Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #12792 üzenetére

Ez van, nem mindenki ugyanarra használja a gépet. De csak egyszerű listákat írsz meg feliratokat konvertálsz vele (ezekre bőven elég a Leafpad, Xed, gedit), én konfigfájlokat, scripteket, naplókat szerkesztek (de használom csoportos átnevezésre, regexp-ezésre, gitártabulatúra és fonetikai anyagok írására is), megint más gigás programozási megaprojektekhez használja IDE-ként (amihez kelleni szokott egy csomó plugin is), megint mások webfejlesztésre, meg amit linkeltem, van, aki plain text editorban nyomja a prezentációkat, és táblázatkezelést is. Megint más regényeket ír vele. Mint említettem, az Emacs-userek meg abban csinálnak mindent, fejlesztés kitolása gitre, mailkezelés, fájlkezelés, még a grafikus ablakkezelőjük is az Emacs. Így mindenkinek más lesz az elvárása egy plain text editorral szemben, ez pedig indokolja a túlkínálatot. Ahogy a rengeteg DE/WM kínálatát is az indokolja, hogy mindegyiknek más a hardverigénye, más függvénytárakra épülnek, más a működési alapfilozófiájuk, egér/bill-orientált, stacking/tiling, dinamikus/manuális, tablet/desktop/kiosk működési filozófia, modális/nem-modális interakció, stb.. Szerintem inkább az a rossz, ha valamiből csak egyféle van, mint Windowson, és mindenki ahhoz van kötve.

Egyébként a nagyobb, komolyabb text editorok egyben egy prognyelvre épülő script interpreterek szoktak lenni, így a tudásuk programozással bővíthető. Ilyen az Emacs (lisp), vim/neovim (vimscript), Atom/Kate (JS), stb., ezekben saját funkciót, saját plugint tudsz programozni, ezért a tudásuk végtelen mértékben bővíthető, végtelen finomságban testreszabható. Egy Xed-ben, Leafpadban, de még a notepadqq-ban is azt tudod használni, azokat a funkciókat, amiket beledrótoztak és azokat csak annyiban tudod testre szabni, amennyiben a GUI-ra kivezették a beállításokat, és ezzel kifújtak a lehetőségek. A notepadqq némileg kivétel, mert már kezel plugineket. Nyilván a programozhatóság hiánya téged nem fog zavarni, mert csak egyszerű dolgokra használod.

Kicsit úgy kell ezt felfogni, mint a számológépeket. Van, akinek elég a 4 alapműveletes, 9 számjegyes egyszerű gép, van, akinek kell a sok számjegyes, tudományos, van, aki meg sem áll a több soros, grafikus ábrázolós, egyenletmegoldós, programozható csodákig. Mert ebben is mindenkinek másra van igénye.

Új hozzászólás Aktív témák