Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Petya XT #12634 üzenetére

    Nem, nem felesleges a zárolás. A login jelszó kérésének a kikapcsolása tesz feleslegessé minden további intézkedést. Az újraindítás mindig opció, hiszen aki a gép előtt ül, az bármikor kinyúlhat a fizikai reset gombért, vagy megnyomja a kikapcsológombot, majd vissza, és már újra is indul a gép, ezt sehogy nem tudod megakadályozni, akkor sem, ha elrejted az újraindítást, mint szoftveres opciót.

    Mindenkinek mások a PC-használati körülményei. Ha a lakásban egyedül laksz, és sose férhet oda senki a gép elé, akkor lehet mindegy. De ha betörnek, ellopják a gépet, vagy valakit beengedsz a házba, és míg nem vagy gépnél lehuppannak elé, az viszont súlyos biztonsági kockázat.

    Azt kell érteni, hogy a Linux egy unixlike operációs rendszer, más mentalitás kell hozzá, mint Windowsnál. Windowsnál elfogadott, hogy nem akarsz login jelszót, meg külön jelszókérés nélkül is tudj rendszergazdaként csinálni mindent. A linuxos disztrók ezt szigorúbban veszik, a logint és a rendszergazdai jogot is. Ez windowsos fejjel kényelmetlenségnek, meg szivatásnak tűnik, holott pedig a te biztonságodat szolgálja, neked tesznek szívességet. Ezt lehet rövid távon nem így érzékeled, de hosszú távon be fogod látni. Kikapcsolható, de magadnak ártasz vele, még ha kényelmesebbnek is tűnik.

    Én például évek óta vagy olyan munkahelyen dolgoztam, hogy többen is használták ugyanazt a gépet, meg olyan helyeken laktam, hogy többen laktunk együtt egy lakásban, így én a gépeimet mindig jelszavazom, zárolom. Egy idő után torrentezés miatt a háttértáraimat is titkosítom, ha egy mód van rá. Azért, ha valaki belekotnyeleskedik a gépbe, vagy betörnek, vagy ellopják a gépet, akkor az anyagi veszteség mellé ne legyen még egy olyan, hogy az adataimmal is visszaélhetnek. És nem, nincs semmi titkolnivalóm, de egyszerűen megnyugtat a tudat, hogy az adataim biztonságban vannak, senki nem fog azon rugózni, hogy milyen weboldalakat látogattam, mit töltöttem le, milyen fájlokat tárolok.

    Ja, kényelmetlen 2× jelszót beírni minden gépindításkor (egyszer egy titkosítási, másodszor egy bejelentkezési jelszó), meg jelszót beírni minden zárolásfeloldáskor. De megszoktam, észre sem veszem, rutinná vált, pedig a szóban forgó jelszavak jó bonyolultak, 8+ karakteresek, a titkosítási jelszó 17+ karakteres, néha 20+. Azért írom, hogy a biztonság és kényelem mindig egymást kizáró fogalmak.

Új hozzászólás Aktív témák