- Házimozi belépő szinten
- Házi hangfal építés
- HTPC (házimozi PC) topik
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #14124 üzenetére
Peppermint-en mennyi szabad hely van? Mert nagyon sok régi kernelt őrzöl.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #13965 üzenetére
Pontosan mi frissül? Mert ha kernelfrissítés okozza, akkor bármikor használhatod az előzőt.
-
lev258
veterán
válasz
Gyuri27 #13927 üzenetére
Van egy Hálózati ikon valamelyik sarokban. Arra kattintva vannak információk, beállítások. De szerintem a menüben is megtalálod.
Azt hiszem, van olyan kisalkalmazás, amivel kattintással szabályozható a freki. Ha nem találod meg, majd valaki biztos meg tudja mondani, mit keress.
Egyébként dinamikusan kezeli a rendszer, nem fogja maximumon tartani, ha épp csak egy Fájlkezelő van megnyitva. -
lev258
veterán
válasz
Gyuri27 #13921 üzenetére
A Terminálba írd be: LSUSB (kisbetűkkel), majd Enter.
Ez abban segít, hogy a hardveres azonosítóját is megadja az eszköznek. Sajnos ugyanolyan név alatt eltérő chip-ekkel is ki szokták adni az ilyen eszközöket, így előbb fontos lenne megbízhatóan beazonosítani.
A honlapon van egy Linux útmutató, de olyan régi, hogy ha valóban ehhez az eszközhöz készült, akkor egy mai rendszeren (friss Mint-en) mindenféle bűvészkedés nélkül működnie kellene az eszköznek. Mivel ez nem így van, szerintem azt az útmutatót kidobhatjuk. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
tvamos #13892 üzenetére
Azt elfelejtettem megírni, hogy amikor az ember a /home-t másolja egészében, speciális parancs kell, nem Ctrl+C Ctrl+V. Különben kimarad bizonyos jogosultsági tulajdonságok átvitele. A netes leírások ezt mindenütt hangsúlyozzák.
Szerintem is inkább az újratelepítés a megoldás a jelen helyzetben. -
lev258
veterán
válasz
#61872278 #13860 üzenetére
Nvidia-val a korábbi felbontási probléma megoldása nem fog menni (nem valószínű), a zárt driver miatt. Ha ott az Nvidia saját paneljában nem tudod megcsinálni, akkor manuálisan kell majd a Xorg fájlba írogatni (régen láttam ilyet, elég bonyolultnak nézett ki).
Biztos, hogy jó helyre másolod? Nem a var rendszermappát mondja, hanem a saját mappádban levő rejtett .var mappát (ami tudtommal nem is létezik, én még nem találkoztam vele). -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13794 üzenetére
A Wine alapvető működésével kapcsolatban vannak hiányosságaid, ha ezt reálisnak gondolod.
Egyébként amennyiben valami .NET keretrendszert igényel, azt sem telepítővel teszi fel az ember, hanem a megfelelő script-tel (winetricks), ami kiválogatja a lényegi részeket (bár a Mono ma már alapfelszereltség). -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13788 üzenetére
A ProtonDB-n a teljesítményre többen is panaszkodtak, meg van javaslat CPU beállításra is. Valószínűleg ezzel a hardverrel nem fogsz jelentős javulást elérni.
-
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13788 üzenetére
Ezt másold be indítási paraméternek az OpenGL kényszerítéshez:
PROTON_USE_WINED3D=1 %command% -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13785 üzenetére
A Mint-es topik általában akkor pörög, amikor a többiek beszélgetnek.
A radeon profile nevű program elvileg a 7000-es szériától felfelé használható, de tehetsz egy próbát vele.
A magas hőfok alapjáraton viszont első körben azt sejteti, hogy valami más gond is van (kártya és hűtő érintkezése, paszta, ...).
A Mesa-d elég friss, az Oibaf ppa elég bleeding-edge (bár emiatt előfordulhatnak olykor kis zavarok).
A Proton-nál több dolgot is figyelembe kell venni. Az egyik, hogy sok esetben Vulkan-on keresztül próbálja lekezelni. Mondjuk a te kártyádnál nem hiszem, hogy ez történne. De azért megnézném kényszerített OpenGL-lel. A másik, hogy nem mindegy, melyik Proton verziót használod. A Protondb javaslatait megnézted a játékkal kapcsolatban? -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #13732 üzenetére
Akkor tedd fel Terminálból.apt search nvidia-driversudo apt install nvidia-...A 340-est próbálnám. Arra azért készülj fel, hogy ha gond lenne újraindításkor, akkor Ctrl+Alt+F2 alatt le kell majd szedned a drivert (visszacsinálni), mivel nem lesz grafikus felületed.
Megállj!
A múltkor elnéztem. A 340-es már nem támogatja a tiédet, csak a 304-es. Nem 7600-ra kerestem a múltkor, hanem 760-ra.
A 304-esből viszont új rendszerhez nincs driver. Úgyhogy csak régebbi rendszerrel van esélyed.
Mégegyszer állj. Akkor most 8600-ról vagy 7600-ról van szó? Mindkettő említésre került. Az előbbi esetén meg lehet próbálni a 340-est, utóbbi esetén csakis régi rendszert és 304-est. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Ez csak egy lehetséges ok, de úgy láttam, dual-boot esetén gyakoribb a jelzett problémád.
A kérdésedre válaszolva. A pontos mechanizmust nem ismerem, hiszen a fastboot mélységeit nem látom át. Viszont régebben egyes asztali gépeknél okozott olyan anomáliát, hogy véletlenszerűen bekapcsolt a gép (magyar fórumokon is volt róla szó). Másik, hogy volt olyan Intel wifi, ami nem működött rendesen Linux alatt, ha Windows-on fastboot leállítás volt. Ezek nem tűnnek lehetségesnek, ha csupán a lemezre íródik pár dolog. Az a gyanúm, hogy egyes hardverelemek inicializálásába és felszabadításába (elengedésébe) is bekavar. Ha pedig bármelyiknek van némi memóriája, ami kikapcsolás után egy darabig meg tud őrződni, akkor bármi lehetséges. -
lev258
veterán
Két dolgot találtam.
Elvileg van valami kernel oldali oka is a hibának, de ezt még nem térképezték fel egészen (nem tudom megmondani, melyik kernellel nem jelentkezne egyáltalán). Másrészt azt is írták, Windows dual-boot esetén fontos, hogy Windows-on rendes leállítás történjen (ezt talán már hallottad máskor is), másrészt ezután is érdemes várni (kb fél percet). -
lev258
veterán
válasz
Mtbsrác #13501 üzenetére
Ha nem csatlakozik automatán, akkor a torrentnek az a baja. Nem a számozás, hanem hogy nem látja. Arról nem is beszélve, hogy azt a Wine-ban is fixálni illene. Ennyire létszükséglet a utorrent használata?
Az XP helyett nem jó a Wine? Mi nem megy vele? A Vbox-hoz egyébként nem értek, én inkább a kernel saját, KVM megoldását használom, ha virtualizálok. -
lev258
veterán
válasz
#89309696 #13415 üzenetére
Az alapprobléma, hogy amikor a töredezés már komolyabb mértékű, olyankor se az átrendezés, se a helynövelés nem javítja meg (ami már töredezve van, az nem fog megjavulni, csak a további romlást állítod meg). Ilyenkor a formázás segít csak.
Szerk.: A régebbi kernelek elég komoly helyfoglalást tudnak jelenteni. Némely rendszer automatikusan megszabadul tőlük, de nem mind. -
lev258
veterán
válasz
szaszayanou #13388 üzenetére
Ez milyen Teams telepítő? .deb vagy valami más?
Egyébként működik a mikrofon pl. Audacity-ben? -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13220 üzenetére
Te személyesen kerülheted, de az általad használt/kedvelt programok nem feltétlenül fogják. Kb. 10 éve már a laptopom gyári akkukezelő programjához is kellett .NET (utóbbi önmagában többet foglalt, mint a laptop összes gyári szoftvere, drivere).
Nem tudom ezt tudod-e, de pl. a python verzióváltását is azért halasztották sokáig Linuxon, mert az új verzió néhány változása miatt a régi programok nem futnak rajta. És ez egy igen népszerű programozási nyelv. Tehát ezen a szinten (programozás/fejlesztés) is jelen van a kompatibilitás megszűnésének problematikája. -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13218 üzenetére
"nem kéne teleszemetelni a rendszer partícióját."
Windows esetén pontosan ez történik pl. a .NET cuccokkal. Az összes verzió összes fájlja benne pont azért, hogy a kompatibilitást megőrizze. Attól, hogy nem látszik, még nem triviális megoldani az ilyen gondokat.
A programok fejlesztői az esetek többségében eleve fixálják a használt fájlokat, könyvtárakat és még az elérési útvonalat is. Így aztán nemcsak az újabb verzió módosításai okozhatnak gondot, hanem a könyvtárstruktúra minimális változása is.
Linuxon is megoldhatnák úgy, hogy beleteszik az összes fájlt (az összes verziójút), csak a végén már DVD-n sem fog elférni a telepítő. A snap és a flatpak egyfajta középutat valósítanak meg, miközben egy nagyobb fokú biztonságot is adhatnak a sandbox típusú elvekkel. Virtualizáció alatt itt az optimális szoftveres környezet megvalósítására utaltam, nem hardveresre. -
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13213 üzenetére
A snap és flatpak lényege pont az, hogy a maguk kis virtuális környezetét valósítják meg a program számára, így a rendszer (és rendszerkomponensek) verziójától függetlenül futni fog ugyanazon csomag sok eltérő rendszeren. Ennek az ára a nagyobb méret.
Emlékeim szerint van .deb csomag is belőle. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #13039 üzenetére
A Mint-eseknek pár éve vesszőparipája lett a "stabilitás". Ennek okán simán feltartanak akár kernelfrissítéseket is, indokolatlanul.
A saját véleményem az, hogy ha nekik ez kell, hát legyen. Én meg vígan elvagyok Ubuntu MATE vonalon, HWE-vel együtt.
A Ryzen-eknél egyébként az 5.8 a minimum ajánlott kernel. -
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged