- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Samsung LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
kösz szépen
szívesen megnézném azokat a tesztképeket
(#3600) Zozzer888 : az élőképet azt hiszem nem stabilizálja, belenagyításkor elég idegesítő lehet, ez igaz...helioson előre engem is zavart még 7x-es nagyítással is, de már megszoktam, gond nélkül élesítek 10x-es-el is
(#3599) HollyBoni : nem tudom, úgy tűnik csak én fogom furcsán a cuccot, nekem kisebb obival kényelmetlennek tűnik, sem a vázon, sem az obin nem találok fogást, zoommal nem próbáltam, de gondolom az ilyen helios-takumar méret az arany méret középút
-
Az-X
őstag
Képeket én is találtam neten, inkább konkrét tapasztalat érdekelne. Elég sok ilyen objektív forog a használt piacon (külföldön). Kb fele áron van mint egy AF 50/1,4 meg hát ez a gyújtótáv jobban tetszik nekem.
Közben további versenyzőként belépett egy CZ 58/2 is. Ilyenem volt korábban M42-esben de ostoba barom módon eladtam (Nikonozás miatt). Pedig talán ez volt a valaha birtokolt legszebb rajzú objektívem
-
sabeur
csendes tag
Halihó,
Igen, volt 1 de elvitték elég hamar. Maradt egy darab nem MC-s front lencsén van pár apró karc, de ez olyan lágyságot eredményez, ami miatt nem adom el, pénzt nem kapnék érte az állapota miatt de portrézáshoz használom és nagyon szeretem, sőőt már lehet linkeltem is képet amit ezzel csináltam, de ha nem akkor most pótolom:
2,8-5,6-ig ezt az élességet tudja, emellett a lágyság is megmaradt, nem fotóztam még ehhez fogható obival, bár az anyagi helyzetem miatt meg sem engedhetem magamnak a 100e HUF feletti kategóriát.
-
sabeur
csendes tag
Halihó Stich :-)
Egy hagyatékot vettem meg, és a leírásban olvastam hogy van benne egy 85/2-es.
OM1 váz, patent állapotban
Zuiko 35/2,8
Zuiko 50/1,8
Pneumatikus Hama kioldó, nah mondom még ilyet se láttam :-)
és a már említett 85/2-es úgy sikerült leütnöm, hogy a 85/2-es ára környékén jöttem ki belőle. Ahogy nézegetem 200Eur alatt nem nagyon mozog ez az obi, hát kb ennyibe ütöttem le a set-et.
Épp a délutáni sétából jövök, és persze lőttem is pár kockát. ha lesz időm teszek fel majd.Te kitől vetted a tied?
-
BEE
addikt
-
Nálam egy sima van (MC felirat nélkül). A frontlencse sárgás-barnás árnyalatú, ahogy megcsillan rajta a fény, de a kép színvilágára nincs kihatással, gyönyörű rajzolata van és a színek is szépek. Átnézve rajta nem színezi el a képet, tehát a barnás színt egy kezdetleges tükröződésgátló réteg okozhatja.
-
Latitude
aktív tag
Köszönöm a választ, cseppet sem szájbarágós (nekem) a stílus.
Ha gyakorlati oldalról közelítem meg a dolgot, akkor abban az esetbe, ha feldobom a vázra a 40-150-es alap obit, majd beaállítom a zoom gyűrűt 100-ra, csattintok. Ezt követően felteszem az 50/1.8-at az adapterrel. Majd evvel is készitek egy képet, és tegyük fel a két fotó ugyan arról a tárgyról, ugyan akkora tárgytávolsággal (álványról), beállításokkal stb készül. Akkor a két képnek képkivágás szempontjából teljesen meg kell egyeznie? Jól értelmezem a 2x-es szorzót. Bocsi, hogy ilyen láma vagyok...
-
mikrofon
veterán
Szervusz!
Igen elcseréltem. Hátha ez kelendőbb lesz. De edig nem sok jelentkező akadt rá.
Én ugy vettem észre, hogy jobb. Azonban a másikkal is elégedett vagyok. Amiatt is ezt hírdetem, hogy a jobb elöbb elmegy....Vaterán hírdetem, ezért a hardverapróra nem tudom feltenni. Akit érdekel keressen rá vaterán, mert a linket törölték...
( OFF: Bár nem tudom, hol lehetne jobban hirdetni egy manuális obit, ha nem ott ahol mindenki használ/használt ilyet....ON)
Üdv!
-
brumesz
aktív tag
nem m42-es, nincs is bajonettje mert kb kitörtem a vázból...hanem raktam rá két fémlemezt ahol van 2 csavar az obi alján,így paszentosan bele lehet tekerni az m42 adapterbe
amúgy ahogy tekerem a fókuszgyűrűt, semmi nem változik a képen. bár lehet én csesztem el valamit, mert maga az üveges rész csak nagyon kicsit mozdul el
-
brumesz
aktív tag
igen, és teljesen jó
érdekes hastású képeket lehet lőni vele a minimális mélységélesség miatt(kb 5mm az éels tartomány). viszont fix a fókusz...vagyis állítható, de nem számít semmit, ezért a tárgytávolság kb. 5 centi fixenStitch: kifabrikáltam belőle
itt egy kép:
[link] -
tailor
őstag
Stitch, nagyon köszönöm a hasznos enformászionokat!
Olympus gépben ezek miatt az obik miatt gondolkodom (gondolkodunk...), mert ha használhatóak, akkor az ugye jól jön - még ha kis kompromisszum árán is. Az 50/1,8-as tényleg fajintos egy darabnak néz ki... Igazán csak a 25K-s 4/3-OM átalakító miatt gondolkodom - bár még így is olcsóbb, mint egy 4/3-os fix... Azt hiszem, ezt tényleg érdemes lesz akkor megtartani.
Amúgy igen, az objektíveken kívül van egy OM-2n gép is a "tarsolyban" baloldalon. Bár használva általunk sosem volt.
Szerk.: azért 1-2 Tamronnal lőtt képet tudnál mutatni...? Tudod, a kíváncsiság...
-
Reset Elek
aktív tag
Van Olympus Zuiko, van Konica Hexanon 40 mm-es, van Minolta Rokkor-X 45 mm-es, Carl Zeiss Tessar 45 mm-es, a Pentaxnak is van sima 40 mm-ese, ésatöbbi...
Alapvetően három probléma merül fel ezekkel kapcsolatban:
1, mocskos drágák vagy
2, drágák, és nagyon ritkák és/vagy
3, nem lehet EOS gépvázra adoptálni őket.Majd ha sok pénzem lesz...
-
Reset Elek
aktív tag
Pancolar alapvetően jo cucc. Élesebb, mint a Pentacon 1,8/50-ese, bár nekem így is egy kicsit mosottnak tűnik a képe, persze ezt csak egész közelről lehet észrevenni. A szembefényeket egyáltalán nem bírja.
Itt egy kis összehasonlító teszt, bár ez nem teljes képkockás érzékelővel van : [link]
Nagyjából nekem is ezek a tapasztalataim.
40 mm szép szám, én is valami olyasmit keresek. Jo lenne egy 42 mm-es, de olyat pont nem gyártanak. Te mit használsz? -
j.bravo
addikt
A Pentacon japán lenne?
Tudom, németek-japánok néha gyártottak bérmunkában egymásnak ezt-azt, azaz nem tartom hihetetlennek - ez most a fenti eset, vagy csak félreértelmeztem amit írtál?
(azazhogy valamelyik japánt ajánlanád, vagy még inkább a Pentacont?)Tényleg, arra van esetleg tipped, hogy Nikon F - m42 adaptert - a lencséset, hogy legyen végtelen - kitől, hol érdemes venni? Azért kérdezem, mert itt nyilván nem mindegy, milyen minőségű az a lencse...
-
denes44
tag
Igen M42-es, és emulátoros adapter rendeltem hozzá ebayről. Azon a fórumon amit az előbb linkeltem azt írták (igaz nem konkrétan M42-re, de pl. az én objektívemet is írták csak PB bajonettel), hogy 1.6-os croppos gépen használhatók, csak fullframe gépeken nem, mert ott nagyobb a tükör.
Remélem így is lesz... mennyi egyébként egy tükör-csere?
-
-
Reset Elek
aktív tag
-
sabeur
csendes tag
Fotózik itt még valaki manuális objektívvel?
Sziasztok, rég jártam erre, hétvégén vettem egy bácsitól egy 2,8/100-as Pentacont nem nagyon volt még így a látókörömben ilyen üveg hát kipróbáltam a klasszikus közelpontban wide open mit mutat... ritka finom rajzolatot adott, nagyon megkedveltem, ugyan úgy mint a régebbi üvegek kicsit túl expózva azért picit kromatikusan aberrál, de nem vészes mértékben...
A blende téma nem mozog vissza csak ha vissza tekerjük, ebből adódóan más rekeszen ki sem tudtam próbálni csak nyitva.de majd csak tudok januárban egy jelképes összeget félre tenni blende repairra.
[link] -
gadam
csendes tag
-
gadam
csendes tag
A kép ISO200/f8 kombinációval készült (a D70s-ben ez a legkisebb érzékenység).
Érdekesen rögzíti a gépem az exifbe az ISO értéket: Jpg kép esetén belekerül, viszont a kép módosítása után valamiért elveszik belőle. Raw kép esetén már bele sem kerül.
Mivel a D70s jpg tömörítése csapnivalóan rossz, amiket feltöltök azok raw-ból konvertált jpg képek.A következő kép ISO200/f5.6-al készült. Megdöbbentően jó képe van a 70-210-es zoom-hoz képest, pedig az is egy jó objektív. De hát a fix az már csak fix.
[link]Majd a napokban készítek közeli nyitott rekeszes képet és és majd felteszem!
-
Loopus
tag
Eddig meg csak a Helios. Talan karacsonyra meglepem magam egy 135-os Pentacon-nal, vagy egy Jupiter 37-tel. Manapsag nem sokat tudtam fenykepezni, a munkahelyen kellet nehany tiz targyfotot csinalni, azon probalgattam gyakorlaskepp, meg nagymamam kertjeben. Igy mar tenyleg nincs baj a megfelelo helyre fokuszalassal
. Inkabb a kozelpont felol talal elesseget, de ha eros kontrasztra esik a fokuszpont akkor a tavolpont felol is elkapja.
-
Jinxx
senior tag
2-3 hónap múlva szándékozom kezdeni az egészet, anyagi korlátaim miatt persze az elején igen szerény lesz a választék, ami remélem változni fog idővel. Kopp-kopp.
Milyen gyujtótávú érdekelne és milyen bajonettel? Max. fejben tartom, és ha lesz, akkor azt hozom el, nem mást. Ja, és az is érdekel, mennyit szánsz rá. -
sabeur
csendes tag
Szia
Értem persze, pont olyan kép valszeg nincs amire te gondolsz, bár nagyon jó képeket tudok küldeni, ahol látszik a felület meg a lencsék közötti rész
Vaterára már előkészítettem, ha érdekel dobj egy mailt, sabeur@freemail.hu-ra
és ha tényleg érdekel akkor inkább neked adnám el szívesebben, ez még a normál kivitel nem az MC-s ...képet tudok küldeni egynégyen épp hétvégén fotóztam vele, lerekeszelve viszont félelmetes az élessége, nyitva tényleg nagyon lágy, de precíz a fókuszpont.Én csak azt tudom mondani, hogy nagyon szép állapotban van, ára 12e Ft. ez alá nem szeretnék menni, mert az 1,8-ast is már láttam 9e ért
az meg azért nem ekkora kaland, ismered
Mellesleg a Kalimart is tudom ajánlani, az meg fix fényerejű és MC-s digin szépen muzsikál 35-135 egy nagy zoom átfogás, ennek 7e a vége.
Üdv,
Fecó -
hzoltan
tag
Szia!
Jelenleg a kit szettem van 14-42 és 40-150. Ezek mellé keresnék egy 50mm (100mm) optikát, esetleg egy 200-300 (400-600mm) obit. Egy 50-est találtam 1/4-es fényerővel, elég szimpatikus
A fenti obik jóval olcsóbbak, mit az új ZD-k, szerintem belevágok. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy a gyári és az utángyártott OM adapter között van-e különbség, mert árban van?
Köszi az infót!
Z
-
hzoltan
tag
Üdv!
Hát azóta keresgéltem és találtam is:
Edigital: 23000.- gyári
Vatera: 7000 és 14000.- utángyártottMegköszönném, ha elküldenéd az elérhetőséget!
Nem tudom, hogy a vaterán a 7e és a 14e-es között mi a különbség. Lehet, hogy az ember a 7e-es átalakítót próálja meg eladni nekem 14e-be...
Már csak azt kellene tudnom, hogy lesz-e: fókusz visszajelzés, fénymérés ill. lesz-e minőségbeli romlász a új optikákhoz képest?!
Van esetleg valaki, aki használ ilyen kombót?
Z
-
Hydra SR
addikt
Majd mutatok másikat is, de amúgy nem nyúltam máshoz és RAW-ból lett tömörítetlen TIF, aztán jpg. A Zenitar rajzolatát inkább mondanám furcsának, mint életlennek vagy részlettelennek. Kicsit szögletes. Leméretezve semmi baj vele, de teljes méretben elég meghökkentően néz ki. Nyomtatásban nem látszik 600dpi-vel A/3-asban, teljesen rendben van.
-
sabeur
csendes tag
Ismét itt
Említetted, hogy regelve vagy olyan oldalon, ahova tudsz feltenni, teljes méretű file-okat, egy portrét találtam ami szerintem egész jó lett és tuti 1.4-en lett lőve
az "ütöttkopottal"
Itt már az élesség áthelyezés nagyon dúrván alakúl aki próbálta tudja miről beszélek...
Ha a szempillákra sikerül szépen belőni az élességet, az orr már és a fűl még nem lesz éles, mellesleg a szemfény sem lesz még igazán éles, ami külön érdekessége a dolognak,Asztali lámpa mellet fotóztam ami adat érdekel még azt az Exifben megtalálod !
Fecó
-
S Zsolt
csendes tag
Heuréka!!!
Rájöttem mi volt a baj!
Én mindig szépen, finoman, óvatosan tekertem a fókuszgyűrűt, ezért nem volt jó.Aki tervezné egy emulátoros átalakító beszerzését annak írom:
A fókuszgyűrűt egy megadott irányba (objektívenként eltérő), határozott, és egyenletes sebességgel kell tekerni (mintha egy fókuszmotor lenne a kezünk), visszajelzésnél rögtön elsütni!
Így már 90%-ban pontos, éles képeket kaptam.(Kicsit még gyakorolni kell
)
A Helios-al így már közelpontból kaptam jó eredményt, a Jupiterrel szintén.
Köszi a segítséget!
-
S Zsolt
csendes tag
Végül nem bírtam várni, úgyhogy kipróbáltam. Lényegesen jobb eredményt értem el, de közel sem tökéletes az eredmény. Az AF--es obikkal sokkal jobb eredményt érek el manuális fókusznál. Nem tudom mi lehet a hiba (nem hiszem hogy az emulátorral lenne baj), de az egyik ismerősömnek 400D-je van, aminek már tudtommal pontosabb a keresője, majd kipróbálom azzal is.
Belinkelek pár képet az obikról, meg a velük készült tesztképekből:
Pentacon 29mm/f2,8: (Az egyik képen látszik, hogy a többihez képest milyen szögletes a blendéje)
[link]
[link]tesztképek:
f2,8
[link]f5,6
[link]tesztképek:
f2,8
[link]5,6
[link]Helios 58mm/f2 (Érdemes megfigyelni milyen mélyen van a frontlencse, így gyakorlatilag nincs szükség napellenzőre.)
[link]
[link]tesztképek:
f2
[link]f5,6
[link]Jupiter 135mm/f3,5
[link]
[link]Az ezzel kapcsolatos képeket már belinkeltem 2 hozzászólásommal ezelőtt, úgyhogy inkább mutatok egy ezzel készült makrót. A kép kb. f16-22-vel készült, teljes közgyűrűsor + 3 db előtétlencse (összesen 7 dioptria). Eszméletlen hogy még így is "egész jól rajzol"!
Így kb. 2:1-hez leképezési arányt lehet elérni.
[link] -
S Zsolt
csendes tag
Minden esetben a kép közepére akartam élesíteni, tehát durván a zöld alapon sárga HUR-betűknél.
f3,5:
[link]kb.: f5,6
[link]f5,6-nál már majdnem jó, de elvileg inkább a mögötte lévő dolgoknak kéne élesnek lenniük.
Csináltam pár képet a többi obimmal is, kézből. Nem túl rózsás a helyzet, elég sokszor tévesztettem, pedig a kitobival hiba nélkül tudtam manuálisan élesíteni. (De ezek legalább állványra szerelve tökéletesen működnek.)
-
mandril
csendes tag
Pontosan ez az ami a képen látható.
Nem használok adaptert, mert PK bajonettes.
Csak azt sajnálom, hogy nincs A állás a blende állító gyűrűn.
Egyébként Pentax K10D vel használom.
Tegnap is fotóztam, hogy szép idő volt, és egész jó képek sikerültek.
A soos-nál van egy 100-300 Tokina f4, annak van A állás a rekeszgyűrűn, csak szerintem drágán adja 99.000-re tudtam eddig lealkudni, de sajnos manuál obi, nem adnék többet 70-nél érte.
Szia: András -
mandril
csendes tag
Valószínűleg, a vég állástól egy mm-t vissza kell tekerni, mert, hogy kipróbáltam és 2,8-as rekesznél is éles a kép! Milyen érdekes, hát meg kell szokni.
De valószínűleg minden fókusz távnál vissza kell venni egy hajszálnyit.Szerinted mit szólna az obim egy miranda 2x telekonverterhez?
Köszi a választ, sokat segítettél.
-
sabeur
csendes tag
Szia
Igen, a Takumarok ehhez hasonlóan mosnak, kicsit karakteresnek mondanám, ha nem akarnék dúrvább jelzőt, nekem bejön, annak ellenére, hogy a Zuikók lágyságától km-ekre van, a multi meg szuper coating viszont nagyon hasznos dolog, csodásan leszűri a káros visszaverődéseket aberrációkat stb...
Az 5.6-os rekeszt érzésből húztam rá, nem volt sok időm filózni, úgy akartam, hogy még a kutya is némileg éles legyen hát nem igazán jött össze... érdekesség képp tettem fel mégis
üdv,
szépeket,
Fecó -
sabeur
csendes tag
A Zuiko 100/2,8-asa egy nagyon becsületes darab, annak ellenére, hogy semmi bajom vele, és olyan állapotban sikerült megcsípnem, mintha akkor hoztam volna ki a boltból, kategóriájában egy átlagos darab.
Ha 5 gyártótól fel kellene sorolnom objektíveket...
A Takumar 105/2,8-as a legjobb háromban benne lenne
A zuiko 100/2,8-as nem biztos, hogy benne lenne az 5-ben... Tény hogy a Takumár írgalmatlan jó obi! Netről felcsipegetett tesztképek is ezt bizonyítják, a gyakorlat meg majd megerősít vagy megcáfol...
Nagyon várom, és amit szeretnék mindenképpen, egy összahasonlító tesztet azonos rekesznél a két obit... ahogy nézegettem a Takinak nagyon szép lágy bokeh-ja van!
Picit aberrál a 85/2-es, persze erős ellenfényben mi nem (?) Ilyen tekintetben is érdekes lehet majd. A digi, sokkal igényesebb ezekre a dolgokra ahogy tapasztaltam. -
sabeur
csendes tag
Sziasztok !
Fellángolt a szerelem ismét hétvégén készítettem pár képet, javarészt a kis kedvencemmel a másik nagy kedvencemről)
Szóval a Zuiko 85/2-vel, 8-as rekesszel lefényképeztem a kedvenc OM1-esemet
[link]
Stich barátomnak meg adós voltam már egy ''wide-open'' képpel felcsapott tükör, kioldó állvány... +jószerencse... ez 2-es rekesznél készült:
[link]
Nem egy kommersz viszont nem is egy eget rengető üveg, mégis van benne valami finomság, ami megfogott még annó...
Szép estét, Jó fényeket -
Mercutio_
félisten
Ha olyan kép ''kijön'' a pentaxból mint a pókos...
50-es fixel egyetlen gondom lesz szerintem, hogy túl kicsi lesz a tárgytávolság a rovarok meg nem csípik, ha belemászunk a képükbepl. egy bögölyt próbáltam elcsípni, de folyton elmenekült
Esetleg valami nagyobb gyutávú fényerős fix-el is érdemes próbálkozni, pl. Auto Chinon MC 2.8/135, vagy ha nem tudok a konkrét típusról semmit jobb nem kísérletezni, menjek inkább biztosra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged