- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
-
growler
őstag
válasz
#89309696 #13486 üzenetére
Van aki ezt jól megfogalmazta / leírta:
"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel még egyszer." -
sonar
addikt
válasz
#89309696 #13482 üzenetére
Nézd, én sem vagyok az a gyakori frissitgető (legutóbb 18-ról léptem fel 20-ra), de amikor már kint van a next verzió akkor hiába kapod a frissitéseket, egy idő után mindig valami furcsa anomáliák kezdenek eluralkodni.
Lásd Gimp problémádat. Ott is a 20-as verzió lesz a megoldás
-
Dhampir
félisten
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Ha már felmerült a Stalker, lehetett Linux alatt is szerkesztgetni a S.T.A.L.K.E.R.-t. Ubuntu 12.04 LTS alapú,32-bites Kiwi Linuxon próbálgattam régebben, például a CoP fórumán is megemítettem 2013-ban.
A Winecfg grafikus beállító menüjében választottam ki a megfelelő Windows DLL és komponenseket.
2015-ben már PlayOnLinux alkalmazással futtattam a Call of Pripyat-ot, ha jól emlékszem, már mókolás nélkül.
Az SGM 2.2 Enot mod is működött egy AMD Kaveri alapú laptop konfigurációval, ámbátor beszaggatott az első Kordonbéli attaknál Az AMD Radeon R7 M260 DX.
Ezeket próbálgattam még, amik működtek:
- Call of Pripyat (Ubuntu Linux 14.04)
- Call of Pripyat + AMK Devolution (Ubuntu Linux 12.04.4)
- Oblivion Lost 2010 (Ubuntu Linux 12.04)Voltak képernyőmentések is, de azok sajnos törlődtek a tárhelyről ennyi esztendő után.
-
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Most hirtelen ezt a parancsot tudom javasolni, nem tudom most hogyan áll a pkexec helyzete Mint-nél:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Lehet, hogy kétszer kéri majd a jelszót!
Látni fogod az emelt szintű jogosultság szöveget!
Így megnyitva a Xed-et, bemásolod alulra és elmented, le is csekkolhatod, hogy jó lett-e,
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b75ee7f1-4857-40c8-b9f9-8ec13337cadc / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0FSTAB módosítás után azt hiszem kell újraindítás a rendszernek.
XP.....ne is említsd!
-
válasz
#89309696 #13456 üzenetére
Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Vedd sokkal kisebbre, mikor első Mint-et használtam, tán 4MB volt...
Lehet tényleg be fogja adni a kulcsot az SSD, de az is lehet, hogy ilyen galádkodás mellett még megy egy darabig.
Ilyenkor hajlunk arra, hogy ez már esélyesebben hw hiba és nem sw. Az, hogy nem hajtja végre a fstrim parancsot, elég esélyessé teszi a dolgot.
Azért azt a sort még próbáld ki az FSTAB-ban, ki tudja.....
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ja és ezt a hsz-t is nézd meg az alkalmazott értékek miatt!
-
válasz
#89309696 #13454 üzenetére
Megvan nálad is a heti fstrim az ütemezőben, a manual TRIM is lefutott, szóval elméletileg hétfőnként nálad is lefut az fstrim. Most a manualis végrehajtás után nézd meg, hogy ez a belassulás megvan-e ugyanúgy.
Ami még eszembe jutott... a fájlkezelő/DE frissítéseknél szerintem nőtt a beolvasandó fájlok előnézeti képek mérete. De ez csak tipp most hirtelen. Nemo-nál most ez a default, szóval valami ilyesmit kellene keresned és csökkenteni a beolvasandó fájl méretét:
Ha több alkalom után lassul, akkor a cache megtelése miatt is lehet lassulás, bár épp a cache miatt ennek nem kéne megtörténnie, de lehet olyan területen van a cache, ami nem 100-as.
Régen használtam SSD-n ezeket a cache managelő parancsokat, ezeket is kipróbálhatod, a FSTAB-ba rakd be az utolsó sor után egy Enter-t ütve, kb így:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
Ha Nemo-t használsz, akkor egyszerű dolgod van, a többit viszont nem ismerem és nincs is most más disztró/DE kéznél, hogy megnézzem.
-
válasz
#89309696 #13452 üzenetére
A Started meg a Stopped az megvan, de elvégzett feliratot nem látok sehol. Ez gond lenne?
Aham, eléggé. Valamiért nem hajtja végre az ATA parancsot, pedig ha van start/stop, akkor benne van az ütemezett feladatok között. Manuálisan kéne most egyet TRIM-melned!
sudo fstrim -v /
Az eredménysort másold be ide, mint itt láthatod:
ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo fstrim -v /
[sudo] ubyegon jelszava:
/: 23,4 GiB (25087807488 bytes) trimmedezek kimenete is jó lenne:
systemctl list-timers -a
cat /etc/fstab
-
válasz
#89309696 #13449 üzenetére
No igen, a fw frissítés hiányára én is gondoltam, de gyakorlatilag eddig is működött valahogy!
Meglátjuk, hogy a Disks teszten valami kibukik-e....egyébként amit linkeltem, azok a tesztelő parancsok kicsit célzottabban nyúznák, mint a Disks.De azért reális képben én nem bíznék ennél az eszköznél.
A Trim az nem online?
Nem hát! Van az online TRIM, ami az FSTAB-ban a partició sorába beírt
discard
mount opcióval valósul meg és van az ütemezett TRIM, ami ma többnyire heti ütemezéssel be van állítva a legtöbb disztrónál. (nemrég előfordult épp a Manjaro-nál, hogy default egyik sem volt beállítva, no ez azért kicsit durva volt)ez a parancs azt hiszem épp az ütemezett fstrim végrehajtását listázza:
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb így néz ki a heti TRIM ütemezetten:
-- Logs begin at Mon 2021-07-05 09:44:58 CEST, end at Sat 2021-08-07 13:41:14 CEST. --
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 21 13:46:19 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 26 13:52:14 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 02 13:20:17 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 04 12:17:35 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.Most kapott rengeteg üres helyet, a /-en van 4GB szabad a 20-ból, a /home 30GB szabad a 40-ből. Tehát talál magának ha akar.
Itt tényleg nem helyhiányból adódik a probléma!
-
growler
őstag
válasz
#89309696 #13445 üzenetére
Van Linuxra töredezettség mentesítő parancs. (Nem akarom nagyon reklámozni.)
Általában 90%-os lemezfoglaltság felett lehet(szokják) alkalmazni - HDD esetén.
Egyébként, a kisebb méretű SSD-ken ha már nem sok felhasználható terület van,
az alapértelmezett automatikus heti trim nem biztos hogy optimális.
Ajánlatos 2-3 naponként futtatni a kézi trimet. (Vagy a napi trimet beállítani.) -
válasz
#89309696 #13445 üzenetére
És létezik töredezettség mentesítés Linuxra?
Valami van egyébként, de SSD-re továbbra sem alkalmazunk defragot!!!
Nem töredezik az SSD-re írt adat! (extreme esetben is max annyira, amit user nem vehet észre)
Meg kéne nézned az SSD állapotát ezzel, persze ha ez sem mutat komoly gondokat, attól még okozhatja a Vertex a jelenséget:
sudo smartctl -x /dev/sda
(ugye tudjuk, hogy az sda az adott hwkonfignak megfelelően módosítandó)Ha nincs fenn a program, akkor ezzel rakd fel:
sudo apt install smartmontools
Én a helyedben kicsit tesztelném még azt az SSD-t az itt leírtakkal is. Ha gond van, derüljön ki mihamarabb!
(az eredmények értékelésénél van kis hiba, de ez most teljesen lényegtelen)
-
válasz
#89309696 #13421 üzenetére
How to install a package without root access
Ha nagyon akarod, telepíthetsz a /home-ba, de az írásban taglalt hátrányokat vedd figyelembe!
Leginkább olyan programoknál lehet gond, amiknél a /-be telepítés esetén a csomagkezelő a függőségeket is kezeli. /hone-ben ez nem lesz, így akár neked kell fejlesztői környezetet is telepítened és azzal a függőségként hiányzó csomagokat fordítanod, majd telepítened. A dpkg nem is fogja jelezni, milyen függőségekre van szüksége az adott programnak. (ha jól értelmezem így gyorsan ránézve az írásra)Szerintem olyan programokat, mint böngésző, Messenger programok, etc. akár telepíthetők a /home-ba nagyobb gond nélkül is. Ezek nálam amúgy a /opt-ba települnek, ezért gondolom, hogy a /home-ban is elvannak. De majd hozzáértők kijavítanak, ha tévednék.
Ha eddig bírta a Vertex, akkor az épp egy jól sikerült példány.
-
lev258
veterán
válasz
#89309696 #13415 üzenetére
Az alapprobléma, hogy amikor a töredezés már komolyabb mértékű, olyankor se az átrendezés, se a helynövelés nem javítja meg (ami már töredezve van, az nem fog megjavulni, csak a további romlást állítod meg). Ilyenkor a formázás segít csak.
Szerk.: A régebbi kernelek elég komoly helyfoglalást tudnak jelenteni. Némely rendszer automatikusan megszabadul tőlük, de nem mind. -
válasz
A rendszer SSD-t hagyd úgy. Egyrészt a 6GB gyári overprovisioning és a /-en lévő majd 4GB már bőven elég a normál futáshoz, ami minimum 7% kell legyen. 64GB esetén ez kevesebb, mint 5GB. Ha elkezded azt, amit írsz, kb búcsúzhatsz a rendszeredtől és a /home-tól is. Amúgy a kiterjesztett partició semmi zavart nem okoz, ha már megvan, annak annyi a funkciója, hogy ne összesen 4 darab elsődleges particiód legyen, de 64GB SSD-nél ez lényegtelen. A kiterjesztett partición lévő logikai particiót egyébként lehetne gond nélkül csökkenteni, de azzal nem tudod majd növelni a /-t.
Ami okozhat gondot, az maga az SSD, OCZ Vertex3 pillanatok alatt képes akár megállni is, mint az ék, nem egy szerencsés darab. Erre készülj és ne variálj semmit rajta!
A Lemezhasználat elemző szerintem is jó ötlet mindettől függetlenül is.
Plusz érdemes lefuttatni a
sudo apt autoremove, sudo apt clean, sudo apt autoclean
parancsokat. -
growler
őstag
válasz
#89309696 #13417 üzenetére
Azért írtam hogy ne az éles rendszereden kísérletezz, hanem egy hasonlóan
partícionált pendrájvon - ha azon sikerül, akkor mehet a telepített rendszeren is.Rendszer partíciónak 20 GB azért nem kevés.
Meg kéne nézni hogy mi foglal nagy területet rajta. (Lemezhasználat-elemző) -
growler
őstag
válasz
Szerintem ezzel a felállással nem sokra mész.
A rendszer (/) partíción kívül létrehoztál egy 40 GB-os kiterjesztett partíciót,
(de minek ? ) és ebben van a 40 GB-os /home partíció.
A kiterjesztett partíciót meg kéne szüntetni - de ez nem hiszem hogy így
önmagában menni fog. Tehát hogy a benne lévő /home partíció sértetlen
maradjon.
Egy hasonlón partícionált pendrájvon kísérletezhetsz. -
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #12847 üzenetére
Linuxon a legtöbb program nem hogy ilyen könnyen települ, hanem még könnyebben, mert ha benne van valami tárolóban, akkor a csomagkezelő még kevesebb kattintással felrakja neked. Ez nem Windows, hogy weboldalakról kell telepítőket összeguberálni mindenféle gyanús weboldalról, meg elavult verziókat. Pont a Minecraft-et nem tudom, azzal még nem játszottam Linux alatt. Azt olvasom, hogy a tárolóban régi verzió van belőle, de lehet találtál volna hozzá külső PPA tárolót, ahol már friss verzió van.
-
válasz
#89309696 #12847 üzenetére
Ja, gyakorlatilag tényleg Wines katt-katt, de ha függőségi hiánya van, akkor nem annyira, viszont ilyenkor pontosan kiírja az ablakban, mire van még szüksége. Ha nincs valami tárolóban, érdemes a.deb
verzióra rákeresni, Gdebi meg default kezeli Mint-en. Régebben úgy kerestem a tárolóban nem lévő csomagokra, hogy csomagnév packages debian. Ha volt, mindig felhozott használható csomagokat, többnyire a Debian csomagoldalát. Itt is érdemes rákeresni amúgy. https://pkgs.org/download/minecraft-launcher Bár ez kicsit spéci csomag, ezért főleg sokszor leírásban találod a megoldást. -
Sonja
nagyúr
válasz
#89309696 #12844 üzenetére
Onnan letöltöd a Debian változatot, ami egy Minecraft.deb file-t tölt le. Ezt elindítod, és a Szoftverkezelő fog elindulni (Remélem Mint alatt is?!
), majd telepíted. Én is így használom a Minecraftot (BDcraft textúra packkal és OptiFinenal).
Szerk.: Igaz, én Xubuntu 20.04 alatt.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #12627 üzenetére
A biztonság és a kényelem mindig egymásnak ellentmondó kritériumok. Legyen bonyolultabb jelszó, amit már bejelentkezéskor begépelsz. Tudom, kényelmetlen, de meg lehet szokni, egy idő után fel sem tűnik. Gondolom naponta annyiszor nem jelentkezel be, vagy nem oldasz fel képernyőzárat, hogy ez gondot okozzon.
(#12628) Petya XT: nem értem, amit írtál. A resetelés sose játssza ki a zárolási jelszót, mert reboot után meg login jelszót kéne kérnie a rendszernek. Nálam ez úgy van megfűszerezve, hogy rebootkor a BIOS eleve ATA jelszót is kér az SSD hardveres titkosításának a feloldásához, tehát a támadó a resettel megnehezítette a saját dolgát, mert egy lépéssel távolabb jutott a bejutáshoz képest. Amelyik gépen nem támogatott a hardveres jelszó, ott meg egész lemezen szoftveres titkosítást használtam korábban, az is hatékony. A lényeg, ha jól vannak beállítva a dolgok, akkor nem lehet hekkelni, főleg nem Linuxnál.
Plusz nálam már az is egy védelmi vonal, hogy tiling WM fut. Ha ez elé leül egy hagyományos desktophoz szokott user, semmit nem tud kezdeni vele. Van egérkurzor, de nincs mire kattintson vele. Billkombókat, amikre progik indulnak meg funkciók vannak drótozva, azt meg nem tudja saját kútfőből kitalálni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
#89309696 #12627 üzenetére
...Igen ez a része problémás. Elméletileg zárolásnál bekéri a jelszót, és nem jelenik meg az újraindítás, leállítás, mint opció. Így elméletileg csak resettel tud újraindítani. Viszont, ha felhasználóváltásra nyom, egyből ott a menü, lehet újraindítani.
Ez szerintem nagy probléma, és a zárolás, mint olyan kb. semmit sem ér ilyen esetben. Tényleg az a legjobb, ha minden belépésnél jelszavazunk. A kártékony kód alatt mit értesz?
-
growler
őstag
válasz
#89309696 #12623 üzenetére
A jelszót meg lehet változtatni, de bejelentkezésnél és "turkálásnál" is ez
lép érvénybe. [link]
A 19.3 telepítése után futottam olyan furcsaságba, hogy bejelentkezni
angol bill. kiosztással lehet, de miután betölt a rendszer a magyar kiosztás
van érvényben. Fura - de már megszoktam. -
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #12517 üzenetére
Szerintem jó eséllyel minden hardvert fog hajtani, de ezt itt neked senki nem tudja garantálni. Régi dedikált Nvidia GPU-kkal, meg ritkább Wi-Fi és Ethernet kártyákkal akadhat gond!!! Persze ezek is megoldhatók, de lehet nagyobb vitézkedést igényel, mint amennyihez idegrendszered meg tudásod van. Én azt mondom, hogy kár ezen annyit izgulni, hogy vajon menni fog-e. Kiírod egy pedrive-ra, a gépen bebootolod Live módban, már sok minden ott eldől, tesztelhető. Ha pozitívak a tapasztalatok Live-ot futtatva, akkor telepítsd fel a gépre, ha nem akarod a jelenlegi rendszert összepiszkítani érte, akkor egy USB-s külső meghajtóra telepítsed először, nincs kockázat, nem kerül semmibe. Ha így is jó, használhatónak találod, akkor feltolod ténylegesen is a gép belső lemezére.
Még Ethernet-kártyákkal is lehet gond. Kevésbé valószínű, mint Wi-Fi-jal, de előfordulhat. Ezért célszerű telepítéskor készenlétbe állítani egy univerzálisabb, Realtek vagy Intel USB-s Wi-Fi modult, mert addig jó szolgálatot tehet, amíg a netről le nem húzod a belső hálózati interface driveréhez szükséges dolgokat.
-
válasz
#89309696 #12527 üzenetére
Na szép is lenne, ha én lennék szagértő!
Kb annyira nokedli vagyok az egészhez, mint ti, csak én 6 éve téblábolok a zavarosban, így aztán sok minden rámragadt.
(#12533) K0zm0
Szerencsére nem tudom ilyenkor megállni.
Eddig sem tudtam. Szóval szerencsétek van, nincs mit köszönnötök.
Ez a wifi driver dolog nálad elég érdekes volt, ilyet még nem beta-teszteltem soha, nekem még a live alatt beírt wifijelszót is használta első bootkor.
-
válasz
#89309696 #12524 üzenetére
Akkor nem sok gond lehet, Intel CPU, VGA se lesz gond szerintem, ilyen tipusú gépeknél én még nem hallottam, hogy más gond lehetne.
Valójában nem is azt akartam én mondani, hogy tuti jó lesz, hanem a linkekkel segíteni a döntésedben. Meg persze azzal, miket eddig olvastam az egyszerű Inteles konfigokról.De ezután inkább ilyen tanácsadásokba nem megyek bele, az tuti.
-
válasz
#89309696 #12495 üzenetére
A Mint Cinnamont azért szeretik, akik ismerik, mire képes, mert fullos és ez nem azt jelenti, hogy visual hatásokban az, hanem a saját programcsomagja az Xapps és a saját fájlkezelője a Nemo gyakorlatilag minden home user igényt lefed a többi alapból fenn lévő programokkal.
Egyébként a múltkori képkivágós kérdésed után volt is ilyen válasz, hogy a Pix tud ilyet.
-
KTU
addikt
válasz
#89309696 #12467 üzenetére
Régóta használom a Telegramot, Linux Mint-en csak fél éve.
Nem jött elő nálam ilyen probléma. Nem Flatpak, és nem is a szoftverkezelőből raktam fel.
Letöltöttem az oldalukról, (nem neked a link, csak hátha kipróbálja más is)
Előtte szoftverkezelőből tettem fel, és voltak problémáim.Verzió: Telegram 2.1.10
Béta telepítés bekapcsolva. -
Tim82
félisten
válasz
#89309696 #12135 üzenetére
Nem pont olyan megoldás, amit keresel, de - igaz, Ubuntu 18.04 LTS (Mate) alatt használom - a Rambox nevű alkalmazás tud ilyesmit. Nálam az értesítési területen jelenik meg a kis ikonja, ha van új üzenetem, akkor piros színű, ha nincs, akkor fehér.
Ez a Rambox szerintem Telegram-ot is kezel, én WhatsApp/Facebook Messenger/Skype egyszerre kezelése miatt használom. Ingyenes cucc, nem csak Linuxra érhető el, de van belőle fizetős változat is, ami jó pár kényelmi, de (számomra) nem épp létfontosságú feature-ben több.
Korábban a Franz nevű vacakkal kísérleteztem, azt feladtam, mert egyrészt a WhatsApp-ot gyakran szarul kezeli, másrészt az ingyenes változat nagyon bosszantó és agresszív módon tolta állandóan az arcomba, hogy fizessek elő havi x euróért. De egyébként az is hasonlóan jelzi ki, mint a Rambox, ha jött új üzenet.
-
herdsman12
őstag
válasz
#89309696 #12062 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert hirtelen aktuális lett nálam is.
Dual Core laptopra Debian/Mint telepítés után látom, hogy már nincs Gimp.
Éppen használható a Drawing, de győzött az XnView.
Csoportos átalakításra eddig is használtam, de a "Kijelölés mentése" (kivágás) és, ha bele kellene törölni/feliratozni a képbe, akkor a "Rajzolás" funkció frankón használható.
Nincs gondolkozási idő, egyértelmű minden. -
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11949 üzenetére
A free parancsnak kell hinni. De annak a kimenetét is többféleképpen lehet értelmezni, és ez adja az egyes programok által jelzett értékek közötti különbséget.
Van, amelyik progi beleméri a shared és buffers értékét is, pl. htop. Van, amelyik a kernelcache-t is. Ha csak nagyon a progik fogyasztására vagy kíváncsi, akkor az used+shared összértékét kell figyelembe venni, ezt a free parancs az avaible oszlopban jelzi ki. A buffers + cache mennyisége azért nem olyan érdekes, mert ha fogytán a memória, akkor a kernel ezeket felszabadítja, hogy az alkalmazásnak legyen elég memória a futáshoz.
Egyébként az összes progi ugyanonnan kérdezi le a memóriafoglalást, a kerneltől, azon belül is a /proc/meminfo fájlból. Innen szedi a free parancs is. A különbség, hogy mit hogyan értelmeznek foglaltnak és szabadnak.
A 7,8 gigát azért mutatja 7.3-nak, mert az integrált GPU levesz belőle, meg firmware ROM-ok. Nem kell vele foglalkozni, nálam is a 16384 MiB memóriát csak 15897 MiB-nak mutatja. A 10-es számrendszeres átválás a memóriánál nem játszik, a háttértáraknál szokásos.
Az automatikus felcsatolást vagy a Mint vezérlőpultjában tudod beállítani a Csatoláskezelőben, vagy mi a rák volt régen a neve, vagy a /etc/fstab fájlba tudod beleszerkeszteni.
-
válasz
#89309696 #11957 üzenetére
root@WD-HP8570p:/etc/init.d# /etc/init.d/kmod start
[ ok ] Starting kmod (via systemctl): kmod.service.
root@WD-HP8570p:/etc/init.d# sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +46.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0: +46.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1: +42.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)Nekem is ennyit ír csak HP 8570p-n, desktopon azért jóval többet kiírt, mint azt láthattad is az előbb linkelt psensor képen.
Notebooknál még a TLP, amivel lehet jó pár dolgot konfigolni.
-
-
válasz
#89309696 #11953 üzenetére
psensor-t nézted már? Sajna nem minden IC-t meg chip-et detektál, de ez van.
A memória használat kiírásánál nem árt figyelni, mivel többnyire GB-nak gondolt érték az GiB, akárcsak a meghajtóknál.
~$ sudo inxi -xxxm
Memory:
RAM: total: 11.57 GiB used: 3.27 GiB (28.3%)
Array-1: capacity: 16 GiB slots: 2 EC: None
max module size: 8 GiB note: est.
....... -
válasz
#89309696 #11949 üzenetére
Cucuska2 röviden írta a lényeget, amúgy lehet itt még mélyíteni, kinek mennyire fontos, vram, shared, used, virtual, free buffered, total....etc.
Ha jobban érdekel, ezeket nézegesd meg.
A memóriát, mint hardvert ezekkel a parancsokkal tudod csekkolni:
sudo dmidecode -t 17
vagy ezzel:
sudo inxi -xxxm
(#11950) Fehér Farkas
Az automount is megoldható, remélem még ez az utolsó módszer és működik FSTAB szerkesztése, automount
-
válasz
#89309696 #11945 üzenetére
Nem szélvész, még jó, mégiscsak az egyik legerőforrás-igényesebb asztali felület a Cinnamon!
Épp akartam írni, hogy inkább Mate, XFCE felületekkel próbáld ki, de látom bírja a Cinnamont is.
Super!Elképesztő, hogy mindent felismer egyből egy ilyen régi gépen is és nem kell driverekkel se szórakozni.
Nekünk ez nem annyira meglepő, de épp a Windows 7 vége topikban is ugyanígy kipróbálta egy kolléga és hasonló meglepetéssel konstatálta a dolgot.
-
Tim82
félisten
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11942 üzenetére
A Cinnamon, KDE5, Gnome3 ezen már lehet elmegy, de még mindig a határon lesz. Azt az 5400 rpm-es vinyát is cseréld majd le SSD-re. Próbáld meg a Cinnamont, ha nem jön be, teszel fel Xfce-t, vagy IceWM-et. Ingyen van megpróbálni, még a disztrót sem kell mindig újratelepíteni hozzá, hanem fel lehet tenni ezeket egymás mellé, mármint a grafikus felületeket csomagkezelővel, és induláskor a login managerben bejelentkezéskor tudod kiválasztani, hogy melyikkel induljon.
Végül is ez a gép Linuxszal még sokáig használható, ha megfelelő disztrót választasz hozzá, aminek a grafikus felülete megfelel a gép erejének, meg neked is megfelelő.
Ami régi gépeken necces lesz mindenképp, az nem az OS, hanem a böngészés. Annak nőtt meg a hardverigénye nagyon, főleg ha netes videókat is nézel, az alatt már nagyon köhögnek a régi gépek, mikor videózni kell, főleg magas felbontásban, vagy valami JS-tel és webfontokkal teletűzdelt, vaskos weboldalt kell összerakni. Ilyenkor egyébként a NoScript addon sokat segít, meg ha a videókat natív lejátszóban nyitod meg.
Én anno ettől sokkal szarabb gépen is használtam Ubuntu Unity, Mint Cinnamon, Mint KDE, Kubuntu disztrókat, még a KDE4-es időkben, de akkoriban ezek még kevésbé voltak bloatok. Igaz a gép is sokkal gyengébb volt, T1400 dual Celeroncs 2 GHz alatti órajellel, 2 GB RAM (többet a chipset nem kezelt), szutyok X3100/GMA965 Intel GPU, 160 gigás SATA2 5400 rpm-es laptop HDD. A te géped erre azért köröket ver azzal a tiszteségesebb C2D-val.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11838 üzenetére
Linuxon nem olyan gáz a frissítés. Eleve kevesebb is van, a csomagok is jóval kisebbek (a legnagyobb csomagok 100-150 MB, de a jó részük csak ilyen 5-10-100 KB), és sokkal gyorsabban is frissülnek le, és miközben megy a frissítés, aközben sem köti le a gépet, használhatod másra, nem lassul be, nem recegteti a lemezt, nem zárja le a rendszert, stb.. Ha SSD-n van a rendszer, akkor lényegében csak az idő, míg a netről letölti az új csomagokat, utána a frissítések telepítése alig néhány másodperc még 100 frissülő csomagnál is, majd csak próbáld ki az élmény kedvéért. Ez nem olyan, mint a Win10, hogy húzogatja le a gigákat, ha akarod, ha nem, meg aztán fél óráig rendszer-visszaállítási pontot csinál, és csak aztán telepítgeti őket, meg homokórázik, meg jajj, ne kapcsolja ki a gépet kérem alásan című feliratok, és használni sem tudod mellette a gépet. Te megy csak azt látod, hogy pörgeti a gépet, semmit nem tudsz rajta csinálni, kikapcsolni sem.
Ha nagyon frissítésparanoid vagy, akkor a grafikus frissítéskezelőt teljesen le is lehet tiltani, hogy el se induljon, és egyszerűen nem használod, ha kell mégis frissítés, a terminált előszedve frissítesz ezzel a két paranccsal:
sudo apt update
sudo apt upgradeTerminálban jobb is frissíteni, mert látod:
1) mennyit fog letölteni, és mennyi lemezhely fogy
2) ha valami hiba adódott, akkor az micsoda, mit írt ki rá, minek a futtatását javasolja, hogy elhárítsd a hibátPlusz a linuxos frissítések is sokkal kevesebbszer törnek el, mint a Win10 esetében. Hiszen linuxon sok frissítés eleve nem is rendszerfrissítés, hanem csak egy-egy normál szoftver frissítése (böngésző, szövegszerkesztő, stb.). Nem azt mondom, előfordulhat linuxon is, hogy valami eltörik, de Mint-en eleve nincs sok frissítés, mivel stabil LTS kiadási alapú, nem pörgeti olyan gyorsan az új verziókat, meg eléggé sokan használják, tesztelik. Tehát messze nem olyan mizéria egy frissítés, mint a Win10 esetében.
Ami Minten húzós lehet, az a komplett disztrófrissítés, mikor a kiadás verzióját frissíted, pl. majd a 19.x-et 20.x-es verzióra. De még ez is problémátlan a legtöbb esetben, de ez már több idő, mert ilyenkor az összes fent lévő ~1-2 ezer csomag frissül, egyszerre, közöttük sok rendszerkomponent, pl. kernel, systemd, X.org, Cinnamon, mesa is főverziót ugrik.
-
válasz
#89309696 #11838 üzenetére
Ha maga a Frissítéskezelő is kap frissítést, akkor kizárólag az fog megjelenni a frissítendő csomagoknál, független attól, előtte mennyi csomag volt a listában. Most kb 100%, hogy erről van szó.
Frissítsd a Frissítéskezelőt és utána majd újra listában lesz a sok eltűnt csomag is.
Az automata frissítést neked kell manuálisan beállítanod, magától a rendszer soha nem fog frissíteni. Linux alatt nincs kikapcsolható update!
Amúgy jobb lenne átállni terminalos frissítésre.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#89309696 #11834 üzenetére
A play/pause problémához ez a plugin kell!
Szerk.: A másik problémára a megoldás lehet, ha a beállítások -> alul mindet kiválasztod, majd a videó részen legögeted a jobb oldali panelt, és a Videó nagyítása melletti számot átírod 2,00-re (Alapból 1,00 van.).
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11823 üzenetére
Ha a pár száz elemes mappa aljára akarsz menni, arra nem a gyorsgörgetés való, hanem a billentyűzeten az End billentyű. Esetleg az hasznos GUI feature lenne, ha az ablak oldalán lévő görgetősávra dupla kattintás ugrana a tartalom tetejére, dupla jobbgombos kattintás meg az aljára, de ilyen kész megoldásról nem tudok.
A Firefox-ot meg valóban terminálból kéne futtatni, egyszerűen a firefox paranccsal. Mikor összeomlik, akkor fogod látni, hogy utoljára milyen hibaüzenetet írt ki a terminálba.
Firefox-ban viszont van egy olyan addon, ami hasonlót tud, Back to Top vagy mi a neve. Kitehetsz ikonokat a FF eszköztárra, és azokra kattintással tudsz a weblap tetejére és aljára ugrani, nem kell km-ereket görgetni.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11807 üzenetére
Hangerőt tudsz állítani a tálcán lévő hangerőszabályzó progiban, valahol be lehet kapcsolni benne boostot, hogy 100% fölé lehessen vinni a hangerőt. Ezt megint nem tudom neked kipróbálni, de tuti lehetséges. Általában a legtöbb linuxos grafikus felület a Pulseaudio Mixer nevű grafikus alkalmazást használja erre, és be lehet ezt állítani benne.
Elvileg kattintasz a hangerőszabályozóra a tálcán, ott a csúszka alatt lennie kéne olyannak, hogy Beállítások, azon belül az utolsó gombra kattintva ilyesmit kéne lássál.
-
Frawly
veterán
válasz
#89309696 #11790 üzenetére
A QMMP és az Audacious lejátszók Winamp-klónok. Nagyon jó lejátszó még a Clementine és a DeadBeef is.
A Rhythmbox-ban ki tudod kapcsolni az értesítéseket a Szerkesztés menüben, Bővítmények. Itt Bővítmények beállítása, és az Értesítés nevű plugin elől kiveszed a jelölést.
A tálcán a futó programok csoportosítását nem tudom konkrétan hogy kell beállítani. Lehet nem is a tálcán kell, hanem a Rendszerbeállításoknál valahol. A lényeg, hogy kell lennie egy olyan ablaknak, amit már linkeltem, oda kéne eljutni valahogy. Zongorázd addig az összes beállítást, amíg meg nem találod. Pontosabb leírást tálcaügyben nem tudok adni, mert sem nem Mintet, sem nem Cinnamont nem használok, meg kell várnod valakit, aki meg tudja neked mutatni lépésről lépésre.
-
törölt tag
válasz
#89309696 #11806 üzenetére
Találtam egy PulseEffects nevű progit ami globálisan módosít a hangon és van benne bass boost meg még sok más is, lehet hozzá programokat is rendelni.
Bugos kicsit szegényem, van mikor összeomlik. Illetve nagyon lecsökkenti a hangerőt, mindent 100%-ra tolok és akkor van annyi hang, mint alap esetben 20-25%-on. Akkor is ha a mélyhang kiemelést kikapcsolom benne.
Úgyhogy sajnos ez is kiesik, de amúgy tud nagy basszust ha valakinek kell. Egyszerűbb, ha veszek egy fejhallgató erősítőt amin van bass boost és akkor hardveresen normálisan meg van oldva. -
válasz
#89309696 #11804 üzenetére
Biztosan belefutsz még pár ilyenbe, de mindenre megvan a megoldás, hol előbb, hol utóbb. Néha ezek az általános programok tartalmaznak olyan beállításokat, amik az adott felületben megvannak, így nem egyszerű összehangolni, de ha megismered a Mint Cinnamont, meg leszel elégedve, az tuti!
-
válasz
#89309696 #11801 üzenetére
Fura, mert pár éve nekem is csinálta, most viszont kipróbálva nem, amúgy nem hallgatok ezeken zenét. Viszont lehet megvan a bűnös! A Rhytmbox Eszközök / Bővítmények között van egy opció bepipálva, azt nézd meg! Gondolom azért van itt ez az Értesítés opció, mert nem csak fullos DE-vel lehet használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged