-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szaszlaci #4197 üzenetére
Az olcsó vázak messzi, setét lyukában szemre normálisan nem tudsz élességet állítani. Ezek csak komponálásra valók. Nikonon egyébként is megszívtad, nem tudod ezeket feladapterezni, Canonra felmennek, de ott is felnyitod majd a tükröt, hogy legyen fókuszsegéd (hackelt firmware-rel).
-
szaszlaci
addikt
Látom, itt is segítesz
"A Tessar 50/2.8 egy régi, egyszerű formulán alapuló klasszikus."
Ezt úgy érted, hogy egy régi kommersz cucc, ami mondjuk valamivel jobb lesz, mint egy mi kitobi?
Vagy egy elfogadott sztenderd, ami teljesen vállalható minőséget takar, jóval a kitobik fölött?"Ha manuálizni szeretnél, akkor a kereső csak útban van"
Hogy-hogy útban van? Adapterrel ezek az obik semmivel se lógnak be jobban, mint a hozzá gyártottak, nem?jjeahh:
"a fényerejük is gyengébb"
A fényerőt én baromi lényegesnek tartom, de olvasni olyanokat is, hogy túl van fújva, nem olyan fontos az."kitzoom a háttered sem mossa olyan szépen, ha ez számít..."
Bizony számít, nagyon is!"én is ilyen régi obikkal kattogok"
Még csak belekattintottam a képeidbe; ezek fényképek, a kompaktnál ez az, amit nem érzek."a dslr-eket sztem felejtsd el, nem minden manuál megy fel rájuk"
Ezt egy kicsit kifejthetnéd, mire is kellene figyelni! – Mert bár a MILC-nek kétségtelen előnyei vannak, de egyelőre egy csöppet sem szimpatikus. Főleg akkor, ha kézzel kell élességet állítani, az számomra esélytelen, ha nem élőképet látok. -
jjeahh
nagyúr
válasz
szaszlaci #4194 üzenetére
a kitobival ne hasonlíts sztem fényerős fix-eket, akkor sem, ha ez utóbbi 40-50 éves, a kitzoom az kitzoom, vagyis ezek általában nem is olyan pengék, a fényerejük is gyengébb, tehát gyengefényes helyzetekben a fényerős fixekkel szemben elvéreznek, kitzoom a háttered sem mossa olyan szépen, ha ez számít...
én is ilyen régi obikkal kattogok, egy olcsó ebay-es vázzal jelenleg: [link]
nekem nagyon tetszik a manuálozás, olyannyira, hogy veszek is alájuk egy nex-et focus peaking-el hamarosan, tehát én nem csak költséghatékonyság miatt szeretem a manuális üvegeket. Annyit azért megjegyeznék, hogy ha a régi üvegeket adapterezed új vázra, nem lesz autó fókuszod, tehát kézzel kell fókuszálnod...csak hogy nehogy nagyot csalódj a végénha ez nem zavar, sztem érdemes egy olcsó használt milc-et venni alájuk kezdésnek, aztán ha nem jön be a dolog, legalább nagyot nem buksz...én is ezt csináltam.
a dslr-eket sztem felejtsd el, nem minden manuál megy fel rájuk, és a keresőből komponálás sem az igazi, szal olympus pen-ek, panasonic g, gf, gx sorozatban nézz szét, meg ott vannak a sony nex-ek, pl egy nex-3, nex-5 használtan tudtommal bagóért megy már, a szenzoruk nagyon ott van a szeren, és van bennük manuál fókusz segéd avagy peaking (élkiemelés) -
válasz
szaszlaci #4192 üzenetére
A Sonnar egy koros Carl Zeiss Jena objektív, és a listában a legértékesebbnek ez tűnik. A gyújtótávolsága 13,5cm, azaz 135mm, nem pedig a közelpontja. Az 1:4 a rekeszméretet jelöli. A mai szokások szerint ezt Carl Zeiss Jena Sonnar 135mm f/4.0 felirattal jelölnénk.
A Tessar 50/2.8 egy régi, egyszerű formulán alapuló klasszikus.
Ha manuálizni szeretnél, akkor a kereső csak útban van, inkább milcet válassz.
-
szaszlaci
addikt
válasz
zolka78 #4193 üzenetére
Azt hiszem, erre egy kicsit terjengősebb választ érdemes adnom, hogy érthető legyen, mi van a kérdéseim mögött. – Úgyhogy csak türelmes embereknek!
Jelenleg egy Canon A590 IS kompaktom van, az egy méternél közelebbi dolgok fotózásával tulajdonképpen elégedett vagyok. Úgy értem, számomra technikailag nincs semmi fájó a képen. A távolabbi dolgokról viszont rossz eredményt produkál.
Első felindulásból vásároltam egy Fuji S6500-at, aminek szerencsére voltak egyéb hibái, így nyugodt lelkiismerettel visszaküldhettem. Ellenben nem voltam lenyűgözve a készült képektől (se). Nem mondom, sikerült azért szép, dinamikus, részletes eredményt is produkálni bizonyos esetekben, de ez nekem kevés. A nagyobb záridőn végzett ámokfutására, amit zajszűrésnek csúfol, nem is találok szavakat. Tíz éves telefonoknál láttam ilyet.
Na most a hasonló árú bridge gépekkel (Canon IS3, Pana Fz7, Sony DSC-H5, ..) készült képeket megnéztem, és az a véleményem róluk, hogy a jó részük pocsék kompaktos. Nem azt mondom, hogy ne lehetne jó képet velük, meg amúgy se a technikától lesz egy fotó értékes, de nekem ilyen nem kell, ez nem igazán előrelépés.
Ezzel szemben bármelyik olcsóbb DSLR képéről azt mondom, hogy na igen, ez technikailag fénykép, jó ránézni.Amit mutattál képet, az számomra technikailag (is) nagyon rendben van, nincs rajta semmi olyan, ami elvonja a figyelmem a kép tartalmáról.
Az is lehet, hogy egy akármilyen KIT objektívvel is elégedett lennék, mert nem láttam még olyan DSLR képet, amiről ne rítt volna le, hogy nem kompakttal (=bridge) készítették.
Egy Pancolar pl. mennyivel jobb, mint mondjuk egy stabilizálatlan EF-S II 18 – 55 kitobi?Tükrös gépet szeretnék, nem MILC-et. Ahogy pedig megnéztem a jelenlegi Apró kínálatát, FullFrame szenzors gép nincs az árlista alján.
Például van most egy Sony A-200 váz, 40 pénz. Mennyire érdemes azt az utat választani, hogy azzal lesz egy ekv. 75 mm-es nem épp univerzálisan használható látómező? Ilyen áron vannak egyéb gépek objektívvel, pl. most ment el egy Canon 300D, stabilizált EF-S II obival.Röviden összefoglalva, nem tudom, hogy az ilyen régi objektíveket szeretném-e használni. Részben költséghatékonyítás miatt gondoltam, hogy így elég vázat venni, illetve azért a pénzmagért jobb vázat kaphatok, és mellé lesz egy jobb objektív (hiszen már most is megvan). Viszont nem célom objektívparkot berendezni! Úgy érzem, amivel kibékülnék, az egy ekv. 28 – 100 mm, de a 100 se életbevágó. Nagytelére pedig elvileg ott van a Sonnar, ha az tényleg az volna.
-
zolka78
senior tag
válasz
szaszlaci #4192 üzenetére
Pancolar 50/1.8 és Pentacon 50/1.8 obiról tudok nyilatkozni, van nekem mindkettő. Régi m42 obikból nem a legacélosabb példányok, de használhatóak, jók és olcsók is. A pancolar a jobbik a kettő közül, de ennek is van jobb változata az MC verzió, de az drágább is. A pentacont kedvtelésből néha felrakom a vázra, de több nem. Most így hirtelen csak ezt a képet tudom mutatni a pancolarral:
Ha itt visszakeresel a nevemre, talán találsz még képet a pancolarral. De ha mindenképpen manuálozni szeretnél, akkor nem jobb megoldás egy m4/3 rendszerű olympus, vagy esetleg egy sony nex a nagyobb szenzor miatt?
-
szaszlaci
addikt
Sziasztok!
Egy ideje szemezgetek a DSLR gépekkel, és mivel van néhány objektív, ez meghatározhat egy irányt.
Azt szeretném megtudni, hogy ezek optikailag milyen minőséget képviselnek?
Ahogy olvastam, az M42-es átalakítóval működőképes a Pentax gépeken, valamint a chippel ellátott pedig az Olympus és Sony Alpha bajonetten. A többit ki is zárnám, mivel szükségem van a képstabilizátorra, esetemben pedig csak a szenzor mozgatásos lehetőség van ugye.Praktica super TL fényképező, alapobjektívvel: Pancolar 1.8/50. Sajnos az élességállítója eléggé szorul, beleköthetett az olaj, de gondolom ez orvosolható.
Majd elvileg – nincs nálam – egy Praktica MTL-3, megint csak elvileg alapobjektívvel, Pentacon 1.8/50.
Kiev nagylátószügű, illetve az archiválás miatt a kép lementve.
Aztán ha minden igaz, kell valahol lennie egy Kiev alapobjektívnek is, csak nem találtam meg. (Illetve van két hiányos, egyet össze lehet rakni belőle.)
Van egy Tessar 2.8/50, aminek az eredeti – látszólag bajonettes – csatlakozásához hozzáragasztottak egy átalakítót, mely menetes csatlakozó külső átmérője kb. 42 mm. Leharcoltnak tűnhet, de az optika rész szemrevételezés után rendben van. Íme:
A következő versenyző egy Industar 50-2.
Utána van egy Sonnar nevű, ez is módosított lehet, ami a házat illeti, mert nem találtam ilyet. 1:4 leképzés, f=13,5 cm. Falra vetített kép alapján erős telének mondanám, de a közelpontja (ha jól gondolom, az a 13,5 cm) alapján viszont makrónak, persze ennek meg a leképzés (?) mond ellent. Kb. 42 mm-es menetes csatlakozó.
A végére pedig egy 16 mm-es filmfelvevőhöz való zoom, Meteor 5-1 f1.9/17 – 69.
A keresőt használva láttam, hogy némelyikről esett szó, azonban arra lennék kíváncsi, mennyire érdemes ezekhez nézni a gépet, alacsony költségvetés esetén?
Előre is köszönöm a segítséget! -
NorbixD
tag
Helló,
Tudnátok ajánlani a Nikon D3200 gépemre egy manuális obit? Főleg portré fotózásra lenne használva, lehetőleg 10-15000Ft-ig(ha létezik ennyiből már jó minőségű).Szeretném kipróbálni ezeket a régebbi objektíveket. Körülnézve a piacon, elveszek a rengeted típusban.
-
MC Pite
veterán
Nu, eladósorba kerülnek a manuálok, most mást próbálok ki
A Jupiter 9 2/85 magában (2,8/135öt mint filléres tele megtartom, ehhez az M42es adaptert is), a CZ Planat T* 1,7/50 Fuji X adapterestül, napellenzőstül ment apróra.
Nézegettem hogy megpróbálok még egy köztes üveget is kíváncsiságból, de ami a Planarnál is élesebb... nem is nagyon láttam, de amik még portrézni szóba jöhetnek, majd annyiba kerülnek mint az XF 60-as. Hát, akkor gondoltam nézzük meg azt is, úgyhogy várom hogy hamar visszajöjjön a forint ezekből, a mikulás meghozhatná a 60/2,4 etjjeahh, ha vmilyen focus peakinges kérdésed van akkor még most mond...
Objektívek 6,7%-os vám alá esnek! (+ az áfa persze)
Nemrég tapasztaltam meg, sutty +7777Ft -
jjeahh
nagyúr
nem sokat hallottam róla itt, de azért megkérdem...valakinek van tapaszta Mitakon 35mm F0.95-el? gyútáv-fényerő-ár tökéletes lenne
-
vwpolooo
csendes tag
Köszönöm a segítséget, akkor megpróbákozom először az ajánlott kitobival, aztán meglátjuk.
Üdv Gábor -
ccs2929
senior tag
válasz
vwpolooo #4179 üzenetére
Szia!
Szerintem Nikonhoz ne nagyon akarj manuális obit venni, legabábbis m42-est, mert nem lesz vele végtelened, ha sima adaptert használsz, amiben meg van plusz lencse, az nagyon rontja a képminőséget/állítólag/.
Egyébként valami 18-50 f2,8-as fényerejű obit tudok ajánlani, de pontos típust nem tudok, nem Nikonos vagyok.
Üdv.
-
vwpolooo
csendes tag
Sziasztok!
Nikon d5100-hoz milyen objektívet ajánlotok, belső téri fényképezéshez? Családi szülinap, karácsony stb.
Üdv Gábor -
jjeahh
nagyúr
"az eddigi tesztek alapján nem akkora kompromisszum mint a NEX-nél ahol már FF lefedés de a sarkok nem az igaziak."
a nex-ek nem ff-ek, hanem aps-c-k, a sarkok lilulása az a7-a7r-nél gond, én viszont a nex-6-al szemezek, és nekem inkább az igazi natív nagylátó olcsón kompromisszum, manuálozásra valszeg a legeslegjobb váz jelenleg.
én is gondolkoztam om-d-n, de nincs peaking, kisebb a kereső, és amilyen af üvegeket használnék, azok megvannak nex-re is...najó a panaleica 25-nek nincs alternatívája. nameg az om-d még mindig baromi drágasideburns:
-
p_adam
addikt
Én meg lehet hogy per pillanat m43-ra akarok átváltani a stabilizálás miatt, feltéve ha találok elfogadható áron olyat amiben 5 tengelyes stabi van peaking mellett
Az E-P5 jó lenne de még most aránytalanul drága, az OMD már megy lefele, de a kereső még nem az igazi és furcsa módon nem adtak ki fw frissítést hozzá.
Meg a Metabones Speed Booster-t is beszerezném, és akkor legalább az APS-C ekvivalens lefedés megvan és közben még egyel fényerősebbek is lesznek.
Igaz hogy drága de már elég sokat összegyűjtöttem ahhoz hogy lassan megérje és amíg nem döntök addig csak még több leszés az eddigi tesztek alapján nem akkora kompromisszum mint a NEX-nél ahol már FF lefedés de a sarkok nem az igaziak.
De majd a FF+stabi lesz EVF-el ami majd igazán adni fogja az ideális platformot, a Sony-nak ugye már van csak még nem E-mount-al (m42-ből olyan sok igazán jó obi sajnos nincs), de egy nagyobb vázban megvalósítható akár az Oly-féle fejlett verzió is. -
erzol
őstag
válasz
SzaZso007 #4155 üzenetére
Szia!
Itt egy magyar fényképes leírás ehhez a típushoz.Ezeknek a manuális fixeknek van számomra egy nosztalgikus zamata, amit a mai tucattermékek meg sem közelítenek. Persze van ami jó,de annak az ára is. A heliost talán még tankkal sem lehet elpusztítani. Nekem is van 3db.(Ki tudja melyikkel fotózta Szerjózsa Gorbacsovot a Vörös téren november 7.-én
)
Szeretek nyugodtan fotózni, manuál fókuszálni meg ráérek, nem rohanok sehová -
Zozzer888
addikt
Félre értesz, én a Canon-tükrösön való használatot mondom. Simán keresőn át, csippan ha fókuszt talál, sima liba (nekem pontos is). LiveView-ba csak akkor használok manuál üveget ha tárgy fotózom vagy makró
Így tényleg elég lassú, de elsőnél nem gond, másodiknál meg ugye ez van
-
jjeahh
nagyúr
most oly e-p1-em van, nex-6-ot szemeltem ki utódnak, pont az evf meg a peaking miatt, és valszeg legtöbbet 35/1.4, 50/1.8, és ritkábban 80/2-őt használnék rajta első körben, szal nagytelét, egyáltalán...a legtöbb obin egyet rekeszelek...streetfotóra, haverok, családfotóra, kocsma, fesztiválfotóra kellene, szal amolyan mindenesnek, mindig a nyakamban lóg a gép, és kattogtatok...persze natív üvegeket is használnék, nem szándékom mf obikkal őket kiváltani
Zozzer888
k belenagyítós módon is használhatóak, de tulságosan lassú folyamat...vagyis: belenagyítok, fókuszálok, kilépek a nagyítóból, hogy ellenőrizzem, még mindig jó-e a képkivágás, elmozdult-e a téma, éx exponálok vs fókuszálok, exponálok...lenne külömbség
-
p_adam
addikt
Erre csak azt lehet mondtani hogy erősen objektívfüggő. Egy teleobjektívet nyilván sokkal sokkal nehezebb így használni (meg ugye stabilizálás nélkül).
De attól is függ milyen jó nyitva maga az objektív. Mert ha nyitva is éles és kontrasztos, akkor maga a peaking is hatékonyabban fog működni. -
p_adam
addikt
válasz
zolka78 #4161 üzenetére
Én személy szerint pont az ellenkezője miatt használom őket (jelenleg NEX-en), mert a jók igaz, hogy drágák, de gyorsabbak és élesebbek mint gyári objektívek nagy része, plusz így egyáltalán nem vagyok egy rendszerhez kötve, ami jó mert most minden rendszernek más az előnye (ezért is kár vitatkozni hogy FF vs m43), de lehet hogy ez a helyzet változni fog.
Szituációtól függően tény hogy AF-et pótolni nem lehet. De az is tény, hogy már most sem annyira nehéz őket használni LiveView módban és az új technológiákkal (még nagyobb EVF, Digital Split Image, több váz kap majd jobb stabit nagyobb szenzorral megspékelve stb. stb.) csak még könnyebb lesz. Ami az igazán jó darabok esetében könnyen az árak további emelkedéséhez vezethet (bár ezt nehéz megjósolni).
Pl. van ami bitang jó üveg filmmel, de digitális szenzorokkal színproblémákat vagy más egyebet produkál, de olyan is van ami nem -
zolka78
senior tag
Érdekes téma amit írsz. Én speciel azért használok régi manuál üvegeket, mert egyszerűen szeretek velük játszani. Szeretem azt fajta lágyságot amit az olcsóbb m42, c/y, üvegek hozzáadnak a képekhez. Persze azért több az utómunka, sőt néha a helyes wb beállítással is szopok, hogy ne másszanak el nagyon a színcsatornák, de ezt kelvinben megoldom ha kell. Egyébként azt tartom, hogy azért egy dedikált AF üveget nem tudnak pótolni. Sokat fotózom a kisgyerekem és a macskáimat manuál üvegekkel, nem a legegyszerűbb feladat. Még is sokszor jobban élvezem mint amikor egy AF üveg van fent.
-
tailor
őstag
válasz
SzaZso007 #4155 üzenetére
Ha van kézügyességed: a Heliosnál jelöld meg egy filccel / szigszalaggal a jelenlegi állását a bajonettnek, csavarozd le, a "benyomós" pöcökre húzd rá egy vezeték műanyag borítását 2-3 mm magasságban, majd csavard vissza a bajonettet úgy, hogy a pöcök a lyukba illeszkedjen. A műanyag borítás megakadályozza, hogy kiugorjon a helyéről, és így tudsz rekeszt állítani az obin sima adapterrel is.
-
SzaZso007
tag
Egyáltalán NE érezd magad h....nek! Én is hasonló cipőbe léptem.
Az én (nem túl jelentős) véleményem szerint, ezek a manuál obik még igen jó ideig velünk lesznek és hozzák a tőlük elvárható minőséget...
Épp ezért én is kérek egy kis segítséget:
G6-hoz szereztem Helios 44-4 m42-es objektívet. A hozzá kapott Fotga adapterrel nem tudom állítani a rekeszértéket. Olyan adaptert tud vki ajánlani ami ezt megoldja? (Az m42-es objektív alján lévő kis "pöcök" benyomása, amikor az adapterre csatlakozik.)
Egyébiránt a következőkről mi a tapasztalat? Érdemes őket pici pénzért megszerezni?
- Pentacon MC 29mm f2.8
- Jupiter 135mm f4 -
jjeahh
nagyúr
lassan annyian rámkérdeztek, hogy miért akarok manuálozni af obik mellett, hogy már én is elbizonytalanodtam
szal sztetek csak azok manuznak, akik rákényszerülnek, mert nincs af obira büdzsé, vagy nincs a rencerükre az áhított gyútávból af-os verzió, vagy simán kedvtelésből, hobbiból is lehet öreg manuálokkal, focus peaking-el szórakozni? szal pl egy 35mm nokton classic-ot, vagy kmz 85mm f1.5-öt, vagy hasonló nyalánkságokat megvenni simán sznobság lenne? kezdem hülyén érezni magammi a véleményetek?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MC Pite #4151 üzenetére
kíváncsi lennék jó fénynél (nem vakító napsütés), alap iso-val, minimum 1/200 zárral biztos ami biztos, tágra nyitott rekeszes képekre is a jupival
na de most úgysem veszek valszeg több obit, amíg vázat nem váltok, úgyhogy nekem mindegy is
6400-hoz képest tényleg nem rossz, úgy látatlanban 3200-ra saccoltam volna -
MC Pite
veterán
Kézből lőttem, csak az udvarra mentem le, ennyi fény volt. A jupi meg a pentacon a két üveg (jó volt a tipp), azért is M42 az album neve (a Planarom Co/Y). Csak nem croppolt tesztábránál hanem normál használatnál, helyenként pici kontraszttal pluszban.
6400hoz képest nem rossz egyébként, ha nem látnád az exif infót, nem mondanád meg
Már csak annyi van hátra hogy meddig készült a melyikkel, és onnantól melyikkel. Egyik kép sem szűkebb f/4nél, és egyik sem tágabb 2,8nál.
Borult égnél gyorsan ennyire futotta, de szerintem túl lett dramatizálva hogy mennyire lágyak.Jó, a jupi nyitva vicc kategória, de rekeszelve bőven használható. -
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4145 üzenetére
A gyerekes képeidet nem néztem, csak a gyertyás csendélet miújságot. Nekem akkor is az jön le, hogy ott a jupiter teljesen nyitva inkább életlen. Most melóban vagyok, nem tudok képet linkelni flickr oldaláról, de ha beütöd náluk a keresőben a jupi9-t, akkor elég sok jó nyitott rekeszes képet fogsz találni, meg persze vannak elég lágyak is. És persze vannak teszt fotók is különböző rekesz értékeken. Ezeket nézve nekem nem ez a lágyság jön le. A francba, most megint sokat agyalok ezen a Q...va jupin
. Kéne nekem már egy 50mm-nél ngyobb, de 135mm-nél rövidebb gyútávú obi. MInt írtam melóban vagyok nem igazán tudok innen képet küldeni a pentacon135 obival, de itt egy link, ezeket még f2.8-on lőttem. Gondolom látszik melyik 100% crop. Bár megnyitni nem tudod mert lehet régebben töröltem már őket picasáról. Azt én is tartom, hogy f2.8 lágy egy kicsit, de nem ennyire. Tényleg nem kötekedni akarok.
-
MC Pite
veterán
válasz
zolka78 #4144 üzenetére
Hogy a gyereknél nem százas a fókusz az oké, de állványos próbánál te se gondolod komolyan?
A webes megjelenítés végett 1:1es crop van fent a képekből, nem 1280ra átméretezve!
Este összezipelem az eredetiket és linkelem.
Rendes képeknél a Planar karcol, f4től a pentacon is penge de egész jó 2,8on. Jupi 2,8on kicsit lágy, f4 egész jó. Az menti meg, hogy az f4es képire ha azt mondanám 2,8asok, simán mindenki bekajálná, olyan szép még a bokeh, olyan kicsi még a dof. Az meg hogy hányas szám van eközben ráírva, annyira nem izgat. Persze idáig futtában lőttem vele, vasárnap lehet hogy megyek portrézni és oda mindenképp viszem.
-
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4139 üzenetére
Néztem ezeket a képeidet, és szerintem 1-2 képen eleve rosz helyen van a fókusz a manuális üvegeknél. Ráadásul ennyire nem csinálnak lágy rajzolatokat ezek az obik. Planarral még nem találkoztam sajnos, jupival sem, de vele sem láttam még ennyire lágy képeket. A nyitott rekeszes jupival csinált képen meg szerintem egyértelműen rosz a fókusz. A pentacon 135/2,8 obi nekem is van, f2.8 rekeszen egy kicsit tényleg lágy, de ha ilyen kis méretre 1280x...-re méretezem le, akkor is élesebb képet kapok mint amit te raktál fel f4 rekeszen.
-
MC Pite
veterán
válasz
zolka78 #4137 üzenetére
Én egyet se láttam ami nitva is karcolt, sőt. Tudtam hogy lágy, 2,8 téma függvényében oké, de 4 amire azt mondom pöpec. Igaz, még itt is korrekt a dof/elmosás. Keresek majd még képet...
Planar (és jupiter) eladásának oka? Ikszef 35 egynégy. 1,4en félek hogy kárt tesz a monitoromban, olyan penge. A Plannar is nagyon fasza, de a 24mpixel ekvivalens (felbontás, részletesség) szenzort nem mindegy mivel etetem, és hát az af az af, gyerekfotózást csináltam vele, manuálokkal nem menne (igaz, portréra vettem őket).
Jupi mellé lehet nézek még vmit, mert a pentacon 2,8/135 lehet sok lesz portréra, még nem próbáltam. -
zolka78
senior tag
válasz
MC Pite #4134 üzenetére
Régebben én is sokat szemezgettem azzal a jupival(9), rengeteg képet megnéztem vele. Szerintem ennyire nem lehet taknyos. Bár az is igaz, hogy lehet találni ilyen lágy képeket is. De ahogy elnéztem azok egy régi verziójú alu színű változattal készültek. Már nem találom azt a fórumot ahol kivesézik a témát, de kb. annyira jutottak, hogy talán van bennük elég sok (széria)hibás darab. Nem tudom, még mindig benne van a listámban ez az obi, néha azonnal meg akarom venni, néha meg elbizonytalanodom amikor ilyen képeket látok. Az a bosszantó, hogy van olyan köztük ami nyitva is rendesen karcol, de sokan vannak akik panaszkodnak a lágyságra. Nehéz döntés.
-
-
szp1
addikt
válasz
Zozzer888 #4131 üzenetére
Kösz.
Egyébként ezt írják a manualba-n ( support....):a. Set Camera in Either AV or Manual Mode
b.Set Camera to Max Aperture Value (DO NOT Change
Aperture Value on Camera Body)
c.Compose and Focus
d.Set the Aperture Value on Lens
e.In AV Mode, the Shutter Speed Will Be Set Automatically.
In Manual Mode, Set the Shutter Speed accordingly.
f.Take Picture
Így csinálom, alakul a helyzet.
Azért kérdezgetem, mert mások tapasztalata sokat segít a láma kezdőn.( Amúgy lehetne programozni is az adapter chipet a legkisebb blendére és a gyútávra is, de ott még nem tartok...kicsit bonyolultnak tűnik.)
-
szp1
addikt
Köszönöm a válaszokat, próbálgatom, csak ráérzek a nyitjára.
-
-
jjeahh
nagyúr
én rekeszprioritásos módban lődözök általában, gondolom nálad az AV, belövöm a rekeszt, amilyenre szeretném és figyelem a záridőt...ha 1/20 alá esik, vagy bemozdulós, akkor iso-t növelek...manuálisan fókuszálsz, adapterezett obival sosem lesz af-ed
gondolom canon-on is élőképen belenagyítva lehet ezt legkönnyebben, ha van magic lantern-ed, akkor focus peaking...
szerk: nem nyomsz le félig semmit, nincs af, tekered a fókuszgyűrűt
-
szp1
addikt
Üdv
Most kaptam meg az adapteremet a Yashica AF obihoz a Canon 1100-ra.
Mivel az obin nincs blende gyűrű, ezért olyan adaptert rendeltem amin van ilyen, tehát 7 lépésben lehet a rekeszt állítani. Ezen kívül van AF chip is rajta.
Ilyen.
Kérdésem : milyen módban ( AV vagy M ) kell ezt használni és hogyan lehet összelőni ezt a váz beállításával?
Mit kell a vázon és az obin állítani, hogy fénymérés korrekt legyen?
Ezzel az adapterrel gyakorlatilag egy manuális obit kaptam.
Röviden tehát : hogyan használjam az obit? -
bb0t
őstag
-
jjeahh
nagyúr
függ a váz fogásától, hogy van-e keresőd, stabi...az e-pl3 egyik legrosszabb fogású mft gép, keresője nincs, stabi meg ugyan van, de sztem a hatékonysága egy telével kb semmit nem ér. személyfüggő is, hogy ki mit tud kitartani, nekem a 135mm manuálban a max az e-p1-en...de ha van állványod más tészta
viszont nem olyan drágák az af-os zoomok sem amik lefedik ezt a tartományt -
bb0t
őstag
köszi erzol! pont egy ilyen helyet kerestem eddig kevés sikerrel
-
ccs2929
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem a következő:
Adott egy Sony Dslr A100, vettem hozzá egy chipes adaptert, de az istenért sem jelzi vissza a fókuszt egyik fókuszponton sem, egyik módban, egyik fókusz beállításnál sem
Valakinek hasonló tapasztalata, tippje, tanácsa!?
A gép bekapcsolásánál, hosszasan tekeri a fókuszmotort, aztán ennyi, fixen 1,7-es rekeszt jelzi rendesen, de amire végül is szántam arra nekem legalábbis nem jóKöszi
-
MC Pite
veterán
Nem vettem meg, szemezek vele, egyet találtam 26ért, meg egyet irreális áron.
Úgy láttam szűk 20tól indul az áruk, pár hozzászólást találtam itt róla, reméltem megerősítettek hogy ennyit simán megér, vagy nem ér, vagy valami. Nem tudom mennyire lágy, elsőre vállalhatónak tűnnek a képei, igaz, itt egy elég penge szenzor elé lesz befogva...
Ok, apsc-re lesz, akkor majd ilyen napellenzőt rendelek hozzá.tailor: 40ért vettem, 40ért adnám a Planart (ha kell, adapterrel).
Így van, XF 35mm F1,4R
-
MC Pite
veterán
Szerintem mellé nyomtál
Én Planar leváltásán gondolkodom 2/85el, mert megérkezett az af-es 1,4/35, és amellé a mostani 1,7/50 elég közel van, ha már manuál, legyen kövér. Kell vkinek penge Planar 1,/50T*?szerk: Közben rátaláltam 5-6$ körül akadnak normális napellenzők amik szerintem jók rá: ez már talán elég hosszú, vagy hosszabb kéne a 85öshöz?
-
MC Pite
veterán
Úgy nézem a jupiter 9 nem az élesség bajnoka de még elmegy, háttérelmosása korrekt, és 20 körül érdemes vele foglalkozni... portréra főként. Jól látom?
szerk: Napellenzőt mennyire könnyű ezekre keríteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- ZIDOO médialejátszók
- Netfone
- Apple MacBook
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest