- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dhampir #15342 üzenetére
Kényszerű, családon belüli gépcsere után én is azt vettem észre saját használati profilommal, hogy szinte sosem kapcsol be a venti, igaz a Latitude 5520 CPU-ja durván gyorsabb volt, mint ennek a kis Latitude 7400 2in1-nek, de az akkuideje meg ötszöröse legalább, gondolom ebben is takarékos a proci, az U végű lenne az gyanítom... Másik topikban épp raktam be akkuidőkről screenshotokat.
i5-1135G7 vs i5-8365U a két Dell noti procija, hát sírok is néha a különbségükön...
-
válasz
Dhampir #14019 üzenetére
A 8570P és az M4700 kiváló notebookok.
Persze, kicsit itónikusan írtam, hogy múzeális darab, bár tényszerűen lassan az! Másik tény, hogy 4 éve vettem használt üzletiként és nemrég két kb ugyanakkor vásárolt új customer géppel találkoztam, kb a sírás környékezett...ha az Elitebook annyira lassú/gyenge volna, rég repüljpáva sorsra jut! Én nagyon szeretem, nem mellesleg szegény ma is esett egy nagyot, zuhantam is rá már teljes súlyommal, de kinyírhatatlan.
(#14020) Tim82
De amúgy a 8570p és az M4700 pont egy generációba tartoznak hardver-téren
Igazad van, lehet azért írtam, hogy kevésbé öreg, mert a Dell egy éve került hozzám! Hardverileg viszont durván erősebb, igaz ezt alapból renderelő gépnek vette tesóm, akitől megörököltem.
-
válasz
Dhampir #13678 üzenetére
Ó hát ez visszagondolva inkább beleillett volna egy Legényanya szintű filmbe, de tényleg. Főleg mikor hárman gombolyagként görgünk a porban és ugye elszállt az optikám és a nyanya jajveszékelve engem húzkod, mert ugye fene tudta már ott ki kicsoda. Úgy kellett rákiabálni, hogy ne engem ráncigáljon itten, hanem a szemügém keresse meg, de qrva gyorsan....szóval erre visszagondolva mindig vigyor ül az orcámra.
Mondjuk tény, hogy nyugodtabb elpingvinezni itthon békésen, ebben igazad van.
-
válasz
Dhampir #13676 üzenetére
Néha viccesek voltak ezek a pankrációk, kivéve amikor egyedüli józanként nekem kellett béketeremtőként fellépnem...utólag ez is vicces, de mikor látod, hogy az egyik szamurájkard tartásban rohan a másik felé a gereblyével...phúú b+, egyből az futott át az agyamon, hogy valamelyiket vihetem a balesetire, no ott elszakadt nálam is a cérna. Aztán amikor már a földön volt mindkét jóember, próbáltam őket szétválasztani, szerinted ki kapta az első eltévedt parasztlengőt!?
Szóval ja, imádtam a falusi romantikát mindig.
Ja és az elhárított gereblye majdnem a sápítozva futkorászó nagymamát csapta fejbe.....rá is kiáltottam, hogy maga mit egérkedik itt fel-alá?
Ugye a két fia izomkodott éppen.
-
válasz
Dhampir #13303 üzenetére
Üzleti gépeken azért tényleg kéne futnia mindennek, max az ilyen 10 év körülieknél még elég zagyván van megoldva az UEFI boot, de ez teljesen érthető, mivel akkoriban indult az EFI-zés, a HP-n volt is emiatt szemöldök fennakadásom, de ez nálam nem számít gondnak. MBR/Legacyval én speciel életem végéig ellennék.
Általában a sima Inteles, dedikált vGA nélküli gépek sima ügynek számítanak.
Anno én is azt olvastam notebookos kérdésre válaszként, hogy ha minden Intel benne, akkor nem lehet semmi gond. Most már AMD-vel sem, nVidiánál meg tudni kell, melyik zárt driver megy az adott VGA-hoz, az sem nagy ügy. De itt azért olvastam anomáliákat.
-
válasz
Dhampir #13301 üzenetére
Hogyan lehetne ilyen csodás notebookot (M4700) megörökölni ?
Nagyon eccerű, a tesód vesz helyette egy újabbat melóra és neked adja.
Köszi a jó hírt, ha a M4600, akkor ez is teljesen jó lesz Linux alatt. Mondjuk én még akármilyen laptoppal találkoztam, mind csípte a Linuxot. Még az is, amire két szerviz is azt mondta, hogy kuka.
Szeretem ezeket a régi gépeket, persze ha kb ilyen erősek, mint ez meg a 8570p, 8560w, plusz fizikailag is bírják a strapát!
No persze ha majd 10 éve mila körüli áron adták, nem is csoda, hogy nem egy nyekergő biliműanyag szutyok.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #13039 üzenetére
A Mint-eseknek pár éve vesszőparipája lett a "stabilitás". Ennek okán simán feltartanak akár kernelfrissítéseket is, indokolatlanul.
A saját véleményem az, hogy ha nekik ez kell, hát legyen. Én meg vígan elvagyok Ubuntu MATE vonalon, HWE-vel együtt.
A Ryzen-eknél egyébként az 5.8 a minimum ajánlott kernel. -
gojko.m
senior tag
válasz
Dhampir #12982 üzenetére
Úgy tűnik a 20-as verzióval is jól működik. Viszont, az inteles RST megakasztott a telepítésnél (lásd: itt). Van valami angol nyelvű leírás ilyen esetre. De ez alapján nem igazán tiszta számomra, hogy pontosan mit is kellene csinálni. A laptop gyári Windows-át meg nem szeretném hazavágni.
Ettől függetlenül szívesen olvasnék minden leírást, infót a témában. Szóval, ha valaki telepített már Windows mellé Linux Mint-et intel rst-s gépre, az nyugodtan megoszthatja velem a tapasztalatait. -
válasz
Dhampir #12449 üzenetére
B+ Frawly ez nem arab, hanem urdu!
Most már nem csak Frawlynyek polgártársnak szól ez!
Eredet mára homályba veszni látszik!
No de nincs itt off már! Mint láthatjátok, pár napja, röpke 2 év elteltével újra új seriff érkezett a városba és nagyon kemény!
Ha valaki nem érti: Aweriot Topikgazdára gondolok!
-
Tim82
félisten
válasz
Dhampir #12138 üzenetére
Valóban Conky és igen, néha kicsit ugrál a hőmérséklet kijelzés, de a két
screenshotképkivágás készítése előtt közvetlenül, illetve alatta több minden mást is csináltam, szóval reálisnak mondható értékek.A trükk egyébként az, hogy a jobb oldali "Rendszer" alatti ikonok igazából egy speciális karakterkészlet "betűi".
Egyébként felülről lefelé:
- CPU hőfok,
- CPU terhelés,
- foglalt RAM / szabad RAM,
- szabad terület a /home-ból vs teljes /home,
- akku jelenlegi töltöttsége (mivel laptopról van szó: Thinkpad X230i, TLP-vel be van lőve, hogy csak 60% alá csökkenve töltsön, max. 86%-ra). -
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #11216 üzenetére
Az igaz, hogy a pendrive 3 ezer, de egy használt 64 gigás vagy új 120 gigás SSD-t meg kapsz 4-7 ezer környékén, igaz ehhez kell egy SATA-USB átalakító is (ami megint 2 ezer körül van minimum), de ezt csak egyszer kell megvenni, utána használhatod több SSD-vel és HDD-vel.
Az SSD sokkal gyorsabb lesz, min. 200 MB/sec-kel fog rá felíródni a lemezkép (de ha normálisabb SATA3 SSD veszel, és az átalakító tudja az USB3 vagy 3.1 UASP módot, akkor 400-500 MB/sec-kel), és a bootolás is csak néhány mp. lesz róla. Plusz tartósabb is, mint egy pendrive, mert az SSD vezérlője gondoskodik a cellák egyenletes fárasztásáról, míg ez pendrive-nál nincs.
A lassúsággal sehová tovább nem érsz, csak az idődet rabolod. Ezeket a régi pendrive-okat én már rég kidobáltam, olyan lassúak, hogy semmire nem jók. Úgyis fogyóeszközök, nem bírnak sok írást, hamar tönkremennek.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #11212 üzenetére
Nem csak hogy lehet, de érdemes is. Minél nagyobb pendrive, általában annál újabb, és emiatt általában minél gyorsabb.
Erre én USB-SATA átalakítóval SSD-ket használok, 64-240 GB méretben. Sokkal gyorsabban kiíródik rá az iso, és sokkal gyorsabban is bootol be róla a telepítő vagy a live rendszer.
Ilyen régi 2 GB-os pendrive-oknál a hajad kihull, mire kiírja rá a rendszer az iso-t.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #11054 üzenetére
Nem vicces, tényleg így van. Az ügyfélszolgálatos ilyen helyeken bekészített doksi alapján rázza le az embereket. Össze van írva az összes problématípus, arra ilyen semmitmondó, mossuk kezeinket, telepítsen mindent újra, gyújtsa fel a gépét típusú lerázószöveg, és azt kapja mindenki az arcába. Ezeket értelmes ember nem is nagyon fordul hozzájuk, mert időpocsékolás.
Mondom, majdnem biztos, hogy a szóban forgó nyomtató megy HPLIP-pel, csak utoljára ezt a konkrét nyomtatót még a 12.04-es Ubuntu alá kiadott HPLIP verzióval tesztelte a HP, azóta meg nem próbálták ki, hogy hogyan megy, van-e valami bug. Így meg azt nyomják hivatalos mantrába, hogy nem támogatottttttt-tö-tö.
Ugyanez van az Abev-vel is, hivatalosan csak bizonyos disztrókon és Java verziókon támogatott. De megy minden máson is, legfeljebb meg kell keresni, hogy melyik csomagot kell hozzá a tárolókból feltenni.
-
Frawly
veterán
-
válasz
Dhampir #11003 üzenetére
Köszönöm, le is cserélem dd-re a meglévőket.
Windows alól írod ki ezeket az iso-kat amúgy? Azért kérdem, mert Linux alól kicsit értelemszerűbb.
Be kell tallózni törléshez a pendrive-ot, utána az íróval ugyanezt plusz az iso-t a megfelelő ablakba. Nem sok egyszerűbb program van ennél a Mintstick-nél. dd alapon dolgozik, nekem 5 év alatt mindent jól írt ki.
a katedrális és a bazár utáni homályos sikátor végén céltalanul héderező, filozófus kinézetű csudabogár súgta meg
Érdekes helyeken lófrálsz Te is!
Picit félrehall a füled, de annyi belefér....
-
King Unique
titán
válasz
Dhampir #11000 üzenetére
Az UEFI-s bootolásnak nem feltétele, hogy a telepítési adathordozón (pendrive) mindenképpen GPT partíciós séma legyen, lehet az MBR szerinti is. A GPT az UEFI only bootoláshoz kell, a Rufus esetében is arra vonatkozik.
Egyébként meg számtalanszor volt már arról szó ebben és más kapcsolódó topikokban is, hogy Rufus + Linux ISO párosításnál a DD képfájl módot javasolt használni, ami pl. ebben a hozzászólásban is szemléltetve van. Az a biztos és az jó legacy (CSM) & UEFI-s bootoláshoz egyaránt, meg amúgy MBR alapon particionálja a pendrive-ot az MBR / GPT beállítástól függetlenül. De ha a sima ISO képfájl módot választod a programban, az is működőképes lehet UEFI-s bootolásnál MBR & GPT alapon egyaránt (próbáltam már).
-
válasz
Dhampir #11000 üzenetére
Ha MBR partíciós sémára írom ki, az nem fog megjelenni UEFI boot során emlékeim szerint, de lehet, hogy tévedek.
Nem használok Rufust, de az tuti, hogy a GPT sémát pendrive-ra nem alkalmazza semmi, ami csak simán kiírja az iso-t, dd alapú Mintstick például.
itt egy kiírt Debian iso pendrive-ra:
Disk /dev/sde: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x43442432
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sde1 * 0 4816895 4816896 2,3G 0 Üres
/dev/sde2 1484 7371 5888 2,9M ef EFI (FAT-12/16/32)Ennél a HDD-nél láthatod, hogy gpt-t ír az fdisk -l:
Disk /dev/sdc: 1,8 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gptA Legacy/UEFI választás meg majd akkor lesz nálam terítéken, ha a hw-ek már nem kezelik a Legacy-t.
-
válasz
Dhampir #10984 üzenetére
Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?
Igen, lásd előbbi hsz-t. A többire kaptál választ, egy iso van, nincs külön UEFI-s. Bennem az szokott ilyenkor felmerülni, hogy adott hw-környezetben, ha nem a legújabb és minden jó legacy-ban, akkor......
No de miért pont te ne szívnál UEFI-vel!?
Tapasztalatokra meg szükség van, majd írd meg miként alakult az első UEFI-s kalandod.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #10984 üzenetére
A kérdésedet nem pontosan értem. Egyféle .iso fájl van egy Mint flavorön belül, dd módban írod ki, bootolnia kell UEFI-vel és Legacy BIOS boottal is. Ezt az UEFI BIOS-ban kell beállítanod, hogy milyen módban bootoljon, UEFI only, Legacy BIOS only vagy vegyes, mindkét lehetőségre figyeljen a bootolható eszközök listázásánál.
Előnye lehet az UEFI bootnak, hátránya nem. Pl. a rendszerbetöltő előtti eszközinicializálási idő lerövidülhet, mivel az UEFI bootkor az UEFI kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST eszköztesztet, amit a Legacy BIOS megcsinál. Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.
A secure bootot érdemes kikapcsolni, mert rohadtul nem secure, másrészt csak szopatásra jó, de végül is úgy is használható egy UEFI-s telepítés, ha bekapcsolva hagyod, de akkor pár dolog menedzselése megnehezül, pl. drivertelepítés, rendszerbetöltő frissítése, kernelfrissítés.
Én is már a sokadik gépen használok UEFI bootot, Win10-zel és Arch Linuxszal is, de Arch alatt kézzel máshogy oldom meg a Minthez képest, nincs GRUB sem pl., míg Mint alatt van. Egyébként úgy olvastam több embertől, hogy a Mint telepítő bizonyos gépeken nem hajlandó UEFI-vel települni, lefagy a telepítő, vagy végigmegy, de nem bootol. Gépe válogatja.
-
válasz
Dhampir #10963 üzenetére
Egy idő után már a "user panic" sem az igazi! Nekem néha hiányzik is, mert legalább az felpörgette a punnyadt agysejtjeimet.
Tegnap is csak unottan néztem, hogy a Debian 10.... nagyvonalúan kihagyja a network- managerből a wifiket. Gondolom rutinosan nem a nonfree iso-t szedtem le......
-
qwertly
addikt
válasz
Dhampir #10554 üzenetére
Szia!
Sajnos nem volt egyértelmű,hogy mit szeretnék.Itt a kép róla piros nyíllal megjelöltem analóg kimeneteket úgy-hogy egyikre monitor kerülne,annak a képét tükrözném a másikra és oda pedig projektor kerülne.Nem akarom a DVI portott vga adapterrel használni,mert volt hogy nagyon neki tolták a gépet a falnak és eltört a csatlakozó plusz az adaptert fizuból vesszem.Ez egyből ment a win7alatt de én ragaszkodnék a linuxhoz. De nem is gondoltam,hogy ennyire zűrös ez. -
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #10309 üzenetére
Ez már elég régi cikk, azóta a sokadik szubnotiját gyűri, szerintem már a XPS 13-at is rég nyugdíjazta valami még újabbra. Nem nagyon költ ő ezekre, cégek küldözgetik neki repiajándékba, meg hardvertesztelésre, valamelyik interjúban mondta, hogy egy egész szobára való ilyen cucca van, amit még kipróbálni sem volt ideje.
Egyébként meg ezt a 11 colos MacBook Air-t ő nem fő gépnek használta, hanem ha úton van, akkor legyen nála egy kis gép, amit könnyű hurcolni, és legyen annyi erő benne, hogy ha kernelt kell forgatni, akkor ne őszüljön bele, míg végez. Bár egyébként erre szerintem nem kell erős gép, dolgozhatna távoli szerveren, feltölti a megváltozott kódot, a rengetek magos szerveren meg lefordul meg betömörítődik néhány másodperc alatt, utána meg letölti. Sokkal olcsóbb megoldás, mint ultradrága ultrabookokat tartania magánál. Mert amúgy az ő munkájához nem kell erős gép, írta, hogy csak néhány terminálablakot használ a kódoláshoz, semmi extra IDE, meg hasonlót nem használ.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #10042 üzenetére
Szerintem pont a nyomtatók voltak az első olyan hardverterület, amiben a Linux leelőzte a Windowst. Én is számtalan olyan nyomtatót bírtam azonnal működésre Linux alatt, amihez utoljára vagy csak XP-hez volt driver, vagy csak 32 bites, Linux alatt meg a 64 bites is simán vitte őket, pl. a Konica Minolta 1250W ilyen nyomtató volt (igaz sok év múltán jött ki hozzá 64 bites Win7-es driver, de akkor már a hajamra kenhettem, rég linuxoztam).
De pl. sok régi Creative hangkártya is olyan, hogy utoljára XP-hez és Vistához volt hozzá driver, és már Win7-en is problémás volt őket használni, Linux alatt meg alapból mennek. De pl. sok régi ATi kártya is ebbe a körbe tartozik, pont most volt róla szó a Win10 és Linux 'low end' laptopon című cikk alatt.
-
válasz
Dhampir #9949 üzenetére
Ha a "gyökér" felhasználóra gondolunk
Én azért ilyen sarkosan nem szoktam fogalmazni......
(egyébként amire most válaszoltál, elképzelhetően poen lett volna)
Transmission - fapadosnak említed, de ez azért van, mert inkább GUI-tlan rendszerekhez célszerű használni. Fabrikáltak ugyan GUI-t hozzá, de valóban a qBit az igazi, főleg ha valaki már egy előző életében is torrentezett, volt Winen valami nagyon népszerű qBit-hez hasonló..... hú de rég volt
-
válasz
Dhampir #9942 üzenetére
Lehet, hogy érzékeny adatokra ez fenyegetést jelenthet, de adatmentés szüksége esetén nagy segítség lehet a könnyű hozzáférés.
Adatmentés? Azt oldja meg jelszóval, aki olyan lusta, hogy nem csinál fontos adatokról biztonsági mentést! Akkor ezzel a live móddal való szabad behatolással akár át is írhatja bárki a jelszavát a rendszernek. Na jó, persze lehetne titkosítani is a meghajtót.
(ezt azért más okokból nem nagyon szeretném)
-
válasz
Dhampir #9591 üzenetére
Hú de jó lenne, ha a Flatpakból lehetne mindent telepíteni.
Meglenne fél nap alatt és 100GB helyet foglalna. Szerencsére a Flatpak csak pár népszerű alkalmazást tartalmazz épp az eddig elmondottaknak megfelelően multicsomagolással, emiatt 10x akkora a mérete. Ahogy a discord telepítéssel foglalkozó hsz-ben le van írva, az van.
Amúgy alapból belerakták a Mint-be már 18.x-től. (a képen 18.3 van)
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #9591 üzenetére
Azért ezt nem mondanám. Az adott disztró hivatalos tárolóját, meg megbízhatóbb külső tárolóit mindig is jobban megéri használni.
A Flatpak akkor jön jól, ha valami nincs meg a disztró tárolóiban, de nem akarsz forráskódból forgatással meg teljesíthetetlen függőségekkel henteregni, hanem csak telepíted a Flatpak-ot (ha nem lenne fent alapból), leszeded vele a kívánt alkalmazást, a pakkban ott lesznek a hozzá kellő függőségek is. A Steam is ilyen, lehúzgálja magának saját forrásból a függőségeket, hogy nehogy gondot okozzon a disztró csomagjaival való inkompatibilitás. Cserébe viszont ez a megoldás bloat, mert külön leszedett rakat függőség nagyjára lehet nem lenne szükség. Csak szükségmegoldásnak javaslom, annak ellenére, hogy nem vagyok ellene, az ötletet kifejezetten jónak tartom, hogy legyen disztrófüggetlen, univerzális csomagkezelési lehetőség.
-
válasz
Dhampir #9473 üzenetére
Szia!
Anno olvastam a hivatalos blogjukban, hogy a Cinnamon verzió ablakkezelőjében is cserének valamit és jóval gyorsabb lesz tőle. Részletekre már nem emlékszem, pár órát használtam a 19-et, persze gyorsabb az agyonbelakott 18.03-nál, de, hogy attól-e, amit kérdezel.......
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ systemd-analyze
Startup finished in 9.270s (kernel) + 14.645s (userspace) = 23.916sA 18.3 ennyi, a 19 tegnap 4.5+1 sec bootidő volt, de az előbb már 4+4 sec volt valami daily.service húzza az időt, eze lassan jönnek és lassul a boot, bár ki is lehetne kapcsolni sok szolgáltatást éppen.
-
Tonyk
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #8701 üzenetére
Nem tudom neked milyen Windows van fent, de én utoljára wines Tündérbüdit 64 bites Win7 Pro és Win10 Pro alatt próbáltam, egy dekával sem szebb, mint a linuxos verzió, cserében jóval lassabb.
Linuxnál az sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegy milyen grafikus felület és skin/ikontéma van fent, lehet azért látod csúnyábbnak, mert valami minimalista WM, DE, téma van fent nálad, amivel nem olyan csilivili a a linuxos megjelenés.
A windowsos sima Paintre az alábbi főbb linuxos alternatívák vannak: MyPaint, Gnome Paint, Gpaint, KolourPaint, Pinta, Tux Paint. Vannak még mások is, de azok bonyolultabbak, már nem hajaznak a wines Paint egyszerűségére. Egyébként meg ahogy már írták előttem, már nem elérhető Windows alatt sem a Paint, csak ha Windows Store-ból megveszed és felrakod 5-10 dollárért, aki erre nem hajlandó, annak csak a 3D Paint meg a Paint.NET marad. Bár ha annyira windowsos Paintet akarsz, ahhoz szerintem elég 1-2 fájlt kibányászni egy frissítetlen Windows-telepítésről, és menni fog Wine alatt is, de nem javaslom. Azért ne linuxozzál, hogy aztán mindenre windowsos programot használj, úgy semmi értelme nincs az egésznek. Linuxon meg kell szokni, hogy más programok vannak, máshogy esnek kézre, más megközelítés alapján működnek, de cserébe általában jobbak is, mint sok windowsos alternatíva, persze kivételek vannak.
Attól is függ, hogy mire kell neked a Paint. A legtöbb ember arra használja, hogy mivel nem tud szakszerűen screenshotot készíteni ablakról, meg nem találja a Képmetszőt, így az egész desktopról csinál PrnScr gommbal képernyőmentést, amit Paintbe beillesztve vagdosgat, aztán belebarmolja JPG-be, és csodálkozik a munkavédelmi veszélyhelyzet keretében munkabaleset éri, mert orrba vágom érte. Erre a célra Linux alatt is vannak komfortos screenshotos programok (még jobbak is, mint a windowsos Képmetsző), amik engednek többféle beállítást és exportálási lehetőséget (rendesen PNG-be is, ami a megfelelő formátum erre), feleslegessé téve a Paintezést, GIMP-ezést, stb.. Ha viszont ábrákat, mintákat, logót, ilyesmit rajzolnál, arra vektoros képszerkesztő való. Ha képregényt, akkor arra is vannak szerkesztőprogramok. Ha fényképet szeretnél manipulálni, akkor GIMP, komolyabb fotós dolgokra Lightroomot helyettesítő Darktable. Pont ez a baj a windowsos beépített programokkal, hogy igazából senkinek nem jók semmire, mindenből van rájuk jobb alternatíva, akár kezdőknek, akár haladóknak (IE/Edge-nél akármelyik böngésző jobb, Notepad-nél akármilyen tisztességes plain text szövegszerkesztő jobb Windows alatt is, Windows Méda Hulladékplayert is a porba alázza akármelyik média és audiolejátszó, stb..). Még igazából aknakeresőből, pasziánszból, számológépből is vannak jobb verziók, mint a beépített. Csak ECDL Mancika és hasonszőrű informatikai zseni társai használják a Windows beépített megoldásait.
-
-
Cyrin
addikt
válasz
Dhampir #8687 üzenetére
Én a múltkor a páromnak épp a Siberia 1-2 régebbi játékot tettem fel Mint alá magyarítással, ami szintén windowsos, pedig én nem is játszok, nincs is dedikált videokártya a gépben.
Bár most gyerek miatt gondolkodom egy nvidia 1060-ban, de akkor már win alatt.
Vagy konzol, de az többe lenne. -
válasz
Dhampir #8685 üzenetére
A Linux ilyen, vagy szereted, hogy kihívásokkal szívat vagy menekülsz tőle. Nagyon le tudja kötni az embert, ha valami próbálkozásba belekezd.
Habár nem arra koncentráltam, de azóta már eltüntettem a lilaságot.
Akkor ez már ösztönös lehet, mondjuk én a Mint alapszineit is meg szoktam változtatni, pedig nem irritálnak úgy, mint kánonlila.
-
válasz
Dhampir #8679 üzenetére
Jogos, de mentségül említem, hogy a képeket megnézegettem, de valahogy ha játékról van szó, az agyam a szöveget átugorja...
Igazából nem is kellett volna hozzászólnom ehhez a témához!
Sem.(ezt csak azért írom, hogy a szokott arcok vitorlájából kifogjam a szelet)
Azon a randa püspöklilán minden sz*r elfér....bocsi
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #8153 üzenetére
Talán akad benne hasznosítható ötlet:
Képernyő fényerejének beállítása energiakezelő nélkül (xrandr)
Több más érdekes Linuxos cikk Janu honlapján:
PCLinuxOS janu (nemcsak PCLinuxOS-hez felhasználható cikkek)
-
válasz
Dhampir #7996 üzenetére
Remélem, hogy az lesz végre! Úgy látom, ha nem szól bele senki, akkor jobbak az esélyek....
Amúgy a pillanatnyi psensornál a két fan érték direkt nem mutat semmit?
Egyébként, attól, hogy lev258 szaki dobta a Mint-et, még nem utálja és rengeteget segít itt is ott is! Amit irt, annak is volt azért alapja, mert ha te tudod is, mit csinálsz, attól még ami itt átjön, az rendesen kaosz.
Sokan vannak úgy, hogy unják a Mint-et és mennek Ubuntuzni inkább, de a Mate felülettel nosztalgiáznak......
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7982 üzenetére
Na, most az ismét feltelepített 32-bites Mint alatt is előjött a gond, mert eltértem a tegnapi zárt driver-telepítéstől.
Nvidia zárttal még be tudtam lépni, de amikor a nyílt Intelre váltottam az Nvidia kezelőjében (viszont most kivételesen nem telepítettem fel a zárt Intel microcode firmware-t), a login-képernyőt el sem érve csontra fagy, mint 64-biten (de 64-bit alatt a zárt Intel microcode firmware is fent volt). Meglehetősen "sorrend-érzékeny" a rendszer.
-
válasz
Dhampir #7980 üzenetére
Plusz a Frissítéskezelő utána még felajánlja a Cinnamon, Cinnamon-cjs, Cinnamon-nemo, másik kernel és a systemd frissítéseit is.
Igen, ezek alapból nincsenek kijelölve, pedig 3-as szintűek. Gondolom a frissítések beállításánál a középsőt választottad.
A reggel kilőtt frissített 18.2-nek kellettek volna ezek, most direkt nem frissítem ezeket, hogy előjön-e ugyanaz a hiba.
-
válasz
Dhampir #7978 üzenetére
Ja, kifut a 32bit lassan, felejős neked is!
A Mint már újra él! :-) Túl sokáig vacakoltam már így is vele..... ez is tartja az 5 sec bootidőt!
A vicc az egészben, hogy a friss 18.2-nél épp most frissültek azok a
cjs
valamiknek a verziói, amik megoldhatták volna a frissített 18.2 gondjait!Nem annál a gépnél vagyok, ezért nem írom pontosabban.
Pedig emlékeztem, hogy anno Debianon is figyelni kellett erre a cjs-re, ha testingből felraktam a Cinnamont, mert persze mindig le volt maradva verziókkal ez is és még nem jött ki az új LMDE2 sem akkoriban. Ez a Cinnamon frissítés akhillészsarka!
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7977 üzenetére
Közben lejárt a szerkesztési idő.
Viszont ami leginkább izgat, a 32- és 64-bites rendszer kérdése. Az olvasottak alapján úgy látom, hogy érdemesebb lesz áttérni, még akkor is, ha netán időnként kompromisszumokkal fog járni (például 32-bites library-k kezelése).
(#7971) ubyegon2
Már meggyógyult a Cinmanód?
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7970 üzenetére
Az Ubuntu megint eljátszotta a régi nótát (ez az Intel Skylake + Nvidia párosítás sem sokkal jobb az AMD Carrizo-nál, persze nyilván sok minden függ a hardverkörítéstől, jellegétől is), az Nvidia zárt meghajtó telepítése és a gép újraindítása után már nem lehet az asztalra belépni. A Recovery-indításnál befagyott a recovery menüválasztójánál, amikor már jobban belenyúlhattam volna a gépbe.
Ezt azért írom itt le, mert a 32-bites Mint ehhez képest tökéletesen lekezelt mindent, buherálás nélkül.
Linux Mint esetében előbb a zárt Nvidiát telepítettem, utána pedig a zárt Intel microcode firmware következett (addig nem látta az Intel meghajtót az Nvidia Setting kezelője).
-
válasz
Dhampir #7950 üzenetére
Most Effective Ways To Reduce Laptop Overheating In Linux
Egyébként sokan a TLP-t javasoják, de érdemes elolvasni a weboldalán a beállításait.
(#7956) Normi™
Erősen hardverösszetevőktől függ egy bizonyos szintig, nem csak az számít, mekkora a fizikai memória, SSD van-e a gépben....viszont ki nem jelenteném, hogy jól fog futni egy olyan gépen, amit fórumtársunk bemutatott.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #7854 üzenetére
Végül a nagy hőségben felröpítettem "Cinmanó Szonyicskát" (18.2).
Eleddig szépen fut, habár az elején előfordult, hogy videokártya-driver telepítése, illetve váltása után a rendszer indítás nem ment végig a login-ig, de egy restart megoldotta, utána "kijavította magát" a rendszer. Az Intel microcode firmware még nem okozott gondot.
Már csak a ventilátorok pörgésén kellene lassítani. A TLP-n kívül mit javasoltok az energia menedzselésére?
Illetve, amit így hirtelenjében még leltem meg; az asztali elemek, ikonok méretét hol tudom megnövelni?
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #7854 üzenetére
Tudod egy baj van ezzel az elgondolással. Egyáltalán nem biztos, hogy az általuk kiválasztott kernel (amire vakon ráböktek), amit elég kevés hardveren tesztelnek, valóban jól működik. Könnyen lehet, hogy a javításai komoly bug-okat javítanak, pl. nekem a dual-VGA-s gépemen így volt.
-
válasz
Dhampir #7854 üzenetére
Nekem ezt csinálta a 18.1 telepítéskor egy alkalommal, de reboot után többször nem. Nem tudom, miért csinálta, de így nem is érdekelt tovább.
(#7853) colomb2
Lassan én is kinövök a disztróhopperkedésből.....kéne egy kis idő a Debian 9-re, azt szeretném belakni most már rendesen, de ettől kíváncsiságból úgyis felrakok érdekes disztrókat.
Múltkor valami japán ninjás disztró piszkálta a fantáziámat.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #7817 üzenetére
Akkor talán ideje lenne, hogy a gépről is írj valamit. Főleg a videókártya a lényeges.
csixy: Sajnos manapság egyre gyakoribb, hogy a rendes Intel támogatás az újabb eszközökhöz hónapokat, vagy akár többet is késik. Így meg maradnak a minél újabb kernelek és frissebb alsa csomagok próbálgatásai. -
csixy
addikt
válasz
Dhampir #7817 üzenetére
Az enyének még hangja nincs. A 4.11-es kernelekkel előkerül a driver ,de mégse szólal meg és videók akadnak vele. A korábbiakkal minden jó csak nincs hang driver. Pedig léteznie kell linuxban már neki mert korábban Manjaróval egy kernel erejéig volt hangja. De egyenlőre így is jó nekem.
-
válasz
Dhampir #7813 üzenetére
Valami hw-es akadás biztosan van ott a 18.1 csomagjaival ill. driverekkel.....van ez a tty1 tty2, amit konzolban lehet előhívni alt (vagy ctrl, vagy shift) F1 v F2-vel, azzal nem próbáltad még, bár az is olyan, mintha a villám csapott volna a gépba, de nem kell rebootolni.
Én egyszer próbáltam használni, nem tudom miért, de a háttérben épp partíciót zsugorítottam.....jót tett 200 giga filmnek.Mindenképp a 14.04 alapúak lesznek jók nálad szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Filmvilág
- BestBuy topik
- Fujifilm X
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest