-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12790 üzenetére
Attól függ mit értesz lightos DE alatt, meg mennyire gyenge a gép. Egy IceWM, Openbox, LXDE azért még P4-es is el kell fusson. Ahol megbukik ez a gyenge gépen akármit is csinálunk mutatvány, pont nem a Linux, hanem ahogy elkezdenek rajta böngészni, meg webalapú appokat használni (Google Earth, Atom, Skype, stb.), ott mutatkozik meg, hogy milyen elavult már az egész. Egy pehelysúlyú disztró önmagában még azért elfutogat, és ha csak ilyen alap SD-s videók nézésére kell, zenehallgatás, szövegszerkesztés, arra még élhető alternatívát nyújtanak.
Ja, a notapadqq Qt-s, és valóban emiatt kicsit bloatabb emiatt, de még nem vészes, nem ilyen megabloat szint, mint az Atom, Visual Studio Code, meg a Commodo Edit. Arra tényleg jó, hogy ha valaki Windowsról jön frissében, ahol Notepad++-t használt, akkor a legkisebb trauma neki a notepadqq lesz, mivel még a felülete, menüje is hasonló. Nekem is hihetetlen, de valóban van elég sok ember, akinek az az apróság is számít, hogy a felülete is ugyanolyan legyen, mert annyira 1 bitesek szellemileg, hogy ha egy menü, vagy ikon nem ott van, akkor már nem bírják megszokni. Így nekik a Double Commander mellé (Total Commander klónja) ajánlani is fogom erősen a notepadqq-t innentől fogva.
A Xed, Leafpad, Mousepad, meg volt még valami Scratchpad vagy Scrape Pad vagy mi volt a neve, ezek inkább azoknak jók, akik windowsos Notepad-re keresnek alternatívát. Esetleg még a gedit-et lehet ide sorolni.
De ahogy nézem, utóbbi időben megszaporodtak a linuxos plain text editorok, lett egy csomó új, Lime Text (Sublime opensource forkja), Bluefish, Light Table. CLI-s fronton is megjelent egy csomó új, Kakoune, neovim, micro. Régebben nem volt ilyen nagy választék. Még 2 éve ez nálam is nagy gond volt, hogy nem találtam jó alternatívát a Notepad++ helyett. Kezdő linuxos éveimben ott volt a Kate4, ami nagyon bejött, de a KDE5-ben újraírták Kate5 néven, és nagyon fapad lett, használhatatlan, így SciTe-t kellett használjak, míg a vim-re át nem tértem. Bár nem baj, mert ha nem lett volna ez a kálvária, akkor sose lett volna elég motivációm megtanulni a vim-et.
De az Emacs is nagyon jó. Ez abban hasonlít a vim-re, hogy egyfajta felhasználói életfilozófia. Az Emacs teljes körű OS lényegében, egy teljes ökoszisztéma, lehet használni nem csak szövegszerkesztőnek, hanem Window Managernek, mailkliensnek, fájlkezelőnek, terminálnak, git/IDE felületnek, Note alkalmazásnak, meg mindenfélének, így megértem, hogy sokan szeretik. Kicsit bloat, de ha mindenesnek fogja be valaki, akkor megtérül ez a bloatság abban, hogy mást nem is kell feltegyen, másnak nem is kell futnia, mindent lehet belőle intézni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest