- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Szerintem nálad az volt a gond, hogy feltetted a hwe kernelt, vagy UKUU-val valami újabb kernelt, és az hamarabb frissült, mint az NV driver. NV drivernél inkább az alap kernelt kell használni, vagy LTS kernelt. Akkor nem törik el. Mert az Ubuntu erre figyel, hogy alap vagy LTS kernel az olyan legyen, hogy passzoljon a tárolóban lévő NV driverhez. Egyébként meg az NV-nek is köszönhető, hogy szutykok a driverei, AMD és Intel GPU-knál nincs ilyen, ott nyugodtan frissülhet a kernel. Bár most az NV is elkezdett egy normálisabb nyílt driveren dolgozni, 5.12-es kernelben lesz hozzá támogatás. Szóval a jövőben változhat, ha az NV is elkezd normális nyílt drivereket csinálni.
@lck: ebben igazad van, aki nem ért hozzá, kiírni sem tudja, jobb lenne olcsó, promós telepítőpeneket osztogatni. Azok még arra is jók, ha nem is linuxozik valaki, mert nem tetszik neki, akkor is tudja live rendszerként futtatva adatmentésre, netezésre, hardvertesztelésre használni, ha épp befosott a Windows-telepítése.
-
Frawly
veterán
Ez elég furcsa. Elvileg csak 5.10-es kernellel voltak gondok, ott is csak annyi, hogy zárt NV driverrel nem megy az OpenCL, meg Ryzen-eknél némi teljesítményvesztés lép fel, ami benchmarkokkkal mutatható csak ki. Ez a kurzorvillogás inkább tűnik uborkaspecifikus bénázásnak.
Nálam Arch-vonalon hibátlanul megy az 5.10.10-es kernel is, pedig Ryzent használok. Probléma most van Artixon, de ez csak kisebb, kernelfüggetlen toolokat érint, és nem eredményezi a gép használhatatlanságát, pl. hogy csak bootkor villogó kurzorod legyen.
Sőt, ezt a kurzorozást azért sem értem, mert nekem még sehol nem tört el ennyire a rendszer, hogy ne bootoljon és legalább egy grafikus felület ne töltsön be. Még Gentoo-n sem, még akkor se, ha én keféltem el kézileg dolgokat. Úgyhogy nekem ez az egész fekete képernyőzés marha gyanús. Nem azért, hogy a Ubuntut védjem, mert eléggé utálom a Canonicalt.
Vagyis Gentoo-n volt ilyenem egyszer, ott sem az ő hibájukból, hanem én erőltettem kézileg a saját magam a kernel.org-ról forgatott 5.5-RC1-es kísérleti devkernelt. De Archon semmi ilyesmi, pedig azt is Testing tárolókkal használom, szóval a legbleedingedgebb verziókat. Maximum kényelmetlenségek voltak, hogy pl. kernel induláskor ilyen crypto random seed-del időzgetett egy időben, meg leálláskor valami stop job-ra ment rá extra néhány másodperc, qBittorrent crachelt (abszolút a qB-fejlesztők hibájából, jegyezném meg), meg valami GUI-s progi bezáráskor maga után hagy egy grafikus glitchet (amit egy asztalfrissítés meg is old), vagy nem megy Gnome-on valami web plugin, de ezek ilyen kisebb dolgok, és ezek is olyan ritkaságszámba mennek, hogy szökőévente egyszer, és van rájuk a netről 5 perc alatt workaround.
-
KTU
addikt
Reggel csináltam, kb. 45 perc, míg végre használhattam a rendszert.
De én újonc Linux Mint felhasználó vagyok.Alig tudtam kivárni, nem reggel kellett volna nekiesni.
Frissítés után indulásnál a GRUB menü jelent meg, nem a 19.3-nál megszokott kép fogadott, Windows is van az SSD-n.
Elcsesztem valamit?
Majd talán estére, vagy holnap lesz időm vele foglalkozni. -
Frawly
veterán
Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől. Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni. Annyi elég lenne, hogy default, a user tudta nélkül ne erőltessék a snapos megoldásokat.
Azt se értem, hogy a Chromium miért üres csomag. Nyugodtan csomagolhatná a Mint a bináris Chromiumot, vagy akár forráskódból is forgathatná. Nem lenne egy nagy kunsz, és simább lenne, mint felhasználóknak magyarázni meg máshová elküldeni őket, ahonnan beszerezhetik.
Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál. A Seahorse kulcstartó szintén. Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.
-
törölt tag
Kipróbáltam, de mikor átkapcsolom Winamp kinézetre ilyen miniatűr méretű lesz.
De nem minimal lejátszóvá alakul, hanem grafikailag ilyen picire zsugorodik, alig látom a gombjait. Lehet valami bug.
Kipróbáltam a feljebb írtakat is, de egyik sem tud olyat, mint az autórádió, hogy loudness vagy extra bass vagy akármi. Van EQ, de ha mozgatom a csúszkát picit, már torzítani fog, nem EQ kell nekem. A Windowsban alapból volt mélyhang kiemelés, 60Hz-re rányomtam 6dB-t és jó lett, ugyanezt ha EQ-val csinálom már recseg és még csak mélyhang se nagyon lett több.
-
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
........
........
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-5.0.0-32 linux-headers-5.0.0-32-generic
linux-image-5.0.0-32-generic linux-modules-5.0.0-32-generic
linux-modules-extra-5.0.0-32-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-kernel-generic
1 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 67,3 MB.
A művelet után 332 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]Első cli-s frissítésre rakná fel az 5.x kernelt, neked nem volt így? Mint Cinnamon 19.1 to 19.3
Úgy látom első pillantásra, hogy a DE, ablakkezelő és Nemo frissült, xorg, mesa ugyanaz maradt.
Host: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-72-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 wm: muffin 4.0.7 dm: SDDM
Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionicHost: LM191Cin-8570p Kernel: 4.15.0-72-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.4.5 wm: muffin 4.4.1 dm: SDDM
Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionic -
Ebben jó a Mint az automatikus frissítési rendszerével, a frissítéskezelő ikonjával, és mostmár a figyelmeztető alkalmazásával is ebbe az irányba mozdul, nem véletlenül.
Bizony, ez a Mint-nél egyébként valóban felhasználó-barát módon van megoldva, feltéve, hogy aki telepíti, ezt aktiválja is. Én is azt tapasztaltam, hogy pár kivételtől eltekintve, nem frissítik a rendszert, akiknek felrakom. Van, hogy erre felhívom a figyelmet és el is navigálom ebben a delikvenst, de alverzió frissítést még távolból nem vezéreltem, mármint telón. Egyébként akik ennyire nem értenek hozzá, többnyire nem használják kényes dolgokra a home user gépüket.
-
Ezért írtam így, illetve még a híroldalak se említik, hogy hé barom, frissítéssel nem kapod meg ám az újdonságokat csak trükközéssel.
De miért is írnák? Rajtad kívül ki várná el, hogy az addig jól bejáratott default programjait egy alverzió frissítés lecserélje!? Az lenne még csak szép!
Default kernelt sem fognak ezek a frissítések cserélni, de fogadnék egy sörben, hogy nem először csinálsz már ilyent!
mivel sok ilyen felhasználónak telepítettem linuxot, úgy nézem, hogy mit tudnának ők, vagy ha én nem lennék, mit tudnának kezdeni a családtagok az itthoni rendszerekkel.
Ők csak használják békésen, eszükbe nem jut többnyire még a Frissítéskezelő babrálása, nemhogy egy alverzió frissítése!
A kötözködős oldala viszont több mint érdekes...
Ez most építő jellegű kritika lenne?
(#11688) Frawly
Nem ismerné be saját magának sem, de már rákapott ezeknek a dolgoknak az ízére, terminálozás, angol leírások követése, stb.. Mondtam én neki, hogy egyszer ő is Archon, Gentoo-n vagy ilyesmin köt ki.
Majd eccer vagy sohanapján!
Angol leírásokat szinte csak akkor nézegetem meg, ha ilyen "probléma" vagy valami tényleges gubanc merül fel, amúgy nem tudok angolul, de valahogy ezeket a Linuxos oldalakat simán tudom értelmezni Terminalt meg szeretem, mert DE és részben disztró független meg ezerszer sokrétűbb, informatívabb a GUI-s megoldásoknál.
-
Frawly
veterán
Nem is kell érteni hozzá. Ha nem találsz valamit, akkor előszeded a grafikus szoftverközpontot és telepíted a neked szükséges csomagokat. Nem csak ez az öt progi található meg és telepíthető benne, hanem az 5.0-ás kernel is. A Mintnek ez az előnye, eleve úgy van az egész kialakítva, hogy a legkezdőbb, angolul nem tudó felhasználók is elboldoguljanak vele.
uby-nak nézd el a nagyívű infókat. Örök kezdőnek tartja magát, de nem az. Nem ismerné be saját magának sem, de már rákapott ezeknek a dolgoknak az ízére, terminálozás, angol leírások követése, stb.. Mondtam én neki, hogy egyszer ő is Archon, Gentoo-n vagy ilyesmin köt ki. Mindig váltig állítja, hogy áá, ő soha, csak a holttestén keresztül
-
-
-
-
Kattingass vagy valahol kapcsold ki, sajna nincs tippem erre, mert Cinnamonon nézem épp most a live-ot és ott nem jött még elő ez a figyelmeztető ablak!
No de a lényeg, hogy nincs hiba.Ami miatt most meló előtt még bebootoltam:
mint@mint:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: mint Kernel: 5.0.0-32-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: Cinnamon 4.4.2 wm: muffin 4.4.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionicAki 4.x.x kernelt lát, pucolja meg az optikáját!
Megtaláltam a System report appot, Cinnamonon ez van:
-
Cyrin
addikt
Megoldottam, ICEauthority file-t is kellett törölni, meg startx-nél írt valami hibát, amit megszüntettem.
Így most kaptam egy öszvér Mint féle XFCE és normál XFCE keverék desktopot, amit viszont már lehet alakítani. Egyelőre így marad, aztán legfeljebb téli szünetben újrahúzom, és átalakítom a partíciókat is. -
Cyrin
addikt
Saját tulajdonba vettem, de akkor se jó.
Közben rájöttem, hogy a hibát az okozhatta, hogy betelt a rendszer partició a frissítés közben. 25 Gb nem elég. Takarítás, régi kernelek tölése megvolt. Frissítés azóta kiadott újabb kernelre megvolt. Mégse müködik a dolog. Egyelőre itt tartok. -
growler
őstag
Ez a hibajelenség nem feltétlenül az új kernel verzió hibája (persze, lehet azé is)
Indításkor csalogasd elő a grub-ot, és állítsd vissza az előző verziót - ha azzal
nincs gond, akkor töröld a legújabb (rossz) verziót - hogy legközelebb ne az
töltődjön be.
Nálam ma frissült 4.15.0-69-re ... de nincs vele gond ! -
Frawly
veterán
Lehet a disztró tárolójában még egy régebbi UKUU van, az utolsó opensource verzió ingyenes maradt. Meg ahogy tudom, ez az UKUU nem is kell, mert kézzel, terminálos apt-tal is fel lehet tenni repókból azokat a kerneleket, amit az UKUU-val tesz fel valaki.
Egyébként őrület egy opensource progit fizetőssé tenni, mert a legutolsó ingyenes verziót használja akkor belőle mindenki, meg valaki forkolja. Értem, hogy pénz kellett a fejlesztőnek, mert ő is ebből él, és nem akar senkinek ingyen dolgozni, de ez nem járható út. Ha már egyszer opensource valami, akkor úgyis az marad, ha nem éri meg neki fejleszteni, hagyja abba a projektet, majd akinek lesz rá ideje, energiája, kedve, az továbbviszi.
-
Látom, ezért is írtam milyen kompozitort használtam, mert XFCE-ről lévén szó, gyanús volt, hogy nem mindegyiknél áll fenn a jelenség.
Egyszóval nem a Mint és nem az XFCE rogyott meg, csak az egyik kompozitor akadt össze a mesa frissítéssel. De legalább hamar javításra került.
-
Ha nem piszkáltad a cégest, akkor ott valami más prücök lesz, mert tényleg nem szokott gond lenni egyik Mint-tel sem. Nekem is nagy bánatom, hogy a 17.3 lejár, mert ha minden kötél szakadt, csak az működött, például a Digi nat-olt IP-jével csak az hozta be a szükséges weboldalakat.
[link] -
Nem akarlak idegesíteni, de a desktopon volt egy XFCE, amit február óta nem frissítettem, most megcsináltam és tökéletes minden. Az is igaz, hogy gyári állapotú, compiz van beállítva kompozitornak. Az általad leírt jelenség valami utólag felrakott dolog miatt lehet, nem tudom milyen témákkal kapcsolatos csomagokat raktál fel......
ezen fut:
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901Timeshift nálam is inaktív, de a munkára használt disztrót nem is nagyon cicomázom össze, de soha nem kellett még a Timeshift amúgy, mert Mint-et használok. Ez nem szokott összeomlani, még a HP 8570p-n lévő 19.1 Cinnamon is stabil, amire felraktam ügyesen a legújabb plasma-t! (direkt plasma-t írtam, nem KDE-t)
a mega tárhely így is megeszi az ssd-t.
Kéne oda egy normális méretű SSD, a floppy méretű SSD-k lassan kimennek a divatból.
Igaz nekem egy 5 éves Intel 520 120GB van a desktopban, de csak oprendszerek futnak róla még vagy 10 évig. -
Bilal
újonc
Megcsináltam, de minden indítás után vissza áll kiegyensúlyozottra, hogy tudnám megcsinálni, hogy teljesítmény módban fusson mindig? Illetve ha teljesítményre állítottam utána a terminálban néztem "cpufreq-info" paranccsal és akkor se változott a dolog, némelyik mag csak 1,5GHz-en futott némelyik 3Ghz közeli volt stb.. aztán kipróbáltam úgy hogy nem teljesítményt, hanem 4Ghz módot választottam és úgy sem annyin ketyegtek. Szeretném úgy megcsinálni, hogy ne kelljen állandóan ha bekapcsolom a gépet beállítani, hanem fixálódjon teljesítmény módra. Erre milyen lehetőségem van?
-
0xmilan
addikt
Nem tudom, hogy mire gondolsz, mert a Mint-Y tema most pont kontrasztosabb lett, bar ez engem nem erint, mert Arc-Dark temat hasznalok (illetve meg nem frissitettem 19-re).
Xfce userkent a Cinnamon fejleszteseit is csak a blog poston keresztul tapasztalom, de azert orulok, hogy fejlodnek es nem csak bug fixeken kell dolgozniuk. -
-
Cyrin
addikt
most hogy rászántam magam a downgrade-re, megijedt Tara és ma mindent kinyomtatott amit kiküldtem...
akkor mondom nekiesek egy kicsit az wine-playonlinux-office problemháromszögnek.
szintén tele van a net a problémával 18.04-gyel minden elb@szódott...
ez segített, de ez se az igazi, még elő kellett varázsolni az ikonokat + sz@rul indul az office, de legalább indul...
ha most ezután megint nem fog nyomtatni megy a levesbe...
-
Frawly
veterán
Ezeket a hibás lapokat MS Office-ból nyomtatod Wine alatt? Próbáld ki első körben a CUPS beállításokat ellenőrizni, meg natív linuxos alkalmazásokból is nyomtatni, mondjuk egy pdf-nézőből vagy LibreOffice-ból. Csak 2-2 oldalt, hogy az első után ott is értelmetlenséget nyomtat-e.
Ez a PlayOnLinux működése mit takar? Csak 1-1 játék nem megy, vagy a POL sem indul el? Terminálból indítva van valami hibaüzenet?
Érdemes a meglévő hibákat megtanulni elhárítani, és nem egyből reflexből a régi verzióra downgrade-elni, mert így fogsz nagyon régi verziókra beragadni.
-
Black&White
addikt
Ja, hogy lehet nem is vagyok egyedi eset?
Tegnap, ha jól emlékszem 3 frissítés jött.Két kettes szintű, meg egy biztonsági.Egyébként csak böngésztem, spotify-t hallgattam.Ma reggel meg asztali környezetig sem jutok, a felhasználó választásnál elhasal.Terminál még van, szóval reménykedem...
#9160 growler: okés, köszi.
-
lev258
veterán
-
0xmilan
addikt
Mondjuk szolhatna, hogy fent van 30 masik kernel, amit nem hasznalsz es csak foglaljak a helyet, de ez nem akkor gond szerintem, mint amit a manjaros topikban leirtal. Vegulis egyszeruen sikerult megoldani.
Terveztem atallni manjarora, vagy legalabb kiproszalni kulon particion, de most elbizonytalanitottal. -
-
Dhampir
félisten
-
-
Pont most nézem, az eustock-ból elfogyott, de sok helyen lehet 40-ért kapni már itthon is, csak global van azokon is. Ezt a twrp-t is fel kell ám rakni valahogyan, ez nem azt jelenti, hogy nincs rajta?
"Bootloader
A készüléket bármilyen forrásból szerezzük be, zárt bootloaderrel érkezik. Ennek esetleges nyitását magunknak kell megoldanunk. Csak root és custom romok, illetve custom recovery (TWRP) használata esetén szükséges." forrás
Nem nagyon értek ehhez, utoljára Defy-n cseréltem rom-ot.
Bocs, most látom, hogy ezt is írtad:
a bootloader nyitáshoz kellett win, utána minden megy linux alól is.
Akkor csak kell Win....
-
Ezt a grive nevűt még nem használtam, erről lenne szó? Gdrive- ot amúgy is FF- ból használok, ha kell, nem jó az, ha mindíg szinkronizálgat.
Qbitel sem tapasztaltam semmi lassulást böngészővel.
Valmi netes gubancokat tudok elképzelni inkább.A meghajtó csatolással sem sok gond van, bár nem is ilyen bonyolultan írom az fstabba, mint Bohus ft. Ntfs partíciókat csatolnál egyébként? Igaz nálam SSD miatt másabb az fstab, de még úgy is egyszerűnek tűnik.
Csak kíváncsiságképpen, de megnézhetnénk az fstab- ban hogyan van a csatolás megoldva!? -
Bohus
aktív tag
Grive-al nekem is volt bajom, lett helyette Copy, 15GB alapból teljesen jó frissít normálisan.
Qbittorrent seed közben nem jelent gondot böngésző indulásakor (Mint 17.1 Firefox, Chromium), ellenőrizd le az engedályezett upload sebességet (nálam nem több a rendelkezésre álló felénél).
HDD-t partíciónként csatolunk, /etc/fstab állományba:UUID=partíció UUID /mountpoint ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133 0 0
ahol a partíció UUID-t sudo blkid paranccsal tudod kinyomozni.
-
viralmind
aktív tag
Sosem ertettem miert kell sajnalni azt az evi 5000huf-ot egy normalis felhos szolgaltatasra,amire nyilvan nem a torrent-mentest kell tenni hanem pld a csaladi fotokat,raadasul nem is maceras,beallitja a user melyik mappat szinkronizalja es teszi a dolgat a hatterben,aztan ha beut a gebasz akkor legalabb megvannak a csaladi fotok ,munka egyebek.Raadasul ahogy elottem is irtak ha nem kell tobb 100 giga tarhely akkor meg free megoldas is van szep szammal.
-
Köszi! Manjaro, no ezt megvizsgáljuk, bár úgy rémlik, ez kezdőknek nem ideális. - - -
No, megnéztem kezdő szemmel, elég jól összeszedett a Wiki oldala. Kezdőknek van kitalálva- mondanám az első linkre kattintásig!
Onnantól egy kezdő csak pislog.
Pár hónapos otthoni felhasználóként a Debian oldalán is kezdek eligazodni, megtalálni dolgokat, amik érdekelnek. De ezen az alap szinten már több oldalon is el lehet igazodni, de komoly nehézségek árán.
A különböző dokumentációk, könyvek szintén azoknak mondanak valamit, akik már pár hónapot végigízzadtak az alapok elsajátításával. Én már biztosan tudom használni arra a célra, amire a Win- t használtam itthon, de nem csodálkozom azokon sem, akik feladják az első próbálkozás után.Itt a fórumon se olvastam arról, hogy abszolút kezdőknek milyen írások léteznek a megbarátkozáshoz. Gyaníthatóan nincsenek ilyen írások.
...közben az abszolút kezdő topicon...
kérdés:
"Mélyformázás kéne, dd-ről olvastam, de nem tudom hogyan kéne használni."
válasz:
Terminál: man ddEgy abszolút kezdőnek a dd manual?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- DELL T40 EMC Szerver
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest