- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tápokról alaposan - mélyvíz
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Frawly #13319 üzenetére
A Compizt régóta nem fejlesztik már, és ilyen újdonságokkal, mint új mesa verzió, új Gtk főverzió, gondja lehet.
Ja, furcsállottam is, hogy az XFCE verzióval milyen olajozottan működött, no majd a legújabb verziójánál letesztelem, ha ott van még a Rendszerbeállításokban, mint választható ablakkezelő!
Egyébként Cinnamon alatt a default Effektek miatt sem javasolt felrakni, tuti nem működnének jól együtt.
-
válasz
Frawly #13316 üzenetére
Régen én is éltem-haltam ezekért a vizuális effektekért. De egyrészt csak egy ideig érdekes, aztán megszokod, megunod, és ezek az animációk, effektek csökkentik a felület pattogósságának érzését és feleslegesen növelik a hardverigényt is.
Negyedik éve wobbly windows és magic lamp effekt, és nem unom. A teljesítmény szerintem elhanyagolható kérdés, mert 0.2-0.4 CPU használat körül van a KWin, és nyitsz egy böngetőt/chat ablakot/bármit, az magasabb lesz.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #13309 üzenetére
Ahhoz nem Optibay-t meg SSD-t kell venni, hanem csipketerítőt vázával, és azzal takarni le a gépet. Esetleg virágfölddel.
Ez most megkoronázta a napomat!
Nem mellesleg nekem is van egy öregecskébb ThinkPad-em. Azt hiszem 2013-as gyártmány, hasít mint a körfűrész a Mint-el ami rajta van.
Nem mellesleg azért kedvelem a hasonló konstrukciókat, mert ha bővíteni akarod pl. akkor nem kell kihámozni a héjából a billentyűzet felől, hanem csak lepattintom a megfelelő alsó burkolatot és már lehet is szerelgetni. -
válasz
Frawly #13309 üzenetére
De egy gépnél, ha csak 756 MB RAM-ig lehet bővíteni, és még csak IDE csatlakozó van benne, annak még SiS nélkül is intő jelnek kéne lennie, hogy 202X-ben már bottal se kéne piszkálni. Ahhoz nem Optibay-t meg SSD-t kell venni, hanem csipketerítőt vázával, és azzal takarni le a gépet. Esetleg virágfölddel.
Nem idén volt ez szerencsére, mert Mint 17.3 került rá, én mondtam az embernek, hogy egy használt laptoppal jobban járna, 40-ért már egész jók vannak, de végül is nem akart netezni rajta, csak a melójával kapcsolatos dokumentumok kezeléséhez kellett a gép. Valójában a net lett volna nagyon szűkös azon. Annyira nem akartam szétberhelni, hogy a belső csatlakozót cseréljem, így áthidaló megoldásnak optibay is megtette.
-
válasz
Frawly #13307 üzenetére
Erről a csoda EEEPC-ről hallottam én is, amiben ez a PowerVR VGA volt, de maga az EEEPC önmagában is elég szerencsétlen egy valami. Meg a régi SIS kártyás gépek nem szerencsések, de nem sokan használnak már ilyent. Fujitsu Amilora én is raktam Mint XFCE-t, az volt az a gép, amibe vetettem a tulajjal egy belépő SSD-t és mikor raktam volna bele, akkor pislogtam nagyot, IDE csatlakozós volt a benne lévő HDD.
Szerencse, hogy lehetett kapni Optibayt hozzá, ja és 756MB-ra tudtuk bővíteni a RAM-okat. Tán még wifi sem volt benne, madzagos nettel ment csak.
(#13306) Dhampir
Nálam szintén Legacyval hasított, ez lehet a közös "legacynk".
Remélem még jó ideig így lesz! Most már jönnek ki az UEFI only gépek, no de kit érdekel.
-
válasz
Frawly #13289 üzenetére
Bár én 32 giga RAM-os, 4 mag 8 szálas i7-re, meg 128 giga RAM-os, 64 magos Threadripperre is pálcika WM-et tennék meg terminálos megoldásokat. Ha egyszer ez a hatékony, ez a leggyorsabb, akkor ez.
No látod erre mérget is vettem volna!
Annyi infót találtam, hogy tesóm sokat keresgélt és pont volt egy gyártói refurb gép 1300 dolcsiért, így jóval ár alatt vette. Nem hülyeség ezekre a gyári refurb gépekre vadászni, mert ilyen szintű gépeknél a Dell tuti nem fog a vadiújnál rosszabbat kiadni! Asszem most is valami ilyesmit vadászott, de most USA-ból rendelni....időben majdnem ugyanolyan, mint Kínából.
Na, 32 gigába már a Cinmanó jövőbeli verziói is elférnek, igaz épp hogy csak
Reménykedem is bennük, mivel a Cinnamon 4.x is szignifikánsan kevesebb erőforrást igényel, lehet az 5.x már energiát is fog termelni, ha bebootol.
Minap én is rájöttem, hogy ha van gyártónak saját webshopja mondjuk Amazonon, érdemes onnan rendelni! Délben rendeltem egy egeret és másnap reggel ott volt Germanyban a címzett kezében és futárral együtt alig volt több, mint ha itt vettem volna egy webshopban.
(persze ez nem refurb egér volt, de ugyanolyan, mint ami 5 éves napi folyamatos használat után megnyekkent)
Amiben talán még GPU-nál mindenképp előrelépést fogsz érezni, az nem csak az újabb médiacodec-ek hardveres kódolása, hanem pl. mivel támogatja a Vulkant, ezért a Wine-féle DXVK alapot használó DirectX-es játékok is kisebb overheaddel futhatnak.
Fasza! Nem is bánnám, ha AMD lenne, mert ott könnyebben eligazodom ezekben a terascale x, GCN meg egyéb dolgokban. De egyébként nVidia drivert is pillanat alatt meg lehet találni, ahogy írod is.
-
válasz
Frawly #13286 üzenetére
Az M4700-ban mindenképp van dedikált GPU, az 1000%, a kérdés itt csak az, hogy a 3 opcióból melyik van benne.
Remélem a legjobb, mert ez tényleg folyamatos durva melóra volt használva, mondjuk már maga az a tény, hogy 2012 óta nyomja a képek renderelését.....nagyon kemény, az tuti, hogy közel egymilla volt az ára, de ha valami megdolgozik az áráért, akkor ezek az üzleti Dellek azt tették. Most nálam nyugdíjasként elketyereg még egy darabig tesztelésre. Mindig mennek a viták, hogy új consumer helyett inkább egy használt üzleti gép és nagyon igaz. Amit a HP 8570p is kapott már 3 év alatt, minimum 2 biliműanyag vacak kihalt volna a kezem alatt.
Lehet, hogy sok változást nem fogok érezni, talán a dVGA miatt mégis, de most már kíváncsi vagyok a dologra. Ami szimpi, hogy 3 meghajtó belefér, amik külső házakban vannak, azokat is bele tudom rakni, így nem lesz 4 helyen a sok multimédia, mert amit itthon vagy melóban nézegetnék, azt nem rakom NAS-ra, majd meglátjuk a wifije is mit bír, valamikor talán a gigabitet is beköti a Digi, szóval ez lesz mégis majd az igásló. Tényleg ez a 3 külön tárhely tetszik a legjobban benne, nem díjazom, hogy egy sokterás SSD, inkáb 2x1+egy kisebb, amit bármikor átrakhatok más gépbe, ezért nekem még akkor is SATA3 lenne a favorit, ha valamelyik gépbe NVMe is mehetne.
Dell-nél egy baj van, az akksi az nem sokat bír már, de 8570p-t is 99%-ban hálózatról használom.
Ami még tetszik, hogy 9 éves gépnél ritka, hogy a gyengébb felszereltség is 16GB memóriát jelent.
Ismerve tesóm memóbuziságát, lehet 32GB lesz benne.
-
válasz
Frawly #13275 üzenetére
A workstationről azért hittem egyébként, hogy asztali lesz, mert rendőrkopó kollégával valami i5-2500K-t emlegettetek, az meg asztali proci.
No igen, de sajnos azokból nem nekem osztogatnak!
brühühü
Dell Percision M4700-ban is biztosan van dedikált GPU
Tuti, de majd csak itt derül ki, milyen, asszem a felbontása a jobbik 1920 × 1080, remélem a memória is, igaz 16 v 32 lehet benne alapból, nem semmi ára lehetett ennek 2021-ben!
A HP esetén elég jól látható, mikből áll, nyilván nincs benne dVGA. Intel Core i7-3520M Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
No majd meglátjuk, azt viszont látóasszonyok nélkül is sejtem, hogy a Mint Cinnamon el fog rajta ketyegni!
-
válasz
Frawly #13273 üzenetére
Az, hogy renderelnek vele, az nem jelenti azt, hogy jó kijelző van benne.
Jogos, azt nem írtam, hogy mikor új volt a gép, még ezen készültek maguk a fotók is, mármint a renderképek, fontos volt a színhelyesség. De ezekhez nem értek. Viszont láttam a képeket.
Az, hogy milyen kijelző van benne, az az EDID kódból lehet lekérdezni, és a kód alapján a panelook.com oldalon utánanézni.
No ezt még nem hallottam, jó tudni, köszi!
NV drivernél nem is biztos, hogy kell a KMS tiltása először, csak ha problémába ütközne valaki. Vész esetben írtam. Azt nem értem, hogy mit vezényeltetnél le rajta, írtad, hogy tiéd lesz a gép, így távolról nem kell levezényelni semmit.
Ja sorry, én a külföldön lévő HP 8560w-re gondoltam, abban van Quadro 2000, Dellben nem tudom még, milyen VGA lesz. Ha előkerül és a dVGA-val kell bajlódnom, úgyis jövök kérdezni.
De mivel a Mint mindjárt X.org-gal indul, így ott lehetnek gondok, míg a rendes driver nincs fent. Ugye-ugye, megint beigazolódik az, amit írtam, hogy nem mindig az a legkönnyebb, ami elsőre legkönnyebbnek, legfelhasználóbarátabbnak látszik! Ezt sose hiszed el, pedig így van.
Elhiszem én neked! Akkor vegyük úgy, hogy szeretem a kihívásokat, ezért rakok majd erre is Mint-et és nem Arch-ot.
A többi részlet meg még homályba vész.
-
válasz
Frawly #13267 üzenetére
Persze, régi ws laptop már ez, azért is kell lecserélni gondolom, igazad van, nem is a VGA jó nagyon benne, hanem a kijelzője, mivel az alap a képek renderelésénél, de az Intel IGP-s HP-hez képest feltűnő lesz a különbség. Sajna nem desktop ws gép, azt is elfogadnék egyet tesómtól, de azok elég újak még, mondjuk VGA tán csak egyben van a 6-ból, többi csak időt spórol.
A Quadro 2000-es gép nincs a közelemben, pedig jó lenne már frissíteni rajta, de lehet távolról levezénylem megint, nem programmal persze, csak instrukciókkal.
Meg talán nem lesz benne SATA2 limit.
Sata2 limit? Nem annyira régi gép az! HP-ben sincs.
Ami trükkös lehet, hogy ha először indul rajta grafikus felület, akkor lehet első körben kernelparaméterrel tiltani kell a KMS drivert, de csak a driver telepítése utáni újraindításig.
Huha, no ezt tuti nem próbálom meg laikussal levezényelni.
-
válasz
Frawly #13250 üzenetére
Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod.
Anno jó ötletnek tűnt ez a Timeshift, hogy telepítés után egyből felugrik, hogy a nagyon kezdőknek segítsen mentéseket készíteni, de sokakat zavart és ki is szedték, de nem is kéne a telepített verzióval se felkerülnie, van valami mentéskezelő program alapból az is elég lenne, akinek meg kell más, az felrakja.
Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded.
Ez a Mint-nél alap, hogy összelegózzák a saját programcsomagjaikat a DE-vel meg az alaprendszerrel, jó ez, de tudomásul kell venni, hogy aki szeret variálni, karcsúsítani a disztróját, az ne Mint-et használjon. Engem meg nem zavar, felrakom, amit nem használok, elvan ott, van annyi szabad hely, mint a nyű. Az elején piszkálgattam én is a rendszert, hogy ez sem kell, az sem kell, ezt Mint esetén tényleg nem lehet büntetlenül csinálni.
De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint.
Teljesen igazad van, de már kb 8. éve ugyanazt használom, kezesbárányként működik minden és jó ideje nem is nagyon telepítgetek semmit, remélem a nekemúj Dell munkaállomás kicsit meghozza a kedvem újra, de legalábbis van benne nVidia dVGA, régebben mennyire szerettem volna próbálgatni ilyenekkel a beállításokat. No majd kiderül....
Ja, pótgép! Az a gáz, hogy sokkal izmosabb, mint a jelenlegi 8570p, no de sebaj, magammal úgyis ezt fogom hurcibálni, mert az a Dell dupla ilyen vastag és nehéz is, persze vagy 3 meghajtó is elfér benne. Jó kis régi erőgép masina!
-
törölt tag
válasz
Frawly #13241 üzenetére
Persze, egyértelmű volt, hogy a DC-hez nem kell, ezért zárójeleztem.
#13242 ubyegon2
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem? Ha viszont elérhető, miért van szétszedve az a függőség, ami az Ubuntuban nincs? XFCE telepítésnél alapból nagyon is elérhető, nem kell semmit szöszmötölni extra tárolókkal, csak a hiányzó csomagot kellett megkeresni.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem. De ő ezt nem annak vette, aminek szántam, hanem úgy értelmezte, alapebállításokkal kell elindulni, azért nemsokára kezdte is a teljes 16 GB /-t szépen másolni. Ezek miatt sikáltam le. -
törölt tag
válasz
Frawly #13239 üzenetére
Nem kell, hogy alapból telepítsék, de egy ikonkészletet (főleg azt, amivel meg is jelennek ikonok) azért függőségként nyugodtan hozzá lehet kapcsolni.
Ubuntut 2007 óta használok, sosem KDE-vel, de kellően régóta Krusadert is. Most először futottam ilyen csúfságba. Ha felrakok egy KDE/Qt-s progit, akkor ne nekem kelljen vadászni a függőségeket.
Köszi, ránézek a DC-re. (Egyébként Qt-s felülettel is lehet telepíteni.) -
válasz
Frawly #13229 üzenetére
Kivéve ubyegon, mert neki ez az örök kezdőség a mániája.
Ez nem mánia, hanem valóság.
Kb azt jelenti, hogy elkezdtem használni, hopperkedtem sokáig és egy elég stabil kezdő szintig eljutottam, részben persze, mivel sok területet nem ismerek ma sem. Eddig nem érdekelt, majd ha fog, utána olvasok. Eddig is így ment. Ma már az a stabil nokedli szint is kezd erősen kopni, nem fogod elhinni, de év eleje óta megvan a terás 860 EVO, férne rá bőven disztró, de még mindig így néz ki...
Az a Flatpak/Snap/Appimage nekem is nagy kedvencem amúgy! Szerintem sohanapján lesz olyan, hogy csak ezekből tudok valamit felrakni és akkor inkább fel se rakom.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #13226 üzenetére
Nem vagyok szakértő a témában előre bocsájtom.
Kezdőként ha valamit nem találok a Mint tárojában, akkor inkább "szenvedek" a terminálban és kikeresem ami kell, majd kézzel felhegesztem a PPA-t. Valahogy számomra ez a Snap nem szimpatikus.
A Teamsről én se hallottam, de már eleve mindent gyanúsnak érzek ami a Microsoft nevével van fémjelezve.
A Win szemeteléséről amiről lev258 írt meg szót se említsünk. Már lassan sírógörcsöt kapok ha valakinek Win-t kell telepíteni, mert eleve friss telepítés után is gyomlálni kell a rendszert a sok bloat miatt... -
gregory91
senior tag
válasz
Frawly #13214 üzenetére
Direkt rajta hagytam a csomag nevét de azért leírom : Microsoft Teams.
Szerencsére ezt legalább a hivatalos oldalról le tudtam tölteni ami milyen meglepő csupán 73 MB.Maximum akkor vagyok kénytelen ezt használni ha hivatalos forrásból nem tudom letölteni,mert a csomagkezelők paramétereit írják le ahelyett hogy egy "direct link-et" szúrnának le mellé.lev258:Frawly-el teljesen egyetértek hogy ettől függetlenül nem kéne teleszemetelni a rendszer partícióját. Az "ilyeneknek" nem virtualizációra hanem kompatibilitásra van szükség.
-
Mr Pupák
csendes tag
válasz
Frawly #13200 üzenetére
Köszönöm a segítséget, ubyegon2-nek is!
Ezen a gépen nincsen más OS, a többin van Win-is, más is, és soha nem volt gond a Grub-bal. A frissítéskezelőben láttam, hogy volt grub2 frissítés, és ezután tűnt el, mint kiderült már másodszor volt így, csak a fiam nem szólt.
Az elsőnél meg azt hittem, hogy ő mókult valamit. Kernel mizéria miatt volt szükség a grub-ra, de ez most megszűnt, közben lett egy RX570-es videókari, az Nvidia röpült, és egy stabil kernelre visszaálltunk. -
tolvaj!
őstag
válasz
Frawly #13191 üzenetére
A wine nem járható út, mert baromi gyenge a hardver. Annyira régi verziót pedig nem szeretnék futtatni, csak az előzőt. 18.9-et. Az új főverzió nem kompatibilis az addonokkal, amiket használok. Win htpc-n és málnapc-n nem volt gond, de a munkahelyi laptopomon is szoktam használni a kodit, viszont vissza kellett váltanom Tarára, mert nem bírtam sehogy működésre bírni a hálózatot 20.0 alatt.
-
Nimrod
addikt
válasz
Frawly #13186 üzenetére
Már elő is jött a régi mumusom, lecsukott állapotból visszajövet jelszót kér, utána tök fekete képernyő. Kaptam is erre korábban egy tippet, azt hiszem profil törlés vagy valami hasonló, de az sem oldotta meg.
2 GB-ra sikerült turbóznom, lásd logout-os írásaim között. De ez még így is harmatgyenge állapot.
Chromium-ot próbálgattam, de azzal sem az igazi. És akkor szó se volt se multitaskinról, se több tab megnyitásáról. Csak sima YouTube, visszavett quality-val.
Szerintem így marad offline videós gép (az viszont tökéletesen megy), esetleg Linux-os tanulgatós gép. -
válasz
Frawly #13169 üzenetére
Egyedül abban nem értek egyet, hogy a Manjaro-hoz több karbantartás kéne. Szerintem nem.
Értem. Én meg laikusként lassan 8 éve használom a Mint Cinnamont és kb 25-30 alkalommal raktam már fel Manjarot az évek során. Egyiket csak felrakom és használom, míg nem jön a következő, másiknál telepítés után hajamat tépem, amíg fel nem adom és nem érdekel tovább.
Nincs is bajom a Manjaro KDE-vel, tetszik is, de mindig van valami és ki tudja mennyi mindent nem is veszek észre, ezt a TRIM default bekapcsolást sem vettem volna észre, ha nem jelzik.
Szerintem sok Archklón azon vérzik el, hogy maga az alap egy legózandó valami és valamit mindig elfelejtenek a kicsi de nagynak látszani akaró fejlesztő csapatok.
Totál igazad van abban, hogy ha valaki rollingot akar, az szánja rá az idejét és Arch alapból építse fel szépen a disztróját.
-
válasz
Frawly #13166 üzenetére
Szerintem Manjaro-hoz semmilyen többlettudás nem kell. Alig van különbség egy Minthez képest, talán ha kevésbé is felhasználóbarát, max. csak ilyen lényegtelen 1%-os mértékű eltérés
Épp most is téma a Kezdőben, szóval én sem véletlenül szedem össze listába, miket kell ellenőriznem ha felrakom most a Manjarot! Kapásból ott van, amit egy laikus nem ellenőrizne, hogy van-e bármilyen TRIM a disztróban default, legutóbb sem online sem ütemezett TRIM-et nem találtunk a Kapitánnyal. Épp a kezdőben írták, hogy nem tudják frissíteni, de nem sorolom most fel, milyen checklist-re van szükség, nem ekézni akarom amúgy a Manjarot, de az a sebesség, amivel nyomják a rollingot, bizony visszaüt eléggé. No majd ha egyáltalán csinálok egy nonpublic blogot a kezelendő hibáiról, újra beszélünk.
Szerintem aki felrak egy Mint-et és csak használja, azt csak akkor biztatnék Manjaro felrakására, ha már kicsit rutinosabban kezeli a felmerülő hibákat. Nekem amúgy egyik kedvencem a Manjaro, mert jobb disztró nincs, ha hibakeresésben akarsz rutint szerezni.
-
bugizozi
őstag
válasz
Frawly #13150 üzenetére
A 78-as verziójú Thunderbirdben jött be a Multiple Email Addresses per field "feature" emiatt szeretném frissíteni. [link]
Munkatársamnak Manjaro van, de elnézve azt úgy érzem ahhoz még nincs meg a kellő tudásom, bár nekem is nagyon tetszene ez a "rolling release" update mód.
Visszatérve a korábbi kérdésemhez: ha így frissítem a Mint-et, akkor megmaradnak a beállításaim ugye?! (levelezés, VPN kliens beállítások, böngésző kedvencek stb) [link]Köszi!
-
válasz
Frawly #13150 üzenetére
Nem akartam belemenni, hogy a weboldalról forrásból forgassa, telepítse fel, bár talán a flat-ból sem frissül később automatikusan..... nyilván sejtettem, hogy jössz majd, hogy ezek az LTS-ek ilyenek, inkább archklón.....marhaság, hogy ezzel kinőtte a Mint-et/Ubuntu-t, de ha valakinek nem stabilitás, hanem totál friss programok kellenek....azt ugye mindketten tudjuk, hogy ami friss, az nem azt jelenti, hogy bármiben is jobb lenne?
Alapból ilyen a Mint, van az LTS csomagok repoja és ha valakinek nem ez kell, ott a Flatpak, szerencsére választható, nem beépült erőltetéssel operál, mint Ubuntunál a Snap.
De fentiek ellenére ezek is korrekt opciók, amiket Te leírtál, soha nem mondanám, hogy nem azok.!
De, ha már van sokkal frissebb, minek használjunk régit?
De ha már van egy totál stabil jól működő, miért használjuk a frissített, még nem tesztelt verziót?
-
válasz
Frawly #13122 üzenetére
Spectacle tényleg bloat a Mint-es screenshot apphoz képest, sajna nekem elég sűrűn kell a területkijelölös shot funkció saját részre meg melóhoz is, ha a webshopba nem beilleszthető egy eszköz képe a fellelhető formátumban. De ugye amiket csinálok, az is bloat néha, de ez ilyen meló. Kapacitálgatnak időnként a 3D modellezéssel, de piszok lusta vagyok megtanulni sajna.
Ha valami nagyon felbosszant, csak akkor vagyok képes totál új dolgot tanulni, anno szerencsére a Win nagyon felbosszantott!Mennyire nem bánom.
-
válasz
Frawly #13118 üzenetére
Előbb még te voltál, aki helyesen ellenezte, hogy a Gtk-s ökoszisztémába Qt-s dolgok legyenek, erre most elkezdtétek azt fejtegetni, hogy a Cinnamonból hogy kéne Plasmát csinálni.
Azt nem olvastad, hogy gyakorlatilag egyetlen KDE csomag kellett, a QT5 meg a KDE-full törölve lett. No de az is más, ha kíváncsiságból összehozom ezt így, hogy csak a plasma legyen GTK-s programokkal, meg az is más, ha napi szinten ezt használom! Szóval ez csak kísérletezgetés volt részemről, a normál Cinnamon sessiont használtam napi szinten.
(no meg ez még a 19.3 verzión volt anno a WD Blue 3D 500GB SSD előtti meghajtón, több, mint egy éve, talán már eszembe se jutna, hogyan kell kutyulászni DE-ket)
Annyira nem vagyok oda az effektekért, talán a Cinnamonban is ki vannak kapcsolva, bár alapból ez amúgy is elég szerény volt.
-
válasz
Frawly #13097 üzenetére
Jó, de miért „külön” ez a partíció? Pedig gondolom a méretében adódóan az van a legtöbbet használva, minden letöltés arra megy.
Hogyhogy miért külön partició? Mindig külön volt egy torrent nevű particióm, persze anno sok disztró volt még és amíg próbálgattam, csatoltam a torrent particiót. Amúgy meg mindig manuálisan particiónálok, sose hagyom a telepítőnek az automata telepítés/particionálást. Ez egy ilyen régi berögzött szokás, mint az MBR/Legacy.
Szerencsére már csak a két WD Black van meg valami 2.5-ös Toshiba külső házban, nem használom már ezeket, ja meg a NAS-ban 2terás WD Red, ez meg az 1terás 860 EVO mindenre elég.
-
válasz
Frawly #13091 üzenetére
Ez egy 15+ éves pata hdd. Nem advanced formatos. Úgyhogy szerintem teljesen mindegy neki az align. Egyébként pont te javasoltad régebben (valamelyik másik topikban) hogy ezen régi HDD-k esetén a CHS align jobb mint a 4K-s..
Azért NTFS mert a másik lemezen win7 van (csak lehúztam a linux telepítés idejére, nehogy választómenüt hozzon létre) és az ahoz tartozó doksik, programok és egyebek vannak rajta. Nem akarok változtatni rajta. A linux is tudja írni olvasni ha kell.A win7 is már egy éve unsupported ezért tettem rá linuxot hogy legalább netezni biztonságos legyen ezzel a P4-es géppel. XP-n meg már a legegyszerűbb programok sem indultak el.
-
válasz
Frawly #13094 üzenetére
Úristen, most nézem csak, hogy ennyi partíció neked minek?
Megszokásból.
ráadásul a legnagyobb partíció ilyen /media-ba van becsatolva, mint valami USB-s drive
Így csatol a Mint default külön particiót, a /media alá, jó ideje, anno az /mnt alá rakta, de tök mindegy amúgy gyakorlatilag.
Hibát persze nem okoz, csak csatolási kényelmetlenség, ha sok partíciót kell egyenként felcsatolni.
Van FSTAB, ha majd kelleni fog, ezeket csak előkészítettem, hogy legyen pár particióm, ha fel akarok rakni más disztrókat. Extended akkor macera, ha nem az elején készíted el, jártam már így párszor.
Az alignálás számíthat HDD-n is, modern HDD-knek 4K eltolás kell, a régieknek meg nem kell
Köszi, erre tényleg nem emlékeztem, de már kb 8 éve vettem a WD Black 1TB-ot, az már AF-es HDD.
(#13089) Doky586
Tyű, találtál egy patás ördögöt még! Ezer éve nekem egy 80GB-os volt, na az kerregett rendesen.
-
válasz
Frawly #13068 üzenetére
Szerintem nem gyanús az, valami támogatási alapon népszerűsítik az szabad szoftvert időseknél és diákoknál.
Minden gyanús, amit ezek a jótevők nyújtanak! De mint említettem, nem nagyon lesz ez széles körben propagálva sajnos, mert még így is valóban hasznos lenne ez sokaknak.
legalább rajtad kívül is használja majd még valaki a mentás Cinmanót
hahahaha..............
Azért a kiválasztásban valaki tényleg hozzáértő lehetett és ez méltányolandó. Most nem azért, mert Mintfan vagyok, hanem amiatt, mert tényleg magasan a legfelhasználóbarátabb a Mint.
Ez elég fura, hogy különböző weboldalaktól meg akarják védeni a felhasználót, kíváncsi lennék én ara a blacklist-re, amik a ormány szerint károsak.
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
Frawly #12927 üzenetére
120 GB.
Sok mindenben igazad van, tényleg rengeteg minden megoldható Linux alatt, de ha azt szeretnék, hogy 2021 a Linux éve legyen, akkor meg kéne oldani ilyen alapvető dolgokat. Mert ez amit írsz azokra a felhasználókra igaz akiknek az informatika a szakmája vagy ez a hobbija de aki csak le szeretne ülni és használni annak nincs türelme ennyire kitanulni a rendszert. A telepítése viszont tényleg egyszerű és gyors mint a villám.
-
gregory91
senior tag
válasz
Frawly #12917 üzenetére
"Csak nem pénzbe kerül, hanem az időddel fizetsz, meg tanulási hajlandósággal és utánanézési munkáddal. "
Attól függ:ha csupán netezésre ,skypeolásra használja (lásd idős felhasználók)akkor még annyit sem: A böngészők és bizonyos alkalmazások letölthetőek a hivatalos oldalról,vagy megtalálható a szoftverközpontban,max a jelszót kell leírnia illetve 1-2 mondat hogy ne mindenre irkáljon jelszót és már kész is.De ha ismerkedni akar akkor kutathat többet is.
Én azt nem értem hogy valaki irtózik az desktop linuxtól,akkor az androidról miért nem? Pedig mindkettő ugyanaz. -
J.C.G.
aktív tag
válasz
Frawly #12915 üzenetére
Köszönöm, lementettem drivert. Jól fog jönni, mert kell egy win ezt érzem. Ha belefutok valamibe, akkor ne keljen átmennem senkihez miatta.
Nehézkes? Már ez az érzékelő felrakás is ki idegelt. Most fussak bele még egy problémába? Az egész életem ezzel fog eltelni, hogy megoldjam. -
J.C.G.
aktív tag
válasz
Frawly #12913 üzenetére
Köszönöm,
de leírtam az általad hiányolt dolgokat.
itt e #12877J.C.G.
Mint írtam a lapom támogatja windows-on szoftveresen a fordulatszint szabályozását, tök jól működött. Gigának a saját szoftvere
[Driver] terén meg sok választásom nincsen, szerintem vagy maradok linuxon vagy win7Már az se zavar ha 10-es menne fel.
Ami a zárt rendszert illeti, van amibe nem sok választásod van. A Bryton egy kerékpáros GPS óra és tudomásom szerint mindenki windows függő, de "olcsón" ami 25e Huf nincs sok választásom. Kell vagy se, kb. ennyi. Wine nem sikerült szóra bírnom amikor utoljára el akartam indítani egy játékot és a több időt nem akarok beleölni. Ha nem működik csak macera által, ahhoz nincs sok türelmem. Telefonom (honor8) szoftvere is win függő. Milyen telót vegyek?
Holnap jön egy új kuckó a saját gépemnek és akkor talán még csendesíteni tudok azon a zajgépen is a saját régi házammal.
ui.: Köszönöm, hogy segíteni próbálsz. -
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #12901 üzenetére
Köszi szépen! Egy jópár éves Lenovo-n csücsülök vele, úgyhogy nem mai vas, de amire kell arra megfelel és eddig tette a dolgát!
A kerneleket nem szoktam piszkálni, amit felkínál az Update Manager azt azonnal ráhózom. (Az egyel előbbit meg mindig megtartom a biztonság kedvéért.) -
válasz
Frawly #12791 üzenetére
Ahol megbukik ez a gyenge gépen akármit is csinálunk mutatvány, pont nem a Linux, hanem ahogy elkezdenek rajta böngészni,
Ja persze, azt értettem gyenge gépe alatt, ami már netet dolgokhoz kevés, célfeladatokra tényleg OK még egy gyenge gép is, anno raktam is ilyen nokedli gépre 17.3 XFCE-t, amin csak zenét akartak lejátszani. Ő dolga, nekem mindegy volt.
Nekem ez a milliónyi szövegszerkesztő sokszor már túlkínálatnak tűnik, persze én csak egyszerű listákat írok termékekről, így ha a Gedit volt a default, azt is hamar megszoktam, a Xed is tök ugyanaz, szóval nem vagyok válogatós, amit tudok használni és harmonizál a sötét alappal, az nekem tökéletes.
-
válasz
Frawly #12785 üzenetére
Ja, a mai követelményeknek már lightos DE-vel se nagyon felelnek meg a gyenge gépek, ez már nagyon a múlt, hogy halálgyenge gépre majd lehet tenni valami soványka Linuxot, nincs értelme.
Mint-nél is a 17.3 volt az utolsó olyan kiadás, ami legendásan jól működött XFCE-vel halál gyenge gépeken, utána már ez nem jött be, de a lightos DE fejlesztők is letettek már arról, hogy nagyon gyenge gépre fejlesszenek. Mindennek elszállt a rendszerigénye. Persze aki ismeri az alternatívákat, könnyebben választ könnyedebb appokat, nagyon laikus kezdők viszont így jártak, ha P1-es gépekkel jönnek Linuxozni.notepadqq-nál én is mindig láttam változást a kinézetben, de mást nem nagyon, persze jó ha ilyen szintre felhozták, mert anno elég sokanWinról áttérve egyből keresték a Notepad++ alternatíváját.
Napi használatra nekem a XED jóval egyszerűbb és harmonizál is a Nemoval, valahogy nekem a QT-s programok zavaróak GTK-s környezetben. Fordítva nem így van, a plasma-val turbózott Cinnamonon egész jól beillettek a környezetbe az örökölt programok, igazából KDE-s programok nem is nagyon voltak.
-
válasz
Frawly #12784 üzenetére
Ezek a mezei okosTV-k csak parasztvakításra valók, annyira gyenge bennük az okosságot adó egység. Ugyanaz van, mint a nem premium okostelóknál, kiadják, utána nem foglalkoznak velük. Különben meg olyan lassúak is ezek a TV-k, hogy fw frissítés se sokat segítene, de azért ezek a kódolás dolgok azért javíthatóak lennének, főleg ha egy régebbi nem okos modellben is tudtak működni. Amúgy ha lenne nem okos nagy méretű laposTV, nem is kéne mindenkinek okosTV, legalábbis másodikra, mert elsőre azért az ember kíváncsi, hogy na okosTV-m van, csak több ez, mint a sima. Lófüttyöt, mondjuk YT meg egyéb vackokra éppen jó, ha nincs kéznél más.
Azért foglalkozhatnának velük pár évig, ebben igazad van, mert TV-t nem olyan rövid távra vesz az ember, mint mobiltelót.
-
válasz
Frawly #12772 üzenetére
75%-a Cinnamon a Gnome3-nak, meg kellett néznem nemrég, mert mindkettő új disztró viszonylag. Ha hozzávesszük, mennyire lebutított valóban, mióta default az Ubuntuban, akkor még rosszabb a helyzet, a linkelt hsz-ben érintettem is a kérdést. Amit képtelen vagyok megérteni már nagyon régóta, hogy miért kell még mindig külön tweak appot felrakni, ha valaki a minimálnál jobban be akarja állítani a DE-t!? Míg Cinnamonnál egyre több beállítási opció kerül a Rendszerbeállításokba, mondjuk legalább felét sose próbáltam, a Plasma után egyértelműen ez a legjobban konfigolható DE.
Nem is értem mit akart a cikkíró a tegnap címlaposként!
megjelent Ubuntus blogban egy ősrégi 2gigás gépen az Ubuntu 20.04-gyel....ugyanis értelmetlen bemutatni, mire jó egy Gnome-os Ubuntu gyenge gépen, mert senki nem fog azt rakni a gépére, legalábbis ha megkérdezi valamelyik topikba. Katasztrófa egyébként, hogy mik kerülnek be címlapos cikknek, például mobillal készült képernyőfotók, pedig multkori cikkénél is mondtuk a szerzőnek, hogy ez így qrva sz*r igénytelen valami. Ott az alap screenshot program az Ubuntuban....szóval ilyen módon bemutatni egy disztrót elég igénytelen és mivel címlapos, sokan ránéznek és meg is van a véleményük a Linuxról.
A 8GB optimalban-ra és így utána ebbe is kellett helyette valami, szerencsére használtan olcsón lehet ezeket venni az Aprón. HP Elitebookban azt is szeretem, hogy pillanatok alatt leszedhető a hátlap és beszereléssel együtt max 3 perc alatt le is teszteltem a memóriát, mikor kihozta az ember az autóhoz.
Lehet nem is az okostévé hibája, UTF-re drótozták be, mert nem számítottak rá, hogy lesz olyan magyar hülye, aki 2020-ban valami más kódolású felirattal akarja majd etetni.
Azért elég balf*szság, mert az elődje mezei Sharp laposTV volt és gond nélkül játszott mindent. Szerencsére egyre ritkábban nézek így sorozatokat a sok más lehetőség mellett azért néha nosztalgiáznom kell kicsit, hogy penről megy a sorozat! De lehet, hogy sikerül felpiszkálnom Mediaboxra Openeleket és akkor abba megy az USB, régebbi kínai kis vacak Nexbox A905x, de még a h265-öt is lejátsza, kár volt bedobni a fiókba.
-
válasz
Frawly #12739 üzenetére
A Mint nem azért használ kevesebb memóriát, mert kiszedtek az Ubuntuból ezt meg azt, hanem fordítva, az Ubuntu azért eszik többet, mert többféle vackot tett bele a Canonical.
Hát ezt így most ritka pongyolán írtad le, a Cinnamon asztali felület eszik kevesebbet, mint a Gnome3, de az alprendszer tekintetében azért igazad van. Jó, hogy a Mint ellenállt a Snap-áradatnak is, még ha emiatt vannak is fura dolgok, például üres mappák a tárolóban, ami csak snapból települ Ubuntu-n, az Mint-en tárolóból nem is telepíthető, például a Chromium, ha jól emlékszem.
A 4GB minimum is igaz sajnos, jó ideje, ez alatt már elég kompromisszumos a dolog, de ügyes swap kezeléssel még túlélhető lightos DE-vel is, kezdők úgysem fognak pélcikaWM-et használni, kivéve, ha azzal szerelt rendszert kénytelenek feltenni, mint egy Openboxos Bunsenlabs például.
8GB memóval már tökéletesen el lehet éldegélni, mint az iménti screenshotokból is látszik, nap végére is éppen csak túllépte a Cinnamonos rendszer a 4 gigát.
(#12740) Frawly
Mi a bánat van már megint ezzel a Windowsos szemlélettel? Nekem a 6 éve napi szinten használt Cinanmont és a megszokott appokat kényelmes használni, a rendszer bőven elég erős hozzá, innentől kezdve ez az optimális nekem, mint felhasználónak. Látom ezt valahogy képtelen vagy felfogni.
Amiket írsz, az közel professional felhasználás esetén lenne jogos és hasznos. Múlt héten kb 10-15 srt-t szedtem le, emiatt nem fogok variálni. Scriptnek sincs értelme, mivel minden ilyen srt konvert adhoc jellegű, nincs a gépen 21ezer srt fájl.Semmit sehová nem kell konvertálgatni. Ez az általad írt konvertálási művelet megint egy olyan problémára megoldás, ami normális rendszeren nem is létezhetne eleve.
Ezt beszéld meg a hülye okosTV-vel, hátha megérti, mit magyarázol neki.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #12740 üzenetére
Persze mindezt nem csak Vifm-ben lehetne, hanem grafikus felületen is, az .srt fájltípust általánosan hozzárendelni ehhez az iconv-scripthez. Így csak duplakattintás bármiben a fájlra, és ha .srt a kiterjesztése, már át is konvertálódott UTF-8-ra.
A Vifm-ben azonban azt szeretem, hogy többféle társítást is elbír, be lehet állítani, hogy olvasásra, szerkesztésre, futtatásra milyen kiterjesztéseket mikkel nyisson meg, ezek lehetnek különbözőek is, és mivel az egész egy rc configfájlban van lerögzítve, így nincs az, amit itt valaki múltkor írt, hogy egy frissítés után valami frissülő progi elállítja a MIME/Freedesktop társításokat, aztán elkezdenek Wine-s hülyeségekben meg egyebekben megnyílni bizonyos kiterjesztések.
Ez a szövegszerkesztőben feliratkonvertálás akkor nem gáz csak, ha egyszer kell az életben, többet tuti nem, akkor valóban mindegy, hogy mivel oldja meg az ember. Ilyen esetben néha én is alkalmazok lámulós megoldásokat, amikről eleve tudom, hogy elegánsabban is lehetne, de ha csak egyszer van rá szükség, akkor tényleg mindegy.
-
válasz
Frawly #12707 üzenetére
Félre ne érts, semmi baj a notepadqq-val, de szöveg szerkesztésére való, nem kódolás átkonvertálására, annak ellenére, hogy biztosan azt is meg lehet benne csinálni.
Anno konvertálnom kellett .srt-ket és azt találtam, hogy a notepad++ ezt tudja vagy ezt használtam Win7-en, fene tudja. Megnéztem mi a Linuxos alternatívája, felraktam és azóta mindenhol ezt használom. Jobb gomb, kontext menüből katt-katt és kész! Ez a világ egyszerűsége szerintem, nem az, hogy hetekig keresek valamit, ami minimalista, mint egy pálcika, lesz*rom. Nem keresgélek, próbálgatok egy adott részfeladatra hetekig valamit, hanem 3 perc alatt felrakom, ami jó nekem. Ezeket az igényeket szolgálja ki éppen a mai sw/hw környezet, mit b*szakodjak, ha mindkettő adott?
Az az ideális és optimális, amit a user minden különösebb odafigyelés nélkül pitty-putty használni tud! Ha ez egy bloat halmaz, akkor is.
Ezekkel a mediaplayerekkel se sokat vacakolok, a box lassú, ami NAS-on van, azt Chromecast mobilról elintézi, de ha épp valami külső házas eszközre kerül a film/sorozat, akkor kell a .srt konvertálás sajna. Előző TV-m nem volt okos, simán lejátszotta az adott feliratot, ez meg nem. Akkor minek okos? Pedig direkt Sharpot vettem, mert az jó volt. Szóval ezek a világ nagy dolgai.
-
sonar
addikt
válasz
Frawly #12701 üzenetére
Ezt sztorit nem olvastad el kellő alapossággal.
Az NTP serverrel nem volt baj.Számomra furcsa volt, hogy a systemd-timesyncd.service le van degelve. [link] és utána jöttem rá, hogy az ntpd meg fut.
És mint irtam ilyennel nem igazán találkoztam, igaz nem vagyok nagy disztró kalandor.
De úgy gondolnám, hogy 2020-ban amúgy sem ntpd-t kéne erőltetni hanem a chrony-t. -
válasz
Frawly #12702 üzenetére
UTF konvertálásra nem kell notepadqq-t használnod. Senki nem nyom pisztolyt a bordáig közé.
Neked mániád ez, hogy az emberek kényszerből használnak ilyeneket, pedig nem. Anno ezt találtam, ami a notepad++ helyett van és nekem .srt konvertálásra teljesen kényelmes, mert ezt szoktam meg a kezdetekkor. Gyakorlatilag egy kézzel a két ablakban csak tapipadot használva átnevezgetem és konvertálgatom a feliratokat. Tuti, hogy 100x lassabb annál, mint amit említesz, de ezt sötétben a kanapén elnyúlva is megcsinálgatom. Ha munkához kéne, akkor jól jönne egy hatékonyabb, ez igaz. Érdekes, csak a TV-n történő lejátszásnál van géz a feliratokkal, ha nem konvertálom őket. Szóval minden ilyen kis apró feladatra megvan az évek során megtalált programom, ezért is szarok rá, hogy bloat mind, mert nekem rohadt kényelmes használni ezeket.
Egyébként igaza van a kollégának, a notepadqq is elég lassan nyit meg egy text fájlt.
-
válasz
Frawly #12644 üzenetére
a login managerek is testre szabhatóak saját konfiggal, és kikapcsolható, hogy elérhető legyen a felhasználóváltás.
Ezt írtam le konkrétan és 2x a kollégának, de inkább azt javasolja, hogy nézegessem a rendszert. Nem láttam még eleget a 6 év alatt szerinte. Mint 20 Cinnamonnál default csak a rendszergazda név alatt lehet bejelentkezni szerintem, legalábbis nálam így van, márpedig tuti nem állítgattam rajta, mert minek, ha egyedül használom a gépet.
No de tök mindegy, lassan már nem lehet korrigálni senkit, ha szerintem nem korrekt, amit ír.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12635 üzenetére
Én tökéletesen értelek. Használtam LUKS és VC titkosítást én is, hasonló mezsgyén indultam el. Amíg az ablakos rendszert használtam ott először rendszerszintű TC/VC, és az archív HDD-n is.
Amióta linux van, itt csak LUKS-ot, de megmondom őszintén meguntam a sz@rakodást vele, ezen kívül eszi az erőforrást is. És volt egy nagy fegyvertény ellene még, a Kaspersky Rescue Disk nem fér hozzá ezekhez a partíciókhoz, így víruskeresés nem volt. A torrent és a LUKS egyébként sem barátok, úgy vettem észre.De......inkább a kényelem. Mára semmi ilyet nem használok itthon, van egy két privát, fényképezőről átrakott képalbum, de ezeket duplikáltam. Ha meg betörnek, majd megmérnek az Alien Bluray-ekért. Bár kötve hiszem.
Nyilván olyan gépnél, mint egy lapos, publikus helyen lévő stb, ott már más a téma, ott rendszerszintű titkosítás, ez nem is lehet vitatéma.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12633 üzenetére
Igen, tökéletesen igazad van. Én is így használom itthon, mi a fenének írogassam a jelszót örökké. Nem életszerű. FF társunk beírása gondolkoztatott el csupán és megnéztem én is ezt a zárolás dolgot. Én csak azt sérelmeztem, hogy felhasználóváltás után aktívvá válik az újraindítás és bűntársai. Itt meg elhasalt az egész zárolás. Én ezt problémásnak találom. Ennyi erővel ennél az opciónál, olyan mint zárolás is felesleges.
Szerintem ez így vaskarika...fából
-
törölt tag
válasz
Frawly #12624 üzenetére
Ahham. Bejelentkezéshez egy rövid egyszerű jelszó kéne amit minden bekapcsolásnál gyorsan be tudok írni akár egy kézzel, csak hogy melóhelyen ha otthagyom ne tudjanak belépkedni, nem kell komolyabb védelem, mert valószínű már a bekapcs gomb megtalálásán is fennakadtak az informatikai zsenik, de már azon kiakadnak ha meglátják nem Windows fut rajta és megijednek
.
Viszont így meg a rendszer nem lesz védve, ha egy könnyű jelszót adok meg amit random kártékony kód megfejt. Ha ez valós probléma egyáltalán.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12578 üzenetére
Köszönöm a minden igényt kielégítő válaszod, a döcögéssel kapcsolatban. Ennyire én nem másztam bele, nem is igazán követem a linux rendszerek lelkének fejlődését. Én csak felhasználó vagyok, minden mélyebb tudás nélkül. Nyilván az alap dolgokat be tudom állítani, de kb. itt ki is merült.
Mindig rápróbálkoztam, és mindig letérdelt a rendszer. Úgy elbarmoltam mindig, hogy rossz volt ránézni.
Sajnos nekem is régi vasaim vannak, mind a kettő SFF, Haswell az egyik egy Dell, a másik egy Asus. Az LP méret, és táp miatt meg van kötve a kezem, emiatt nem cserélünk. Bőven elég a teljesítményük. A VGA meg akkor a legerősebb LP volt extra tápcsati nélkül.
Mondjuk játszani konzolon játszok, de multimédia szempontjából nyilván jobb lenne a dedikált kártya.De! Emiatt a Mint sem fog menni, így ez egy 22-es csapdája lett
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #12568 üzenetére
Darwin óta tudjuk, hogy a genetikai anyag másolása és újrahasználatba vétele során hibák keletkeznek statisztikai módszerekkel kimutatható gyakorisággal és jellegzetességgel és ettől halad előre a kipróbálások során az evolúció. Sajnos a számítástechnikában ez a módszer mindig csak katasztrófához vezethet. A hibák hibájából csak a hibák hatványa lesz. ... Ennyit a képfájl visszaolvasásáról és újra használatba vételéről.
-
válasz
Frawly #12566 üzenetére
Valóban, ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban, ha desktopokban nem is és arról mondjuk 2-3 sec plusz idő, mire feláll ugyanúgy a rendszer, mint suspendből, gondolom hibernálás is dettó, azt régen is kilőttem alapból. Ma már szerintem nem is default ez a disztróknál. Nekem bőven elég, ha a FF megjegyzi, hol tartott, a programokat úgyis naponta kell megnyitnom, legalábbis a napi reportot úgysem csinálja meg helyettem a program.
KDE-nél lehet beállítani, hogy a lezáráskori programokkal induljon, ez szerintem nincs is Cinnamonnál, szóval kizárt dolog, mert nem tudom.
Szóval sok értelme nincs SSD-val ezeknek a régen igen hasznos suspend meg hibernation dolgoknak, mégis sokan annyira hozzászoktak, hogy fontos nekik. Rendes bakapcsot azért is szeretem jobban, mert ha valami services vagy más rosszcsontkodik, akkor azt már bootnál kiszúrom.
-
válasz
Frawly #12564 üzenetére
Ja, tényleg elég általános gond ez, rengeteget olvastam Manjaro, Ubuntu használóknál ezt a bosszantó jelenséget. Mondjuk én simán elvagyok így is, de aki Windowson ezt megszokta, hogy működik, annak rossz lehet. Notebookon én már csak Linuxot láttam vagy másnak a notiján a Windows utolsó pillanatait.
-
válasz
Frawly #12562 üzenetére
Hiba? Ezek szerint ami a HP Elitebookoknál eleinte idegesítő volt, kiderül, hogy így a tuti? Itt ugyanis suspendből kinyitva meg kell nyomni a bekapcs gombot, így éled fel a gép, de akkor hamar és a wifi is azonnal feláll. Széndékosan én sem használom a suspend-et, de többnyire csak annyi erőm van este, hogy lacsapjam a gép tetejét és szpaty!
Egyik beta frissítés után azt vettem észre, hogy a lezárás után csak az asztal jött be azonnal, de nem reagált semmilyen inputra, ki kellett vennem a lezárás jelszavazását és akkor minden OK lett. Ezt nem tulajdonítom a Mint 20 Cinnamon hibájának, de az viszont Cinnamon panel hiba, hogy a bezért programot nem rakja le tálcára, hanem bezárja. Azelőtt ez is működött, ezek a gyakori frissítések kicsit már emlékeztetnek a rollingra, főleg így, hogy mindegyik után van valami apró bug. Amit Te features-nak titulálsz rollingoknál.
-
-
válasz
Frawly #12551 üzenetére
Ja, tudom, hogy van legálisan 30 napig használható verzió is, de valahogy sose akarom annyira erősen, így marad el mindig a dolog.
Bár most a Mint Cinnamonra lehet ráijesztek vele, mert a panel KDE-sedése kezd idegesíteni. Az első 20 beta-nál én tüntettem el a panelről a bezáródó Franz ikonját, most a tegnapi frissítés után szintén ugyanez történik. Azt vettem észre, hogy az inditó panelikonra kattintva felugrik az ablak és egy más területen egy pillanatra egy transparent ugyanakkora ablakkeret is felvillan majd eltűnik. Szóval így hiába is kerestem a panel beállításai között.....azt se tudom, hogy a Franz csinálja ezt vagy a tegnap frissült Cinnamon. Viszont qrvára bosszant, ugyanez volt anno a bajom az apró dolgokban alkalmatlan KDE-vel is. Na ha már így alakult, holnap elkezdem felhegeszteni erre is a plasma-t vagy berakom a másik SSD-n lévő plasma-sított Mint Cinnamon 19.3-at és ha engedi a 20-ra frissítést, akkor ráengedem a Cinna update-et meg a 20.04 plasma update-jét.
Máris jobb ötletnek látom ezt, mint Winx-et piszkálgatni.
A Linux után hatalmas visszalépésnek fogod érezni, nem is indokolt használni, hacsak nem valami olyan Win only program futtatásához kell, ami nem fut Wine-ban vagy nem jól.
Ja, múlt évben még megvolt HDD-n egy 8.1 segítési célokkal, amikor 15 percet használnom kellett, minden bajom volt!
Ez a fordítási dolog jogos, eleinte még előfordulnak lefordítatlan szövegek.
A Winx-ről meg tényleg sikeresen segítettél lebeszélni magam. brühühü....
-
válasz
Frawly #12549 üzenetére
Super! Akkor még mindig van esélyem kipróbálni a Winx csodát, mert így mégse szidhatom ha nem is láttam még soha. Persze igencsak meglepne, ha tényleg megpróbálnám valamelyik SSD-met beszennyezni, de sose lehet tudni.
Ez az állandó várok, meg még 55-öt kell aludni attitűd tipikus Debian, Ubuntu, Mint-vonalas jelenség. Rollingék csapatják azonnal az új verziókat, és elég ritkán van belőle gond
Figyelj, mindenkinek kell egy kis izgalom, a kiadás alapú disztrósoknak a megjelenés izgalma, a rollereseknek meg a mindenkori frissítések utáni izgalom.
Mer'ugye ez az
elég ritkán
megfogalmazás azért nem túl egzakt. finoman szólva.... -
törölt tag
válasz
Frawly #12481 üzenetére
Mi olyan nagy baj a flatpakkel, hogy csak vészesetben használják? Két kattintás és működik a program ami kell (már ami fentvan), Google áruház kb., ennél faszább dolgot kitalálni se lehetne.
Az nekem se tetszik, hogy sok helyet foglal, önállóan frissülnek kontrollálhatatlanul és extra funkciókat belepakolnak a készítői amiről azt hiszik jó, de ez még messze van a csak vész esetén használjuktól. -
válasz
Frawly #12481 üzenetére
Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult.
Ez most is ugyanígy van, csak jeleztem, hogy ott a kattintható szöveg, ami odavisz, ahol még egyet kattintasz.
Én a kezdetekkor is könnyen megtaláltam, így ez könnyű, tekintve, hogy nálam nullább informatikai alapképzettségű ember nincs.
A Flatpak meg itt van továbbra is a Szoftverkezelőben, ha kell valakinek, de nem az van, mint Ubuntunál, hogy már terminalból is snap verziót tudsz csak telepíteni. Nonszensz teljesen.....
Timeshift-tel az is volt a gond, hogy bár roppant egyszerű a kezelése, sokaknak ez is kínai volt és emiatt volt a hőbörgés. Amúgy egy kattintással tovább lehetett lépni aztán kikapcsolni a Frissítéskezelőben. Nagyon kezdőknek akarták ezeket a könnyítéseket berakni már telepítés utáni használatra, de annyira egyszerű mentéskezelő nem létezik, ami 1bitestóninak is megérthető könnyen. Ez van. Vagy kétszáz másik disztró, no meg Win, de ezek első használatba vétele jóval bonyolultabb. Nem dícsérnék most listaelső disztrókat, hogy mennyi értelmetlen/használhatatlan valami van benne kezdőknek.....
Ezt meg direkt neked..... Menugombot figyeld
-
válasz
Frawly #12479 üzenetére
Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől.
Mondtam neked pár hete, hogy ez nem lesz Ubuntu.
Persze erősködtél, vitáztál, hiába utaltam arra, mennyi ideje használjuk együtt a Mint Cinnamont.
Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni.
Mint-nél még mindig a
Flatpak
van alapból, nem gond a Snap letiltás. Flatpak telepítés akkor van, ha kifejezetten ezt szeretné a user!Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál.
3 kattintás, de ha a felhasználó nem néz bele a Firefox Beállítások Kereső fül opciói közé, akkor mit akar? Azért pár beállítást csak meg kell ejteni még egy Mint felrakása után is.
kb ennyi lépés a telepítés és a boot utáni beállítás:
imént raktam fel újra a 20 betát és gyorsan lejegyeztem a lépéseket1 pendrive beboot
2 terminal setxkbmap hu
3 wifi jelszavazás
4 telepítés indítása
-3rd party no pipa
-particionálás kézi
-telepítés elind, adatok megadása, auto login, jelszó, innentől automatikus
-rebootboot után
FF sync, kieg. gmail
tapipad beállít
FF opengl, fontrender beállítás, cache ramdikbe,
particiók autocsatolása
dark theme, OS beállítások, panel etc.
szokásos programok felrakása terminalból egy-két parancs
rendszer frissítéseMenjünk tovább,
A Seahorse kulcstartó szintén.
Én sose látom, nem jön elő, kivéve, ha Chrome-ot rak fel valaki. Ha zavaró, terminalba következő parancs:
rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring
forrás[link]
Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.
Nincs már Timeshift, ezzel indít a Frissítéskezelő:
Akinek kell a Timeshift, elindíthatja a Frissítéskezelőből illetve a Menuből vagy terminalból. Szerintem amúgy jó ötlet volt kezdésnek, csak sokan azt hitték, hogy kell is használni, pedig csak egy lehetőség volt.
A tükörkiszolgáló váltásra figyelmeztetés megmaradt, az is igen hasznos, mert a kezdőnek eszébe sem jut és a default USA tükrök nem mindig a legoptimálisabbak.
Mivel 2. friss telepítés után vagyok, aki felrakja most vagy később a 20-as Cinnamont és elakad, segítek. Ha odaírjuk, hogy Legacy telepítés, UEFI installt nem ismerem, így egyre kevésbé szállok már be a helpbe. Szerencsére már sokan UEFI-znek, így nem fog hiányozni a belevaum.Ja és alap, hogy az előző/meglévő 19.3 historyt elmentettük, most azt átfutjuk. Meglepően hasznos.
-
qdak
addikt
válasz
Frawly #12426 üzenetére
Szerintem, az hogy a megosztás másolata, CSAK Linux alatt látható, nincs megosztva, csak linux alatti szinkron van, manuálisan, így kb olyan mint a linux system vinyó, amire nem is került fel semmi turpisság
Vírusirtónál fontos, hogy ne csak fent legyen, de rendszeresen legyen frissítve ne csak az adatbázis, hanem maga a virusirtó is kapja meg az update-eket.
Ahogy írtam Nod32, legfrisebb, minden téren, nem tört keygenes.
Ami most van fent, ebben van ilyen védelem, így le is rendezte Safe módba.FTP Szerintem sajna ha pl totalcmd ben csatolnám az ftp meghajtót, ugyanígy jártam volna, bár ha írásvédett és ha azt a linux intézi, akkor nem biztos.
Meg ha ftp, akkor, nem vagyok benne biztos, hogy torrentezni tudok?tomtyi, gregory91 Kaspersky descrypter-el próbáltam, nem tudott mit kezdeni vele.
Vannak olyan "ransomware"-ek is ami törli az eredeti fájlokat és a helyére tesz be random dolgokat Akkor ez a magyarázat, miért találtam meg a "national instruments" több száz képét a gépemen, meg később ilyen random png-ket, mintha 1 weblapon a nyilakat, ikonokat lementeném.
100% nem az én képeim voltak, és csak én használtam a HDD-t.Frawly nekem ezt fordítja: Óvatosan gazdálkodjon, ne zárja be a bejárati ajtót!
-
gregory91
senior tag
válasz
Frawly #12426 üzenetére
Ransomware okozta károk helyreállítására vírusirtót nem, de érdemes lehet úgyn. descrypter-ekre vadászni amit a legtöbb vírusirtó fejlesztő cég a rendelkezésünkre bocsát ki.
Vannak olyan "ransomware"-ek is ami törli az eredeti fájlokat és a helyére tesz be random dolgokat,vagy olyan is ami csak rejti az eredeti állományokat,szóval valahol logikus lehet a file-rescue programok használata. -
törölt tag
válasz
Frawly #12426 üzenetére
Van Kaspersky Rescue Disk bootolható LiveCD.
-
qdak
addikt
válasz
Frawly #12422 üzenetére
Én úgy értettem, ha asszony megtudja
de nem kellett sósavat inni.
Azon gondolkodtam, hiába lett volna jelszóvédett is, mert onnantól ugyanúgy hozzáfér, talán ez a meg nem osztott, Linux alatti clone működik, direkt úgy állítottam, hogy ha a forrásból eltünik a file, attól még ne törölje, meg amúgyis manuálisan csinállom.
Szerintem kiírtottam (kopp-kopp) nem is tudom milyen vírusírtót tettem fel nod32 után, de azt is legyalulta újraindítás után.
(#12419) Megoldva (lecsatolás átnevez, felcsatol.)
-
sonar
addikt
válasz
Frawly #12397 üzenetére
Félreértesz. Nem home user oldalról közelítettem meg a dolgot.
Céges környezetben (arról beszélek amiben létezek, cd tudom, hogy vannak haladóbbak is) ragaszkodnak az LTS szerű megoldásokhoz. Tehát, hogy amire elkezdtek fejleszteni, építeni az X évig jó legyen. Ezt biztosítja a CentOS/RHEL meg az Ubuntu. És jó eséllyel HW-rel együtt a régi OS (és megoldásai) cserélődnek. De van még nálunk 6.2-es RHEL mert egy spéci kártya miatt az az előírás.Amúgy 2016 nem volt régen... Mikor egy egy egy fejlesztés akár évekig is eltart bizonyos területeken.
-
törölt tag
válasz
Frawly #12397 üzenetére
„és ki legyen szolgálva a felesleges konzervativizmusuk”
A szerinted felesleges konzervativizmus működteti a világot. Kell az általad képviselt forradalmi hevület is, mert ez hozhat hasznos nagy ugrásokat, de sokkal több összeomlást hozna, ha csak ez lenne. A te szemléleted lényegében a génmutációkkal vagy (társadalmi szintre vetítve) a leghibbantabb ötleteket is lelkesen azonnal mindenki torkán lenyomni akaró „liberális” forradalmi élcsapat mindennapi tevékenységével párhuzamos. A változtatások nagy része azonnali használatra alkalmatlan. Egész más felelősségi szint a világ folyamatos működtetését biztosító rendszereket csinálni, fenntartani, mint a saját otthoni rendszeredet pofozni. Ha utóbbi tönkremegy, azt csak te élvezed, ha az előbbi, abból katasztrófa lehet.
Az emberek nem lusták, csak mert nem az állandó farigcsálás a céljuk. A pc-re mint munka/szórakoztatóeszközre tekintenek. Márpedig sem a tévét, sem a házi mozi–„hifi” rendszert, sem a mosógépet, sem a főzőlapot, sem a gázkazánt nem állnak le bütykölni. Megvették, működjön. Ha Windows van rajta, akkor magától, ha Linuxot raknak rá, lényegében akkor is. Az OS tudja, amit kell: azokat a programokat futtatni, amit használnak! A külsőségek (háttérkép, ablakkeretek, egér, feliratok) mit sem számítanak, azok olyan szükséges kiegészítők, amelyek segítik a használatot, de nem szabad, hogy a lényegről eltereljék a figyelmet. Ezért is van pl. minden grafikai programnál középszürke környezet. -
sonar
addikt
válasz
Frawly #12394 üzenetére
Oké ez mind szépen hangzik, de ezekre csak akkor jössz rá mikor burul minden.
Pl.: ubuntu 16.04-->18.04 ugrásnál máshogy kell az interface-ket konfigolni.
Meg aki init scripteket irogatott aztán systemd váltásnál meg csak néz bután, hogy X dolog miért nem megy. Aztán meg egyszer a systemd helyett is lesz újabb dolog.
Engem nem nagyon győzött meg ez a rolling. -
Frawly
veterán
válasz
Frawly #12394 üzenetére
Sokaknál ez a nem telepítik újra a régi rendszert egy másik véglet. Az SSD-s topikokban is látom, hogy új SSD vásárlása esetén a kedves userek ilyen klónozással még egy 63 CHS szektoreltolásos, IDE módban HDD-re telepített, 5-10 év alatt rommá szemetelődött Windows rendszert akarnak a végtelenségig maguk előtt görgetni, ami egyébként megoldható, de külön tudást igényelne, ami a legtöbbjüknek nincs meg, de azért ragaszkodnak ahhoz is, hogy ezt a régi, lassú, teleszemetelt rendszert megtartsák. Jajj, mert az be van lakva!!!! Igaz, hogy mikor az a rendszer volt új, azt is be kellett lakni, meg ha most újratelepítenék, idővel az is simán belakódna.
Közben meg a friss Windows telepítés SSD-re meglenne pár perc alatt, és igaz, hogy be kell lakni, de nem egyszerre, 5 perc alatt, folyamatosan használat közben hetek, hónapok alatt. Egy ilyen rendszer-újratelepítés arra is jó, hogy a BIOS-ban meg lehet győződni telepítés előtt, hogy nincs IDE módban hagyva, natív AHCI-be van kapcsolva a SATA vezérlő (vagy ha NVMe van, ahhoz a jó driver kerül fel), meg meglegyen az 1024K-s partícióeltolás, Legacy helyett UEFI boot (ez NVMe-nél fontos különösen), tiszta lappal indul a rendszer, új SSD-nél is látszik, hogy nem teleszemetelt friss rendszerrel milyen gyorsan megy, később ez lehet base line annak mérésére, hogy mennyire lassul be rajta a rendszer. Plusz mivel Windowsnál ugyebár nem frissítőnek a felhasználói programok, ezért azok is elavulnak jó pár év után, a friss újratelepítés arra is jó alkalom, hogy ezekből is újak kerüljenek fel, meg a Windowsból is eleve a legújabb nagy évszakos frissített változat kerül fel alapból, és nincs az, hogy valami nem frissült megfelelően, meg rendszer-visszaállítási pontként sok szemétről készül egyre nagyobb méretű rendszerbackup, hogy probléma esetén rollback-ként szolgáljon, de legtöbbször nem szolgál, csak a gigákat eszi a háttértáron.
De én még rolling Linuxnál is szoktam csinálni, hogy max. 1-2 évente, de van hogy fél év után újratelepítem, és ezt az alkalmat kihasználom, hogy valami új konfigolási módot, új WM-et, stb. próbáljak ki. A rollingot ugyebár nem kell újratelepíteni, mert mindig frissül a végtelenségig a legújabb verzióra. De ugyebár egy idő után beszaporodnak a felesleges csomagok, amiket el lehet ugyan távolítani pacman -Rcs segítségével, de ezek egy része nem felesleges, mert valami portable programhoz tettem fel kézzel (és már nem tudom melyikhez), az ilyenek miatt begyűlnek a csomagok, és már nem tudok takarítani. Persze még mindig lehetne, hogy csak az automatán települt (nem kézileg telepített) árva csomagokat távolítom el, de az is leszedhet olyat, amiről kiderül, hogy szükség lenne rá. Néha jó tiszta lappal kezdeni, új rendszerkomponenseket kipróbálni, legalább a használt rendszer sem lesz unalmas, egy ilyen új telepítésnél megy fel az új WM, X.org helyett Wayland vagy fordítva, másik terminálemulátor, kicsit más konfig ennél-annál a programnál, másik képnéző, másik ez meg az, másik téma. Így nem csak a háttérkép cserélődik, hanem az egész rendszer érzete, olyan, mintha teljesen más OS-t tett volna fel az ember, vagy distrohoppolt volna, nem lesz unalmas, nem lesz fásító, tiszta lapról lesz kezdve minden, ami egy csomó hibaforrást is megelőz egy az egyben.
Ez jól megfigyelhető volt legutóbb Voidnál, Wayland helyett X.org ment fel, SwayWM helyett Openbox, tint2/Swaybar helyett polybar, másfajta mpt-felcsatolást használtam, grim helyett scrot, ncmpcpp helyett cmus, saját calendar/cal script helyett calcurse, faragtam egy csomó scriptemen. Lényegében egy egész más look-n-feel rendszert kaptam, elment bizonyos vérfrissítésnek is.
Persze ez a jövőben egyre inkább módosulni fog, ahogy megyek a minimalizmus felé, úgy már a minimalista megoldásoknál nincs nagyon mire váltani, legfeljebb WM, bar, meg terminál/terminálos alkalmazások színei, ami módosulnak, meg néha billkombók és annyi. A progik nagy része marad a minimalizmus miatt, a WM-ben sincs témázás, mert nem látszik az ablakok diszítése, de pl. egérkurzor témáját, ikontémát, ezt-azt le lehet cseréni továbbra is.
Engem kifejezetten frusztrált Windows és nagyobb linuxos DE-k alatt, hogy a rendszer ugyanúgy néz ki, ugyanúgy működik évekig, max. csak egy kis átbőrözés, színmódosítás, háttérképcsere vitt minimális változatosságot, de azt is meg lehetett unni egy idő után, hogy a rendszer nem teljesen más. Főleg Windowsnál unalmas, hogy 10 évig ugyanaz a felület van, meg 99%-ban ugyanazok a programok (nálam, Total majd Double Commander, Notepad++, SumatraPDF, stb.), ugyanaz a képnéző (hiába váltogattam a gyári windowsos képnézőt IrfanView-val vagy XnView-val, illetve ezeknek a valamilyen commanderhez készült pluginjével), stb..
-
sonar
addikt
válasz
Frawly #12385 üzenetére
Ha már újra előjött a téma.
Had kérdezzem meg, hogy mondjuk ha rolling distro átáll systemv-ről systemd-re akkor mit csinál a rendszer gazdája?
Vagy mondjuk, hogyan vannak lekezelve az egyéb technológia váltások? (interface konfiguráció, default python verzió) Akár élesben akár otthon? -
törölt tag
válasz
Frawly #12385 üzenetére
A .1 … .6 alverziók mind egyre újabb kernellel jöttek ki, az utolsó a 4.4-gyel.
„te mégis rá akarsz telepíteni valami még marginálisan használható, még támogatott, vagy támogatásával még nem annyira régen lejárt rendszert”
De az LTS-eknek nem ez a céljuk, hanem az, hogy amikor kijön, akkor vagy azután nem sokkal telepítik és rajta van a gépen.amíg a gép ki nem pusztul.
A i7-2720QM-es gépemen most frissítettem 20.04-re, ami kevésbé pörgeti a ventit. De ez itthoni gép, az én bajom, ha baja van, Nem cég termeléshez kellő cucca, ami naponta borulna a rollingtól.(#12386) ubyegon2
Az old release-eknél ez sem műx, mert ott az alap manifest van, de a release note-okban le van írva, melyik melyik. -
válasz
Frawly #12385 üzenetére
ubuntu-14.04.6-desktop-amd64.manifest
De az a baj, hogy megint hülyeségeken kötözködsz
Aham, ezek szerint nem Te kötöttél bele ezredik alkalommal a szokásos LTS......na mindegy.
Ezeken a hivatalos letöltő oldalakon mindig a
.manifest
kiterjesztést kell megnyitni, ha látni akarjuk az összes csomagot. -
válasz
Frawly #12382 üzenetére
Megint ki tudja milyen oldalakról szeded az infókat, a fenti oldalon a linux-image-4.4.0-142-generic kernellel jön ki az iso. OK, ez a -6-os, de eből a szempontból tökmindegy.
Extended Security Maintenance frissítés van hozzá 2022-ig, semmi más. Nyilvánvaló, hogy most senki nem ezt fogja felrakni, miért aggódsz akkor?
-
törölt tag
válasz
Frawly #12369 üzenetére
Ez az értelme az LTS-nek.
Mark Shuttleworth on Ubuntu popularity and Canonical profitability
Cégek biztos nem akarnak görgetni, de rengeteg otthoni felhasználó sem.
A 14.04.5 már a 4.4-es kernellel jött ki. -
growler
őstag
válasz
Frawly #12371 üzenetére
Tudom hogy ez teljesen más tészta - van egy immár lehet hogy több mint 10 éves
Linuxos műholdvevőm 2.6-os kernellel - ma is ugyanolyan megbízhatóan működik
mint az első napon.
Kernel ügyileg én úgy vagyok, hogy LTS rendszerhez LTS kernel illik.
Vagy ha nem is hivatalosan LTS, de a Canonical által a támogatás végéig karbantartott - mint
például a 4.15-ös.
Rendszeresen kapok hozzá frissítéseket, és ezzel együtt visszaportolt hibajavításokat.
Majd ha olyan hardware összetevőt teszek a gépbe, vagy csatlakoztatok hozzá amit
a jelenlegi kernel nem vagy nem megfelelően támogat, akkor majd telepítek újabbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged