.8/50-es már kicsit bonyolultabb, ott van menet, ahol nem gondolja az ember, és ott nincs, ahol azt hinné, hogy van. Sajnos teljes szétszedés után az első lencsepárt nem sikerült szétbontanom, úgy látom, préselve van. Közte pedig van valami homály.
jjeahh: azért az túlzás, hogy kallódik, bár bevallom, erről az obiról nem is tudtam, hogy van..
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz szaszlaci #4254 üzenetére
elvinném egy szakemberhez.
kapásból a szétszedésnél is lehet elég sok meglepi.[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Akkor már csak használhatóvá kell tenni ezeket az obikat, mert nem járnak finoman a beléjük kötött zsírtól. Most ebben szeretnék egy kis segítséget.
1. Szétszerel.
2. Megtisztít. Alkohol (híján denszesz) megfelelő?
3. Blende is megtisztít, ha rámászott a zsír.
4. Mozgó fém menetek zsíroz. Adalékmentes, nem túl sűrű zsír megfelelő? (Szilikonos, teflonos, stb. csodák nincsenek.)
5. Lencsékkel kell kezdeni valamit a tisztításon kívül? Van szemüvegtisztító, ami elvileg valami bevonatot is tesz rá. Van itt értelme?
6. Összerak. Körtepumpa van.
7. Örül.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
titán
válasz szaszlaci #4249 üzenetére
Semmihez sincs olcsó nagylátó. A nagylátó régen is drága volt, a crop pedig nem segített ezen a problémán.
A nagyformátumú Tessar érdekességnek jó, de croppos vázon nem sok értelmét látom. 180mm-es, azt duplázza a 4/3, tehát effektív 360mm. Értelme nem sok.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Gulyopapa
addikt
Auto Revuenon 55mm f1.4 milyen minőség ?
Érdemes vele foglalkozni?
Ráadásul Nikonon használnám lencse nélküli adapterrel portrézni.
Meddig lenne éles ... ?
Canonon sokat manuáloztam ...[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Szóval ilyen horror árú a nagylátószög. (Ezért is húzom a számat a 2-es szorzójú szenzorméret miatt.)
Jó is, hogy említitek a halszemet, van is egy valahol. Bár tippem szerint kisszenzoros gépnél ez legfeljebb egy baromi nagy hordótorzításos nagylátószöget fog eredményezni.
Miközben a halszemet kerestem, előkerült egy Meyer Görlitz, Trioplan f2.8/100 mm-es obi, a felfogatásnál mintha ez sem gyári lenne már, illetve ilyen kinézetűt nem találtam. A hátteret valami (számomra) elképesztő módon mossa; illetve pont úgy, ahogy szeretném. A blendéje is (számomra) érdekes, 17 íves lamellából áll, és szép, sima felületű körben takar ki. – Gondolom ez a képen is kihasználható.
Hadd kérdezzem meg, milyen kategóriát képvisel ez az obi? Látom, hogy nem olcsó, de hát az ár sosem volt minőséghatározó tényező.Előkerült még egy Tessar 4.5/180 mm-es is, egy szép nagy csőbe beledolgozva, élességállítási lehetőséggel kiegészítve. Na ez még a Trioplannál is erősebben mossa a hátteret, (és a blendéje is egészen érdekes, kb. 20 lamellából épül fel).
Ilyet, teli vagyok telékkel, amit a kis szenzor meg is dob, nagylátóból meg vehetek kitobit.
-
titán
A PL1 váza is acélból van, csak a hátlap kapott egy műanyag burkolatot a kellemesebb fogás miatt. Elölről a markolat műanyag, hátulról meg a hátlapburkolat, így nem fagy oda a Zember keze. Ezért is szeretem a legjobban a PL1/2-t a PEN sorozatból, mert a többinél mindent csupa acélból csináltak.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
jjeahh
nagyúr
válasz szaszlaci #4239 üzenetére
"Bevallom, nem hittem volna, hogy ennek a váza ilyen masszív."
igen, és ez még csak a műanyag kis pen...az e-p1-em háza acél-aluminiumból van pl., eddig minden ismerősöm elszörnyedt, amikor kézbevette ilyeneket mondanak, hogy hú bazm..g, azta kur.., bevallom én is szinte elejtettem előre, mikor a futár a kezembe nyomta, nem számítottam ilyen bika masszivitásra, tömegre
"Ezen kívül van valami segítség, vagy ekkor ránézésre kell beállítani?"
ezért ajánltam már egy oldalon át a nex-eket
belenagyítós módon is lehet fókuszálni, de ahogy mondod, nincs semmilyen segéd, így szemre valamivel lasabban megy a fókuszálás...legalábbis nekem
trillió manuális objektív bagóért: ebay.co.uk vagy ebay.de itt aztán bogarászhatsz, elég durva a választék[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Zozzer888:
Ó köszönöm, akkor tehát ott kellett volna keresnem.
Ahogy látom, ezt autofókusztól függetlenül a kitobjektívvel érdemes venni, hogyha szeretnék nagylátószöget is. M42-esek között nézegettem kisfilmes 12 – 14 mm körüli darabokat úgy 10 ezer pénzig, de nem láttam. Vagy alkalomadtán megint csak az indexen célszerű alaposabban szétnézni?(Bevallom, nem hittem volna, hogy ennek a váza ilyen masszív.)
-
szaszlaci
addikt
válasz Zozzer888 #4236 üzenetére
20 – 25-ért egy Olympus E-PL1? Hol? Kerestem, de egyetlen, rég lejárt 30 ezres hirdetést sikerült találnom, nem igazán megbízható oldalon.
Illetve azt szeretném még megtudni, hogy pontosan ennél a gépnél hogy is megy manuális obikkal az élességállítás? Azt látom, hogy a chip nélküli adapterrel megy a fénymérés és stabilizálás, ez jó. (Chipes adaptert nem is találtam.)
Majd az élességnél egy gomb megnyomásával jobb felbontású képrészletet tesz a kijelzőre. Ezen kívül van valami segítség, vagy ekkor ránézésre kell beállítani?■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Gulyopapa
addikt
visszatalálós ...
-
jjeahh
nagyúr
válasz szaszlaci #4235 üzenetére
Zozzer888: +1
ha már mindenképpen dslr, akkor már ha magic lantern sem megy fel rá legalább arra vigyázz, hogy élőképet tudjon, a felbontása, mérete ne legyen épp egérmozi, és az obijaid menjenek fel rá adapterrel...[ Szerkesztve ]
-
Zozzer888
addikt
válasz szaszlaci #4235 üzenetére
Olympus E-PL1 = 20-25 ezer forint között szokott menni. Obival 50...de amit annyiért adnak, arra már gari is van
szerk: 300D-t nem szabad venni, 350D/400D-t írtad, 45ért van már 450D...egy stabis kitobi kb 15 használtan.
[ Szerkesztve ]
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
szaszlaci
addikt
Sony NEX-3 60 – 80 ezer között vannak használtan, kiesik.
Olympus E-P1, E-PL1 is közel ilyen áron megy.Ezzel szemben:
(Olympus E-500 + zoom kitobi: 35e)
Canon 300D + zoom stabilizált obi (jobbnak tűnik, mint a kit): 40e
Canon 350D + zoom kitobi: 42e
Canon 400D váz: 40e
Sony A200 váz, szenzoros stabilizálás: 40eSzóval amíg ilyen összegekért ezeket a gépeket dobálják az ember után, addig a közel dupla ár egy MILC-ért nekem sok. Főleg, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a meglévő objektíveket fogom használni; ezt nem tudhatom előre. Persze lehet, hogy szemrevételezés után ezekre a DSLR-ekre azt mondom, nem kellenek, akkor majd lehet összeghatárt emelni és/vagy MILC-et nézni.
-
jjeahh
nagyúr
válasz szaszlaci #4228 üzenetére
nem minden canonnal oldható meg a magic lantern, ezek támogatják jelenleg:
5Dc, 5D2, 5D3, 6D, 7D, 40D, 50D, 60D, 500D (T1i), 550D (T2i), 600D (T3i), 650D (T4i), 700D (T5i), 1100D (T3), EOS M, 100D (SL1)
nem minden rangefinder like milc pici lapos esetlen, nekem oly e-p1 van, és a reuvenon 135/F2.8-at simán kitartom vele. az e-pl1-el meg a sony nex-ekkel gondolom még jobb a helyzet...persze egy pana g előnyben van a kalapácsmarkolattal, de azt is vedd figyelembe, hogy az olympus-okban van egy kéttengelyes vázstabilizátor is, ami minden obival műkszik
használt nex biztos kiesik a keretből? aps szenzor, hekkelés nélkül is van peaking...csak evf nincsFb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
copass
veterán
válasz szaszlaci #4228 üzenetére
Canon bizonyos típusaihoz van Magic Lantern, amit a memóriakártyáról futtat a váz. lesz fókusz visszajelzés lcd-n fókusz csapdád keresőben is, mozgásérzékelős exponálás (mozgásra,stabilra,expokülönbségre), időzítés, stbstb. 1100D-n használom,függőséget okoz.
m42-eos adapter, ami megbízható chipes, programozható adapter ez pdaw-tól bronz, nem alu. volt mindkettől, az alu egy vicc. csippan és visszajelez a keresőben amikor éles, plusz lehet programozni az adott obihoz.[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Valóban az fogja eldönteni, hogy kipróbálás után mit gondolok, addig csupán elméletileg szelektálhatok; ezzel tisztában vagyok.
Van egy jobbfajta állványom, na most arra ha felcsavarozok egy pici lapos MILC gépet és ráteszem a 135 mm-es Sonnar objektívet, kis túlzással kiszakad az állványmenet. A stabilitásáról nem is beszélve. Tehát ezt a konstrukciót kizárom.
Marad a DSLR külsejű MILC, azonban ezekből nem igen láttam a meghatározott árkereten belül. (Ez a keret az alsóáras tükrösöké.)
Szintén ezt tapasztaltam a – talán nem annyira fontos, de nem elhanyagolható – szenzorméretnél: nem igen fér a keretbe APS-C méret, csak a m4/3-os. Ha csak a gyújtótávolságot növelő hatását vesszük, nekem nagyon nem mindegy, hogy pl. az 50-es Pancolarból 75 - vagy 100 mm lesz. (Oké, a 135-ös teléből viszont 200 helyett 270-et csinál, ez sem elhanyagolható.) Akárcsak az esetlegesen később beszerzett objektívek esete, amire most azt mondom, hogy ekv. <28 – 50 mm.Ezeket írjátok a tükrösökhöz:
"Canonra felmennek, de ott is felnyitod majd a tükröt, hogy legyen fókuszsegéd (hackelt firmware-rel)"
"Focus Peaking...talán mintha Canon-hoz lehet feltenni olyan szoftvert az olcsóbbakra is"
Ezek szerint megoldható ilyesfajta fókuszsegéd, bugok nélkül? Csak Canon? (Hogy kezdjek-e utánanézni.)
Sony chipes adapter, ccs2929 tapasztalatai szerint nem érzékelte az élességet. Vajon az adott darab rossz, vagy ez szerencse kérdése? Ez utóbbi elég baj, hiszen nem lehet alapozni rájuk.
Kereső nagyító: 8 – 12 ezer forint? Azt a mindenit! Na de akkor megoldható a kép nagyobbá tétele, ha van elég fény. Akár házilag is, nemde? (Vannak lencséim, kis szerencsével megfelelő is akad köztük.)
A Prakticában ha nem éles, darabos lesz a kép a keresőben, nagyon könnyű így állítani. Gondolom itt ez volna a matt üveg értelme.
Jelen pillanatban nekem váztípustól függetlenül ez a megoldás szimpatikus, mivel nem szeretnék lemondani sem a nagylátószögről, sem az autofókuszról:
"Kitobi: kompakt géphez képest a kit obi is előrelépés lesz, bármelyik rendszert választod. Kezdésnek érdemes venni a géphez, tanuláshoz mindenképp jó. Plusz hozzá nézel egy adaptert a manuális üvegekhez és azzal simán el tudod kezdeni a fotózást, és meglátod szeretnél e később drágább üvegekbe beruházni."[ Szerkesztve ]
-
Schanyee
senior tag
pont úgy vagy könnyebben mint dslr esetében. A verzió belenéztek a keresőbe és tökéletesen látom a képet plusz még bele is nagyíthatók. B verzió elég jó tükröződés mentesítő bevonatok vannak már, amiket használnak is a gyártok, évről évre sokkal jobb a helyzet, már egy 2-3 éves váz is elég jó tud lenni ebben.
-
copass
veterán
igen az elég sarkallatos pont, ezért nem használom én se ML-el napfénynél mert veszett ügy.
ilyennel van vmi értelme[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
legtöbb gépen gondolom elég rosszul, de pl. az olympus-om kijelzőjén gyönyörűen látszik minden napsütésben is, sosem láttam kijelzőt ilyen szépen érvényesülni vakító napsütésben, hála valami bevonatnak ami rajta van, cserébe eszméletlenül gyűjti az ujjnyomokat, és letörölni is kész művészet ha meg védőfóliát teszek rá, annyi a bevonatnak, holdfénynél is kukkolni kell. Ha az ujjnyomok nem zavarnak, és/vagy van türelmed törölgetni, akkor abszolút nincs gond, a fényereje is elég szuper...
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz szaszlaci #4217 üzenetére
ha a lehető legjobban ki szeretnéd használni a manuál üvegeidet, sony nex milc használtan, olcsóért sztem, ha már a használtakat nézegetted. Ha kereső is kéne, panasonic g1, g2, g3, g5, ezek viszont nem tudnak élkiemelést, belenagyítós módon szemre állítasz élességet.
ez utóbbi vázak ugyanolyan kialakítást kaptak, mint a kisebb dslr-ek, szal ezekre a "zsebkompakt" kinézet sem ragasztható rá...de amúgy hidd el nagyon meg lehet szeretni a kis súlyt-méretet, nálam pl pont emiatt mindig de mindig gép van, egy nagyobb cuccot valszeg nem hordanék állandóan magammal
szenzorméret: a belépő dslr-ekben is aps-c szenzor van, ahogy pl a nex-ekben, sőt 4/3-os dslr-ek is vannak, meg full frame milc is, szal a kis váz nem jelenti azt, hogy kisebb szenzorméretet is kapsz, a legfőbb külömbség a tükörmechanikában van, vagyis az optikai keresőben, ami a manuálozáshoz pont szükségtelen[ Szerkesztve ]
-
zolka78
senior tag
válasz szaszlaci #4206 üzenetére
Praktica MTL vázam is van, és viszonylag rendszeresen is használom. Az alsóbb kategóriás dslr vázak optikai keresője meg sem közelíti azt. Én canon eos 500D-n manuálozok de ML nélkül nem nagyon tudnék pontosan éleséget állítani, elég sokszor mellé lőnék. Tényleg gondolkodj el a milc vonalon ha manuálozni akarsz, nem ördögtől eredendő az a vonal, sőt...
-
Schanyee
senior tag
Milc: elég sok kialakítás van, van zsebkompakt, van dslr, van kettő közötti átmenet.
Szenzormérethez csak annyit, hogy DSLR sem csak a 35mm-es, azok csak a legdrágább felsőkategóriásak.
Stablizátor: kb mint a DSLR-nél, Olympus-ban vázba épített, Panasonic az objektívjeibe szokta rakni (kivétel a legújabb GX7, ott van a vázban is). Még annyi, hogy az új Olympusok verhetetlenek ezen a területen (mondjuk el is kérik azoknak a kameráknak az árát)
Manuális fókusz: Segédfény az gép függő hogy van e, még kompaktokon is szokott lenni, de ez igazából semmit sem segít a kézi élesség állításon, csak egy kis megvilágítást vetít. Ami segít az a chip-es adapter (ebben jobbak a dslr-ek, nem tudom hogy lenne ilyen milc-hez), ha jó adaptert veszel az jelzi ha a kép egy bizonyos pontja fókuszba kerül (ahogy írtad a Sony-s példánál). Erre vannak alternatív megoldások mindkét rendszernél, annak a neve Focus Peaking, ami kijelzi elszínezéssel hol éles épp a kép (youtube-on találsz rá videót). Ez még főleg az újabb/drágább vázakban van csak benne, talán mintha Canon-hoz lehet feltenni olyan szoftvert az olcsóbbakra is, ami tudja.
Kitobi: kompakt géphez képest a kit obi is előrelépés lesz, bármelyik rendszert választod. Kezdésnek érdemes venni a géphez, tanuláshoz mindenképp jó. Plusz hozzá nézel egy adaptert a manuális üvegekhez és azzal simán el tudod kezdeni a fotózást, és meglátod szeretnél e később drágább üvegekbe beruházni.
A lényeg amúgy, hogy menj be egy boltba ahol van kiállítva sokfajta dslr, milc és próbálj ki amennyit csak tudsz. Ott kiderül melyiket fogod szivesen a kezedbe, melyiket használnád inkább. Csak olyant vegyél ami tetszik, tudásban nem állnak ezek a kamerák messze egymástól, sőt nagyon közel állnak (az azonos áron lévők).
Amire még érdemes lehet figyelni: ami a régi vázadon 50mm-es objektív volt, az bármelyik rendszert választod más lesz most. A szenzormérettől függ: pl m43-os milc-en olyan képet ad mintha a 35mm-es kamerádra 100mm-es objektívet raktál volna (2-szer messzebbre látsz vele vagy 2-szer kisebb a látószöge). Alap dslr-en ez a szorzó nem 2-es, csak 1,6-os, így kb 80mm lesz az ekvivalens gyújtótáv.
[ Szerkesztve ]
-
ccs2929
senior tag
A csipes adapterrel kapcsolatban elvileg nem tévedsz, bár amit nekem sikerült vennem ebayon, azzal nem hajlandó egyik obi sem villantani amikor megvan az élesség.... Pedig a fix rekeszértéket érzékeli, megy a képalkotás is, ha be van kapcsolva a "zár tiltás:nincs objektív" is, gondolom sikerült egy szar darabot kifognom....
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
szaszlaci
addikt
Köszönöm a kimerítő válaszokat!
A Praktica keresője nekem kiváló méretű, de ha ezt meg se közelítik a kinézett darabok, akkor már értem, miért mondjátok, hogy kulcslyuk. (Úgy tűnik, ez is egy olyan részlet, amit csak szemrevételezés után dönthetek el.)Akkor két irányt látok kibontakozni:
1.: MILC. Elfogadom a zsebkompakt kinézetet és - kezelést, valamint a 35-ös filmhez képest fele méretű érzékelőt. (Ugye?)
Ezerpárszáz forintér veszek egy adaptert, és használom a meglévő obikat.
Illetve általánosságban mi a helyzet stabilizátor-ügyileg, mint a DSLR, márkától függ, hogy obi vagy szenzor?2.: DSLR, hozzá egy olyan objektív, ami egyrészt kompatibilis vele, azaz megy az élességállítás, szükség esetén segédfénnyel, másrészt pedig belefér a költségvetésbe. (Gondolom a kitobi sem hulladék, valószínűleg az lesz és valószínűleg egy ideig biztosan.)
Mellé egy adapter, amennyiben ez megoldható, és akkor korlátozottabb, ráérősebb felhasználással használom a meglévő 1 – 2 jobbfajta objektívet. Gondolom, ha mondjuk egy Sony kap egy chipes adaptert, akkor a keresőben felvillan, hogy sikerült élesre állítanom, vagy tévedek?[ Szerkesztve ]
-
torzo
őstag
Felbátorítottak, hogy lehet kérdezni. A good old days-ből van két Pentacon obim, amelyeket azidőtájt nagyon szerettem. 135/2.8 és 29/2.8. Adaptert (M42/Nikon) többfélét is vettem, de tragikus az eredmény. Hogy végtelenre állíthassak, kell a lencsés adapter, azonban ezzel pocsék a helyzet. Többnyire életlenség, de leginkább mocskos nagy CA. A lencse nélkülivel azonban max. 4-5 méterre tudok csak fókuszálni.
Újonci tisztelettel kérdezem, tud valaki olyan adaptert, amivel tényleg lehet kezdeni valamit? -
jjeahh
nagyúr
ok, akkor talán a "kályhacsövet" is ejtem
-
Schanyee
senior tag
A milc is a valódi képet adja, annyi csak a különbség, hogy mivel digitális azon a képen el lehet helyezni plusz információkat és bele is lehet nagyítani. Plusz sötétben amikor az optikai keresővel már nem látsz semmit, így nem tudsz mire fókuszálni, milc-en nagy eséllyel még akkor is látsz. Igazából egy jó elektronikus kereső azon kevés dolgok közé tartozik amit a dslr használók többsége is elismeri hogy tényleg jobb mint az azonos árú gépek optikai keresője.
-
ccs2929
senior tag
Szia!
Nekem egy Sony Dslr-A100-am van, nincs rajta élőkép, a keresője viszonylag kicsi /sötétnek abszolút nem mondanám, hacsak nem rekeszelem le nagyon a manuál obikat/, nekem eléggé megnehezíti a fókuszálást, mert a szemem is szar, de lehet venni/fogok is/ keresőnagyítót, amivel elvileg könnyebbé válik a fókuszálás, meg már kicseréltem a gyári keresőüvegemet mattüvegre, ami szintén segít a fókuszálásban. Amióta megszereztem az első manuál üvegemet, azóta csak a manuálok vannak rágyógyulva a vázra, és amíg nem lesznek felesleges százezreim af-es nekem megfelelő obikra, addig marad is, én is nagyon megszerettem a manuálozást, igaz rohadtul jó lenne az élőkép nekem is, de egyenlőre nincs keret vázcserére
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
szp1
addikt
Itt csak egy Yashica AF-200 van kéznél, de pontosan így van..( ez is pentaprizmás ) vs 1100D.....Volt a kezemben Praktca MTL anno, az világosabb volt még ennél is, ráadásul az törőékes mattüveggel, ha jól emlékszem.
Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )
-
jjeahh
nagyúr
sosem néztem bele még ilyen Prakticába, de gondolom akkora keresője lehet, amit a mai ff gépek is megirigyelnének...persze lehet, hogy tévedek, de ha így van, egy olcsóbb belépő dslr kukucskája kb kulcslyuk lehet hozzá képest
íme pl az om-1 keresője, a mai gépekhez viszonyítva, ami kb egy vele egyidős 35mm gép :[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Pontatlanul fogalmaztam, élőkép alatt a valódi, optikán át látható "tükörreflexes" képet akartam mondani.
Bevallom, megingattak a mondottak, át kell gondolni. Ez a "kis setét lyuk" keresőt jó lenne konkretizálni. Itt van most kéznél a már említett Praktica super TL gép, rajta a Pancolar 1.8/50-es objektív. Ennek a keresőjéhez viszonyítva mennyire sötét és milyen méretű egy olcsóbb DSLR-é? Ezzel az objektívvel értelemszerűen. Nagyjából, hogy tudjak viszonyítani.
[ Szerkesztve ]
-
erzol
őstag
válasz szaszlaci #4199 üzenetére
Szia!
Én egy bagóért kapható oly pm1 - el manuálozok. (Használtan garival 30-40 e. ft.)
Használok rajta heliost, pentacont, minolta obikat.
Az élőképbe 14x-es mértékig tudsz belenagyítani, hogy élességet állíts.
Velem nagyon megszerettette a régi objektívekkel való kattogtatást ez a kis gép.
A fogásán ngyon sokat segített egy 10$-os ebayes bőrtok.
Csak ajánlani tudom, ha a költséghatékonyság döntő érv.
[link] -
Schanyee
senior tag
válasz szaszlaci #4197 üzenetére
Régi kommersz fix valószínűleg jobb lesz mint a kit obi, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy bizonyos körülmények között. Pl a régi objektívek sokkal érzékenyebbek a szemből sütő napra, manuálisan kell fókuszálni, így mozgó témánál sokkal nagyobb arányban lesznek életlenek a képek. Másrészt meg olcsón van egy olyan objektíved, ami adott körülmények között olyan végeredményt ad, amit kit objektívvel viszont sosem érnél el.
A kereső csak útban van résszel nem értek egyet. Nekem Panasonic G3 van, manuál objektívvel majdnem mindig a keresőt használom. Itt el is jutunk egy másik kérdésedre, szerintem ennek a MILC dolognak nézz kicsit jobban utána, mert azok sokszor jobbak a manuálozás tekintetében mint egy olcsóbb DSLR. Az élőkép az MILC esetében is élőkép. Vegyünk egy belépő kategóriás DSLR-t, van a keresője, ami erősen túlozva egy kicsi lyuk, így az nem túl nyerő, kb nem látsz semmit, hogy épp hova fókuszálsz az üveggel. Áttérve a kijelzőre sokat javul a helyzet. Ha vesszük mondjuk az én pana gépemet (azt ismerem, arról tudok véleményt mondani), kijelzőn nézve ugyan olyan a helyzet mint egy DSLR esetében vagy még jobb (ha pl a DSLR-en kisebb a kijelző, vagy nem forgatható stb, ezek használat során elég fontos dolgok nekem, nagyon sokat használom). Ha a keresőt is figyelembe vesszük, akkor viszont nagyon nagy az előnye, majdnem akkora a keresője, mint egy jóval drágább profi gépnek. Csak éppen mivel a MILC-en digitális a kereső, így bele is tudsz nagyítani és sokkal pontosabban tudsz fókuszálni, a DSLR-el ellentétben.
Plusz MILC-re gyakorlatilag az összes manuális üveg felmegy, míg mondjuk Nikon-ra pl csak olyan adapterrel ami sokat ronth(hat) a minőségen.Fényerő és a háttér mosás összekapcsolódik. Manuális üvegnél azért másabb a téma csak, mert mondjuk ami van nekem Pentacon 50mm 1.8 azt kb sosem használom 1.8-on, mivel ott túl lágy képet ad. Viszont minnél fényerősebb (pl egy drágább 1.4) az jobban mossa a hátteret mint egy 3.5-ös kit objektív. Plusz ami abszolút nem elhanyagolható sokkal kisebb záridőkkel dolgozhatsz vagy sötétben sokkal jobb képet kapsz. Ebbe nem szeretnék belemenni, az összes fotós könyvbe ezek ki vannak részletezve, érdemes egyet elolvass ha komolyabban érdekel a fotózás.
-
jjeahh
nagyúr
válasz szaszlaci #4197 üzenetére
miért ne látnál a milc-eknél élőképet? a leglényegesebb külömbség a dslr-ekhez képest az, hogy nincs bennük tükör mechanika, ezáltal optikai keresőjük sincs, csak élőkép, meg néhány modellben elektronikus kereső. Mindkét kategóriának vannak előnyei/hátrányai, de manuálozni egyértelműen a milc-ek a z ideálisabbak, mivel pici a bázistávolságuk, tehát adapterrel egy kályhacső is felmegy rájuk...(bázistávolság, értsd: a bajonett és a szenzor közötti távolság)
(#4199) szaszlaci: ja, például
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest